stefan4
15.06.26, 17:07
Np. taki Jared Kushner ze swoją połowicą, Ivanką, de domo Trump. Oto chcieli sobie kupić wyspę u wybrzeży Albanii, zlikwidować na niej rezerwat przyrody, na jego miejscu postawić wielki hotel dla kumpli-miliarderów, nawet już obgadali wszystko z władzami Albanii... i klops. Bo tysiące Albańczyków wyszły na ulice w proteście przeciwko tej dewastacji. Symbolem ruchu protestu są czerwone flamingi, najbardziej widowiskowy kawałek natury zagrożony przez trumpią córunię i jej chłopa.
Najczęstsze hasło demonstrantów:
ALBANIA IS NOT FOR SALE
Jak to? To już usawski miliarder nie może sobie przyjechać i kupić wyspy na Adriatyku? Skandal!
Trochę rzadsze, a jednak poruszające hasło:
IVANKA, GO HOME
To chyba wspomnienie po protestach pod hasłami ,,YANKEE, GO HOME'' z czasów wojny wietnamskiej oraz z innych dawnych usawskich wypraw łupieżczych. Jest i element rodzimy, albański — żądania ustąpienia albańskiego premiera, Edi Ramy, który zgodził się na tą transakcję.
Tu troszeczkę do przeczytania na ten temat, ale Internet jest pełen informacji o sprawie. Dlaczego nie znalazłem tego w polskiej prasie? — nie wiem, może zbyt niestarannie szukałem...
- Stefan