Dodaj do ulubionych

Trop c'est trop

14.06.16, 08:27
Policjant i jego zona zostali zamordowani przez islamskiego lobuza. Zamordowani pozostawili po sobie 3 letnie dziecko. W tej samej gazecie nastepna informacja o mobilizacji zwiazkowcow, ktorzy maja dzisiaj demonstrowac przeciwko prawu pracy - El-Khomri.

Przyznam sie, ze sie odechciewa czytac gazet. Nie dziwie sie Japonczykom, ktorzy odradzaja swoim odwiedzac Francje. W zyciu codziennym stanu wojennego sie nie odczuwa ale to odczucie zalezy pewnie od miejsca gdzie sie zyje. I jak komus przyszlo mieszkac pewnych miastach w departamentach 78 (Yvelines) czy 93 (Seine St Denis) to szczesliwy byc nie moze.

A skad ta akumulacja wydarzen? Ano, wybrano prezia, ktory przez dwa pierwsze lata byl normalny i nic nie robil a teraz zaczyna majsterkowac.

Eh nie ma to jak zyc w slodkiej Francji...

PF
Obserwuj wątek
    • mara571 zaatakowani przez lobuza? 14.06.16, 08:44
      PF zmiluj sie nad nami i zdrowym rozsadkiem: jezeli muzulmanski radykal atakuje policjanta i jego zone (tez pracujaca dla sluzb) i to w domu, to jest atak na panstwo.
      • polski_francuz Statsgewalt 14.06.16, 15:20
        Obawiam sie, ze na naszych oczach panstwo sie rozsypuje. Zaczyna sie od dupka u wladzy a konczy sie na ataku na rodzine policjanta. Przypomina mi sie tu niemieckie slowo Statsgewalt i jeszcze moze Pasqua, ktory byl ostatnim, ktory mowil, ze strach powinien zmienic strone i ze to lobuzy powinni sie bac.

Ja sobie przypominam dwie sceny. W CA w 1990 jak mnie policjanci zatrzymali w LA bo przekroczylem ciagla linia szukajac firmy do odwiedzenia. I to ja mialem strach przed blond CA-policajem. I wizyte z rodzina na polach elizejskich kilka lat temu, kiedy sie pytalem policaja kedy tu do Malego Palacu. To policaj mial stracha a nie ja.

Panswto powinno miec autorytet. A we Francji, z gowniarzami u wladzy, juz go stracilo.

PF
        • mara571 a ja sobie przypominam inne sceny 14.06.16, 22:52
          przed 3 i 2 laty (styczen i maj) mialy miejsce w Paryzu i innych duzych miastach duze manifestacje w obronie rodziny (Manif pour tous).
          Ta w roku 2013 skonczyla sie brutalnym atakiem policji. Filmy pokazujace brutalnosc policji zostaly skrupulatnie usuniete z sieci.
          Jak sie zaczelo naduzywac sily wobec obywateli, ktorzy chcieli spokojnie zamanifestowac swoj sprzeciw wobec lewackiego ustawodawstwa, to ono sie rozzuchwalilo.
          Dzisiaj zbiera sie owoce.

wpolityce.pl/polityka/160752-francja-oskarzona-o-brutalne-dzialania-policji-wobec-obroncow-rodziny-i-malzenstwa-sprawa-trafila-do-onz
          • polski_francuz Re: a ja sobie przypominam inne sceny 15.06.16, 07:49
            Demonstracje, o ktorych piszesz, dotyczyly "malzenstwa dla wszystkich". Sadzisz, ze islamski lobuz mscil sie za akcje policji wobec tych co bronili hetero-malzenstw?

Nie mieszajmy pojec.

PF
        • dicksmith Re: Statsgewalt 15.06.16, 02:20
          > Obawiam sie, ze na naszych oczach panstwo sie rozsypuje. Zaczyna sie od dupka u
          > wladzy a konczy sie na ataku na rodzine policjanta.

Obawiam się że to o czym piszesz ma głębsze podłoże. Państwo się rozsypuje, bo rozsypuje się UE pod rządami lewaków, tych samych, którzy za młodu robili zamieszki w Paryżu w 1968. Oni muszą dokończyć dzieła.
          • polski_francuz Re: Statsgewalt 15.06.16, 07:51
            Jajn. Niemcy i Polacy tez zyja w tej Europie. A takiego burdelu tam nie ma. Moim zdaniem wolnosc to dobrze ale za duzo wolnosci to zle. Obecnie we Francji panuje anarchia. I dupek-kombinatorek u wladzy jest tego podstawowa przyczyna.

PF
            • dicksmith Re: Statsgewalt 15.06.16, 09:03
              To że się we Francji żyć nie da, pierwszy zauważył Gerard Depardieu, załatwiając sobie rosyjski paszport.
    • dicksmith Re: Trop c'est trop 14.06.16, 09:05
      wam potrzebny ktoś taki jak Kaczyński, żeby wyprowadzić Francję na prostą, a że KOD do tej pory się nie zawiązał to już dziwne
      • polski_francuz Re: Trop c'est trop 14.06.16, 15:20
        Bardziej ktos taki niz Kaczynski. Ale, ogolnie rzecz biorac, to masz racje.

PF
        • dicksmith Re: Trop c'est trop 15.06.16, 02:14
          Nie może we Francji dziać się dobrze, kiedy u steru władzy w UE są ci co w 1968 roku rzucali brukowcami w policję
          • polski_francuz Re: Trop c'est trop 15.06.16, 07:53
            Nastepne pokolenie bedzie lepsze, sadzisz? Chcialbym w to moc wierzyc. Wierze raczej, ze dobrzy studenci nie znajda pracy we Francji i poszukaja jej gdzie indziej.

Jak i my.

PF
            • akkadian Re: Trop c'est trop 15.06.16, 08:21
              Czy we Francji sa studenci dobrzy? Jak w zlym kraju moze byc cos dobrego? a zwlaszcza nauka?
              Aby zobaczyc cos dobrego trzeba jechac tam gdzie urzeduje lysawy blondyn,
              przeprosic i poprosic o azyl. Tym mozesz pokazac swojemu preziowi jak go respektujesz
              jak ci kraj emigracji zniszczyl a tym samym zniszczyl ci nadzieje na starosc.
              • polski_francuz Jak? 15.06.16, 09:28
                W "zlym kraju" urodzil sie Einstein. Tak.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka