Dodaj do ulubionych

Karta kredytowa czy gotowka?

02.04.23, 09:23
W Niemczech rozpowszechniaja sie ataki na automaty bankowe. Sprawcami sa mlodzi Holendrzy, ktorzy odwiedzaja Niemcy nad ranem i kradna gotowke po eksplozji automatu.

Czemu Holendrzy atakuja niemieckie automaty? W Holandii, banki wyposazyly automaty w mechanizm, ktory powoduje ze po eksplozji banknoty sa oblewane ciecza i sa bezwartosciowe. We Francji jeszcze o takich atakach nie slyszalem.

Chyba karty kredytowe zastapia gotowke?

PF

Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Karta kredytowa czy gotowka? 02.04.23, 09:42
      po eksplozji banknoty sa oblewane ciecza i sa bezwartosciowe.

australijskie plastykowe banknoty powinny się więc uratować
      • polski_francuz Re: Karta kredytowa czy gotowka? 02.04.23, 10:40
        boomerang napisał:

" australijskie plastykowe banknoty powinny się więc uratować"

Widze, ze trzeba dac jakis grant na ciecz penetrujaca/reagujaca z polymerami. Proponuje Monash...

PF
        • 1.melord raczej..... karta debitowa czy gotowka? 02.04.23, 11:18
          z karta debitowa automaty uliczne (tzw. sciany placzu) uzywa sie b. sporadycznie,potrzebna gotowke mozna pobrac w sklepie podcza zakupow.
          90-95% platnosci dokonuje taka karta lub przelewem internetowym

karte kredytowa uzywa sie gdy brak gotowki....splaca sie ratami na wysoki % zreszta ...
          • a.jej.rkoniak Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 02.04.23, 13:37
            żona spłąca amex w terminie bezprocentowo
          • felusiak1 Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 03.04.23, 06:36
            Używam wylacznie karty kredytowej. Place kazdego miesiaca cały rachunek i nigdy nie placę odsetek.
            To kwestia dyscypliny a nie braku gotówki. Dodatkowo zdobywam punkty, które co kilka miesiecy zamieniam na gotówkę (1.5% cash back)
            Bardzo wygodne i duzo bezpieczniejsze niż karta debitowa
            • tapatik Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 03.04.23, 22:59
              felusiak1 napisał:

> Używam wylacznie karty kredytowej. Place kazdego miesiaca cały rachunek i nigdy
              > nie placę odsetek.
              > To kwestia dyscypliny a nie braku gotówki. Dodatkowo zdobywam punkty, które co
              > kilka miesiecy zamieniam na gotówkę (1.5% cash back)
              > Bardzo wygodne i duzo bezpieczniejsze niż karta debitowa

Dopóki bank nie padnie.
              Albo rząd nie wpadnie na pomysł zabrania 30% oszczędności.
              Z konta weźmie, ale gotówki nie zabierze.
          • donvito52 Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 06.04.23, 18:35
            1.melord napisał(a):

> z karta debitowa automaty uliczne (tzw. sciany placzu) uzywa sie b. sporadyczni
            > e,potrzebna gotowke mozna pobrac w sklepie podcza zakupow.
            > 90-95% platnosci dokonuje taka karta lub przelewem internetowym
            >
            > karte kredytowa uzywa sie gdy brak gotowki....splaca sie ratami na wysoki % zre
            > szta ...

Nie wiesz Pan co mówisz.
            Jak spłacasz w terminie to ) ( zero ) odsetek.
            • 1.melord Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 07.04.23, 00:05
              donvito52 napisał:

> Nie wiesz Pan co mówisz.
              > Jak spłacasz w terminie to ) ( zero ) odsetek.
              >

owszem wiem o czym pisze
              sam mam dwie karty Amex i Visa , uzywam sporadycznie(jak musze) i splacam w calosci bez odsetek(ponad 40 lat)
              jednak....8 na 10 osob uzywajacych karty kredytowe ma olbrzymie problemy z ich splacaniem(w/g statystyk)
              karta kredytowa dziala na niektorych jak narkotyk.
              dlatego tez karta debitowa/debetowa jest bezpieczniejsza i wygodniejsza ,mozna wydac jedynie tyle ile posiada sie na koncie bankowym.

ps.punkty to zbieraja drobni ciulacze(pomijam biznes),jak wyda $10tys placac karta kredytowa ,dostanie loda za "darmo" hehe
              25-30lat temu Visa dawala jeden punkt za kazdego wydanego $
              bilet lotniczy NY-Tampa(FL) kosztowal cos 12 tys tych punktow, Amex dawal 1.5 punkta?/$ ...bilet NY-W-wa 90 tys pkt.
              • a.jej.rkoniak Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 07.04.23, 00:57
                pieniądze leżą na ulicy
                trzeba tylko wiedzieć na której?
                i jak je podnieść
              • felusiak1 Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 07.04.23, 01:57
                Zdecydowanie nie zgadzam się. Przypadek z zycia. Krewny zapłacił za Uber karta debitową. Po tygodniu ujrzał dodatkowy przejazd za 300 euro. I nic nie mogł wskorać. Pieniadze poszły prosto z konta i nie da sie tego odkrecic. Gdyby placil kartą kredytową to pieniadze zostałyby mu zwrocone.
                Dodatkowo karty kredytowe mają algorytm bezpieczeństwa i jeśli karta jest uzyta do nietypowej tranzakcji zostaje zablokowana. Sam doświadczyłam.Jakiś złodziej nabil 400 dolarów na moja karte i nie zostalem obciazony.

Kiedy wszystko płacisz kartą, rachunki, zakupy to wychodzi tego 4000 dolarów po 1.5 punktu daje 60 dolarów. Co pól roku kazesz sobie przelać 360 dolarów i masz na rozrzut.
                • 1.melord Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 07.04.23, 03:12
                  >Zdecydowanie nie zgadzam się

taki kumaty ponoc w ekonomii/finansach a wypisuje bzdury,.

Karty debitowej NIGDY nie uzyczamy komus(firmie),kto sam sciaga z mojego konta.
                  Karta debitowa place SAM kontrolujac ilosc sciaganych pieniedzy

Za Ubera placi sie wlasnie karta kredytowa,nigdy debitowa.
                  Oplaty uzywajac karty kredytowej zleca sie firmom,gdy oplata jest stala...internet,kablowka,telefon,ale nie oplaty za swiatlo czy gaz.

ps. za wydane $4000 daja $60 ??....to chyba tylko w Texasie.
                  • felusiak1 Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 07.04.23, 15:07
                    Obecnie karty debitowe to też visa albo mastercard. Na stacjach benzynowych kradną numery i PIN. I potem dziwisz się kiedy z konta znika.

4000 dolarow daje 6000 punktów (1.5 punkta za dolara). 6000 centów to 60 dolarów. Nie tylko w Texasie.

creditcards.chase.com/a1/freedom/CFDBAU2023?CELL=6RRW&jp_cmp=cc/Freedom-General_Brand_Exact_Freedom_SEM_US_NA_Standard_NA/sea/p55734133651/Chase+Freedom&gclsrc=aw.ds&ds_rl=1247288&gclid=Cj0KCQjw_r6hBhDdARIsAMIDhV8_INizSawyYXaSCHiJ26WHalfYMteAYfxpao_aUfpITMSjSpE0T04aAhhyEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
                    • vermieter Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 07.04.23, 16:37
                      felusiak1 napisał:

> Na stacjach benzynowych kradną numery i PIN.

Jak to kradną? Jak to możliwe?

Link to do Caritas? ;)
                      • felusiak1 Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 07.04.23, 19:58
                        Gdybym wiedzia jak to też dokradałbym.
                    • 1.melord Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 08.04.23, 02:47
                      felusiak1 napisał:

> Na stacjach benzynowych kradną numery i PIN. I potem dziwisz się kiedy z konta znika.

W AU placac karta debitowa do $100 nie potrzeba PINu (w/g mnie to wada)
                      zaleta,ze w chwile po zaplaceniu widze w Tel. sume ktora zaplacilem i balans.
                      Moze mam fart ale jak do tej pory nic mi nie zniknelo z konta bez mojej wiedzy.

>
                      > 4000 dolarow daje 6000 punktów (1.5 punkta za dolara). 6000 centów to 60 dolaró
                      > w. Nie tylko w Texasie.

widzialem...w AU chyba takich "kokosow" brak?...choc?

W ub.roku lecac do Polski zaplacilem za bilet $2200 uzywajac Amex Gold
                      Na droge powrotna zalapalem sie na Biznes class doplacajac ostatniego dnia kolejne $1600
                      W sumie dostalem 3800 pkt.
                      teraz...
                      16,000 Membership Rewards points(Amex Gold) equals 100 dollars worth of goods at Harvey Norman online.

Harwey N. to taki duzy magazym sprzedajacy wszystko co potrzebne do domu...Tv,komputery ,pralki ,lodowki ,meble itd

Musialbym wiec wydac $16 tys by uzyskac ekwiwalent dwoch i pol paczki papierosow...c'mon
                      Visa card jak juz wspomnialem uzywam jedynie do stalych oplat (taki warunek swiadczacych uslugi)

ps. ten Amex trzymam tylko wylacznie do oplacania biletu lotniczego co daje mi ubezpieczenie na czas podrozy.
                      Koszt utrzymania karty to $130/rok.
                      Najtansza oferta ubezpieczenia w tym roku na pobyt 2.5 miesiaca w Polsce i EU to ok $1500
                    • boomerang Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 08.04.23, 03:33
                      Na stacjach benzynowych kradną numery i PIN. I potem dziwisz się kiedy z konta znika.

W Australii nie znika.
                      W dzisiejszym "The Australian" natknąłem się na przykład australijskiego modelu biznesowego, który opiera się na zaufaniu. Piekarz wypełnia bochenkami chleba 2 lodówki z napisem "BREAD" ustawione przy drodze. Klient bierze sobie taki bochenek i wrzuca pieniądze do szpary. Jak nie ma gotówki to może piekarzowi zapłacić na konto w banku, którego numer jest podany w lodówce. Podobno tylko 10% bochenków zabierają ludzie którzy za nie nie płacą, co piekarz uznaje jako jego akt dobroczynności dla biednych.
                      • a.jej.rkoniak Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 08.04.23, 08:53
                        ale to na Tasmanii?
                        • boomerang Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 08.04.23, 09:13
                          U wybrzeży Tasmanii, na wysepce Bruny.
                          • boomerang Re: raczej..... karta debitowa czy gotowka? 08.04.23, 09:20
                            o! dokładnie tutaj:
                            www.google.com/maps/place/Bread+Fridge/@-43.3135289,147.2797767,16z/data=!4m15!1m8!3m7!1s0xaa6c39cd5ce6bf47:0x3b7b8159906c3b6d!2sSheepwash+Rd,+Alonnah+TAS+7150!3b1!8m2!3d-43.307042!4d147.277008!16s%2Fg%2F1td0c55b!3m5!1s0xaa6c39e86f2d9a99:0xd5be71cb2b8f4310!8m2!3d-43.3127782!4d147.2759271!16s%2Fg%2F11rvly_jwd
    • petronella.kozlowska Holendrzy, Belgowie i Niemcy 02.04.23, 11:49
      W Niemczech banknoty w automatach nie są farbowane, dlatego też Holendrzy i Belgowie oraz Niemcy chętnie wysadzają bankomaty w Niemczech.
      Kary w przypadku schwytania sprawców są znikome, nikt nie dostaje oskarżenia o próbę wielokrotnego zabójstwa gdy automat znajduje się w budynku mieszkalnym.

Tutaj artykuł o zrabowaniu 150 tys. euro w automacie
      www.spiegel.de/panorama/justiz/niederlande-polizei-fasst-mutmassliche-automatensprenger-a-63274d9d-a643-42e8-bb52-5e9a1a88a0d5
      Nie każdy zna niemiecki, by zrozumieć filmiki, dlatego też podaję linki ze strony oficjalnej policji

polizei.nrw/artikel/geldautomaten-sprengungen-werden-gefaehrlicher
      i telewizji państwowej
      www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/osnabrueck_emsland/Geldautomat-gesprengt-Polizei-fasst-dritten-Verdaechtigen,wettrup116.html
    • a.jej.rkoniak Re: Karta kredytowa czy gotowka? 02.04.23, 13:35
      acetylen w maszynie to nie jest nowość
      nie, to nie spowoduje odejście od gotówki
      moja żona raz na tydzień bierze w Aldim gotówkę i ma na ruchy, a ja nie wypycham sobie kieszeni drobnymi, płacę kartą
      ale dzisiaj zapłąciłą w domu towarowym kartą $1.20, bo kasa nie brałą gotówki...
      w samoobsługowych większość kas jst na kartę tylko
      na wszelki wypadek trzymam trochę banknotów w szufladzie, na wypadek zapaści zasilania lub internetu
      pomogłęm?
      • felusiak1 Re: Karta kredytowa czy gotowka? 03.04.23, 06:39
        Zawsze trzeba mieć gotówkę. Skromna sumę w kieszeni i nieco wiecej w domu na wypadek braku pradu na stacji benzynowej.
        • petronella.kozlowska felusiak1 napisał: 06.04.23, 14:50

Mieliśmy w dzielnicy awarie i wtedy nic nie funkcjonuje, wszystkie sklepy zamykają bo kasy nie funkcjonują.
          • tapatik Re: felusiak1 napisał: 08.04.23, 08:56
            petronella.kozlowska napisała:

>
            > Mieliśmy w dzielnicy awarie i wtedy nic nie funkcjonuje,
            > wszystkie sklepy zamykają bo kasy nie funkcjonują.

Ryneczek funkcjonuje, bo nie mają kas fiskalnych.
            Właśnie idę jajka kupić.
    • a.jej.rkoniak Re: Karta kredytowa czy gotowka? 02.04.23, 13:38
      żona spłąca amex w terminie bezprocentowo
      • boomerang Re: Karta kredytowa czy gotowka? 02.04.23, 14:14
        spłaca też roczne opłaty za amex
        • a.jej.rkoniak Re: Karta kredytowa czy gotowka? 02.04.23, 15:30
          musiałbym sprawdzić, to jest amex z DJ
        • bmc3i Re: Karta kredytowa czy gotowka? 03.04.23, 01:44
          boomerang napisał:

> spłaca też roczne opłaty za amex

Nie wszystkie karty American Express mają roczne opłaty.
      • polski_francuz Obudz ją wreszcie! 02.04.23, 15:06
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" żona spiąca amex w terminie bezprocentowo..."

Tu amexy sa mniej rozpowszechnione i moj bank daje/sprzedaje mi vise.

PF
        • boomerang Re: Obudz ją wreszcie! 02.04.23, 23:43
          u nas amexy też wyszły z użycia, na rzecz visy i mastercard - jego żona jest jakimś ewenementem, albo zainwestowała w Berkshire Hathaway Warrena Buffetta.
          • a.jej.rkoniak Re: Obudz ją wreszcie! 03.04.23, 00:20
            ależ my mamy MC i Visa, a amex z Davida Jonesa był potrzebny do grubszych zakupów (zbieranie punktów, talony itd). DJ ma doskonałą politykę równania cen oraz uznawania reklamacji, miewają interesujące przeceny dla swojaków. W DJ mają swoje stoiska firmy szmaciane, zysk w tym, że kupując w DJ zbierasz punkty zamieniane na talony do sklepu.
          • 1.melord Re: Obudz ją wreszcie! 03.04.23, 00:33
            boomerang napisał:

> u nas amexy też wyszły z użycia, na rzecz visy i mastercard - jego żona jest ja
            > kimś ewenementem

to prawda wyszly z powszechnego uzycia
            Ja tez jestem ewenementem i obecnie uzywam amex glownie do zakupu biletu lotniczego gdy opuszczam AU.
            Koszt utrzymania karty to $130/rok....duzo,ale placac nia uzyskuje ubezpieczenie zdrowotne/materialne na okres pobytu.
            Gdybym mial wykupic takie ubezpieczenie w jakiejkolwiek firmie ubezpieczeniowej,koszt polisy bylby kilkakrotnie wiekszy
    • pies.na.czarnych Re: Karta kredytowa czy gotowka? 02.04.23, 16:41
      > Czemu Holendrzy atakuja niemieckie automaty? W Holandii, banki wyposazyly automaty w mechanizm, ktory powoduje ze po eksplozji banknoty sa oblewane ciecza i sa bezwartosciowe. We Francji jeszcze o takich atakach nie slyszalem.>

Raczej dlatego, ze jest tam bardzo mało automatów, a zwłaszcza na peryferiach i "ciemnych" uliczkach.
      W Belgii niedawno był płacz na ten temat. Banki odpowiedziały najpierw, ze ludzie nie wypłacają gotówki bo nawet w sklepikach z gazetami można płacić kartą. Ustawili jednak kilka automatów, ale jedynie na ulicach handlowych w centrum miasta.

> Chyba karty kredytowe zastapia gotowke?

Tu nie ma "chyba", tu jest 100% pewności. Ja sam od wielu lat płacę tylko kartą i tak robią moi wszyscy znajomi. Od czasu pandemii nie nosze gotówki w kieszeni, kiedyś mialem zawsze w portfelu jakieś 50-100€ na wszelki wypadek. Kiedyś nie wszystkie sklepy miały terminale, a te małe kazały sobie płacić 0,50€ za transakcję. Teraz tego nie ma. Dodatkowo możliwość płacenia telefonem jest + na rzecz bezgotówkowych płatności. W razie kradzieży portfela nie tracisz gotówki, którą ewentualnie miałbyś w kieszeni.
      VISA już kilka lat temu obok karty kredytowej wprowadziła debet kartę.
      • tapatik Re: Karta kredytowa czy gotowka? 03.04.23, 23:04
        pies.na.czarnych napisała:

> > Chyba karty kredytowe zastapia gotowke?
        >
        > Tu nie ma "chyba", tu jest 100% pewności. Ja sam od wielu lat płacę tylko kartą
        > i tak robią moi wszyscy znajomi. Od czasu pandemii nie nosze gotówki w kieszen
        > i, kiedyś mialem zawsze w portfelu jakieś 50-100€ na wszelki wypadek. Kiedyś ni
        > e wszystkie sklepy miały terminale, a te małe kazały sobie płacić 0,50€ za tran
        > sakcję. Teraz tego nie ma. Dodatkowo możliwość płacenia telefonem jest + na rze
        > cz bezgotówkowych płatności. W razie kradzieży portfela nie tracisz gotówki, kt
        > órą ewentualnie miałbyś w kieszeni.

Skąd ta 100% pewność?
        Jeśli ukradną mi portfel z kartami, to ukradną mi jeszcze więcej niż mam w kieszeni.
        Plus to, że tej kradzieży mogą dokonać zdalnie.

> VISA już kilka lat temu obok karty kredytowej wprowadziła debet kartę.

MasterCard już od dawna ma karty debetowe.
        • pies.na.czarnych Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 14:26
          > Skąd ta 100% pewność?
          > Jeśli ukradną mi portfel z kartami, to ukradną mi jeszcze więcej niż mam w kieszeni.

Jeżeli pin masz napisany na karcie czerwonym flamastrem to tak.

> MasterCard już od dawna ma karty debetowe.

Wszystko zależy od banku, w którym jesteś. Ja mam Master Card, a Bancontact wymieniono mi na Visa - debet.
          • tapatik Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 15:24

> > Skąd ta 100% pewność?
            > > Jeśli ukradną mi portfel z kartami, to ukradną mi jeszcze więcej niż mam
            > w kieszeni.
            >
            > Jeżeli pin masz napisany na karcie czerwonym flamastrem to tak.

Musiałbym jeszcze zdrapać numer CVV oraz wyłączyć płatności zbliżeniowe (to akurat wyłączyłem).
            • pies.na.czarnych Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 15:40
              Użycie cudzej karty w sieci wymaga trochę zachodu. Nie każdy potrafi ukryć swój IP i takie inne bajery. Poza tym bardzo łatwo możesz zablokować swoją kartę. Kradzieżą kart nie zajmują się amatorzy, a po ukradzeniu/zgubieniu gotówki prawdopodobieństwo złapania sprawcy jest bliskie zeru.
    • borrrka Złote krugerandy, carskie świnki i sztabki Au 02.04.23, 21:31
      To waluta najbliższej przyszłości.
      Człowiek dość długo żyje i kiedyś w ekspresie Kraków Wawka spotkałem faceta, który uciekał przed bolszewikami w 1919.
      I gdy wszystkie pociągi stanęły, za złote ruble kupili karetę i dojechali do Brześcia.

PS. I brylanty.
      • polski_francuz Inflacja vs. złote krugerandy, carskie świnki... 02.04.23, 22:07
        borrrka napisał:

"... za złote ruble kupili karetę i dojechal i do Brześcia.

PS. I brylanty.
        "

Ponoc jest, w rzeczy samej, duzo zlota w Polsce. Problemem jest niepraktyczna wymiana zlota czy brylantow na uslugi czy towary. Ale, moze chcesz powiedziec ze inflacja postepuje? W Polsce ponoc zmalala nieco. Czy dalej bedzie postepowac?

This is the question

PF
        • borrrka Chcę powiedzieć, że czasy niepewne 02.04.23, 22:24
          Inflacja to niedogodność, ale gdy moja Rodzina uciekała z Korytarza do Kongresówki w 1939, z dwojgiem małych dzieci, "żywiciele i obrońcy" tylko za złoto coś do żarcia sprzedawali.
      • boomerang Re: Złote krugerandy, carskie świnki i sztabki Au 02.04.23, 23:48
        diamenty najlepsze, bo wykrywacze metali ich nie wykrywają, np w samolotach, tylko trzeba je chronić przed ogniem
        • a.jej.rkoniak Re: Złote krugerandy, carskie świnki i sztabki Au 03.04.23, 00:24
          ale kamery termowizyjne owszem
          leciałem do Europu z banknotami w kieszeni, a tu pan na bramce pyta?
          co masz w kieszeni? to mu pokazałem. pewnie większe kamyki wykryje.
          • boomerang Re: Złote krugerandy, carskie świnki i sztabki Au 03.04.23, 02:10
            diament to nie kamyk. kamyki się nie palą
    • boavista4 Re: Karta kredytowa czy gotowka? 03.04.23, 02:54
      Jestem przeciwnikiem gotówki i kart kredytowych. Powinniśmy nie kupować, ale nabywać produkty i usługi na słowo.
    • jorl11 Re: Karta kredytowa czy gotowka? 03.04.23, 10:51
      A ja place praktycznie zawsze w Niemczech karta Visa. Dowolnie male kwoty tak idzie.
      Mam Vise za chyba 72euro na rok. Ale mam w niej
      1. Ubezpieczenie chorobowe za granica dla mnie i tego kto jedzie ze mna. Wlasnie jestem na statku z corka i wnuczka, sa ubezpieczone na choroby na mojej Visie.
      2. Wycieczki oplacone Visa mam ubezpieczenie jak nie pojade w uzasadnionych wypadkach. Bo zachorowalem np. Dostane kase spowrotem
      3. Mam ubezpieczenie od wypadkow, dostane odszkodowanie jak mi sie cos trwalego stanie. Raz zlamalem nadgarstek, dostalen z 7tys euro odszkodowania z Visy. Lepiej nie miec wypadku ale jak juz daja.
      4. W bankmatach na calym Swiecie biore krajowa kase Visa bez bankowych oplat. Dla mnie wazne bo praktycznie co tydzien biore PLN w Pllsce z bankomatu. Nie wymieniam w kantorze.

Te 72euro/rok mi sie oplaca jak cholera.
      Acha zadne bonusy oczywiecie nigdy konta nie przeciagam wiec zadne karne odsetki.
    • j-k Holendrzy ? 06.04.23, 14:47
      polski_francuz napisał:
      > Czemu Holendrzy atakuja niemieckie automaty?

Holendrzy ?

pisz: - "obywatele Holandii" - tez bedzie "poli-poprawnie" - ale za to blizej prawdy :)
      • pies.na.czarnych Re: Holendrzy ? 06.04.23, 15:41
        Równie dobrze mógł napisać Polacy mieszkający w Holandii;)
        • j-k Re: Holendrzy ? 06.04.23, 15:44
          > Równie dobrze mógł napisać Polacy mieszkający w Holandii;)

Nie mogl - bo wiedzial, ze to nie byli Polacy.
      • boomerang Re: Holendrzy ? 06.04.23, 20:43
        Ujmując to w konwencji unijnej: "Europejczycy okradają Europejczyków".
    • swiblowo Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 20:55
      p_f napisał:

>>We Francji jeszcze o takich atakach nie slyszalem<
      - macie tam inne rozrywki; zdaje się, Emanuel was odmładza))

Jak na razie - gotówka. Z przykrością stwierdzam, ze moja karta jest w tej chwili bardzo...lokalna.
      • polski_francuz Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 21:59
        swiblowo napisała:

" Jak na razie - gotówka. Z przykrością stwierdzam, ze moja karta jest w tej chwili bardzo...lokalna. "

Nasz prezydent stara sie wlasnie o poprawe sytuacji.

Milo Cie znow widziec na forum.

PF
        • swiblowo Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 22:09
          Cześć!
          Może Emanuel będzie się trochę....sprężał?
          Poproś go, nie chcemy robić tego osobiście, naprawdę nie chcemy...juz się nauczyliśmy zrobić tort "Napoleon".

Ps. nie bierz tego serio 😅
        • felusiak1 Re: Karta kredytowa czy gotowka? 08.04.23, 22:25
          Ju się starał ale nic nie było słychać.
      • boomerang Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 23:32
        Z przykrością stwierdzam, ze moja karta jest w tej chwili bardzo...lokalna.

Wracaj do Polski.
        • swiblowo Re: Karta kredytowa czy gotowka? 07.04.23, 00:12
          Aaa, dziękuję. Niedługo przyjadę. Ale straszą mnie, ze cebula jest po 7 zł a kefir po 9.
          Poza tym czasem mam wrażenie, ze tu bardziej lubią Polaków, niż Polacy sami siebie w PL. :(
          • boomerang Re: Karta kredytowa czy gotowka? 07.04.23, 00:19
            Polacy już tak mają że się nie lubią. To rezultat systemu kastowego z którego wyszli.
    • swiblowo Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 22:05
      Dziękuję wujku za radę. W moim przypadku jednak nie zadziała. :)
    • swiblowo Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 22:16
      Sypiesz radami jak z rogu obfitości.
      Bardzoś chojny waćpan!
    • swiblowo Re: Karta kredytowa czy gotowka? 06.04.23, 22:38
      Rzeczywiście. Ale wstyd!!!!
      Nie rozgłaszajmy tego, ok?
    • swiblowo Re: Karta kredytowa czy gotowka? 07.04.23, 01:05
      Podobno jest wariant, ze rozdawać będą za darmo. Za punkty jakieś w internecie.
      • boomerang Re: Karta kredytowa czy gotowka? 07.04.23, 01:15
        Zgadza się. Żywność będzie kryptowalutą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka