Dodaj do ulubionych

koszty procesu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 13:00
Witam, Kancelaria adwokacka chce ode mnie 2500 zł. za założenie sprawy mojemu
dłuznikowi(wys.długu to 10 tys.+odsetki) czy to normalna kwota za takie
sprawy? Jeśli tak to poradzcie proszę jak samemu złożyć pozew.
Obserwuj wątek
    • aniol_stroz1 Re: koszty procesu 19.04.07, 13:20
      Nie daj się wykołowac na 2.5 tys, bo jeżeli sama założysz sprawę i wiesz, że na
      100% prawo jest po Twojej stronie, nie poniesiesz ani złotówki. Całość pokrywa
      dłużnik.

Pozdrawiam
      • Gość: hania Re: koszty procesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 13:23
        Ale niestety nie wiem jak to zrobić.
    • wichura Re: koszty procesu 19.04.07, 14:15
      Jeśli wygrasz sprawę, to pozwany będzie musiał zwrócić Ci koszty zastępstwa
      procesowego. Nie będą to jednak faktycznie poniesione koszty, tylko określona w
      rozporządzeniu MS stawka maksymalna, która dla kwoty pozwu ponad 10.000,00 zł
      wynosi 2400 zł (jeśli będziesz występował sam, to zwracane Tobie koszty
      ograniczą się do wpisu sądowego).
      Moja rada: podpisz umowę z kancelarią, ale uzależniającą ich wynagrodzenie od
      uzyskania prawomocnego wyroku. Wtedy Twój realny koszt będzie w okolicach zera
      (o ile egzekucja okaże się skuteczna).
      Możesz taż sama złożyć pozew, do czego gorąco zachęcam. Jak to zrobić? Zależy,
      z czego wynika Twoje roszczenie (inaczej pisze się z umowy o pracę, inaczej z
      cywilnej, jeszcze inaczej gdy prowadzisz działalność, inaczej jeśli masz np.
      fakturę). Generalnie jest to proste pismo, a sąd musi je rozpatrzyć niezależnie
      od drobnych pomyłek w jego treści (nie dotyczy postępowania nakazowego). Wiele
      porad i wzorów znajdziesz w necie.
      • Gość: hania Re: koszty procesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 11:16
        dziękuję wichura, zaraz zaczynam szukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka