Dodaj do ulubionych

Anne Sikorska w Berlinie

22.11.24, 09:26
Zstępni byli na promocji nowej książki.
Podobno rewelacyjny profesjonalizm + sprawność intelektualna Pani Ministrowej.
Zstępna, jak to warszawska emanca (sie nazywa "warszawska Julka") stwierdziła, że Radek ma teraz wyzwanie - uczynić Ją "prezydentową" :)
A ja doprawdy nie wiem, kogo bym wybrał - obaj dżentelmeni reprezentują dokładnie TO, za co głosuję na Platformę.
Od czasów Kongresu Liberalno-Demokratycznego.
Obserwuj wątek
    • borrrka PS. Dla mniej zorientowanych obywateli zza 7 mórz 22.11.24, 09:36
      Dziś w Bolandzie prawybory na kandydata Platformy w wyborach prezydenckich - sms się głosuje.
      • boomerang Re: PS. Dla mniej zorientowanych obywateli zza 7 22.11.24, 09:59
        Te wybory nie mają przyszłości. Pisior filotrumpista ich obu pogodzi.
        • borrrka Pozwolę sobie wątpić 22.11.24, 10:18
          Czasy Jarka ogólnie to już minęły:)
          Elektorat wymiera.
          A tytan intelektu z UJ konstytucyjnie nie może już startować.
      • stefan4 Re: Dla mniej zorientowanych obywateli zza 7 mórz 22.11.24, 10:21
        borrrka:
        > Dziś w Bolandzie prawybory na kandydata Platformy w wyborach
        > prezydenckich - sms się głosuje.

Głosuje się SMSem — ale to dotyczy tylko członków Partii. Więc nic nie tracicie za tymi siedmioma morzami: gdybyście byli na ojczyzny łonie, to również tylko byście się przyglądali przez telewizory i jutiuby.

Swoją drogą, to mam wątpliwość techniczną. Jak oni zabezpieczyli to SMSowanie przed fejkami i innymi manipulacjami? Wszystkim członkom partii rozdali tajne hasła? Jeszcze żeby to była specjalna partyjna aplikacja, to bym rozumiał; ale zwykły SMS?

No, ale w jaki sposób partia typuje swojego kandydata na prezydenta, to tylko jej sprawa. W niektórych partiach się głosuje rzetelnie, w innych nierzetelnie, albo głosuje tylko ścisłe kierownictwa, albo tylko towarzysz prezes. Co nam do tego...

- Stefan
        • borrrka Mówili w telewizorze kolorowym 22.11.24, 10:28
          Że jest bardzo dobrze zabezpieczone i system pewny.
          A ja i tak dużej różnicy nie widzę między kandydatami.
          Obaj mają "to" coś, czego oczekuję od liberalnych polityków.
          • stefan4 Re: Mówili w telewizorze kolorowym 22.11.24, 10:53
            borrrka:
            > Że jest bardzo dobrze zabezpieczone i system pewny.

Aha. Ty nie wiesz, jak zabezpieczone. Ja nie wiem, jak zabezpieczone. Telewizor nie wie, jak zabezpieczone. Ale mówi, że zabezpieczone. Jednak nieważny jest telewizor ani my. Istotne jest, żeby głosujący wiedzieli, jak to działa. Najlepszy zamek w drzwiach jest bez wartości, o ile lokator nie umie włożyć klucza do dziurki.

borrrka:
            > A ja i tak dużej różnicy nie widzę między kandydatami.

Ja kiedyś słuchałem jednego a potem drugiego. Trzaskowski troszczył się (jak twierdził) o
                • dobrobyt,
                • bezpieczeństwo,
                • samorządność.
            Sikorski troszczył się o
                • bezpieczeństwo międzynarodowe,
                • bezpieczeństwo wewnętrzne.
            Kiedy dostał pytanie o to, co sądzi o poziomie życia obywateli i co można w tej sprawie poprawić, stwierdził, że obywatele dokonali w tej sprawie wielkiego skoku, że prześcignęli wiele państw Europy i że trzeba im zapewnić bezpieczeństwo, żeby żaden Putin im w tym nie przeszkodził.

Ja trochę obawiam się tak jednostronnie skoncentrowanej uwagi na bezpieczeństwie. Przypominam, że najbardziej niebezpieczne instytucje państwowej przestępczości tradycyjnie mają bezpieczeństwo w nazwie. Np.:
                • SB (= Służba Bezpieczeństwa)
                • UB (= Urząd Bezpieczeństwa)
                • KGB (= Комите́т госуда́рственной безопа́сности )
                • RSHA (= Reichssicherheitshauptamt )
                • StaSi (= Staatssicherheit )
                • StB (= Státní bezpečnost )
                • Securitate
            itp.

- Stefan
      • j-k No to Radek przepadnie... 22.11.24, 14:08
        borrrka napisał:
        > Dziś w Bolandzie prawybory na kandydata Platformy w wyborach prezydenckich - sm
        > s się głosuje.

No to Radek przepadnie.

- facjate ma malo-prezydencka, chociaz intelekltualnie pewnie jest lepszy.

PS. Posada szefa MSZ - to tez niezla fucha.
    • de_oakville Re: Anne Sikorska w Berlinie 22.11.24, 12:28
      Dwoch dobrych kandydatow to nie jest w dzisiejszych czasach korzystna rzecz, bo to odwraca uwage od sprawy najwazniejszej, czyli pokonania reprezentanta drugiej strony. Jak mowi przyslowie "gdzie kucharek szesc...". W polskiej telewizji, nawet przychylnej KO slyszalem dyskusje na temat, ktory z tych dwoch kandydatow ma wiecej drobnych wad, skoro wiadomo, ze obaj maja ogromne zalety. A wiec Sikorski za bardzo "nadety", bo ukonczyl Oxford i za malo sie usmiecha, a Trzaskowski za bardzo warszawski, a w dodatku kazal podobno pozdejmowac krzyze, co dla niektorych jest obraza uczuc religijnych.
      W ostatnich wyborach prezydenckich glosowalem na Trzaskowskiego i jego nadal uwazam za kandydata bardziej odpwiedniego. Prezydent to osoba bardziej reprezentacyjna niz robiaca polityke, a geniusz polityczny jakim jest niewatpliwie Sikorski pasuje bardziej na stanowisko ministra spraw zagranicznych, premiera albo ministra obrony.
      • borrrka Do wyborów pół roku 22.11.24, 12:55
        I seweryn dawno zapomni o tych "prawyborach" .
        Jest właśnie odpowiedni moment by robić takie akcje, których prawdziwym celem jest wcześniejsze rozpoczęcie kampanii.

A wad dopatrzeć można się w każdym, tyle że wady pisowskie są ze świata groteski, skurwysy.stwa i głupoty.
        Ci dwaj panowie są mniej więcej OK.
        A Radka komendat kiedyś po rękach całował!

www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=kaczy%c5%84ski+ca%c5%82uje+sikorskiego+w+r%c4%99k%c4%99&mid=948C5E4B45BBCC2F24C4948C5E4B45BBCC2F24C4&FORM=VIRE
      • j-k do rzeczy: 22.11.24, 14:14
        Prezydent Trzaskowski - to oznacza absolutna wladze Premiera Tuska.

Prezydent Sikorski - to Premier Tusk bedzie musial dzielic sie z nim wladza.

nie pytam - co wybierasz.

A nie wiem - co woli Tusk.

• dunajec1 Re: do rzeczy: 22.11.24, 16:04
          Jest Duda a to absolutna wladza sekretarza, bedzie Trzaskowski to bedzie absolutna wladza Tuska.
          No Tusk sie uczyl przez 8 lat jak sie rzadzi, dobrym uczniem byl, nauczyl sie.
    • felusiak1 Partyjniak? 22.11.24, 20:37
      borrrka napisał: obaj dżentelmeni reprezentują dokładnie TO

TO, to znaczy co? Potrafią ładnie mówić, są fotogeniczni, potrafią nożem i widelcem?
      I jaką masz pewność, że wynik prawyborów jest prawdziwy i czy nie nastąpi zmiana kandydata przed wyborami?
      Sikorski nijak nie pasuje do nowego szeryfa a jego małzonka..... szkoda gadać.
      Zatem wystawią Rafała. Albo kogoś innego. Będzie wesoło.
      • borrrka Politycy strony przeciwnej 22.11.24, 21:18
        Nie potrafią ładnie mówić, nie są fotogeniczni, a z widelcami nie sprawdzałem.
        Więc byłaby to przewaga po stronie Sikorskiego i Trzaskowskiego
        Komendant chodzi z rozpiętym rozporkiem, w różnych butach i z monstrualny brzuchem, i tak, traktuję to jako plusy ujemne. Podobnie, jak czarne uzębienie..
        Niegramatycznie i często od rzeczy mówi.
        Można bronić, bo dał "pińćset", ale nie mnie, więc wybacz...
        • felusiak1 Re: Politycy strony przeciwnej 22.11.24, 22:21
          Zupełnie nie interesuje mnie jakikolwiek polityk drugiej strony. Chcialem się jedynie dowiedzieć co tak ci sie podoba w obu z twojej strony.
          • borrrka Re: Politycy strony przeciwnej 22.11.24, 23:13
            Tylko blondynki mi się podobają. Typ high cheekbones. Tak się chyba za siedmioma morzami mówi?
            • felusiak1 Re: Politycy strony przeciwnej 23.11.24, 00:08
              Moim zdaniem pomidorówka jest lepsza z makaronem niż z ryżem. O dziwo niektorzy uwazają, że kartoflami. Brrrrrrrrrrrrrrrr
              • borrrka I tego się trzymaj, Felusiak 23.11.24, 11:05
                PS. A krytyka Anne Applebaumowej w zakresie jej dużych publikacji jest błędem - są bardzo dobre.
                Bieżącego dziennikarstwa nie śledzę, bo pisze w jakimś barbarzyńskim quasi germańskim języku, którego na stepach Kongresówki nie znamy.!
                • boavista4 Re: I tego się trzymaj, Felusiak 23.11.24, 22:36
                  Ja tam nie czytam pani Ani, bo pisze za madrze! Vole czytac O"Globo!
                  Wstrzasajaca jest wiadomosc o rozwodzie pani Annaleny Baerbock.
                  Wizyta pani Ani Jabloneczki w Berlinie musi sie wiazac cus z tym rozwodem! Czyzby obie Anie chcialy sie wymienic chlopami? Napewno o wiele atrakcyjnieszy jest domek w Poczdamie niz na zadupiu pod Bydgoszcza! A ten Zdradek, moj Boze, klnie jak szewc przy klenerach, aprzy Stokrotce nawet zapomnial, ze jego zona jest Amerykanka i kazda dyskysje zamienia w kleske. Pani Anialena jest Slazaczka i pasowala by do niego pod kazdym wzgledem, Natomiast pani Ania Jabloneczka ma ogromne mozliwosci wszedzie. z wyjatkiem klasztorow.
                  • boavista4 Re: I tego się trzymaj, Felusiak 23.11.24, 22:58
                    Czy ktos zaspiewa piosenke o pani Ani? Najwyzszy czas! Najlepiej to moze zrobic jakis Kacap, Dla porownania , O Mari Walewskiej spiewal znakomity Carlos Galhard,

• felusiak1 Re: I tego się trzymaj, Felusiak 23.11.24, 23:18
                  No przecież wszyscy wiedzą, ze nie można krytykować.
                  Ale swoją drogą czytając jej polityczne komentarze zastanawiam się co ona bierze albo co pije bo książki pisze dobre. Dziwne.
                  PS. Applebaum nie jest dziennikarką. Ona pisze felietony.
                  • vermieter Re: I tego się trzymaj, Felusiak 23.11.24, 23:56
                    felusiak1 napisał:

> PS. Applebaum nie jest dziennikarką. Ona pisze felietony.
                    >
                    Pisanie felietonów nie przeszkadza w byciu dziennikarką. Pisze i wydaje również książki.
    • felusiak1 Tusk zdążył przeczytać 23.11.24, 23:24
      Moje wpisy znikly ale Tusk zdążył przeczytać i odstawił Sikorskiego.
      Chyba, prawie, napewno wystawi Czaskoskiego. Chyba bo ma historię zmieniania koni.
      Sikorska nawypisywał i ma przechlapane w pewnych kregach.
      Niedługo nastapi zmiana ministra spraw zagranicznych. Ciekawe gdzie wypchną Sikorskiego?
      Może zostanie ministrem od lasów państwowych.
      • jk2007 Re: Tusk zdążył przeczytać 24.11.24, 00:05

Rafał Trzaskowski. Fot. Twitter, @trzaskowski_
        Zwolennik wzmacniania Ukrainy i agendy LGBT, który „negował ludobójstwo” na Wołyniu, kandydatem PO na prezydenta Polski
        23 listopada 2024|2 komentarze|w polityka, Polska, Wydarzenia |Przez Marek Trojan
        Oficjalnym kandydatem KO w przyszłorocznych wyborach prezydenckich został prezydent Warszawy, Rafał Trzaskowski. Wcześniej dał się poznać m.in. jako polityk zdecydowanie proukraiński i prounijny, wspierający agendę LGBT i który nie zgadza się, że rzeź wołyńska była ludobójstwem.
      • boomerang Re: Tusk zdążył przeczytać 24.11.24, 02:30
        Teraz piszą że Sikorski odgrywał w tych wyborach rolę zająca tylko, aby wzmocnić Trzaskowskiego w przyszłej konfrontacji z kandydatem prawicy.
        • boavista4 Re: Tusk zdążył przeczytać 25.11.24, 06:06
          Gdyby Trzaskowski wygrał wybory to Zdradek powinien mu dać Anie na czas prezydentury jako pierwsza dame poza małżeństwem Rafala.
          Nikt nie zauważył, ze PiS mianował Karola Nawrockiego jako swojego kandydata, Oczywiście Nawrocki szans nie ma , ale może zwyciężyć jeżeli do swojego programu wyborczego przyjmie moje propozycje:
          1, Przyłączenie do Polski Moskwy, Władywostoku i Królewca
          2, Przeniesienie stolicy Polski do Krakowa,
          3, Wyposażenie Niezwyciężonej Polskiej Armi w konie z AI
          4, Budowe tunelu miedzy Polska i Brazylia,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka