Dodaj do ulubionych

POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT

IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 18:58
Obserwuj wątek
    • Gość: wiktor Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 19:02
      wszystkiego wam najlepszego zydom w wszystkich krajach i WASZEGO PANSTWA IZRAEL
      WESOLYCH SWIAT AM ISRAEL
      • Gość: igal Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT IP: *.pop.bezeqint.net 10.09.04, 15:30
        dzienkuje za pozdrowienia. mam nadzeje ze swieta bendol ciche iwesole.
        pozdrowieniaz IZRAELA
    • Gość: Gieniek Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil polityke IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 09.09.04, 19:04
      Tel Awiwu lepiej niz Bush. W koncu Kerry to Zyd (choc udaje katolika) a Bush to
      protestant. Protestanci sa czesto antyzydowscy. W administracji Clintona bylo
      dwa razy wiecej Zydow niz u Busha. Kerry bedzie mial 3/4 gabinetu z Zydow.
      • Gość: wiktor Re: Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil pol IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 19:12
        mam gdies polityke
        • Gość: dana33 Re: Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil pol IP: *.sharon2.actcom.co.il 09.09.04, 19:34
          :)
          • Gość: wiktor Re: Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil pol IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 19:41
            WESOLYCH SWJAT IZRAEL
      • neceser Clinton tez Protestant 10.09.04, 16:03

tepy polaczku. Czemu was nikt w Bialym Domu nie chce? Nawet do klopow mycia.
        Gość portalu: Gieniek napisał(a):

> Tel Awiwu lepiej niz Bush. W koncu Kerry to Zyd (choc udaje katolika) a Bush
        to
        >
        > protestant. Protestanci sa czesto antyzydowscy. W administracji Clintona bylo
        > dwa razy wiecej Zydow niz u Busha. Kerry bedzie mial 3/4 gabinetu z Zydow.
      • Gość: KKK Pies was trącal parchy z Żydolandu! IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.09.04, 11:05
    • sol4000 Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT 09.09.04, 19:40
      dobrego nowego roku
      • Gość: dana33 Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT IP: *.sharon2.actcom.co.il 09.09.04, 20:08
        wow, co sie tak spieszycie.... jeszcze mamy tydzien a wy mi go skracacie, nie
        zdaze z gotowaniem.... :)
        ale wesolych swiat, hag sameach, shana tova i wszystkiego dobrego, dla nas
        zydow i dla wszystkich ludzi na swiecie, dobrych zyczen nigdy nie jest za
        duzo... :)
        • sol4000 Wierze ... 10.09.04, 14:13
          dobrych zyczen nigdy nie jest za duzo...

Wierze (fragment).

...

Smiej sie, bo ja w przyjazn wierze,
          Wierze tez w braterstwo serc.
          Serce sercu da nadzieje
          I wspolnoty losow wiez.

Wierze tez w szczesliwa przyszlosc,
          Choc daleki jest ten dzien,
          Lud ludowi reke poda
          I zniknie wojny cien.

Nowy czlowiek w nowym kraju
          Bedzie tworzyc, kochac, zyc,
          Z pelnych, wartkich zrodel ducha
          Nieskonczenie bedzie pic.

...
          • Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 10.09.04, 14:29
            to jest tak z nadzieja na przyszlosc, nie? :)
            • sol4000 Re: Wierze ... 10.09.04, 14:46
              Gość portalu: dana33 napisał(a):

> to jest tak z nadzieja na przyszlosc, nie? :)

i na dzien dzisiejszy! :)

Smiej sie smiej sie z moich marzen-
              Tak powiada ten co sni,
              Smiej sie, ze w czlowieka wierze
              I ze jeszcze wierze ci.

Smiej sie, bo zlotemu cielcu
              Nie sprzedalem duszy mej,
              Bo ja w ludzkosc jeszcze wierze,
              W moc i sile ducha jej.

...

czy wiesz, kto to napisal?
              • Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 10.09.04, 14:52
                nie, a kto?
                • sol4000 Re: Wierze ... 10.09.04, 15:11
                  urodzil sie w roku 1875 w malym miasteczku na ukrainie.
                  uczyl sie w odesie, w haldejlbergu i w lozannie, gdzie opanowal nauki
                  powszechne, jezyki europejskie oraz medycyne. w roku 1931 przybyl do israela...
                  byl jednym z najwiekszych poetow hebrajskich... w jego tworczosci ujawniaja sie
                  wszystkie formy poetyckie. pisal rowniez powiesci, byl odnowicielem jezyka
                  hebrajskiego, byl doskonalym tlumaczem. jego dziela poetyckie daja wyraz
                  milosci do czlowieka i do przyrody.
                  byl jednym z przywodcow duchowych ruchu odrodzenia panstwowego.
                  zmarl w roku 1943.

nu dano..., kto to moze byc?
                  jestem przekonany, ze znasz tego wspanialego czlowieka!

• Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 10.09.04, 22:22
                    nie wierz, bo nie znam. tych co znam, to mi sie daty twoje nie zgadzaja... :(
                    • sol4000 Re: Wierze ... 11.09.04, 00:16

> nie wierz, bo nie znam. tych co znam, to mi sie daty twoje nie zgadzaja... :(

alez dano...?

w poscie 1-szym napisalem zwrotki 4 i 7. w poscie 2-im zwrotki 1 i 3.
                      tu jest ostatnia:

Wowczas spod poety piora
                      Nowa piesn poplynie w swiat.
                      Jemu to, mlodemu - w wieniec
                      Z mego grobu wplota kwiat.

czlowiek wielkiego formatu - poeta, powiesciopisarz, przywodca duchowy:
                      Szaul Czernichowski
                      1875-1943
                      • Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 11.09.04, 01:41
                        nu, widzisz sol, nie wiedzialam. znam doskonale w jerozolimie ulice
                        czernichowskiego, ale nigdy sie nie interesowalam, kim byl... :(
                        i tez nie duzo sie o nim mowi, pewnie dlatego. wiedzej sie mowi i czytal
                        bialika i alejchema. a ja jak wiesz szkole skonczylam w polsce... :)
                        ale dzieki, zawsze to dobrze nauczyc sie jeszcze czegos...
                        • sol4000 Re: Wierze ... 11.09.04, 02:35
                          nie jestes, dano, jedyna, ktora nie zna Szaula Czernichowskiego, a szkoda bo to
                          naprawde wspanialy poeta!

... a Chaim Nachman Bialik - posluchaj!

Wez mnie mnie, wez pod skrzydla swoje
                          Badz mi matka w chwili zlej,
                          Daj schronienie mym pragnieniom
                          I modlitwie smutnej mej.

Kiedy ziemie zmierzch ogarnie
                          Zdradze sekret moich mak:
                          Mowia mlodosc jest na swiecie -
                          Gdiez mlodosci jasny krag?

Jedno dreczy mnie pytanie
                          W sercu moim plonie zar -
                          Mowia: jest na swiecie milosc.
                          Gdiez jest tej milosci czar?

Gwiazdy tez mnie oszukaly,
                          Z marzen tylko zostal mit,
                          Ze snow nic sie nie ostalo,
                          Nic nie pozostalo mi.

Wez mnie, wez pod skrzydla swoje
                          Badz mi matka w chwili zlej
                          Daj schronienie mym pragnieniom
                          I modlitwie smutnej mej.
                          • Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 11.09.04, 10:29
                            nu, bialik to bialik, nie? nie wiedzialam, ze sa polskie tlumaczenia. szukalam
                            kiedys dlugo tlumaczen tuwima na hebrajski, ale niestety, nie ma... :(
                            • sol4000 Re: Wierze ... 11.09.04, 14:50

> nu, bialik to bialik, nie? nie wiedzialam, ze sa polskie tlumaczenia.

sa, ale niestety nie wiele..., te co podalem sa tlumaczeniem szoszany
                              raczynskiej z hebrajskiego.

> szukalam kiedys dlugo tlumaczen tuwima na hebrajski, ale niestety, nie
                              ma... :(

to powinien ktos o tym pomyslec i przetlumaczyc-:)
                              w israelu jest wielu dobrych poetow, rowniez znajacych j.polski.
        • Gość: Amerykanin choc spoznione ale zyczenia z serca dla Izraela. IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 11.09.04, 16:57
          Przeciez nie zapomne jak "palestynki" z dziecmi tanczyly z
          rozesmianymu "buzkami', ze 3 tysiace moich rodakow palilo sie zywcem. Niech
          Izrael trwa i rozwija sie "na pohybel" tej szaranczy Arabskiej, ktora z moich
          podatkow zre za darmo amerykanska make.
    • Gość: Gucio Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.bmts.com / 63.105.65.* 11.09.04, 15:40
      > rozpierdola ten smierdzacy smietnik, gdzie nawet I-sra-ela!!!!

> Duzo lotnego zyda zycze, a postronnym, oklaskujacym obserwatorom - szczelnej
      maski p/gazowej....
      • Gość: wiktor Re: Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.red.bezeqint.net 11.09.04, 16:21
        gucio nie musisz swym ryjea pchac sie wszedzie nawet swinia na wyszym stopniu
        rozwoju od ciebie
        • Gość: OSKAR Re: Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.cablep.bezeqint.net 11.09.04, 16:50
          NA PRZKOR WSZYSTKIM GUCIOM, SHANA TOVA I MEBURECHET LEKOL AM ISRAEL.
          • Gość: wiktor Re: Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.red.bezeqint.net 11.09.04, 18:16
            DUZE AMEN AM ISRAEL
    • Gość: Amerykanin wiktor i inni rozsadni forumowcy. Ignorujcie IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 11.09.04, 17:05
      Islamofaszystow (gucio, rachelka, vc, sp;lit itd). Nie dlatego, ze maja inne
      zdanie ale dlatego, ze sa idiotami.
      • Gość: wiktor Re: wiktor i inni rozsadni forumowcy. Ignorujcie IP: *.red.bezeqint.net 11.09.04, 18:21
        i nie zamierzam podstawiac drugego policzka z chamami po chamsku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka