Dodaj do ulubionych

Zmasowany kontratak nad rzeką Moskwą.

17.12.14, 12:16
Rosyjskie władze finansowe dokonały przegrupowania, podciągnęły odwody i przystąpiły do zmasowanego kontrataku na rynku walutowym zarówno siłami Banku Rosji jak i ministerstwa finansów. Wygląda na to, że taktycznym celem działań jest stabilizacja waluty na poziomie 68-69 rubli za $. Zapewne do godz. 14 rubież będzie utrzymana. Problemem boże być włączenie przez przeciwnika do walki oddziałów rosyjskich inwestorów ulokowanych za oceanem, którzy budzą się ok. 14 czasu europejskiego. Jak mawiają Rosjanie, jeszczo nie wieczer, więc wiele się jeszcze może zdarzyć.

A na poważnie - kilka tygodni temu rosyjski bank centralny podjął jedynie słuszną decyzję o zaprzestaniu interwencji walutowych. Gdyby był konsekwentny w swoich działaniach rubel pewnie spadłby do poziomu ok. 55-60 i tam pozostał. Niestety kolejne interwencje i działania polityków doprowadziły do totalnej zwałki, której końca nie widać.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2349 Re: Zmasowany kontratak nad rzeką Moskwą. 17.12.14, 12:21
      Z punktu widzenia analizy technicznej dzisiejsze wzmocnienie
      rubla to korekta w trendzie spadkowym. Z dużym prawdopodobieństwem
      można założyć, że wrubel będzie nadal pikował.

Pożyjemy, zobaczymy.
    • remez2 Re: 7 mld dolarów 17.12.14, 12:46

> wywalił dzisiaj Kreml na ratowanie rubla.
      Jaka z tego płynie korzyść dla Polski?
      • des_4 Re: 7 mld dolarów 17.12.14, 12:50
        nie o tym jest dyskusja
      • wojciech.2349 Re: 7 mld dolarów 17.12.14, 12:54
        remez2 napisał:
        >
        >
        > > wywalił dzisiaj Kreml na ratowanie rubla.
        > Jaka z tego płynie korzyść dla Polski?
        ----------------------------------------
        Mniej pieniędzy na zielone ludziki i Gazprom
        będzie mniej chamski w czasie negocjacji.

Jak się rozmawia z Rosja zawsze trzeba zdjąć rękawiczki.
      • kzet69 Re: 7 mld dolarów 17.12.14, 13:53
        Mniej czołgów i rakiet, które by chciały strzelać do naszych dzieci remez...
        • remez2 Re: 7 mld dolarów 17.12.14, 14:14
          kzet69 napisał:

> Mniej czołgów i rakiet, które by chciały strzelać do naszych dzieci remez...
          Ten argument rzeczywiście rzuca na kolana kzet.
          • wojciech.2349 Re: 7 mld dolarów 17.12.14, 14:22
            remez2 napisał:

> kzet69 napisał:
            >
            > > Mniej czołgów i rakiet, które by chciały strzelać do naszych dzieci remez
            > ...
            > Ten argument rzeczywiście rzuca na kolana kzet.
            -----------------------------
            Będzie mniej zbójeckich wypraw Moskali.
            To chyba dobrze?
            • remez2 Re: 7 mld dolarów 17.12.14, 14:35
              wojciech.2349 napisał(a):
              > Będzie mniej zbójeckich wypraw Moskali.
              > To chyba dobrze?
              Oczywiście. Tylko, że ja jestem przeciwko wszelkim zbójeckim wyprawom.
              • kzet69 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 10:36
                Tyle remez że naszemu krajowi nie zagrażają żadne inne zbójeckie wyprawy, poza tymi zorganizowanymi przez Kreml
                • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 10:44
                  kzet69 napisał:

> Tyle remez że naszemu krajowi nie zagrażają żadne inne zbójeckie wyprawy, poza
                  > tymi zorganizowanymi przez Kreml
                  Przecież to kompletny bezsens. Atak militarny na amerykańsko-watykańską prowincję będącą członkiem NATO. Odpuść takie argumenty.
                  • kzet69 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 11:09
                    A czy 2 lata temu oglądając mecze Euro z Doniecka wyobrażałeś tam sobie rosyjskie czołgi i ten sam stadion spalony i zrujnowany? Bo ja nie....
                    • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 11:41
                      kzet69 napisał:

> A czy 2 lata temu oglądając mecze Euro z Doniecka wyobrażałeś tam sobie rosyjsk
                      > ie czołgi i ten sam stadion spalony i zrujnowany? Bo ja nie....
                      Nie. Nie wyobrażałem sobie również, że można spalić żywcem ca 40 osób w ramach sporów wewnętrznych. I nie wyobrażam sobie czemu ma służyć 37 % udział w światowych wydatkach zbrojeniowych kraju, który krzewi na świecie demokrację. Powtórka z wypraw krzyżowych czy nawracania Żmudzi przez Krzyżaków?
                      • kzet69 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:10
                        " I nie wyobrażam sobie czemu ma służyć 37 % udział w świato
                        > wych wydatkach zbrojeniowych kraju, który krzewi na świecie demokrację."

Odstraszaniu, Remez, odstraszaniu, dzięki temu że ten kraj (bo piszesz raczej o USA a nie Chinach) ma 30 - letnią przewagę technologiczną nad wszystkimi potencjalnymi bandytami zawdzięczasz wieloletni pokój, zauważ jeszcze że ta kasa, którą USA wydaje na zbrojenia (i to cholernie mądrze, bo napędzając rozwój jak najbardziej cywilnych i prywatnych firm) to zaledwie 3% jego PKB...
                        • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:20
                          kzet69 napisał:

> " I nie wyobrażam sobie czemu ma służyć 37 % udział w świato
                          > > wych wydatkach zbrojeniowych kraju, który krzewi na świecie demokrację."
                          >
                          > Odstraszaniu, Remez, odstraszaniu, dzięki temu że ten kraj (bo piszesz raczej o
                          > USA a nie Chinach) ma 30 - letnią przewagę technologiczną nad wszystkimi poten
                          > cjalnymi bandytami zawdzięczasz wieloletni pokój, zauważ jeszcze że ta kasa, kt
                          > órą USA wydaje na zbrojenia (i to cholernie mądrze, bo napędzając rozwój jak na
                          > jbardziej cywilnych i prywatnych firm) to zaledwie 3% jego PKB...
                          Korea, Wietnam, Afganistan, Irak, b.Jugosławia, Egipt, Libia, Syria i kilkadziesiąt pomniejszych konfliktów to szczególny rodzaj pokoju, Kzet. Mnie się taki pokój nie podoba.
                          btw - w szkole mieliśmy przerośniętego o dwa lata osiłka, który bronił nas przed starszą klasą. Nie pełnił tej funkcji społecznie. :-)
                          • kzet69 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:39
                            Mnie też pewne rzeczy się nie podobają, w Korei i w Wietnamie nie USA było agresorem, Afganistan był usprawiedliwiony, Irak znacznie mniej, a rozpierducha w Libii zaskoczyła USA nie mniej niż resztę świata, próbowali minimalizować skutki tyle że się pomylili i efekt był gorszy niż początek, natomiast od kilku poko0leń USA nie napadło żadnego kraju i nie zagarnęło mu kawałka terytorium...
                            • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:46
                              > natomiast od kilku poko0leń USA nie napadło żadnego kraju
                              Nieprawda. "God told me to end the tyrrany in Iraq".
                              > i nie zagarnęło mu kawałka terytorium...
                              To fakt, nastąpiło po prostu zwasalizowanie.

• wojciech.2349 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 11:17
                    remez2 napisał:
                    > Przecież to kompletny bezsens. Atak militarny na amerykańsko-watykańską prowinc
                    > ję będącą członkiem NATO. Odpuść takie argumenty.
                    --------------------------------
                    A wyobraź sobie, że wariat z Korei Płn odpali jakąś bombkę A.
                    Świat będzie zajęty tym zdarzeniem.
                    A wtedy mogą się pojawić na Marszałkowskiej zielone ludziki.

Dobrze, że teraz znamy intencje militarne Rosji.
                    Trzeba brać przykład z Finlandii z 1939r.
                    • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 11:43
                      > A wtedy mogą się pojawić na Marszałkowskiej zielone ludziki.
                      Po co? Jak byłaby z tego dla Rosji korzyść?
                      • wojciech.2349 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:03
                        remez2 napisał:
                        > > A wtedy mogą się pojawić na Marszałkowskiej zielone ludziki.
                        > Po co? Jak byłaby z tego dla Rosji korzyść?
                        ----------------------------------------------
                        To pytanie mnie nie interesuje.
                        Trzeba się zbroić i pilnować wschodnich granic.

Nie chcę PRL-u bis.
                        Koszmar.
                        • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:09

> remez2 napisał:
                          > > > A wtedy mogą się pojawić na Marszałkowskiej zielone ludziki.
                          > > Po co? Jak byłaby z tego dla Rosji korzyść?
                          > To pytanie mnie nie interesuje.
                          A powinno.
                          > Trzeba się zbroić
                          No cóż, Wielki Brat ma mnóstwo wojennego złomu do sprzedania. A w służbie zdrowia katastrofa.
                          > i pilnować wschodnich granic.
                          Przed Litwinami, Białorusinami, Ukraińcami?
                          > Nie chcę PRL-u bis.
                          > Koszmar.
                          To nam nie grozi, jesteśmy w NATO i UE.
                          • kzet69 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:13
                            Widzisz ja jako nałogowy pacyfista, po ukraińskich rozróbach Putina stałem się zwolennikiem zbrojenia Polski, zwłaszcza w temacie OPR i OPL, co ciekawsze, co tam ja, malutki żuczek, takie samo podejście do rzeczywistości prezentuje Darek Szwed, z którym niedawno gadałem, a to czołowy ekolog i pacyfista III RP, to że trzeba kasę ładować w antyrakiety a nie przedszkola zawdzięczamy tylko i wyłącznie Putinowi...
                            • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:22
                              Jeżeli już, to przygotowywać się do cyberkonfliktu.
                              A ostatnie zdanie jest nieprawdziwe. To nasza histeria wywołana rusofobią.
                              • wojciech.2349 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:33
                                remez2 napisał:
                                > Jeżeli już, to przygotowywać się do cyberkonfliktu.
                                > A ostatnie zdanie jest nieprawdziwe. To nasza histeria wywołana rusofobią.
                                -------------------------------
                                To forum kilka lat temu było antyamerykańskie,
                                ale wybryki Rosji zamieniły je na proamerykańskie.

Każdy sąsiad Rosji powinien się zbroić.
                                • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:42

> remez2 napisał:
                                  > > Jeżeli już, to przygotowywać się do cyberkonfliktu.
                                  > > A ostatnie zdanie jest nieprawdziwe. To nasza histeria wywołana rusofobią.
                                  > To forum kilka lat temu było antyamerykańskie,
                                  > ale wybryki Rosji zamieniły je na proamerykańskie.
                                  To (w założeniu) miało być forum dyskusyjne, po prostu.
                                  > Każdy sąsiad Rosji powinien się zbroić.
                                  Kupując broń o Wielkiego Brata.
                                  btw - ostatnie dwie wojny toczyły się na polskimterytorium. Wystarczy raz na zawsze.
                                  • wojciech.2349 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:47
                                    remez2 napisał:
                                    > btw - ostatnie dwie wojny toczyły się na polskimterytorium. Wystarczy ra
                                    > z na zawsze.
                                    ----------------------------
                                    Trzy wojny: 1914, 1920 i 1939r.
                                    • remez2 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 13:05

> remez2 napisał:
                                      > > btw - ostatnie dwie wojny toczyły się na polskimterytorium. Wystar
                                      > czy ra
                                      > > z na zawsze.
                                      > ----------------------------
                                      > Trzy wojny: 1914, 1920 i 1939r.
                                      Oczywiście masz rację.
                                • kzet69 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:45
                                  Wojtku to forum (oczywiście pomijając obce webbrygady) nie jest ani antyamerykański, ani anty rosyjskie, tylko propolskie, bo piszą tu głównie Polacy, a nie jest naszą winą że to właśnie Rosja stała się jedynym realnym czynnikiem zagrożenia dla Polski...
                              • kzet69 Re: 7 mld dolarów 18.12.14, 12:40
                                Remez Iskandery w Kaliningradzie i koło Rostowa to nie rusofobia, tylko smutna rzeczywistość...
          • widz102 I tak zostaniesz, remez, tak zostaniesz... 17.12.14, 14:29
            remez2 napisał:
            "Ten argument rzeczywiście rzuca na kolana "

I tak ci już przyjdzie zostać, putlersynku. Rubel po zmasowanej interwencji rządowej znów w dół.
            Se na namaśloną buławkę Putler będzie mógł lada moment usiąść, wymierzyć w daleki kosmos i własnoręcznie odpalić. Zdaje się, że inne alternatywy już mu się kończą...:D
            • remez2 Re: I tak zostaniesz, remez, tak zostaniesz... 17.12.14, 14:40
              Nie zauważyłeś potomku najmłodszego syna Noego, że z Tobą nie rozmawiam.
              > Zdaje się, że inne alternatywy już mu się kończą.
              Alternatywa jest jedna, potem są warianty, Europejczyku z własnym samochodem.
              • widz102 Re: I tak zostaniesz, remez, tak zostaniesz... 17.12.14, 14:52
                INCh, trollu putlera!
                :D
                Samochód może ciasny, ale w Polsce robiony, nowy i własny, a nie importowany, na kredyt przeliczany w ujach! A w Grecji zero remezów, i innych rozmaitych olginowych popłuczyn. Znów dla nich za droga... Przyjdzie wam na Krym z putiowkoj-putinowkoj, do miasteczka olimpijskiego, choćby wpław, riebiatiszki!
                I sława Bogu!
                A ty waliutu już sdał? I pasport?
                :D:D:D
    • remez2 Re: jaka korzyść? 17.12.14, 13:01

> można taniej kupić sobie Gazprom. Wystarczy?
      N w m.
    • des_4 Re: i Rosneft 17.12.14, 13:08
      nataszki też potanieją ;)
    • remez2 Re: i Rosneft 17.12.14, 13:48

> i parę innych mocarstwowych spółek
      I Polska będzie mniej płacić za ropę czy gaz?
      • des_4 Re: i Rosneft 17.12.14, 14:04
        tak, już płacą mniej, chociaż cen benzyny możesz nie dostrzegać z okien miejskiegio autobusu, a rachunków za gaz nie pokazuje ci tata :D
        • kzet69 Re: i Rosneft 17.12.14, 14:07
          Wczoraj byłem w delikatnym szoku tankowałem Pb95 za... 4.36
          • vladexpat Re: i Rosneft 17.12.14, 14:14
            kzet69 napisał:

> Wczoraj byłem w delikatnym szoku tankowałem Pb95 za... 4.36

Qrde, a ja myślałem, że moja ulubiona stacja jest najlepsza. A tam aż 4,49 :)
            W zasadzie 3,99 też wyglądałoby nie najgorzej.
            • kzet69 Re: i Rosneft 18.12.14, 10:35
              po nowym roku będzie poniżej 4, ceny w detalu zawsze idą za giełdą z kilkumiesięcznym opóźnieniem.
          • widz102 Ja już się cieszę 17.12.14, 14:17
            W czerwcu robię sobie 5 tygodni zasłużonego urlopu i objeżdżam Grecję wzdłuż i wszerz własnym autem. Benzyna tania jak barszcz. Zero ruskich, więc zero wrzasków i chamstwa nawalonych dotowanych szachtiorow z Workuty i i drobnych dealerów samochodow z Kostromy, bo ich zwała rubla do tego czasu ostatecznie sieknie. Puściutko, milutko, w kolejkach do zabytków wespół z Anglikami, Czechami czy Skandynawami... Żyć nie umierać.
            I wszystko wróci , przynajmniej na czas jakiś, na swoje miejsce.
            Bandyterka do bandyterki, dzicz dio dziczy, putlerofaszole do putlerofaszoli... Azja do Azji.
            A Europa do Europy.
        • remez2 Re: i Rosneft 17.12.14, 14:12
          des_4 napisał:

> tak, już płacą mniej, chociaż cen benzyny możesz nie dostrzegać z okien miejsk
          > iegio autobusu, a rachunków za gaz nie pokazuje ci tata :D
          Jesteś też dowcipny. Brawo.
          • des_4 Re: i Rosneft 17.12.14, 14:40
            brawo za standardowe rżnięcie głupa w każdym wątku :D
            • remez2 Re: i Rosneft 17.12.14, 14:41
              des_4 napisał:

> brawo za standardowe rżnięcie głupa w każdym wątku :D
              I mądry też jesteś. I taki kulturalny, jak prawdziwy Europejczyk.
              • des_4 Re: i Rosneft 17.12.14, 14:57
                ja nie jestem Europejczykiem, józiu

a kim ty jesteś forumowy bocie?
      • x2014 Re: i Rosneft 17.12.14, 15:40
        ,,I Polska będzie mniej płacić za ropę czy gaz? ,,

nie wazne ile wazne, ze nie placone ruskim
        • remez2 Re: i Rosneft 17.12.14, 15:47
          x2014 napisał:

> ,,I Polska będzie mniej płacić za ropę czy gaz? ,,
          >
          > nie wazne ile wazne, ze nie placone ruskim
          Przyznam, że nie rozumiem. Jeżeli za taki sam towar mogę zapłacić 1 zł lub 1,1 zł, wybieram dostawcę/sprzedawcę za 1 zł. I kompletne mnie nie interesuje jego narodowość, rasa, kolor skóry czy religia. Tak cały świat robi interesy.
    • igor-uk15 Alez chlopaki wy sa zabawni. 17.12.14, 14:26
      Zaden z was nie ma pojecia o tym wszystkim,ale wam wydaje sie,ze wasza rusofobia wam zastepuje wiedze.Zwlaszcza wojtus kartoflany jest smieszny.

p.s. sprobujcie zalozyc jakis kabaret,na pewno lepiej na tym wyjdziecie,niz piszac za groszy na forum "Swiat".
      • widz102 Igor - a waliutu ty już sdał? 17.12.14, 14:32
        Nie? A przecież Miedwied' grzecznie cię prosił...
        Więc jak ty tak?! Własnego Miedwiedia nie słuchasz?
        To INCh!
        Ale najpierw popodbijaj, popodbijaj, niedoróbko trolla putlera. :D
        • igor-uk15 Jak nie bylbym tak leniwy. 17.12.14, 14:54
          To w tej chwile wymienilbym kilkadziesiat tysiecy funciakow na ruble,za tydzien moglby zarobic sporo.Ale jestem zbyt leniwy,zeby ruszyc doope z kanapy :-)
          • widz102 Re: Jak nie bylbym tak leniwy. 17.12.14, 15:06
            No fakt, nieść do kantoru kilkadziesiąt tysięcy funtów rubli to dla ciebie, rybeńko, już rzeczywiście ciut za ciężko.... Podbijaj, podbijaj...
            :D:D:D
    • vladexpat Re: Zmasowany kontratak nad rzeką Moskwą. 18.12.14, 10:06
      Trzeba z szacunkiem przyznać, że tym razem BR wraz z ministerstwem finansów FR nie dość, że udało się obronić swoje rubieże to nawet odrzucili przeciwnika. Co prawda nie wiadomo jakim kosztem, ale jeżeli w ostatecznym rezultacie uda się ustabilizować rubel poniżej 60 euro to straty są usprawiedliwione.
      Jednak śmiem przypuszczać, że to jeszcze nie koniec. To co się dzieje na rynku to są konwulsje. I raczej wskazują na zbliżający się upadek rubla niż na początek ozdrowienia.
      • dupeteczek Re: Zmasowany kontratak nad rzeką Moskwą. 18.12.14, 10:27
        To jest początek, bo kryzys walutowy zatrząsł rosyjską gospodarką i już można mówić o kryzysie gospodarczym. Rosyjska kulawa gospodarka wymaga reform, 2015 rok będzie ciekawy, bo jeszcze dojdzie kryzys budżetowy.
        Rubla na długo nie uda się ustabilizować w obecnej sytuacji - decyzja o obowiązku eksporterów do sprzedaży części walut, czy zwolnienie banków z obowiązku przedstawiania rzeczywistej sytuacji finansów, pomaga doraźnie, ale rzeczywiste skutki takich decyzji wyjdą boleśnie za jakiś czas.
        • vladexpat Ciekaw jestem czy rynek terminowy 18.12.14, 10:42
          Ciekaw jestem czy rynek terminowy na ropę też stał się polem walki z użyciem rosyjskich rezerw dewizowych. Bo przez ostatnie dni z daleka śmierdzi potężnymi manipulacjami. To nie oskarżenie. To wręcz pochwała Rosjan, że coraz lepiej poruszają się w świecie globalnych finansów.
          • vladexpat Uzupełnienie 18.12.14, 10:45
            Jeżeli mam rację, to widać, że nie starcza kasy na wszystko na raz. Udało się podciągnąć kontrakty na ropę, a rubel jednocześnie się zwalił kilka procent. Krótka kołderka?
            • vladexpat Uzupełnienie 2 18.12.14, 10:48
              Rubla i tak nie da się uratować, zatem skierowanie środków na podtrzymanie i nawet zwyżkę cen ropy jest jak najbardziej z punktu widzenia Rosji zasadne. Problem w tym, że metodą szag wpieriod, dwa nazad nie da się uzyskać zadowalających rezultatów. Będzie w Rosji ktoś odważny?
      • kzet69 Re: Zmasowany kontratak nad rzeką Moskwą. 18.12.14, 10:39
        Ten rollercoaster oznacza potworną spekulację na rynku ... jestem ciekaw, kto zarobił te miliardy, kumple Putina, czy Chińczycy? Pewne jest jedynie to że przeciętny Saszka, Wowka i Marusia dostali po raz kolejny od swojego państwa w tyłek...
      • wojciech.2349 Re: Zmasowany kontratak nad rzeką Moskwą. 18.12.14, 10:40
        Walka na rublu trwa.
        Ciekawe jak się skończy dzisiejszy dzień?

To może pójść w obie strony.
        • wojciech.2349 uzupełnienie 18.12.14, 10:42
          Ależ huśtawka.
          Co kilka minut duże zmiany.

Warto obserwować.
      • pijatyka Re: ustabilizować rubel poniżej 60 euro 27.12.14, 17:59
        Zabawne - sprzedawane jest jako sukces to, co jeszcze pół roku temu uważane było za koszmar...

Wszystko jest wzglądne, jak widać ;)
    • jk2007 rubl nadal spada 18.12.14, 12:27
      ciekawa analiza
      Рacплaтa пo cчетaм: пoчемy ЦБ не cпрaвитcя
      www.forbes.ru/mneniya-column/vertikal/276027-rasplata-po-schetam-pochemu-tsb-ne-spravitsya
    • pijatyka Re: rubel pewnie spadłby do poziomu ok. 55-60 23.12.14, 09:59
      Na takim poziomie to się trzyma przy potężnych interwencjach - bez nich poleciałby w przepaść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka