Dodaj do ulubionych

Finita la commedia,UE?:-(

01.02.16, 20:59
Athens and Rome expose Europe’s greatest faultlines

Unia Europejska praktycznie utracił zdolność do radzenia sobie z kryzysami: do tej pory stowarzyszeniu udawało się jakoś wychodzić z trudnych sytuacje,ale teraz UE trapią kilka poważnych problemów.Najsłabszymi ogniwami okazali się Grecja i Włochy. Grecja musiał walczyć i z kryzysem uchodźców, i z ekonomicznym krachem, bez znaczącej pomocy ze strony pozostałych krajów Unii Europejskiej ( tak jest w tekście - battling both an economic meltdown and a refugee crisiswith not much help from the rest of the EU). Po tym jak w zeszłym tygodniu Komisja europejska opublikowała raport, w którym oskarżyła Ateny za słaba kontrole swoich granic, Macedonia w trybie jednostronnym zamknęła południową granicę z Grecją i tysiące uchodźców pozostały na greckim terytorium. Oprócz tego, władzy w Atenach zmuszeni rozpocząć reformę emerytalna, którą ich zmusili przeprowadzić eurourzędnicy w zamian za wsparcie finansowe.
Ale jeśli problemy Grecji są od dawna oczywiste, problemy Włoch, choć nie tak widoczne, ale nie mniej poważne i mogą mieć znacznie większy negatywny wpływ na UE w ogóle. Włoskie władze również zmuszeni walczyć z przepływem imigrantów i problemami finansowymi. Nie jest wykluczone, że i inne kraje bałkańskie w ślad za Macedonią zablokują przejścia, i syryjscy uchodźcy nie będą mogli przybyć do Niemiec. W tym przypadku oni zaleją Włochy.
"Europejska taktyka doprowadzić sprawy do końca w byle jaki sposób, zrobić minimum niezbędnego i mieć nadzieję uporać się nagromadzanymi problemami później, być może, i zadziałałaby, gdyby uchodźcy pozostali w swoich krajach", a tak UE czeka "niespodziewany szok".

p.s. ponieważ dostęp do artykułu jest odpłatny,a ja zdaje sobie sprawę z tego,ze nasi forumowi rusofoby liczą każdy grosz,w następnym poście wkleję cały tekst w oryginale.
Obserwuj wątek
    • banderom_nie Tekst 01.02.16, 21:05
      Italy’s long-term sustainability in the eurozone is just as uncertain as that of Greece.

How should we think about systemic risk in Europe today? The EU has been moderately successful at crisis management. But the ability to muddle through is reaching its limits when, as now, several crises intersect at once.

You can see the problem most clearly in Greece — a country battling both an economic meltdown and a refugee crisis — with not much help from the rest of the EU. Last week when the European Commission issued a report criticising Athens over its failure to control its borders, Macedonia took the unilateral decision to close its southern crossing with Greece — leaving thousands of refugees in transit on the Greek side of the border. In Athens, meanwhile, parliament discussed pension reform, forced upon the country by their creditors as a quid pro quo for continued financial life support.
      Greece may be the starkest example, but it is not the only country facing overlapping crises. It is not even the most important one facing this dilemma. That would be Italy. While Rome’s problems are different from those of Greece, the country’s long-term sustainability in the eurozone is just as uncertain, unless you believe that its economic performance will miraculously improve when there is no reason why it should.

Italy was overwhelmed by the increase of refugees from north Africa last year. On top of that it faces unresolved economic problems — no productivity growth for 15 years; a large stock of public sector debt that leaves the government with virtually no fiscal room for manoeuvre; and a banking system with €200bn in non-performing loans, plus another €150bn of debt classified as troubled. Then consider that its three main opposition parties have, at one time or another, all questioned the country’s membership of the eurozone. Even if none of them look like coming to power in the near future, it is clear that Italy only has a limited amount of time to fix its multiple problems.
      The struggle to repair the banking system is a good example of just how big the task is. Last week, the Italian government and the European Commission agreed a convoluted scheme to relieve the Italian banking system of some of these toxic assets. It uses all the dirty tricks of modern finance, including the infamous credit default swap, a financial product that mimics insurance against default on a bond, which was particularly popular during the pre-2007 credit bubble. These instruments allow investors to hedge against default risk. But more often than not, their true purpose is to conceal information, to fool investors, or to circumvent regulatory restrictions.
      There are no such evil motivations behind this structure in the case of Italy, but the idea that the country’s solvency crisis could be fixed through financial trickery is, of course, absurd. For me the scheme is less a symbol of devious financial engineering, than a sign of desperation. There was little else the Italians could have done under the EU’s tight rules on state aid.

The European Commission previously blocked a proposal to create a classic “bad bank”, a state-owned company that would have bought the toxic debt directly from the commercial banks — thus giving them immediate relief. Doing so would have constituted illegal state aid under European law. The goal of the CDS scheme is more modest. It will bring no direct relief, but will help create an efficient market to sell some of this toxic debt over time. We should therefore expect the Italian banking system, and the wider economy, to continue to struggle.
      I shudder to think how Italy would cope with an additional shock of the kind Greece is experiencing after the Macedonian decision — a sudden inflow of immigrants from Syria. This might occur, for example, through further border closures on the Balkan route, which has been the preferred gateway for Syrian refugees on their way to Germany. Such a shift could see refugees divert via the Adriatic Sea to Italy.
      There are signs that Italy’s patience with the EU and Germany, in particular, is wearing thin . Matteo Renzi, prime minister, has been openly attacking the policies of the EU on energy, on Russia, on the fiscal deficits, as well as German dominance of the entire apparatus.

It is not the euro crisis alone that has brought Italy to the brink of questioning its position in the eurozone. It is a combination of many crises and is likely to gain more momentum from the Brexit debate.

There is an element of bad luck in this. Europe’s policy of muddling through, of doing the minimum required, and hoping to mop up the rubble later, might even have worked if the refugees had stayed at home. The EU’s mistake was not to have chosen a path that would lead to invariable ruin, but to render itself defenceless against the next unforeseen shock.
    • wasyl_szuja Re: Finita la commedia,UE?:-( 01.02.16, 21:06
      Ci żyją w rosyjskim dobrobycie i nie muszą liczyć ani kopiejek, ani czasu ;)
      www.youtube.com/watch?v=p8ZiN_uGYmY
      • banderom_nie wasylko,robisz sie dla mnie bardzo uzyteczny 01.02.16, 21:08
        Mam nadzieje,ze kilunia nie będzie tobie mieć tego za źle,przecież wy jak jedna całość :-)
        • wasyl_szuja Re: wasylko,robisz sie dla mnie bardzo uzyteczny 01.02.16, 21:10
          Ja tylko grzeję się w twoim blasku i przemycam treści dla mnie ważne ;)
          Mam nadzieję, że i dla ciebie i innych putinowców.
          • banderom_nie Re: wasylko,robisz sie dla mnie bardzo uzyteczny 01.02.16, 21:28
            wasylko,jedynie co dla ciebie jest ważne,to ilość postów,i nic poza tym.Co ważne,mnie to odpowiada - Ty podbijasz moi watki,a ja nie muszę tobie za to płacić,kto inny opłaca twój trolling.

Masz coś do powiedzenia odnośnie tematu wątku?
    • brat_kryzysa Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 10:39
      Nieuniknionym jest rozpad Unii niestety,zbiurokratyzowana Unia ukazala sie nieudolna wobec podstawowych wyzwan niebawem sprawy beda sie toczyc lawinowo niczym kula sniegowa, zakladam , ze czesc krajow wyjetych spod kurateli eurokratow, zwroci sie w strone Rosji, mam na mysli polodniowy wschod Europy
      • szwampuch58 Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 11:16
        Tja,Rosjanie....pomarzyc kazdy moze
        • banderom_nie Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 10:55
          szwampuch58 napisał:

> Tja,Rosjanie....pomarzyc kazdy moze

Cos mi sie wydaje,szwampuch,ze chciales powiedziec cos bardzo madrego.Czy moglbys to napisac bardziej prostymi slowami?
          • szwampuch58 Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 11:06
            a ktore slowo w moim poscie jest ci za skomplikowane,napisz to ci chetnie pomoge
            • banderom_nie Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 11:15
              szwampuch58 napisał:

> a ktore slowo w moim poscie jest ci za skomplikowane,napisz to ci chetnie pomog
              > e

Napisałeś:"Tja,Rosjanie....pomarzyc kazdy moze"
              O jakich Rosjanach mowa?I o czym każdy może pomarzyć?
              • szwampuch58 Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 11:26
                Slowo sie rzeklo wiec pomagam:
                Dla mnie ty i braciszek czegos tam reprezentujecie stanowisko rosyjskie,wiec zakladam ze Rosjanie z was,wolno mi chyba ?
                Zakladam tez ze marzycie o silnej Rosji,oczywiscie wolno wam,ale droga do tego na pewno nie wiedzie przez upadek UE
                • banderom_nie Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 11:48
                  szwampuch58 napisał:

> Slowo sie rzeklo wiec pomagam:
                  > Dla mnie ty i braciszek czegos tam reprezentujecie stanowisko rosyjskie,wiec z
                  > akladam ze Rosjanie z was,wolno mi chyba ?

Braciszek jest Polakiem,i zawsze wypowiada sie,jako Polak.Dlaczego uważasz,ze on udaje kogoś,kim nie jest?

> Zakladam tez ze marzycie o silnej Rosji,oczywiscie wolno wam,ale droga do tego
                  > na pewno nie wiedzie przez upadek UE

Twoje założenia są całkowicie mylne,czemu znajdziesz dowody w tym wątku.
                  Ja ciągle pisze,ze silna Rosja musi współpracować z silna i zjednoczona Europa.I nawet w tytule tego wątku widać moja smutna minę,gdy pisze o możliwym rozpadzie UE.
                  Jesteś bardzo powierzchniowym człowiekiem,szwampuch i szybciej piszesz,niż myślisz.

• szwampuch58 Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 12:11
                    hehehe ,powierzchniowym i upartym czlowiekiem,moje zalozenia pozostaja pomimo twego dyplomatycznego bla-bla-bla
                    • banderom_nie Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 18:03
                      szwampuch58 napisał:
                      > hehehe ,powierzchniowym i upartym czlowiekiem

Osioł tez uparty,a czy warto naśladować to zwierze?
      • czizus Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 12:14
        brat_kryzysa napisał:

> Nieuniknionym jest rozpad Unii niestety,zbiurokratyzowana Unia ukazala sie nieu
        > dolna wobec podstawowych wyzwan niebawem sprawy beda sie toczyc lawinowo niczym
        > kula sniegowa, zakladam , ze czesc krajow wyjetych spod kurateli eurokratow, z
        > wroci sie w strone Rosji, mam na mysli polodniowy wschod Europy
        >

Masz krosty na mózgu. A to choroba nieuleczalna.
      • kolpik124 Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 12:29
        brat_kryzysa napisał:

> Nieuniknionym jest rozpad Unii niestety,zbiurokratyzowana Unia ukazala sie nieu
        > dolna wobec podstawowych wyzwan niebawem sprawy beda sie toczyc lawinowo niczym
        > kula sniegowa, zakladam , ze czesc krajow wyjetych spod kurateli eurokratow, z
        >

a co może im zaoferować Rosja?
        • wasyl_szuja Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 12:34
          Rosja wszystkim da, bo ma...krzywe nogi jak sr@ :)
        • monalisa2016 Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 14:54
          kolpik124 02.02.16, 12:29
          a co może im zaoferować Rosja?
          -----------------------
          Gdyby nie miała nic do zaoferowania Rosja nie było by procesji z całego świata na Kremel do Putina.
          A jednak nie zamykają się drzwi na Kremlu, czym to wytłumaczysz?

• kolpik124 Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 10:55
            monalisa2016 napisał(a):

> kolpik124 02.02.16, 12:29
            > a co może im zaoferować Rosja?
            > -----------------------
            > Gdyby nie miała nic do zaoferowania Rosja nie było by procesji z całego świata
            > na Kremel do Putina.
            > A jednak nie zamykają się drzwi na Kremlu, czym to wytłumaczysz?
            >

wypaczone? czy zamek się zacina?

trzeba wezwać stolarza/ślusarza
        • banderom_nie kolpik124 napisała 04.02.16, 10:58
          >a co może im zaoferować Rosja?

Na pewno sporo,chociażby to,ze pozostaną się same sobą i nie będą musieli bać się o to,ze wkrótce we własnym kraju będą czuć się,jako intruzy.
      • monalisa2016 Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 14:20
        brat_kryzysa 02.02.16, 10:39
        Nieuniknionym jest rozpad Unii niestety,zbiurokratyzowana Unia ukazala sie nieudolna wobec podstawowych wyzwan niebawem sprawy beda sie toczyc lawinowo niczym kula sniegowa, zakladam , ze czesc krajow wyjetych spod kurateli eurokratow, zwroci sie w strone Rosji, mam na mysli polodniowy wschod Europy
        -------------------------------
        Jestem też tego samego zdania.
        Unia w obecnej chwili z obecnymi rządami nie ma najmniejszej przyszłości.
        Miało żyć się lepiej, a żyje się w unii z każdym dniem gorzej, taka jest prawda którą nie da się w żaden sposób zakłamać.
        Byszczaki mogą pisać co chcą i tak nie zakłamią swoim rusofobicznym krzykiem tego co jest i co nastąpi.
        Sądzę i odnoszę takie wrażenie, że czekają wszyscy z utęsknieniem na odejście Merkel.
        Już powoli niektóre unijne państwa za wiedzą i przyzwoleniem Brukseli oraz Merkel zwracają wzrok ponownie w kierunku Rosji, czy Stanom się to podoba czy nie.
      • banderom_nie Dopóki piłka w grze, wszystko jest możliwe 04.02.16, 10:54
        brat_kryzysa napisał:

> Nieuniknionym jest rozpad Unii niestety

Na razie jeszcze Europejczycy maja wszystkie narzędzia w rekach,żeby proces rozpadu UE nie stal nieodwracalny.tak naprawdę potrzebna jest jedynie polityczna wola.

>zbiurokratyzowana Unia ukazala sie nieu

Ja widzę przyszłość Europy we współpracy,a nie w konfrontacji.
        Na dzień dzisiejszy największym wrogiem Unii Europejskiej są USA i wraz z osłabieniem Stanów ich negatywny wplyw na Europe będzie zmniejszać się,co pozwoli europejskim ciotom więcej myśleć o interesach Europejczyków,a nie o interesach Amerykanów.Dzis to wydaje sie nie realnym,ale nic nie jest wieczne.
    • czizus Re: Finita la commedia,UE?:-( 02.02.16, 12:33
      Są różne opinie. Faktem jest, że UE przeżywa trudne dni i miesiące, głównie z powodu napływu migrantów. Gospodarczo, cywilizacyjnie, UE radzi sobie bardzo dobrze i wszyscy korzystają z tego projektu. Np. w Niemczech jest najniższe bezrobocie od dziesięcioleci, dobrze rozwijają się Irlandia, Holandia, Dania, Austria i wszystkie kraje dawnego demoludu. Z wyjątkiem Bułgarii i Rumunii wszystkie pozostałe kraje "ludowe" mają wyższe PKB per capita od Rosji, nie mówiąc już o Ukrainie czy Białorusi. To region spokoju i pokoju, współpracy, bezpieczeństwa, rozwoju i awansu cywilizacyjnego. Nawalankę zrobiła Grecja i Portugalia. Włochy poradzą sobie, podobnie Hiszpania.
      Jest oczywiste, że obecna trudna sytuacja wymaga głębokich reform zarówno gospodarczych jak i politycznych. Konieczna jest dalsza integracja, odbiurokratyzowanie gospodarki, wypracowanie lepszej wspólnoty interesów i w końcu zatwierdzenia umowy o wolnym handlu USA - UE TTIP, a także zdecydowanie innego, lepszego uszczelnienia zewnętrznych granic UE i bezpieczeństwa militarnego Europy.
      UE przetrwa i będzie się dalej rozwijać bo to jest w interesie wszystkich państw członków a obecne problemy i ich rozwiązanie może tylko wzmocnić UE.

Oczywiście główny wróg UE - Rosja będzie robić wszystko żeby doprowadzić jak nie do rozpadu to do mącenia w UE i rozbijania jej jedności. Widać to np. po bezczelnej ingerencji Rosji w /s niemieckie na przykładzie tej niby zgwałconej 13-latki.
      A ja wierzę w Europę, w wartości europejskie, wierzę że sobie poradzimy i że damy odpór rosyjskiej ingerencji.
      • banderom_nie Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 11:00
        czizus napisał:

> Oczywiście główny wróg UE - Rosja będzie robić wszystko żeby doprowadzić jak ni
        > e do rozpadu to do mącenia w UE i rozbijania jej jedności. Widać to np. po bezc
        > zelnej ingerencji Rosji w /s niemieckie na przykładzie tej niby zgwałconej 13-
        > latki.

Głównym wrogiem Unii Europejskiej są USA i tylko dureń tego nie rozumie.Dla Rosji silna i zjednoczona Europa jest potrzebna.
        • kylax1 Rosja nie podziela europejskich (zachodnich) warto 04.02.16, 11:13
          ści. Nie ma w Rosji równości rasowej, równości małżeńskiej i adopcyjnej osób LGBT i świeckości państwa.
          • 5magna Re: Rosja nie podziela europejskich (zachodnich) 04.02.16, 18:19
            Ale za to jest duzo gliny......I to moralnej.
          • j-k i cale szczescie 04.02.16, 18:28
            kylax1 napisał:
            Nie ma w Rosji równości rasowej, równości małżeńskiej i adopcyjnej osób LGBT i świeckości państwa

i cale szczescie... Rosja po upadku komunizmu - normalnieje...
            UE - glupieje...
            czymze jest unijne "multi-kulti" - jak nie odmiana komunistycznego Internacjonalizmu ?
            • kylax1 Reszta świata nie chce takiej "normalności". 04.02.16, 18:35
              Rosja to alkoholizm ustrojowy.
              • j-k g.. mnie to obchodzi... 04.02.16, 18:46
                w Polsce tez wiekszosc spoleczenstwa nie chce, by lesby i geje mogly adoptowac dzieci.

- niech zyja spokojnie - ale tylko dla siebie.
              • j-k marne masz o tym kraju pojecie... 04.02.16, 18:51
                kylax1 napisał:
                > Rosja to alkoholizm ustrojowy.

marne masz o tym kraju pojecie...
                ci co maja pieniadze - pija dobre trunki...
                a ci - co ich nie maja - nie pija nic.
                bimber nie kazdy umie robic.
    • j-k Nie walnujsa, maladjec:) Merkel z Kwartetem cus... 04.02.16, 18:22
      cus wymysli

w koncu Napoleon jak postawil swoich Gienieralow na stanowiska
      - to tesz od nich cus wymagal...

A Tillemans, Juncker, Schultz i nasz Tusek - to chlopaki nie od parady :)))
      www.theguardian.com/world/2014/nov/05/jean-claude-juncker-cameron-problem-prime-ministers#img-1
      • kylax1 Ty się lepiej martw finita la comedia russija. :) 04.02.16, 18:37

• banderom_nie Dziadziu,ja nie mam powodow 04.02.16, 18:41
        Gorzej z tobą,jasiek.Jak islamuskow będzie więcej,to za was,Żydów,zabiorą się w pierwszej kolejności.
        Ale nie martw się na zapas,a lepiej walnij działkę koszera
        • j-k dzidziu, pogadaj lepiej z Kylaxem 04.02.16, 18:47
          - ta dyskusja obu wam sluzy.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
    • janjanek11111 Re: Finita la commedia,UE?:-( 04.02.16, 20:07
      Trzeba odpowiednich rosjan przekupic by podbicie rosji poszlo bez problemu przy stratach minimalnych
      • banderom_nie Re: Finita la commedia,UE?:-( 05.02.16, 01:05
        janjanek11111 napisał:

> Trzeba odpowiednich rosjan przekupic by podbicie rosji poszlo bez problemu przy
        > stratach minimalnych

Na przekupienie odpowiednich Rosjan zabraknie kasy.Rosjanie nie Polacy,za parę groszy nie sprzedadzą swój kraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka