de_oakville
27.04.18, 11:55
Bedac co roku w Polsce odwiedzam zawsze, conajmniej raz, wielki MPiK w Warszawie na Marszalkowkiej. Znajduje sie on w jednym z gmachow tzw. "Sciany Wschodniej" naprzeciwko PKiN. Czasem kupuje jakas nowa ksiazke, czasem nie, ale nigdy nie wychodze bez najnowszego numeru "Deutsch aktuell". "Magazynu dla uczacych sie jezyka niemieckiego".
Jak wiadomo nauka jezykow obcych nigdy sie nie konczy i nigdy nie jest tak, zeby nie mozna sie bylo dowiedziec czegos nowego i ciekawego z ksiazek lub czasopism. Bedac w zeszlym roku w owej ksiegarni kupilem jednak nie jedno, ale az trzy czasopisma. Takze dla uczacych sie angielskiego ("English Matters") i dla uczacych sie rosyjskiego ("Ostanovka Rassija"). A to dlatego, ze byly to "wydania specjalne" jedno poswiecone calkowicie Nowemu Jorkowi
a drugie poswiecone calkowicie Moskwie. Pobralem pozniej przez internet nagrania do tekstow w formacie MP3. Dziwnie mi sie sluchalo tekstow o Nowym Jorku nagranych po angielsku z brytyjskim akcentem. Przyzwyczajony jestem do akcentu amerykanskiego / kanadyjskiego, w ktorych sluchanie radia lub telewizji odbieram po latach juz bez wysilku, jak po polsku. Akcent brytyjski zmusza jednak nadal do koncentracji i uwaznego wsluchiwania sie, zeby zrozumiec co dana osoba mowi. Prawie tak jak sluchanie w Kanadzie telewizji, dopiero co po przyjezdzie. A wiec "English Matters" mnie troche rozczarowaly, choc wiem ze nieslusznie i z mojej wlasnej winy. Pozytywnie rozczarowala mnie natomiast "Ostanovka Rassija". Wielkie metropolie tego swiata i ich problemy interesuja mnie bardzo, a Moskwa niewatpliwie do nich nalezy. W czasopismie bylo bardzo duzo ciekawych artykulow na jej temat, w tym na temat tzw. "7-miu siostr" czyli siedmiu moskiewskich "palacow kultury". Kto zna choc troche rosyjski moze o tym wysluchac (www.ostanowka.pl, kliknac na wydanie specjalne poswiecone Moskwie, kod pobrania y8d5.).