Dodaj do ulubionych

Szef NATO 0,25 % PKB na rzecz Ukrainy

14.05.26, 09:16
"Szef NATO Mark Rutte zaapelował do sojuszników o przeznaczenie 0,25 proc. ich PKB na rzecz Ukrainy."

dorzeczy.pl/opinie/886648/propozycja-ruttego-zdenerwowala-czesc-panstw-nato.html

W obliczu powszechnie znanej najwiekszej na swiecie korupcji bo po to utrzymuje sie jeszcze wojne.

www.youtube.com/watch?v=Pkz2-cWHPbg
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Szef NATO 0,25 % PKB na rzecz Ukrainy 14.05.26, 09:25
      Ta "szmata "jest niewiarygodna,inne zrodlo?
      • monalisa2016 Re: Szef NATO 0,25 % PKB na rzecz Ukrainy 14.05.26, 10:10
        opa34 napisał(a):

> Ta "szmata "jest niewiarygodna,inne zrodlo?

mezha.net/eng/bukvy/9f01e25d_nato_secretary_general/

report.az/en/other-countries/rutte-proposes-nato-countries-allocate-0-25-of-gdp-to-ukraine
        newsukraine.rbc.ua/news/moscow-bans-sharing-aftermath-of-strikes-1778702427.html

unn.ua/en/news/rutte-proposes-nato-countries-allocate-025-percent-of-gdp-for-ukraine

www.pravda.com.ua/eng/news/2026/05/14/8034590/

Chcesz jeszcze wiecej?
        • monalisa2016 Re: Szef NATO 0,25 % PKB na rzecz Ukrainy 14.05.26, 10:19
          Sekretarz Generalny NATO, Mark Rutte, zaproponował, aby sojusznicy przeznaczali 0,25% swojego produktu krajowego brutto (PKB) rocznie na wsparcie Ukrainy. Rutte przedstawił tę inicjatywę na wewnętrznym spotkaniu ambasadorów NATO pod koniec kwietnia 2026 r., mając na celu zwiększenie wiarygodności pomocy finansowej dla Kijowa i zmniejszenie wewnętrznych napięć związanych z podziałem obciążeń.

Kluczowe punkty propozycji:

Podział pomocy: Jeśli wszystkie 32 państwa członkowskie NATO wyrażą zgodę, sojusz szacuje, że ich łączne roczne wsparcie dla Ukrainy potroi się do około 143 miliardów dolarów.

Zwalczanie frustracji wśród państw-darczyńców: Do tej pory państwa bałtyckie, kraje nordyckie, Polska i Holandia poniosły największą część obciążeń w stosunku do swoich wyników gospodarczych. Ustalony cel ma zapewnić większą sprawiedliwość między członkami.

Sprzeciw Paryża i Londynu: Główni partnerzy NATO, tacy jak Francja i Wielka Brytania, wyrazili już sceptycyzm. Ponieważ decyzje NATO wymagają jednomyślności, wdrożenie w tej konkretnej formie jest obecnie niejasne. Kompensacja z funduszy UE: Niektórzy członkowie UE w NATO domagają się, aby ich wkłady do niedawno uzgodnionego pakietu pożyczek UE o wartości 90 miliardów euro zostały zaliczone na poczet proponowanego udziału w NATO.

Kolejne kroki:
          Propozycja ta jest jedną z kilku opcji przed zbliżającym się szczytem NATO, który odbędzie się 7 i 8 lipca 2026 r. w Ankarze. Ministrowie spraw zagranicznych sojuszu omówią tę inicjatywę szerzej na spotkaniu w przyszłym tygodniu w Helsingborgu w Szwecji.
        • opa34 Re: Szef NATO 0,25 % PKB na rzecz Ukrainy 14.05.26, 11:33
          Nie
    • student_zebrak Re: Szef NATO 0,25 % PKB na rzecz Ukrainy 14.05.26, 09:39
      Rutte jest tak samo wiatygodny jak snus czy Zelenski, wprawdzie wypeir go z rzadu, ale zalapal sie do NATO.
      Jego dzialanie w Niderlandach bylo wbrew interesom panstwa i ludzi.
      • opa34 Re: Szef NATO 0,25 % PKB na rzecz Ukrainy 14.05.26, 11:32
        Przypominam sobie jak niejaki Sikorski chcial te fuche
    • polski_francuz Korupcja vs. pomoc finansowa 14.05.26, 09:40
      monalisa2016 napisał(a):

" W obliczu powszechnie znanej najwiekszej na swiecie korupcji bo po to utrzymuje sie jeszcze wojne."

Pomagac trzeba panstwu najechanemu przez barbarzynskie hordy. Pomoc pewnie trzeba umiejetnie kontrolowac w obliczu post-sowieckiej korupcji.

PF
      • monalisa2016 Re: Korupcja vs. pomoc finansowa 14.05.26, 10:04
        polski_francuz napisał:

> Pomagac trzeba panstwu najechanemu przez barbarzynskie hordy. Pomoc pewnie trze
        > ba umiejetnie kontrolowac w obliczu post-sowieckiej korupcji.
        >
        > PF

Pefcia wiem ze jestes na rencie wiec wysylaj ja panu aktorowi i jego kumplom, maja jeszcze malo. Pani zona aktora wydaje jeszcze za malo milionow w Paryzewie na jej zakupy.
        • polski_francuz Formy pomocy 14.05.26, 10:13
          monalisa2016 napisał(a):

" Pefcia wiem ze jestes na rencie wiec wysylaj ja panu aktorowi i jego kumplom, maja jeszcze malo. Pani zona aktora wydaje jeszcze za malo milionow w Paryzewie na jej zakupy. "

Poki co to gonie ruskie agentki i agentow na forach internetowych. Kazdy orze jak moze :)

PF

• monalisa2016 Re: Formy pomocy 14.05.26, 10:21
            Formuowy profesorku bez licencji jak nie ma sie argumentow i nic do powiedzenia wyzywa sie ludzi od (cytat z twojego postu) "gonie ruskie agentki i agentow". To swiadcze o czyms!!!
            • polski_francuz Licencja forumowa 14.05.26, 10:46
              monalisa2016 napisał(a):

" Forumowy profesorze z licencja ... co ma sie argumenty i cos do powiedzenia wzywa sie ludzi od (cytat z twojego postu) "gonie ruskie agentki i agentow ". To swiadczy o czyms!!!"

Voyons, kobieta to tez czlowiek! Sorry, ranek mnie wzywa :)

PF
            • taziuta Re: Formy pomocy 14.05.26, 10:47
              monalisa2016 napisał(a):

> Formuowy profesorku bez licencji jak nie ma sie argumentow i nic do powiedzenia
              > wyzywa sie ludzi od (cytat z twojego postu) "gonie ruskie agentki i agentow
              >
              ". To swiadcze o czyms!!!
              >
              Ma robotę do śmierci, bo ruskie juz takie są - muszą drugiemu pluć w kaszę. Na pociechę swoim biedakom.
          • buldog2 Re: Formy pomocy 14.05.26, 11:52
            Nie napiszę, co ty robisz, bo bym znów dostał bana, ale przypomnij sobie obrazek Mleczki z kopulacją słonia i nosorożca. Jedyne na czym możesz się oprzeć to ingerencje moderacji.

A stosunek wschodnich hord do Polski wygląda tak, cytuję:
            (Odpowiedź wyróżniona, tzn. zgodna z polityką ukraińskich władz)

Wyróżniona odpowiedź

@polchuk1979
            6 godzin temu
            @januszmajewski4885 Ні,то викручування фактів і спроба на жертву перекласти провину. Поляки були на Волині ОКУПАНТАМИ.

youtu.be/gHSi_svUVso

A tu: youtu.be/gHSi_svUVso?t=282
            ambasador Andrij Deszczica mówi, że Polka wstała z kolan po wyborach 2015, kiedy zaczął rządzić PIS.
    • pijatyka 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 11:48

...mało, wy durne kacapie trolliszcza.

• buldog2 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 11:59
        Nawet mniejsze kwoty wystarczyły, żeby za ukradzione można było kupić w Europie ponad 60 000 luksusowych nieruchomości i żeby dzieci tzw. ukraińskiej elity mogły sobie nudzić się w Monaco.
        Mam kolejny raz wkleić ukraińskie żądania terytorialne od Syberii i Dalekiego Wschodu po Kraków i inne rdzennie ukraińskie miasta ziemie okupowane przez polskich faszystów?
        Ty tchórzu, też się nauczyłeś chować za moderacją. SBU płaci czy GUR, czy powołana w tym celu (do przekupywania posłów) rządowa OPG?
        • opa34 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 12:32
          Zaufanie spada: USA i UE patrzą, czy warto ładować kasę w odbudowę, jeśli część znika
          • monalisa2016 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 12:50
            opa34 napisał(a):

> Zaufanie spada: USA i UE patrzą, czy warto ładować kasę w odbudowę, jeśli część
            > znika

Fakt, spoleczenstwa maja juz po uszy tego!!!

Trump przez NATO zmusi Europe do zakonczenia wojny jak i podpisania kapitulacji przez Ukraine. Mimo ze nie jestem wielbicielka jego ale widzi sie to dosc dobitnie do czego dazy on, do tego, czego niepoczytalne trolle tego nie zauwazaja.
            • opa34 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 13:03
              Najgłośniejsza ostatnia afera korupcyjna na Ukrainie to sprawa Energoatomu z listopada 2025 r.
              • monalisa2016 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 13:54
                opa34 napisał(a):

> Najgłośniejsza ostatnia afera korupcyjna na Ukrainie to sprawa Energoatomu z li
                > stopada 2025 r.

A czy tylko ta jedna afera? Nie, ich bylo juz dziesiatki a mimo tego pompuje sie legalnie pieniadze podatnika w work bez dna i bez przyszlosci. Patrz legalne transporty pieniedzy jak i zlota przez Wegry, gdyby nie Orban nie dowiedzielibysmy sie tego. Druck pieniadze jest wielki widzi sie to dokladnie o spadku jego wartosci, patrz inflacja jak i coraz to nowsze wymyslane podatki. Kto za to ponosi odpowiedzialnosc??? Pajacyk pijatyka sie bedzie znowu pienil i wymyslal nowe posty by ublizyc drugiemu, z mnie to splywa niech sobie pisze co chce. :-)
              • buldog2 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 13:59
                Ależ skąd. Są afery idące w setki milionów i miliardy (zależy jak liczyć) dolarów, tyle że o nich cisza.
                Np. szef (były już) ukraińskiego wywiadu GUR Budanow kupił nieruchomości warte miliony dolarów i ma pieniądze nie wiadomo skąd.
              • buldog2 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 14:14
                Tu mamy krótką listę z 2017 roku.
                1 miejsce, to będzie ok. 600 mln dolarów (15 miliardów hrywien):
                Создают преступные организации, присваивают имущество, отмывают преступные доходы, злоупотребляют властью, получают взятки. Почти 90 миллиардов гривен – это убытки, которые нанесли государству чиновники уже после революции Достоинства.

1 место. 15 миллиардов гривен
                Такую сумму "выкачали" из карманов украинцев под прикрытием формулы "Роттердам+". Речь идет о сделке с закупкой угля у так называемых "ЛДНР".

НАБУ инкриминирует злоупотребление служебным положением должностным лицам НКРЭКП.

Читайте также: "Роттердам+" не действует, но формулу не отменят: что не так с ценой на уголь для Украины

2 место. 12 миллиардов гривен
                Столько потеряли украинцы из-за незаконного рефинансирования руководством НБУ семи банков. Миллиарды бюджетных средств растрачены в течение 2014-2015 годов.

НАБУ проводит досудебное расследование.

Читайте также: НАБУ и САП не позволили ГПУ закрыть дело судьи, обвиняемого во взяточничестве

3 место. 3 миллиарда гривен
                Столько было потеряно из-за махинаций с газом. В уголовных процессах фигурируют компании, подконтрольные бывшему нардепу Александру Онищенко.

24tv.ua/ru/kto_i_kak_obvorovyvaet_ukraincev_top_krupnejshih_afer_n824183
            • pijatyka Re: jak i podpisania kapitulacji przez Ukraine 14.05.26, 13:04

Dziękuję, Wysoki Sądzie, nie mam więcej pytań ;-D

#SprawiedliwyPokój

• buldog2 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 13:51
              Ukraińskie, a właściwie amerykańskie, NABU potwierdza że rozkradane jest ponad 90% pomocy humanitarnej. Jeśli chodzi o pomoc wojskową, to jeśli jest w pieniądzu, to ponad 70%, czasami na rynkach państw trzecich sprzedawane jest dostarczone uzbrojenie etc. Ludzie zajmujący się tematem w USA twierdzą, że rocznie kradnie się 40-50 miliardów dolarów, znana ukraińska działaczka (nazwisko gdzieś zapisałem), że 50 miliardów. Te pieniądze idą też na banderowską agenturę i trolle na Zachodzie.
        • pijatyka Re: skandalicznie 14.05.26, 12:35

Nie zesraj się, wańka.

• buldog2 Re: skandalicznie 14.05.26, 13:54
            Wańka? Mialeś mój adres, tchórzu, nie potrafisz z wydobyć z siebie nic prócz kłamstwa, nadajesz się do banderowców.
            • pijatyka Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 14:09

W dupie mam ciebie i twoje adresy; znajdź sobie inny obiekt zainteresowania, stalkerze (bo zgłoszę na policję!) ;-D

• buldog2 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 14:15
                Zgłaszaj, tchórzu, kłamco i oszczerco.
              • buldog2 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 14:17
                Jesteś tylko małym banderowskim prowokatorem. I tchórzem, oczywiście.
                • mateusz572 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 14:36
                  buldog2 napisał:

> Jesteś tylko małym banderowskim prowokatorem. I tchórzem, oczywiście.

A kto ten banderowiec w 2026 roku?
                  Wymień ich.
                  Strasznie się rzucasz buldog. Wygląda jakby skądś cię wreszcie wypuścili. Gdzieś ty bywał z tym swoim przekazem do tej pory? Trzymali cię gdzieś w ciemnicy?
                  Ładnie i grzecznie się powitałeś tylko z Igorkiem, obecnie z numerem jeden kacapskiego przekazu na tym forum. Znacie się osobiście?
                  Co do meritum to nawet jeżeli część Ukraińcy ukradną to resztę przeznaczą na przywalenie Moskalom.
                  I to, że takie sprawy wypływają na wierzch to świadczy tylko o tym, że złodzieje są ścigani.
                • mateusz572 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 14:48
                  Poza tym przytaczasz nam moskiewskie kanały rządowe.
                  My wiemy, że tam nic dobrego nie pisze się o Ukraińcach i nazywa się ich banderowcami i nazistami. Tam także pisze się, że trzydniowa operacja specjalna jest prowadzona w celu denazyfikacji, debanderyzacji i demilitaryzacji Ukrainy.
                  A kiedy Moskwa się zdenazyfikuje i zdemilitaryzuje?
                  • buldog2 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 15:18
                    Bo podają na piśmie konkretne dane. Ukraińskie portale też to robią, ale rzadko. Przede wszystkim zachodnie kanały yt, a to trzeba notować, co jest uciążliwe.
                    No powiedz komuś, żeby ci dał pieniędzy, to ty ukradniesz np. 50-60%, a resztę wykorzystasz zgodnie z przeznaczeniem. Zobaczysz, czy się zachwyci.
                    Z Igorem znałem się forumowo kilkanaście lat temu.
                    Na początku tego roku we Lwowie odbyły się uroczystości ku czci Bandery, i Szuchewycza też. Był marsz w stylu nazistowskim, z pochodniami, na ukraińskich kanałach wspominano, żeby nie mówić o tym Polakom.

Cytowane wyróżnione odpowiedzi pokazują, że państwo Ukraina to wróg Polski, obojętne co byśmy nie robili. Tam się nas nienawidzi, a władze tę nienawiść podsycają.
                    Walczy ze sobą dwóch wrogów Polski, jeden chciałby podbić nas i zniewolić, a drugi wyrżnąć.
                    A my nie chcemy nikogo wyrzynać, ani podbijać. Nawet na to zapewnienie, że na Wolyniu byliśmy okupantami odpowiedziałem nie agresją, tylko Мне нечего сказать. Пора кончить.
                    Musimy kierować się polską racją stanu, interesem państwa. Tak samo postępowali Amerykanie w I i II wojnie światowej, pragmatycznie.
                    • mateusz572 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 16:48
                      Nie!
                      Polską racją stanu jest silna Polska ale także silna Ukraina.
                      Ukraina, która będzie w stanie przez to, że także jest silna, powstrzymywać Moskwę.
                      Słaba Ukraina nie powstrzyma Moskwy.
                      Polską racją stanu byłoby coś lepszego ale niestety niemożliwego w dzisiejszym świecie. Tą racją byłaby zdemilitaryzowana Moskwa, Ukraina i Polska.
                      Wiemy jednak, że jest to niemożliwe znając Moskwę dlatego pozostaje opcja pierwsza.
                      • monalisa2016 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 17:04
                        mateusz572 napisał:

> Nie!
                        > Polską racją stanu jest silna Polska

Mateuszku co to jest ta polska racja stanu na ktora sie tak ochoczo powolywacie malpujac bezrozumnie poliykow ktorzy nawet zdefiniowac nie potrafia tego sloganu? :-) Oczekuje od ciebie jakies definicji skoro sie na ten slogan powolujesz. :-)

> ale także silna Ukraina.
                        > Ukraina, która będzie w stanie przez to, że także jest silna, powstrzymywać Mos
                        > kwę.

W czym jest ta silna twoim zdaniem Ukraina, bo w oczach zachodu ta silnosc polega na nieograniczonej najwiekszej w swiecie korupcji i najwiekszego w swiecie Sozialhilfeempfänger.

> Słaba Ukraina nie powstrzyma Moskwy.
                        > Polską racją stanu byłoby coś lepszego ale niestety niemożliwego w dzisiejszym
                        > świecie. Tą racją byłaby zdemilitaryzowana Moskwa, Ukraina i Polska.
                        > Wiemy jednak, że jest to niemożliwe znając Moskwę dlatego pozostaje opcja pierw
                        > sza.

>

Na reszte belkotu szkoda czasu!!!
                      • monalisa2016 Re: Mialeś mój adres 14.05.26, 18:23
                        Powiedz nam Mateuszku w czym Polska ma byc silna skoro tylko czeka jak pasozyt az zachod jej cos kapnie na wiecej ja nie stac, a zachod jak zachod przespal wszystko. Bruksela z Antonio Tajani i Elżbieta Bieńkowska przyczynili sie do tego. Wiem, wiem zaraz j0rl.1 sie odezwie i bedzie nam tu hymny prawil jak zachod jest mocny w technice. Czasy juz minely, mozna powiedziec bezpowrotnie, Chiny zostawoly nas daleko w tyle w kazdej dziedzinie.
      • monalisa2016 Re: 0,25 % PKB to, oczywiście, skandalicznie... 14.05.26, 12:04
        pijatyka napisał:

>
        >
        > ...mało, wy durne kacapie trolliszcza.
        >
        >
        Główny prasowy organ EU/NATO są też (cytat) durne kacapie trolliszcza? 🙈 🐑 🧐🤓

www.politico.eu/article/natos-rutte-asks-allies-for-billions-more-in-ukraine-aid/
        • pijatyka Re: kacapie trolliszcza 14.05.26, 12:41

...jeszcze durniejsze niż myślałem.... [eyeroll]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka