Dodaj do ulubionych

Szejk Imran Hosein o Rosji, Krymie, Ukrainie i ...

14.05.15, 19:21
...jeszcze wielu ciekawych rzeczy od I WS az do dzis.

Prosto, jasne, dostepnie.

Mowi po angielsku napisy rosyjski.
www.youtube.com/watch?v=JM7Sya3nZMQ

Sheikh Imran Nazar Hosein
en.wikipedia.org/wiki/Imran_N._Hosein
Obserwuj wątek
    • j-k Pomieszanie prawdy z klamstwem... 14.05.15, 19:38
      Komunizm NIE ZOSTAL wymyslony po to - by zniszczyc Rosje - bo nie byl dla Rosji przeznaczony.
      Tylko mialbyc wprowadzony najpierw na Zachodzie.

A w Rosji znalazl sie za wola wywiadu niemieckiego - by oslabic element koalicji anty-niemieckiej.

To pierwsza korekta.
      • 5magna Re: Pomieszanie prawdy z klamstwem... 14.05.15, 20:09
        Saudi musza dobrze glowkowac teraz bo "przyjaciel" USA moze ich wrzucic pod autobus tak jak Huseina I Kadafiego......Z takim przyjacielem to lepiej spac z rewolwerem pod poduszka......
        • 5magna Re: Pomieszanie prawdy z klamstwem... 14.05.15, 20:22
          Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie dla Saudis to wskoczyc w sfere Chin (Rosji). Tylko to moze ich uratowac przed ewentualnym atakiem....
    • eva15 Re: Szejk Imran Hosein o Rosji, Krymie, Ukrainie 14.05.15, 23:19
      Hm, kwestia odbicia Konstantynopola jako jeden z celów carskiej Rosji w czasie I WS mnie zaskoczyła. Rzeczywiście tak było?
      • j-k NIE. to fantasmagorie szejka. 14.05.15, 23:30
        eva15 napisała:
        > Hm, kwestia odbicia Konstantynopola jako jeden z celów carskiej Rosji w czasie
        > I WS mnie zaskoczyła. Rzeczywiście tak było?

cele oczywiscie mogly byc - tak jak i w II. polowie 19.go wieku

- wojna Krymska 1854
        - wyzwolenie Bulgarii 1878...

ale w I.WS zadnych mozliwosci ku temu nie bylo.

Rosja Carska - uwiklana caloscia sil na froncie niemieckim

nijak nie byla w stanie pomoc Anglikom w ciezkich zmaganiach o GALIPOLI w 1915...
        • eva15 Re: NIE. to fantasmagorie szejka. 14.05.15, 23:44
          Romrus dał link po angielsku i po rosyjsku, ale nie odsłuchałeś, bo w obu językach nie kumasz.
          • walter622 fantasmagorie doktorka 14.05.15, 23:57
            eva15 napisała:
            > nie kumasz.

Doktorek, jak zwykle, solidnie bredzi ( to chyba z powodu nadmiaru wypitego paskudztwa).
            Co do pytania - odsyłam do tzw. "politycznych wytycznych w kwestii bałkańskiej
            carycy Katarzyny" - o ile pamiętam to można znaleźć u S.Sołowiewa.
            • j-k smiechu warte , maladjec 15.05.15, 00:07
              a ja podalem raczej nowsze relacje :)
              ("wytycznych Rassiji")

1854
              1878
              1915

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

BUenas NOches.
            • eva15 Walterze, 15.05.15, 00:20
              ja nie o czasach Katarzyny Wlk. bo to oczywiste. Ja o I WS - czy i wówczas kwestia odzyskania Konstantynopola grała dla Rosji wciąż jeszcze rolę?
              • to.ja.igor Ewa,to powszechnie znany fakt 15.05.15, 00:57
                Jak by nie rewolucja lutowa,to na wiosne 1917 roku miala rozpoczac sie operacja,cela ktorej bylo opanowanie Bosforu i wlaczenie Konstantynopolu,jako kolebki prawoslawia,w sklad Rosyjskiego Imperium.Wszystkie plany juz byli przygotowane.

Co nie co mozesz dowiedziec sie z tego artykulu:
                newsland.com/news/detail/id/473171/
                Ale w nim nic nie pisze sie o operacji militarnej,o ktorej wspominam.
                • eva15 Rosja jako obrońca Europy przeciw Osmom/Turkom 15.05.15, 01:10
                  Dzięki, Igor, mam o tym aspekcie I WS niewielkie pojęcie, bo jakoś historia Europy o tym milczy. Link jutro na spokojnie przeczytam, bo temat mnie bardzo interesuje.

Podziwiam Rosję za to, że jako jedyny europejski, w dodatku słowiański kraj, wzięła się za odzyskiwanie tego, co Turcy Europie napaściami ukradli.

Bełkot bystrzaków o tym, że Krym był tatarski a potem osmański/ turecki przyprawia mnie o ból zębów. Równie dobrze ci idioci powinni oddać Turkom Bałkany, pół dzisiejszej południowej Ukrainy, część Polski i wszystkie tereny pod Wiedniem:-) .
                  • to.ja.igor Ewa,znalazlem cos super 15.05.15, 01:18
                    To,chyba,najbardziej pelny opis tego tematu,ktory Ciebie zainteresowal:
                    russidea.blogspot.co.uk/2012/10/blog-post_28.html
                    • eva15 Re: Ewa,znalazlem cos super 15.05.15, 01:22
                      OK, przeczytam, ale teraz ale muszę iść spać. Jutro niestety pracuję, nie od 8 rano, ale jednak...
                    • eva15 Igor, dzięki 15.05.15, 22:59
                      przeczytałam linki, dzięki takim info mimo śmieci na forum uczę się czegoś nowego i dlatego mimo wszystko warto tu zaglądać.
                  • eva15 Rosja jako obrońca Europy przeciw Osmanom/Turkom 15.05.15, 01:20
                    Sorry, chodzi oczywiście o Osmanów.
              • walter622 Ewo 15.05.15, 10:03
                eva15 napisała:
                >bo to oczywiste.
                No, ale dla Ciebie nie jest oczywistą ciągłość określonych koncepcji politycznych oraz
                znaczenia Konstantynopola dla obu stron konfliktu.

Po zdobyciu przez Turków tego miasta i przeniesienia do niego swojej stolicy, władcy osmańscy do swojej oficjalnej tytulatury dołączyli tytuł: "cesarze Rzymu".
          • j-k belkot 15.05.15, 00:04
            odsluchalem.

a tiepier´ snimi w konce kancow majtoczki i nie prinuzdaj :)

TFu(j),, jak zawsze, Dr. J.K.
            • eva15 Re: belkot 15.05.15, 00:27
              Bełkot to fakt. Brawo za samokrytykę.
            • to.ja.igor Jasiek dzis ma calkowity odlot 15.05.15, 00:47
              Nadmiar koshera wykonczy tego impotenta.
              • eva15 Konstantynopol 15.05.15, 00:55
                Pies tańczył z jasiem-głuptasiem, mniejsza o to.

Mnie zastawania, na ile wciąż jeszcze w rosyjskiej zbiorowej świadomości lub może raczej podświadomości społecznej/narodowej funkcjonuje Konstantynopol.
                • to.ja.igor Re: Konstantynopol 15.05.15, 00:58
                  na dzien dzisiejszy tego problemu w swiadomosci Rosjan nie istnieje.
              • walter622 zatopiony 15.05.15, 09:54

to.ja.igor napisał(a):

> Nadmiar koshera wykonczy tego impotenta.

Doktorek zalany koszernym bełtem wypisuje bzdurki, popisując się przy tym znajomością dialektu nadwiślańskich papuasów.
                • to.ja.igor Re: zatopiony 15.05.15, 10:09
                  Ten dohtorek nie zna sie nie na czym.Co nie napisze,zawsze wychodzi jedno - belkot.
    • el.commendante Komunizm zniszczył Rosję??? CO za bełkot!! 15.05.15, 11:39
      Dzięki komunizmowi ZSRR stał się jednym z dwóch światowych supermocarstw, a kraje byłego ZSRR do dziś nie otrząsnęły się z kapitalistycznej kontrrewolucji i nie odzyskało kondycji ekonomicznej z czasów ZSRR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka