Dodaj do ulubionych

Zginął Jan Lityński

21.02.21, 19:45
Tragicznie, w wypadku.
Pamiętam Go od zawsze, jako działacza opozycji.
No, od Marca pamiętam.
Żal, gdy tacy odchodzą.
Obserwuj wątek
    • mara571 Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 19:47
      Zignal ratujac psa.
      Info od prof Kolarskiej-Bobinskiej na TT.
      RIP
      • lubat Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 20:33
        mara571 napisała:

> Zignal ratujac psa.

Jeśli to prawda, to mało chwalebna śmierć. Ale polska w swoim charakterze aż do szpiku kości: bezmyślna.
        • mara571 Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 20:36
          motze odczytasz
          twitter.com/LenaBobinska/status/1363545135297003525
          • jorl Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 20:56
            mara571 napisała:

> motze odczytasz
            > twitter.com/LenaBobinska/status/1363545135297003525

O wlasnie, przeczytalem z tego twittea mara. I cytat stamtad:

Janek Lityński utonął ratując psa. Janek,kochany, mądry, bojowy przyjaciel. Walczył o demokrację, prawdę ,godność robotników. Straszny smutek

Ta walka o godnosc robotnikow mi sie najbardziej spodobala. Jak przyszedl do Polski kapitalizm w 1989r. to robotnicy zobaczyli jak maja godnosc. Spadli do czarnej kapitalistycznej dzury. O to wlasnie ten madrala walczyl.
            • kylax4 Re: Zginął Jan Lityński 25.02.21, 08:59
              Przecież jesteś zwolennkiem kapitalizmu
        • europitek Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 21:17
          lubat napisał:
          > aż do szpiku kości: bezmyślna.

Ale za to mamy na forum takiego jednego (a może kilku) bardzo "myślnych". Niektórzy nawet mogliby aspirować do tytułu "głębokomądrych".
        • pijatyka Re: to mało chwalebna śmierć 23.02.21, 23:12

Ot, refleksja kacapskiego przygłupa...

• mara571 Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 20:40
      Na wieczna służbę odszedł tez prof Mieczysław Chorąży.
      Onkolog, długoletni dyrektor gliwickiego Instytutu Onkologii, wręcz pionier nowoczesnej onkologii w latach 70-tych.
      Mial 96 lat.
    • czizus Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 20:45
      Utonął ratując psa. Wielki dramat i wielka szkoda. Walczył o wolną Polskę niż od 1968r.
      Dramatycznie kurczy się mój świat i wielu Polaków.
      • jorl Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 20:53
        czizus napisał:

> Utonął ratując psa. Wielki dramat i wielka szkoda. Walczył o wolną Polskę niż o
        > d 1968r.

A walczyl ten Litynski o kapitalizm czy dalej wolal aby byla gospodarka panstwowa?
        I jak wprowadzono w Polsce kaqpitalizm w 1989 to czy on budowal gospodarke kapitalistyczny pracuja w niej czy wisial na podatkach innych? Jako polityk, doradca itd?

Takim walczacym o niby wolnosc a jak wywalczyli kapitalizm, to bym dal zakaz pracy w nie gospodarce kapitalistycznej. Dozywotni.
        • jorl Re: Zginął Jan Lityński 21.02.21, 21:03
          jorl napisał:

> A walczyl ten Litynski o kapitalizm czy dalej wolal aby byla gospodarka panstwo
          > wa?

To teraz moje wspomnienie z tego marcy 1968. A wiec bylem wtedy studentem, w Gdansku, i w akademiku przyniesiono jednego wieczoru ulotki recznie napisane z zadaniami do wladz dla nas abysmy je przez kalki, dalej recznie powielali.

Jeden punkt doskonale pamietam, to bylo mniej wiecej tak:

Jestesmy za socjalizmem ale nie za jego wypaczeniami.

Naisalem to tez, ale raczej z rozpedu, juz nastepnego dnia mialem nieczyste sumienie. Nieczyste bo ja nie bylem za socjalizmem juz wtedy, prawdopodobnie moja ksiazeca krew po Ojcu to mi mowila. Zaluje tego dotad i mam to w pamieci jak sie dalem wrobic. Coz, mlody bylem.

Po tym doswiadczeniu juz nigdy nie bralem udzialu w zadnych rewolucjach kielbasianych.
        • eva15 Ten wois ci się wyjątkow udał! 21.02.21, 23:54
          jorl napisał:

> A walczyl ten Litynski o kapitalizm czy dalej wolal aby byla gospodarka panstwo
          > wa?
          > I jak wprowadzono w Polsce kaqpitalizm w 1989 to czy on budowal gospodarke kapi
          > talistyczny pracuja w niej czy wisial na podatkach innych? Jako polityk, doradc
          > a itd?
          >
          > Takim walczacym o niby wolnosc a jak wywalczyli kapitalizm, to bym dal zakaz pr
          > acy w nie gospodarce kapitalistycznej. Dozywotni.

Bardzo dobry wpis, nadziwić się nie mogę, że to twoje dzieło. No ale wyjątki potwierdzają, jak wiadomo, regułę...
    • engine8 Re: Zginął Jan Lityński 22.02.21, 00:29
      RIP

pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Lity%C5%84ski
    • vermieter Re: Zginął Jan Lityński 22.02.21, 15:41
      jeszcze zwłok nie odnaleziono a ilu już zdążyło się przykleić do zaginionego i zaistnieć w necie ;)
      • yurek_1111 Re: Zginął Jan Lityński 22.02.21, 19:46
        vermieter napisał(a):

> jeszcze zwłok nie odnaleziono a ilu już zdążyło się przykleić do zaginionego i
        > zaistnieć w necie ;)

A co z psem?
        • vermieter Re: Zginął Jan Lityński 22.02.21, 23:02
          pies wrócił z wdową do domu
          • boomerang Re: Zginął Jan Lityński 23.02.21, 20:12
            Obie jego żony żyją, pies również.
            • yurek_1111 Koji and Gustav... 26.02.21, 16:43
              boomerang napisał:

> Obie jego żony żyją, pies również.

Opiekun psów zastrzelony, psy porwane, a lady oferuje 500 000 $ US za zwrot Koji and Gustava...
              Ciekawe czy opiekun mial placony dodatek za niebezpieczna prace...:(
    • jorl Re: Zginął Jan Lityński 25.02.21, 11:04
      kylax4 napisał:

> Przecież jesteś zwolennkiem kapitalizmu

Oczywiscie jestem zwolennikiem kapitalizmu. Dlatego, pisalem w tym watku, mialem nieczyste sumienie pisza w marcu 68 te ulotki antykomunistyczne gdzie stalo ze jestesmy za sojalizmem ale przeciw jego wypaczeniom.

Ale wqrwiaja mnie tacy bojownicy przeciw komunie ktorzy darli mordy o demokracje a wywalczyli kapitalizm i nie chca w kapitalizmie pracowac.
      Dodam o tej godnosci robotnikow. W komne, w pracy mnie wqrwialo jak to robotnicy byli traktowani jak swiete krowy, jak sie ich chcialo przycisnoc do roboty, placz, to nie kapitalizm, skargo do Partii. I ten palant Litwinski czy jak mu tam podpuscil robotnikow aby obalili komune i oni wpadli w czarna dziure. I slusznie.

Ja nienawidzilem komuny dlatego ze byla nedznie produktywany, marnowanie produktywnosci ludzkiej a nie za brak jakis demokracji.
      I konsekwentnie jak wyemigrowalem do kapitalistycznego kraju, do Niemiec, pracowalem tylko w kapitalistycznej gospodarce.
      Dlatego tym bojownikom o demokracje dalbym zakaz pracy w panstwowych robotach i to dozywotni. Bo oni tak naprawde nie walczyli o demokracje a wydawalo im sie ze ladne samochodziki spadaja z drzewek dla ludzi. A w komunie ladne samochodziki kradna partyjniacy a oni ich dlatego nie maja.
    • szwampuch58 Re: Zginął Jan Lityński 25.02.21, 11:54
      Zwloki odnaleziono?
      • szwampuch58 Re: Zginął Jan Lityński 27.02.21, 15:26
        Pogrzeb wkrotce
        • tuttifrutti1234 Re: Zginął Jan Lityński 27.02.21, 18:17
          szwampuch58 napisał:

> Pogrzeb wkrotce
          >

niemożliwe, jak na to wpadłeś? :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka