Dodaj do ulubionych

Cos nie pasuje? Metamodernizm.

26.03.21, 19:59
Jesli nie do konca identyfikujesz sie z realnoscia, byc moze zjesz w/g starych zasad a swiat zyje juz w epoce METAMODERNIZMU?

- zadnej stabilnosci,
- kazdego dnia "nowy swiat", nowe zasady,
- zadnych uniwersalnych recept,
- kazde doswiadczenie - ok!
- sukces - nie w zespole podobnych, a w zespole roznych,
- zadnych autorytetow i bohaterow - kazdy moze nim byc

pl.qaz.wiki/wiki/Metamodernism
- wydaje sie, ze tylko sygnaturka caly czas aktualna...
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 26.03.21, 22:23
      swiblowo napisała:

"Jesli nie do konca identyfikujesz sie z realnoscia, byc moze zjesz w/g starych zasad a swiat zyje juz w epoce METAMODERNIZMU? "

Swiblowo, swiblowo, tys przeciez inteligentna dziewczyna. Ty badz czlowiek i daj nam cos prostszego na zab!

Pozdro

PF
      • swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 10:55
        Ha, ha, no coz, to wyzwanie dla Twoich intelektualnych resursow.

Ekonomisci i politycy znalezli sobie juz tlumaczenie chociazby tego, kiedy to sie zaczeli.
        Pierwsi mowia, ze kryzys 2007, drudzy - atak na WTC.
        Moze i dla inzyniera tez sie znajdzie miejsce? :)
        • de_oakville Brak dobrych "generałów" 27.03.21, 11:20
          swiblowo napisała:

> Pierwsi mowia, ze kryzys 2007, drudzy - atak na WTC.

Pamietam, ze przed atakiem na WTC mowilo sie, ze USA sa "obecnie" (czyli w tamtych czasach) jedynym mocarstwem na swiecie. Jak moglo byc inaczej skoro w bylym drugim mocarstwie rzadzil Jelcyn, o ktorym w "Der Spiegel" byl artykul zatytulowany. "Żywe zwloki. Piec dni wodka, piec dni praca" ("Lebende Leiche" czy "Lebendige Leiche", cos w tym rodzaju, nie pamietam). Ale w roku 2000 to sie zmienilo. Niewykluczone, ze ktos nie mogl spac po nocach i "obgryzal paznokcie" z tego powodu, ze tylko USA pozostaly tym jedynym mocarstwem. Powstaje pytanie czy brodacz w turbanie mial sam w glowie diabelskie pomysly, czy tez moze byl "na sznurkach" kogos innego. Nie wiadomo i pewnie nie dowiemy sie nigdy. Mysle, ze problem wspolczesnego swiata wywodzi sie rowniez stad, ze brak jest autorytetow, prawdziwych charyzmatycznych przywodcow, takich jak kiedys Kennedy, Reagan, Churchill, De Gaulle czy Jan Pawel II-gi (czy dzis by ich tak samo odbierano jak kiedys, to oddzielne pytanie). De Gaulle byl generalem i mial ciekawe powiedzonka. Jednym z nich brzmialo:

"Po generale glupim najwiekszym przeklenstwem jest general inteligentny"

Nikt sie domysli, kogo mial na mysli.
          Tego pewnie nikt nie wie.
          Latwiej sie kazdy domysli, kogo ja mam na mysli (cytujac De Gaulle'a)
          • herr7 Re: Brak dobrych "generałów" 27.03.21, 13:07
            de_oakville napisał:

Niewykluczone, ze ktos nie mogl spac po nocach i "obgryzal paznokcie" z teg
            > o powodu, ze tylko USA pozostaly tym jedynym mocarstwem.

To prawda. Jak się jedna z tych osób z kręgu waszyngtońskiej elity wyraziła, kiedy rozpadł się "dobry, stary Związek Radziecki" było trudno uzasadnić poziom wydatków na zbrojenia i wojny. Tzw. brodaci terroryści umożliwili uzasadnić te wydatki, a przy okazji powszechną inwigilację własnego społeczeństwa i podsłuchiwanie liderów innych państw, w tym państw sojuszniczych. A w atak Marsjan nawet głupi Amerykanie by nie uwierzyli.

W 2000 r Chiny jeszcze nie nadawały się na wroga numer 1.
        • polski_francuz Strachy na Lachy 27.03.21, 19:03
          swiblowo napisała:

Ha, ha, no coz, to wyzwanie dla Twoich intelektualnych resursow. Ekonomisci i politycy znalezli sobie juz tlumaczenie chociazby tego, kiedy to sie zaczeli. Pierwsi mowia, ze kryzys 2007, drudzy - atak na WTC. Moze i dla inzyniera tez sie znajdzie miejsce? :)

No to po kolei. To jest glownie kwestia jezyka. Przywyklem zaczynac od faktow i potem, ewentualnie, uogolniac czy przewidywac, czy jak mowia niektorzy koledzy - pofilozofowac. Metoda indukcyjna jak mnie wytlumaczyl kolega forumowicz Wojciech kiedys. Ty zaczelas od uogolnienia a potem podrzucasz jakies fakty. Zaczynam widziec, ze kobiety sa jednak inne od mezczyzn:)

Uwagi kolegi d'Oakville dotyczace 9/11 sa interesujace. Ale bylbym pozostal z interpretacja istniejaca. Tzn. atak byl zemsta za ponizenia od strony Amerykanow odczuwane bolesnie przez islam czy przez niektore kraje arabskie.

W koncu kryzys finansowy z 2008 roku (bo rozumiem ze o nim mowa). Kryzys mial winnego, ktorym byly zbyt latwe kredyty i banka finansowa, ktora przez nie powstala.

No i tu dochodzimy do tego czego sie obecnie obawiam: inflacja i strata wartosci pieniadza. Programy finansowania walki z pandemia polaczone ze zmniejszeniem aktywnosci ekonomicznej, napedzaja mi stracha.

Jak to Ty widzisz?

Pozdro

PF
          • swiblowo Re: Strachy na Lachy 28.03.21, 00:48
            Marnie to widze.
            Odnosnie 9/11 to ani koncepcja naszego kolegi, ani oficjalna mi nie pasuje.
            Na pytanie dlaczego? po co? odpowiedz ktora do mnie przemawia, brzmi : dla przeformatowania przestrzeni geopolitycznej, co po 9/11 mialo miejsce- Afganistan, Irak, Arabskie rewolucje, wojna w Libii, Syria, w kolejce Iran.
            I dalej to, co napisal herr 7.
            To odkrylo nowa epoke. Interesy USA.
            Druga sprawa. Bush, Saudyci i Bin Ladeny - wiaze jedna firma - Carlyle Group (1987), przedstawiajaca interesy Bin Ladenow w Ameryce. Byc moze przysluzyli sie "dobrej sprawie".

Odnosnie kryzysow, to ich efektem jest koncentracja kapitalu, a co za tym idzie wladzy. Dla mnie nie wazne jest z jakiej banki finansowej postal, a jaki byl w niej interes. Moze zachamowanie Chin np? :)

> No i tu dochodzimy do tego czego sie obecnie obawiam: inflacja i strata wartosci pieniadza. Programy finansowania walki z pandemia polaczone ze zmniejszeniem aktywnosci ekonomicznej, napedzaja mi stracha. <

Pare lat temu, chyba Ty / a moze ja? / napisales, ze wiek 50 lat jest jak wyrok - juz nikomu niepotrzebny, zdychaj pod plotem.
            A dzisiaj to widze, ze taki wyrok ma podpisany wiekszosc z nas. Po prostu wykonywac sie go bedzie nie bardzo drastycznie - zadnego tam cyklonu B...
            I wszedzie to widac.
            • polski_francuz Re: Strachy na Lachy 28.03.21, 17:30
              swiblowo napisała:

"Odnosnie kryzysow, to ich efektem jest koncentracja kapitalu, a co za tym idzie wladzy. Dla mnie nie wazne jest z jakiej banki finansowej postal, a jaki byl w niej interes. Moze zachamowanie Chin np? :) "

Zyjesz w Rosji i potrzysz sie troche w "rosyjski" sposob: ze jest jakas, gdzies silna wladza, ktora wie czego chce i ktora narzuca swja wole innym. Swiat, w moich oczach jest dosc roznorodny. Moze, jakos kiedys stanie sie miejscem zycia homo-sapiens, ale poki co, jest wielu, ktorzy chca swa wole narzucic. A to nielatwa sprawa. Niech Chiny lepiej nie "chamieja" wole ich jako broniacych sie za "chinskim murem" i umiejacy robic ich "handele". Ale i oni pewnie ewoluuja.

" Pare lat temu, chyba Ty / a moze ja? / napisales, ze wiek 50 lat jest jak wyrok - juz nikomu niepotrzebny, zdychaj pod plotem. "

No coz, 50-tka to "mlodosc starosci" i zalezy czy wybierzesz "mlodosc" czy "starosc". Kobiety juz nie moga miec dzieci. Ale moga, jak i mezczyzni, pisac na forum, malowac, pisac ksiazki, nauczyc sie grac na instrumencie, nauczyc sie nowego jezyka (proponuje Ci chinski bos ambitna)...

A dzisiaj to widze, ze taki wyrok ma podpisany wiekszosc z nas. Po prostu wykonywac sie go bedzie nie bardzo drastycznie - zadnego tam cyklonu B...I wszedzie to widac.

Ci co maja dzisiaj "swoje lata" sa szczesliwsi od dzisiejszych modych. Po raz pierwszy, kilka tygodni temu, widzialem studentow, ktorzy zebrali w domu towarowym by moc jesc. I przyznam sie widok mnie troche przygnebil. Jaka oni maja przyszlosc jak zaczynaja zycie od zebrania?

Kiepska.

PF
          • boomerang Re: Strachy na Lachy 29.03.21, 00:07
            No i tu dochodzimy do tego czego sie obecnie obawiam: inflacja i strata wartosci pieniadza.

Którego pieniądza? Dolara, Euro, Yuana... a może wszystkie waluty stracą na wartości i zaczniemy używać bitcoin albo wrócimy do złota?
    • borrka Najpierw sprawdziłem, co to modernizm 26.03.21, 22:25
      Potem przeczytałem hasło "postmodernizm", by zacząć czytać Twój post.
      W międzyczasie zapomniałem, co to modernizm.

Ale rozumiem, że to ma być taki chaos kreatywny.
      Tak kiedyś pracowały amerykańskie korporacje, ale system wojskowy okazał się lepszy.

Proszę o bojkot herr7. Chamstwo ma granice.
      • swiblowo Re: Najpierw sprawdziłem, co to modernizm 27.03.21, 10:49
        borrka napisal:

> Ale rozumiem, że to ma być taki chaos kreatywny.<

- Ladne ujecie :)

Dla mniej kreatywnych : Zyjemy w swiecie szczerych, otwartych idiotow.
        • boomerang Re: Najpierw sprawdziłem, co to modernizm 29.03.21, 01:35
          2 celne podejścia.
    • peace2u Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 26.03.21, 23:34
      znalazlem takie ciekawe przeslanie

Od czego zależy nasze życie?
      Wiemy, że umysł nie jest centrum naszego życia, ani emocje, ani fizyczna forma. Jest w nas coś co nazywamy DUSZą.
      Nasze życie jest odzwierciedleniem przeszłości. Jeżeli zignorujemy przeszłość - obrabujemy przyszłość.  Jak one są zależne od siebie!
      Zwróćmy uwagę na naszą duszę, która jest zależna od przeszłych doświadczeń. Jest obciążona i od tego zależy nasze życie.
      Spójrzmy na nasze życie – jak się ono układa?

• swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 11:03
        Do nowej epoki ewidentnie nie pasujesz z tym refleksjami...
        • peace2u Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 11:08
          To się jeszcze okaże :D
    • malkontent6 Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 26.03.21, 23:45
      Tak intelektualnego wątku chyba na tym forum jeszcze nie było.
      • senioryta13 Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 03:50
        malkontent6 napisał:

> Tak intelektualnego wątku chyba na tym forum jeszcze nie było.

Tzn, udajesz, ze rozumiesz ?
        • malkontent6 Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 05:46
          senioryta13 napisał:

> Tzn, udajesz, ze rozumiesz ?

Nie. :)
          • senioryta13 Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 16:05
            malkontent6 napisał:

> senioryta13 napisał:
            >
            > > Tzn, udajesz, ze rozumiesz ?
            >
            >
            > Nie.

A troche w temacie, da sie ? ;)
    • yurek_1111 Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 00:01
      "zadnej stabilnosci,
      - kazdego dnia "nowy swiat", nowe zasady,
      - zadnych uniwersalnych recept,
      - kazde doswiadczenie - ok!
      - sukces - nie w zespole podobnych, a w zespole roznych,
      - zadnych autorytetow i bohaterow - kazdy moze nim byc"

Czyli burdel totalny a na koncu "meta" z covidem...
      • peace2u Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 00:12
        na koncu Sad Ostateczny
        ale wczesniej bedzie sie troche dzialo tak jak w Apokalipsie sw Jana
        • swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 11:04
          E, tego to sie juz przestali bac w postmodernizmie...
          • peace2u Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 11:15
            Wielu mówi że się nie boi do momentu w którym zostaną przetestowani w sytuacji ekstremalnej.
            • swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 13:25
              Jednak mam nieodparte wrazenie, ze spora czesc bedzie "zabijac swoj strach" lowiac Pokemony w kosciele.
              • yurek_1111 Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 17:08
                swiblowo napisała:

> Jednak mam nieodparte wrazenie, ze spora czesc bedzie "zabijac swoj strach" low
                > iac Pokemony w kosciele.
                >

O to ,to,to,to...pieknie to ujelas,"spora czesc bedzie "zabijac swoj strach" lowiac Pokemony w kosciele" , chociaz niektórzy z niecierplwoscia wyczekuja pustych kosciolow w Polsce liczac ze wraz z wiernymi i Pokemony znikna...
                Na co zgodzil się Rabinowicz w Twojej sygnaturce, przyznaje "bez bicia" ze nie kumam...
    • boomerang Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 22:34
      WTF?
      • swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 27.03.21, 23:06
        Pytasz, what the fuck?

No epoka podobno z taka nazwa nastala.
        Wyglada z grubsza biarac, jak Joker z filmu Joker, tanczacy na schodach. Szurniety i sympatyczny zarazem.
        • boomerang Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 00:00
          Pierwsze słyszę. Termin ukuł jakiś Zavarzadeh, a do użytku wprowadzili tę nazwę jacyś pseudoartyści i tacyż sami krytycy sztuki. I ja mam się tym przejmować?
          • swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 00:07
            Niekoniecznie sie przejmowac. Ale wiele wskazuje, ze w tym zyjesz.
            • boomerang Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 01:09
              Żyję na śmietniku, uważasz? Tylko z czyjegoś punktu widzenia.
              • swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 01:15
                Boze uchowaj! Z czego wziales, ze moge tak uwazac?!
              • swiblowo Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 01:17
                Nie smietnikiem bym to nazwala, lecz chaosem.
                • boomerang Re: Cos nie pasuje? Metamodernizm. 28.03.21, 01:57
                  Chaos zwalcza się inteligencją, natomiast śmietnik jest trudny do usunięcia, bo zagnieździł się już w muzeum. Pogięta blacha, ekskrementy lub wręcz pomalowane na biało blejtramy. Dwa takie białe płótna amerykańskich "artystów" wiszą w muzeum w Kanberze. Zakupione podejrzewam za około milion dolarów. W kącie sali siedzi dozorca. Gdy zbliżyłem się do takiego obrazu z długopisem w ręku (żeby sobie zapisać nazwisko "artysty") ów dozorca czujnie zerwał się z krzesła, aby mi uniemożliwić nabazgranie czegoś na tym drogocennym dziele sztuki.
    • senioryta13 Re: Antifa / BLM 28.03.21, 03:30
      swiblowo napisała:
      > a swiat zyje juz w epoce METAMODERNIZMU?
      >
      > - zadnej stabilnosci,
      > - kazdego dnia "nowy swiat", nowe zasady,
      > - zadnych uniwersalnych recept,
      > - kazde doswiadczenie - ok!
      > - sukces - nie w zespole podobnych, a w zespole roznych,
      > - zadnych autorytetow i bohaterow - kazdy moze nim byc

wypisz wymaluj, pasuje do Antify i BLM jak ulał.
      przyklad : chciazby Seattle 'summer of love'

• boomerang Metamodernizm? Nie ma czegoś takiego 29.03.21, 01:15
      Te wszystkie dziwactwa , których ukoronowaniem na chwilę obecną jest pandemia Covid-19, wpisują się znakomicie w filozofię dekonstruktywizmu, którą zapoczątkował jeszcze w latach 60-ych Jacques Derrida, francuski Żyd sefardyjski. Chodzi o to żeby świat zdekonstruować, zaczynając od pojęć podstawowych, takich jak płeć, małżeństwo, aż do bardziej złożonych, jak kultura, sztuka. Zniszczenie państw narodowych jest zadaniem naczelnym. Trockista Altiero Spinelli napisał w swym Manifeście z Ventotene, który jest podstawowym dokumentem inspirującym założenie Unii Europejskiej (patrz Biała Księga UE), że wszelki postęp będzie tylko złudzeniem, jeśli nie zlikwidujemy państw narodowych. To zadanie jeszcze przed nami. Dekonstruktywizm odniósł już duży sukces w architekturze. Po co budować budynki ze ścianami w pionie, jak można te ściany ustawić pod kątem, zwiększając co prawda koszty, ale za to uzyskując bonus jakim jest wrażenie że budynek może się w każdej chwili zawalić człowiekowi na głowę. Przeżycie zarówno estetyczne jak i stricto sensu. Frank Gehry, Żyd amerykański, jest dziś bodajże najwybitniejszym architektem świata. W innych sztukach dekonstruktywizm panuje dziś niepodzielnie. Pewien profesor niemieckiej akademii sztuk pięknych przyjął na studia (bodajże w sławetnym 1968 roku, albo zaraz potem) tych kandydatów właśnie którzy oblali oficjalny egzamin wstępny. W beztalenciach upatrzył szansę na dalszy rozwój ludzkości w dziedzinie malarstwa i sztuk wizualnych. Rezultaty tego mamy dziś widoczne w t.zw. muzeach sztuki nowoczesnej. W artykule z Wikipedii, cytowanym powyżej, pada nazwisko Yael Bartana. To obywatelka Izraela, która 10 lat temu reprezentowała Polskę na wystawie sztuki (czy też raczej śmieci) w Wenecji, nominowana do tej roli przez polskie Ministerstwo Kultury i Sztuki. A dlaczego nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka