12.02.26, 20:06
Co myślicie o dyskwalifikacji Władysława Heraskewycza za kask na Olimpiadzie Zimowej we Włoszech?
Z jednej strony zaprasza się na Olimpiadę sportowców agresora i oprawcy, a z drugiej strony tłumi się bezwzględnie protest przeciwko brutalnej wojnie na Ukrainie.
Szczytna idea olimpijska została po prostu wyrzucona do kosza na śmieci jak kawał zmiętego i niepotrzebnego papierzyska.
Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: regulamin 12.02.26, 20:19
      mateusz572 napisał:

> Co myślicie o dyskwalifikacji Władysława Heraskewycza za kask na Olimpiadzie Zimowej we Włoszech?

Czytalam, ze jest regulamin, On go zlamal.
      Dlaczego nie bierzesz pod uwage osob, ktore w ogole nie interesuja sie polityka? Zobacz co sie stalo z Hollywood.

• albwu Re: Kask 12.02.26, 20:36
      Jeżeli MKOl by teraz zgodził się na ten przypadek to oznaczałoby, że wyraziłby zgodę na podobne przypadki w przyszłości. Na świecie toczy się teraz kilkanaście wojen i innych konfliktow, gdzie zawsze jest jest strona agresora i ofiary,
    • felusiak1 Re: Kask 12.02.26, 20:39
      Słuszna decyzja. Ukrainiec sam sie wykluczył. Dano mu mozliwość założenia innego kasku, bez nalepek.
      Odmówil, czym sam się zdyskwalifikował.
    • bunkum Re: Kask 12.02.26, 20:44
      W tej wojnie oprawca sa ukry i NATO.
      • pijatyka Re: Kask 12.02.26, 21:56

Do psychiatryka, ruski czubie.

bunkum napisała:

> W tej wojnie oprawca sa ukry i NATO.
    • privus Re: Kask 12.02.26, 20:48
      Olimpiada nie jest miejscem politycznych rozgrywek wojennych. Słuszna idea została sfajdana. Jeśli do tego doda się reklamowanie prywatnej firmy Batyra, staje się to wszystko rzeczywiście przykre.
      • dunajec1 Re: Kask 12.02.26, 23:56
        I nie jest reklama odziezowa jaka zaptrezentowal alfons. Oby nie poszedl jakis donos na to bo...bo co wtedy? Ja nie wiem, moze ktos wie i mnie oswieci?
        • privus Re: Kask 13.02.26, 02:28
          Już się zastanawiają, jak potraktować polskich sportowców.
    • mateusz572 Re: Kask 13.02.26, 14:17
      W ogólności odpowiedzi negatywne w stosunku do Ukrainca widzę, a przecież nie był to gest polityczny, a po prostu upamiętnienie swoich kolegów, którzy zginęli w obronie ojczyzny.
      Tak więc jest mi bardzo przykro z powodu tego, że instytucje międzynarodowe typu MKOL tak potraktowały sprawę.
      • obrotowy nie udawaj "zielonego" 13.02.26, 15:17
        mateusz572 napisał:

> W ogólności odpowiedzi negatywne w stosunku do Ukrainca widzę, a przecież nie b
        > ył to gest polityczny, a po prostu upamiętnienie swoich kolegów, którzy zginęl
        > i w obronie ojczyzny.

- owszem, byl to gest polityczny.

jezeli idziesz na pogrzeb jakiegos polityka - to raczej nie dlatego, ze jestes jego przeciwnikiem - tylko raczej zwolennikiem - niby nic na jego temat nie mowisz, ale sama obecnosc tam jest gestem politycznym.

> Tak więc jest mi bardzo przykro z powodu tego, że instytucje międzynarodowe typ
        > u MKOL tak potraktowały sprawę.

a mnie przeciwnie.
        za duzo wojen siee toczy i toczylo na swiecie - by wspominac o nich przy okazji zawodow sportowych
        - jest ku temu wiele innych okazji..
        MKOL postapil w jedyny mozliwy sposob.
        • mateusz572 Re: nie udawaj "zielonego" 13.02.26, 17:31
          obrotowy napisał:

>
          > - owszem, byl to gest polityczny.

No to bądzmy konsekwentni jeżeli już.
          Izraelsko-amerykański skeletonista Jared Firestone nosi jarmułkę z nazwiskami izraelskich sportowców i trenerów zabitych przez terrorystów podczas Igrzysk Olimpijskich w Monachium w 1972 roku. On także w ogóle nie powinien zakładać tej jarmułki. Może jednak jemu wolno bo to Amerykanin i Izraelczyk zarazem?
          Były także i inne gesty upamiętniania ofiar na igrzyskach olimpijskich na Olimpiadach i wtedy nie było sprawy?

>
          > jezeli idziesz na pogrzeb jakiegos polityka - to raczej nie dlatego, ze jestes
          > jego przeciwnikiem - tylko raczej zwolennikiem - niby nic na jego temat nie mow
          > isz, ale sama obecnosc tam jest gestem politycznym.

Właśnie parę dni temu byłem na takim pogrzebie polityka.
          Jednakże absolutnie nie uważam, że to był gest polityczny. To był po prostu mój bardzo dobry kolega od wielu lat.
          Na inne pogrzeby polityków nie chodzę no chyba, że są bliskimi dla mnie osobami rodzinnie lub koleżeńsko niezależnie od tego z jakiej są opcji politycznej.

>
          > > Tak więc jest mi bardzo przykro z powodu tego, że instytucje międzynarodo
          > we typ
          > > u MKOL tak potraktowały sprawę.
          >
          > a mnie przeciwnie.
          > za duzo wojen siee toczy i toczylo na swiecie - by wspominac o nich przy okazji
          > zawodow sportowych
          > - jest ku temu wiele innych okazji..
          > MKOL postapil w jedyny mozliwy sposob.

MKOL po prostu nie jest konsekwentny jeżeli już.

A pamiętasz gest Kozakiewicza?
          Podobał ci się?
          Mnie bardzo.
          • obrotowy Re: nie udawaj "zielonego" 13.02.26, 17:42
            mateusz572 napisał:
            > A pamiętasz gest Kozakiewicza?
            > Podobał ci się?
            > Mnie bardzo.

Mnie tez.
            ale Polska byla zalezna wtedy od ZSRR i nie mogla z nim walczyc.

dzis Ukraina zalezna od Rosji - nie jest.

walczy z nia. i ma prawo.

i dlatego niech swoich praw nie wpie*dala w sport - tylko walczy o nie na froncie w mediach i w polityce.
            • boavista4 Re: nie udawaj "zielonego" 13.02.26, 17:48
              Uawazam ze wszystkie miezdunarodnyje imprezy nalezy zlikwidowac.
              • obrotowy nie udawaj "bez-seksia" i nacjonala :) 13.02.26, 18:02
                boavista4 napisał(a):
                > Uawazam ze wszystkie miezdunarodnyje imprezy nalezy zlikwidowac.

a ja uwazam, ze burdele powinny byc jednak dostepne dla kazdej narodowosci.

i nie mam w tym wypadku nic przeciw - "interracial"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka