malkontent6 23.08.14, 16:19 Tak, dziś jest rocznica tego wydarzenia. pl.wikipedia.org/wiki/Pakt_Ribbentrop-Mo%C5%82otow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwampuch58 Re: Coś z historii. 23.08.14, 16:32 Od 2009 dniem pamięci ofiar wszystkich reżimów totalitarnych i autorytarnych: www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20090401IPR53245+0+DOC+XML+V0//PL Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Pamiec 23.08.14, 17:08 Masz racje, ze przypominasz o tej umowie. Trzeba pamietac na czym sie stoi, z kim sie rozmawia i do czego ten i ow jest zdolny. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Coś z historii. 23.08.14, 17:47 Gdyby tego wydarzenia nie było być może nie byłoby 2 WŚ. Rosjanie powinni się wstydzić tej rocznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: Coś z historii. 23.08.14, 18:04 Tylko dlaczego to ma być przestrogą tylko przed Rosją? Tam jeszcze druga strona była ... a może jej nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Coś z historii. 23.08.14, 18:08 krzyysioo napisał: > Tylko dlaczego to ma być przestrogą tylko przed Rosją? Tam jeszcze druga strona > była ... a może jej nie było? --------------------- Przecież Rosja w tym niewinna. Oni tylko wyprzedzali ruch Adolfa. Nie pamiętasz tych rosyjskich krętactw? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Coś z historii. 23.08.14, 18:17 krzyysioo napisał: > Tylko dlaczego to ma być przestrogą tylko przed Rosją? Uderz w stół... Przeczytaj ten artykuł w Wikipedii. To jest o umowie militarnej dwóch krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: Coś z historii. 23.08.14, 18:27 Ale to chyba nie ja muszę uzupełniać wiedzę która zresztą jest mi doskonale znana, ja tu widziałem inne wpisy z rzucaniem kamyczka do ogródka tylko jednej strony tej umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Coś z historii. 23.08.14, 18:37 krzyysioo napisał: > ja tu widziałem inne wpisy z rzucaniem kamyczka do ogródka tylko jednej strony tej umowy. To dlatego, że jedna z tych stron już dawno przyznała się do grzechu i została odpowiednio osądzona. A druga przez kilkadziesiąt lat udawała, że nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: Coś z historii. 23.08.14, 18:45 A to może być tylko pół prawdy. Niemcy innego wyboru nie mieli choćby z tego względu ze tą wojnę przegrali i musieli robić to co im kazano, niekoniecznie to co im odpowiadało. Co do osądzania - prawa wojny są takie ze zwycięzców się nie sądzi. Gdyby Rosja wojnę przegrała to też do wszystkiego by się na kolanach przyznała. A Niemcy przyznają się do tego tak skutecznie że dzisiaj obozy zagłady są albo polskie albo nazistowskie. Taki fajny film ostatnio zrobili, "Nasze matki, nasi ojcowie", oglądałeś może? Całkiem ciekawe przesłanie filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Coś z historii. 23.08.14, 19:47 krzyysioo napisał: > Gdyby Rosja wojnę przegrała to też do wszystkiego by się na kolanach przyznała. Rosja uważa, że wygrała wojnę, którą razem z Niemcami rozpoczęła. Dlatego Polacy Roskanom przypominają. > fajny film ostatnio zrobili, "Nasze matki, nasi ojcowie", Niemcy próbują się z tego wykręcić tak jak Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: Coś z historii. 23.08.14, 19:55 A teraz to już kompletnie "zgłupiałem". 1. A niby ZSRR tą wojnę przegrał? 2. No ktoś mi tu dopiero co pisał że Niemcy temat odrobili, to już w kilka min zmieniasz zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Coś z historii. 23.08.14, 20:14 krzyysioo napisał: > 1. A niby ZSRR tą wojnę przegrał? ZSRR wygrał woję, którą razem z Niemcami rozpoczął. W międzyczasie zmienił sojuszników. > 2. No ktoś mi tu dopiero co pisał że Niemcy temat odrobili Myślę, że pod wpływem Rosjan Niemcy próbują teraz odwrócić kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: Coś z historii. 23.08.14, 20:42 malkontent6 napisał: > > 2. No ktoś mi tu dopiero co pisał że Niemcy temat odrobili > > Myślę, że pod wpływem Rosjan Niemcy próbują teraz odwrócić kota ogonem. > Ty to tak na poważnie? Pod wpływem Rosjan? No to myślę ze w baaaardzo grubym błędzie tkwisz i opowiadasz bajki na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Coś z historii. 23.08.14, 20:03 Dlatego UE to pamieta: "ofiar wszystkich reżimów totalitarnych i autorytarnych " Odpowiedz Link Zgłoś
1-igor.uk Re: To tez historia,malkontent: 23.08.14, 18:42 Pakt o nieagresji Polska - Niemcy (1934) Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: To tez historia,malkontent: 23.08.14, 19:48 1-igor.uk napisał(a): > Pakt o nieagresji Polska - Niemcy (1934) Jak dużo było ofiar tego paktu? Odpowiedz Link Zgłoś
widz102 Re: To tez historia,malkontent: 23.08.14, 20:00 Igor, masz do wyboru: pokazuję w tym wątku po raz kolejny że jesteście , szczury putlera, antyrosyjskimi sabotażystami, ku ubawowi Polaków na tym forum i wściekłości waszych szefów z Olgina, albo... idziecie z niego HX. Co wolisz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: To tez historia,malkontent: 23.08.14, 21:23 widz102 napisał: > Igor, masz do wyboru: pokazuję w tym wątku po raz kolejny że jesteście , szczu > ry putlera, antyrosyjskimi sabotażystami, ku ubawowi Polaków na tym forum i wś > ciekłości waszych szefów z Olgina, albo... idziecie z niego HX. > Co wolisz?:) ----------------------- Wyraźnie tym z Olgino gorzej idzie. Premie im obetną. Ponadto Igorek nie będzie kupić nowych sań. Odpowiedz Link Zgłoś
1-igor.uk Trzeba byloby podliczyc. 23.08.14, 21:23 Czy wiesz ile zginelo ludzi na swiecie w czasie II WS ?Sadze,z to bylaby odpowiedznia liczba. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Trzeba byloby podliczyc. 23.08.14, 23:32 1-igor.uk napisał(a): > Czy wiesz ile zginelo ludzi na swiecie w czasie II WS ? Z rąk Niemców i Rosjan zginęły miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:historia dziwnymi drogami sie wloczy+ 23.08.14, 20:43 To nie historia,to terazniejszosc. 1-igor.uk 23.08.14, 16:46 Odpowiedz petitions.whitehouse.gov/petition/mr-obama-return-nobel-peace-prize/mTQzZHLJ <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Kacap jak zawsze bez pojecia. Tutaj o historie sie rozbija,a nie o terazniejszosc. 1. www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1585189,1,polscy-terrorysci-na-zakarpaciu.read Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 ReP.S.Dwa wydarzenia+ 23.08.14, 20:49 1. Powitanie wojsk wegierskich static.polityka.pl/_resource/res/path/6c/1f/6c1f790a-8cd4-46e8-890b-5a06138a6290_900x2. Brest www.google.se/search?q=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=I-H4U-O5L6TMyAOOo4GoBQ&ved=0CCwQsAQ&biw=1040&bih=922 Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: Coś z historii. 24.08.14, 11:56 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16521778,_Spiegel___Berlin_nie_chce_tarczy_antyrakietowej_przeciw.html#BoxWiadTxt Co prawda osobiście też zwolennikiem tej tarczy nie jestem ale mniejsza o samą tarczę, tu ważniejsze zachowanie poszczególnych państw ładnie wpisujące się w tą rocznicę. Takie powiedzonko jest - "Boże ochroń mnie przed przyjaciółmi mymi, przed wrogami obronię się sam". I o ile sprawa z Rosją jest stosunkowo prosta (tu wiadomo że to państwo przychylnym nam nie jest) to z Niemcami sprawa się nieco komplikuje, sojusznik to czy tak nie do końca? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Coś z historii. 24.08.14, 17:52 krzyysioo napisał: > Co prawda osobiście też zwolennikiem tej tarczy nie jestem ... ------------------ Krzysiu, jak spadnie rakieta na Twój dom, to zgadnij czyja to będzie rakieta? Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: Coś z historii. 24.08.14, 18:08 Widzisz Wojtuś, ja rozumuje odrobinę inaczej. Jeśli Rosja podejmie decyzję o ataku na Polskę (w co naprawdę wątpię) to w pierwszej kolejności zneutralizuje to co będzie jej przeszkadzało a dopiero później wejdzie. Tarcza tylko i wyłącznie sprawi to że staniemy się czymś w rodzaju Ukrainy, nie nasza wojna będzie na naszym terytorium a my zrobimy za poligon doświadczalny, wpierw zrobią z nas zgliszcza a później się zastanowią "wchodzić czy nie wchodzić". Mógłbym co nieco o II wś opowiedzieć, o tym jak obrywały poszczególne państwa i za co ale po co? Ty nawet z motyką poszedłbyś na wojnę z Rosją i rozdzierał koszulę że tak trzeba. A jeśli uważasz się za mądrzejszego w tej sprawie to zapewniam Cię ze jesteś mądrzejszy od zdecydowanej większości Europy, oszacowałbym że tak od min 90% jej mieszkańców którzy tej tarczy u siebie by nie chcieli. Zobacz co robią Niemcy w sprawie tarczy czy Ukrainy (zobacz co robią a nie to co chciałbyś zobaczyć) i to oni wyjdą tutaj wygrani. Odpowiedz Link Zgłoś