20.02.19, 00:31
Chiny biją rekord zadłużenia
www.bankier.pl/wiadomosc/Chiny-bija-rekord-zadluzenia-7643087.html
Obserwuj wątek
    • czizus Re: Chiny 20.02.19, 09:21
      Zawsze filozofia zamiatania problemów pod dywan, w szczególności ekonomicznych kończy się zle. To tylko kwestia czasu, kiedy nastąpi tąpnięcie chińskiej gospodarki a to zatrzęsie całą gospodarką światową.
    • szwampuch58 Re: Chiny 20.02.19, 15:50
      Aby osiągnąć amerykański dług w wysokości 22 bilionów Chiny będą potrzebować ze 80 lat ,tak ze nie wiem o czym pisze ten Maciek Kalwasinski
      • czizus Re: Chiny 20.02.19, 16:36
        szwampuch58 napisał:

> Aby osiągnąć amerykański dług w wysokości 22 bilionów Chiny będą potrzebowa
        > ć ze 80 lat ,tak ze nie wiem o czym pisze ten Maciek Kalwasinski

Ale USA maja dolary i mogą je drukować w razie konieczności. Chiny mają tylko długi i sztuczną gospodarkę opartą na zamiataniu pod dywan wszelkich kłopotów.
        • szwampuch58 Re: Chiny 20.02.19, 16:50
          "Ale" to takie ryby,smaczne ,szczegolnie wedzone
          przyjacielu Ameryki polecam ci te z "modrego "Baltyku
          • czizus Re: Chiny 20.02.19, 18:17
            szwampuch58 napisał:

> "Ale" to takie ryby,smaczne ,szczegolnie wedzone
            > przyjacielu Ameryki polecam ci te z "modrego "Baltyku

W modrym Bałtyku to najlepsze są śledzi i flądry. Dorszy już prawi nie ma. A w Chinach pełno nowo wybudowanych miast, w których nikt nie mieszka i autostrad widmo po których nikt nie jezdzi. A na wsi to 500 mln. ludzi ciągle żyje w nędzy!!! Taka to ta chińska gospodarka.
        • gosc88 Super expert powiedzial ... 20.02.19, 17:31
          czizus napisał:

> Ale USA maja dolary i mogą je drukować w razie konieczności.

Niech USA wiec drukuja te swoje dolary bez konca tak by kazdy Amerykanin mial ich tyle ile tylko chce - wtedy beda sami milionerzy w USA - ot i odkrywczy sposob na usuniecie ubostwa.

Brawo czizus. Nalezy ci sie nagroda Nobla w dziedzinie ekonmii za te twoje madrosci.

• czizus Re: Super expert powiedzial ... 20.02.19, 18:12
            gosc88 napisał:

>
            >
            > Brawo czizus. Nalezy ci sie nagroda Nobla w dziedzinie ekonmii za te twoje madr
            > osci.
            Nie stresuj się. To nie mądrości a proza życia.
            • gosc88 Re: Super expert powiedzial ... 20.02.19, 19:02
              czizus napisał:

> Nie stresuj się. To nie mądrości a proza życia.

Ja nie stresuje sie, bo dynda mi i powiewa co ty tu wypisijesz. Ale .... nagroda Nobla z ekonomii ci sie nalezy jak 'chlopu ziemia'.
              • engine8 Re: Super expert powiedzial ... 20.02.19, 19:34
                Ale tych dolarow to zazdroscisz? Chacialbyc aby i Tobie troche dali?
                • gosc88 Re: Super expert powiedzial ... 20.02.19, 19:39
                  engine8 napisał(a):

> Ale tych dolarow to zazdroscisz? Chacialbyc aby i Tobie troche dali?

Ktorych dolarow ?? Tych pusto wydrukowanych ??

Nie. Nie chcialbym ich - brzydze sie oszustwem.
                  • felusiak1 Re: Super expert powiedzial ... 20.02.19, 21:21
                    Po co wypisujesz bzdury. Te puste dolary kupują wszystko czego twoja dusza zapragnie zatem nie mów, ze się brzydzisz. Czy brzydzisz sie również euro i złotówką. Czy rublami też się brzydzisz?
                    • szwampuch58 Re: Super expert powiedzial ... 20.02.19, 21:43
                      Felus , twoja malopolska-podlaska milosc do "dularow" przetrzymala wszystko....dales dyla z ojczyzny dla tego "dulara" a teraz nie pozwolisz" skalac "tego zielonego smiecia......brawo ty Amerykaninie
                      • felusiak1 Re: Super expert powiedzial ... 20.02.19, 22:02
                        Drogi szwampucu, towarzyszu walki z prawicowo-populistycznym odchyleniem, zawiadamiam was, że wszystkie pieniadze na swiecie są takie same. Dolar nie rozni sie od euro i złotówki a nawet ukraińskiej hrywny poza wygladem i siłą nabywczą. Wszystkie mogą być drukowane w ogromnych ilościach ale fakt, ze nie są tak drukowane pozwala na utrzymanie ich siły nabywczej.

A co drukowanie powoduje mozecie zobaczyć udając się na wycieczke do Wenezueli gdzie inflacja przewyższyła 1 milion procent w 2018. A to oznacza, ze to co kosztowało 100 bolivarów w styczniu 2018 rok później kosztowało 1 milion. W tym roku inflacja przekroczy 10 milionów procent i to za milion bedzie można kupić w styczniu 2020 za jedyne 100 miliardów. Kraj miliarderów sie zapowiada.
      • engine8 Re: Chiny 21.02.19, 02:36
        Pesymista sie znalazl..... Jak partia nakarze to przekrocza plany i zrobia to w 10...
    • j-k Znany dylemat - przeinwestowanie. 20.02.19, 16:30
      ale odkryty na wczesnym etapie - wiec jeszcze pod kontrola.

daleko im do sytuacji USA - gdzie recepta na nadmierne wydatki byla juz tylko produkcja banknotow bez pokrycia w ekonomice - poki Swiat je jeszcze akceptuje...
    • felusiak1 Amerykański dług to 16 bln a nie 22 bln 20.02.19, 17:05
      Amerykanie liczą dług inaczej niż inni. Można powiedzieć, ze system ma dwie kieszenie do których wplywaja podatki. Lewa kieszeń to podatki na emerytury a prawa na wszystko inne.
      Po wypłaceniu emerytur w lewej kieszeni zostaja pieniadze i wtedy ta kieszeń "pożycza" je prawej kieszeni. I to jest ksiegowane jako dług miedzyrzadowy. Prawa kieszeń wydaje pieniadze i pozycza od publiczności. I tego jest 16 bln. To jest 77% PKB. Kanada ma wyższy dług i nikt nie płacze.
      W 2005 dług USA wynosił 30% PKB i wszyscy płakali tu na tym forum przepowiadając rychły upadek.
      • szwampuch58 Re: Amerykański dług to 16 bln a nie 22 bln 20.02.19, 17:16
        "kreaktywny" ekonomista z ciebie Felus ale duren amerykanski ten sam
        • felusiak1 Re: Amerykański dług to 16 bln a nie 22 bln 20.02.19, 17:50
          Nie ja lecz Kongres był kreatywny. Ja wytłumaczyłem ci jak to działa ale ty idziesz w zaparte. Nie chcesz wiedzieć.
          A kiedy ktoś nie chce wiedzieć to nie ma takiej siły aby go wyedukować.
          W 1998/1999 dług obu kieszeni wzrósł chociaz dług prawej kieszeni spadł spadł a był to okres nadwyżek budzetowych.
          Jak to mozliwe, ze dług wzróśł przy nadwyżkach budzetu? Dlatego, ze prawa kieszeń pożyczyła od lewej.
          Takiej ksiegowości nie stosuja nigdzie na świecie.
        • j-k bzdety... 22.02.19, 22:14
          szwampuch58 napisał:
          > "kreaktywny" ekonomista z ciebie Felus ale duren amerykanski ten sam

bzdety.
          dolar bedzie mial tak dlugo znaczenie - jak dlugo ludzie beda mieli zaufanie do
          amerykanskiej ekonomiki

a poki co, maja wieksze - niz do chinskiej.
          zgadnij czemu ?
          ano "patamu" - ze America ma mniej gab do wykarmienia
          i wieksza swobode manewru.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista
          • szwampuch58 Re: Prost... 22.02.19, 22:28
            .... synu powstanca warszawskiego ,wybitny obalaczu komuny,ekonomisto pierwszej klasy,bogata
            Helga z kieleckiego znowu pozwolila ci na zakupy Korna 32 procentowego w Aldiku?
            • j-k No widzisz , hloopcze, argumentow Ci z braklo... 27.03.19, 14:21
              szwampuch58 napisał:
              > Helga z kieleckiego znowu pozwolila ci na zakupy Korna 32 procentowego w Aldiku?

No widzisz , hloopcze, argumentow Ci zbraklo...
              tylko k... nie czestuj mnie taka wodzianka - bo niczego, co ma mniej niz 38 Volt - do ust nie biore.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          • buldog2 Re: bzdety... 14.04.19, 15:48
            A Słowacja miała gwałtowny wzrost cen po wprowadzeniu euro.
    • engine8 Re: Znany dylemat - przeinwestowanie. 20.02.19, 19:35
      I co beda Kanadyjskie albo Euro uzywac ?
    • kylax4 Długi są dobre. 22.02.19, 18:54
      Tako rzekł Dick Cheney i felusiak.
      Zatem nie wiem, o czym piszesz. :)
    • kylax4 Gordon Chang wieszczy upadek Chin od 30 lat. 22.02.19, 19:20
      I jak nie chce ten upadek przyjść, tak nie przychodzi.
      • 1.melord upadek Chin trwa od 30 lat i upasc nie moga 23.02.19, 01:58
        Publikowane w polskiej prasie(glownie) informacje dot. gospodarki Rosji czy Chin musza byc zle lub bardzo zle tego wymaga wypaczona do ekstremum poprawnosc polityczna...czysta spekulacja nie poparta zadnymi faktycznymi danymi,wyssana z palca lub "spisana" z sufitu...to pranie naiwnych mozgow.
        Naglowki inf......Chiny krok przed zpascia,dlug 35 bln dolarow,350% PKB
        inna gazeta......Chiny maja ogromne zadluzenie (juz tylko) 17bln dolarow i 170% PKB
        Inna ...14 bln dolarow itd itd....to ile wreszcie wynosi to zadluzenie??

Polskie faktyczne zadluzenie ujawnione niedawno dzieki naciskom EU wynosi prawie 5 bln ZL ,t.j. 276% PKB
        www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/gus-emerytury-pierwszy-filar-drugi-filar-ppe,246,0,2403830.html
        OK. Chiny zadluzone,Polska rowniez....efekty tego zadluzenia,wreszcie na cos te pieniadze poszly?

W ciagu ok 20 lat wybudowano w Chinach prawie od zera ponad 15 tys km.linii szybkich kolei(250-300 km/h) do roku 2025 ma byc ich 38 tys.km
        W Polsce linie kolejowa W-wa-Gdansk (ok 320 km) modernizuja od rowniez ok 20 lat i skonczyc nie moga.(120/h)
        W ciagu ostatnich 10-15 lat w Pekinie oddano ponad 400 km linii nowego metra,w W-wie II linie dlugosci 27 km buduja juz 9 lat i pewnie potrwa kolejne 5 (oby?) gdy skoncza.
        Te same niemieckie maszyny draza tunele metra w Pekinie(teraz pewnie maja swoje?) jak i w Warszawie....wyliczac mozna w nieskonczonosc

By napisac cos o Chinach,trzeba je najpierw zobaczyc samemu -prawdziwego zadluzenia i tak nikt nie zna-gdzie w tym ogrome pozyczki udzielane na caly swiecie (Polsce $2mld) jak rowniez chinskie inwestycje.
        Prasa lze i wymysla coraz to nowe fake news by napompowanego propaganda " ludzia" jeszcze bardziej otumanic

Juz po 10 latach od pierwszej wizyty w tym kraju,kazdy doznaje szoku ze wzgledu na ogrom inwestycji i niesamowite zmiany nie spotykane nigdzie na swiecie ( w mikro skali jedynie Singapur i Dubaj)
        • karbat Re: upadek Chin trwa od 30 lat i upasc nie moga 23.02.19, 02:27
          1.melord napisał(a):
          > Publikowane w polskiej prasie(glownie) informacje dot. gospodarki Rosji czy Chi
          > n musza byc zle lub bardzo zle tego wymaga wypaczona do ekstremum popra
          > wnosc polityczna...czysta spekulacja nie poparta zadnymi faktycznymi danymi,wys
          > sana z palca lub "spisana" z sufitu...to pranie naiwnych mozgow. ( … )

zgadzam sie w 100 % tach . polskie media donoszace np Z Chin to totalna ignorancja ,
          niewiedza, ciemnota
          W tym kraju z 150 - 200 mln ludzi zyje na poziomie o jakich katoliki , Janusze moga pomarzyc .
          info z Rosji , - to dowartosciowanie sie polaczkow i wylewanie pomyj, z i bez potrzeby .

polskich mediow nie stac by utrzymywac w wielu krajach ( np . Chinach ) stalych
          rzetelnych niezaleznych korespondentow - dziennikarzy znajacych lokalne jezyki itd

tak, ze relacje polskich mediow dot tych krajow, to w wiekszosci brednie pod Janusza
          -------
        • de_oakville Jedni nie znaja Chin, drudzy nie znaja Ameryki 28.03.19, 11:19
          Uwazam, ze fascynacja Chinami w 21-szym wieku ma swoje pelne uzasadnienie. Chiny w imponujacym tempie nadrabiaja zaleglosci w stosunku do Zachodu, a ambicja ich
          bylo dokonanie w ciagu 20 lat takich przemian, na jakie Europa potrzebowala ponad 200 lat.
          Z drugiej jednak strony Chiny znane sa z tego, ze uprawiaja tzw. "back engineering", czyli
          kopiuja nowoczesne urzadzenia wymyslone i wyprodukowane w przodujacych krajach Zachodu (USA i Europa). Z mojej dziedziny, takim urzadzeniem jest na przyklad amerykanski "digital multimeter HP3458A", czyli miernik cyfrowy mierzacy napiecie, prad, opor elektryczny itd.
          z duza dokladnoscia. Uzywany w labolatoriach oraz biurach "miar i wag" na calym swiecie z Niemcami i Szwajcaria wlacznie. Nic lepszego od bardzo dawna nigdzie nie wyprodukowano, a jesli jest cos konkurencyjnego, to rowniez glownie "made in USA". Chinczycy usilowali go skopiowac - nie wiem czy im sie to udalo. Ale w kopiowaniu wielu innych urzadzen odniesli ogromne sukcesy. Czy w przyszlosci okaza sie na tyle genialni i tworczy, ze beda nie tylko kopiowac, ale rowniez wymysla rzeczy lepsze od innych? Udowodnili, ze pracowac potrafia nie gorzej od innych. Poza tym, jesli jeden geniusz rodzi sie na iles tam setek tysiecy mieszkancow, to Chiny majace prawie 1,5 miliarda ludnosci, maja szanse na posiadanie wiecej geniuszy niz jakikolwiek inny kraj. W pracy mam kolegow Chinczykow i widze jacy sa pracowici i jaki posiadaja entuzjazm oraz fascynacje dla nowoczesnosci. Stosunek do USA wielu na tym forum to jest inna sprawa. Wielu ujawnia jakas prymitywna, nieeuropejska wrecz nienawisc do tego kraju. Jak jakas postac "Azji Tuchajbejowicza" z powiesci "Pan Wolodyjowski" Sienkiewicza, ktory nigdy nie kierowal sie rozumem, tylko zawsze "rozszarpywany"
          byl przez "zew gotujacej sie" krwi, tonal w kompleksach i gotow byl poderznac gardlo komus tylko za to, ze tamten 20 lat wczesniej kazal go potraktowac batem oraz odmowil mu reki swojej corki. Najprzykrzejsze jest to, ze jako "amunicji" dla swojej anty-amerykanskosci uzywaja "europejskosci, pod ktora sie "podczepiaja", a z ktora mentalnie maja tyle wspolnego co Cygan z Islandczykiem.
          • caesar_pl Re: Jedni nie znaja Chin, drudzy nie znaja Ameryk 30.03.19, 12:23
            www.youtube.com/watch?v=iJJDwWD4FSc
            jak to Trump i Kaczor slysza to sie wsciekaja!!Niemcy i Francuzy niszcza USA.Kiedys dojdzie do tego Rosja i Jankes bedzie kaputt.Jak Hitler przewidywal.
    • jerry1989 Re: Chiny 23.02.19, 04:23
      Hej!

Rosjo szykuj się na ChRL. wszystkiego dobrego.

pozdrawiam!
      • szwampuch58 Re: Chiny 27.03.19, 10:45
        Polske tez maja w planach
        www.n-tv.de/mediathek/videos/politik/EU-will-bei-Chinas-Seidenstrasse-mitmischen-article20929480.html
        • szwampuch58 Re: Chiny 27.03.19, 21:09
          z jednodniowym opoznieniem ale jednak..... nawet"kublikowszczyzna" z scisnieta dooooopa zauwazyla:
          wyborcza.pl/7,155287,24587356,europa-zachodnia-otwiera-sie-na-chiny-nieformalny-szczyt-w.html#a=100097&c=145&s=BoxBizLink
    • karbat Re: Chiny 30.03.19, 18:33
      de_oakville napisał:
      > Stosunek do USA wielu na tym forum to jest inna sprawa. Wielu ujawnia jakas
      > prymitywna, nieeuropejska wrecz nienawisc do tego kraju.
      >Najprzykrzejsze jest to, ze jako "amunicji" dla swojej anty-amerykanskosci >uzywaja "europejskosci, pod ktora sie "podczepia ja", a z ktora mentalnie maja
      tyle wspolnego co Cygan z Islandczykiem.

de_oakville no wiec, zapodaj te obecne idee , informacje z USA , ktore sa godne nasladowania, pochwaly, pozytywnych komentarzy .. masz z tym problem …

> dla swojej anty-amerykanskosci uzywaja "europejskosci, pod ktora sie "podczepia ja",
      a z ktora mentalnie maja tyle wspolnego co Cygan z Islandczykiem.

zrodlo informacji o USA , sa artykuly z prasy USA , oraz komentarze prezydenta USA .
      masz za zle, ze europejczycy w wielu krajach te informacje europejczycy odpowiednio komentuja , … tak jak na to zasluguja ..

nie wstydz sie , dawaj info, inicjatywy z USA , ktore bylyby godne nasladowania ,
      podziwu dla … europejczykow , chinczykow

usa , Musk - Tesla wystrzelil w kosmos auto ….
      wolno mu, jak sa tacy co mu to finansuja .
      kup sobie Tesle . moze jakas wyladuje na ksiezycu .
    • karbat Re: Chiny 30.03.19, 21:33
      > de_oakville napisał:
      > Stosunek do USA wielu na tym forum to jest inna sprawa. Wielu ujawnia ja
      > kas prymitywna, nieeuropejska wrecz nienawisc do tego kraju.
      > Najprzykrzejsze jest to, ze jako "amunicji" dla swojej anty-amerykanskosci
      > uzywaja "europejskosci, pod ktora sie "podczepia ja", a z ktora mentalnie
      > maja tyle wspolnego co Cygan z Islandczykiem.

tu masz co o ignorantach , palantach i stosunkach w USA mowia , pisza , -
      widzisz kto to mowi, czy ci mam wyraznie napisac i podkreslic … ?

skad tyle krytyki u tej osoby wobec USA , czy ta osoba ma tyle wspolnego
      z amerykanskoscia , europejskoscia co Cygan z Islandczykiem …

dlaczego, bez potrzeby i zwiazku , dyskredytujaco wyrazasz sie o Cyganach
      co on ci zrobili

www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/interview-mit-reporterlegende-seymour-hersh-„trumps-ignoranz-ist-bestürzend“/ar-BBVqy4p?ocid=spartanntp
      • de_oakville Indywidualny punkt widzenia 31.03.19, 12:45
        Rzecz w tym, ze ja, ogolnie biorac, nie czytam tego, co powiedzial Prezydent USA i nie zastanawiam sie nad tym, co amerykanskiego jest godne nasladowania, a co nie. To byc moze dylemat dla papugi. Ja mam swoje indywidualne spojrzenie na USA i na Kanade, z punktu widzenia czlowieka, ktory spedzil juz tyle samo lat swojego zycia na kontynencie amerykanskim, co na kontynencie europejskim. I wiem jak jest tutaj i jak jest tam, dla ludzi o podobnej do mnie mentalnosci i charakterze. Dopiero tutaj moglem poczuc sie wolny,
        o wiele bardziej soba, niz w PRL-u, w RFN-ie czy nawet we Francji. Krytykowanie USA moge jeszcze zrozumiec, wrogiego i czesto nienawistnego stosunku do Ameryki, zupelnie nie. Bo z mojego punktu widzenia te kraje tutaj to, ogolnie biorac, cos lepszego, a nie gorszego.
        Zdaje sobie jednak sprawe, ze jest to byc moze spojrzenie bardzo waskie i bardzo osobiste. Oraz, ze gdyby moja droga tutaj byla bardziej trudna i "wyboista", to moglbym miec inne zdanie, moze nawet skrajnie inne. Ale watpie czy przesaczone jakas nienawiscia.

• de_oakville Re: Indywidualny punkt widzenia 31.03.19, 12:56
          P.S.
          Nie mialem zamiaru wyrazic sie dyskredytujaco o Cyganach. Chodzilo mi raczej o contrast w mentalnosci. Moglbym rownie dobrze napisac: tak rozni jak Portugalczyk od Islandczyka.
          Jednak uzylem slowa Cygan, bo Portugalczyk to czlowiek kojarzacy sie z zachodem oraz z odkryciami geograficznymi, natomiast Cygan bardziej kojarzy sie nam ze wschodem. W sumie to zle zrobilem, ze uzylem takiego porownania. Powinienem byl jednak wszystko konsekwentnie "zwalic" na owego raptusa o goracej i niepohamowanej krwi - Azje Tuchajbejowicza.
    • senioryta13 Re: Chiny 14.04.19, 13:07
      Chiny pozyczyly Maduro 16 bilion dolarow, Putin wyslal 2 samoloty z zolnierzami do Wenezueli.
      U.S. Secretary of State Mike Pompeo, w piatek spotkal sie z prezydentem Chile, a nastepnie ma podobne spotkania w Columbi, Peru i Paragwaju. Omawiany jest kryzys w wenezueli.
      Zaczyna robic sie goraco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka