Dodaj do ulubionych

Znaleźli Atlantydę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:24
Wyspa Santorini położona obok Krety to pozostałość po legendarnej Atlantydzie.
Wyspa ta była pierwotnie kilkakrotnie większa. Wybuch wulkanu spowodował jej
eksplozję i zniszczenie istniejącej tam cywilizacji. Kataklizm dotknał też
Kretę.
Obserwuj wątek
    • Gość: DM Santorini to Atlantyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:25
      Wyspa Santorini położona obok Krety to pozostałość po legendarnej Atlantydzie.
      Wyspa ta była pierwotnie kilkakrotnie większa. Wybuch wulkanu spowodował jej
      eksplozję i zniszczenie istniejącej tam cywilizacji. Kataklizm dotknał też
      Kretę.
    • Gość: DM Santoryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:29
      THIRA, Santoryn, staroż. Tera, wyspa gr. na M. Egejskim (region adm. W.
      Egejskie Pd.), w Cykladach, na pd. od wyspy Ios; pow. 76 km2, 7 tys. mieszk.
      (1981); gł. miejscowość Thira; pochodzenia wulk., w środk. części czynny wulkan
      Kajmeni (Santoryn, wys. 131 m), na pn. głęboko wcięta zatoka M. Egejskiego
      (stara kaldera wulk.); potężny wybuch wulkanu w poł. II tysiącl. p.n.e.
      spowodował zniszczenie znacznej części wyspy; częste trzęsienia ziemi; uprawa
      winorośli; winiarstwo, rybołówstwo, eksploatacja pumeksu; turystyka; połączenie
      promowe z Atenami i Iraklionem na Krecie.
      Historia. W epoce brązu (2900–1100 p.n.e.) ważne centrum kultury cykladzkiej;
      wykopaliska (1867–70 fr., 1894 niem., 1967–71 amer.) w Akrotiri i okolicy
      odsłoniły część miasta, zniszczonego w poł. II tysiącl. p.n.e. potężną erupcją
      wulkanu, m.in. domy do wys. I piętra z wyposażeniem (kam. ławy, gliniane
      skrzynie, naczynia z brązu, ceramika malowana, narzędzia); w wielu
      pomieszczeniach unikatowe malowidła ścienne (m.in. Wiosenny pejzaż z
      jaskółkami, Skaczące małpy); po kataklizmie wyspa nie zamieszkana;
      skolonizowana ok. X w.(?) p.n.e. przez Dorów, którzy zał. m. Tera (intensywny
      rozwój w okresie archaicznym); wykopaliska (XIX/XX w.) odsłoniły resztki ulic,
      domów, świątyni Apollina, akropol i nekropolę.

• Gość: DOCIEKLIWY Re: Santoryn IP: *.fbx.proxad.net 15.11.04, 12:34
        FACET, NIE CYTUJ TUTAJ OPISOW PLATONA
        • kropekuk A ja wlasnie chce,bo nie pamietam: chce sobie tego 16.11.04, 00:10
          Platona dopasowac i do tego wybuchu, i do wyspy, i uroczej knajpki w Warszawie
          na Saskiej Kepie...
    • Gość: mac NO JAK - a POLSKA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:33
      To przecież kraina szczęścia, druga Japonia, kraj miodem i mlekiem płynący... My
      to wiemy od dawna, ale Amerykanie to ignoranci, więc szukają nadal!!!!!!!!!
    • Gość: Tomek Li U Platona Atlantyda leżała za Słupami Herkulesa... IP: 217.74.48.* 15.11.04, 11:00
      ...czyli za Cieśniną Gibraltarską, na Atlantyku, jak sama nazwa wskazuje. To
      jak z tą precyzją? Coś wygląda na to, że autorzy "badań" mają kłopoty z
      czytaniem ze zrozumieniem. Poza tym, u Platona cały passus o Atlantydzie to nic
      innego, tylko figura retoryczna, i wyciąganie na tej podstawie wniosków o jej
      rzeczywistym istnieniu to bzdurzenie.
      • krystian71 Re: U Platona Atlantyda leżała za Słupami Herkule 15.11.04, 12:14
        Prosze nie obrazac nieuleczalnego atlantomana :))
      • heimer Re: U Platona Atlantyda leżała za Słupami Herkule 15.11.04, 13:18
        Gość portalu: Tomek Li napisał(a):

> Poza tym, u Platona cały passus o Atlantydzie to nic innego, tylko figura
        > retoryczna, i wyciąganie na tej podstawie wniosków o jej rzeczywistym
        > istnieniu to bzdurzenie.

Gdyby wszyscy mysleli tak jak Ty, do tej pory Troja czekalaby na odkrycie.

• krystian71 Re: Znaleźli Atlantydę? 15.11.04, 12:13
      to znaczy,ze cos nowego odkryli,co lezy m-y cyprem a Syria?
      Szukaja w zlym miejscu-Atlantyda znajdowala sie na zachod od slupow Herkulesa
      Wszystko inne to pozostalosci innych cywilizacji
      • Gość: DOCIEKLIWY Re: Znaleźli Atlantydę? IP: *.fbx.proxad.net 15.11.04, 12:29
        POWINNI CIEBIE ZATRUDNIC JAKO EXPERTA, KRYSTIANKU
        • krystian71 Re: Znaleźli Atlantydę? 15.11.04, 15:18
          ja juz swoja prace mam,wszystko inne to przyjemnosc,to forum tez
          Ale juz wiem co bede robil jak zarobie tyle kasy co Schlieman:)))
          • Gość: %#&%$# za słupami!!!! IP: *.icpnet.pl 15.11.04, 19:17
            krystan masz rację wedle mojej wiedzy jeśli istniały atlantyda i lemuria to
            były położone odpowiednio na obecnym atlantyku i pacyfiku - raczej w rejonie
            zatoki meksykańskiej lub na północny wschód od niej - lokalizacja na morzu
            śródziemnym jet mało prawdopodobna - to rejon dobrze znany starożytnym i
            świetnie udokumentowany (sumer+akad+hetyci+grecja) przynajmniej do roku 3000
            pne bez jawnych wzmianek o atlantydzie. Podania indian północnoamerykańskich
            (spisane z ustnej tradycji w latach 60tych) wspierają lokalizacje zatopionych
            lądów na oceanach po obu stronach cieśniny panamskiej...
            • krystian71 Re: za słupami!!!! 15.11.04, 22:47
              eh ,i te dziesiatki dowodow,ze musialo istniec panstwo,pedace prazrodlem cywilizacji starozytnego Egiptu i Ludow pd Ameryki na co wskazuja liczne podobienstwa tych tak oddalonych kultur
              I to dziwne i tajemnicze Morze Sargassowe,co wyglada tak jakby tysiace lat temy jakis lad rozbeltal sie w wodzie i dziwny przebieg Golfsztormu,kalendarz i zegary Majow,o ilesz to ciekawsze niz to forum :)))
    • Gość: igor Wygrzebales stary National Geographic.? Ile to lat IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 15.11.04, 19:40
      temu juz to odkryto? Dziesiec moze. Atlantyda to mit polityczny Atenczykow.
      Propaganda grecka byla juz wtedy wysoko rozwinieta. Fakt, ze do dzisiaj kursuja
      mity o superpotedze tysiace lat temu, doskonale swiadczy o tym, ze wino ma
      znakomity wplyw na fantazje.
      • kropekuk Eee tam, to i BBC tez ten numer wlasnie wygrzebalo 16.11.04, 00:15
        news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4011545.stm
        • krystian71 Re: Eee tam, to i BBC tez ten numer wlasnie wygrz 16.11.04, 00:18
          czy Santorini lezy m-y Cyprem i Syria?
          • kropekuk Jasne, ze nie: dokladnie po przeciwnej stronie 16.11.04, 00:35
            Cypru, szkoda. I jeszcze dalej od Slupow Heraklesa. Nb. gdy bylem maly (no moze
            12-14 lat) tez mialem hopla na punkcie Atlantis. Sam dzis nie wiem, dlaczego...
            • krystian71 Re: Jasne, ze nie: dokladnie po przeciwnej stroni 16.11.04, 00:42
              bo nie znasz recepty na szczesliwe zycie-to spelnienie marzen 14-to latka
              :)))
              A ja pytalem celowo ,a ty nie zajarzyles.Tekst w GW mowi o jakichs poszukiwaniach m-y Cyprem a Syria,a tu wszyscy wsiedli na Santoryn,ktory jest podejrzewany,ale cos od konca lat szescdziesiatych ubieglego stulecia
              A ten artykul w BBC jest o czym?
              • kropekuk O tym, co w GW. A Santorini to ma te legende nawet 16.11.04, 00:46
                na swojej website:
                www.santonet.gr/maps/
                Pamietam, ze mnostwo wtedy czytalem, o Mezoameryce tez...Dzisiaj jestem
                sceptyczny: jesli byl kontakt, to czemu Majowie pojawili sie tak pozno i czemu
                brak wspolnoty pisma z Egiptem etc.etc.
                • krystian71 Re: O tym, co w GW. A Santorini to ma te legende 16.11.04, 02:18
                  dzieki,nie chcialo mi sie czytac bbc:)
                  pogrzebie jutro w pudlach i wyciagne ci liste podobienstw tych dwoch kultur,a nawet pism
                  Wiesz takich znakow jak matka,woda,ziemia,pra slow,ktore w wielu jezykach sa dziwnie podobne.No i dominujacy znak trzech szczytow,ktore wg.Platona byly na Atlantydzie widoczne z daleka,zapisywanych jako trojzab,symbol Posejdona,ktory jak wiesz byl patronem i wladca tej wyspy
                  Straszna godzina i zaczynam pieprzyc
                  Dobranoc
                  • kropekuk Re: O tym, co w GW. A Santorini to :) 16.11.04, 02:22

• Gość: PiotrPSP Re: Znaleźli Atlantydę? IP: *.cariboo.bc.ca 15.11.04, 20:16
      Samo zatopione miasto ponoc bylo czescia duzego panstwa, a wiec izolowane wyspy
      raczej nie sa dobrymi kandydatami na Atlantyde. Ponadto poziom morza w epoce
      lodowcowej byl tylko 300m nizszy niz dzisaj, wiec Atlantyda na glebokosci 1500m
      jest malo prawdopodobna. Atlantyda pasjonuje ludzi, ale nie wszyscy ucza sie o
      niej.
    • Gość: ADAM.............. ZYDZI, CHCIALBYM WAS POKOCHAC, ALE NIE MOGE, IP: 66.98.226.* 16.11.04, 00:24
      ZYDZI, CHCIALBYM WAS POKOCHAC, ALE NIE MOGE.
      MOJA ODPOWIEDZ DO WSZYSTKICH ZYDOW NA TYM FORUM.
      POZWOLCIE MI ODPOWIEDZIC NA WSZYSTKIE WASZE WSZAWE POSTY.
      --------------------------------------------------
      • Gość: Gerard pokochaj Zydowke, Zacharciu! Z chlopcami to fe! IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.11.04, 00:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka