Dodaj do ulubionych

Ktoś podpieprzył moją Rosję...

19.04.14, 22:48
Świetny, mądry tekst Aloszy Awdiejewa, zresztą znanego mi osobiście, tekst który przywraca wiarę
"Naród rosyjski od setek lat żyje z przekonaniem, że obywatel jest niczym. To naród niewolników. Jego celem jest tylko przetrwanie. Przypomina opisanego przez Cervantesa lwa, którego Don Kichot wypuścił z klatki. Wszyscy uciekli, myśleli, że lew jest bardzo groźny, a on wrócił do klatki, bo tylko tam czuł się bezpiecznie. Podobnie niewolnik czuje się bezpiecznie pod batem. Jest bat - jestem na swoim miejscu. Nie ma bata - nie wiadomo, co będzie, może coś gorszego?"
"Rosjanie mają świadomość, że kraj jest okupowany przez rząd, ale uznają, że tak trzeba, inaczej wszystko się rozleci."
"Oni nie mogą zrozumieć, że póki nie stworzą społeczeństwa wolnej inicjatywy, są skazani na stagnację i upadek technologiczny, co w przyszłości oznacza biedę z nędzą. Polska pokazuje, co dało odejście od systemu scentralizowanego. Wielkie sklepy, nowe drogi, wolne media. Oczywiście Polacy narzekają, bo chcieliby mieć jeszcze lepiej. I dobrze. Na tym polega rozwój. "
"Polska jest wrogiem ideologicznym, dlatego że pokazuje, jak zwalczyć niewolnictwo. Czuję wstyd, kiedy czytam podręczniki historii Rosji czy wschodniej Europy. Wiek XIX - wstyd, wiek XX - wstyd, wiek XXI - już mi się wydawało, że nie będę przeżywać wstydu. Rosjanie nie chcą się uczyć od narodów europejskich. Nie mają etosu pracy, wolą się nachapać, ''wziat' na chaliawu'', chaliawa to coś, co wpadło za nic. Miliarderzy nie są zainteresowani zmianami. Biednego łatwiej kupić, niewolnicy lepiej żeby niewolnikami pozostali.

Gaz i ropa, które posiada Rosja, to dary niezasłużone, oni tego nie wypracowali sami. Przez ostatnie 25 lat prowadzili wyniszczającą gospodarkę surowcową i nie wykorzystali koniunktury finansowej. A jeśli Zachód przestanie kupować gaz i ropę? W momencie załamania ekonomicznego Putin znów robi z Rosji kraj, który ze wszystkich stron otoczony jest Zachodem, samymi wrogami. Jak w dowcipie - rycerz przyjeżdża do króla: ''Wasza wysokość, zniszczyłem na północy dwa miasta''. ''A to ja mam na północy jakichś wrogów?''. ''Teraz król ma''.
"Rosja nie ma partnerów, tylko konkurentów. Ciągle z kimś walczy, najlepiej z Ameryką, bo jest duża, godna Rosji. Mając potencjał przemysłowy wielkości Włoch, Rosjanie chcą walczyć z całym światem. Paranoja."

Polecam wszystkim, a zwłaszcza Igorowi, Romrusowi i innym tutejszym Wielkorusom, jako lekturę na Święta... Dobranoc.
wyborcza.pl/magazyn/1,137863,15825703,Ktos_podpieprzyl_moja_Rosje.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
Obserwuj wątek
    • arkaf Re: Ktoś podpieprzył moją Rosję... 19.04.14, 22:56
      bardzo sie obawiam ze za chwile jakis gienio cos o nosie napisze
      • pijatyka Re: jakis gienio cos o nosie napisze 11.05.14, 13:15
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,150623251,150645805,Re_dlaczego_on_mowi_moja_Rosja_.html
    • joanna_on-line Re: Ktoś podpieprzył moją Rosję... 19.04.14, 23:05
      ...wiek XXI - już mi się wydawało, że nie będę przeżywać wstydu...

a ja dołączę, nieco przewrotną ilustrację muzyczną - dla niezorientowanych: utwór z płyty z roku 1990... kiedy wielu wydawało się... ehhh...

www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ
      PS. wpadłam poczytać po jakimś czasie i... szok - coraz mniej ciekawie się robi na świecie ;/

Mimo to życzę: Wesołych Świąt!

oczywiście dla wszystkich światowców :)
      ------------------------------------------------------------------
      W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie ...
      Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
      by
      Vivian Greene
      • pijatyka Akunin: "Trzeźwy źle się czuje wśród pijaków" 02.09.14, 23:04
        Borys Akunin - rosyjski pisarz gruzińskiego pochodzenia i autor bestsellerowych powieści kryminalnych ogłosił, że będzie starał się spędzać jak najwięcej czasu poza swoją ojczyzną. “Trzeźwy człowiek źle się czuje pod jednym dachem z pijakami” – napisał na blogu.

Nie mam punktów wspólnych z putinowską Rosją, wszystko jest tu dla mnie obce. Trudno mi tu przebywać w czasach ogólnego wariactwa - napisał Akunin na blogu prowadzonym na internetowej stronie "Echa Moskwy".
        Zapewnił, że nie myśli o całkowitej emigracji, ale zamierza jak najwięcej czasu spędzać za granicą i tylko co jakiś czas przyjeżdżać do ojczyzny, by przekonać się, czy "szał już minął". Pozostanę częścią Rosji i Rosja nie przestanie być we mnie - zapewnił.

Pisarz ostro skrytykował swoich rodaków za stosunek do wydarzeń na Ukrainie.
        Chodzę po ulicach Moskwy, patrzę na ludzi, słucham rozmów i jestem przerażony. Oni nie widzą, nie chcą wiedzieć i myśleć - napisał. Ślepota, bezmyślność i brak zaangażowania kosztują wiele w takich historycznych momentach. Mój kraj czekają ciężkie czasy. Może nawet cięższe niż te, które przeżywają teraz Ukraińcy. Nawet nie możecie sobie wyobrazić, jak bardzo chciałbym się mylić - podsumował.

www.rmf24.pl/raport-ukraina/fakty/news-znany-pisarz-ostro-o-rosji-putina-trzezwy-zle-sie-czuje-wsro,nId,1494137
    • 1igor_uk Rosja nigdy nie byla jego. 19.04.14, 23:13
      To jakis wyrodek,na pewno Rosjaninem nie jest.Bo zaden Rosjanin nie powie tak:
      "A kiedy wyzwalali nas Rosjanie, bomba uderzyła koło domu i razem z łóżkiem wyrzuciło mnie do ogrodu".
      Rosjanin powiedzialby tak:
      " A kiedy nasi przyszli, bomba uderzyła koło domu i razem z łóżkiem wyrzuciło mnie do ogrodu. "

• arkaf przewidywalem :( 19.04.14, 23:23
        ...
        • 1igor_uk Najwiekszymi swoloczami sa ci, 19.04.14, 23:32
          kto zrekl sie swojej narodowosci ,tacy zawsze beda srac na narod,z ktorego wyszedl,bardziej,niz najgorsi wrogowie tego narodu.

"Mówi pan: nam, dla nas.

- Bo jestem Polakiem. Z wyboru. "

Mozno byc Polakiem z wyboru,ale nie wolno wyrzekac sie swojej narodowosci. To cos wyrzeklo sie,a co za tym idzie,jego slowam grosz cena.

p.s. Raz sluchalem w jego wykonaniu piosenki Wysockiego,mialem chec zabic gada,tak paskudzic tworczosc wielkiego Wysockiego moze tylko czlowiek,ktory mysli tylko o sobie.
          • arkaf Re: Najwiekszymi swoloczami sa ci, 19.04.14, 23:49
            "Wiosną lody ruszyły, Panowie Przysięgli."
            Zakwitają pustynie, śnieg się w słońcu zwęglił,
            Bóg umiera na Krzyżu, ale zmartwychwstaje,
            Kurczak z pluszu wysiedział Wielkanocne Jaje,
            Baran z cukru nie martwi się losu koleją,
            Świtem ptaki w niebieskim zapachu szaleją.
            Tyle razy to wszystko już się wydarzyło,
            Więc dlaczego przed strachem chowamy się w miłość?

- Bo za oknem wiosenny wiatr drzewami szarpie,
            Budzą się do pracy upiory i harpie;
            Nie ufaj w wieczory, wstań, zaciągnij story -
            Upiory i harpie, harpie i upiory..
          • mara571 nie wiem, czego sluchales, ale w Piwnicy pod Baran 21.04.14, 23:42
            ami zawsze sluchalo sie go z przyjemnoscia.
            Wybral sobie Polske jako ojczyzne zapewne w podobnych okolicznosciach jak ty.
            To co was rozni, i to diametralnie, to stosunek do Polski i Rosji.
          • pijatyka "Awdiejew paskudzi twórczość Wysockiego" orzekło.. 22.04.14, 21:38
            ...kółko miłośników twórczości barda przy stowarzyszeniu weteranów KGB

ROTFL
    • asmall4 Re: Ktoś podpieprzył moją Rosję... 19.04.14, 23:37
      JAk NATO kontroluje moSSkwę
      www.marketoracle.co.uk/images/2014/Mar/nato-russia-war.jpg
    • romrus Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnych... 20.04.14, 01:02
      kzet69 napisał:
      > Świetny, mądry tekst Aloszy Awdiejewa, zresztą znanego mi osobiście, tekst który przywraca wiarę

...Panie Krzet oraz wszyscy forumowiczy.

Nie mialem zamiaru dzis niczego pisac z okazji Swiat.
      Jednak Pan sie zwrocil do mnie osobiscie, no i wywolal wilka z lasu:-)

Podtwierdzam ze je mam poglady wielkorosijski, w tym ma Pan racje, tyle ze trzeba wyjasnic co pod tym slowem kazdy z nas ma na mysli. Mozliwe ze nie rozumemieme sie juz na poziomie samego pojecia.
      Pana Awdziejewa po prostu nie znam i bylem zmuszony zwrocic sie do Wiki.
      Nie moge o nim powiedziec absloutnie nic zlego, jak i dobrego rowniez, bo nigdy nie wiedzialem ze Pan Awdziejew istnieje, teraz dzieki Panu wiem.

Pan Awdziejew wyjechal z Rosji w roku 1974, czyli za komune i do "bratniego kraju".
      Ja wtedy uczylem sie w szkole.
      Absolutnie go nie osadzam, bo uwazam, ze kazdy ma prawo mieszkac, gdzie mu sie zechcie.
      W roku 1974 Pan Awdziejew zdecydowanie nie byl dysedenta, bo inaczej by wyjechal nie do PRL, tylko gdzies indziej.
      Dzisejszy go wypowiedzi, na ktorzy bez zadnych watpien ma prawo, w/g mnie wygladaja na hipokryzje, bo nie sczerze nie rozumiem jaka Rosje mozna pod@rdolic czlowiekowi, ktory wyjechal z ZSSR do PRL. Albo mu nie pasowalo juz wtedy, wiec musial wyjezdzac na Zachod, albo troche go dzisejszy wypowiedzi smierdza.

Bardzo szanuje Pana Solzenicyna, ktory byl prawdziwym Wielkorosem (w moim rozumeniu tego slowa) i z ZSSR nie wyjechal na lepszy warunki tego samego systemu do PRL, tylko zostal wywalony z pozbawieniem obywacelstwa.
      Przy pierwszej okazji pan Solzenicyn wrocil do Rosji i odzyskal obywacelstwo, teraz juz nowej Rosji. Za to rowniez go szanuje i uwarzam za patriote naszego kraju.

Powtarzam, kazdy ma prawo na swoje zdanie.
      Nie porownuje Solzenicyna z Awdziejewym, chociaz by z powodu nierownowagi tych osob.

Moim zdaniem duza pomylka Polakow, oczewiscie nie jako narodu, tylko przedstawiceli rzadu, politykow, dziennikarzy, etc., i nie tylko Polakow - calego Zachodu, jest proba zlapania na ulice faceta pochodzenia rosijskiego i przedstawenia jego opinji, jako opinii Rosjan. To sa elementy wojny propagandowej, ale oni dzialaja wylacznie na was.

To samo dotyczy prob finansowania przez Zachod "ruchow spolecznych", NGO, "kolorowych rewolucji", etc., na naszych terenach. Zadnych szans, Panowie.

To nie grozba, to ostrzezenie.
      "Wielkorus" wcale nie oznacza czlowieka, ktory zyczie zlego innym.
      "Wielkorus" oznacza czlowieka, ktory pameta swoja skomlikowana historie i dba o swoj kraj.

Znam Polske i Polakow na wylot, wiele Polakow zna tak samo Rosje i to nie z naigorszej strony.

Wracajac do Pana Awdziejewa, czlowiek, ktory ponad 40 lat mieszka w Polske nie ma prawa wyrazac zdanie Rosjan, ma prawo wyrazac zwoje osobiste zdanie.
      Jego zdanie, natomiast, nie jest dla Rosjan obowiazujacym, a Pan Awdziejew nie jest dla dla Rosjan autoritetem moralnym.

W Swieta Wielkanocny chce powiedziec (w swoim imeniu, a nie "Rosjan" jak Pan Awdziejew), zadnej "Rosji Tolstoja i Puszkina" nikt nikomu nie podj@bal.

Jestesmy tacy sami, podoba sie to komu czy nie, i nie zmenime sie nigdy.
      Z nami mozna sie dogadac, zmusic nas do czegos jest nie mozliwe z zasady.
      Zadny sankcji na nas dzialaja i beda mieli odwrotny skutki.

Nic zlego nikomu nie zyczyme, ale wszyscy musa znac gdzie lezy czerowna linia wplywow zachodnich.

Ona lezy na bylej granicy PRL i ZSSR.
      Kazdy krok na Wschod bedzieme traktowac jako agresje.
      Od 2008 Rosja sprzata na swoim podworku, ale z jakieis racji Polska uwaza ze podworko nie nasze, tylko polskie. To blad, Panowie.

Polska ma prawo zyc jak uwaza za sluszne.

To nie jest oswiadczenie Kremla, to jest, wylacznie, osobiste zdanie czlowieka, ktory lubi Polske, bo tam mieszkal. W paszporcie syna - miejsce urodzenia: Polska. Mieslkalem z wlasnego zyczenia. Nie mame zamiaru wracac zeby stworzyc "mniejszosc narodowa".

Panowie, nie wp@dalame sie do wewnetrznych spraw naszych krajow na wzajem, i wszystko bedzie w porazadku.

• zgred-zisko Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 20.04.14, 07:25
        Bardzo szeroko to opisałeś. Tak Ci widocznie w duszy gra. Ja bardzo lubię słuchać ballad pana Awdiejewa, ale to co powiedział, bardzo mnie zniesmaczyło. Nie bardzo rozumiem, dlaczego w ogóle to zrobił.
      • 1igor_uk Christos Woskres,romrus. 20.04.14, 09:20
        Dobrze napisales.
        Oni chcieliby pozbawic nas naszej historii,oni chcieliby upodlic nas,oni chieliby,zeby Rosja ,nasza ojczyzna,skurczyla sie do wymiarow Moskiewskiego obwodu,a reszta zostala przez nich podzielona.Przeciez,za jedna stalowa baba,to nie jest sprawieliwie,ze tyle wszystkiego nalezy sie tym dzikusom.
        Dzikusy nie tylko nie zapomnieli swojej historii,nie tylko nie dali sie upodlic,ale i wrocili .A przeciez moglo byc calkiem inaczej i to na nich spoczywa wina,ze tak sie nie stalo.Wystarczylo po prostu traktowac nas,jako zwyklych normalnych ludzi,a nie jako dzikusow,ktorych trzeba cywilizowac.Bo jak oni cywilizuja my dobrze wiemy z innych obszarow geograficznych,a i troche ich cywilizowania lizneli w latach 90-ch.
        • arkaf Re: Christos Woskres,romrus. 20.04.14, 13:12
          duzo, bardzo duzo Ci brakuje do romrusa
          on jest autentyczny w swojej prawdzie
          ty jestes tworem psychiki nieszczesliwego emigranta
          • 1igor_uk I widzisz,arkaf. 20.04.14, 13:32
            Wlasnie to i mam na mysli,kiedy pisze,ze Zydzi staraja sie wszystkich sklocac.twoj wois temu dowodem,ty celowo przeciwstawil jednego Rosjanina drugiemu,liczac na to,ze uda sie nas poroznic.
            Otoz,pajacu,ja doskonale pamjetam co romrus pisze przez caly czas i wiem o tym,ze to co napisalem ja,dla niego nie jest zadna nowoscia,ale ty tylko szukasz okazje,zeby nas sklocic.Nie ty pierwszy.Borracik rowniez to probowal robic,alee skonczylo sie to tym,ze zaczal pisac o romrusie bardzo nieprzychylnie.Tak skonczysz i ty,bo on nie spelni twoich oczekiwan.
            • arkaf Re: I widzisz,arkaf. 20.04.14, 14:44
              ano widze to ze jestes naprawde nieszczesliwy
              zobacz, swieta, a ty od rano jatrzysz, ludzi wyzywasz; nic w tobie z sacrum
              naprawde zal mi ciebie
              te twoje interpretacje, pozal sie boze, wynikajace ze wyolbrzymionego ego

poroznic kogos chcialbym?
              wiesz, czesto ludzie mysla o innych, o ich poczynaniach na podstawie wlasnej osoby,

sa swieta, Jezus zmartwypowstal, radujmy sie
              po prostu wylacz sie chociaz do jutra
              zyj rodzina, jesli ja masz
            • romrus Christos Woskres, Igor 20.04.14, 19:33
              1igor_uk napisał(a):

> przeciwstawil jednego Rosjanina drugiemu, liczac na to,ze uda sie nas poroznic.

Nie uda sie.

Nie musime sie zgadzac we wszytskim, mame prawo byc rozni, ale w kwestiach zasadnicznych poroznic nas jest nie mozliwe.

To samo dotyczy n/p Goscia_ze_Smolensku.
              On jest raczej antyputinowski, ja na dzis jestem zgecydowanie pro, co nie ma wplywu na to, ze zawsze sie zgadzame w kwestiach waznych dla kraju.
              • 1igor_uk Re: Christos Woskres, Igor 20.04.14, 20:42
                I wlasnie to mialem na uwadze.
              • arkaf Re: Christos Woskres, Igor 20.04.14, 22:11
                i za to nalezy sie Wam szacunek

drugi Twoj wpis, romrusie, ktory bardzo cenie
                po wpisie nieco wyzej
                Miejmy nadzieje ze Chrystus zmartwychwstaly wleje nam wszystkim te odrobine nadziei tak bardzo do akceptacji innych potrzebna
                • 1igor_uk arkaf,uspokoj sie. 20.04.14, 22:15
                  Nie udala sie twoja prowokacja i z tym musisz jakas zyc :-)
                  • arkaf nie pisalem do ciebie maly czlowieczku 20.04.14, 22:50
                    nie rozumiem dlaczego wiec odpisujesz
      • remik.bz Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 20.04.14, 20:37
        No cóż, ja tez miałem zamiar milczeć w Święta, ale niektóre stwierdzenia Pana Romrusa wymagaja nazwijmy to wyjaśnienia.

romrus napisał:

> Podtwierdzam ze je mam poglady wielkorosijski, w tym ma Pan racje, tyle ze trze
        > ba wyjasnic co pod tym slowem kazdy z nas ma na mysli. Mozliwe ze nie rozumemie
        > me sie juz na poziomie samego pojecia.

Jak dla mnie "Wielkorus" to ktos , kto marzy o "Wielkiej Rosji" czyli o imperium w mozliwie najszerszych, historycznych granicach. Ale moze sie mylę.

> "Wielkorus" wcale nie oznacza czlowieka, ktory zyczie zlego innym.
        > "Wielkorus" oznacza czlowieka, ktory pameta swoja skomlikowana historie i dba o
        > swoj kraj.

To piekne i chwalebne. Ale czy Wielkorus szanuje prawo do samostanowienia innych narodów kiedys podbitych przez Rosję , czy Wielkorus akceptuje np niepodległą Gruzje czy Ukraine? Mam watpliwosci.

> Znam Polske i Polakow na wylot, wiele Polakow zna tak samo Rosje i to nie z nai
        > gorszej strony.

No cóż, to znamy chyba różnych Polaków. Moi znajomi raczej nie maja dobrego zdania o Rosji.
        >
        > Jestesmy tacy sami, podoba sie to komu czy nie, i nie zmenime sie nigdy.
        > Z nami mozna sie dogadac, zmusic nas do czegos jest nie mozliwe z zasady.
        > Zadny sankcji na nas dzialaja i beda mieli odwrotny skutki.

Problem w tym , ze Wy "dogadujecie się " tylko z takimi , których się obawiacie.

> Nic zlego nikomu nie zyczyme, ale wszyscy musa znac gdzie lezy czerowna linia w
        > plywow zachodnich.
        >
        > Ona lezy na bylej granicy PRL i ZSSR.

A niby dlaczego tam? A to Ukraina, Bialorus to też Rosja? Taka ideologia wielkorosyjska?
        A jak się Wam nagle uwidzi,ze ta granica będzie na Odrze to co?

> Kazdy krok na Wschod bedzieme traktowac jako agresje.

A jak sobie ustalicie granice na Odrze to też każdy krok na wschód będzie agresja?
        A każdy przejaw niezadowolenia mieszkańca Kielc, Krakowa czy Radomia bedzie karać łagrami?

> Od 2008 Rosja sprzata na swoim podworku, ale z jakieis racji Polska uwaza ze po
        > dworko nie nasze, tylko polskie. To blad, Panowie.

O czym Pan pisze Panie Romrus, Polska miesza się w sprawy Rosji? Gdzie, kiedy?

> Panowie, nie wp@dalame sie do wewnetrznych spraw naszych krajow na wzajem, i w
        > szystko bedzie w porazadku.

Jakos nie ufam tym słowom. Ciekawe czy tak samo uważa Pan Putin i sto kilkadziesiat milionów Rosjan.

Wesołych Świąt.

• romrus Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 20.04.14, 21:44
          remik.bz napisał:
          > Jak dla mnie "Wielkorus" to ktos , kto marzy o "Wielkiej Rosji" czyli o imperium w mozliwie najszerszych, historycznych granicach. Ale moze sie mylę.

Co to znaczy "marzy o Wielkiej Rosji"? Rosja jest wielka:-)

Warunki historyczny sie zmeniaja i razem z nimi zmenia sie wizja granic.
          Jesli kiedys dodatkowych pareset kilometry, ktory armia wroga ma zapiepszac na piechoto, + paredziesiat tysiacy miejscowej ludnosci jako miesa armatnego, mieli wazne znaczenie to teraz juz nie.

Od rozpadu ZSSR zdecydowanie Rosja wygrala naiwiecej, wystarcze porownac statystyki gospodarczy b.republik ZSSR.

Po za gospodarka, sa jednak strategiczny punkty, gdzie straty sie nie licza, bo chodzi o biespeczenstwo. Dla Rosji to Kalingrad, Wyspy Kurilski i Krym.

Krym gwarantuje kontrole nad Morzen Czarnym, Kurile gwarantuja wyjscie lodzi podwodnych do Pacyfiku, Kaliningrad to taka "kuzkina mac" dla NATO.

Bedac "imperiliasta" nie uznaje n/p granicy bylego "Turkestanu" za granice historyczny Rosji, do ktorych koniecznie trzeba powrocic. To samo dotyczy krajow Baltyckich.
          Obce cialo w organizmie - to choroba.

> To piekne i chwalebne. Ale czy Wielkorus szanuje prawo do samostanowienia innych narodów kiedys podbitych przez Rosję , czy Wielkorus akceptuje np niepodległą Gruzje czy Ukraine? Mam watpliwosci.

Ani Ukraina, ani Gruzja nie byli przez Rosje podbity.
          Ukraina, 1654
          pl.wikipedia.org/wiki/Ugoda_perejas%C5%82awska
          Gruzja, 1783
          pl.wikipedia.org/wiki/Traktat_gieorgijewski
          pl.wikipedia.org/wiki/Gruzja_pod_panowaniem_rosyjskim

> No cóż, to znamy chyba różnych Polaków. Moi znajomi raczej nie maja dobrego zdania o Rosji.

Bardzo prawdopodobnie.
          Polska w ogole jest bardzo podzielona w swoich pogladach.

> Problem w tym , ze Wy "dogadujecie się " tylko z takimi , których się obawiacie.

Moze Pan podac przyklady z historii swiatowiej, kiedy ktos postepowal inaczej?

> A niby dlaczego tam? A to Ukraina, Bialorus to też Rosja? Taka ideologia wielko rosyjska?

No nie do konca rosijska.
          pl.wikipedia.org/wiki/Linia_Curzona
          Raczej angielska.

> A jak się Wam nagle uwidzi,ze ta granica będzie na Odrze to co?
          > A jak sobie ustalicie granice na Odrze to też każdy krok na wschód będzie agresja?
          > A każdy przejaw niezadowolenia mieszkańca Kielc, Krakowa czy Radomia bedzie karać łagrami?

To juz bylo.
          Patrz wyzej, czasy sie zmeniaja.
          Utrzymywanie granicy na Odrze jest zbyt drogie.

>O czym Pan pisze Panie Romrus, Polska miesza się w sprawy Rosji? Gdzie, kiedy?

Pisze o probach sienia zametu przez polski rzad i politykow na Ukrainie i Bialorusi.

Poszukaj Pan Remiz informacji o finansowaniu bialoruskiej opozycji, jej "czarnej kasie" i tym, jak polska prokuratura zdradzila agenta polskiego wywiadu z Bialorusi, przekazyjac dane o jego lewych kontach Urzadu skarbowemu RB.

Poszukaj Pan Remiz informacji o tancach polskich politykow na majdanie, prawie ze pod flagami UPA.

Polska regularnie prowadzi szkolenia aktywistow proamerikanskich NGO z Rosji i to jest faktem.
          Nie twierdze ze Polska szkolila bojowkarzy PS na swoim terenie, bo na razie nie opublikowane zadnych na to dowodow. Swoja droga, w wiezenia CIA na poczatku tez nikt nie wierzyl. Poczekame, zobaczyme.

> Jakos nie ufam tym słowom. Ciekawe czy tak samo uważa Pan Putin i sto kilkadziesiat
          milionów Rosjan.

To juz Panska sprawa.
          Nie muse nikogo w niczym przekonywac.
          Napisalem wyraznie - mowie wylacznie w swoim imeniu.

> Wesołych Świąt.

Na wzajem. Wszystkiego nailepszego.
          Nich naszy dzieci beda zdrowi, madrzy, zyja w pokoju i lepiej niz my.
          • europitek Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 21.04.14, 23:05
            romrus napisał:
            > Po za gospodarka, sa jednak strategiczny punkty, gdzie straty sie nie licza, bo
            > chodzi o biespeczenstwo. Dla Rosji to Kalingrad, Wyspy Kurilski i Krym.

Wyspy Kurylskie mają mały związek z bezpieczenstwem, a duży z gospodarką i prawem międzynarodowym. Posiadanie południowych Kuryli zapewnia Rosji status Morza Ochockiego jako morza wewnętrznego (kryterium jest jest procentowy udział w wybrzeżu). To przekłada się na rozliczne korzysci materialne (np. prawo do wyłączności połowów), a także pozwoliło Rosji na otrzymanie od OMZ prawa do kilkudziesięciu tysięcy km2 szelfu kontynentaknego, uznanie go za terytorium Rosji.

> Krym gwarantuje kontrole nad Morzen Czarnym, Kurile gwarantuja wyjscie lodzi po
            > dwodnych do Pacyfiku, Kaliningrad to taka "kuzkina mac" dla NATO.

Tworzysz historię, jak zwykle, na własne potrzeby, jeśli chodzi o Kuryle. Spór mie dotyczycałego archipelagu ,lecz tylko jego części południowej, więc jej oddanie nie ma wpływu na możliwość wypływania rosyjskich statków na Pacyfik.
            LINK

> Ani Ukraina, ani Gruzja nie byli przez Rosje podbity.

Bardzo fajnie, ale zapomniałeś napisać, w jaki sposób Ukraina i Gruzja znakazły się z składzie ZSRR - czysty podbój przez Armię Czerwoną.

> Moze Pan podac przyklady z historii swiatowiej, kiedy ktos
            > postepowal inaczej?

Jeden przykład sam zalinkowałeś - linia Curzona. Chodzi o (chyba trzykrotną) propozycję Polski w stosunku do Zachodnioukraińskiej Republiki Ludowej o zawarciu rozejmu. Konsekwentne odmowy ze strony ukraińskiej doprowadziły do wyparcia wojsk ukraińskich za Zbrucz i utraty przez ZURL całości jej terytorium.
            Pierwszy tego typu przypadek miał miejsce chyba ok 500 r. p.n.e. i dotyczył twórcy perskiego imperium Dariusza i jego wyprawy przeciw Scytom.

> No nie do konca rosijska.
            > pl.wikipedia.org/wiki/Linia_Curzona
            > Raczej angielska.

Słusznie, bo rosyjska nie była - do tego stopnia, ze bolszewicy (ówczesna Rosja) ją odrzucili. A teraz się podoba.
            • igor_uk To warto skomentowac. 21.04.14, 23:09
              europitek napisał: Bardzo fajnie, ale zapomniałeś napisać, w jaki sposób Ukraina i Gruzja znakazły się z składzie ZSRR - czysty podbój przez Armię Czerwoną.

I ten gosc wskazuje romrusu,ze ten tworzy historie.
              • europitek Re: To warto skomentowac. 21.04.14, 23:54
                igor_uk napisał:
                > I ten gosc wskazuje romrusu,ze ten tworzy historie.

I to miał być komentarz? Jeśli nie to czekam, a jeśli tak, to znaczy, że nie znasz historii Rosji (wjej różnych formach ustrojowych i państwowych). Mnie na pyskówkę nie weźmiesz... albo fakty, albo daj sobie spokój.
            • romrus Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 08:50
              europitek napisał:
              > Wyspy Kurylskie mają mały związek z bezpieczenstwem, a duży z gospodarką i prawem międzynarodowym.
              > Tworzysz historię, jak zwykle, na własne potrzeby, jeśli chodzi o Kuryle. Spór nie dotyczy całego archipelagu ,lecz tylko jego części południowej, więc jej oddanie nie ma wpływu na możliwość wypływania rosyjskich statków na Pacyfik.
              > LINK

Sprawdz w swojej "kopalni wiedzy" gdzie znajduja sie bazy rosijskich lodzi podwodnych, potem kup sie globus i spojrz na niego.
              Wiedza nie boli.

> > Ani Ukraina, ani Gruzja nie byli przez Rosje podbity.
              >
              > Bardzo fajnie, ale zapomniałeś napisać, w jaki sposób Ukraina i Gruzja znakazły się z składzie ZSRR - czysty podbój przez Armię Czerwoną.

Powrocenie terenow, wchodzacych w sklad panstwa, - to podboj?

Owszem, Gruzja oglosila jakas tam republike pod rzadami socialisty Noja Zordania i od razu sprobowala po raz kolejny wyrznec Osetyjczykow. Nie udalo sie.

Na Ukrainie, jak zawsze, panowal chaos i bandytyzm Petlury i Machno.
              • europitek Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 14:44
                romrus napisał:
                > Wiedza nie boli.

Dokładnie tak! Południowe Kuryle, o które toczy sie spór japońsko0-rosyjski nie mają dużego pływu na możliwośc wypływania rosyjskich łodzi podwodnych na Pacyfik. Najgłębsze cieśniny znajdują się nie w południowej, ale w środkowej części archipelagu już daleko poza zasięgiem japońskich pretensji.
                Poniższy link prowadzi do mapki pokazującej o jakie tetyrorium toczy się spór (granica z 1855 r.): MAPA
                W dodatku do cieśnin środkowej części archipelagu jest bliżej z Kamczatki. Łodzie podwodne z Kraju Nadmorskiego to chyba jednostki przeznaczone do "obsługi wybrzeża".
                Nawet źródła rosyjskie podają argument o dostępie do Pacyfiku dopiero na trzecim miejscu.

W sensie militarnym ważne jest nie wyjście na Pacyfik, ale blokowanie dostępu do Morza Ochockiego.

> Powrocenie terenow, wchodzacych w sklad panstwa, - to podboj?

Jakiego państwa? Chyba masz na myśli Imperium Rosyjskie. Carat był, carat zniknął a powstały niepodległe państwa narodowe, które zostały podbite przez bolszewików.

> Owszem, Gruzja oglosila jakas tam republike pod rzadami socialisty Noja Zordani
                > a i od razu sprobowala po raz kolejny wyrznec Osetyjczykow. Nie udalo sie.
                >
                > Na Ukrainie, jak zawsze, panowal chaos i bandytyzm Petlury i Machno.

Jak zwykle piszesz własną historię na własny użytek. Gruzja była dziesięć razy bardziej państwem jako "jakaś tam republika" niż Białoruska SRR i Ukraińska SRR, które były współzałożycielami ZSRR. Ukraińska Republika Ludowa też nie była państewkiem fasadowym, jakimi były wspomniane republiki radzieckie.
      • europitek Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 01:31
        romrus napisał:
        > Jestesmy tacy sami, podoba sie to komu czy nie, i nie zmenime sie nigdy.
        > Z nami mozna sie dogadac, zmusic nas do czegos jest nie mozliwe z zasady.
        > Zadny sankcji na nas dzialaja i beda mieli odwrotny skutki.

To przekonanie typowe dla starego imperialnego ducha: imperium (mocarstwo) robi co zechce jego rząd, jeśli ma on w tej sprawie poparcie własnego narodu (ludności), a zdanie otoczenia się nie liczy. W przeszłości tak to rzeczywiście działało, ale w ostatnich dekadach są z tym kłopoty, ponieważ świat przestał być zbiorem odizolowanych wysp i sieć wzajemnych zależności staje sie coraz silniejsza.
        Dzisiaj bardzo trudno, o ile to w ogóle jeszcze możliwe, być mocarstwem bez zgody i poparcia innych krajów. Wbrew reszcie świata można odnosić chwilowe zwycięstwa, które bardzio łatwo mogą się stać pyrrusowymi.

> Nic zlego nikomu nie zyczyme, ale wszyscy musa znac gdzie lezy
        > czerowna linia wplywow zachodnich.

Twoje poglądy sąniespójne, by nie rzec sprzeczne.
        Jeśli "nie życzysz nikomu nic złego", to nie możesz jednostronnie wyznaczać swojej "strefy wpływu", która by tego kogoś obejmowała, ponieważ ten ktoś może mieć inne zapatrywania na przynależnowść do "twojej strefy" i inne interesy. Jeśli jednak ją wyznaczasz, to nie życzysz mu dobrze tylko sobie - we własnym przekonaniu.

> Panowie, nie wp@dalame sie do wewnetrznych spraw naszych
        > krajow na wzajem, i wszystko bedzie w porazadku.

Chyba nie da rady dopóki "rosyjska strefa wpływu" nie będzie inaczej zdefiniowana przez samą Rosję.
        • romrus Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 09:00
          europitek napisał:
          > To przekonanie typowe dla starego imperialnego ducha:

Nigdy go nie ukrywalem. Jestem konsekwetny.

> Dzisiaj bardzo trudno, o ile to w ogóle jeszcze możliwe, być mocarstwem bez zgody i poparcia innych krajów. Wbrew reszcie świata można odnosić chwilowe zwycięstwa, które bardzio łatwo mogą się stać pyrrusowymi.

Uwazasz ze caly Swiat wydal zgode hegemonie USA? Mylisz sie.

Dla Rosji i Chyn wystarcze dwustronnej zgody.
          Wlasnie dlatego Zachod tak histerizuje z powodu relacji rosijsko-chinskich.
          Zgody Zachodu nie potrzebujeme.

> Chyba nie da rady dopóki "rosyjska strefa wpływu" nie będzie inaczej zdefiniowana przez samą Rosję.

Tez uwazam ze nie da sie.
          Bedziecie nadal pchac sie do Bialorusi i Ukrainy bez zadnych na to praw i jak zawsze z klamliwymi uzasadneniami.
          • europitek Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 16:06
            romrus napisał:
            > europitek napisał:
            > > To przekonanie typowe dla starego imperialnego ducha:
            >
            > Nigdy go nie ukrywalem. Jestem konsekwetny.

Nie chodzi o "imperialnego ducha", lecz jego wersję dawną, która nie uwzględnia zmian w politycznej i społecznej rzeczywistości świata. Breżniewowskie podejście do kwestii mocarstwowości to anachronizm w dzisiejszym świecie i doktryny polityczno-państwowe na nim budowane nie moga byś efektywne. Przy takim podejścieu Rosja nie odzyska swojej mocarstwowej pozycji, ponieważ stosowane przez nią metody (z innej epoki) będę nie do zaakceptowania dla otoczenia. Nieświadomie sami sobie robicie wbrew - bez rzeczywistej modernizacji doktryny państwowo-politycznej będzie kręcić się w kółko i ciągle narzekać, że ciągle ktoś na Rosję czycha, będziecie się umacniac w kompleksie "oblężonej tweirdzy".Możecie zapomnieć o Rosji jako realnych mocarstwie.

> Uwazasz ze caly Swiat wydal zgode hegemonie USA? Mylisz sie.

Nie mylę się, ponieważ tak nie uważam. Cały świat nie musi, ale spora grupa sojuszników jest niezbędna. To dlatego Amerykanie miesiącami kombinowali na montowaniem koalicji na Afganistan i Iirak. Myślisz, ze sami nie daliby rady talibom bądź Saddamowi?

> Dla Rosji i Chyn wystarcze dwustronnej zgody.
            > Wlasnie dlatego Zachod tak histerizuje z powodu relacji rosijsko-chinskich.
            > Zgody Zachodu nie potrzebujeme.

Cały czas nie rozumiesz. Nie chodzi o zgodę, lecz widoczne poparcie, które dotyczy nie tylko jakiejś "słuszności" konkretnych pretensji, lecz również metod jakimi się ją realizuje. Brak zrozumienia tego będzie stale pchał Rosję w różne kłopoty i generował długoterminowe straty.

> Bedziecie nadal pchac sie do Bialorusi i Ukrainy bez zadnych
            > na to praw i jak zawsze z klamliwymi uzasadneniami.

Można by pomysleć, że Polska planuje odbicie grodzieńszczyzny!
            Widzę, że zostajecie w tyle za teraźniejszością i znów musi się znaleźć ktoś, kto każe wam golić brody - tym razem intelektualne. Ocknij się ze swojego XX-wiecznego snu, porzuć myślenie kategoriami Breżniewa-Susłowa i przeskocz do teraźniejszości.
            • romrus Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 16:17
              europitek napisał:
              > Ocknij się ze swojego XX-wiecznego snu, porzuć myślenie kategoriami Breżniewa-Susłowa i przeskocz do teraźniejszości.

Jestem atykomunista.
              Brezniew i Suslow sa dla mnie pustym miejscem.
              • europitek Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 17:24
                romrus napisał:
                > Jestem atykomunista.

W jakim sensie? Pewnie masz na myśli kwestie ustroju ekonomicznego, ale to tylko wycinek. Radzieccy komuniści sporo konkretnych idei odnośnie organizacji państwa i polityki odziedziczyli po przedrewolucyjnych przodkach. Sporo pozmieniali,. ale też sporo odtworzyli.
                I tak sie to ciągnęło aż do Gorbaczowa, który próbował zmienić i usprawnić państwo, ale nie dał rady. Teraz, po okresie "rewolucji kapitalistycznej" znów wróciło stare. Trochę przerobione, w innych kolorkach, ale ze sporym zasobem starych pomysłów.
      • wojciech.2349 Re: Nailepszy zycenia z okazji Swiat Wielkanocnyc 22.04.14, 14:28
        romrus napisał:
        > Nic zlego nikomu nie zyczyme, ale wszyscy musa znac gdzie lezy czerowna linia w
        > plywow zachodnich.
        >
        -----------------------------
        Oprzytomniej. Zachód idzie na Wschód z towarem, a nie terytorialnie.
        Ponadto ani Białorusini, ani Ukraińcy nie są własnością Rosji.

Wam przydałby się psychiatra.
    • borrka Polski sposob myslenia. 20.04.14, 08:09
      Awdiejew reprezentuje polski sposob oceny i postrzegania Rosji.
      Przychodzi mu to latwo, bo Polakow zna, a w Rosji, jak wielokrotnie mowilem, tajemniczosci tyle, co trucizny w zapalce.
      I jesli napiszę, ze nie rozumiem Rosji,to dlatego, ze ... nie ma nic "tajemniczego" do rozumienia.
      Cala zlozonosc zjawiska miesci sie w wielokrotnie przytaczanej przeze mnie anegdocie ze szwajcarskiej szkoly jezykowej:
      Jaka jest rosyjska wieś?
      Odpowiedz grupy rosyjskiej: Podobna do szwajcarskiej.

Dyskusja z nimi nie ma sensu, bo wiedza, ze klamia na kazdym kroku, wiec o czym dyskutowac ?

Zaskoczyc moga jednym: glebokoscia i powszechnoscia swej deprawacji, jak ostatnio na Ukrainie.
    • eva15 Ktoś Alioszy podpieprzył rozum... 20.04.14, 23:51
      Mieszkam zagranicą nie tak długo jak on, ale jednak też już całkiem długo. Do głowy by mi nie przyszło wobec Niemców piętnować Polskę/Polaków i robić z Niemców zaufanych, zauszników mojej krytyki w stosunku do własnego kraju pochodzenia. Niezależnie od tego, ile mam do krytykowania, nie uważam, że niemieckie media (np. fora internetowe) lub środowisko prywatne i zawodowe miałyby być odpowiednią do tego płaszczyzną. Od tego mam forum dla bystrzaków na GW, awantury w gronie rodziny i przyjaciół:-)))

Dla Niemców, jak i dla każdego innego kraju emigracji, takie plucie na własny kraj jest dowodem braku lojalności i gdzieś musi budzić ukrytą pogardę. Jednocześnie taki plujący jest niepewnym koalicjantem, bo skoro potrafi swój kraj macierzysty denuncjować i oczerniać, to jak się zachowa wobec kraju nie-matki, nie-ojczyzny?

Trochę to przypomina starania o pracę. Idiota, który oczernia poprzedniego pracodawcę, jest dla nowego NIC nie wart.
      • wiarusik Re: Ktoś Alioszy podpieprzył rozum... 21.04.14, 00:34
        robisz dokładnie to samo, czyli koligacisz się z ruskimi i ujadasz na ten kraj nie posiadając wiedzy na temat procesów przyczynowo-skutkowych. chociaż co ja piszę, przecież też jesteś zza buga.

pan ci tam wyjaśnił, że ma polskie obywatelstwo, a przede wszystkim czuje się polakiem. żyje tu, ma żonę i dzieci, sprowadził matkę, pracuje, uczy. z rosji ma tylko traumatyczne wspomnienia.
        i nie oczerniaj kogoś kto ma więcej lat co ty, doświadczeń, wiedzy, tytułów i zasług, bo to śmiech na sali.
        • eva15 Re: Ktoś Alioszy podpieprzył rozum... 21.04.14, 00:56
          Bardzo jesteś bełkotliwy. Może jesteś niewyspany? Wszelkim bełkotliwym bystrza'kom doradzam pójście spać, dużo snu bo, kto śpi, ten nie grzeszy - w tym i własną głupotą. To jedyne, co wam mogę doradzić, poczciwcy.
      • j-k Oczy przecieram z zachwytu, Evelein 21.04.14, 02:40
        ty , nieustannie krytykujaca Polske, nagle do polskosci sie przyznajesz ?

zalecam jednak fora niemieckie.
        tam cie ukochaja i przytula.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

PS. a jak zmienilas poglady...
        co kazdemu moze sie zdarzyc...
        to worek pokutny i otwarte wyznanie wiary.
      • zgred-zisko Re: Ktoś Alioszy podpieprzył rozum... 21.04.14, 06:21
        Popieram Cię w stu procentach. Ja też spędziłem trochę czasu za granicą. Starałem się, aby nigdy nie zrobić ani nie powiedzieć czegoś, co mogłoby przynieść ujmę Polsce lub Polakom. I jestem z tego dumny.
      • 1igor_uk A czy mial Aliosza rozum? 21.04.14, 09:31
        pare raz pokazywali go w TV,za kazdym razem zostanowialem sie nad jednym -dla czego tego pajaca,bez zadnej oryginalnej mysli w glowie wyciagneli tak wysoko?
        • solaqua.333 on dobrze sluzy propagandowym celom 21.04.14, 15:38
          pewnych plemiennych mafii.
        • wiarusik Re: A czy mial Aliosza rozum? 22.04.14, 01:47
          możesz mu buty wypastować :)
    • solaqua.333 jest jakas kanaliowatość w pluciu na gniazdo 21.04.14, 05:42
      z którego sie wyszlo. Ten Awdiejew zasluguje tylko na pogardę. Już nigdy nie wydam grosza na żaden jego wyrób. taka postawę jak u niego dość często spotyka się u żydow, którzy za granicą na całego plują na kraj swego pochodzenia (np. Rosje czy Polskę).
      • 1igor_uk Bo on jest kanalia. 21.04.14, 08:44
        Kanalia,ktora swoja kapiere robila na najnizszych uczuciach,jakie maja ludzi.

-"Występy zaczynałem od słów: ''Bardzo państwa przepraszam, za chwilę zaśpiewam coś po rosyjsku''. Za co przepraszal?Za to ze spiewa po rosyjsku? To spiewaj na ojczystym,czyli zydowskim.To byl zarcik niewybredny,zdaje sobie z tego sprawe,ale zarcik,ktory odwolywal sie do najnizszych uczuc.

-" Pamiętam wybuchy, miałem trzy lata. ".
        Goowno prawda,nic on nie pamjetal.Nikt nie pamjeta tego,co bylo w 3 lata.On to "przypomnial" tylko po to,zeby popluc na Kraj w ktorym urodzil sie,ale ktory zawsze uwaazal za obcy sobie,too bardzo charakterystyczne dla przedstawiciele tej narododwsci.

-"Żołnierze radzieccy was bombardowali?

- Że bombardowali swoich? Normalka przecież. A co teraz robiły na Krymie ''zielone ludziki''? Goniły przed sobą dzieci i kobiety, żeby wejść do ukraińskich baz wojskowych. Jaki kraj stosuje takie metody?"
        Tych slow szkoda komentowac. Powtarzac tak tepa propagande antyrosyjska moze tylko czlowiek z wypranym mozgiem.

On jest nie tylko kanalia ,on jest zwykla swolocz .
        kzet chwali sie,ze zna go osobiscie.
        Rosjanie mowia:
        - Powiedz mi kto jest twoim przyjacielem,ja powiem kim jestes ty.
        Kim jest kzet dla mnie juz nie jest tajemnica.
        • remik.bz Nie pluj , bo siebie opluwasz 21.04.14, 09:02
          1igor_uk napisał(a):

>
          > On jest nie tylko kanalia ,on jest zwykla swolocz .

No i wyszło , ze plujesz na siebie.
          Tak sie sklada ,ze mieszkam w Krakowie i Aloszę pamietam "od zawsze". W Krakowie jest to bardzo popularna postać , bardzo szanowana przez wszystkich , którym "krakowska kultura piwniczna", nauka lezą na sercu. Jego piosenki, ballady rosyjskie, miejskie odesskie śpiewania zawsze były i sa przez nas cenione. Równiez jego praca naukowa.
          Poprosił o polskie obywatelstwo- widać poczuł sie bardziej Polakiem niz Rosjaninem. Jego wybór, jego sprawa. My przyjelismy go jako swojaka. Nasz wybór- nasza sprawa.
          Zresztą w naszej historii pełno jest przypadków polonizowania sie obcokrajowców (sprawdź ilu ważnych dla nas Polaków ma np niemieckobrzmiące nazwiska)pod wpływem naszej kultury, naszej mentalnosci, naszego sposobu zycia.
          Jesli plujesz na innych za ich wybór, to plujesz głównie na siebie . Wychodzisz na człowieka nietolerancyjnego, zacietrzewionego w swych pogladach na zycie. A my w Polsce takich nie lubimy po prostu.
          • borrka Nie porownuj Awdiejewa ze szmaciarzem bez ojczyzny 21.04.14, 09:08
            Obywatelstwo polskie przyjal czysto koniunkturalnie, co moznaby wybaczyc, gdyby nie antypolska dzialalnosc na forum.
            Ale najsmieszniejsze, ze Rosjanie mowia w twarz Igorowi: Nie jestes nasz.
            Sam czytalem.
            • pijatyka Re: Sam czytalem 23.04.14, 19:45
              Daj linka ;->
          • 1igor_uk Zaplujesz sie,pajacu. 21.04.14, 09:13
            Najpierw naucz sie rozumiec to,co czytasz.Bo masz z tym duze problemy.
            Nie osadzam go za wybor,osadzam go za plucie na Kraja,z ktorego wyszedl.
            W kazdym slowie widac,ze on Rosje nigdy nie lubil i nigdy nie czul sie z nia zwiazany.
            Jak wy go przyjeli,to jest wasza sprawa,sprawa rusofobow
            • pijatyka Troll. Kosz. 01.02.15, 21:13

• solaqua.333 Re: Bo on jest kanalia. 21.04.14, 15:35
          Masz racje Igor, Avdiejew to zwykla swolocz. Do takich ludzi mozna miec zerowe zaufanie.
    • vladexpat Re: Ktoś podpieprzył moją Rosję... 21.04.14, 23:15
      "Oni nie mogą zrozumieć, że póki nie stworzą społeczeństwa wolnej inicjatywy, są skazani na stagnację i upadek technologiczny, co w przyszłości oznacza biedę z nędzą. Polska pokazuje, co dało odejście od systemu scentralizowanego. Wielkie sklepy, nowe drogi, wolne media. Oczywiście Polacy narzekają, bo chcieliby mieć jeszcze lepiej. I dobrze. Na tym polega rozwój. "

Powiedz to Chińczykom.
      Demokracja nie jest równoznaczna z rozwojem gospodarczym. Przykład Rosji czy hitlerowskich Niemiec tylko to potwierdza.
    • swiblowo Bardzo ciekawa kurde blaszka dyskusja, 21.04.14, 23:21
      rej wodzona przez autorytety moralne poslugujace sie podwojnymi standartami.
      Czytam i sie smieje.
      • igor_uk Re: Bardzo ciekawa kurde blaszka dyskusja, 22.04.14, 09:53
        Nic ciekawego .
        Facet wyjechal z kraju i pluje na niego przy kazdej sposobnosci ,lepiej plulby na kraj,do ktorego wyjechal. Wtedy by ty go zrozumiala lepiej :-)
    • przyjacielameryki Re: Ktoś podpieprzył moją Rosję... 22.04.14, 09:25
      A. Awdiejew to mądry człowiek, wspaniały pieśniarz rosyjski. Byłem kiedyś w Piwnicy pod Baranami w Krakowie na spektaklu z jego również udziałem. Piękne rosyjskie pieśni i doskonały humor i dowcip.

Jego ocena Rosji z polskiej perspektywy ma olbrzymią wartość. Urodził się w Rosji, tam dorastał, chodził do szkół, ma stałe kontakty z Rosją, z rodziną w Rosji ale od lat 70-ych mieszka w Polsce i jest już przesiąknięty polskością a to wszystko pozwala mu jak nikomu innemu porównać i ocenić Polskę i Rosję, Polaków i Rosjan.
      Moim zdaniem to doskonała ocena i podobna do wielu inny opinii więc bardzo wiarygodna.
      • magdolot Re: Ktoś podpieprzył moją Rosję... 22.04.14, 10:54
        Alosza Awdiejew to człowiek, któremu Rosjanie wiele zawdzięczają. Przez lata popularyzował rosyjską kulturę udowadniając, że to więcej niż "Murziłka", "Timur i jego drużyna" itp. propagandowe badziewie. W czasach powszechnej niechęci do Rosjan Alosza tę niechęć poważnie osłabiał, był dla Polaków żywym przykładem, że z Rosjaninem się można zaprzyjaźnić. Według mnie to najlepszy ambasador jakiego Rosja w Polsce kiedykolwiek miała. Jego interpretacje piosenek Wysockiego są znakomite, innych nie trawię. On jedyny potrafił do nich coś dodać nie małpując Wysockiego na siłę. Cudowny facet. Mądry, z dystansem który daje poczucie humoru.

Żal mi Was, Wielkorusy, jak tak na niego plujecie... zamiast solidnie przemyśleć, co Alosza Awdiejew powiedział. Dobra prasa jaką tu zbiera Dugin, miażdżarka z przerostem tępego samczego ego, mentalny koleś Jarosza i Bobunia Winnickiego, też nie napawa nadzieją na przyszłość. Ta banda może mojemu krajanowi, Aloszy, buty czyścić.
        :(
        • igor_uk Awdiejew przez wiele lat ekspoloatowal... 22.04.14, 16:26
          dorobek kulturalny narodu,ktory nienawidzi z calego serca.Ciekawo,czy wykonujac piosenki Wysockiego,odprowadzil chociazby kopiejke zonie i dzieciom Wysockiego? Jestem pewien,ze nie.
          • pijatyka Nie doczytałeś, tępu sowku? Buty czyścić. 11.05.14, 13:12
            .
        • romrus Re: Ktoś podpieprzył moją Rosję... 22.04.14, 16:43
          magdolot napisała:
          > Jego interpretacje piosenek Wysockiego są znakomite

Jestem ciekaw, placil czy nie rodzinie s.p. Wysockiego za prawa autorski.
          • pijatyka Re: ciekaw czy placil rodzinie Wysockiego za prawa 11.05.14, 13:14
            Nie stój, nie czekaj - donieś! LOL
    • solaqua.333 dlaczego on mowi "moja Rosja", 22.04.14, 16:45
      kiedy jej ewidentnie nienawidzi I nie ma wobec niej lojalnosci?
      • igor_uk Re: dlaczego on mowi "moja Rosja", 22.04.14, 16:50
        Tak z zydkami jest.
        • solaqua.333 Re: dlaczego on mowi "moja Rosja", 22.04.14, 17:02
          wszystko cudze uwazaja za swoje?
    • pijatyka Re: Świetny, mądry tekst Aloszy Awdiejewa 22.04.14, 17:45
      Owszem - na gwoździa go! ;)
      • europitek Re: Świetny, mądry tekst Aloszy Awdiejewa 11.05.14, 17:36
        Dlaczego tekst jest dobry?
        Jak napisał tutejszy klasyk nacjonalizmu - Rosja jest Wielka. A wielkie obiekty lepiej widać z oddali, bo można je całe ogarnąć wzrokiem.
    • aby Jednak niesmak: Awdiejew mocno przeholował 11.05.14, 19:16
      Alosza Awdiejew może i coś zrobił dobrego, w sensie jaki proponuje 'magdolot': "w czasach powszechnej niechęci do Rosjan Alosza tę niechęć poważnie osłabiał."
      Jednocześnie spór o Awdiejewa i to co napisał w tym artykule obnaża jednak lichość intelektualną i moralną tego człowieka oraz paskudny antyrosyjski rasizm w jakiejś (dużej) części polskich środowisk opiniotwórczych.

Uzasadnienie.
      Awdiejew zintegrował się w Polsce, osiągnął sukces i uznanie również jako wykonawca rosyjskich piosenek i kawałów. Ale, jak pokazuje artykuł, odczuwa jakiś niedosyt, lub rzeczywiście uznanie nie jest wystarczające. Jako artysta ma wyczucie, w jaką nutę uderzyć, by rozluźnić nastrój i wkupić się w łaski publiczności (tu: środowisko Gazety Wyborczej) bez reszty, jako 'swój człowiek'. Dlatego sadzi: "Naród rosyjski od setek lat żyje z przekonaniem, że obywatel jest niczym. To naród niewolników." Itd, itd.

Sensowna krytyka Rosjan, caratu, cerkwi, komunistów itd. zawsze wyznacza sobie granice i różnicuje poddaną krytyce grupę czy instytucję. Myślenie i pisanie, ze Rosjanie to naród niewolników jest tępym rasistowskim sloganem, dyskredytującym tak autora jak i jego publiczność.
      ----------------------
      • pijatyka Re: pisanie, ze Rosjanie to naród niewolników 03.06.14, 20:51
        ...to jak najbardziej uzasadniony wyraz irytacji na rodaków, których prawie 90% demonstruje w sondażu putinowski szowinizm.
        • indeed4 Re: pisanie, ze Rosjanie to naród niewolników 03.06.14, 21:06
          pijatyka napisała:

> ...to jak najbardziej uzasadniony wyraz irytacji na rodaków, których prawie 90%
          > demonstruje w sondażu putinowski szowinizm.

no i Alosza wie co mówi, bo jest politologiem (do tego niezłym)
    • pijatyka "Moja klasa kocha Putina" 24.07.14, 15:42
      Zombopudło

W domu włączam telewizję. Wszędzie Ukraina.
      Na kanale Rossija talk-show Arkadija Mamontowa, kiedyś reportażysty, dziś propagandzisty.
      Rozmówcy - niby-politolodzy i niby-dziennikarze - straszą trzecią wojną światową, przekonują, że Ukraina to państwo niezrealizowanych nadziei, które opanowała "nazistowska dżuma".

Mamontow kończy słowami: "Zobaczymy, co powie syta Europa, kiedy ci wszyscy głodni Ukraińcy zaczną napadać na Paryż, Londyn, Rzym".

Na innym programie zdjęcia, ponoć z Kramatorska, obraz zamazany, na ulicach oderwane nogi i ręce, rozwalone budynki. "Byli tak młodzi, mogli jeszcze żyć" - mówi głos zza kadru.
      Żadnego wyjaśnienia: co się stało, gdzie, kiedy.

Kolejny kanał. Reportaż o walkach na Ukrainie.
      Moja 65-letnia mama zapamiętuje, że było o ukraińskich faszystach. Jest wzburzona na Ukrainę.

- Ależ mamo, to propaganda! To Rosja jest agresorem, wspiera separatystów.

- Tak mówią wam w Europie, a na Ukrainie giną nasi, russkije ludi - mama wychodzi z pokoju.

wyborcza.pl/duzyformat/1,139823,16366195,Moja_klasa_kocha_Putina.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka