monalisa2016 05.06.26, 14:21 Watek zalozony na prosbe innego uczestnika forum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 14:25 Wołodymyr Zełenski w liście otwartym do Władimira Putina zaproponował zakończenie wojny i spotkanie. Dziwny list z połajankami i groźbami do człowieka, z którym chce się zawrzeć pokój. Trochę w stylu przypomina formę znanego z historii listu kozaków do sułtana tureckiego. Obraz „Kozacy piszą list do sułtana” - dzieło malarza Ilji Riepina - dokładnie oddaje mentalność tej nacji i w obecnych czasach. No ale to komik, więc odstawia komedię nawet w tak poważnej sprawie, jaką są rokowania pokojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 15:18 amanita2025 napisał: > No ale to komik > , więc odstawia komedię nawet w tak poważnej sprawie, jaką są rokowania pokojowe. Tak on zachowuje sie od pierwszego dnia, jak wszedl w polityke. On nie jest prezydentem, on gra role prezydenta. On nie ma pojecia o polityce, i dlatego od pierwszego dnia byl manipulowany. Co najgorsze, on uwierzyl w to, ze jest najwiekszym politykiem wszechczasow w historii ludzkiej cywilizacji. W roku 2022 Time umiescil jego twarz na okladce, ale dopiero pozniej stalo wiadomo, ze USAID dal 3 mln baksow, zeby tak stalo sie. Wiec nie tylko Zela uwierzyl w swoja wielkosc, rowniez sporo ludzi na calym swiecie zaczeli go tak postrzegac. I dzis zachod nie wie co z tym pajacem zrobic, bo wie, ze to nie tylko komik, a i najzwyklejszy zlodziej, ktory bogaci sie na tej wojnie. Ale jak zwalic go z tego piedestalu, na ktory sam zachod go i postawil? Najlepiej byloby, gdyby zabila go ruska rakieta. Wtedy ogloszona go najwieksza ofiara Putina, i stawialiby mu pomniki i nazywali placy, jak to bylo z placem Dudajewa w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 15:08 Zelenski odkryl dla siebie format listu otwartego. A to poprosi Trumpa o rakiety do systemów obrony powietrznej, to po raz kolejny zaproponuje Putinowi osobiste spotkanie w celu omówienia czegos.Dlaczego komik zaczal pisac listy otwarte? Istnieje jeden powod: Zelensky jest ignorowany. Dyplomacja lubi cisze. Glówne kanaly komunikacji pozostaja zamkniete. Sam fakt, ze Zelenski po raz drugi zwraca sie w formie listu otwartego, moze wskazywac na problemy w jego podmiotowosci, którego nie slyszy sie lub nie chce slyszec przez zamkniete kanaly komunikacji. Czy Zelenski prosil Trumpa o rakiety w niepublicznym formacie? Oczywiscie. Czy je dostal? Sadzac po reakcji stron - nie. Dlatego on zwrócil sie w liscie otwartym, aby zwiekszyc publiczna presje na Trumpa. Efekt jest diametralnie odwrotny. Amerykanie calkowicie zignorowali ta probe nacisku. Jest malo prawdopodobne, aby ktokolwiek lubil, gdy próbuja go umiescic w niekorzystnym swietle. Moskwa tez reaguje chlodno. Pieskow oswiadczyl, ze slyszeli, ze taki list istnieje, ale Putin sie z nim nie zapoznal. Schemat jest podobny. Zelenski wielokrotnie, zarówno zamknietymi, jak i otwartymi kanalami komunikacji, wysylal sygnaly, ze chce osobistego spotkania z Putinem. Strona rosyjska wielokrotnie wyjasniala swoje stanowisko: spotkanie przywódców jest mozliwe, ale w koncowej fazie negocjacji, przy tym zaznaczala, ze sa techniczne problemy z samim Zelenskim, jako legalnego przywodce kraju. W liscie dostrzega sie i próba odsuniecia USA od spraw ukrainckich. Miedzy zalosnymi wypowiedziami Zelenskiego w liscie znajduje sie kilka fraz, które to ujawniaja: "Widzimy, ze Stany Zjednoczone sa calkowicie skoncentrowane na kwestii Iranu i bledem byloby po prostu czekac, az wojna w Europie znów znajdzie sie w centrum ich uwagi"....."Slyszelismy, ze na Alasce obiecano rozwiazanie niektórych kwestii dotyczacych Ukrainy i Europy. Ale sam Pan widzi, ze ukrainskie i europejskie problemy nie sa rozwiazywane w Anchorage". Co swiadczy o tym, ze Putin i Trump prawdopodobnie rzeczywiscie zgodzili sie w Anchorage na przelomowe rozwiazania, i Moskwa realizuje swoja czesc umowy, problem lezy po stronie Ukrainy. Ktora nie chce isc na kompromisy, które uzgodnily Rosja i USA. Wiec Zela próbuje wykorzystac rozproszenie uwagi Waszyngtonu na Bliski Wschód i zmienic format negocjacji, zastepujac Amerykanów Europejczykami. W tej logice aktywizacja Brukseli w sprawie przywrócenia kontaktów z Moskwa staje sie coraz bardziej widoczna. Putin potwierdzil zobowiazanie do porozumien, które zostaly osiagniete na Alasce, wiec nie doceni takich dzialan komika. Jest malo prawdopodobne, aby takie drobne sztuczki spodobaly sie i Trumpowi, który uwaza, ze Zelensky nie ma zadnych kart do zagrania. Ten publiczny apel Zelenskiego jest rowniez oznaka slabosci. List wyglada jak wyrazna prosba o negocjacje. Wczoraj Putin w ramach komunikacji z zagranicznymi dziennikarzami wskazywal na sytuacje kryzysowa Ukrainy zarówno pod wzgledem gospodarczym, jak i wojskowym. A list otwarty Zelenskiego jest najlepszym potwierdzeniem tych slów. Oczywiscie Zela nie moze wprost prosic o negocjacje. Najpierw musial ustawic wszystko tak, jakby to Moskwa stala w obliczy kleski, wiec cala pierwsza polowa listu poswiecona jest temu, jak zle jest w Rosji. Ale dlaczego list otwarty pisze Zelenski, a nie Putin? Cos w stylu "bieglem za toba przez trzy dni, zeby powiedziec, jak bardzo mi na Tobie nie zalezy". Zelenski boi sie okazywac slabosc, obawiajac sie, ze zostanie zgnieciony przez wewnetrzna opinie publiczna. I obawy jego nie sa bezpodstawne. Warto rowniez dodac, ze sytuacja ukr. armii jest bardzo zla. Jak powiedzial Putin, jeszcze przed publikacja lista Zele, ze "najwiekszym problemem wojsk Ukrainy jest katastrofalny brak ludzi, miesieczne straty sil zbrojnych wynosza okolo 40 tysiecy ludzi". Podkreslil rowniez, ze Rosja przejela kontrole nad 100%O obwodu Luganskiego, ponad 85% Donieckiego i 80% obwodow Zaporoskiego i Chersonskiego. I ten proces trwa, i "nie ma potrzeby zawieszania walk, aby rozpoczac negocjacje". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Dlaczego zaczeli mowic o pokoju i wspolprace? 05.06.26, 17:53 Ostatnio w Europie co raz czesciej slychac glosy. ze trzeba konczyc z wojna na Ukrainie, a stosunki z Rosja trzeba odbudowywac.Mowi sie wrecz, ze "Europa jest zainteresowana we wspólpracy z Rosja w dziedzinie bezpieczenstwa" - takie oswiadczenie zlozyl prezydent Francji Emmanuel Makron, po przybyciu do Czarnogóry na szczyt UE – Balkany Zachodnie. Jego zdaniem, dojrzewala potrzeba dialogu miedzy Europa a Rosja w kwestiach, które sa dla nich przedmiotem wspólnego zainteresowania. Makron rowniez powiedzial: "Jestesmy zainteresowani strukturyzacja dyskusji z Rosja na temat kwestii, które dotycza naszych wspólnych interesów: naszej wlasnej polityki bezpieczenstwa, polityki dobrego sasiedztwa i oczywiscie ochrony interesów Ukrainy." Francuski przywódca zauwazyl równiez, ze Moskwa i Kijów powinny wypracowac wspólne podejscie do zakonczenia dzialan wojennych i pokojowego rozwiazania. Zauwazyl (oczywiscie klamiac w zywe oczy): "Zawsze opowiadalismy sie za bezposrednimi negocjacjami miedzy Ukraina a Rosja." Wiec pytanie brzmi : Dlaczego Makron, ktory byl goracym zwolennikiem walki z Rosja az do zwyciestwa, nagle stal "golabkiem pokoju"? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 19:53 Zacytuje tlumaczenie z linkiem, co pisza inne media np. greckie na temat tego listu jak i reakcji adresata na niego. www-pronews-gr.translate.goog/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/porta-v-poutin-se-zelenski-gia-metaksy-tous-synantisi-o-monos-oros-gia-na-ginei-kati-tetoio-vinteo/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp Cytat tlumaczenie "„Drzwi” W. Putina do Zełenskiego na spotkanie: „Czy on chce rozmów i czy martwi się moim wiekiem?” Prezydent Rosji udzielił szeregu odpowiedzi po uczestnictwie w Forum Ekonomicznym w Sankt Petersburgu. 05.06.2026 | 19:38 Prezydent Rosji Władimir Putin powołał się na list prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego, w którym proponuje on spotkanie mające na celu zakończenie wojny na Ukrainie, zaprzeczając wszelkim scenariuszom spotkania między nimi. Przemawiając na Forum Ekonomicznym w Petersburgu, powiedział, że widział list, ale nie zapoznał się z nim dokładnie, dodając, że nie sądzi, aby spotkanie w tym momencie miało jakiekolwiek istotne znaczenie. Prezydent Rosji podkreślił, że taki kontakt będzie miał sens tylko wtedy, gdy będzie mu towarzyszyło porozumienie w kluczowych kwestiach, a nie będzie zwykłym ruchem dyplomatycznym. Podkreślił również potrzebę długoterminowych rozwiązań, a nie tymczasowych. Odniósł się także do kwestii legitymacji politycznej na Ukrainie, podkreślając znaczenie wyborów i procesu konstytucyjnego. Jednocześnie dodał, że generalnie nie odrzuca spotkania z Zełenskim, ale wiąże je z osiągnięciem konkretnych warunków i porozumień – głównie dotyczących Donbasu – które mogłyby doprowadzić do stabilnego rozwiązania konfliktu . Szczegółowe oświadczenia: Wczoraj mój rzecznik prasowy, pan Pieskow, pokazał mi ten list. Ale mieliśmy spotkanie robocze, kolację roboczą z prezydentem Uzbekistanu. Szczerze mówiąc, nie miałem czasu go przeczytać. „Dziś rano Pieskow znowu dał mi gazetę. Przejrzałem ją pobieżnie, ale mimo to jest kilka rzeczy, na które chciałbym zwrócić uwagę. Po pierwsze, autor listu wspomniał o moim wieku. Cóż mogę powiedzieć? Oczywiście, każdy powinien myśleć o wieku. Wydaje mi się jednak, że wielu polityków wykonuje swoją pracę w moim wieku, a niektórzy są nawet starsi ode mnie. „Najważniejszy nie jest wiek. Wiek ma oczywiście znaczenie, ale nie jest najważniejszy. Najważniejsze jest to, czy dana osoba jest zdolna i czy jest w stanie pracować. Niektórzy moi koledzy, starsi ode mnie, wykazują się ogromną energią. To, czy wykonują swoją pracę dobrze, czy źle, to już inna sprawa. To kryzys polityczny. Ale oni są aktywni. „Wtedy zauważyłem kwestię, jak długo ktoś sprawuje urząd wybieralny. To oczywiście ważne pytanie. Ale trzeba iść na wybory. Trzeba iść na wybory, nie bać się ich i zawsze działać zgodnie z Konstytucją. „Bo utrzymywanie władzy poza Konstytucją nazywa się uzurpacją władzy. To przestępstwo. Dlatego nie ma powodu do obaw. Idźcie na wybory. Radziłbym to wszystkim. Zwłaszcza że na Ukrainie mówili, że wybory wkrótce, a potem jakoś wszyscy zamilkli. Nie wiadomo dlaczego. „Autor pisze również, że nie powinniśmy stosować się do porozumień zawartych w Anchorage. Ponadto twierdzi, że prawdziwych gwarantów ewentualnych porozumień między Rosją a Ukrainą należy szukać w Europie [Zachodniej]. „Cóż, rzetelni gwaranci nigdy nie zaszkodzą. Oczywiście, że nie. Ale dlaczego rząd USA i prezydent Trump są odrzucani w tej roli, naprawdę nie rozumiem. Chcą broni od Stanów Zjednoczonych, ale z jakiegoś powodu nie chcą, żeby rząd USA i prezydent Trump byli gwarantami. To rodzi pytania. „Wszyscy widzieliśmy Donalda, na oczach całego świata, pouczającego autora tego listu i wskazującego zasady ubioru. Rozumiesz?” Ciągłe granie Rambo, Pierwszej Krwi może być gdzieś stosowne. Ale nie wszędzie. Nie wszędzie. „Jeśli chodzi o porozumienia, chcę podziękować Donaldowi za tę pracę. Jest ona bez wątpienia przydatna. Ale wciąż jest wiele do zrobienia. Musimy kontynuować.” Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: "Trzeba iść na wybory" 05.06.26, 21:52 Kacapski ćwierćwieczny satrapa szarpnął się na dowcip LOL Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 20:18 monalisa2016 napisał(a): Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? Element wojny psychologicznej, wg mnie. Widzi, że Moskwa się sypie, no to trzeba docisnąć. List otwarty dociera nie tylko do adresata (jego forma wskazuje na to, że akurat do tego autor przywiązuje najmniejszą wagę) ale do opinii międzynarodowej, a co najważniejsze do zwykłych Rosjan, w ślad za dronami i rakietami, których już nie daje się nie zauważać. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, skad ty to bierzesz? 05.06.26, 21:25 taziuta napisał: > Widzi, że Moskwa się sypie, no to trzeba docisnąć. Rosja kazdego dnia zajmuje kolejne wioski i miasteczka. O tym w Polsce nie pisze sie, ale przeciez sa niezalezne zrodla, ktory podaja , ze tak i jest. Miesiecznie ukr. wojsko traci do 40 tysiecy zolnierze, a z lapanek wysyla na front max 16 tysiecy. Czyli kazdego miesiaca wiecej traci, niz jest wstanie uzupelnic. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, skad ty to bierzesz? 05.06.26, 22:46 igor_2025 napisał: > Rosja kazdego dnia zajmuje kolejne wioski i miasteczka. /... / Tak, słyszałem. Wiele z nich już po wielekroć. W każdym razie w raportach dla Putina. :) Spróbój zrobić prosty rachunek - ile dni już trwa ta wojna razy kolejne wioski i miasteczka zdobyte każdego dnia. Jest ich aż tyle na okupowanych do tej pory terenach? Sam widzisz, że palnąłeś bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 21:18 igor chce dokopać Zelenskiemu. Przecież każdy wie, że to głupi komediant, zlodziej i narkoman. Pisze jakies listy do cara. Trzeba go zamknac. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 21:22 felusiak1 napisał: > igor chce dokopać Zelenskiemu. Przecież każdy wie, że to głupi komediant, zlodz > iej i narkoman. > Pisze jakies listy do cara. Trzeba go zamknac. Pisze listy i do Trumpa. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Felus, o czym ty? 05.06.26, 21:28 felusiak1 napisał: > igor chce dokopać Zelenskiemu. Ja tylko staram sie zrozumiec co kierowalo tym gosciem, gdy on publikowal swoje listy otwarte do Trumpa i Putina. Ty znow nie przeczytales tekstu, a tylko tytul. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, o czym ty? 05.06.26, 21:56 Teks zbyt długi. Brak tezy i argumentu. Staraj się do 5 linijek. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Felus, o czym ty? 05.06.26, 22:10 felusiak1 napisał: > Teks zbyt długi. Brak tezy i argumentu. Staraj się do 5 linijek. Przeciez jestes inteligentym czlowiekiem, i na pewno jestes wstanie ogarnac wiecej niz 5 linijek. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Felus, fajny tekst znalazlem dla Ciebie 05.06.26, 22:24 Ale niestety, ma wiecej niz 5 linijek. sonar21.com/does-iran-have-a-nuke-well-placed-source-says-yes/ Jak sadzisz, nie moglo to byc powodem, ze Trump wstrzymal naloty na Iran? Gdybys nie miales zadnej ochoty ten tekst przeczytac, przygotowalem Tobie glowne tezy, moim zdaniem, zawarte w tym artykule: - Iran nie byl zainteresowany uzyskaniem broni jadrowej do 28 lutego 2026 r. - Niespodziewany atak na Iran po nieudanej próbie kolorowej rewolucji zmienil zdanie Iranu. - Iran przekazal trzystopniowe strategiczne ultimatum USA Przez Pakistan. - Iran odmawia dalszych negocjacji z USA do czasu zakonczenia izraelskich ataków na Liban i Palestynczyków. - Iran moze zdetonowac urzadzenie nuklearne na swoim terytorium jako demonstracje. - Iran dazy do zwiekszenia ryzyka przyszlych ataków dla Izraela na Iran z Pomoca Pakistanu, Chin i Rosji. - Iran jest gotowy stawic czola presji i zagrozeniom USA, dopóki sily iranskie nie zdobeda przewagi. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, fajny tekst znalazlem dla Ciebie 06.06.26, 00:15 Źródło jest ideologiczne a tezy są śmieszne żeby nie powiedzieć dziecinne. Larry jest znanym leftystą. Innymi słowy piździ farmazony. Posłuchałem jego banialuk na youtube. Zupełnie nie interesuje mnie Zelenski. O Iranie nie dyskutuję. Uważam, że Trump powinien wznowić ataki i dobić ajatollahów. 4 linijki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Felus, fajny tekst znalazlem dla Ciebie 06.06.26, 08:52 felusiak1 napisał: > Źródło jest ideologiczne a tezy są śmieszne żeby nie powiedzieć dziecinne. Wiec powinni byc Tobie bliskie. > Larry jest znanym leftystą. Nic bardziej mylnego. Ja wiem, ze kazdy krytykujacy poczynania Trumpa, a ogolnie USA, jest dla ciebie osoba ideologiczna, i albo faszysta, albo lewakiem, w skrajnym wypadky bolszewikiem. Tak naprawde to Ty jestes osoba bardzo ideologiczna. A Larry King nigdy nie był znany jako ideologiczny „lewak” czy radykalny lewicowiec, lecz jako ikona amerykanskiego dziennikarstwa i jeden z najbardziej neutralnych ankieterow w historii telewizji. >Innymi słowy piździ farmazony. Posłuchałem jego banialuk na youtube. I oni Tobie nie pasowali do Twojego postrzegania Swiatu, wiec odrzucasz kategorycznie, i to z wzgledow nie merytorycznych a ideologicznych. > Zupełnie nie interesuje mnie Zelenski. Nawet jako ten, z kogo zrobili ikone walki z balszewikami? > O Iranie nie dyskutuję. Uważam, że Trump powinien wznowić ataki i dobić ajatoll > ahów. A co Tobie ajatollachy zlego zrobili? > 4 linijki. Ty z gory odrzucasz rzetelnej dyskusji, a tylko chcesz przeniesc ja w plaszczyzne wymiany hasel propagandowych. A to sprowadzi dyskusje do tego, ze Ty mnie bedziesz nazywac bolszewickim mordercem, a ja Ciebie mordercem amerykanskim. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, fajny tekst znalazlem dla Ciebie 06.06.26, 15:30 A co Larry King ma do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Ha,ha 06.06.26, 18:03 felusiak1 napisał: > A co Larry King ma do tego? Przed tym jak wejsc na forum, ogladalem filmiki na youtubie, i trafilem na wywiad Kadafiego, ktory on udzielil Kingowi. i gdy wszedlem na forum, i przeczytalem to co Ty napisales: "Larry jest znanym leftystą.", to bez zastanowienia sie rzucilem bronic tego Larr'ego, kogo przed chwila ogladalem. Oczywiscie, tobie chodzilo nie o tego Larr'ego, ktorego bronilem, a tylko o Larry Johnson. Coz, moge i o nim pare dobrych slow powiedziec. Larry Johnson, jak wiadomo, dawniej sluzyl dla CIA, i juz z tego samego powodu,powinien byc dla Ciebie bardzo wiarygodnym, ale nie jest, co bardzo dziwne. Poglady jego nie sa tajemnica dla nikogo, kto interesuje sie polityka. Oni sa bardzo kontrowersyjne na tle zwierzecej rusofobii, panujacej w mediach amerykanskich, i napewno nie mozna go zaliczyc do lewicy, jak to Ty probujesz robic. Ale nie dziwie sie, bo kazdy, kto ma inne poglady od Twoich, jak juz pisalem, jest leftysta i bolszewikiem. A w przypadku tego Larr'ego, ktory wyraza poglady nie krytyczne wobec Rosji, to jednoznacznie dla Ciebie jest prokremslowskim leftystem i bolszewikiem, jak rowniez stalinistem z domieszkiem leninisty. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ha,ha 06.06.26, 18:43 Masz bogatą wyobraźnię. Larry jest leftystą i antytrumpista bo NPR i MSNBC innych nie zaprasza. Antytrumpizm zabarwia jego wizję. Nagina tezy i tworzy narrację. 3 linijki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Ha,ha 06.06.26, 20:20 felusiak1 napisał: > Masz bogatą wyobraźnię. 1.Raczej to Ty masz bogata wyobraznie, bo wszedzie Twoja wyobraznia wynajduje leftystow. :-) > Larry jest leftystą i antytrumpista bo NPR i MSNBC innych nie zaprasza. 2.Felus, nie kazdy kto jest am]ntytrumpiestem jest automatyczne leftystem. > Antytrumpizm zabarwia jego wizję. Nagina tezy i tworzy narrację. 3.Felus, uwierz, antytrumppizm nie jest najwiekszym zlem na tym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ha,ha 06.06.26, 20:47 Jest. Mamdani jest burmistrzem dzięki antytrumpisto i leftysto. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:06 felusiak1 napisał: > Jest. Mamdani jest burmistrzem dzięki antytrumpisto i leftysto. > Juz nie pamietam kto to powiedzial czy ktos z weteranow czy ktos z ekonmistow po wyborach w NY, powiedzial: mimo ze jestem republikanimem wybieralaem Mamdaniego moze w koncu cos on zmieni i jakis porzadek zaprowadzi bo to co startowalo w wyborach na burmistrza nie obiecywalo jakiejkolwiek zmiany. Napisalam z pamieci, ale w tym sensie byla tej osoby wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:21 monalisa2016 napisał(a): > Juz nie pamietam kto to powiedzial czy ktos z weteranow czy ktos z ekonmistow p > o wyborach w NY, oją pozycję w dyskusji....... Ta wypowiedz stala sie wirusowa, i krazyla w necie przez dluzszy czas. Ja dosc dawno temu wrzucilem ja do schowka (saved) na facebooku, i gdy tylko przeczytalem to co Ty napisala, od razu mnie ona przypomniala sie: www.facebook.com/watch/?v=1566185624374711 Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:30 No jak on mowi, że jest republikaninem to napewno jest. Ja mam sasiada, który w 2020 wystawił tablicę z napisem "Republican for Biden". W 2012 mial tablicę "Obama". W 2024 mial "Harris" Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:44 felusiak1 napisał: > Ja mam sasiada, który w 2020 wystawił tablicę z napisem "Republican for Biden". > W 2012 mial tablicę "Obama". W 2024 mial "Harris" W Rosji mowi sie, ze jesli chcesz poznac czlowieka, zapytaj go co on sadzi o swoich sasiadach. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:14 felusiak1 napisał: > Jest. Mamdani jest burmistrzem dzięki antytrumpisto i leftysto. Ale to "dziecko" antytrumpizma, wiec nie moge uznac to za cos, co jest gorsze od antytrumpizma. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Ha,ha 06.06.26, 20:23 felusiak1 napisał: > Masz bogatą wyobraźnię. > Larry jest leftystą i antytrumpista bo NPR i MSNBC innych nie zaprasza. > Antytrumpizm zabarwia jego wizję. Nagina tezy i tworzy narrację. > 3 linijki. > Towarzyszu Felus ot takie z ciekawosci pytanie, kto u was nie jest jeszcze leftystą i antytrumpista? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:15 No, no skoro Larry Johnson. jest leftystą i antytrumpista, to kim sa Marjorie Taylor Greene, Thomas Massie, Tucker Carson, Michael Flynn, ... i wiele innych weteranow o oficerskim stopniu? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:33 Flynn nie jest w tym towarzystwie. A teszta to zdecydowanie antytrumpisci. Ty lepiej pilnuj swojego podwórka bo kombinują cię zakneblować. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:52 felusiak1 napisał: > Flynn nie jest w tym towarzystwie. A teszta to zdecydowanie antytrumpisci. > Ty lepiej pilnuj swojego podwórka bo kombinują cię zakneblować. > Grozba z twojej strony? :-) O naszym podworku dosc dobrze wiemy, ono nie jest lepsze od waszych. Wideo przestawilam na j. angielski. Prof. Dr. Gabriele Krone-Schmalz byla korespodentka ARD w Moskwie. www.youtube.com/watch?v=HB6fopQvj6Y Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Ha,ha 06.06.26, 21:54 monalisa2016 napisał(a): > felusiak1 napisał: > > > Flynn nie jest w tym towarzystwie. A teszta to zdecydowanie antytrumpisci > . > > Ty lepiej pilnuj swojego podwórka bo kombinują cię zakneblować. > > > Grozba z twojej strony? :-) > O naszym podworku dosc dobrze wiemy, oni nie jest lepsze od waszych. Wideo prze > stawilam na j. angielski. Prof. Dr. Gabriele Krone-Schmalz byla korespodentka A > RD w Moskwie. > > www.youtube.com/watch?v=HB6fopQvj6Y > > Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Ha,ha 07.06.26, 20:01 felusiak1 napisał: > www.youtube.com/watch?v=U24sM6ObpXI Tja ale dla tych z forum ciemna masa, dla nich ta organizacje i jeszcze inna jest wybawieniem, one odzieja, naucza. "dadza wolnosc, pokoj i dostatek". Kto jest jej ojcem chrzestnym? John Jay McCloy, kto o nim cokolwiek slyszal? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 21:41 felusiak1 napisał: > igor chce dokopać Zelenskiemu. Przecież każdy wie, że to głupi komediant, zlodz > iej i narkoman. > Pisze jakies listy do cara. Trzeba go zamknac. > > Felus spozniles sie z ta prezentacja o ile sie orientuje i o ile jest mi wiadomo ta organizacja o takiej nazwie nie istnieje od lat w Rosji, skoro istnieje to tylko na Bialorusi. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Mona, nie znasz Felusia :-) 05.06.26, 21:45 monalisa2016 napisał(a): > Felus spozniles sie z ta prezentacja o ile sie orientuje i o ile jest mi wiadom > o ta organizacja o takiej nazwie nie istnieje od lat w Rosji, skoro istnieje to > tylko na Bialorusi. :-) Felus wierzy, ze kazdy Rosjanin to bolszewik i agent KGB. I nic tego nie jest wstanie zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 21:54 Istnieje. Tylko nazwa sie zmieniła. Na obrazku powinno być raczej НКВД ale mało kto zna historię. KGB zatem lepiej pasuje. A dzisiaj mamy FSB. Ta sama misja, tak samo opresyjna. Zasięg sie zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 21:57 Felus nie znam j. rosyjskiego wiec mam prosbe przybliz mi to co napisales "НКВД" :-), :-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 22:15 monalisa2016 napisał(a): > Felus nie znam j. rosyjskiego wiec mam prosbe przybliz mi to co napisales "НКВД > " :-), :-) Ja przyblize. НКВД - Народный комиссариат внутренних дел, a w jezyku polskim - Ludowy Komisariat Spraw Wewnetrznych Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 22:16 monalisa2016 napisał(a): > Felus nie znam j. rosyjskiego wiec mam prosbe przybliz mi to co napisales "НКВД > " :-), :-) > Juz nie musisz rozszyfrowalam sama. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 05.06.26, 22:12 felusiak1 napisał: > . A dzisiaj mamy FSB. Ta sama misja, tak samo opresyjna. Zasięg sie zmienił. I w niczym nie jest gorsza od CIA. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 00:00 Inny zakres działania. Nieporównywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 09:03 felusiak1 napisał: > Inny zakres działania. Nieporównywalny. Zgadza sie, KGB nigdy nie zajmowalo sie obaleniem rzadow w innych krajach, wbrew opinii na zachodzie. Glownym zadaniem KGB bylo pilnowanie porzadku w kraju, a sprawami zewnbetrznymi zajmowalo sie GRU. Ale CIA jest bardzo aktywna i wewnatrz USA, chociaz prawo federalne wyraznie zabrania CIA angazowania się w działalnosc kontrwywiadowczą czy policyjną (tzw. law enforcement) wobec obywateli amerykańskich na terenie USA, tym nie mniej jest bardzo aktywna, i zawsze pod pozorem, ze to w interesach Ameryki. Kilka przykladow: Projekt MKUltra – trwający od lat 50. do 70. tajny program kontroli umysłu. Obywatele USA (często nieświadomi) byli poddawani eksperymentom z użyciem LSD, hipnozy i tortur. Operacja CHAOS – prowadzona w latach 60. i 70. nielegalna inwigilacja amerykańskich ruchów antywojennych, obrońców praw człowieka oraz organizacji studenckich. CIA szukała tam rzekomych wpływów radzieckich. Projekt HTLINGUAL – trwające przez dwie dekady masowe i nielegalne przechwytywanie, otwieranie oraz fotografowanie listów obywateli USA przesyłanych do ZSRR i Chin. Programy po 11 września – masowe zbieranie danych finansowych i telekomunikacyjnych Amerykanów w ramach walki z terroryzmem, co ujawniły m.in. śledztwa senackie i przecieki Edwarda Snowdena. Wiec, Felus, KGB i GRU to dzieciece zabawy, w porownaniu z tym, co wyprawia CIA. A ja nie wspomnialem, co CIA robila w krajach, uwazanych powszechnie za niezalezne. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 15:31 Jak zwykle masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 18:05 felusiak1 napisał: > Jak zwykle masz rację. Dziekuje, ze nie zalales post czarnym kolorem. Jednak pamietasz, ze nie lubie tego koloru, ktory wywoluje u mnie mdlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 18:44 Rasista? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 20:22 felusiak1 napisał: > Rasista? Tylko rasista moze kojarzyc czarny kolor z czym rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Korrekta 06.06.26, 20:34 Napisalem: > Tylko rasista moze kojarzyc czarny kolor z czym rasizmem. Powinno: > Tylko rasista moze kojarzyc czarny kolor z rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 19:08 igor_2025 napisał: > > Dziekuje, ze nie zalales post czarnym kolorem. Jednak pamietasz, ze nie lubie > tego koloru, ktory wywoluje u mnie mdlosci. To tak jak w Polsce u wielu wywołuje mdłości czerwona (rosyjska) gwiazda. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Bardzo prymitywnie, taziuta 06.06.26, 20:43 taziuta napisał: > To tak jak w Polsce u wielu wywołuje mdłości czerwona (rosyjska) gwiazda. Wtraciles sie do rozmowy - to nic takiego, to forum, kazdy ma prawo do wypowiedzi, ale gdy nie rozumiesz o czym rozmowa toczy sie, i wstawiasz glupi tekst, to juz jest cos innego. My gadamy z Felusiem nie o symbolach, a tylko o kolorach. Wiec gdyby ja napisalem, ze mnie przeszkadza powiedzmy czarny krzyz, to moglbys wstawic wtedy swoje pare slow o czerwonej gwiazdkie, ale ja napisalem tylko o kolorze, wiec wyszedles na zakomleksionego prymitywa, ktory nie znajac o czym gadaja, wykazuje sie swoimi kompleksami. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Bardzo prymitywnie, taziuta 06.06.26, 22:11 igor_2025 napisał: /.../ wiec wyszedles na zakomleksionego prymitywa, ktory nie znajac o czym gadaja, wykazuje sie swoimi kompleksami. Nie wiem dlaczego usiłujesz mnie ciągle obrażać, bezskutecznie ofkoz. Już ci to kiedyś pisałem, że nie może obrazić myślącego człowieka ograniczony trep, który bezrefleksyjnie, żeby nie napisać bezmyślnie powtarza debilną ruską propagandę. Dobranoc, poza tym. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jesli wierzyc tym naukowcom... 05.06.26, 22:08 Dwóch wybitnych naukowców zachodnich (jeden amerykański, drugi australijski) obliczyło najbliższą przyszłość ukr.wojska. 1. Peter Turchin to amerykański naukowiec pochodzenia rosyjskiego, biolog teoretyczny, badacz złożoności oraz pionier kliodynamiki – interdyscyplinarnej nauki łączącej historię, socjologię i matematykę. peterturchin.substack.com/p/is-ukraine-russia-war-entering-the 2. Dr Warwick Powell, Adjunct Professor at Queensland University of Professor working at the intersection of China, digital technologies, supply chains, financial flows and global political economy & governance. warwickpowell.substack.com/p/estimating-trajectories-in-attritional Z obliczen obu naukowców wynika, ze zdolnosc ukrowojska do oporu konczy sie, po czym nastapi krótki okres zapadania sie, a potem pizdziec, czyli koniec. Warwick w lutym opublikowal prognoze na okres 6-9 miesiecy, czyli sierpien-listopad. Turchin ma w przyblizeniu podobne wnioski(Plus /minis). Jednoczesnie obaj liczyli wedlug zachodnich danych, ktore brali ukrainskie zawyzone dane o rosyjskich stratach - ale nawet to klamstwo nie poprawilo wyniku. I do tego obaj liczyli jeszcze przed iranska awantura Trumpa, wiec dane dotyczace dostaw broni ukrwojsku musza zostac zrewidowane w dól. Co tylko przyspiesza przewidywane zalamanie. #Sadze, ze to wiedza i na zachodzie, i Zelesnkiemu to przekazali, wiec wszystko wskazuje na to, ze Zelesnki pisze list do Putina, zeby uratowac sco sie da, a makron stal golabkiem pokoju, poniewaz tylko pokoj moze uratowac go przed tlumaczeniem sie, gdzie poszla kasa, i gdzie poytywny wynik. Przeciez przez cztere lata klamali ludu na zachodzie, ze lada dzien Rosja przegra, a Putina beda sadzic jak przestepce. Co ciekawe, Putin rowniez mowi, ze wojna wkrotce skonczy sie. Wiec tez cos wie, czego w Polsce rozne taziuty nie wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Jesli wierzyc tym naukowcom... 06.06.26, 00:27 Ty poważnie z tymi pierdołami wyjeżdżasz? To mowisz, ze banderowcy ugną się przed bolszewikami? Kiedy bolszewicy wreszcie zaatakują i wypchną banderowcow z Ukrainy? Maja czym i kim? 4 linijki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Jesli wierzyc tym naukowcom... 06.06.26, 09:12 felusiak1 napisał: > Ty poważnie z tymi pierdołami wyjeżdżasz? Te "pierdoly" , to opracowania naukowcow, a nie anonimowego forumowicza, ktory nie potrafi przeczytac tekstu ze zrozumieniem, ktory sam wkleja. > To mowisz, ze banderowcy ugną się przed bolszewikami? Oczywiscie, ze tego nie mowie. Ja tylko twierdze, ze banderowcy przegrywaja juz Rosjanom, i koniec banderowcow bedzie w nie tak odleglym czasie > Kiedy bolszewicy wreszcie zaatakują i wypchną banderowcow z Ukrainy? > Maja czym i kim? Wystarcze, ze bedzie ogloszona czesciowa mobilizacja, powiedzmy 500 000 osob, i po 3 miesiecach bedzie po wszystkim. I to bez uzycia takich sroskow drastycznych, jak bron atomowa, czy niszczenie tam na Dnieprze. Czy Ty kiedys zastanowiales sie, dlaczego Rosja nie burzy mosty na Dnieprze? Przeciez to calkowicie zalamaloby logistyke banderowcow. Ja zastanowialem sie, i widze tylko jedno -te mosty armii rosyjskiej beda potrzebne, a i ich odbudowa bylaby zbyt kosztowna po ukonczeniu dzialan bojowych > 4 linijki. Daj spokoj z tymi 4 linijkami. Nie narzucaj mnie sposob dyskusji, ktory bedzie podobny do przepychanki w piaskownice. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jesli wierzyc tym naukowcom... 06.06.26, 10:01 igor_2025 napisał: > /... /Ja tylko twierdze, ze banderowcy przegrywaja juz Rosjanom, i koniec banderowcow bedzie w nie tak odleglym czasie > Dajesz im 3 dni, czy ciut więcej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 taziuta, stosujesz bardzo prymitywny chwyt 06.06.26, 12:13 taziuta napisał: > Dajesz im 3 dni, czy ciut więcej? :) Ja juz dawno dalem odpowiedz na podobne pytania. Wiec nie bede wysilac sie przed prymitywnym banderowskim propagandystem, jakim jestes, a po prostu skopiuje to co pisalem juz wczesniej na forum, i wkleje dla ciebie specjalnie tu: Dlaczego Rosja meczy sie tyle lat na Ukrainie 18.05.26, 16:40 Na zachodzie, a zwlaszcza za oceanem przyzwyczaili sie do blitzkriegów. Inwazja na Irak-trzy tygodnie. Kleska Jugoslawii-dwa miesiace. Afganistan? Tego lepiej nie wspominac. Ale jest inna rzecz - wojna na wyczerpanie. Kiedy jedna ze stron nie biegnie do przodu z szabla na czolgi, ale metodycznie przemiela zasoby wroga. Wiec, patrzac na to, co dzieje sie na polu bitwy wojny rosyjsko-ukrainskiej, staje sie oczywiste: Rosja jest w pelni nastawiona na zwyciestwo w wojnie na wyczerpanie, która nie zaklada, ze trzeba bezmyslnie tracic swoje sily. DLACZEGO ROSJA SIE NIE SPIESZY? Poniewaz Rosja nie zamierza poswiecac swojej gospodarki. Ludzie czesto zapominaja, ze nalozono surowe sankcje na Rosje, których celem bylo rozbicie rosyjskiej gospodarki. Jednak jest dokladnie odwrotny wynik. Rosja nie tylko stabilizowala swoja gospodarke — jej gospodarka sie rozwija. Wprowadzili wprawie 20 pakietów sankcji. Zamrozone aktywa. Wylaczono SWIFT. Zrobili wszystko, aby kraj upadl.Rosja nie upadla. Ale to wszystko zaszkodzilo zachodowi - gospodarka peka, fabryki zamykaja sie. A Moskwa? Spokojnie sie rozwija. I to po czterech latach wojny. WIEC STRATEGIA DZIALA Rosja nie wydaje calego swojego zasoby jak materialne, tak i ludzkiego na Ukrainie (ocenia sie, ze zaledwie 10%), ale przeznacza znaczne zasoby na utrzymanie gospodarki cywilnej. Na tym polega sila rosyjskiego podejscia. Gdyby Rosja postapila tak, jak wielu od niej oczekiwano, jej gospodarka nie wykazalaby dzis takich wyników.Rosja nie walczy tak, jak przyzwyczili sie Amerykanie. Walczy madrze i z rozsadkiem. Bo nie moze sobie pozwolic walczyc po innemu . Jej gospodarka rosnie pomimo sankcji. Jej armia zdobywa doswiadczenie. A zachód tylko temu przyglada sie, i zaczyna panicznie bac sie, ze Rosja pojdzie wojna na niego, a on nie jest do tego gotowy. Wiec jak bedzie, kto wytrzyma dluzej? Jak to mowi sie? Rosjanie długo zaprzęgają, ale szybko jadą. Pytanie tylko, kiedy rzadzace na Kremlu zdecyduje, ze czas depnac na gaz. A potem - trzymajcie sie, Panowie - finiszowa prosta bedzie krótka. p.s. Oczywiscie moglby przypomniec, ze wojsko rosyjskie stalo pod Kijowem, ktory byl praktycznie bezbronny, co zmusilo wladze ukrainskie wydawac bron wszystkim chetnym bez zadnej kontroli. Moglbym wiele napisac o tym, ze Ukraina jeszcze w 2022 roku byla gotowa podpisac rozjem z Rosja, dzieki czemu setki tysiecy mezczyzn ukrainskich pozostaloby przy zyciu. Donbas bylby ukrainski, tylko z osobym statutem. Co dlatego bylo potrzebne? Uznac Krym rosyjskim i zrezygnowac z planow wstapienia w NATO. I to wszystko. Dzis juz idzie mowa o tym, ze Donbas jest rosyjski, jak i jeszcze dwa obwoda Chersonski i Zaporozski. O tym ze Ukraina nie bedzie w NATO, mowi sam zachod, a i o Unii moga Ukraincy zapomniec, chociaz w 2022 roku Rosja nie miala nic przeciwko temu. Wiec czemu Ukraina postanowila porzucic juz uzgodnione porozumienie i stala walczyc dalej? Bo tak zazadal Zachod. Bo po to jest potrzebna jemu Ukraina. p.s. dlaczego nazwalem Ciebie banderoskim propagandystem? Bo nim wykazales sie w sprawie odebrania Zelenskiemu orderu Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: taziuta, stosujesz bardzo prymitywny chwyt 06.06.26, 14:26 Dlaczego Rosja meczy sie tyle lat na Ukrainie A to nie lepiej dla Moskali byłoby załatwić sprawę szybko tak jak zresztą zakładali, że trzy dni wystarczy. Setki tysięcy żyć Moskali zostałoby zaoszczędzonych, cmentarze w dużo mniejszym stopniu zapełnione a niejak Putin wyniesiony pod niebiosa i na trwale w historii zapisałby się zarówno tej moskiewskiej jak i światowej. A tak nie dość, że Moskalów poległo bez liku to na Ukrainie dziesiątki tysięcy niewinnych cywilów przeniosło się na tamten świat. Nie spisał się wam Putin, morderca setek tysięcy zarówno własnych jak i ukraińskich ludzi. Tak więc Moskwa właśnie bezmyślnie straciła wiele żyć ludzkich. Trzeba było suwerenne państwo zostawić w spokoju. DLACZEGO ROSJA SIE NIE SPIESZY? No faktycznie karłowata gospodarka molocha moskiewskiego rosła dzięki militaryzacji. Społeczeństwo moskiewskie nic z tego nie ma. Obecnie stagnacja w karle o nazwie państwo moskiewskie mimo ogromnych wydatków na zbrojenia. Wiem wiem wy Moskale odporni jesteście byle cebula i kartoszki były. Poza tym jeżeli na zachodzie ci tak zle bo gospodarka pęka to czas na powrót do kwitnącej Moskwy. WIEC STRATEGIA DZIALA To na ile lat przewidzieliście tą strategię bo już piąty rok słyszę, że to już. Czekamy w każdym razie na to wdepnięcie na gaz. Poza tym co Moskwa może chcieć od suwerennego kraju? Moskwa niech zajmie się swoimi problemami i nie wściubia nosa w nie swoje sprawy. p.s. dlaczego nazwalem Ciebie banderoskim propagandystem? Bo nim wykazales sie w sprawie odebrania Zelenskiemu orderu A tyś moskiewski propagandysta. Poza tym czekamy na tą mobilizację 500 000 czerepów pod hełm. Apropos tych mostów na Dnieprze to nie wysilaj się bo i tak wiemy, że nie bylibyście w stanie tego zrobić tak jak nie potrafiliście przeciąć arterii komunikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi prawdy 06.06.26, 18:16 mateusz572 napisał: > A to nie lepiej dla Moskali byłoby załatwić sprawę szybko tak jak zresztą zakła > dali, że trzy dni wystarczy. Nigdy Rosja nie zakladala trzy dni, i ty o tym wiesz doskonale, ale powtarzasz te klamstwa, zeby oni stali orawda. Otoz, nie stana. Co dotyczy tego, czy nie lepiej byloby to zalatwic szybko? Oczywiscie, tak mialo byc, i praktycznie tak stalo sie.Czy musze po raz setny powtarzac, jak juz podpisane porozumienie w Stanbule bylo zlamane na wyrazny rozkac zachodu? Przeciez i to ty wiesz doskonale, ale klamiesz w zywe oczy, udajac, ze tego nie bylo. Wiec dlaczego Rosja tak dlugo "meczy sie" z Ukraina. Oprocz tego, co napisalem wyzej, moge dodac, ze na Kremlu doskonale zdaja sobie sprawe z tego, ze po tym jak zaczeli sie krwawe walki, wygrac wojne jest o wiele latwiej, niz wygrac pozniejszy pokoj. Wiec Rosja , wojujac bardzo oszczedne, niszczy przyszla baze wojny partyzanckiej. Jedni wyjezdzaja z Ukrainy, drudzy staja sie kalekami, a trzecie leza w ziemi. Przy tym zycie na Ukrainie robi sie coraz ciezsze, i wiesz co najciekawsze, mieszkancy Ukrainy w duzym stopniu obwiniaja w tym tych, kto obecnie nimi rzadzi. A wiesz co to znaczy? Gdy banderowcy przegraja, to sporo Ukraincow beda witac rosyjskiego zolnierza, jako wyzwoliciela, czy to tobie podoba sie, czy nie. Ludzi juz maja dosc wszystkiego, i im robi sie obojetnie, kto to przerwie i zaprowadzi porzadek. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi pra 07.06.26, 17:40 Wiesz igor, bolszewicy tak się dali we znaki, że w 1941 ludzie niemców witali jak wyzwolicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi pra 07.06.26, 18:20 felusiak1 napisał: > Wiesz igor, bolszewicy tak się dali we znaki, że w 1941 ludzie niemców witali j > ak wyzwolicieli. Wiesz, felus, ani ja, ani ty, my nie mamy pojecia jak witali w 1941 roku niemcow, my nie byli przy tym. Wiemy tylko, jak to przedstawiala hitlerowska propaganda, bo zadnych innych swiadectw temu nie ma. Ale wiem, ze na terytorium Bialorusji i Ukrainy, byla bardzo silna partyzanka radziecka. Wiec nie powtarzaj propagnade Goebbelsa. Ja nie twierdze, ze ona byla w 100% klamliwa. Ale samo to, ze obecnie bardzo popularnymi stali filmy niemieckie, ktore pokazuja jak witani byli hitlerowce w 1941 roku, czy to przez Polakow, ktore maja udowodnic, jak zle bylo pod bolszewikami, czy to przez Rosjan, ktore chca pokazac, jak zli byli Ukraincy, ktore z mlekiem matki wyssali nazizm, uwazam za niestosowne. Nie mozna propagande hitlerowska uzywac jak argument, zeby cos udowodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi pra 07.06.26, 19:17 Ja to wiem z ust mojego ojca. Przyjaciółka mojej matki w wieku 8 lat została wywieziona do Kazachstanu. Jej marzeniem bylo najeść się chleba do syta. Dwie polskie armie powstały głeboko w Bolszewii. Skad się tam wzieli ci polacy? Cziornyj woron przyjeżdżał w nocy. Bolszewicy legitymowali i zabierali tylko tych, których mieli na liscie. Ludzie szybko zorientowali się, że trzeba spać poza domem. I tak spalo się u sasiada a sąsiad u ciebie. Ale bolszewicy nie w ciemie bici. Skapowali i zaczeli zabierać nie po nazwisku a po adresie. Spanie u sasiada sie skończyło. O 4 linijki za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi pra 07.06.26, 20:01 felusiak1 napisał: > Ja to wiem z ust mojego ojca. Felus, o ile wiem w 1941 roku niemcy nie wchodzili do Polski, poniewaz oni tam byli juz od roku 1939. > Przyjaciółka mojej matki w wieku 8 lat została wywieziona do Kazachstanu. Jej m > arzeniem bylo najeść się chleba do syta. Dzieki temu przezyla ta straszna wojne. > Dwie polskie armie powstały głeboko w > Bolszewii. Skad się tam wzieli ci polacy? Oni tam okazali sie jeszcze przed atakiem niemiec na ZSRR, wiec nie moga byc swiadkami tego, jak byli witani niemcy. > Cziornyj woron przyjeżdżał w nocy. Bolszewicy legitymowali i zabierali tylko ty > ch, których mieli na liscie. I w 100% te listy tworzyli sie na podstawie donosow sasiedzi-polakow. > Ludzie szybko zorientowali się, że trzeba spać poz > a domem. I tak spalo się u sasiada a sąsiad u ciebie. Felus, taki bajki to ty mozesz opowiadac boomerangowi. >Ale bolszewicy nie w ciemie bici. Skapowali i zaczeli zabierać nie po nazwisku a po adresie. To sa bzdety. Ja akurat wiem, jak to odbywalo sie naprawde. Bo identycznie postepowalo sie i w radzieckich miastach. Przyjezdzali pod konkretny adres, i zgarniali wszystkich, kto tam byl. I dopiero pozniej, juz u siebie na komendzie, sprawdzali sie zatrzymani, kim sa. Felus, naprawde nie opowiadaj bajki, przeciez ja nie jestem dzieckiem, a i ty na opiekunke dla dzieci nie nadajesz sie. > O 4 linijki za dużo. Tak jest, gdy bajki sie opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi pra 07.06.26, 20:49 Mój ojciec klamca, wszyscy jego przyjaciele i znajomi to klamcy. Moja babka też klamczucha. Mój teść też klamca. Bolszewicy zajęli ponad polowę Polski i do tej ponad polowy wchodzili niemcy w 1941. Napisałeć "Oni tam okazali sie jeszcze przed atakiem niemiec na ZSRR". Ot tak się okazali? Sami przyszli? Nie było ich tam i raptem się okazali? Napisałeś "Dzieki temu przezyla ta straszna wojne." Jej niewywiezione kolezanki też przeżyły i niektore wywiezione nie przeżyły. Ale ty jesteś sowiecki czlowiek. Zabetonowany na amen. Czytaj co napisalem a nie to co tobie się wydaje, że napisalem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi pra 08.06.26, 08:04 felusiak1 napisał: > Mój ojciec klamca, wszyscy jego przyjaciele i znajomi to klamcy. Moja babka też > klamczucha. Mój teść też klamca. Felus, a co oni wzyscy maja do tego? Przeciez to Ty mnie opowiadasz bajki, a nie oni. ja juz tyle razy spotykalem sie w Polsce z tym, ze mnie opowiadalo sie, jak to czyjs dziadek byl zabity w Katyniu, a okazywalo sie, ze dziadkowie byli zywe, i nic im nie stalo sie. > Bolszewicy zajęli ponad polowę Polski i do tej ponad polowy wchodzili niemcy w > 1941. Felus, ale te tereny, zgodnie z tym co pisales, juz byli wyczyszczone przez bolszewikow od Polakow.Oni juz byli na Sybiru, lub w Kazachstanie. > Napisałeć "Oni tam okazali sie jeszcze przed atakiem niemiec na ZSRR". > Ot tak się okazali? Sami przyszli? Nie było ich tam i raptem się okazali? Felus, i co po raz setny bedzie obgadywac sprawe dlaczego doszlo to, co wydarzylo sie 17 wrzesnia? > Napisałeś "Dzieki temu przezyla ta straszna wojne." > Jej niewywiezione kolezanki też przeżyły i niektore wywiezione nie przeżyły. To wlasnie jest najpodlejszy argument rusofobow - pod niemiecka okupacja bylo lepiej, niz pod radziecka. Przy tym zapominaja, ze jak sam piszesz -na terytorium ZSRR bylo stworzone 2 armii polskie. Setki tysiecy Polakow bylo nakarmiono, uzbrojono. A pod okupacja niemiecka bylo systemowe niszczenie Polakow jako narod. > Ale ty jesteś sowiecki czlowiek. Zabetonowany na amen. > Czytaj co napisalem a nie to co tobie się wydaje, że napisalem. Ja jestem dumny z tego, ze jestem sowieckim czlowiekiem, a robic bede tylko to, co uwazam za sluszne. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Powtarzanie klamstwa wiele razy, nie robi pra 08.06.26, 17:03 Go fcuk yourself in the ass Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Felus, zabraklo Tobie klasy 08.06.26, 17:30 felusiak1 napisał: > Go fcuk yourself in the ass Czyzby trafilem w sedno? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, zabraklo Tobie klasy 08.06.26, 17:37 Go fcuk yourself in the face. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Felus, zabraklo Tobie klasy 08.06.26, 18:01 felusiak1 napisał: > Go fcuk yourself in the face. Felus, a cos bardziej merytorycznego potrafisz napisac? Czy tylko wyprozniac sie slowami umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, zabraklo Tobie klasy 08.06.26, 18:03 Z dedykacją www.youtube.com/watch?v=2yUSkN3-7Vg&list=RD2yUSkN3-7Vg&start_radio=1 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Nic tak nie rani, jak gorzka prawda 08.06.26, 18:18 felusiak1 napisał: > Go fcuk yourself in the face. Ani jednym slowem nie obrazilem Ciebie, napisalem tylko, ze opowiadasz bajki, i ze cos zmyslasz. Gdyby to nie byla prawda, to Ty po prostu albo zignerowales moje slowa, lub napisales cos w rodzaju, ze sam klamiesz. Ale to wywolalo u ciebie od razu agresje, a to jawnie wskazuje na to, ze napisalem cos, co jest bliskie prawdy. Dawno temu byla podobna sytuacje w naszej dyskusje. Chodzilo o spor odnosnie zapisow prawnych w USA , ktore Ty, moim zdaniem, nie rozumiales. Byla bardzo ozywiona dyskusja, w trakcie ktorej Ty mnie wyzywales od nieuka, od czlowieka sowieckiego (ale na pewno wtedy jeszcze ty o bolszewikach nic nie pisales), i ja w trakcie dyskusji napoisalem , ze Ty nie zbyt orientujesz sie w tych sprawach, i raczej udajesz znawsce, a w rzeczywistosci nie wiele wiesz, i tylko nauczyles sie pare madrych wyrazow, zeby robic wrazenie na innych Polakach, nie znajacych angielskiego. I przypuscilem, ze byc moze pracujesz w jakiejs agency staff jobs, lub estate agency . Ja tylko przypuscilem ( przeciez nie twierdzilem, ze tak wlasnie jest), ale jaka agresje wtedy to u Ciebie wywolalo. Ty natychmiast zmienil swoj stosunek do mnie, i dla mnie to wygladalo tak, jak by odkrylem jakas straszna Twoja tajemnice, ktora Ty ukrywales od swiata. Przeczytaj jeszcze raz moja sygnaturke, adresowana wylacznie do Ciebie. Bo niezaleznie od tego, co Ty wypisujesz do mnie, ja nadal uwazam Ciebie za jednego z niewielu, z kim mozna prowadzic dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nic tak nie rani, jak gorzka prawda 09.06.26, 19:16 Relax, I'm just fcuking with you. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Nic tak nie rani, jak gorzka prawda 09.06.26, 21:39 felusiak1 napisał: > Relax, I'm just fcuking with you. Haha, good one! You had me for a second. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: ludzie Niemców witali jak wyzwolicieli 07.06.26, 19:39 Ludzie wiali z obu stron... 🌟 WYSZKÓW ve filmu "Katyń" Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: ludzie Niemców witali jak wyzwolicieli 07.06.26, 22:33 To jest fabuła. 17 września niemcy byli po obu stronach Bugu a Wyszków byl okupowany Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: ludzie Niemców witali jak wyzwolicieli 08.06.26, 08:32 felusiak1 napisał: > To jest fabuła. 17 września niemcy byli po obu stronach Bugu a Wyszków byl okup > owany Felus, przeciez to nic nowego dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: To jest fabuła 08.06.26, 17:22 No właśnie - więc scena może mieć charakter symboliczny i uogólniający, niekoniecznie ścisłej rekonstrukcji wydarzeń z jakiegoś konkretnego miejsca (a most w Wyszkowie w realu nie musi być mostem w Wyszkowie w filmie) A poza tym to w ogóle... Wyszków tonie Odpowiedz Link Zgłoś
j-k To prawda Felek, ale wczesniej , w 1939... 08.06.26, 18:30 felusiak1 napisał: > Wiesz igor, bolszewicy tak się dali we znaki, że w 1941 ludzie Niemców witali jak wyzwolicieli. To prawda Felek, ale wczesniej , w 1939... ludzie mieli tak dosc burzuazyjnych Rzadow "Polskich Panow", ze witali wkraczajacych zolnierzy radzieckich kwiatami. Ta naiwnosc co prawda przeszla im juz po paru tygodniach... np. tu we Wilnie: . wiadomosci.wp.pl/rebelia-na-kresach-inwazje-sowietow-witano-kwiatami-6126041951278721a Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 A wiesz , janusz, co jest najsmutniejsze 08.06.26, 19:09 j-k napisał: > Ta naiwnosc co prawda przeszla im juz po paru tygodniach... Ze jedni sasiedzi donosili na drugich. Kiedys czytalem wspomnienia jednego takiego goscia, ktory od razu po wkroczeniu wojsk radzieckich poszedl sluzyc do milicji. Tak on byl zaskoczony ta iloscia donosow, ktore do milicji trafiali. I jak on pisal - w koncu zabierali i tych kto donosil (jesli udawalo sie ustalic ) i tych na ktorych donosy pisali sie. Wychodzili z zalozenia, ze i jedni i drudzy byli w czyms winne. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: taziuta, stosujesz bardzo prymitywny chwyt 06.06.26, 19:11 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > > Dajesz im 3 dni, czy ciut więcej? :) > > Ja juz dawno dalem odpowiedz na podobne pytania. Wiec nie bede wysilac sie prz > ed prymitywnym banderowskim propagandystem, jakim jestes, a po prostu skopiuje > to co pisalem juz wczesniej na forum, i wkleje dla ciebie specjalnie tu: /.../ Widzę, że nie potrafisz przyznać, że Rosja zwyczajnie dała doopy, napadając na Ukrainę i planując blitzkrieg na 3 dni. Stoją w miejscu już 4 rok, a debilni ruscy propagandziści ciągle mówią, że już za chwilę podbiją Ukrainę. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: taziuta, stosujesz bardzo prymitywny chwyt 06.06.26, 20:25 taziuta napisał: > planując blitzkrieg na 3 dni. Klamiesz w zywe oczy, i wiesz o tym ze klamiesz. Jestes nowym wcieleniem Goebbelsa? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: taziuta, stosujesz bardzo prymitywny chwyt 07.06.26, 00:07 Stalin zapytał Woroszyłowa jak długo zajmie mu zajecie Finlandii. 12 dni odpowiedział Woroszylow. Stalin z uśmiechem - Daję ci 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 07.06.26, 11:02 felusiak1 napisał: > Stalin zapytał Woroszyłowa jak długo zajmie mu zajecie Finlandii. > 12 dni odpowiedział Woroszylow. > Stalin z uśmiechem - Daję ci 2 tygodnie. Przeciez to wszystko klamstwa roznych pisarze, ktore uciekle z ZSRR i zaczeli wymyslac rozne bajki. Tym nie mniej to co napisales, wskazuje jedna ciekawa rzecz. Jakby trudno nie bylo, my Rosjanie, swoje zawsze osiagamy. W Polsce spotykalem sie z taka opinia, ze ZSRR przegral ta wojne z Finami, a przeciez wszystko bylo inaczej, wszystkie cele zostali osiagniete. Tak samo beda osiagniete wszystkie cele na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 07.06.26, 17:37 No przecież kazdy wie, że to wszystko kłamstwa. Jest tylko jedna prawdziwa, oficjalna wersja. Ten nie uciekł. Car pozwala mu kłamać. www.youtube.com/watch?v=5a2a3ZjCBO4 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 07.06.26, 18:34 felusiak1 napisał: > No przecież kazdy wie, że to wszystko kłamstwa. Jest tylko jedna prawdziwa, ofi > cjalna wersja. Felus, taki sposob dyskusji jest dobry u dzieciakow w piaskownice, ale my z Toba juz sa dorosli, i nie sa my w piaskowniece. > Ten nie uciekł. Car pozwala mu kłamać. feklus, daj spokoj z Radzinskim. Po upadku ZSRR ten Zyd postanowil robic kariere jako krytyk wszystkiego sowieckiego, chociaz sam osobiscie wszystkiemu, wraz z zyciem, zawdziecza bolszewikom. Ale pamiec o majatkach, ktore stracili jego dziadkowie, nie pozwolalo mu zyc spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 07.06.26, 19:20 Jewreji, Jewreji......................jobanyje Jewreji Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 07.06.26, 19:24 Przekroczyłem o 4 linijki.Powyżej zaoszczedziłem 4 linijki i w tym 4. Mogę 9 linijek. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 07.06.26, 20:03 felusiak1 napisał: > Jewreji, Jewreji......................jobanyje Jewreji Rozni sa Jewreji. Jedni jewrieji budowali bolszewie, a inni jewrieji ta bolszewie obecnie obsieraja, Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 07.06.26, 20:51 Dobry jewrej i zły jewrej. Kto ustala który jest który? igor. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Felus, ile mitow Ty jeszcze znasz? 08.06.26, 08:05 felusiak1 napisał: > Dobry jewrej i zły jewrej. Kto ustala który jest który? igor. Nie, Felus, oni sami decydowali o tym, jakimi Jewriejami beda. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 06:35 cios-celniejszy-niz-rakiety-zelenski-wyslal-list-do-putina Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 08:21 Amerykański projektant Rodney Mims Cook Jr. pojawił się na Międzynarodowym Forum Ekonomicznym w Petersburgu (SPIEF). Cook Jr. odpowiada za budowę sali balowej w Białym Domu oraz pracuje nad stworzeniem dla Donalda Trumpa łuku tryumfalnego w Waszyngtonie. Cook Jr. podczas dyskusji w Petersburgu pochwalił się, że wybudował w Atlancie drewnianą daczę na wzór tych rosyjskich. Jednocześnie Amerykanin pokazał zgromadzonym zdjęcia swojej posiadłości. - Ponownie spotkałem się w Petersburgu z ogromną serdecznością. Wielu z obecnych tutaj osób to moi przyjaciele od dziesięcioleci. Przyjechałem tu, by słuchać i uczyć się. Chcę wam pokazać, jak żyję; oto moja dacza w Atlancie. Została zbudowana w stylu rosyjskiej architektury ludowej, która od dziesięcioleci porusza moje serce i którą uważam za niezwykłą - powiedział Mims Cook Jr., cytowany przez CNN. www.money.pl/gospodarka/czlowiek-trumpa-w-petersburgu-chwali-sie-rosyjska-dacza-7293485021166048a.html Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 17:22 Poza tym gratuluję Moskalom świetnego występu waszej zawodniczki w turnieju Roland Garros w Paryżu. Życzę wam abyście rywalizowali i sprawdzali się na takich właśnie polach gdzie nie ma bezsensownych ofiar ludzkich. Życzę wam abyście zaczęli prowadzić politykę równorzędnej rywalizacji w pokojowych celach a nie w celach imperialnych zapędów, których głównym narzędziem jest wojna i pognębienie słabszych i mniejszych i narzucenie im własnego widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
perfum spokojnie, jak na wojnie, Igor 06.06.26, 17:31 mateusz572 napisał: których głównym narzędziem jest wojna i pognębienie słabszych i mniejszych i narzucenie im własnego widzimisię w historii wszystkie duze Panstwa tak robily. Uwazasz, ze politycy nagle zamienia sie w golabki pokoju ? Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: spokojnie, jak na wojnie, Igor 06.06.26, 17:43 perfum napisał: > mateusz572 napisał: > których głównym narzędziem jest wojna i pognębienie słabszych i mniejszych i n > arzucenie im własnego widzimisię > > > w historii wszystkie duze Panstwa tak robily. Słusznie i dlatego projekt pod tytułem UE, którego ramieniem zbrojnym jest NATO ( nawet bez USA ) ma swój głęboki ludzki sens. Rzecz w tym aby go nie zaprzepaścić co na przykładzie Brexitu widzimy, że jest możliwe. > > Uwazasz, ze politycy nagle zamienia sie w golabki pokoju ? Myślę, że zrobią tyle na ile im społeczeństwo pozwoli. W satrapiach jest trochę inaczej. Tam satrapa pozwoli albo nie pozwoli społeczeństwu rozwijać się w pokoju. No ale to takie społeczeństwa. Trzeba sobie zapracować na satrapię. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: spokojnie, jak na wojnie, Igor 06.06.26, 18:18 perfum napisał: > w historii wszystkie duze Panstwa tak robily. > Uwazasz, ze politycy nagle zamienia sie w golabki pokoju ? Janusz, to kolejny Twoj nick? Znow zaponiales przelogowac sie? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Bradzo ladnie napisales 06.06.26, 18:22 mateusz572 napisał: > Poza tym gratuluję Moskalom świetnego występu waszej zawodniczki w turnieju Rol > and Garros w Paryżu. Gdyby nie Ty, nawet tego nie wiedzialem, bo nie sledze sportu, wole go uprawiac. > Życzę wam abyście rywalizowali i sprawdzali się na takich właśnie polach gdzie > nie ma bezsensownych ofiar ludzkich. > Życzę wam abyście zaczęli prowadzić politykę równorzędnej rywalizacji w pokojow > ych celach a nie w celach imperialnych zapędów, których głównym narzędziem jest > wojna i pognębienie słabszych i mniejszych i narzucenie im własnego widzimisię A te slowa sa bardzo prawidlowe i zaslugujace na uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Bradzo ladnie napisales 06.06.26, 19:31 igor_2025 napisał: > mateusz572 napisał: > /.../ > > Życzę wam abyście zaczęli prowadzić politykę równorzędnej rywalizacji w pokojowych celach a nie w celach imperialnych zapędów, których głównym narzędziem jest wojna i pognębienie słabszych i mniejszych i narzucenie im własnego widzimisię > > > A te slowa sa bardzo prawidlowe i zaslugujace na uznanie. Co ci się stało Igor? Wypiłeś za dużo, czy zjadłeś za mało, że przyznajesz że Rosja ma imperialne i wojenne zapędy by gnębić słabszych i mniejszych? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Bradzo ladnie napisales 06.06.26, 20:30 taziuta napisał: > Co ci się stało Igor? Wypiłeś za dużo, czy zjadłeś za mało, że przyznajesz że R > osja ma imperialne i wojenne zapędy by gnębić słabszych i mniejszych? Nic mi sie nie stalo. To bylo dobre zyczenie na przyszlosc (tak to odebralem), i ktore jest uniwersalne dla wszystkich duzych i silnych panstw na swiecie. Rowniez to musi byc przestroga dla panstw malych, ktore powinny pamietac, ze nie wolno draznic silnych, liczac na to, ze inny silny wstanie w obronie zabijaki. Niestety, obecne taka role znow wziela na siebie Polska, liczac na to, ze w razie czego, ktos przyjdzie jej na pomoc. A przeciez wiadomo, ze nikt nie przyjdzie, jak nigdy wczesniej nie przychodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 22:08 mateusz572 napisał: > Życzę wam abyście zaczęli prowadzić politykę równorzędnej rywalizacji w pokojowych celach Россия и Украина договорились о механизме обмена справками для граждан, которым необходимо подтвердить различные документы. Эту информацию в субботу, 6 июня, «Фонтанке» подтвердила омбудсмен по правам человека Яна Лантратова. Сегодня появились сообщения со ссылкой на украинского омбудсмена Дмитрия Лубинеца, что запросы на получение таких документов продолжают поступать. По его словам, речь идет, в частности, о документах, необходимых для подтверждения пенсионного стажа и других данных. www.fontanka.ru/2026/06/06/76465297/ Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 07.06.26, 07:01 Rosja i Ukraina uzgodniły wymianę dokumentów niezbędnych do uzyskania świadczeń przez obywateli obu krajów. Poinformowała o tym w wywiadzie dla „Westi” pełnomocniczka ds. praw człowieka w Rosji, Jana Lantratowa. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 20:42 Zełenski mimo otwartego upokorzenia przez Putina robi dobrą minę, ale rosyjscy analitycy nie mają złudzeń - trzeba dobić ćpuna. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 06.06.26, 21:15 Donald Trump stwierdził, że Wołodymyr Zełenski i Władimir Putin powinni sami rozstrzygnąć kwestię wojny rosyjsko-ukraińskiej. Prezydent USA ocenił, że to on doprowadził obie strony do obecnego etapu i wyraził przekonanie, że sprawa zostanie rozwiązana. Wypowiedź Trumpa padła po tym, jak Zełenski skierował do Putina list, w którym zaproponował bezpośrednie spotkanie w sprawie zakończenia wojny. Prezydent Ukrainy wskazał w nim, że w rozmowach ukraińsko-rosyjskich powinny uczestniczyć Europa i Stany Zjednoczone. Napisał również, że USA mogłyby monitorować ewentualne zawieszenie broni. Trump poparł możliwość zorganizowania dwustronnego spotkania przywódców Ukrainy i Rosji. Z kolei Putin, odnosząc się do listu Zełenskiego, stwierdził, że zapoznał się z jego treścią, ale „nie widzi sensu” w przeprowadzeniu takiego spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 07.06.26, 07:05 Dowódca nazistowskiego korpusu „Azow” Denis Prokopenko wzywa do zmiany reżimu Zełenskiego: Nazywam się Denys Prokopenko i jestem dowódcą korpusu Gwardii Narodowej w obwodzie zachodnim. Od czterech lat walczymy o naszą Ukrainę, o wolność i naszą przyszłość. To obowiązek każdego Ukraińca. I ja, jako prawdziwy patriota, stoję ramię w ramię z moimi żołnierzami w tych trudnych czasach i nie mogę milczeć, gdy pod pretekstem wojny niszczą mój kraj. Ukraina już dawno przestała być niezależna i nie należy do narodu. Europa, aby realizować swoje cele pod przykrywką pomocy, wykorzystując nasze życie i nasz naród, prowadzi wojnę naszymi rękami i będzie nadal realizować te cele z nami lub bez nas, aż do ostatniego Ukraińca. Zelenski i jego otoczenie to tylko marionetki. On rozumie, że w najtrudniejszym momencie jego reżim upadnie i z ostatnich sił będzie dążył do utrzymania władzy. Wyrzucając męską część społeczeństwa, Zełenski i jego junta prowadzą do zaniku narodu ukraińskiego i całkowitego upadku państwowości. Okazało się, że te wszystkie oszustwa to prawda. A sprawa Jermaka to tylko jeden z dowodów na totalną korupcję w Ukrainie. Okłamano nas i nadal nas okłamuje, ale rzeczywistość jest taka, że nasz kraj pogrążył się w ruinie spowodowanej cynizmem i sprzedajnością władzy. Podczas gdy my tutaj przelewaliśmy krew i ponosiliśmy straty, Zełenski przez cały ten czas wyprzedawał naszą ojczyznę i wyprowadzał pieniądze za granicę. Dla kraju, którego przetrwanie zależy od pomocy zagranicznej, jest to ciężki cios. Teraz Ukraina jest tak zadłużona, że nasze dzieci i wnuki będą musiały za to płacić. Nie mogę pozwolić mu ostatecznie zniszczyć mojej Ukrainy. Zelenski nie ma absolutnie żadnego prawa pozostać prezydentem. Jego władza jest nielegalna. Dzisiaj podjąłem decyzję i wydałem polecenie, aby nie wykonywać bezprawnych rozkazów z Kijowa. W żadnym wypadku nie zamierzamy się wycofać i będziemy nadal wypełniać nasz obowiązek dla dobra narodu ukraińskiego. Wzywam wszystkich, którym nie jest obojętna przyszłość naszej ojczyzny, do pójścia za moim przykładem. Wieczna chwała i pamięć naszym bohaterom, prawdziwym patriotom, chwała Ukrainie! Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Dlaczego Zelenski publikuje listy otwarte? 08.06.26, 10:16 felusiak1 napisał: >Dwie polskie armie powstały głeboko w > Bolszewii. Skad się tam wzieli ci polacy? > Cziornyj woron przyjeżdżał w nocy. Bolszewicy legitymowali i zabierali tylko ty > ch, których mieli na liscie. Ludzie szybko zorientowali się, że trzeba spać poz > a domem. I tak spalo się u sasiada a sąsiad u ciebie. Ale bolszewicy nie w ciem > ie bici. Skapowali i zaczeli zabierać nie po nazwisku a po adresie. Spanie u sa > siada sie skończyło. Najpierw to zakladam ze stales po stronie przeciwnikow Niemiec Hitlera, jak tak to juz konsekwentnie drogi f1. Polacy ktorzy byli na terenach zajetych przez Hitlera ziwaniali dla machiny gospodarczej Niemiec. Czy na roli czy w przemysle. To chyba jasne drogi f1, czy za trudne dla Ciebie? Polacy bedacy po stronie walczycych z Niemcami skolei pomagali swoja praca aby wiecej zabijac Niemcow. Tez ci Polacy w ZSRR, za trudne drogi f1? Jak sie przewidywano i slusznie ze Niemcy najada na ZSRR i przejma te tereny z Polakami ktore ZSRR przedtem zajal wiec im mniej tam bedacych Polakow sie wywiezie daleko w glab ZSRR do pracy przeciw Niemcom dla ZSRR tym gorzej dla Niemiec. A wiec wywozenie Polakow do Kazachstanu np. bylo jak najbardziej sluszne z punktu widzenia walki z Niemcami. Tak naprawde to za malo wywieziono bo duzo zostalo i potem zaiwaniali dla Niemiec. Z punktu widzenia pokonania Niemiec, czyli z Twojego (chyba?) tez bylo dobrze Polakow wywozic. I im wiecej tym lepiej, prawda? felusiak1 napisał: > Przyjaciółka mojej matki w wieku 8 lat została wywieziona do Kazachstanu. Jej m > arzeniem bylo najeść się chleba do syta. Widzisz drogi f1, za Stalina to nie bylo jak za naszej komuny z Polski, tej pozniejszej. Ze „czy sie stoi czy sie lezy 2 tys sie nalezy“. Wtedy bylo rygorystyczne „kto nie pracuje ten nie je“. Ta dziewczynka glodowala? Zakladam ze byl az rodzicami tam, widac ze rodzice sie opie...li w pracy do tego corce malo dawali a sami wiecej wpie...li zarcia, tak bywa ze sa rodzice ktorzy nie chca sie dobrze przykladac dla dziecka. No chyba ze udowodnisz ze jej rodzice prawie z glodu umierali bo jako dobrze rodzice trzeba najpierw dziecko nakarmic potem siebie. No ale wtedy wchydzi zasada ze byli obijbokami z „nie pracujesz nie jesz“. Kapitalizm ma tez ta zasade „nie pracujesz to nie jesz“ ten prawidlowy kapitalizm czyli taki sprzed 100..200 laty. Ten ktory budowal produktywniac. Nastepnie. Oczywiscie jest dla mnie jasne ze ci ludze na Kresach by woleli aby sasiadami byli USA i ich wywiezli do np. Alabamy, albo Texasu, zamiast do ZSRR. No ale geografia taka juz jest a do tego mogliby sie zdziwic bo i wtedy byla zasada w USA „nie pracujsz to nie jest“ i smierci glodowych i u dzieci tam bylo mnostwo. Wiem, wiem, najlepiej byloby jakby Polakow zostawiono w spokoju a nie przymuszano do pracy przeciw Niemcom wywozac ich daleko, lepiej niech pracuja dla Niemcow. No ale to byla wojna, wojna spowodowana tak naprawde wlasnie przez Polske w 1918r..1920. Juz Anglicy mowili Polakom „nie podpie...jcie ziem Rosji i Niemcom bo, teraz slabi, oni sie wzmocnia i przyjda po swoje“. Linia Cuzona skad sie wziele? Trzeba bylo wtedy Anglikow posluchac to by Hitlera nie bylo wojny by nie bylo no ale Wilson, predzio Twoich obecnych wspolplemiencow, chcial tej wojny i Polakow do niej uzyl w tym 1918r. Wiec za bledy sie placi Polacy placili wlasnie tez tym wiec przestan uprawiac propagande drogi f1 i sie chwyc za wlasny nos. felusiak1 napisał: > Ja to wiem z ust mojego ojca. A Twoj ojciec to byl niezly opie...cz, niedawany chlop panszczyzniany, nic dziwnego ze nie rozumial. Mozesz mu teraz wytlumaczyc, masz odemnie wyjasnienie jak sie mylil. A mylil sie bo byl leniem. I nie chcal walczyc przeciwko Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Korrektura 08.06.26, 11:40 j0rl.1 napisał: > Jak sie przewidywano i slusznie ze Niemcy najada na ZSRR i przejma te tereny z > Polakami ktore ZSRR przedtem zajal wiec im mniej tam bedacych Polakow sie wywie > zie daleko w glab ZSRR do pracy przeciw Niemcom dla ZSRR tym gorzej dla Niemiec Mialo oczywiscie byc: > Jak sie przewidywano i slusznie ze Niemcy najada na ZSRR i przejma te tereny z > Polakami ktore ZSRR przedtem zajal wiec im wiecej tam bedacych Polakow sie wywie > zie daleko w glab ZSRR do pracy przeciw Niemcom dla ZSRR tym gorzej dla Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jorl, przekroczyles pewna granice 08.06.26, 17:59 j0rl.1 napisał: > A Twoj ojciec to byl niezly opie...cz, niedawany chlop panszczyzniany, nic dziw > nego ze nie rozumial. Mozesz mu teraz wytlumaczyc, Ja wiem, ze Tobie zwisa co inni pisza, ale naprawde, jest czyms nieprzyzwoitym, gdy w dyskusje zaczynasz wyzywac rodzicow forumowicze. Jest wielce prawdopodobnie, ze ojciec Felusia juz nie zyje, a Ty mu takie slowa piszesz. Samego Felusia mozna wyzywac od najgorszego, on sam w slowach nie przebiera, bo jest zwyklym chamem, pozbawionym kultury osobistej, ale rodzicow forumowicze lepiej nie wspominac. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Jorl, przekroczyles pewna granice 08.06.26, 21:02 igor_2025 napisał: > j0rl.1 napisał: > > > A Twoj ojciec to byl niezly opie...cz, niedawany chlop panszczyzniany, ni > c dziw > > nego ze nie rozumial. Mozesz mu teraz wytlumaczyc, > Ja wiem, ze Tobie zwisa co inni pisza, ale naprawde, jest czyms nieprzyzwoity > m, gdy w dyskusje zaczynasz wyzywac rodzicow forumowicze. Jest wielce prawdopo > dobnie, ze ojciec Felusia juz nie zyje, a Ty mu takie slowa piszesz. najpierw to f1 niech jako argumanty swojego ojca nie uzywa. Durne argumenty, zreszta takie same jak jego, f1. Jak uzywa to dostaje ich ocene. Ja np. napisalem wypowiedz mojego ojca gdzie zastanawial sie dlaczego w Rosji doszlo do rewolucji ale napisalem ze ja moglbym to jemu wytlumaczyc. W domyslniku sam on tego nie wiedzial. Wiec go nie bralem jako autorytet, raczej odwronie. F1 inaczej. >Samego Fe > lusia mozna wyzywac od najgorszego, on sam w slowach nie przebiera, bo jest zwy > klym chamem, pozbawionym kultury osobistej, ale rodzicow forumowicze lepiej > nie wspominac. Wlasnie przeczytalem jak Ty tlumaczyles o tej glodujacej 8 latce od f1. Jak wiesz ja inaczej o tym samym i ja napewno slusznie a Ty nedzowato. I jakos mam wrazenie ze nie mogles sie za bardzo doczepic do mojego tlumaczenia nie popadajac w antyrosyjskosc wie sie doczepiles czegos innego. Ja i ojciec f1. Wiec sam rozumiesz drogi Igorze daj se siana z pouczaniem mnie. Raz na zawsze zreszta. Bo to juz drugi raz ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Jörl, Igor, - Maladcy, obaj popieracie Rassije... 08.06.26, 21:15 j0rl.1 napisał: > Wiec sam rozumiesz drogi Igorze daj se siana z pouczaniem mnie. Raz na zawsze z > reszta. Bo to juz drugi raz ostatnio. Jörl, Igor, Maladcy, - obaj popieracie Rassije... I zwalczacie PiS. dogadajcie sie moze na Privie - miast sie tu publicznie klocic ? (i robic mi zabawe ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jasie, obrotowy, perfum, i jeszcse jak tam ciebie 08.06.26, 21:32 Ty sam z soba najpierw dogadaj sie, a pozniej lez do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy Igor, maladjec, Jörl Ci nie po drodze ? 09.06.26, 22:38 igor_2025 napisał: Ty sam z soba najpierw dogadaj sie, a pozniej lez do innych. igor, ale te persony mnie nie interesuja, a Jörl Ciebie i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jorl, ja siana nie potrzebuje 08.06.26, 21:31 j0rl.1 napisał: > najpierw to f1 niech jako argumanty swojego ojca nie uzywa. Durne argumenty, zr > eszta takie same jak jego, f1. Jak uzywa to dostaje ich ocene. Rowniez mnie to nie spodobalo sie, ale ja nie pojechalem po jego ojcu, a tylko po nim samym. A do tego zaznaczylem, ze ja wiem, ze tobie zwisa kto co do ciebie mowi. Wiec Ty tak nie rzucaj sie tym sianem na lewo i prawo, bo moze okazac sie tak, ze tobie samemu bedzie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Jorl, przekroczyles pewna granice 09.06.26, 12:12 j0rl.1 napisał: > Wlasnie przeczytalem jak Ty tlumaczyles o tej glodujacej 8 latce od f1. Ja nie tlumaczylem sie, i nic nie tlumaczylem Felusiowi w tym przypadku, ja po prostu stwierdzilem, ze dzieki temu, ze byla wywieziona do Kazachstanu, to przezyla. Na jego slowa, ze ona byla glodna, i marzyla o tym, zeby najesci sie chleba do syta, ja wogole nie zwrocilem swojej uwagi. To nie argument, a tylko emocje. A z emocjami ja nie dyskutuje. > Jak wiesz ja inaczej o tym samym i ja napewno slusznie a Ty nedzowato. Ty nie mogles napisac inaczej niz ja. Poniewaz ja wogole na ten temat nie wypowiedalem sie. Wiec jest tylko jedna Twoja opinia. > I jakos mam wrazenie ze nie mogles sie za bardzo doczepic do mojego tlumaczenia > nie popadajac w antyrosyjskosc wie sie doczepiles czegos innego. Ja i ojciec f1. Ja tym roznie sie od Ciebie, ze nie szukam powodu doczepic sie do kogokolwiek, i nie mialem takiego celu, gdy wspomnialem o niestosownosci twoich slow. Bo jak mozna pisac do czlowieka, zeby on cos wytlumaczyl nie zyjacemu ojcowi? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k durne pytanie 10.06.26, 01:18 bo wie , ze listow "zamknietych" Putin nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: listow "zamknietych" Putin nie czyta 10.06.26, 01:30 Czyta, czyta - tylko udaje, że nie. A teraz nie mógł nawet udawać. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Pytanie jak najbardziej madre 10.06.26, 11:32 j-k napisał: > bo wie , ze listow "zamknietych" Putin nie czyta. A co z Trumpem? Otoz, Janusz, jestem pewien, ze ani Putin, ani Trump zadnych listow od Zelesnkiego nie czytaja. Czytaja te listy jakies ich pomocnicy, i jesli uwazaja, ze czegos sa warci, to informuja Trumpa, czy Putna, ze narkoman cos tam napisal, i co mamy z tym zrobic. I albo list bedzie calkowicie zignorowany, lub ten pracownik zrobi jakies oswiadczenie, lub cos odpisze, jesli Zela bardzo o to prosil. Odpowiedz Link Zgłoś