Dodaj do ulubionych

Co to jest "Panstwo niepodlegle"?

07.11.14, 21:13
Czy moze ktos wyjasnic to?
Obserwuj wątek
    • mariner4 Rosjanin tego nie zrozumie 07.11.14, 21:21
      Szkoda tłumaczyć.
      M.
    • dupeteczek Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? 07.11.14, 21:31
      Państwo niepodległe, to państwo chodzące na rosyjskim sznurku, a państwo podległe, to kolegujące z USA:)
      • igor.uk11 Dzieki,dupeteczek i mariner. 07.11.14, 21:45
        Za to,ze podbiliscie watek.
        Moze,jednak,zabierze glos ktos,kto ma cos do powiedzenia.
        • ramzesa_brat Ze chce ci sie zrec z tresowanymi glupkami:) 07.11.14, 21:46
    • ramzesa_brat To np byl kraj Kozakow 07.11.14, 21:45
      "dzikie tereny" na ktore przychodzily ludy z roznych zakatkow, rzadzili sie prawem niepisanym na wskros anarchistycznym:)
      Albo np machnowszyna
      pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_Machny
      Jakos te idee sa mi bliskie jako Slowianom
      • boavista4 Re: co to jest 07.11.14, 21:53
        to takie panstwo gdzie media, banki, i wielkie korporacje sa wlasnoscia obcych , a panstwo zapewnia im bezopieczenstwo od tubylcow. Obcy uzywaja pseudonim NASI. Wiekszosc NASZYCH swoimi korzeniami siega stepow Rosji, nienawidzi Rosje i jest bezcennym skarbem swiata. Jezeli ktos ma watpliwosci, niech poczyta bystrzakow.
        • ramzesa_brat to jest takie cos 07.11.14, 22:00
          co jest wolne od tego dziadostwa, organizacja oddolna, bogata w roznorodnosc kultur i narodow, niezalezna i nie znaszaca odgornego prikazu rzadzacych, nie uwiklana w uklady ale niestety ginaca pod naporem ciemiezcy
      • igor.uk11 To trudno nazwac Panstwem,Brat.. 07.11.14, 22:50
        zreszta sam nazywasz Krajem.
        • ramzesa_brat Re: To trudno nazwac Panstwem,Brat.. 07.11.14, 22:54
          Kraje sa sila panstwa, Kozacy teraz sa atakowni przed Zachod, wspierac ich i do niczego nie zmuszac a odwdzecza sie w trojnasob
    • gosc_ze_smolenska Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? 07.11.14, 21:48
      этo y кoтoрoгo вcе еcть, и кoтoрoмy зa этo ничегo не бывaет. (К.Мaркc)
      • igor.uk11 Karl Marks byl bardzo madrym czlowiekiem. 07.11.14, 22:45
        I jego slowa aktualne sa po dzis.
    • swiblowo Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? 07.11.14, 21:54
      Okresla to konwencja z Montevideo.
      bodajze...
    • igor.uk11 A co myslicie o tym, 07.11.14, 22:43
      ze "Panstwo niepodlegle",to takie panstwo,ktore oglosilo swoja niepodleglosc i potrafilo ja obronic?
      • wiarusik Re: A co myslicie o tym, 07.11.14, 22:56
        nie wysilaj się. ługanda istnieje tylko dzięki wojskom rosyjskim. tu nawet nie można mówić o państwach, a co dopiero niepodległych (sic!).
        • marko125 Re: A co myslicie o tym, 07.11.14, 23:32
          Przecież ich nawet Rosja nie uznaje :)
        • igor.uk11 Wiarusik. 07.11.14, 23:41
          Jest tylko jeden forumowicz,ktory uzywa okreslenie "luganda",tym forumowiczem jest gosc,ktory pisze pod nickiem vladexpat.Mnie juz dawno wydawalo sie,ze styl tam tego forumowicza i twoj,jest identyczny.Teraz moge stwierdzic z cala swiadomoscia,ze ty jestes wielonickowcem.Sadze,ze i nick marko125 nalezy rowniez do ciebie.Bo wystarcze uwazniej przyjzec temu,jak posty,podpisane tymi trzemia nickami,krzyzuja sie.
          • wiarusik Re: Wiarusik. 07.11.14, 23:45
            a nie wpadłeś na to, że krzyżują się ale moje z kolegami poglądy?
            • marko125 Re: Wiarusik. 07.11.14, 23:49
              Ja akurat nie zawsze się zgadzam z Wiarusikiem. Ale widzisz Wiarusik Igorek zaczął swoją śpiewkę. Wsżędzie widzi Marko 125 :)
              • wiarusik Re: Wiarusik. 07.11.14, 23:55
                igor to nasz forumowy inspektor clouseau.
                • igor.uk11 Cicho sam z soba. 08.11.14, 00:00
                  Wiedu biesiedu ja :-)
                • marko125 Re: Wiarusik. 08.11.14, 00:00
                  Ja tam lubię Igorka :) dzięki niemu jest zabawnie. Igorek czasami jakąś bajeczkę napisze :) Można się pośmiać. Ostatnia to jest tajny pakt Putinka z Zachodem i podział Ukrainy :) ale po co Zachód ma się układać z Rosją skoro może mieć całą UA :)
                  • wiarusik Re: Wiarusik. 08.11.14, 00:05
                    ja do tej pory czekam na tryumfalny wjazd janukowycza do doniecka ;)
                    • marko125 Re: Wiarusik. 08.11.14, 00:11
                      Hahah to było dobre :) Kolejny bzdet Igorka. Jeszcze tydzień temu opowiadał jak to FR uzna wybory w Noworosji a tu Putinek mu taki numer wywinął :) No i teraz to już jest zupełnie nieistotne :) ale ja czekam co on bedzie pisał jak Putinek odda Donbas Kijowowi :)
                      • marko125 Janukowycz 08.11.14, 00:17
                        Pamiętam jak Igorek się rozwodził, że Janukowycz stanowił element arcy tajnego planu Putinka hahahahahaha :) To miał być tak genialny plan wodza z Kremla :) Ale poczekajmy może jeszcze wjedzie na białym koniu do Doniecka :)
                        • wiarusik Re: Janukowycz 08.11.14, 00:21
                          tak, pamiętam. to był jeden z planów A-Ż.
                          • marko125 Re: Janukowycz 08.11.14, 00:24
                            A ile ich było.

Kolejnym genialnym planem Putinka miało być uznanie Noworosji przez Osetię południową :) Nie wspomnę o tajnym układzie Putinek Obama o federalizacji Noworosji. Tam Putinek miał podobno jakiegoś strasznego haka na Zachód :) Ale poczekaj to na pewno jeszcze nie koniec ciekawych opowieści :) Pamiętamy też jak to Junta miała wszystko wywozić z Charkowa. No i nie zapomnijmy o ściąganych symbolach UA w Charkowie i zawieszanie symboliki Noworosji :)
                            • wiarusik Re: Janukowycz 08.11.14, 00:29
                              i bajka o tym jak do schronu przeciwatomowego wleją benzynę i podpalą. a mówią że to my nie mamy serca :P
                              • marko125 Re: Janukowycz 08.11.14, 00:34
                                Tak Romrusik się rozpisywał jak to zdobywają lotnisko. Do dzisiaj się nie udało. Mariupol podobno opuszczony przez UA armię ale jakoś separatyści tam się nie pchają. A to przecież arcy tajny układ FR-USA/UE :)

Można się niezle obśmiać :) Oczywiscie pamiętamy te opowieści jak to FR nie uzna wyborów prezydenckich na UA a tu Putinek znowu zrobił ich w jajo i spotykał się z Poroszenko :) A tu Putinek uznaje Poroszenkę a swoich przydupasów oficjalnie nie chce uznać :) heheh
                                • wiarusik Re: Janukowycz 08.11.14, 00:54
                                  igor nie chce zrozumieć jednego faktu-putin niczego nie robi dla rosjan, tylko dla siebie. jeśli po inne lata zbierał kasę do budżetu ze sprzedaży gazu i zbroił się, to tylko po to żeby nikt z zachodu nie podskakiwał mu jak łukaszence lub żeby nie skończył jak saddam i kadafi.
                                  • nie-tak Re: Janukowycz 08.11.14, 01:04
                                    wiarusik napisała:

> igor nie chce zrozumieć jednego faktu-putin niczego nie robi dla rosjan, tylko
                                    > dla siebie. jeśli po inne lata zbierał kasę do budżetu ze sprzedaży gazu i zbro
                                    > ił się, to tylko po to żeby nikt z zachodu nie podskakiwał mu jak łukaszence lu
                                    > b żeby nie skończył jak saddam i kadafi.
                                    ----------------------------------
                                    Trele morele, nic nie zrozumiales i rozumiec nigdy nie bedziesz z takim pogladem na swiat. Ciemnota zawsze zostanie ciemnota bo nie potrafi wysilkic swoja mozgownice i przejrzec za rombek swojego talerza. Co robia amerykanie, saudis i inni? Co za ciemne bystrzyki na tym forum, jedenj przebija durnota drugiego? Kiedy wiarusiki, wojtusie, kalesony, felusie, borraty, wrogowieameryki ;-))) i im podobni obudza sie z wiecznego, cimnego letargu i przejrza na oczy i zobacza o co tu chodzi.

Polska popada z jednej niewoli w druga, ona nie potrafi byc normalna jak by na mlode panstwo przystalo.
                                    _______________________________________________________________
                                    Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
                        • igor.uk11 Tylko 30% 08.11.14, 00:21
                          Niebawem Donieck padnie.
                          • igor.uk11 mareczek. 08.11.14, 00:24
                            Nie popelnu tego bledu,jaki popelniales juz wiele razy.Nie zapominaj przelogowac sie.

• inocom Państwo nie dające się Rosji. 07.11.14, 22:57
      igor.uk11 napisał(a):

> Czy moze ktos wyjasnic to?

Cyborgi ubiły w czwartek 200 Rosjan. Od maja nie są zdolni zająć lotniska w Doniecku. Szkoda tych Rosjan, bo chłopcy wchodzili wżycie. Ich biologiczną powinnością było podrywać dziewczyny, a nie ginąć za Putina.
      • wiarusik Re: Państwo nie dające się Rosji. 07.11.14, 22:59
        dokładnie. zginęli by putina jajom (faberge) nic się nie stało.
      • igor.uk11 Inocom. 07.11.14, 23:43
        A czemu tylko 200?
        Przeciez,jak podaje TVN24,Rosja wyslala w Donieck Kantymirowska Dywizje.Wiesz ile to czolgow i zolnierze?I wszysci sa juz trupami.

p.s. czy kazde goowno zezresz,ktore tobie podadza?
        • inocom Z tobą brudzia nie piłem, więc spadaj na drzewo. 07.11.14, 23:51
          • igor.uk11 Wiesz,inocom. 07.11.14, 23:56
            Jestes gosciem na moim watku.A gosc,jak nawet jest swinia,zasluguje na to,zeby jego traktowali po ludzku.
            Tak ciebie i potraktowalem.Wybacz za to.
    • humbak Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? 07.11.14, 23:02
      Jeśli nie wiesz, żadne wyjaśnienie Ci nie pomoże.
      • igor.uk11 Humbak,nie rob jaj z tematu. 07.11.14, 23:44
        Czy mozesz uznac Polske za panstwo niepodlegle?
        • inocom Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 07.11.14, 23:53
          igor.uk11 napisał(a):

> Czy mozesz uznac Polske za panstwo niepodlegle?

Władze polskie są wybierane w Polsce a nie na Kremlu czy w Waszyngtonie.
          • igor.uk11 Pytalem humbaka. 07.11.14, 23:59
            Ale jak juz tak chcesz wrzucic swoje trzy grosza,to masz do tego pelne prawo.

Jaki wplyw ma polski rzad na to,co dzieje sie w Panstwie.
            Czy przyklad Wegrow,nie jest czyms,co powinno zostanowic sie nad pojeciem - Panstwo z ograniczona niepodlegloscia.
        • humbak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 00:19
          Nie robię sobie jaj. Mogę. To co napisałeś poniżej nic nie zmienia. Przynależność do UE i związane z nią powiązania są wynikiem wyboru społeczeństwa. Władze unijne są współwybierane przez rzeczone społeczeństwo w wolnych wyborach.
          • igor.uk11 Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 00:26
            To w takim razie PRL byl panstwem niepodleglym?

p.s. tylko nie pisz,ze to ZSRR narzucil Polakom PRL.Poparcie spoleczne bylo bardo duze,na pewno nie mniejsze,niz przy obecnym ustroju.
            • humbak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 00:35
              Dobrze że to forum, a nie rozmowa w cztery oczy, bo mnie zdenerwowałeś i byś usłyszał parę szczerych słów.
              PRL był narzucony. Nie przez sam ZSRR zresztą. Poparcie społeczne nie jest znane, bo nie był to kraj demokratyczny. Co się działo, gdy ludzie próbowali zrzucić tą "wolność" wiemy na kilu przykładach. Jeden przykład jest i na zawsze pozostanie hańbą mojej ojczyzny. Proszę Cię uprzejmie, abyś mnie nie prowokował takimi pytaniami, albowiem jak wielu moich rodaków mam realne, nie tylko wyuczone, czy wydumane powody, by PRL traktować jako zniewolenie. Uszanuj to.
              • nie-tak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 00:52
                @humbak
                Zapisz sobie raz na zawsze za uszami, PRL powstalom z woli jak i przyklasnieciem podpisu anglosasow jak i Francji, tak chcieli tak zrobili dwugiegunowy swiat by mieli zawsze i wszedzie wieczystego wroga Rosje. USA bez wrogow, bez mordowania istniec nie potrafi.

Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
                • humbak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 00:59
                  Nietaczka... nie napisałaś nic ponad to, co było w moim poście. Dobranoc i Tobie.
                  • humbak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 01:00
                    No... pomijając jedną błędną interpretację.
                  • nie-tak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 01:08
                    humbak napisał:

> Nietaczka... nie napisałaś nic ponad to, co było w moim poście. Dobranoc i Tobi
                    > e.
                    ------------------------
                    Tylko na to cie stac, co mam sie do twoich trele moreli odnosic? Zacznij trzezwo myslec a nie bzdury na forum pisac. Jednostronne, obludne gdybanie nic do faktow nie wnosi.
                    • humbak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 01:08
                      Cudne. Po raz drugi, dobranoc.
              • igor.uk11 Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 00:56
                A niby czemu to ma ciebie do czegos sprowokowac?
                Wystarczajaco dlugo mieszkalem w Polsce,zreszta nadal odwiedzam regularnie,zeby nie wiedziec o tym,jak to bylo.
                Spotykalem sie z roznymi ocenami PRL.Rowniez i ta,ktora tobie jest bliska,mnie jest znana.Ale nie staraj sie mnie wmowic,ze innych nie bylo.
                • humbak Re: Humbak,nie rob jaj z tematu. 08.11.14, 00:57
                  Dobranoc Igor.
    • eva15 Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 00:02
      igor.uk11 napisał(a):

> Czy moze ktos wyjasnic to?

Ja spróbuję:

wg miar obiektywnych, politologicznych - państwo niepodległe to państwo suwerenne, czyli niezależne od wpływów obcych w swych decyzjach.

Wg miary polskiej i miary Pribałtyki - państwo niezależne, to państwo niezależne od Rosji:-)).
      • marko125 Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 00:03
        wg miar obiektywnych, politologicznych - państwo niepodległe to państwo suweren
        > ne, czyli niezależne od wpływów obcych w swych decyzjach.

A takich państw jest bardzo mało na świecie.
        • eva15 Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 00:54
          Owszem, bardzo mało jest takich państw, coraz mniej.
          • marko125 Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 00:56
            Rosja do takich krajów należy. Ale nie może już za bardzo wychylać nosa poza swoje granice o czym doskonale pokazuje przykład UA gdzie Amis dyktują już warunki. Chiny tez nie za bardzo.
            • vladexpat Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 01:53
              marko125 napisał:

> Rosja do takich krajów należy. Ale nie może już za bardzo wychylać nosa poza sw
              > oje granice o czym doskonale pokazuje przykład UA gdzie Amis dyktują już warunk
              > i. Chiny tez nie za bardzo.

Rosja musi spełnić mnóstwo ograniczeń narzuconych z zewnątrz. Zaczynając (acz niechętnie) od przebiegu granic państwowych, poprzez taryfy celne, sposoby rozliczania transakcji handlu zagranicznego, rozkład lotów międzynarodowych i rozkład zagranicznych połączeń kolejowych, rozmiary skrajni drogowej, stosowane jednostki układu SI i całe mnóstwo innych rzeczy aż do dnia w którym zaczyna się rok kalendarzowy. I jak w takim razie jest z tą definicją niepodległości?
      • wiarusik Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 00:08
        np. taka rosja-nie jest państwem suwerennym, gdyż USA i UE blokuje jej poczynania na ukrainie. można powiedzieć że rosja jest wasalem powyższych.
      • igor.uk11 Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 00:16
        Chociaz nie uwazam,ze Twoja odpowiedz wyjasnia wszystko.Na pewno takowym Panstwo niepodlegle bylo dawniej.Dzis ,dzieki globalizacji i roznym ukladom,przede wszystkim gospodarczym,decyzje podejmuja sie,uwzgledniajac interesy obce.
        Ja okreslilem to tak:
        Niepodlegle panstwo jest takie,ktore jest wstanie obronic swoja niepodleglosc.
        • nie-tak Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 00:24
          Eva15, Igor i inni podobnej mysli, dziwie sie ze jeszcze karmicie klikaniem ten steak banderowskiej propagandy? Niech sie udlawia propaganda w wlasnym sosie, nie ta intelegencja, nie ta wiedza, co chcecie sie z szambem (przejelam to dlöa tego wpisu z polskiej formuowej kultury) propagandy rownac? Przeciez widzicie golym okiem kto tu pisze. Szkoda czasu, szkoda klikania by utrzymac te propagande przy zyciu.

• igor.uk11 Nie-tak. 08.11.14, 00:29
            Jak by nie Ewa,i jeszcze pare forumowicze,ja juz dawno opuscilby to bagno.
            • nie-tak Re: Nie-tak. 08.11.14, 00:33
              W propagandowym bagnie nie mam sie zamiaru kapac i nie mam zamiaru propagandowemu bagnu sypac pieniedzy do kasy, od czasu do czasu ale nie zawsze.

• eva15 Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 00:52
          igor.uk11 napisał(a):

> Niepodlegle panstwo jest takie,ktore jest wstanie obronic swoja niepodleglosc.

No a co to jest ta niepodległość państwa niepodległego, Igorze? Na czym ona polega? Czyż nie na tym, co piszę?
          • igor.uk11 Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 01:07
            Jak by ja to wiedzial,Ewa,to nie zalozylbym tego watku.
            Bo mnie ten temat zainteresowal w kontekscie wydarzen na wschodzie Ukrainy.
            DRL i LRL oglosili niepodleglosc.Jest rzecza naturalna,ze zgodnie z Twoja definicja niepodleglosci,ich nie mozno za takowe uznac.Oczywiscie mozno klocic sie o to,czy Rosja jest sila obca,ale na pewno jej stanowisko te Panstwa musza uznawac za wiazace dla siebie.
            • nie-tak Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 01:10
              Igor, Rosja zajela inteligentna pozycje, resektowanie woli narodu nie oznacza uznanie i tu zachod (USA) jest zapedzony tam gdzie jego miejsce.

• nie-tak Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 01:30
                nie-tak napisała:

> Igor, Rosja zajela inteligentna pozycje, resektowanie woli narodu nie oznacza u
                > znanie i tu zachod (USA) jest zapedzony tam gdzie jego miejsce.
                -----------------------------------
                deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/11/07/ueberraschung-keine-russische-anerkennung-der-rebellen-republiken/
                Tu jest najlepszy przyklad oceny pozycji Rosji wobec wyborow na poludniowo wschodniej Ukrainie, Rosja zajela jak najlepsza pozycje podajac pileczke NATO jak i Ukrainie by swiatowa spolecznosc zobaczyla kto jest tu agresorem jak i wasalem.

Ciekawy link przed pojsciem na spoczynek.
                deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/11/08/das-ende-einer-supermacht-die-usa-koennen-die-welt-nicht-mehr-dominieren/
                Das Ende einer Supermacht: Die USA können die Welt nicht mehr dominieren
                To jest koniec supermocarstwa: USA nie mogą już zdominować świat

Samobojcze bramki strzelane raz za razem kosztuja niesamowicie, bankrut pozostajew bankrutem i to cieszy za wszystkie nieszczescia narodow jakie przyniosla ta nacja swiatu.

• eva15 Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 01:15
              Absolutnej niezależności/niepodległości nie ma na tym świecie, to jest jasne, podobnie jak nie ma absolutnej wolności człowieka.
              Tak więc chodzi o zakres, czyli stopień niezależności/niepodległości.
              • igor.uk11 Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 01:17
                W takim razie na pierwszy plan wychodzi zdolnosc obrony swojej deklarowanej niepodleglosci.
                DRL i LRL pokazali,ze sa wstanie bronic sie.
          • boavista4 Re banaly 08.11.14, 01:11
            Panstwo niepodlegle , jest niezaleznem , tak jak ZSRR, Niemcy Hitlerowskie, USA. Najbardziej zaleznym panstwem jest Izrael , bez pomocy USA nie moglby istniec, ale to USA jest zalezne od widzimisie zydow. Trudno mi powiedziec co to znaczy niepodleglosc.
            • nie-tak Re: Re banaly 08.11.14, 01:15
              boavista4 napisał(a):

> Panstwo niepodlegle , jest niezaleznem , tak jak ZSRR, Niemcy Hitlerowskie, USA
              > . Najbardziej zaleznym panstwem jest Izrael , bez pomocy USA nie moglby istniec
              > , ale to USA jest zalezne od widzimisie zydow. Trudno mi powiedziec co to znacz
              > y niepodleglosc.
              ----------------------------
              Eeee? Izrael uzaleznil wszystkie panstwa, a jak ktores panstwo sie chca wylamac z uzaleznienia i nie placic na Izrael dzieja sie zaraz dziwne rzeczy albo katastrofy.
              • eva15 Izrael bez USA, to jak Samson bez włosów 08.11.14, 01:28
                No nie do końca tak. Izrael bez USA (ich wielkości i siły militarnej) , to jak Samson bez włosów.

A tak swoją drogą - ten Samson to pierwszy znany w historii (religii) terrorysta-samobójca...
                • nie-tak Re: Izrael bez USA, to jak Samson bez włosów 08.11.14, 01:33
                  Eva15 co bylo w Holandii kiedy odmowili danin placenia na Izrael? Mozna peczkami przyklady przytaczac, one dopiero wychodza na wierzch po latach. A szkoda ze nie od razu.
                  • eva15 Re: Izrael bez USA, to jak Samson bez włosów 08.11.14, 01:39
                    To prawda, ale w niczym nie zmienia mojej wypowiedzi. Bez potencjału USA Izrael byłby jak Samson bez włosów . Reszta to tylko pilnowanie, różnymi metodami , by nikt mu (Samsonowi) tych włosów nie odciął, czyli nby nie pojawiła się jakaś Dalila, np. w postaci Rosji czy Chin i nieprzystrzygła USA:-).
                    Biblijny Samson był nieuważny i przez to nagle wylysiał i osłabł:-)..
                    • nie-tak Re: Izrael bez USA, to jak Samson bez włosów 08.11.14, 01:50
                      Eva15 jeszcze ci na ten post odpowiem Samson bez wlosow jest potencjalem duzej wiedzy naukowej bez ktorego USA nie moze istniec, taka jest prawda i nikt jej nie zakrzyczy ze USA bez wiedzy, odkryc naukowcow z innych (obcokrajowcow) krajow nigdy by nie uzyskalo tej potegi jakie mialo, niestety przegralo ja na fujarce. W jaki sposob gromadzili i werbowali naukowa potege w swiecie to jest inna historia, niechlubna dla USA, ona wychodzi rabek po rabku, od czasu do czasu na swiatlo dzienne.
                      Teraz juz nieodwoalnie DOBRANOC

• eva15 Re: Re banaly 08.11.14, 01:19
              Nie ma czegoś takiego jak absolutna niezależność/niepodległość. No chyba, że jest się Robinsonem Crusoe na bezludnej wyspie. Ale i tam istnieją zależności - w tym przypadku od przyrody/natury.
            • swiblowo Re: Re banaly 08.11.14, 01:56
              Blisko, ale chyba nie to.
              Niepodlegle, to jeszcze nie znaczy, ze suwerenne - a to jest tez bardzo wazne . W 1933 roku okreslono pierwsze pojecie tak:
              Musi miec:
              -terytorium
              -ludnosc
              -wladza zwierzchnia
              -relacje z innymi panstwami
              W takim rozumieniu Polska komunistyczna byla niepodlegla, a czy suwerenna to juz inne pytanie, bo suwerennosc to niezaleznosc od jakichkolwiek czynnikow zewnetrznych w co wchodza przepisy miedzynarodowe, czlonkostwa w roznych organizacjach / w UE tez :) / itp.

Rzeczywiscie troche Rzesza pasuje.
              Dzis niespotykane.
              • nie-tak Re: Re banaly 08.11.14, 07:42
                swiblowo napisała:
                > W takim rozumieniu Polska komunistyczna
                --------------------------------------
                Wymien okres albo date kiedy Polska byla komunistyczna.
                Ludzie przestancie tworzayc nowa historie!!!
                • swiblowo Re: Re banaly 08.11.14, 21:28
                  W takim razie wyraze sie inaczej - Polska do czasu, kiedy Walesa wykonal skok przez plot.
                  :)))
        • vladexpat Re: Dzieki za odpowiedz,Ewa. 08.11.14, 01:41
          igor.uk11 napisał(a):

> Niepodlegle panstwo jest takie,ktore jest wstanie obronic swoja niepodleglosc.

A jak sprawdzisz czy jest w stanie?
      • vladexpat Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 01:38
        eva15 napisała:

> igor.uk11 napisał(a):
        >
        > > Czy moze ktos wyjasnic to?
        >
        > Ja spróbuję:
        >
        > wg miar obiektywnych, politologicznych - państwo niepodległe to państwo suweren
        > ne, czyli niezależne od wpływów obcych w swych decyzjach.

Niespecjalnie udana próba. Nawet państwo całkowicie autarkiczne i w pełni odizolowane od otoczenia nie może arbitralnie ustalać przebiegu swoich granic z sąsiadami. Zatem suwerenność decyzji państwowych zawsze będzie w mniejszym lub większym stopniu ograniczona. W uproszczeniu napiszę, że przyjmuje się, że każda umowa międzynarodowa ma wyższość w stosunku do prawa krajowego.
        Jest subtelna granica pomiędzy niepodległością i zależnością, więc prostej, jednoznacznej definicji niepodległości nie ma i być nie może. Zrozumienie czym jest niepodległość to "kwestia smaku".
        • eva15 Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 01:40
          Marudzisz, bo nie przeczytałeś moich kolejnych wpisów w temacie.
          • vladexpat Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 01:45
            eva15 napisała:

> Marudzisz, bo nie przeczytałeś moich kolejnych wpisów w temacie.

Zaprzeczyłaś temu co było w twoim cytowanym wpisie? Każdemu zdarza się zmienić zdanie. Gratuluję.
            • eva15 Re: Co to jest "Panstwo niepodlegle"? Odpowiem. 08.11.14, 01:50
              Przeczytaj powoli 2-3 razy , co piszę, może zrozumiesz.
        • boavista4 Re: Niepodlegle USA 08.11.14, 01:55
          USA bez siwatowych manipulacji dfinasowych i importu z Chin muzialoby miec rewolucje, ale dalej istnialoby. Chiny bez rynkow zbytu i importy mialayby rewolucje. Ukraina bez forsy i gazu moze zamrozic duza czesc ludnosci i skazac narod na nastepny glod. Rosja ze wszystkimi sankcjami moze przetrwac i przejsc na alternatywny rozwoj ekonomiczny, oprocz tego Rosja nie jest osamotniona, ma wielualianmtow jak Chiny, Iran i wielu zwolennikow na zachodzie. Rosja JEST i moze byc krajem niepodleglym w oparciu o swoja kulture, historie, narod, jezyk, terytorium, bogactwa naturalne.
          W tym kontekscie Polska traci niepodlegosc, podlega amerykanizacji kultury, finase, ekonomia, media w rekach obcych, narod nie widzi przyszlosci u siebie w kraju i emigruje, bezpieczenstwo kraju zapewnia USA i EU, katolicyzm, ktory od wiekow krztaltowal polski patriotyzm jest systematycznie zwalczany. Polska niepodleglosc jest zagrozona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka