Dodaj do ulubionych

biedni miliarderzy usawscy...

15.06.26, 17:07
Np. taki Jared Kushner ze swoją połowicą, Ivanką, de domo  Trump. Oto chcieli sobie kupić wyspę u wybrzeży Albanii, zlikwidować na niej rezerwat przyrody, na jego miejscu postawić wielki hotel dla kumpli-miliarderów, nawet już obgadali wszystko z władzami Albanii... i klops. Bo tysiące Albańczyków wyszły na ulice w proteście przeciwko tej dewastacji. Symbolem ruchu protestu są czerwone flamingi, najbardziej widowiskowy kawałek natury zagrożony przez trumpią córunię i jej chłopa.

Najczęstsze hasło demonstrantów:

ALBANIA IS NOT FOR SALE

Jak to? To już usawski miliarder nie może sobie przyjechać i kupić wyspy na Adriatyku? Skandal!

Trochę rzadsze, a jednak poruszające hasło:
    IVANKA, GO HOME
To chyba wspomnienie po protestach pod hasłami ,,YANKEE, GO HOME'' z czasów wojny wietnamskiej oraz z innych dawnych usawskich wypraw łupieżczych. Jest i element rodzimy, albański — żądania ustąpienia albańskiego premiera, Edi Ramy, który zgodził się na tą transakcję.

Tu troszeczkę do przeczytania na ten temat, ale Internet jest pełen informacji o sprawie. Dlaczego nie znalazłem tego w polskiej prasie? — nie wiem, może zbyt niestarannie szukałem...

- Stefan
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: biedni miliarderzy usawscy... 15.06.26, 17:28
      POPiS od dekad wylizuje" rowa "USA
      Ostatnio sytuacja troche skomplikowana bo idiota za Oceanu nie zdrowy na umysle
      • taziuta Re: biedni miliarderzy usawscy... 17.06.26, 08:53
        opa34 napisał(a):

> POPiS od dekad wylizuje" rowa "USA
        > Ostatnio sytuacja troche skomplikowana bo idiota za Oceanu nie zdrowy na umysle

Larwy Panie, larwy mu się w czerepie zalęgły! Na jego plus (choć nieświadom on co czyni) zaliczyć trzeba, że przynajmniej jakiś użytek z szarej masy jego jest, właśnie.
      • pijatyka Re: POPiS od dekad 04.07.26, 18:07

O dwóch dekad to nie ma już żadnego POPiSu, matołku.

• mateusz572 Re: biedni miliarderzy usawscy... 15.06.26, 17:38
      No bo USA rządzi cysorz prawdziwy wraz ze swoja rodziną.
      We współczesnym Rzymie czyli jeszcze Waszyngtonie na terenie White House igrzyska prawdziwe się odbyły. Igrzyska okraszone walkami w klatkach gladiatorów współczesnych.
      Na tyłach zaś WH Koloseum jakoweś powstaje dla niepoznaki salą balową zwane czyli krótko mówiąc amfiteatr Trumpów.
      Kiedy cysorz zacznie podbijać kolejne kraje to pewnie niewolników zacznie sprowadzać, którzy walczyć będą miedzy sobą oraz ze zwierzętami dzikimi jak drzewiej nad Tybrem bywało.
      Cysorz wie, że lud potrzebuje chleba i igrzysk i to mu ów władca zapewni.
    • felusiak1 Albania uratowana!!! 15.06.26, 18:17
      stefek opisał sytuację doskonale. Wszystko gra oprócz tego, że nie chcieli kupić wyspy. Affinity Partners czyli saudyjskie pieniadze chciały wybudować luksusowy hotel. Hotelu nie bedzie co oznacza, ze nie bedzie pracy dla wielu ludzi. Tak trzymać. Yankee Go Home.
      • taziuta Re: Albania uratowana!!! 17.06.26, 10:47
        felusiak1 napisał:

> Hotelu nie bedzie co oznacza, ze nie bedzie pracy dla wielu ludzi. Tak trzymać. Yankee Go Home.

Ja to w ogóle nie rozumiem po co komu rezerwaty przyrody.
        • pijatyka Re: po co komu rezerwaty 17.06.26, 11:02

Felusiak tak zamerykanizowany, że rozumie już tylko ideę rezerwatu dla Indian.

• taziuta Re: po co komu rezerwaty 17.06.26, 12:12
            pijatyka napisał:

>
            >
            > Felusiak tak zamerykanizowany, że rozumie już tylko ideę rezerwatu dla Indian.

Pewnie hazardzista.
        • felusiak1 Re: Albania uratowana!!! 17.06.26, 16:26
          Jaki rezerwat przyrody? Na tej wyspie byla baza wojskowa.
          • banowanyzaprawde1 Re: Albania uratowana!!! 17.06.26, 17:29
            felusiak1 napisał:

> Jaki rezerwat przyrody? Na tej wyspie byla baza wojskowa.
            >
            Była baza ale jest rezerwat. Czego nie rozumiesz?
            • igor_2025 Nic podobnego -to zaden rezerwat 17.06.26, 17:54
              banowanyzaprawde1 napisał:

> Była baza ale jest rezerwat. Czego nie rozumiesz?

Byla baza wojskowa przez 100 lat, a obecnie to Park narodowy.

pl.wikipedia.org/wiki/Park_Narodowy_Karaburun-Sazan

Jesli ktos nie wie, czym rezerwat przyrody rozni sie od parku narodowego, to moge wytlumaczyc.

Park narodowy - to wielkoobszarowa (zazwyczaj powyżej 1000 ha) forma ochrony obejmująca całe ekosystemy, która jest otwarta i przystosowana do turystyki.

Rezerwat przyrody - to znacznie mniejszy obszar o charakterze ścisłym, stworzony do ochrony konkretnego, cennego siedliska lub gatunku, całkowicie niedostępny lub rygorystycznie zamknięty dla zwiedzających.

• taziuta Re: Nic podobnego -to zaden rezerwat 17.06.26, 18:13
                igor_2025 napisał:

> banowanyzaprawde1 napisał:
                >
                >
                > > Była baza ale jest rezerwat. Czego nie rozumiesz?
                >
                >
                > Byla baza wojskowa przez 100 lat, a obecnie to Park narodowy.

> Jesli ktos nie wie, czym rezerwat przyrody rozni sie od parku narodowego, to moge wytlumaczyc.

Żadne z nich nie jest bazą wojskową.
                • igor_2025 Zgadza sie, taziuta 17.06.26, 18:37
                  taziuta napisał:

> Żadne z nich nie jest bazą wojskową.

Nie jest obecnie, ale i nie jest rezerwatem przyrody, a tylko parkiem narodowym, na terenie ktorego mozna budowac objekty turystyczne, wlacznie z hotelami. Oczywiscie zachowujac szczegolna ostroznosc.
                  Felus nie lubi czytac dlugich tekstow, wiec gdy znalazl informacje o tej wyspie, ze na niej znajdowala sie baza wojskowa, to postanowil, ze wszystko juz wie, i dalej przestal czytac. Stad jego blad. Ale waszych bledow nie mozna niczym wytlumaczyc, poniewaz nigdzie nie pisze sie o tym, ze tam znajduje sie, czy znajdowal sie kiedy kolwiek rezerwat przyrody.
                • felusiak1 Re: Nic podobnego -to zaden rezerwat 17.06.26, 18:37
                  Baranku ten park narodowy jest na terenie byłej bazy wojskowej.
                  W USA mamy parki narodowe z hotelami dla turystow. Park narodowy jest po to aby ludzie mogli podziwiać unikalną przyrode. Jest dla ludzi. igor ci wytłumaczyl ale wiadomość nie może się przebić do twojego betonowego łba.
                  • igor_2025 Re: Nic podobnego -to zaden rezerwat 17.06.26, 18:48
                    felusiak1 napisał:

> igor ci wytłumaczyl ale wiadomość nie może się przebić do twojego betonowego łba.

Ja caly czas jemu cos tlumacze, i nie trace nadziei, ze kiedys on zacznie cos przyswajac. Bo jestem przekonany, ze ilosc z czasem przechodzi w jakosc.
                    Przy tym absolutnie nie mam zamiaru zrobic z niego rusofila, bo z takimi nie mam o czym dyskutowac. :-)
    • felusiak1 Re: biedni miliarderzy usawscy... 17.06.26, 18:43
      Jako jedyny przeczytałem zalinkowany paszkwil(być może igor przeczytał) .
      Zaczyna się od słów Donald Trump. Dalej czytamy, ze projekt jest popierany przez ziecia Trumpa.
      A potem jest litania, że to jest złe i rzecz jasna jest aktywistka i jej opinia. Nie ma opinii przeciwnikow aktywistki.
      Zatem jest to jednostronny paszkwil.
      • igor_2025 Re: biedni miliarderzy usawscy... 17.06.26, 18:52
        felusiak1 napisał:

> Jako jedyny przeczytałem zalinkowany paszkwil(być może igor przeczytał) .

Oczywiscie, przeciez jak mozna zabierac glos w dyskusji, nie wiedzac czego ona dotyczy.
        Tak naprawde, prymitywny cel tego watku obesrac Trumpa, i dlatego on mnie nie byl ciekawy. Jedynie co mnie w nim zainteresowalo, to post adcresowany do Ciebie, w ktorym forumowicz napisal kompletna glupote.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka