Dodaj do ulubionych

Marzenia imperialistow.

01.11.15, 16:56
Tytulem wstepu.

Jeden z forumowiczow, nie zadajac sobie trudu przeanalizowania genezy i faktow historycznych kazdego z konfliktow, zadaje wydawaloby sie proste pytanie:

Jak nazywasz akcje USA i NATO w Serbii , Bosni , Kosowie Afganistanie , Indonezji , Kongo , Iraku , Syrii , na Ukrainie , w Libii , itd ,

Temat rzeka. Pomijam juz sam fakt, ze szukanie wspolnego mianownika na przykladach Afganistanu, Syrii i Ukrainy jest zajeciem karkolomnym i mocno naciaganym.

Drugim waznym czynnikiem jest fakt pominiecia roli Zwiazku Sowieckiego po drugiej wojnie swiatowej w sprawie szerzenia idei komunizmu w Azji i nie tylko. Nie mozna bowiem omawiac tylko li i wylacznie dzialanie jednego mocarstwa, a kompletnie pominac to drugie.

Takie podejscie z gory pachnie manipulacja, poniewaz cele dzialania obu z nich sa takie same.

Pierwszym i podstawowym czynnikiem dzialalnosci mocarstwa jest: rozszerzenie ideologicznej, politycznej oraz ekonomicznej dominacji na jak najwiekszy obszar jak to tylko mozliwe. Pod tym wzgledem istnieje scisla zaleznosc pomiedzy "terytorium" a "sila" tegoz mocarstwa.

Eksport broni i poprawa bilansu ksiegowego jest drugim czynnikiem prowadzenia okreslonych dzialan.

Bezpieczenstwo mocarstwa i zawartych przez mocarstwo ukladow.

Czy mozna wiec pominac Rosje? Odpowiedz jest bardzo prosta. Oczywiscie kazde z mocarstw przeprowadzilo iles tam zmian rzadow, wiekszych lub mniejszych rewolucji czy tez interwencji ...

Stany okazaly sie znacznie lepsze pod tym wzgledem tylko dlatego, ze Rosja pod tym wzgledem nie byla wystarczajaco silna.

Ciagoty monopolistyczne.

Obserwuj wątek
    • nie-tak Re: Marzenia imperialistow. 01.11.15, 17:05
      blueelvic2 jest to twój osobisty porachunek z Kaszebe12?
      Tak można twój wpis zrozumieć wiec sam osobiście, naocznie dolewasz benzyny do ognia, bardzo nieładnie z twojej strony. Wynika z tego ze się niczego w życiu jeszcze nie nauczyłeś.
      Bez odbioru!!!
      • j-k i tego sie 3miej dziewcze - bez nadawania 01.11.15, 18:04
        nie-tak napisała:
        Bez odbioru!!!

i tego sie 3miej dziewcze - bez DURNEGO nadawania !!!

w latach 1945-1990
        nie mozna rozpatrywac jakieg kolwiek zaangazowania USA
        - bez kontekstu radzieckiego/sovieckiego.

I odwrotnie.

taki byl ten Swiat.
        Tylko idiota, lub propagandzista moze pisac - ze bylo inaczej.
        • 5magna Re: i tego sie 3miej dziewcze - bez nadawania 01.11.15, 18:13
          Wracajac do realiow US sie konczy. Zobaczymy jaka bedzie smierc ? Spokojna czy w konwulsjach....
          • j-k i tego nadal sie 3miej dziewcze - bez nadawania 01.11.15, 18:24
            spokojna... i bedzie trwala kilkadziesiat lat (jak dawnego Rzymu...)

- bo skad Latynosi brali by Dollary ?
            • 5magna Re: i tego nadal sie 3miej dziewcze - bez nadawan 01.11.15, 18:57
              Pujdzie duzo szybciej jak Rzym. Teraz wszysto idzie szybko....
              • j-k Chcesz zeby Latynosi umarli z glodu ? 01.11.15, 19:37
                5magna napisał(a):
                > Pujdzie duzo szybciej jak Rzym. Teraz wszysto idzie szybko....

Chcesz zeby Latynosi umarli z glodu ?
                - tacy glupi - to oni nie sa...
    • br0f Re: Marzenia imperialistow. 01.11.15, 18:14
      widzisz niebieski zebi innych podbijac trzeba wbudowac w sobie pogarde dla podbijanych , theba z nic zrobic podludzi. trzeba podnies mordowaninie podludzi do rangi racji stanu. trzeba o tym mowic bez wstydu. bez tego nie mozna zbudowac imperium
      • blueelvic2 Czytalem o tych wrednych ... 01.11.15, 19:28
        Persach i Mongolach ... Masz racje.
        • br0f Re: Czytalem o tych wrednych ... 01.11.15, 20:00
          niebieski w polityce od czasow mongolow i persow niewiele sie zmienilo moze techniczne srodki ulepszono. istota podbolu jest ta sama. trzeba zawsze to jakos uzastdnic i wbic do glowy tym co to praktycznie robia. podbijanie na najnizszym szczeblu jest zajeciem nieslychanie brudnym i stresujacym. trzeba tych ludzi na dolach struktury wzmocnic moralnie. zawsze wiec zabija sie w procesie podnoszenia na wyzszy stopien kulturowy , dla postepu itp. bo przeciaz jak tylko reprezentujesz brutalna sile to ( juz o tym mowilismy) reprezentujesz zlo a ze zlem zdrowi psychicznie ludzie maja problem. i tak jest do dzis. i ja wcale nie mowie ze dzis amerykanie maja wylacznosc, a ta jest prosta jak nie czujesz sie lepszy to sie zasymilujesz z podbitymi. ja tylko korzystam z dobrze udokumentowanych elementow imperialnosci zeby wyjasnic istote. ja tylko mowie jak ja to widzie. moralne oceny zostawiam czytelnikom
          • blueelvic2 A wiesz Br0f, ze zgadzam ... 01.11.15, 20:17
            sie z toba w calosci.

Problem istnial i bedzie istniec niezaleznie od tego co myslimy.
            • br0f dzis niedziela wiec podrzucam cos wesolego 01.11.15, 20:20
              www.germanvictims.com/wp-content/uploads/2013/06/HITLERvisitsOPRAH.pdf
    • swiblowo Re: Marzenia imperialistow. 01.11.15, 18:23
      No, ale gdyby imperialisci wszelkiej masci nie mieli marzen, ilu pieknych rzeczy by nie bylo! Pieknych parkow, pieknych koni, pieknych bibliotecznych zbiorow, pieknych swiatyn i zamkow...
      • j-k No wlasnie. - a to realia imperialistow. 01.11.15, 18:27
        swiblowo napisała:
        > No, ale gdyby imperialisci wszelkiej masci nie mieli marzen, ilu pieknych rzecz
        > y by nie bylo! Pieknych parkow, pieknych koni, pieknych bibliotecznych zbiorow,
        > pieknych swiatyn i zamkow...

No wlasnie...
        Taka wizyta w:
        - British Museum
        - w Pergamonie w Berlinie
        - czy w hiszpanskim PRADO

bardzo mnie cieszyla...
        • br0f Re: No wlasnie. - a to realia imperialistow. 01.11.15, 18:32
          alez oczywiscie tyle tylko ze prawda ma wiele wymiarow
          www.tripadvisor.ca/ShowUserReviews-g312564-d459968-r150903149-Anglo_Boer_War_Museum-Bloemfontein_Free_State.html
          • j-k brof - nie smec... 01.11.15, 18:42
            prawde - ustalaja zwyciezcy.
            • br0f janusz z calym szacunkiem 01.11.15, 19:00
              dla twojego doktoratu prawdy nie ustala sie przez glosowanie jakiegos komitetu. faky moj drogi fakty twarza prawde. ja tylko dorzucilem jeden

natomiast historia budowana jest na polprawdach i wygietych faktach powstaje w drukarniach
              • j-k Smiech na sali... :) 01.11.15, 19:33
                wytepienie polnocno-amerykanskich Indian - to tez fakt.

dzisiaj to fakt bez znaczenia,

• br0f Re: Smiech na sali... :) 01.11.15, 20:03
                  etruskow tez nie ma i burgundii, i innych. janusz ta wiedza moze pomoc innym by nie pojsc droga etruskow i indian.
                  • br0f ps 01.11.15, 20:06
                    co do indian to u mnie kazda sprawe o odszkodowania indianie dzis w sadzie w obecnym systemie prawnym wygraja. dlatego po raz kolejny oszukuje sie ich i zalatwia sprawy polubownie by nie isc do sadu. po tylu latach gdy prawie ich wszystkich wykonczona system ciagle czuje sie niepewnie.
            • 5magna Re: brof - nie smec... 01.11.15, 19:02
              Nosil wilk razy kilka.......
      • br0f Re: Marzenia imperialistow. 01.11.15, 18:28
        to wszystko prawda. ten znany polityk byl tez mecenasem sztuki
      • blueelvic2 Hahaha ... 01.11.15, 19:27
        Przepastna biblioteka? Brzmi dziwnie znajmo.

Dominacja jednego narodu nad innymi jest strasznie stara i ma swoja historie.

A propos koni. Czy bylo tobie dane smakowac konine?
        • swiblowo Re: Hahaha ... 01.11.15, 19:59
          Jesli mnie pytasz, to...niestety tak. Niestety, bo ja czuje, ze konie nie sa...jadalne. Ale jedna Tatarka kiedys poczestowala mnie kielbasa i ...ze skromnosci nie wypadalo mi odmowic. A jeszcze 100 lat temu mama przemycila kabanosy z koniny i w nieswiadomosci mojej zostaly pozarte. Ot taka historia.
          • blueelvic2 Piekno koni opiewali poeci, ... 01.11.15, 20:12
            a malarze na plotnach je utrwalali, ale ...

Zycie jest brutalne i pieknosc konia czesto konczy sie w rzezni. O bitewnych polach nie bede wspominal.

Bylo to w Grudziadzu w dawnych PRL-owskich latach. Odwiedzalem rodzine, a stryj wspaniale zaprosil na obiad. Zrazy byly niesamowicie smaczne, a smak sosu ... przyprawial o zawrot glowy.
            Tak bylo po raz pierwszy.

Tatar z poledwicy. Eh ....
            • swiblowo Re: Piekno koni opiewali poeci, ... 01.11.15, 20:16
              Ach tak, jest jeszcze tatar. Slawetny! Masz racje, ale ja znam tylko ze sluchu.
              Nie jem tez krolikow. Ich tuszki sa dla mnie przerazajace.
              • blueelvic2 Oj, wiele na tym tracisz ... 01.11.15, 20:20
                Duszony krolik w smietanie z buraczkami na przystawke ...
                • swiblowo Re: Oj, wiele na tym tracisz ... 01.11.15, 20:23
                  Uhm, czasem to wlasnie slysze. Ale krolika zostawiam poetom :))

Chociaz nie, nie zarzekam sie. Do wszystkiego potrzebny jest moment. Jesli sprzyjajacy - mozna sprobowac.
    • jk2007 w Polsce to już tradycja 01.11.15, 18:53
      szhaman.livejournal.com/1733037.html
      szhaman.livejournal.com/1733563.html
      • 5magna Re: w Polsce to już tradycja 01.11.15, 19:31
        J-k, ponoc znasz sie na ekonomii. Masz tu cos ciekawego. Nie powiedz ze facet nie wie co mowi. Zrobil miliony na kazdej zapasci kiedy to inni stracili koszule......

www.caseyresearch.com/cm/surviving-real-currency-collapse-presentation
      • wojciech.2349 Re: w Polsce to już tradycja 01.11.15, 20:02
        jk2007 napisał:
        > szhaman.livejournal.com/1733037.html
        > szhaman.livejournal.com/1733563.html
        ---------------------
        Ten komentator tych map nie wie o czym pisze.
        Ten podział wyborców nie ma nic wspólnego z podziałem
        imperialnym.
    • blueelvic2 I jeszcze jedna sprawa ... 01.11.15, 19:39
      Otoz wydaje mi sie, ze zarowno socjalizm jak i kapitalizm w wersji amerykanskiej chcial za wszelka cene "uszczesliwic" spoleczenstwo, obojetnie pod jaka szerokoscia geograficzna, aby nie stalo sie one przykladem modelu alternatywnego w stosunku do socjalizmu lub kapitalizmu.
      • br0f Re: I jeszcze jedna sprawa ... 01.11.15, 20:09
        zacznij od wyjasnienia co to socjalizm i kapitalizm
        • blueelvic2 Nie musze wyjasniac ... 01.11.15, 20:13
          Wszyscy znaja potoczne znaczenie tych slow wiec ... Po co komplikowac temat?
          • 5magna Re: Nie musze wyjasniac ... 01.11.15, 20:18
            Portki sie wam pala a wy p...cie 3po 3.......

www.caseyresearch.com/cm/how-to-survive-a-real-currency-collapse
          • br0f Re: Nie musze wyjasniac ... 01.11.15, 21:01
            potoczne znaczenie jest niestety powierzchowne nieprecyzyjne i jako takie prowadzi do manipulacji i wyginania faktow
    • jk2007 w Rosji powstaje centrum pamięci Jelcyna 01.11.15, 20:19
      Центр пaмяти Ельцинa cтoимocтью бoлее 7 млрд рyблей oткрoетcя в Екaтеринбyрге 25 нoября.
      www.nakanune.ru/news/2015/10/22/22418255/#
      • swiblowo Super! Mamy nadzieje, 01.11.15, 20:24
        ze z funduszy rodziny.
        • jk2007 zbudowany przez Ralph Appelbaum Associates Inc. 01.11.15, 20:35
          :)
          • swiblowo Ralph Appelbaum Associates In 01.11.15, 20:51
            - znanej z kompleksowego opracowywania wnętrz muzeów. Ale kto zaplaci?
            • jk2007 Re: Ralph Appelbaum Associates In 01.11.15, 21:02
              swiblowo napisała:
              > Ale kto zaplaci?

rosyjski podatnik
            • swiblowo Juz wiem kto zaplacil. 01.11.15, 21:02
              okazuje sie, czytac trzeba :)
              • 5magna Re: Juz wiem kto zaplacil. 01.11.15, 21:07
                To co tam jest w tym Centrum bo Jeltsyn pamiec stracil od wodki....
                • swiblowo Re: Juz wiem kto zaplacil. 01.11.15, 21:15
                  Jeszcze wycieczki tam nie planuje :)
                  Moze opakowania po przyczynie utraty pamieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka