Dodaj do ulubionych

Do medytacji

17.09.14, 16:04
Urodzilem sie we Wroclawiu. I dlugo zachwycalem sie tym pieknym miastem w ogole nie myslac o jego poprzednich mieszkancach. Ani o tym, j jak to sie stalo, ze takie piekne miasto stalo sie polskie i dlaczego zamieszkali w nich moi Rodzice, ktorzy przyjechali z Litwy.

Dzisiaj uwazam, ze stala sie sprawiedliwosc dziejowa i ze Niemcy po szale rasistowsko-morderczym, ktory pokazali w Polsce zasluzyli na wygnanie.

A przeciez i na Pomorzu i na Slasku zyly miliony Niemcow, cale rodziny i cale pokolenia. Na mojej Politechnice (ktora byla jeszcze wtedy TU) naukowcy zdobywali nagrody Nobla. I to wszystko zostalo zaprzepaszczone przed obled rasistowski rozzuchwalonego szkopstwa.

Pisze o tym, gdyz dosc podobnie na Ukrainie zyja miliony Rosjan. Jakos nie chca sie integrowac i traktuja Ukraincow jako faszystow a ich wladze jako junte. Moze warto by ci Rosjanie pomedytowali nad losem wyrzuconych Niemcow. Jesli kochaja ich piekne miasta i jak chca w nich pozostac.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Do medytacji 17.09.14, 16:12
      A jak nie bąąd słuchać, to ich z Ukrainy wyrzucisz !
    • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 16:20
      PF-ie,
      z Rosjanami jest rzecz trudna. Propaganda przez
      kilkadziesiąt lat im wbijała do głów, że to właśnie
      Rosja wyzwoliła świat od demona. Oni nie przyjmują
      do wiadomości, że też byli demonem.

Tu jest pies pogrzebany.
      • pimpus18 Re: Do medytacji 17.09.14, 16:45
        Banderowska, nacjonalistyczna ideologia to nie demon przeszłości?

• wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 16:55
          Pimpek,
          niedługo będziesz musiał źle pisać o Mołdawianach.
          Jak ich będziesz nazywał?

"Bandera" już nie pasuje do Mołdawian.
    • pimpus18 Re: Do medytacji 17.09.14, 16:43
      Pan jest stary i głupi.

Kretynie, banderowskie zbrodnie chcesz tym usprawiedliwiać?

• dupeteczek Re: Do medytacji 17.09.14, 16:51
      Rosjanie mają olbrzymie doświadczenie w przesiedlaniu całych, ale innych narodów. Na taką autorefleksję o której wspominasz bym nie liczył.
    • gobo2 co nie znaczy,ze wysylaja wojska na kijow 17.09.14, 17:07
      zeby rozwalic panstwo ! chca tylko tego, co szkoci....!

polski_francuz napisał:
      >
      > Pisze o tym, gdyz dosc podobnie na Ukrainie zyja miliony Rosjan. Jakos nie chca
      > sie integrowac i traktuja Ukraincow jako faszystow a ich wladze jako junte.
      • wojciech.2349 Re: co nie znaczy,ze wysylaja wojska na kijow 17.09.14, 17:09
        gobo2 napisał(a):
        > zeby rozwalic panstwo ! chca tylko tego, co szkoci....!
        --------------
        Szkoci to zielone ludziki?
        Pierwsze słyszę.

Ty masz bogate życie psychiczne.
        • gobo2 chyba mniej bogate, niz twoje...! 17.09.14, 17:19
          wojciech.2349 napisał(a):

> Szkoci to zielone ludziki? Pierwsze słyszę.
          > Ty masz bogate życie psychiczne.
          • wojciech.2349 Re: chyba mniej bogate, niz twoje...! 17.09.14, 17:20
            Porównujesz jabłka z orzechami.
            Sorry.
            • gobo2 ni z gruchy, ni z pietruchy kochasiu...! 17.09.14, 17:30
              ale z przyjemnoscia ,poczekam na rozwiniecie tematu..!
              jezeli masz ,cos jeszcze , do pogadania....!

> Porównujesz jabłka z orzechami.
              • wojciech.2349 Re: ni z gruchy, ni z pietruchy kochasiu...! 17.09.14, 17:32
                Szkocja nie pasuje do Rosji.
                Poniał?
                • gobo2 dlaczego nie? moge prosic o 17.09.14, 17:37
                  powody niedopasowania...?

> Szkocja nie pasuje do Rosji.
    • gosc88 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:10
      polski_francuz napisał:

> Pisze o tym, gdyz dosc podobnie na Ukrainie zyja miliony Rosjan. Jakos nie chca
      > sie integrowac i traktuja Ukraincow jako faszystow a ich wladze jako junte.

A czy ta integracja Rosjan na Ukrainie to ich obowiazek ? I powinni byc do tego zmuszani ?? Jesli nie chca to przeciez ich wybor. Rosjanie nie sa tu wyjatkiem bo slyszalem, ze np. niektorzy Zydzi w przedwjennej Polsce tez nie chcieli sie integrowac/asymilowac z Polska choc mieszkali tam tez od pokolen. Sa tez pewnie inne przyklady ... Baskowie w Hiszpanii , .... i moze niedlugo brytujczyce w Szkocji (jesli ta sie odlaczy w czwartek).

> Moze warto by ci Rosjanie pomedytowali nad losem wyrzuconych Niemcow. Jesli kocha
      > ja ich piekne miasta i jak chca w nich pozostac.

A jestes pewien, ze tego nie robia ?? Moze niektorzy robia a niektorzy nie.
      • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:19
        Stalin takich wysyłał do raju w Magadanie.

Kijów powinien im zasponsorować wyjazd
        do raju w jedną stronę.
        • gosc88 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:23

> Stalin takich wysyłał do raju w Magadanie.

Stalina juz nie ma.

> Kijów powinien im zasponsorować wyjazd do raju w jedną stronę.

Powiedz to Kijowowi.
          • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:27
            gosc88 napisał:
            > > Kijów powinien im zasponsorować wyjazd do raju w jedną stronę.
            >
            > Powiedz to Kijowowi.
            ---------------------------
            Kijów wysyła trumny z zielonymi ludzikami do Rosji?
            Dlaczego tam?

Jak myślisz?
            • gosc88 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:39

> Kijów wysyła trumny z zielonymi ludzikami do Rosji?

Nie wiem nic na ten temat.

> Dlaczego tam?

j/w

> Jak myślisz?

j/w
              • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:44
                gosc88 napisał:

> wojciech.2349 napisał(a):
                >
                > > Kijów wysyła trumny z zielonymi ludzikami do Rosji?
                >
                > Nie wiem nic na ten temat.
                -----------------
                No to poczytaj.
                • gosc88 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:50

> No to poczytaj.

Gdzie mam poczytac ? A poza tym nie wiem czy chce czytac bo odbiegamy od oryginalnego tematu otwartego przez pf.
    • gosc_ze_smolenska Re: Do medytacji 17.09.14, 17:42
      > sie integrowac i traktuja Ukraincow jako faszystow a ich wladze jako junte. Mo
      > ze warto by ci Rosjanie pomedytowali nad losem wyrzuconych Niemcow. Jesli kocha
      > ja ich piekne miasta i jak chca w nich pozostac.
      Niemcy zostali wyrzuceni i przesiedleni dlatego, ze przegrali wojne. Jeden z powodow, dlaczego tak zaciekle walczyli Rosjanie z Donbasu, akurat jest ten, ktory wymieniles: zostaliby oni wurzuceni ze swoich, jak piszesz "pieknych miast" . Ale mieszkajacy na Donbasie Rosjanie nie przegrali tylko wygrali. Wiec co teraz? Idac Twoja logika teraz powinni byc wyrzuceni Ukraincy ze "swoich pieknych miast", jak nie beda sie chcieli asymilowac i intergrowac?
      • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:47
        gosc_ze_smolenska napisał:
        > Niemcy zostali wyrzuceni i przesiedleni dlatego, ze przegrali wojne. Jeden z po
        > wodow, dlaczego tak zaciekle walczyli Rosjanie z Donbasu, akurat jest ten, ktor
        > y wymieniles: zostaliby oni wurzuceni ze swoich, jak piszesz "pieknych miast" .
        ------------------
        Ukraińcy nie wyrzucali ich dokąd trwała olimpiada w Soczi.
        Potem Ukraińcy stracili ducha pokojowego.

Ależ Ty kręcisz.
        Jak Rosjanin.
      • gobo2 czyli ideologia ziem odzyskanych, to tylko 17.09.14, 17:49
        legenda wandy, co nie chciala niemca...!
        gosc_ze_smolenska napisał: (...)
        > Niemcy zostali wyrzuceni i przesiedleni dlatego, ze przegrali wojne.(...)
        • gosc_ze_smolenska Re: czyli ideologia ziem odzyskanych, to tylko 17.09.14, 18:04
          niestety nie uczylem sie w polskich szkolach i nic nie wiem na temat Wandy i jej teorii pochodzenia ziem odzyskanych. Bardzo chetnie o tym poczytam. Bede wdzieczny o odpowiedni link.
          • wojciech.2349 Re: czyli ideologia ziem odzyskanych, to tylko 17.09.14, 18:07
            > niestety nie uczylem sie w polskich szkolach i nic nie wiem na temat Wandy i je
            > j teorii pochodzenia ziem odzyskanych. Bardzo chetnie o tym poczytam. Bede wdzi
            > eczny o odpowiedni link.
            ---------------
            Znacznie lepsza jest Wasza mitologia.
            LOL.
            • gosc_ze_smolenska Re: czyli ideologia ziem odzyskanych, to tylko 17.09.14, 18:23
              kazda mitologia jest dobra. Wszystko zalezy od jej interpretacji przez wszpolczesnych i ich reakcji na nia.
          • gobo2 Re: czyli ideologia ziem odzyskanych, to tylko 17.09.14, 18:14
            pl.wikipedia.org/wiki/Wanda_(legendarna_ksi%C4%99%C5%BCniczka)

> niestety nie uczylem sie w polskich szkolach i nic nie wiem na temat Wandy i je
            > j teorii pochodzenia ziem odzyskanych. Bardzo chetnie o tym poczytam. Bede wdzi
            > eczny o odpowiedni link.
            • gosc_ze_smolenska Re: czyli ideologia ziem odzyskanych, to tylko 17.09.14, 18:20
              dzieki. Czlowiek sie uczy przez cale zycie ... a i tak umrze glupi :-)
      • gosc_ze_smolenska Re: Do medytacji 17.09.14, 17:51
        p.s. nie radze opowiadac swoim studentom o Twoich "rewelacyjnych" pomyslach odnosnie masowego przesiedlenia, bo nie bede sie dziwil, jak zostaniesz za to wywalony z pracy.
        • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 17:54
          Rosja wysiedlała całe narody i społeczności
          wte i wewte. Teraz staliście się tacy subtelni.

Jednak zawsze jak będę rozmawiał z Rosjaninem
          nie będę mu ufał. Kiedyś myślałem inaczej.
          • gosc_ze_smolenska Re: Do medytacji 17.09.14, 18:01
            >Rosja wysiedlała całe narody i społeczności
            wte i wewte. Teraz staliście się tacy subtelni.
            Wysiedlala narody nie tylko Rosja, ale to wcale nie usprawiedliowia masowych przesiedlen i wywozek. Kazdy normalny czlowiek w Rosji to potepia. Jezeli takie zachowanie Tobie odpowiada, chyba zatrzymales sie a raczej cofnales sie w czasie.

> Jednak zawsze jak będę rozmawiał z Rosjaninem
            nie będę mu ufał. Kiedyś myślałem inaczej.
            Bedziemy musieli z tym sie pogodzic.
            • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 18:04
              > > Jednak zawsze jak będę rozmawiał z Rosjaninem
              > nie będę mu ufał. Kiedyś myślałem inaczej.
              > Bedziemy musieli z tym sie pogodzic.
              --------------
              Ty się pogodzisz z tym, a ja zrozumiałem to.
              Ot taka mała różnica.
              • gosc_ze_smolenska Re: Do medytacji 17.09.14, 18:08
                nie bardzo Ciebie zrozumialem: mam pogratulowac Tobie z tej okazji czy wyrazic wspolczucie?
          • gobo2 teraz rosja broni cale narody i spolecznosci 17.09.14, 18:08
            wte i wewte. stala sie subtelna, w przeciwienstwie, do czesci nowego swiata..!
            pl.wikipedia.org/wiki/Nowy_%C5%9Awiat_(geografia)#mediaviewer/File:OldNewWorld_v2.png

> Rosja wysiedlała całe narody i społeczności
            > wte i wewte. Teraz staliście się tacy subtelni.
            • wojciech.2349 Re: teraz rosja broni cale narody i spolecznosci 17.09.14, 18:12
              Niech Rosja nie broni kogokolwiek.
              Zawsze wtedy temu bronionemu jest znacznie gorzej.
              • gobo2 przyklady prosze....? 17.09.14, 18:16

> Niech Rosja nie broni kogokolwiek.
                > Zawsze wtedy temu bronionemu jest znacznie gorzej.
      • polski_francuz Uzupelnienie analogii 17.09.14, 19:53
        "Niemcy zostali wyrzuceni i przesiedleni dlatego, ze przegrali wojne. Jeden z powodow, dlaczego tak zaciekle walczyli Rosjanie z Donbasu, akurat jest ten, ktory wymieniles: zostaliby oni wyrzuceni ze swoich, jak piszesz "pieknych miast" "

Sytucja na Ukrainie jest poczatkiem wojny. Zaczela sie ona pod koniec zimy 2014 roku, po zakonczeniu olimpady w Soczi. Analogiami do poczatku wojny Niemcow z Polska sa takie wydarzenia jak prowokacja w radiostacji gliwickiej czy ataki V kolumny niemieckiej w Bydgoszczy.

Wojna sie zaczela i wyglada na to, ze obecnie przewaga jest po stronie Rosjan. Przewaga po stronie Niemiec trwala az do 1943 roku i do okrazenia wojsk Paulusa w Stalingradzie.

Ostatnia analogie, ktore mi przychodza do glowy to nabieranie pewnosci, po pierwszych zwyciestwach przez Hitlera, masowe poparcie narodu niemieckiego dla ich przywodcy, a takze propaganda ktorej formy obecnie ewoluowaly.

Badzmy jednak sprawiedliwi, nie ma obecnie mordow Ukraincow, lapanek ani obozow koncentracyjnych.

Jest zatem jeszcze czas na medytacje.

PF
        • gosc_ze_smolenska Re: Uzupelnienie analogii 17.09.14, 20:43
          Mam nadzieje, ze powyzszu wpis napisales pod wplywem alkoholu albo innego srodku odurzajacego. Bo myslac o czyms innym ... az wlosy sie jeza... Wedlug Twoich "analogii" Rosjanie rozpoczeli wojne z Ukraine z prowokacji gliwickiej ... przepraszam prowokacji olimpijskiej. Jak na razie jestesmy gdzies w 1942 roku tuz przed okrazeniem Paulsa (Putina), bo jeszcze narod rosyjski masowo popiera swojego fuehrera. Co prawda Rosja prowadzi wojne bez obozow koncentracyjnych i lapanek, ale to nie uratuje agresora przed kontrnatarciem ZSSR ... przepraszam Ukrainy, ktora popedzi agresorow z powrotem a pozniej wurzuci/przesiedli nielojalnych Ruskich.
          > Jest zatem jeszcze czas na medytacje.
          Zgadzam sie, jak w ponizszym linku
          www.youtube.com/watch?v=-jwL78uWFuc
          • gosc88 gosciu smolenski ... 17.09.14, 22:14
            Czy nie sadzisz, ze aneksja Krymu przez Rosjan jest konsekwencja kijowskiego majdanu ??

Inaczel mowiac: gdyby nie bylo kijowskiego majdanu to nie byloby aneksji Krymu ??
            • romrus Takiej okazji nie mozna bylo zmarnowac 17.09.14, 22:53
              gosc88 napisał:
              > Czy nie sadzisz, ze aneksja Krymu przez Rosjan jest konsekwencja kijowskiego majdanu ??
              > Inaczel mowiac: gdyby nie bylo kijowskiego majdanu to nie byloby aneksji Krymu??

Nie jestem tym, kogo pytalesz, ale:

1. To nie jest zadna aneksja, tylko powrot tego, co nalezy.
              2. Zawsze wiedzialem, ze Krym wroci, tak czy inaczej, predzej lub pozdnej.
              3. Bez zadnych watpliwosci, majdan stworzyl niepowtarzalna okazje.
              • pijatyka "Okazja czyni złodzieja" - przysłowie. 10.10.14, 12:01

• gosc_ze_smolenska Re: gosciu smolenski ... 18.09.14, 13:03
              > Czy nie sadzisz, ze aneksja Krymu przez Rosjan jest konsekwencja kijowskiego majdanu ??
              > Inaczel mowiac: gdyby nie bylo kijowskiego majdanu to nie byloby aneksji Krymu ??

Zalezy... Gdyby Janukowicz zostal przy wladzy - z cala pewnoscia nic by sie nie stalo. Co najmniej w perspektywie najblizszych kilkunastu miesiecy (lat?). Coby bylo, gdyby Janokowicza pogoniono i nie podejmowano nieodpowiedzialnych decyzji w Radzie, gdyby nie powolano pomaranczowych chlopakow do wadzy i nie straszono ludzi na Wschodzie nowymi majdanami z bojowkarzami Prawego Sektora, udajacymi sie na podboj Wschodu, trudno powiedziec. Prawdopodobnie nie doszloby do wybuchu prorosyjskiej rebelii na Wschodzie, chociaz gdyby jednak doszlo do wlaczenia Krymu ... nie mozna takiej opcji wykluczac. W kazdym razie Krym w przypadku powstania niekorzystnej sytuacji wzgledem Rosji czy tak czy owak powedrowalby do Rosji.
          • pijatyka Re: na razie jestesmy gdzies w 1942 roku 10.10.14, 11:59
            Nie, wcześniej - gdzieś między anschlussami (Austria, Sudety) i prowokacjami (Gliwice) a jawną agresją

forum.gazeta.pl/forum/w,50,154424957,154457995,Re_na_Donbasie_Rosjanie_nie_przegrali.html
      • pijatyka Re: na Donbasie Rosjanie nie przegrali 18.09.14, 00:34
        Jeszcze - bo mamy dopiero 1939...
      • pijatyka Re: zostaliby oni wyrzuceni ze swoich miast 10.10.14, 11:48
        Brednie.

Niemców nie dlatego wysiedlano z ziem zachodnich, że komuś się coś przywidziało (w trybie warunkowym)

Donbaski homo sovieticus poczuł się zagrożony, bo Ukraińcom zachciało się być gospodarzami we własnym państwie - a przecież kacap nigdzie nie potrafi funkcjonować jako normalna, cywilizowana mniejszość
        To stąd poparcie części miejscowych (większe na początku niż teraz) dla działań importowanych awanturników.
    • krzysiozboj Re: Do medytacji 17.09.14, 18:18
      Ty na trzeźwo takie dyrdymały wypisujesz o tych sprawiedliwościach dziejowych? Bo mi się wydawało ze tylko banderowcy są tutaj totalnie pokręceni wypisując o koniecznościach dziejowych przy wyżynaniu Polaków na Wołyniu. Hitler miał też podobną wizję w kwestii Romów i Żydów. A Ukraińcy mają chyba nieco szczęścia że Stalin i jego następcy nie widzieli konieczności dziejowej w wyrżnięciu w pień Ukraińców.

Ale Ty nie pierwszy raz pokazujesz swoją twarz zwyrodnialca który bardzo chętnie szafowałby życiem innych, będąc sam rasistą chciałbyś mocno innych karać za rasizm który w tym wypadku raczej im tylko przypisujesz. Najgorszy typ zwyrodnialca który robiłby czystki ludziom mieszkającym od pokoleń w jakimś miejscu tylko dlatego ze coś mu się nie podoba.
      • wojciech.2349 Re: Do medytacji 17.09.14, 18:32
        krzysiozboj napisał:
        > Ty na trzeźwo takie dyrdymały wypisujesz o tych sprawiedliwościach dziejowych?
        > Bo mi się wydawało ze tylko banderowcy ....
        ----------------
        Krzysiu,
        na tym forum nie pisze ani jeden Ukrainiec.
        Natomiast Kacapów masz pod dostatkiem.
        • krzysiozboj Re: Do medytacji 17.09.14, 20:42
          A niby do czego ma być Twoja odpowiedź? Czy ja gdzieś pisałem że banderowcy tu na forum te brednie pisali? A o koniecznościach dziejowych przy wyżynaniu Polaków na Wołyniu można sobie do woli posłuchać u potomków banderowców.
      • polski_francuz Spadkobiercy 17.09.14, 20:59
        " Bo mi się wydawało ze tylko banderowcy są tutaj totalnie pokręceni wypisując o koniecznościach dziejowych przy wyżynaniu Polaków na Wołyniu."

Nie wiem kto co pisze. W dzisiejszym Wroclawiu (a bylem tam tydzien temu) jest wielu Niemcow, ktorzy zwiedzaja, jedza w restauracjach i nie wygladaja na nieszczesliwych. Powiedzmy, ze jakos sie z utrata Wroclawia pogodzili.

Moze dlatego, ze zrozumieli wage ich zbrodni? Moze tez dlatego, ze Polacy szanuja ich miasto (bronili go podczas powodzi w 1997 roku na przyklad) i Niemcy widza i czuja, ze maja godnych spadkobiercow?

PF
        • krzysiozboj Re: Spadkobiercy 17.09.14, 21:11
          Pierdoły opowiadasz i tyle. Coś tam może ich poczucia winy jest ale zwyczajnie nie mieli nic do powiedzenia. Tak samo nic do powiedzenie nie mieli wyrzynani Polacy których do dzisiaj nie ma na terenie zachodniej Ukrainy (a były tam całe polskie miejscowości którymi dzisiaj Ukraińcy się "opiekują"). Wyrżnięcie etniczne jakieś ludności na terenie gdzie mieszkała kilkaset lat (Niemców też to spotkało, nie wszyscy uciekli z Dolnego Śląska) jest zwykłym sk...ństwem a nie żadną sprawiedliwością dziejową, jest ludobójstwem którym Ty się zachwycasz.
    • krzysiozboj Re: Do medytacji 17.09.14, 18:20
      I podobne wynurzenia możesz zaserwować choćby Szkotom dzisiaj, najlepiej prosto w twarz im to powiedz, z uzasadnieniem ze albo siedzą cicho i się "asymilują" albo wypad z wysp.
    • malkontent6 Re: Do medytacji 17.09.14, 18:36
      polski_francuz napisał:

> na Ukrainie zyja miliony Rosjan. Jakos nie chca sie integrowac

Przez wiele lat Rosjanie mieszkali w Polsce i tez się nie integrowali. Traktowali nasz kraj jak gubernię, nawet nazwy ulic były po rosyjsku... Oni już tacy są. Nie zmienią się.
    • romrus Rusofob to z zasady nieuk i analfabeta 17.09.14, 18:45
      polski_francuz napisał:
      > Dzisiaj uwazam, ze stala sie sprawiedliwosc dziejowa i ze Niemcy po szale rasistowsko-morderczym, ktory pokazali w Polsce zasluzyli na wygnanie.

Chetnie sie dowiem kto ich stad wygnal.
      Czyzby odwazni przesidleni Litwini?

> Pisze o tym, gdyz dosc podobnie na Ukrainie zyja miliony Rosjan. Jakos nie chca sie integrowac i traktuja Ukraincow jako faszystow a ich wladze jako junte. Moze warto by ci Rosjanie pomedytowali nad losem wyrzuconych Niemcow. Jesli kochaja ich piekne miasta i jak chca w nich pozostac.

Dla nieukow i analfabetow.
      Piekny miasta Ukrainy:

Charkow (1630) i Sumy (1655) zalozony przez cara Alekseja, ktory zezwolil osiedlic sie tam Malorosom, ktory uciekali od Polakow;

Elisawetgrad (Kirowograd) (1754) zalozony przez carice Elisawete.

Aleksandrowsk (Zaporozje) (1770), Krzywy Rog (1775), Jekaterinoslaw (Dniepropetrowsk) (1776), Cherson i Mariupol (1778), Sebastopol (1783), Simferopol (1784), Nikolajew (1789), Odesa (1794), Lugansk (1795) zalozony przez caryce Jekateryne Wielka, gdzie bylo zezwolono osiedlac sie Malorosom.

Uwaga, pytanie!
      Co ma do tych miast banderowskie badziewie z Wolynia i Galicji, ktore probuje narzucac rdzennym mieszkancom miast Noworosji w jakim jezyku maja rozmawiac, jak maja zyc i z kim maja przyjaznic sie?

To moze im warto sie zastanowic, czy nie nadszedl czas sp@rdalac z Noworosji do swoich galicyjckich wiosek i zajac sie praca dziadkow - hodowla swin?
      • wojciech.2349 Re: Rusofob to z zasady nieuk i analfabeta 17.09.14, 20:36
        Najlepiej jakbyście zamieszkali za Uralem.
        W Europie byłby spokój.
      • krzysiozboj Re: Rusofob to z zasady nieuk i analfabeta 17.09.14, 20:49
        PF i przy Wrocławiu jasno pokazuje że to co Stalin nabazgrał na mapach jest świętością i sprawiedliwością dziejową. Choć z zasady jestem przeciwnikiem zmian granic, a szczególnie w krwawy sposób to jednak kilkaset lat historii jednak bardziej mnie przekonuje niż wizje Stalina, szczególnie wtedy gdy o swoich terenach w demokratyczny sposób chcą zadecydować rdzenni mieszkańcy tych terenów, tu mam jedną miarkę i dla Szkotów i dla mieszkańców wschodniej Ukrainy. Tutaj zachód jedyną dobrą rzecz by dzisiaj zrobił gdyby dopilnował uczciwości przy referendum.
        • wojciech.2349 referendum 17.09.14, 20:55
          Ogólnoukraińskie referendum na temat ogłoszenia niepodległości Ukrainy odbyło się 1 grudnia 1991. Na referendum postawiono tylko jedno pytanie - "Czy zgadza się Pan/Pani z Aktem ogłoszenia niepodległości Ukrainy?". Tekst Aktu został przyjęty przez Radę Najwyższą Ukrainy 24 sierpnia 1991 i ogłoszony w biuletynie wyborczym.

Obywatele Ukrainy opowiedzieli się za utrzymaniem niepodległości Ukrainy. W referendum wzięło udział 31 891 742 (84,18 %) wyborców, z których 28 804 071 (90,32 %) glosowało "za".

..
          Obwód doniecki 76.85
          ..
          Obwód łuhański 83.86
          ...
          Obwód charkowski 75.83

pl.wikipedia.org/wiki/Referendum_na_Ukrainie_w_1991_roku
          • krzysiozboj Re: referendum 17.09.14, 21:01
            no i? wtedy można było zrobić i było ważne a dzisiaj już nie? jeśli jakaś społeczność podejmuje jakieś istotne decyzje w swojej sprawie to zakażesz jej za jakiś czas wypowiedzieć się jje w tej samej sprawie? to ja zapytam jakie masz prawo do tego?
            • wojciech.2349 Re: referendum 17.09.14, 21:02
              krzysiozboj napisał:
              > no i? wtedy można było zrobić i było ważne a dzisiaj już nie? jeśli jakaś społe
              > czność podejmuje jakieś istotne decyzje w swojej sprawie to zakażesz jej za jak
              > iś czas wypowiedzieć się jje w tej samej sprawie? to ja zapytam jakie masz praw
              > o do tego?
              --------------
              W obecności zielonych ludzików?
              Przecież to kpina.
              • krzysiozboj Re: referendum 17.09.14, 21:12
                Więc zacytuję to co napisałem post wyżej

Tutaj zachód jedyną dobrą rzecz by dzisiaj zrobił gdyby dopilnował uczciwości przy referendum.
                • wojciech.2349 Re: referendum 17.09.14, 21:15
                  krzysiozboj napisał:

> Więc zacytuję to co napisałem post wyżej
                  >
                  > Tutaj zachód jedyną dobrą rzecz by dzisiaj zrobił gdyby dopilnował uczciwośc
                  > i przy referendum.

-------------------
                  Na miejscu Ukraińców spacyfikowałbym zielone ludziki
                  i wrócił do sprawy np. za 5 lat.

Teraz Kijów nie ma wyboru.
                  • krzysiozboj Re: referendum 17.09.14, 21:17
                    Ja wiem że mając władzę i możliwości nie byłbyś gorszy od Stalina i jemu podobnych, pojechałbyś etnicznie równo po tym terenie a tym którzy by przeżyli pozwoliłbyś chwalić swego pana.
                    • wojciech.2349 Re: referendum 17.09.14, 21:23
                      Krzysiu,
                      mówiących po rosyjsku we wsiach ukraińskich jest ok 17%.
                      Jak się uspokoi sytuacja na miejscu Poroszenki zrobiłbym
                      tam referenda i pożegnałbym tych którzy nie chcą być
                      w Ukrainie.

Zwróć uwagę, że podobne referenda powinny być przeprowadzone
                      wzdłuż granicy po obu jej stronach. No i można przeprowadzić
                      referendum na Kurylach, bo tam większość jest ukraińska.
                      • romrus Re: referendum 17.09.14, 21:38

> mówiących po rosyjsku we wsiach ukraińskich jest ok 17%.

Jak zwykle klamiesz.
                        Nawet o wsi, o miastach nie wspominam.

Jaki jezyki uzywa ukrainski Internet:
                        ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/620/illustrations/article/2014/9/16/1010492151.png
                        > Jak się uspokoi sytuacja na miejscu Poroszenki zrobiłbym

Na miejscu Pana Porco nie bedziesz.
                        Tam swoich madrycn inaczej jest wbrud.

> Zwróć uwagę, że podobne referenda powinny być przeprowadzone wzdłuż granicy po obu jej stronach.

Z jakiej racji?
                        Bo kartoflarzu tak sie wydaje?
                        Mieszkancy obwodu brainskiego cie o pomoc prosili?
                        • wojciech.2349 mylisz się 17.09.14, 21:43
                          forum.gazeta.pl/forum/w,50,149505296,149518103,_naprawde_.html
                          • romrus Po co... 17.09.14, 21:58
                            > forum.gazeta.pl/forum/w,50,149505296,149518103,_naprawde_.html

...mi link do twego belkotu?
                            Tylko szyzofrenicy cytuja sami siebie.

"Sondaże wskazują, że język rosyjski jest używany znacznie częściej, niż by wynikało to z wyników spisu powszechnego. Badania Kiev International Sociology Institute wskazują, że języka rosyjskiego używa w domu około 43–46% populacji Ukrainy, a więc nawet więcej, niż języka ukraińskiego. Ludność rosyjskojęzyczna stanowi zdecydowaną większość w kilku regionach:
                            Krym – 97% ludności
                            Obwód dniepropetrowski – 72%
                            Obwód doniecki – 93%
                            Obwód zaporoski – 81%
                            Obwód ługański – 89%
                            Obwód mikołajowski – 66%
                            Obwód odeski – 85%
                            Obwód charkowski – 74%[2]
                            Ponadto język ten dominuje w nieformalnej komunikacji w Kijowie"
                            • wojciech.2349 Re: Po co... 17.09.14, 22:01
                              A Ty myślisz, że jesteście skarbem dla Ukraińców?
                              Jesteście tam 5 kolumną.

• wojciech.2349 Re: referendum 17.09.14, 21:01
            Ciekawostka to Sewastopol:
            Sewastopol 57.07
            • romrus A co cie dziwi? 17.09.14, 21:09
              > Ciekawostka to Sewastopol:
              > Sewastopol 57.07

Ukraina obesrala sie przed swoimi obywacelami i tyle.
              23 lata to wystarczajacy czas, zeby ludzie zrozumiali ze ten sztuczny stwor nie nadaje sie na zycie samodzielne i nie jest w stanie pewnic obowiazki panstwa przed obywacelami.

Ludzi zmenili zdanie i tyle.

Jesli jutro urzadzic uczciwy referendum na Zakarpaciu i Bukowinie, oni rowniez opusca Ukraine.
              • wojciech.2349 Re: A co cie dziwi? 17.09.14, 21:13
                Sztucznym tworem to jest Rosja.
                Co ma wspólnego Czukcza z Czeczeńcem?
        • polski_francuz Sytuacja 17.09.14, 21:01
          "Tutaj zachód jedyną dobrą rzecz by dzisiaj zrobił gdyby dopilnował uczciwości przy referendum."

sytuacji nierowna. Dlatego tez trzeba umiec tworzyc analogie.

PF
          • krzysiozboj Re: Sytuacja 17.09.14, 21:15
            "nierówność" mniej więcej taka sama jak w Kosowie czy w czasie wojny bałkańskiej (tylko po Serbach jechano nalotami mimo iż nikt tam święty nie był). Równo jest wtedy jak zwolennikom Rosji dać po doopie a resztę wesprzeć. Gdyby każdego potraktować tą samą miarką to robi się nierówno.
          • krzysiozboj Re: Sytuacja 17.09.14, 21:16
            Zakładam ze chodzi o analogię do Szkotów przy tej "nierówności"
    • dziadek_alex Re: Do medytacji 17.09.14, 21:44
      Jesli piszesz juz o sprawiedliwosci dziejowej to tysiace dawnych Lwowiakow zyjacych we Wroclawiu odpowiedzialoby Ci zgodnym chorem, ze w ramach sprawiedliwosci dziejowej za ten szal rasistowsko morderczy na Wolyniu i nie tylko oczekiwaliby zwrotu Lwowa na tej samej zasadzie. Napisalem o Lwowiakach, bo chodzi o rodziny i polskie i zydowskie z ktorymi bylem przez dziesieciolecia we Wroclawiu zaprzyjazniony. Oni wszyscy, Ci starsi , mowili o Lwowie ze lzami w oczach; i Polacy i Zydzi...
      • polski_francuz Emocje i rozum 17.09.14, 22:01
        "Jesli piszesz juz o sprawiedliwosci dziejowej to tysiace dawnych Lwowiakow zyjacych we Wroclawiu odpowiedzialoby Ci zgodnym chorem, ze w ramach sprawiedliwosc i dziejowej za ten szal rasistowsko morderczy na Wolyniu i nie tylko oczekiwali by zwrotu Lwowa na tej samej zasadzie."

Masz pewnie racje. Chociaz ja rozpoznawalem kto we Wroclawiu z Wilna a kto z Lwowa. Ale moja Politechnika i Uniwerek powstaly dzieki profesorom z Lwowa i chwala im za to.

Dzisiejsze stosunki Polski z Ukraina sa zwierciadlanym odbiciem stosunkow Polski z Niemcami. Lzy trzeba osuszyc i pomyslec o dobrym sasiedztwie na nastepne setki lat.

W pamieci pozostana pomordowani.

PF
    • mrs.courvoisier Re: Do medytacji 17.09.14, 22:21
      > Niemcy po szale rasistowsko-morderczym, ktory pokazali w Polsce zasluzyli na wygnanie.

A czy nie przyszlo ci do glowy ze z Polski wygnano zgermanizowanych Slowian?
      • polski_francuz Pokrewienstwo 17.09.14, 22:41
        T co piszesz o ma tyle samo sensu, jak fakt ze Palestynczycy to sa ci Zydzi, ktorzy zostali wtedy kiedy inni dali sie wygnac Rzymianow.

Posprawdzasz DNA i otrzymasz odpowiedz kto z kim spokrewniony.

I myslisz, ze po tym stwierdzeniu pokrewienstwa, Izraelczycy przestana sie tluc z Palestynczykami?

Alez nie przestana.

PF
        • mrs.courvoisier Re: Pokrewienstwo 17.09.14, 23:12
          > I myslisz, ze po tym stwierdzeniu pokrewienstwa, Izraelczycy przestana sie tluc
          > z Palestynczykami?

Rzecz w tym ze pokrewienstwa nie ma, bo jedni znad Morza Czarnego, a drudzy znad Morza Martwego.
    • aby To ludzie wymierzają sprawiedliwość 18.09.14, 00:37
      > polski_francuz
      Zaproponował pan dobry temat do refleksji.
      Ale pisząc: "I to wszystko zostalo zaprzepaszczone przed obled rasistowski rozzuchwalonego szkopstwa" idzie pan na łatwiznę.
      To nie abstrakcyjna sprawiedliwość dziejowa przesądziła o kształcie Europy w 1945 roku (przebieg granic, masowy transfer ludności, reparacje, itd.), lecz przyjęty w tamtym czasie sposób regulowania rachunków. Minęło dość czasu, by spojrzeć na to z dystansu. Ale nawet czas nie jest tak ważny dla uzyskania odpowiedniego dystansu jak dobre porównania. W tym wypadku punktem odniesienia mogą być analogiczne momenty po zakończeniu wielkich europejskich wojen, Kongres Wiedeński i Konferencja Wersalska. Ta ostatnia nigdy nie miała dobrych recenzji - niekonsekwencja ('changing goalposts'), chaotyczny przebieg rokowań, gorszące przetargi ('horsetrading') wręcz rzucają się w oczy. W tej mętnej wodzie znakomicie pływali Polacy, dlatego podnoszenie zarzutów czy zasadnicza krytyka tej konferencji na gruncie polskim jest bardzo, ale to bardzo źle widziana. Na forum międzynarodowym już takiej presji nie ma i można wskazywać na błędy i absurdy Wersalu jako podłoże i przyczynę II wojny światowej. Wkładem Ameryki było rozwalenie Cesarstwa Austro-Węgier pod sztandarem fałszywej, idealistycznej retoryki o wypuszczeniu na wolność zamkniętych w klatce narodów, co skończyło się zbudowaniem mniejszych klatek, bardziej dusznych i z ostrzejszym reżymem. Jednak absolutnie złym (evil) duchem Konferencji Wersalskiej byli jej gospodarze, konkretnie George Clemenceau. To szczególne natężenie diabelskiej mściwości, chorej ambicji i cynicznego żonglowania regułami można sobie lepiej uzmysłowić porównując sposób w jaki potraktowano wojennego przestępcę - rewolucyjno-napoleońską Francję i Francuzów - na Kongresie Wiedeńskim. Dla tych, którzy nie wiedzą, powiem krótko - winnego puszczono wolno! Nie zabrano im jednej piędzi ziemi, nie obciążono żadnymi reparacjami, nic!
      Czy tylko dlatego, że to były inne czasy, czy też dlatego, że we Wiedniu najsilniejszymi graczami był rosyjski cesarz Aleksander I i austriacki kanclerz von Metternich? Więcej na ten temat w eksplorującej właśnie ten aspekt Kongresu książce Thierry Lentza "1815 - Der Wiener Kongress und die Neugründung Europas (tytuł fr. oryginału "Le Congres de Vienne").
      ------------------------
      > krzysiozboj
      Podzielam pana punkt widzenia. Podoba mi zwłaszcza to zdanie:
      "Tutaj zachód jedyną dobrą rzecz by dzisiaj zrobił gdyby dopilnował uczciwości przy referendum."
      Lepiej tego nie można ująć.
      -----------------------
      • wojciech.2349 Re: To ludzie wymierzają sprawiedliwość 18.09.14, 14:02
        Bardzo ciekawa analiza.
        Spróbuj zrobić to samo z uwzględnieniem wektora ówczesności.
        Europa do wczesnych lat 50-tych myślała w kategoriach podziału Świata.
        Np. Anglia była właścicielem Indii.

Rosja była pętakiem w tych rachunkach.
    • jk2007 p_f, a pomedytować nad losem wyrzuconych Ukrainców 18.09.14, 13:25
      pod czas operacji "Wisła"? Też jakos nie chceli się integrować....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka