frompiter 14.05.15, 19:21 ...jeszcze wielu ciekawych rzeczy od I WS az do dzis. Prosto, jasne, dostepnie. Mowi po angielsku napisy rosyjski. www.youtube.com/watch?v=JM7Sya3nZMQ Sheikh Imran Nazar Hosein en.wikipedia.org/wiki/Imran_N._Hosein Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k Pomieszanie prawdy z klamstwem... 14.05.15, 19:38 Komunizm NIE ZOSTAL wymyslony po to - by zniszczyc Rosje - bo nie byl dla Rosji przeznaczony. Tylko mialbyc wprowadzony najpierw na Zachodzie. A w Rosji znalazl sie za wola wywiadu niemieckiego - by oslabic element koalicji anty-niemieckiej. To pierwsza korekta. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Pomieszanie prawdy z klamstwem... 14.05.15, 20:09 Saudi musza dobrze glowkowac teraz bo "przyjaciel" USA moze ich wrzucic pod autobus tak jak Huseina I Kadafiego......Z takim przyjacielem to lepiej spac z rewolwerem pod poduszka...... Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Pomieszanie prawdy z klamstwem... 14.05.15, 20:22 Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie dla Saudis to wskoczyc w sfere Chin (Rosji). Tylko to moze ich uratowac przed ewentualnym atakiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Szejk Imran Hosein o Rosji, Krymie, Ukrainie 14.05.15, 23:19 Hm, kwestia odbicia Konstantynopola jako jeden z celów carskiej Rosji w czasie I WS mnie zaskoczyła. Rzeczywiście tak było? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k NIE. to fantasmagorie szejka. 14.05.15, 23:30 eva15 napisała: > Hm, kwestia odbicia Konstantynopola jako jeden z celów carskiej Rosji w czasie > I WS mnie zaskoczyła. Rzeczywiście tak było? cele oczywiscie mogly byc - tak jak i w II. polowie 19.go wieku - wojna Krymska 1854 - wyzwolenie Bulgarii 1878... ale w I.WS zadnych mozliwosci ku temu nie bylo. Rosja Carska - uwiklana caloscia sil na froncie niemieckim nijak nie byla w stanie pomoc Anglikom w ciezkich zmaganiach o GALIPOLI w 1915... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: NIE. to fantasmagorie szejka. 14.05.15, 23:44 Romrus dał link po angielsku i po rosyjsku, ale nie odsłuchałeś, bo w obu językach nie kumasz. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 fantasmagorie doktorka 14.05.15, 23:57 eva15 napisała: > nie kumasz. Doktorek, jak zwykle, solidnie bredzi ( to chyba z powodu nadmiaru wypitego paskudztwa). Co do pytania - odsyłam do tzw. "politycznych wytycznych w kwestii bałkańskiej carycy Katarzyny" - o ile pamiętam to można znaleźć u S.Sołowiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k smiechu warte , maladjec 15.05.15, 00:07 a ja podalem raczej nowsze relacje :) ("wytycznych Rassiji") 1854 1878 1915 Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. BUenas NOches. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Walterze, 15.05.15, 00:20 ja nie o czasach Katarzyny Wlk. bo to oczywiste. Ja o I WS - czy i wówczas kwestia odzyskania Konstantynopola grała dla Rosji wciąż jeszcze rolę? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.igor Ewa,to powszechnie znany fakt 15.05.15, 00:57 Jak by nie rewolucja lutowa,to na wiosne 1917 roku miala rozpoczac sie operacja,cela ktorej bylo opanowanie Bosforu i wlaczenie Konstantynopolu,jako kolebki prawoslawia,w sklad Rosyjskiego Imperium.Wszystkie plany juz byli przygotowane. Co nie co mozesz dowiedziec sie z tego artykulu: newsland.com/news/detail/id/473171/ Ale w nim nic nie pisze sie o operacji militarnej,o ktorej wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rosja jako obrońca Europy przeciw Osmom/Turkom 15.05.15, 01:10 Dzięki, Igor, mam o tym aspekcie I WS niewielkie pojęcie, bo jakoś historia Europy o tym milczy. Link jutro na spokojnie przeczytam, bo temat mnie bardzo interesuje. Podziwiam Rosję za to, że jako jedyny europejski, w dodatku słowiański kraj, wzięła się za odzyskiwanie tego, co Turcy Europie napaściami ukradli. Bełkot bystrzaków o tym, że Krym był tatarski a potem osmański/ turecki przyprawia mnie o ból zębów. Równie dobrze ci idioci powinni oddać Turkom Bałkany, pół dzisiejszej południowej Ukrainy, część Polski i wszystkie tereny pod Wiedniem:-) . Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.igor Ewa,znalazlem cos super 15.05.15, 01:18 To,chyba,najbardziej pelny opis tego tematu,ktory Ciebie zainteresowal: russidea.blogspot.co.uk/2012/10/blog-post_28.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,znalazlem cos super 15.05.15, 01:22 OK, przeczytam, ale teraz ale muszę iść spać. Jutro niestety pracuję, nie od 8 rano, ale jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Igor, dzięki 15.05.15, 22:59 przeczytałam linki, dzięki takim info mimo śmieci na forum uczę się czegoś nowego i dlatego mimo wszystko warto tu zaglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rosja jako obrońca Europy przeciw Osmanom/Turkom 15.05.15, 01:20 Sorry, chodzi oczywiście o Osmanów. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Ewo 15.05.15, 10:03 eva15 napisała: >bo to oczywiste. No, ale dla Ciebie nie jest oczywistą ciągłość określonych koncepcji politycznych oraz znaczenia Konstantynopola dla obu stron konfliktu. Po zdobyciu przez Turków tego miasta i przeniesienia do niego swojej stolicy, władcy osmańscy do swojej oficjalnej tytulatury dołączyli tytuł: "cesarze Rzymu". Odpowiedz Link Zgłoś
j-k belkot 15.05.15, 00:04 odsluchalem. a tiepier´ snimi w konce kancow majtoczki i nie prinuzdaj :) TFu(j),, jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.igor Jasiek dzis ma calkowity odlot 15.05.15, 00:47 Nadmiar koshera wykonczy tego impotenta. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Konstantynopol 15.05.15, 00:55 Pies tańczył z jasiem-głuptasiem, mniejsza o to. Mnie zastawania, na ile wciąż jeszcze w rosyjskiej zbiorowej świadomości lub może raczej podświadomości społecznej/narodowej funkcjonuje Konstantynopol. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.igor Re: Konstantynopol 15.05.15, 00:58 na dzien dzisiejszy tego problemu w swiadomosci Rosjan nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 zatopiony 15.05.15, 09:54 to.ja.igor napisał(a): > Nadmiar koshera wykonczy tego impotenta. Doktorek zalany koszernym bełtem wypisuje bzdurki, popisując się przy tym znajomością dialektu nadwiślańskich papuasów. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.igor Re: zatopiony 15.05.15, 10:09 Ten dohtorek nie zna sie nie na czym.Co nie napisze,zawsze wychodzi jedno - belkot. Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante Komunizm zniszczył Rosję??? CO za bełkot!! 15.05.15, 11:39 Dzięki komunizmowi ZSRR stał się jednym z dwóch światowych supermocarstw, a kraje byłego ZSRR do dziś nie otrząsnęły się z kapitalistycznej kontrrewolucji i nie odzyskało kondycji ekonomicznej z czasów ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś