Dodaj do ulubionych

A co slychac w Jemenu?

25.03.15, 16:42
wiadomosci.onet.pl/swiat/jemen-prezydent-hadi-uciekl-przed-rebeliantami-z-palacu-w-miescie-aden/xrz9pr
"Prezydent Jemenu Abd ar-Rab Mansur al-Hadi opuścił pałac w mieście Aden i udał się w nieznanym kierunku - poinformowały agencję Associated Press źródła rządowe w Sanie. Do miasta zbliżają się oddziały szyickich rebeliantów z ruchu Huti."

Nic nie byloby w tym ciekawego,jak by za rebeliantami stali USA,ale tym razem jest calkiem cos nowego,za nimi widac zadowolone mordki ajatollahow z Iranu.Saudyci juz zaczeli koncentrowac swoje wojska na granice z Jemenem.Czym to moze skonczyc sie?
Obserwuj wątek
    • nie-tak Re: A co slychac w Jemenu? 25.03.15, 18:46
      Pytasz czym sie moze to skonczyc? Nastepnym ogniskiem wojny bo przeciez sprzedaza broni musi sie ratowac "mocarstwa". Na Ukrze nie idzie po mysli zaoceanicznego mocarstwa wiec musza stworzyc inne ognisko gdyzie beda mogli jedyny export (oprocz zielonego) Stanow upychac naiwnym i wykorzystanym.

www.heise.de/tp/artikel/44/44489/1.html
      Es geht nicht um die Ukraine, sondern um die Arktis
      Es geht nicht = nie idzie
      um die Ukraine = o Ukraine
      sondern um = tylko o
      Arktis = arktyczny / chyba nie trzeba tlumaczyc ze tu chodzi o nowo odkryte zloza ropy z ktorych musieli wynosic sie w ramach sankcji amerykanskie firmy
      • j-k masz kochanka ? 25.03.15, 18:52
        - gdyz vidze, ze wyraznie brakuje ci Interlokatora.
        • engine8 Re: masz kochanka ? 25.03.15, 20:36
          damskie pytanie.... jakby miala kochanka to by tu nie sleczala caly czas i pie...nie wypisywala.
          Jak dlugo bys wytrzymal z taka?
      • forum-poland W tym przypadku,nie-tak,na pewno chodzi nie o to 25.03.15, 19:22
        Jak zaznaczylem,a wiem to na 100%,za rebeliantami stoi Iran,ktory w ten sposob probuje oslabic Saudytow i zaskodzic Amerykanom.Musze przyznac sie,ze kibicuje tym rebeliantom :-)
        • nie-tak Re: W tym przypadku,nie-tak,na pewno chodzi nie o 25.03.15, 19:43
          @forum-poland
          Igor, Jemen to nie zbadany geologicznie jeszcze teren, domysly sa wielkie wiec i chec wielka zarowno z strony Saudow jak i USA.
          Mialam wrazenie ze nie musialam pisac ci tego ze sie sam domyslasz o co chodzi, wiec rozwine ci szerzej moja mysl.
          Przy jednym ogniu pieka tez pieczen uzbrajania innych slynnym exportem zza oceanu jak i z wysp.
          W Jemenie przegonili pro-anglosaskiego dyktatora, opanowali baze dron i walcza o niepodleglosc. Jest to walka dwoch grup pro iranskiej (ktora ma wiekstosc w kraju, wspiera ja Iran) jak i miejszosci pro-saudyjskiej (ktorych wspiera SA, Stany i Anglia) w dodatku strach w SA utraty tronu jak i dyktatorskiego rzadzenia krajem, tak na skroty ci to nakreslilam.
          • forum-poland Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 19:54
            Od lutego 2012 roku Amerykanie czuli sie w Jemenu,jak u siebie w domu i robili tam wszystko,na co mieli ochote.
            • nie-tak Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 19:57
              forum-poland napisał(a):

> Od lutego 2012 roku Amerykanie czuli sie w Jemenu,jak u siebie w domu i robili
              > tam wszystko,na co mieli ochote.

Igor przeciez jest to od dawna widome, ile lat tocza sie tam roznego rodzaju walki, tak dlugo zmije kasaja i draza ten kraj, kraj bardzo ubogi.
              • forum-poland Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 20:09
                A czemu nie chcesz uwierzyc w to,ze znalezli sie sily,ktore przy pomocy Iranu wywalili marinetke amerykanska? Co w tym zlego?
                Jemen kontroluje poludniowe wejscie do Morza Czerwonego i przez to ma strategiczne znaczenie,co i jest przeklenstwem tego panstwa.
                • nie-tak Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 20:18
                  Igor, ta historia rozrob w Jemenie jest dluga i ma wiele powodow, nie tylko Morze Czerwone gra tu wielka role, ten konflikt jest tak zlozony ze trudno tu wysublimowac jedna przyczyne tego konfliktu ale glowne przyczyna ciagnace sie od zaran sa te ktore nakreslilam.
                  • engine8 Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 20:30
                    A ty co sie z Igorem sprzeczasz - to tak gra aktorska czy chcesz sie Igorowi narazic. Igor starszy i madrzejszy - sluchac go nalezy bo awansu nie podpisze ..
                    • forum-poland Engina,u nas ,komsomolcow,... 25.03.15, 20:35
                      Inne stosunki,niz u was,bystrzakow.My kazdy sam za siebie.I kazdy z nas ma swoj rozum,wy macie jeden wspolny :-)
                      • engine8 Re: Engina,u nas ,komsomolcow,... 25.03.15, 20:45
                        toz Igor Ty pomninien wiedziec ze zera mozna mnozyc i dodawac a i tak bedzie zero....
                        Juz nie pitol - u Was to jak w kolchozie - kazdy ma tyle ile wladza da bo to u Was wspolne wszytko ale wszyscy to traktuja jak niczyje i w sumie nikt nic nie ma i do tego kazdy kradnie wiec nie ma czym dzielic Jedyne marzenie i tesknota to kapitalizm - swiat bystrzakow.

• nie-tak Re: Engina,u nas ,komsomolcow,... 25.03.15, 20:52
                        forum-poland napisał(a):
                        I kazdy z nas ma swoj
                        > rozum
                        ,
                        wy macie jeden wspolny :-) !!!!
                        ---------------------
                        :-)))))))))))
                        _______________________________________________________________
                        To powinno formuowych bystrzykow zainteresowac, otwarty list nie byle kogo do Obamy:
                        quer-denken.tv/index.php/403-offener-brief-von-juergen-todenhoefer-an-obama
                        • engine8 Re: Engina,u nas ,komsomolcow,... 25.03.15, 20:55
                          No ale mamy..
                          U was to wiecie - zera mozna dodawac i mnozyc i ciagle bedzie to samo....
                          • forum-poland engine,a to juz chamstwo 25.03.15, 20:56
                            Chociazby sprobuj zachowac pozory kultury.
                            • engine8 Re: engine,a to juz chamstwo 25.03.15, 20:59
                              Sorry igor - nietaczka prowokuje... zreszta sam zaczales....

• forum-poland Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 20:34
                    Tam zawsze tlukli sie,ale nie bardziej,niz gdzie indziej w tym regionie.Arabowie uwielbiaja tluc sie miedzy soba.I jak by nie kanal Sueski,to zycie Jemenczykow byloby lzejsze.Bo ropa i gaz pozwoliliby temu biednemu narodu miec bardziej dostatnie zycie.
                    • nie-tak Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 21:27
                      Nie chce cie oszukac Igor i nie wymieniam roku, pisze przed latami czytalam artykul o domiemanym bogactwie podziemnym Jemenu, ze wykryto domiemanie tam satelitami (napisalam w chyba drugim poscie: Jemen to nie zbadany geologicznie jeszcze terennie) nie tylko takie bogactwa jak ropa i gaz przez to wykorzystano naiwnych dla uzyskania wlasnych zyskow (sprzedaz broni) i wplywow w tym kraju by dobrac sie do niego.
                      Saudis boja sie tez tego, gdy Jemen uzyska niepodlegosc wyzwoli sie od wplywow anglosaskich, moze powstac bunt w ich i tak juz niespokojnym kraju gdzie dlawi sie wszystko w zalązku by nie dopuscic do tego by saudyjska dyktatura byla stracona z tronu.

_______________________________________________________________
                      To powinno formuowych bystrzykow zainteresowac, otwarty list nie byle kogo do Obamy:
                      quer-denken.tv/index.php/403-offener-brief-von-juergen-todenhoefer-an-obama
                      • forum-poland Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 21:42
                        Nie-tak,ja pochodze z rodziny geologow.U mnie w rodzinie wszyscy byli geologami,tylko ja poszedlem inna droga.Moj wujek pracowal w Jemenu Poludniowym jeszcze za czasow ZSRR i o tym,ze tam duze zloza ropy i gazu wiadomo nie z tego,ze jakies satelity cos wykryli,a tylko dlatego,ze tam pracowalo bardzo duzo radzieckich specjalistow-geologow,w tym i moj wujek.Ale ropa i gaz jest wszedziew tym regionie,a Jemen nie posiada wiekszych zloz,niz inne panstwa arabskie.Jak pisalem wyzej -kontrola nad poludniowym wejsciem do Morza Czerwonego,a co za tym idzie i najkrotszej drogi morskiej z Europy w Azju,zrobilo z Jemenu miejsce starc roznych interesow.
                        • nie-tak Re: Nie-tak,daruj mnie te wyklady... 25.03.15, 22:31
                          Igor, co z tego ze twoja rodzina jest geologami, oni nie zbadali calego Jemenu, ropa i gaz sa bardzo wielkie poklady na Golf von Aden (Horn von Afrika) i Arabskim Polwyspie, a gdzie zloto (Gold), srebro, ...? Na Hadramaut-Jemen domiemane sa niemale poklady tego kruszca :-))), takze w Omanie i Saudyjskej Arabii.
    • mara571 to kolejny dowod na to nieraz na forum pisalam 25.03.15, 18:54
      obwinianie za wszystko Amerykanow jest bezsensowne.
      Tam toczy sie znacznie wiecej pojedynkow, gier. Bardzo aktywnych aktorow jest znacznie wiecej niz przecietny czytelnik forum mysli.
      Ciekawe co z tym bajzlem zrobia za kilka lat Chinczycy.
      • j-k Ty wez daj pozyc WEB_brygadzie. 25.03.15, 19:01
        ja ja niezwykle lubie.

daja kobietom kwiaty na 8. go marca.
      • forum-poland Nie zawsze,mara,ale najczesciej... 25.03.15, 19:28
        za podobnymi rebeliami stoja Stany.Oni w ten sposob wprowadzaja demokracje na swiecie.Zreszta i w tym ze Jemenu poprzednie rebelianci byli inspirowani przez USA.Teraz, tak naprawde,w Jemenu wywalili amerykanska marionetke i to co tam dzieje sie,mozno nazwac wojna wyzolencza.
        Czy taka interpretacja wydarzen w Jemenu Tobie podoba sie?
        • mara571 Re: Nie zawsze,mara,ale najczesciej... 25.03.15, 19:34
          malo wiesz o Jemenie.
          A przede wszystkim o silnych klanach rodzinnych.
          • forum-poland Re: Nie zawsze,mara,ale najczesciej... 25.03.15, 19:39
            Sadzac po twojemu komentarzu,mara,ty w ogole nic nie wiesz o Jemenu i o tym,jak Amerykanie pomogali Abd Rabbuh Mansur Hadi demokratyzowac swoj kraj na wzor Iraku i Afganistanu.
            Mara,polityka miedzynarodowa,to nie handel bazarowy.
            • nie-tak Re: Nie zawsze,mara,ale najczesciej... 25.03.15, 19:48
              forum-poland
              > Mara,polityka miedzynarodowa,to nie handel bazarowy.

:-)))))))))))
            • mara571 sloma zawsze z butow wyjdzie 25.03.15, 19:59
              to na poczatek.
              A na koniec: zielonego pojecia nie masz, kto, kiedy mieszal w tym kraju ustawicznej wojny domowej. Twoj ZSSR tez. Wynik jest raczej zalosny: kraj tkwi w srednowieczu i zapewne nastepne dziesieciolecia uplyna na walkach klanow i szyitow z sunnitami.
              • forum-poland mara,z ciebie babka bazarowa wylazi... 25.03.15, 20:10
                z kazdego zdania.Szowinizm nie zastapi tobie wiedze.
          • walter622 A co z Kalifatem ? 25.03.15, 22:22
            mara571 napisała:

> mało wiesz

Ktoś tu całkiem niedawno pociesznie gaworzył o tym jak to w średniowieczu Kalifat
            podbijał Europę Środkową (co rzekomo jest "powszechnie wiadome") -:))))
    • engine8 Re: A co slychac w Jemenu? 25.03.15, 18:58
      A co slychac w Jemenu? Copy/paste?

Вoт Чиcтый пoльcкий езык
      • forum-poland Engine,o co tobie chodzi? 25.03.15, 19:18
        Вoт Чиcтый пoльcкий езык.

Slowo "чиcтый" nie musiales pisac z duzej litery,to jest przymiotnik i obowiazuje ta sama zasada,co i w jezyku polskim.
        Slowo "язык" - pierwsza litera "я",a nie "e".

Pozdrwawiam,Igor.
        • 5magna Re: Engine,o co tobie chodzi? 25.03.15, 19:26
          Engine sie zaciera....
        • engine8 Re: Engine,o co tobie chodzi? 25.03.15, 20:24
          ja nie ruski...po polsku bledy robie a co dopiero po rosyjsku... bledy wybaczcie. :)

A to trzeba bylo od razu pisac ze Ty Igor hehehehe nie mozna nadazyc za Twoimi wcieleniami
          Myslame za to jakis nowy "polak" zaczal sie popisywac..
          • forum-poland To nie moja wina,... 25.03.15, 20:27
            ze musze ciagle zmieniac nick,to zasluga moich wielbiciele forumowych,ktore nie pozwolaja cenzurze spac i ta ciagle mnie banuje kolejne konta.
            • engine8 Re: To nie moja wina,... 25.03.15, 20:34
              A ty sprytna bestia jak wykopia drzwiami to przez okno, jak zamkna okno to kominem, jak zatkaja komin to sie za babe przebierasz.
              to chociaz w naglowku pisz ze Ty Igor innym oszczedz czasu i energii.
              • forum-poland Nie o to chodzi,engine 25.03.15, 20:38
                Ja egzekwuje w ten sposob swoje prawo do wolnosci slowa,a cenzura lamie podstawowe prawo demokratycznego panstwa.
                • engine8 Re: Nie o to chodzi,engine 25.03.15, 20:47
                  to mowisz ze jedyna (choc ci ograniczaja bo sienieporawnie zachowujesz) szansa na wolnosc slowa to polskie forum?
                  No innych jest gorzej?
                  • forum-poland Re: Nie o to chodzi,engine 25.03.15, 20:55
                    Ja czuje sie bardzo mocno zwiazany z Polska.Taka odpowiedz ciebie zadowola?

p.s. nie napisales nic w watku,co mialoby jakis sens i dotyczylo podjetego tematu.Czyzby ciebie bardziej interesuje moja skromna osoba,niz los calego narodu?
                    • engine8 Re: Nie o to chodzi,engine 25.03.15, 21:06

Mocno zwiazany z Polka czy z Polska?
                      Jakos nie wiedze aby stal po stronie Polski ale za to bardzomocno po stronie Rosji?

Czyzby ciebie bardziej interesuje moja skromna osoba,niz los calego narodu?
                      Los jakiego narodu?
                      Watek taki sam jak tysiace innych - o tym jak i gdzie amerykanie maczaja palce. oraz doskonal okazja aby sobie skakc do oczu i glupote nawzajem wytykac.. ?
                      Powinienes uzywaz tego niku poprzedniego "zabawa102" ??
                      • forum-poland Byc mocno zwiazanym z Polska,... 25.03.15, 21:32
                        to nie to samo,co robic loda Amerykanom.Ja nigdy nie krytykuje Polakow i Polske i odrozniam polsko-jezyczna "elyte" od polskiego Narodu.

A co do twojego pytania: los jakiego narodu?
                        Narodu,ktory zamieszkuje Panstwo,nazywane Jemen.I watek nie jest poswiecony Amerykanom,a tylko o wiele bardziej skomplikowanym relacjom miedzynarodowym.Ale to dla ciebie jest zbyt skomlikowano,jak widac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka