Dodaj do ulubionych

Kolejny obciach Obamy

22.04.16, 18:45
Prezydentowi pokazano dziś w Anglii muzeum ostatniej wojny światowej. Chwalił więc (na konferencji prasowej) angielsko-amerykańską współpracę przy złamaniu szyfru Enigmy.

Nie pierwsze to jego przeinaczenie historii.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Kolejny obciach Obamy 22.04.16, 19:09
      chwileczke ,nie bylo angielsko-amerykańskiej współpracy przy złamaniu szyfru Enigmy ?
      • czuk1 Re: Kolejny obciach Obamy 22.04.16, 19:32
        Współpraca była ale Obama mówił (niemal wprost) , że w efekcie współpracy Amerykanów i Anglików szyfr Enigmy został złamany. Nie wiem co jest w tym muzeum. Być może, ze do dziś nie wprowadzono informacji i eksponatów .... które dowodzą, że to Polacy ten szyfr złamali. ..... bez udziału Amerykanów .....taki jest stan mojej wiedzy ...bierze się z sieci, informacje hasłowe:

Brytyjczycy w końcu przyznali, że złamanie Enigmy to polscy kryptolodzy złamali szyfr Enigmy..
        Złamali szyfr "Enigmy", ocalili 30 milionów ludzi .
        Gdyby Polacy nie złamali szyfru "Enigmy", aliantom może by i się to z czasem udało, ale zanim by to nastąpiło ponosiliby prawdopodobnie ...
        Łamanie szyfru Enigmy ? ciąg wydarzeń prowadzących do złamania szyfrów Enigmy. ....
        Złamanie Szyfru Enigmy przez Polskich Matematyków? na stronie ...
        Przejdź do sekcji Polski wkład w złamanie szyfru Enigmy - Pierwsze próby złamania szyfru Enigmy ... W łamaniu szyfrów główną rolę odgrywali lingwiści, ...
        Niebywałe! Po latach niedomówień Brytyjczycy wreszcie ...
        BBC uznało zasługi Polaków przy złamaniu szyfrów enigmy
        Kto złamał szyfr Enigmy? Brytyjczycy poznają prawdę ...
        Niewiele osób wie, że wczesne szyfry Enigmy zostały złamane przez ... Brytyjczycy i Amerykanie dowiadują się, kto złamał szyfr Enigmy ...
        Złamanie Szyfru Enigmy przez Polskich Matematyków
        Polacy złamali kod Enigmy dekadę przed ...
        www.tvn24.pl/.../wielka-brytania-polacy-zlamali-kod-enigmy-dekade-pr...
        Kod wczesnej Enigmy złamali Polacy ... kto wie, że kod wczesnej Enigmy złamali Polacy", którzy przekazali tę umiejętność ... Prace nad łamaniem kolejnych wersji i udoskonaleń szyfru Enigmy kontynuowano ...
        szyfr Enigmy złamali już w 1932 roku Polacy
        • szwampuch58 Re: "Współpraca była ale" 22.04.16, 20:05
          Bo" alle" to takie ryby a ty "ciepiesz sie jak all w tytce" jak gada opcja niemiecka w Polsce.
          Jedno jest pewne w Angli jest muzeum a ty z "twoja wiedza" nie bedziesz ich ustawial co maja tam wystawic.Jak wrescie postawia te muzeum w Polsce to nawet zlamania Enigmy w roku panskim 1920 mozesz sobie tam wystawic
          • czuk1 Re: "Współpraca była ale" 22.04.16, 20:38
            ......alle przekonałeś mnie jak all w tytce.
            Zaiste "silne" są Twoje argumenty .... za "ponownym" złamaniem Enigmy przez amerykańsko-angielskich szyfrantów. Podobnie "silne" jak pochwała Obamy na dzisiejszej konferencji prasowej.
            To jest tylko gadka. Prawdy nie dało się ukryć. Anglicy i cały świat (z wyj. Obamy) od kilku miesięcy znają prawdę udokumentowaną , że to Polacy wcześniej/przed wojną złamali szyfr Enigmy.
            • szwampuch58 Re: teee all w tytce 22.04.16, 20:45
              " kurtuazja wzgledem gospodarza,dyplomatyczne uprzejmosci,polityczny pic"....to sa terminy z ktorymi radze sie zapoznac
            • monalisa2016 Re: "Współpraca była ale" 22.04.16, 21:24
              Czuk1 nie możesz jednego zrozumieć nazywając nie pierwsza wypowiedz Obamy obciachem, wiec radze ci pomyśl, zastanów się, a potem napisz coś konkretnego bez wspominania jak i przytaczania na usprawiedliwienie historii.
              • czuk1 Współpraca była ale Polacy złamali szyfr. 23.04.16, 22:19
                Monaliso2016. Nie możesz zrozumieć, że pierwszą wpadkę media nazwały obciachem.
                Dlaczego ja tego sformułowania nie mogłem powtórzyć ?
                Historię złamania szyfru ENIGMY .... odpisuję Kylax -owi., bo ma on inną wiedzę

„Polski obóz śmierci” – takich słów użył Barack Obama, podczas wygłaszania laudacji na cześć Jana Karskiego. Wpadka prezydenta USA miała miejsce podczas ceremonii pośmiertnego uhonorowania bohaterskiego kuriera polskiego podziemia Prezydenckim Medalem Wolności. – Poczułem się rozczarowany, że w chwili, w której chce się uhonorować Polskę i Polaków, dochodzi do takiego nieprofesjonalizmu – poinformował szef MSZ Radosław Sikorski. Rzecznik amerykańskiej Rady Bezpieczeństwa Narodowego wyraził ubolewanie z powodu słów Obamy." źródło - TVP INFO.

Przecież - ta wypowiedź, że Amerykanie i Anglicy złamali szyfr Enigmy - to jest kolejna , druga wpadka (choć mniejsza) Prezydenta Obamy. I nad czym tu się zastanawiać ? Historia jest niekwestionowana . Opisana jest wielokrotnie.
                M.in. w portalu PR - www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/752845,Zlamali-szyfr-Enigmy-ocalili-30-milionow-ludzi.

Kylax . Piszesz - "Pracownicy byli polscy, ale organizacja angielska, dlatego świat uważa, że to Anglicy złamali ten szyfr.

Nieprawdą jest ,że angielska organizacja złamała szyfr Enigmy i , że jakoby tam pracowali polscy szyfranci . Świat już nie uważa, że Anglicy złamali szyfr, bo sami potwierdzili, że Polacy tego dzieła dokonali. Historię rozszyfrowania Enigmy w Polsce i przez Polaków szeroko opisano w mediach i udokumentowano. Podobno wzmianka o tym fakcie jest już w angielskim muzeum
                Tu fragmenty informacji z portalu - Polskie Radio.

"Władze Biura Szyfrów zwróciły się do profesora Zdzisława Krygowskiego, twórcy Wydziału Matematyki Uniwersytetu Poznańskiego, z prośbą o zorganizowanie kursu kryptologii. Miał być to kurs dla najzdolniejszych studentów matematyki. Profesor Krygowski potraktował propozycję bardzo poważnie. Spośród kilkunastu chętnych wybrano trzech najlepszych: Mariana Rejewskiego, Henryka Zygalskiego i Jerzego Różyckiego. Postawiono przed nimi zadanie rozwiązania niemieckiego szyfru maszynowego "Enigma".
                Marianowi Rejewskiemu stworzono możliwość wyjazdu do Getyngi, gdzie uczył się języka niemieckiego, niezbędnego do rozszyfrowania "Enigmy". Po powrocie, wraz z dwójką najlepszych studentów, podjął on intensywną pracę, tworząc kolejne metody matematyczne.
                Przez kilka lat młodzi matematycy pracowali w Poznaniu. W październiku 1932 roku ich siedzibę przeniesiono do centrum Warszawy. Nie trwało to jednak długo, z powodu narastających niemieckich działań wywiadowczych, prace nad "Enigmą" przeniesiono do podwarszawskiej miejscowości Pyry, stwarzając kryptologom najlepsze, jak na tamte możliwości, warunki do pracy.
                Polacy szukali klucza, który ułatwiłby stałe odczytywanie szyfrów, jednak było to bardzo trudne. Ostatecznie, dzięki swojej wiedzy i wytrwałości w końcu grudnia 1932 roku, udało im się rozwiązać szyfr maszyny, którą Niemcy uznawali za cud techniki.'
                Przełom w pracach nastąpił w wyniku współpracy z wywiadem francuskim oraz uzyskania pewnych informacji, drogą wywiadowczą ze strony niemieckiej. Polacy odkupili od Niemca, działającego w niemieckim biurze szyfrów, dane na temat działania "Enigmy". Do sukcesu przyczyniło się także krótkotrwałe przejęcie jednej z maszyn szyfrujących. Zapoznanie się z mechanizmami działania maszyny, pozwoliło na wybudowanie polskiej "Enigmy", czyli maszyny, która odczytywałaby szyfr generowany przez maszynę niemiecką.
                Pierwszą Polską kopię wojskowej wersji "Enigmy” zbudowano w warszawskiej fabryce "Ava" w 1933 roku. Proces składania elementów w całość odbywał się w podwarszawskich Pyrach. Od tego czasu Polacy mogli odczytywać niemiecką korespondencję wojskową.
                Przez prawie siedem lat polski wywiad przekazywał Francuzom i Anglikom niemieckie depesze wojskowe, uzyskiwane dzięki pracy polskiego Biura Szyfrów. Nie ujawniono jednak sposobu uzyskania informacji.
                Dopiero w 1939 roku, na skutek pogarszających się stosunków polsko-niemieckich, kierownictwo Biura Szyfrów zdecydowało się ujawnić sojusznikom tajemnicę pracy polskich służb wywiadowczych. W tym celu wiosną 1939 roku zorganizowano w Pyrach spotkanie polskich, angielskich i francuskich służb kryptologicznych. Oprócz egzemplarza polskiej "Enigmy” otrzymali oni matematyczne założenia, dotyczące metod obsługi maszyny."

.....komu mam wierzyć, Obamie ? ;)

• monalisa2016 Re: Współpraca była ale Polacy złamali szyfr. 23.04.16, 23:15
                  Ależ czuk1 czy to ważne co kto kiedyś zrobił?
                  Nie rozumiesz sensu postąpienia Obamy jak i mojego wpisu albo unikasz na niego odpowiedzi?
                  Byś musiał spytać się Obamy czy wie gdzie leży Polska? :-)
                  Gdybyś mu zadał inne np. finansowe pytanie czy zbytu specjalnego towaru na pewno by sobie przypomniał nazwę Polska :-)
                  • czuk1 Re: Współpraca była ale Polacy złamali szyfr. 24.04.16, 06:24
                    monalisa2016 - odpowiadam na Twoje wpisy.
                    Ależ czuk1 czy to ważne co kto kiedyś zrobił? - dla mnie ważne.
                    Nie rozumiesz sensu postąpienia Obamy jak i mojego wpisu albo unikasz na niego odpowiedzi? - pisze na temat , z uporem maniaka, by podtrzymać swoje zdanie oparte na faktach.
                    Byś musiał spytać się Obamy czy wie gdzie leży Polska? smile - czy inni (azjatyccy np.) władcy wiedzą gdzie leży Polska .... a jakoś nie mają wpadek. Co mam pytać Obamy, tym razem prawie czytał przemówienie które urzędnicy Białego Domu mu napisali.
                    Gdybyś mu zadał inne np. finansowe pytanie czy zbytu specjalnego towaru na pewno by sobie przypomniał nazwę Polskę - właśnie, okazuje się, ze na konkretne pytania (w tym finansowe) nie potrafił odpowiedzieć ... i przyznał się do tego.
        • felusiak1 Re: Kolejny obciach Obamy 23.04.16, 22:41
          To wszystko prawda, że polacy złamali ale w 1939 zlamany szyfr był bezużyteczny gdyż niemcy zaczęli używać bardziej skomplikowane maszyny.
          Nie ulega watpliwości, ze w czasie wojny anglicy złamali szyfr. Nie mam pojecia o roli amerykanów.

• czuk1 polemika nt. szyfru Enigmy 24.04.16, 07:07
            Dziad swoje a baba swoje : Nie ulega watpliwości, ze w czasie wojny anglicy złamali szyfr
            Wg mnie Felusiaku - Anglicy w czasie wojny (owszem)codziennie odczytywali szyfry niemieckie , posługując się złamanymi wcześniej przez Polaków i przekazanymi Anglikom przed wojną , schematami łamania szyfrów niemieckich wraz z maszyną Enigma. To , że Niemcy (zawsze to jest robione) zmieniali szyfry a Anglicy je rozszyfrowywali .... to jest bieżąca robota. Bez złamania schematów szyfru niemieckiego przez Polaków/Polską przedwojenną i przekazania ich wraz z Enigmą ... Anglicy nie mieli by szans rozszyfrowywać informacji niemieckich , w czasie wojny.
            O takich faktach teraz wiemy, piszemy, i z nimi zgadają się sami Anglicy. Nie zgadzają się jedynie ludzie nieobiektywni i nieżyczliwi Polsce.

Opierałem się na tych informacjach:
            "Przez prawie siedem lat polski wywiad przekazywał Francuzom i Anglikom niemieckie depesze wojskowe, uzyskiwane dzięki pracy polskiego Biura Szyfrów. Nie ujawniono jednak sposobu uzyskania informacji. Dopiero w 1939 roku, na skutek pogarszających się stosunków polsko-niemieckich, kierownictwo Biura Szyfrów zdecydowało się ujawnić sojusznikom tajemnicę pracy polskich służb wywiadowczych. W tym celu wiosną 1939 roku zorganizowano w Pyrach spotkanie polskich, angielskich i francuskich służb kryptologicznych. Oprócz egzemplarza polskiej "Enigmy” otrzymali oni matematyczne założenia, dotyczące metod obsługi maszyny."
            • felusiak1 Re: polemika nt. szyfru Enigmy 24.04.16, 08:03
              Ja nie podważam zasług polaków ale w czasie wojny to były inne enigmy niż te których kod złamali polacy. niemcy nieustannie ulepszali i rozbudowywali je. instalowano dodatkowe rotory i plug boards.
              To komplikowało prace nad złamaniem kodu. Ponadto niemcy używali innych maszyn w wehrmachcie, innych a abwerze i jeszcze innych w kriegsmarine.
              więcej info en.wikipedia.org/wiki/Cryptanalysis_of_the_Enigma

• czuk1 Re: polemika nt. szyfru Enigmy 24.04.16, 08:14
                Dziekuję Felusiak1 za nową dla mnie wiedzę ... nt . Enigmy.
              • razdwanic najtrudniejszy jest pierwszy krok 24.04.16, 09:50
                a ta wczesna wersja Enigmy, przekazana przez Polskę Anglikom, to był krok milowy i nie wiadomo czy bez niego Anglicy kiedykolwiek poradzili by sobie z coraz doskonalszą Enigmą
    • kylax1 Jak Hindus pracuje w Google, to nikt nie mówi, że 23.04.16, 00:42
      Google to firma indyjska, tylko amerykańska.

Podobnie z enigmą. Pracownicy byli polscy, ale organizacja angielska, dlatego świat uważa, że to Anglicy złamali ten szyfr.
      • bywszy2 Re: Jak Hindus pracuje w Google, to nikt nie mówi 24.04.16, 01:46
        kylax1 23.04.16, 00:42
        Google to firma indyjska, tylko amerykańska.

Podobnie z enigmą. Pracownicy byli polscy, ale organizacja angielska, dlatego świat uważa, że to Anglicy złamali ten szyfr.
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        a ze Googla zalozyli dwaj zydzi(Zydzi)=rosyjski+amerykanski tez nie ma znaczenia.
        Googiel jest amerykanskini!!!
        Podobnie jak dziecko splodzone w USA przez rodzicow z Polski podobno jest automatycznie Amerykaninem.
        Natomiast obozy hitlerowskie w Polsce nie sa obozami polskimi.
        Z tego widac,ze nalezy byc ostroznym w okreslaniu pewnych rzeczy,
        Jak sie uczylem,to w tym czasie Rosjanie podawali,
        ze wszystkie wynalazki popelnili Rosjanie.
        Polacy natomiast twierdzili,ze popelnili to osobniki pochodzenia polskiego.
        Mozna to sprawdzic - w przedmowie kazdej ksiazki o charakterze technicznym.
        O historii juz nawet nie wspominam.
        • czuk1 Re: Jak Hindus pracuje w Google, to nikt nie mówi 24.04.16, 06:50
          Bywszy2.
          Mimo zgrabnego wpisu Twojego... stawiam "kosz" na twoim wpisie. Pisząc świadomie:

"Podobnie jak dziecko splodzone w USA przez rodzicow z Polski podobno jest automatycznie Amerykaninem. Natomiast obozy hitlerowskie w Polsce nie sa obozami polskimi.
          Z tego widac,ze nalezy byc ostroznym w okreslaniu pewnych rzeczy
          ."

Porównujesz dwa zjawiska i utożsamiasz je, nie odcinasz się natomiast od nieprawdy (każesz być jedynie ostrożnym) , że na terenie GG były polskie obozy koncentracyjne. Wg mnie, sugerujesz, że obozy są polskie bo "zbudowane/zrodzone" na polskiej ziemi (co prawda okupowanej przez Niemcy) ale rękoma polskich robotników w oparciu o niemieckie projekty i fundusze. A więc
          należy być jedynie ostrożnym w określaniu "polskie obozy koncentracyjne" i wiedzieć kiedy i gdzie
          można tak mówić. I nie ważne jest to, że faktycznie nie było "polskich obozów koncentracyjnych"
          bo nie było Polski suwerennej, tylko niemiecka prowincja - GG. ;)
          • bywszy2 Re: Jak Hindus pracuje w Google, to nikt nie mówi 24.04.16, 10:29
            prosze pana.
            Bardzo lubie jak ktos mnie wyjasnia co i jak ja mysle.
            A najbardziej lubie jak ktos mnie wyjasnia co ja sugeruje.
            Czy moj wpis jest zgrabny?
            nie wiem,nie jestem intelektualista.
            wydaje sie mnie,ze jest pan przewrazliwiony w pewnych tematach.
            a swoja droga jestem pelen podziwu moim zdolnoscia intelektualnym,ktore ktos inny u mnie odkrywa i o istnieniu ktorych nawet nie podejrzewalem.
            Ja w tym przypadku ani nie potwierdzam ani sie nie odcinam.
            zachaczylem tylko o lingwistyke.
            A ciekawie,nie pomyslalem,ze te obozy byly budowane rekami polskich robotnikow.
            a pozatem ciekawostka:

www.google.se/?ion=1&espv=2#q=polskie%20obozy%20pracy%20we%20w%C5%82oszech
            • czuk1 Re: Jak Hindus pracuje w Google, to nikt nie mówi 24.04.16, 11:11
              Ja z kolei "nie jestem inteligentem lecz emerytem" . ;) I mogę bez skrupułów pisać jak i co uważam.
              Nie wcinam się już merytorycznie w tematy fachowe, na których nie znam się.
              Bywszy2 zaś pisze jak intelektualista (nie da się ukryć) a uważa, że nim nie jest.
              Te dwie sprawy nie mają znaczenia dla użytkowników.
              Na tym forum (sądzę) ważne są ciekawe tematy o znaczeniu światowym, rzetelne konkrety , wymiana poglądów, uzyskanie różnych poglądów na poruszane tematy, miła atmosfera na forum, zadowolenie z uczestnictwa w forum.
              Ostatnio , duże liczbowo wątki wypełniane są treścią a nie obelgami. I to mnie cieszy.
              • bywszy2 Re: Jak Hindus pracuje w Google, to nikt nie mówi 24.04.16, 11:31
                Czuk!
                Prz7jemnie mnie sie z panem rozmawia.
                Mozemy podac sobie rece - emerytem jestem juz lat 11.
                Intelektualista byc nie moge - a to z urzedu.
                Jestem zwyklym AGHamem.
                Do polskiej szkoly uczeszczalem 1 rok.
                Ledwie sie nauczylem polskiego.
                A poslugiwalem sie nim 14 lat.
                Na tym forum uczeszczam by polskiej pisowni nie zapomniec.
                Powodzenia!
                • czuk1 Re: Jak Hindus pracuje w Google, to nikt nie mówi 24.04.16, 12:19
                  Mariusz Czuk jestem , a sieci/ na forach od 13 lat. Tu sobie piszą na "TY". Na emeryturze jestem 9 lat, a pracowałem na etatach ponad 52 lat, na zleceniach do ub.r. (jako dwuzawodowiec).
                  Kurcze. Zamierzałem Ci zwrócić uwagę na błędy ortograficzne i inne w Twoich wpisach. A po Twojej informacji , mogę Cie jedynie pochwalić za to, że popełniasz bardzo nieliczne błędy. Chwała Ci.
                  Ostatnia nasza wymiana wpisów na tematy prywatne.... nie bardzo tu jest etyczna, bo nie interesuje innych i odbiega od tematu watku. Stąd wciskam "Kosz". Moja poczta internetowa - czuk1@gazeta.pl
    • razdwanic Re: Kolejny obciach Obamy 24.04.16, 02:03
      PiS jest proamerykański, ot co Obama miał na myśli. Przecież on ma wyższe wykształcenie zdobyte na uniwersytetach amerykańskich, a te są najwyżej notowane na Świecie.
    • pijatyka Żaden "obciach", tylko nieścisłość w kwestii... 24.04.16, 07:40

...trzeciorzędnego (w tej sytuacji) historycznego detalu.

Najwyższa pora wyzbyć się prowincjonalnych kompleksów i przestać robić rwetes z powodu byle pierdoły; jeśli Obama wybije Brytolom z głowy Brexit, to ja mu tę Enigmę chętnie wybaczę ;->
      • czuk1 Re: Żaden "obciach", tylko nieścisłość w kwestii. 24.04.16, 07:56
        Dla mnie fakty. Pijatyko , a dla Ciebie pierdoły.
        Życie składa się z faktów i pierdołów.
        Pozwólmy żyć (też) pierdołom.
        Napisałem o fakcie ....informacyjnie.
        Nie po to by robić rwetes.
        Jest rwetes o fakty. Wchodzę w fakty.

Apel słuszny ale obustronnie.
        Ile razy międlone są tu też duperele ?
        • pijatyka Chodzi o proporcje, miejsce i czas. 24.04.16, 08:04

Obama, Cameron i reszta Europy mają teraz większe problemy na głowie, niż aptekarskie roztrząsanie kwestii historycznych.
          Obama pojechał do Londynu urabiać Brytyjczyków; przyjedzie do Warszawy, to bardziej doceni rolę Polaków, spokojna głowa ;)
          • czuk1 Re: Chodzi o proporcje, miejsce i czas. 24.04.16, 08:13
            Z tym ... to się zgadzam całkowicie : " Chodzi o proporcje, miejsce i czas " (pijatyka).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka