Dodaj do ulubionych

Premiera premierki

31.10.25, 09:26
Po raz pierwszy kobieta jest premierka Japonii. Mozna zgadnac, ze jest tam duzo do roboty...m.in. opanowac nienawisc do turystow zagranicznych czy ujrzec role Japonii podczas 2 ws, tak jaka ona byla...

PF
Obserwuj wątek
    • 1.melord Re: Premiera premierki 31.10.25, 09:58
      polski_francuz napisał:

> Po raz pierwszy Mozna zgadnac, ze jest tam duzo do roboty.... opanowac nienawisc do turystow zagranicznych

byles w Japonii?
      ja bylem kilka razy i nigdy nienawisci nie doswiadczylem
      Jedyny problem to znajomosc angielskiego jest kiepska nawet wsrod mlodych
      W olbrzymiej sieci metra jest natomiast postep gdyz nazwy stacj(kolei rowniez)obok japonskich "krzakow" b.podobnych do siebie dla turysty,sa dodatkowo napisy po angielsku co b.ulatwia podrozowanie nimi
      Polecam zrobic wypad do Japonii,b. ciekawy kraj iprzekonac sie samemu,ze nienawici nie doswiadczysz.
      • polski_francuz Wina prasy 31.10.25, 12:30
        1.melord napisał(a):

> polski_francuz napisał:

" byles w Japonii? Ja bylem kilka razy i nigdy nienawisci nie doswiadczylem"

Bylem w latach 80 na konferencji i tam poznalem przyszla malzonke. Cytuje artykuly z prasy a ta opisuje niechec do cudzoziemcow...

PF
    • boomerang Re: Premiera premierki 31.10.25, 10:50
      Czy to ta która podczas niedawnej wizyty Trumpa w Japonii obiecała że zgłosi jego kandydaturę do pokojowej nagrody nobla?
    • caesar_pl Re: Premiera premierki 31.10.25, 10:58
      Bron Boze Japonczykow przed Nachodzcami.W tej chwili Japonczyk jest bogatszy niz Niemiec,panstwo jest duzo nowoczesniejsze niz Niemcy,nie wspominam czystosci i punktualnosci komunikacji.
      Tusk opowiada wszem i wobec ze Polska dogonila Japonie w PKB liczac pps czyli po wyrownaniu cen.Ale PKB nie mowi nic o dochodach ludnosci , cenach w sklepach,oszczednosciach.I tu Polska nie ma z Japonia najmniejszych szans.
      • 1.melord Re: Premiera premierki 31.10.25, 11:25
        p-f pomylil nienawisc do turystow z niechecia do imigrantow...praktycznie zerowa,pomimo naciskow ONZ i innych organizacji
      • stefan4 wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 11:46
        caesar_pl:
        > nie wspominam czystosci i punktualnosci komunikacji.

Naprawdę nie wspominasz?! W takim razie ktoś włamał się do Twojego posta i wspomniał za Ciebie.

- Stefan
        • caesar_pl Re: wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 12:07
          Wierze niemieckim kolegom którzy porównują Japonię i Niemcy.
          www.youtube.com/watch?v=Y0ceujB16MU
          Czy np.inny kolega
          hwww.youtube.com/watch?v=1XlATtXJvW4
          Nie jestem jak ty wszedobylski omnibus ktory sie na wszystkim "zna".he,he,.Ja polegam na kolegach vlogerach.
          • perla.roztocza Re: wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 12:19
            caesar_pl napisał:

> Nie jestem jak ty wszedobylski omnibus ktory sie na wszystkim "zna".he,he,.Ja p
            > olegam na kolegach vlogerach.

na szczęście stefek4 nie rozmawia ze mną, co jest korzyścią dla mnie, gdyż nie mam zadufanego w sobie belfra na karku wyłapującego byle jakie potkniecie właśnie.
            • caesar_pl Re: wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 13:00
              stefek4 czyli Stefek Burczymucha to pewnie nauczyciel polskiego.Dla takich forma i gramatyka najważniejsze,tresc mniej ważna.
              • perla.roztocza Re: wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 13:04
                caesar_pl napisał:

> stefek4 czyli Stefek Burczymucha to pewnie nauczyciel polskiego.

biedne te dzieci.
                Dla takiego postawić szmatę to chleb powszechny a zostawić gościa na drugi rok to tyle co muchę ukatrupić właśnie.
              • polski_francuz Ucz sie 31.10.25, 13:06
                caesar_pl napisał:

" stefek4 czyli Stefek Burczymucha to pewnie nauczyciel polskiego.Dla takich forma i gramatyka najważniejsze,tresc mniej ważna."

zatem, bo i forma i tresc sa wazne...

PF
              • stefan4 Re: wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 16:43
                caesar_pl:
                > nie wspominam czystosci i punktualnosci komunikacji

caesar_pl:
                > to pewnie nauczyciel polskiego.Dla takich forma i gramatyka najważniejsze,tresc mniej ważna.

Ależ, na ile mogę sądzić, forma i gramatyka Twojej wypowiedzi są bez zarzutu (jeśli tylko olać interpunkcję i pisanie seplenicą). Na trójkę z formy i gramatyki zasługujesz.

Gorzej z logiką wypowiedzi... ale to już jest sprawa całkiem pozaszkolna. Kiedyś może będą w szkołach uczyli pisania nie tylko poprawnego, ale i z sensem — zalecam Ci powrót wtedy do szkoły. Na razie nie masz tam czego szukać.

- Stefan
                • caesar_pl Re: wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 19:42
                  Moje wpisy potwierdzam linkami ktore najczesciej zsprzeczaja temu co ty i twoi kompani tu wypisuja.
                  • caesar_pl Re: wypowiedź samosprzeczna 31.10.25, 22:28
                    www.directupload.eu/file/d/9089/rk7rcy2m_png.htm
                    To przyklad na mentalnosc Stiepana i smierdziela co podaje sie za polskiego francuza.
                    Jakie to proste sprawdzić na google ile kosztuje fryzjer w Niemczech.
                    Bardzo dziwne ze tuskowska propaganda klamstwa probuje tumanic Polakow ktorzy przeciez sa sprytni i natychmiast sprawdza ceny fryzjerow w Niemczech.
                    • boavista4 Re: wypowiedź samosprzeczna 01.11.25, 02:31
                      Sprawdzilem, nie zapłaciłem
                      i nic nie zarobilem.

• polski_francuz Meine Bitte 01.11.25, 09:21
                      caesar_pl napisał:

" To przyklad na mentalnosc Stiepana i kolegi forumowego co podaje sie za polskiego francuza."

bys pisal kulturalniej. Forum to nie budka z piwem...

PF
                      • caesar_pl Re: Meine Bitte 02.11.25, 07:12
                        Nie pamiętasz już swoich wulgarnych wpisów,cwaniaku?
                        • polski_francuz Ewolucja 02.11.25, 08:19
                          caesar_pl napisał:

" Nie pamiętasz już swoich wulgarnych wpisów,cwaniaku?"

Ewoluowalem, co ci tez polecam...

PF

• perla.roztocza Re: Premiera premierki 31.10.25, 11:55
      polski_francuz napisał:

> opanowac nienawisc do turystow zagranicznych

ale w zamian nie ma problemu z podrywem Japonki.
      O ile ciężko dla zagraniczniaka jest rozpalić serce Koreanki to u Japonki za sam fakt bycia z Europy czy USA dostaje się 5 punktów w skali 10. Puls 3 za wybełkotanie kilku prostych słów po japońsku właśnie.
    • jorl11 Re: Premiera premierki 31.10.25, 12:09
      polski_francuz napisał:

> Mozna zgadnac, ze jest tam duzo do roboty...m.in. opanowac n
      > ienawisc do turystow zagranicznych czy ujrzec role Japonii podczas 2 ws, tak ja
      > ka ona byla...

>
      > PF

Moglbys co blizej o tym co wytluscilem z Twojego postu drogi PF? Bo rozumiem ze oficjalna opinia japonczykow, tak uwazasz, o 2 Wojnie Siatowej jest niezgodna z rzeczywistoscia i za „dobra“ dla Japonii i teraz powinni sie poprawic? Dobrze sie domyslam co tak tajemniczo napisales? Mozesz ale jasno blizej o tym?

No i moze warto od razu jasno napisac a nie tak tajemniczo aby mozna bylo sie dowolnych rzeczy domyslac.
      • polski_francuz Gerne 31.10.25, 12:39
        jorl11 napisał:

"Moglbys co blizej o tym co wytluscilem z Twojego postu drogi PF? Bo rozumiem ze oficjalna opinia japonczykow, tak uwazasz, o 2 Wojnie Siatowej jest niezgodna z rzeczywistoscia i za „dobra“ dla Japonii i teraz powinni sie poprawic? "

Japonczycy skoncentrowali swoja historie na Hiroshimie i Nagasaki url=https://en.wikipedia.org/wiki/Japan_during_World_War_II] zupelnie zapomnieli ich role jako mordercow hitlerowskich w Azji[/url].

PF
        • polski_francuz Verbesserung 31.10.25, 12:40
          polski_francuz zle napisał i sie poprawia:
          en.wikipedia.org/wiki/Japan_during_World_War_II

• caesar_pl Re: Verbesserung 31.10.25, 13:24
            Ty sku..masz uklady z Tuskiem?Z ukrainskim morde.ratorem?
            Dlaczego moj post sie nie pojawia?
            www.directupload.eu/file/d/9089/dchjkbji_png.htm
            • polski_francuz IQ 31.10.25, 15:08
              caesar_pl napisał:

" Ty sku..masz uklady z Tuskiem?Z ukrainskim morde.ratorem? Dlaczego moj post sie nie pojawia?"

Bo masz sku..wielu za niski IQ na to forum.

PF
              • caesar_pl Re: IQ 31.10.25, 15:21
                Ty sku..prymitywie nie twoja rola oceniac IQ forumowiczow gdyz juz nie jeden ci udowodnil,cos ty za glab kapusciany.
          • jorl11 Re: Verbesserung 31.10.25, 18:39
            polski_francuz napisał:

> polski_francuz zle napisał i sie poprawia:
            > en.wikipedia.org/wiki/Japan_during_World_War_II

A co bylo zlego w dzialaniach Japonii w Azji w okresie miedzywojennym? Tzn co bylo innego i gorszego, bo o to chodzi, jak dzialaly od wiekow kraje jak Anglia Holandia Belgia Francja poza swoimi granicami? Te najwyzej rozwiniete kraje Swiata?
            Jak bylo z Japonia? A wiec Japonia pod koniec XIXw zaczela prawdziwy kapitalizm skorzstala z osiagniec przemyslowych Zachodu sama kapitaizmem u siebie sie blyskawicznie posuwala w kierunku jak te najwyzej rozwiniete kraje Zachodu. I po 50 latach spotkala sie z problemem surowcow u siebie wiec zaczela robic dokladnie to samo jak dotad kraje Zachodu, patrz wyzej. I jako ze byla od sasiadow dzieki swojemu kapitalistycznemu rozwojowi nagle na duzo wyzszym poziomie rozwoju cywilizacyjnego zaczela je kolonizowac. Jak Anglia USA na swoim terenie, Francja Holandia Belgia. W Azji i Afryce a USA u siebie, na zachod.

Traktowanie tych kolonizowanych krajow przez Japonie nie bylo nic okrutniejsze jak to zachodnie kraje juz robily w stosunku do tubylcow swoich kolonii wiec nie rozumiem dlaczego mialaby sie wstydzic za to?
            Fakt musiala Japonie wiecej walczyc np. w Chinach ale to bylo spowodowane ze USA ogromnie mimlitarnie pomagala Chinczykom przeciw Japonii. Mogla USA tego nie robic byloby duzo mniej trupow a wiec to byla wina USA ze bylo sporo trupow a nie Japonii.

Reasuumujac wlasnie tak Japonia powinna teraz glosno mowic o tamtych czasach ale jak narazie nie moze i musi wbrew obiektywniej historycznej prawdzie, patrz wyzej sypac popiol na swoja glowe i przytakiwac USA.

A USA to porzebuje i wymusza na Japonii takie zachowanie aby usprawiedliwic zniszcenia Japonii poprzez wywolana przez USA celowo wojne. A celem USA bylo zniszczenie konkurenta ktory kapitalizmem sobie dobrze radzil i stawal sie groznym rywalem USA.

Za trudne PF? Wiem, wiem..
    • monalisa2016 Re: Premiera premierki 02.11.25, 12:46
      Pefcia przed switem kogut nie pieje, jestem ciekawa jak dlugo utrzyma sie japonska premier na tej posadzie po zawarciu "porozumienia" z panem Donaldem? :-)
    • hordol ??? jaka nienawiść? 02.11.25, 14:35
      coś ci się popierdoliło.
      starosc nie radosc
      • polski_francuz Wizyta 02.11.25, 15:25
        hordol napisała:

"coś ci się popierdoliło. starosc nie radosc"

Byles w Japonii? Dawno?

PF
        • hordol Re: Wizyta 02.11.25, 17:15
          dosyć dawno . nikt mnie nie przesladował.
          • polski_francuz Re: Wizyta 02.11.25, 17:26
            hordol napisała:

" dosyć dawno . nikt mnie nie przesladował."

Ja tez znam Japonie z poznych lat 80-tych. Byla wowczas liderem Azji. Dzisiaj to sa Chiny i India.

PF
            • monalisa2016 Re: Wizyta 02.11.25, 18:37
              polski_francuz napisał:

> Ja tez znam Japonie z poznych lat 80-tych. Byla wowczas liderem Azji. Dzisiaj t
              > o sa Chiny i India.
              >
              > PF

😎🤪🤣🤓Powiedz nam ze byles tam na sympozjum naukowym.🙈
              • boomerang Re: Wizyta 02.11.25, 19:47
                monalisa2016 napisał(a): [/i]
                > 😎🤪🤣🤓Powiedz nam ze byles tam na sympozjum naukowym.🙈[/i]
                >
                a co w tym złego?
                • polski_francuz Re: Wizyta 02.11.25, 21:55
                  boomerang napisał:

" a co w tym złego?"

Fift/fifty bo poznalem tam przyszla zone i dostalem zaproszenie na funkcje badacza na Monashu u ciebie :)

PF
    • monalisa2016 Re: Premiera premierki 02.11.25, 16:29
      Rozwija sie ciekawa sytuacja w temacie "podboju" Azji, poczekajmy na wiecej doniesien w tej sprawie ale zwrot Japonii o 180° zarysowywal sie coraz bardziej, jak wrobelki na dachach zaczynaja szczebiotac zaczyna byc konkretny czyli karma wraca do maciciela: "To co siejesz, to zbierasz. To co dajesz, to dostajesz. To co widzisz w innych, jest twoim odbiciem"

Japonczycy nie gesi, umieja liczyc!!!

👍♥️🍀Co jak co ale japonskie slodycze, japonskie wyroby cukiernicze moim zdaniem sa najlepsze i najladniejsze w swiecie.👍♥️🍀
    • buldog2 Re: Premiera premierki 03.11.25, 19:34
      Premierka, nie dyplomatka czy inna salaterka? Gościniu
      • buldog2 Re: Premiera premierki 03.11.25, 19:36
        Albo szoferka. Zastanów się nad andronatywem (słówko w sam raz dla takich jak ty) słowa mędrkini.
    • buldog2 Re: Premiera premierki 15.11.25, 15:07
      Znów premierka?
      Słófka półgłófka.
      • polski_francuz Gra na slowach 16.11.25, 09:20
        buldog2 napisał:

" Znów premierka? Słófka półgłófka."

Na slowch mozna grac. Robil to juz Mickiewicz, ktory porownal Litwe ze zdrowiem. Ta gra musi byc umiejetna i tu sie zgadzam. I wskazowki jak te gre poprawic sa mile widziane. Z drugiej strony, obelgi malo pomagaja...

PF
        • buldog2 Re: Gra na slowach 16.11.25, 14:19
          Bardzo ci brak banderowskiej moderacji, w tej chwili schowanej pod dywan?
          • buldog2 Re: Gra na slowach 16.11.25, 14:19
            Z tą moderacją byłeś potężny.
          • polski_francuz What I miss? 17.11.25, 09:34
            buldog2 napisał:

" Bardzo ci brak ..."

Bardzo mi brak wielu kolegow, ktorych posty czytalem i z ktorymi dyskutowalem. M.in. z Francji, ze Stanow z Kanady. Jesli moga niech dadza znac ze jest OK. Moze dojrzewamy, zeby nie powiedziec "sie starzejemy" :) i na to niewiele mozna poradzic.

Pisze o tym, bo sie pewnie dziwisz ze na twoje chamstwo odpowiadam grzecznie. No wiec wyjasniam, ze to jedna z niewielu drog by ozywic forum...

PF

• stefan4 Re: What I miss? 17.11.25, 12:33
              polski_francuz:
              > odpowiadam grzecznie. No wiec wyjasniam, ze to jedna z niewielu drog by ozywic forum...

Grzeczność nie wystarczy, żeby ożywić forum.

Potrzebne są kontrowersyjne tematy dyskusji, a następnie jej obrona nie tylko przed chamstwem, ale i przed wielopostową wymianą opinii na całkiem inne tematy. Szczególnie, jeśli dochodzi do wymiany opinii jakiejś osoby z samym sobą, albo najwyżej między dwiema osobami. To potrafi zabić każdy temat... i przypuszczam, że w pewnych sytuacjach jest czynione właśnie po to, żeby zabić temat.

Ale nie mam pojęcia, jak taką obronę przeprowadzać. Pewnie trzeba stosować klasyczną zasadę niekarmienia trolli, ale w przypadku wielopostowej dysputy trolla z samym sobą i to będzie nieskuteczne. Nic lepszego nie potrafię jednak wydumać.

- Stefan
              • caesar_pl Re: What I miss? 17.11.25, 14:11
                Nie zapominaj ze duza czesc tutaj piszacych nie ma mozliwosci zalozyc nowego watku czy nawet odpowiedziec cytujaco.
                • stefan4 Re: What I miss? 17.11.25, 14:33
                  caesar_pl:
                  > Nie zapominaj ze duza czesc tutaj piszacych nie ma mozliwosci zalozyc nowego watku
                  > czy nawet odpowiedziec cytujaco.

Bardzo współczuję tym inwalidom (jak zresztą każdym).

Ale to było nie o nich, tylko o tym, że tasiemce wymiany obelg oraz długotrwała dysputa z sobą samym zabija prawdziwą dyskusję.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka