polski_francuz 05.07.26, 09:15 Proponuje zamienic nazwe forum na "Rosja" albo cos podobnego. Aha, i moze tworce wiekszosci watkow na ten temat troche poduczyc w jezyku polskim bo robi troche za duzo bledow. PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taziuta Re: Propozycje 05.07.26, 09:20 Igor mógłby zainstalować sobie aplikację duolingo. A nawet powinien! :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Propozycje 05.07.26, 09:34 taziuta napisał: > Igor mógłby zainstalować sobie aplikację duolingo. A nawet powinien! ;-) Wole zywy jezyk, z rusycyzmami, z bledami stylistycznymi i ortograficznyni. Ja nie udaje kogos kim nie jestem. Wiec albo czytacie teksty moje takie jakie sa, albo olewajcie ich. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Propozycje 05.07.26, 09:46 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > > Igor mógłby zainstalować sobie aplikację duolingo. A nawet powinien! ;-) > > > Wole zywy jezyk, z rusycyzmami, z bledami stylistycznymi i ortograficznyni. Ja > nie udaje kogos kim nie jestem. /.../ Leń zawsze znajdzie sobie wymówkę.. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k czepiasz sie 05.07.26, 16:31 taziuta napisał: > Leń zawsze znajdzie sobie wymówkę.. robi bledy przy formach, ktorych w j. rosyjskim niema w rosyjskim to wszyscy "dojechali" ale w polskim to tylko mezczyzni dojechali... a kobiety - to tak jak psy i samochody - "dojechaly" :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Propozycje 05.07.26, 09:30 Zla propozycja, wiekszosc watkow, zakladanych przez mnie, nie dotycza tematyce rosyjskiej. Oni sa rozni tematycznie, i moze dlatego ciesza sie powodzeniem. Poniewaz kazdy moze znalezc cos dla siebie. Ale kazdy, w tym i ty, PF, moze proponowac tematy, ktore zainreresuja innych. Wiec w czym widzisz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Jak zmniejszyc problem? 05.07.26, 11:31 igor_2025 napisał: "Wiec w czym widzisz problem? " W tym, ze ruskie nie przeprosily jeszcze ani za zbrodnie masowe na Polakach ani za okupacje powojenna. Przepros i problem sie zmniejszy. PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Jak zmniejszyc problem? 05.07.26, 16:46 Przeprosiny to za mało. Tu trzeba zapłacić odszkodowanie za okupację Polski po wojnie przez 44 lata . Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: zamienic nazwe forum na "Rosja" 05.07.26, 11:22 Nieporozumienie. Kremlowska propaganda nie zajmuje się wyłącznie Rosją - ona nam tłumaczy i objaśnia cały świat ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz O to to 05.07.26, 11:27 pijatyka napisał: " Nieporozumienie. Kremlowska propaganda nie zajmuje się wyłącznie Rosją - ona nam tłumaczy i objaśnia cały świat ; D" No wiec moze "Rosja a swiat"? PF Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: O to to 05.07.26, 11:35 polski_francuz: > No wiec moze "Rosja a swiat"? Albo ,,Всемогущая советская политграмота ''. Głównym uczestnikom tego forum będzie łatwiej tu trafić, jeśli nie będą musieli przedzierać się przez obce im pojęcia w obcym im języku. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: zamienic nazwe forum na "Rosja" 05.07.26, 12:12 Problem w tym ze caly swiat nierozumie kacapskiej strony postrzegania swiata,to jakas paranoja wojenna Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: zamienic nazwe forum na "Rosja" 05.07.26, 14:44 opa34 napisał(a): > Problem w tym ze caly swiat nierozumie kacapskiej strony postrzegania swiata,to > jakas paranoja wojenna Ja to tłumaczę odreagowywaniem kompleksów. O to jest temat dla Igora - rosyjskie kompleksy. Rosyjskie kompleksy wobec Zachodu to mieszanka głębokiego kompleksu niższości (cywilizacyjnego i technologicznego) oraz wyższości (duchowej i moralnej). Ta ambiwalencja rodzi zjawisko tzw. zapadnictwa (pragnienia upodobnienia się do Zachodu) połączone z ostrym eurazjatyzmem (odrzuceniem zachodnich wartości). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Propozycje 05.07.26, 11:28 polski_francuz: > moze tworce wiekszosci watkow na ten temat troche poduczyc w jezyku polskim, > bo robi troche za duzo bledow. Lub prościej: zmienić oficjalny język tego Forum na rosyjski. Czy myślisz, że po rosyjsku on będzie tak samo nieporadny jak po polsku? Bo faktycznie są tacy, którzy w żadnym języku sobie nie radzą... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Hm 05.07.26, 11:41 stefan4 napisał: " Lub prościej: zmienić oficjalny język tego Forum na rosyjski. Czy myślisz, że po rosyjsku on będzie tak samo nieporadny jak po polsku? Bo faktycznie są tacy, którzy w żadnym języku sobie nie radzą..." Ja juz "mnogo ruskowo zabyl" Pamietam mozeiej nauczycielke ruskiego w podstawowce bo byla ladna babka :). Takze, jezyk trzeba troche lubic. Przed polskim padam na kolana bo wieszcz pisal "Litwo Ojczyzno moja", przed angielskim bo Bitelsi spiewali i pieknie i zrozumiale o tym i tamtym, i w koncu, przed francuskim bo moge pogadac z Rodzina:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Hm 05.07.26, 12:23 polski_francuz: > jezyk trzeba troche lubic. Przed polskim padam na kolana bo wieszcz pisal "Litwo Ojczyzno moja" Skoro słowa wieszcza są dla Ciebie powodem padnięcia na kolana, to proszę, oto słowa niejakiego Oleksandra Olesia na temat słów jego języka: Олександр Олесь — О слово рідне! Орле скутий!.. О слово рідне! Орле скутий! Чужинцям кинуте на сміх! Співочий грім батьків моїх, Дітьми безпам'ятно забутий. О слово рідне! Шум дерев! Музика зір блакитнооких, Шовковий спів степів широких, Дніпра між ними левій рев... О слово! Будь мечем моїм! Ні, сонцем стань! вгорі спинися, Осяй мій край і розлетися Дощами судними над ним. A dlaczego mowa jest o tym, że dzieci zapominają rodzimy język? To było pisane w 1907, więc pewnie chodziło o rusyfikację przez carat. Zapewne bardziej bezwzględną niż ta, która dotknęła Polaków. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Jaki jezyk? 05.07.26, 12:30 stefan4 napisał: "Skoro słowa wieszcza są dla Ciebie powodem padnięcia na kolana, to proszę, oto słowa niejakiego Oleksandra Olesia na temat słów jego języka:..." Piekny wierszyk. Po ukrainsku czy po rusku? PF Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Jaki jezyk? 05.07.26, 13:39 polski_francuz: > Piekny wierszyk. Po ukrainsku czy po rusku? To bez trudu da się wywnioskować z treści. Czego może dotyczyć jedwabny śpiew szerokich stepów, a między nimi lwi ryk Dniepru? Dniepr płynie przez Rosję, Białoruś i Ukrainę — ale dopiero w Ukrainie jest na tyle wielki, że może ryczeć jak lew. Ukraińskie Zaporoże wzięło nazwę od tego, że leży już za progami skalnymi, występującymi na rzece od miasta Dniepr. Na tych poroh ach to dopierona sobie poryczeć... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Ach Dniepr... 05.07.26, 13:46 stefan4 napisał: "Dniepr płynie przez Rosję, Białoruś i Ukrainę — ale dopiero w Ukrainie jest na tyle wielki, że może ryczeć jak lew." Za studenckich czasow bylem na ZSP-skiej wycieczce i sie wykapalem w kijowskim Dnieprze. Woda byla czysta i przyjemna do kapieli... PF Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Propozycje 05.07.26, 12:17 Macie mentalność chłopa pańszczyźnianego by przeciwstawiać się nawrotom zamordyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Dopracuj 05.07.26, 12:25 amanita2025 napisał: " Macie mentalność chłopa pańszczyźnianego by przeciwstawiać się nawrotom zamordyzm. " wyzwiska. Chlop panszczyzniany byl zgodny z panem i mu sie nie przeciwstawial... PF Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Dopracuj 05.07.26, 12:46 polski_francuz napisał: > Chlop panszczyzniany byl zgodny z panem i mu sie nie przeciwstawial.. Owszem, "niewolnicy, ze czcią i bojaźnią w prostocie serca bądźcie posłuszni waszym doczesnym panom" . Nadal macie mentalność chłopa pańszczyźnianego by przeciwstawiać się nawrotom zamordyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Paradoksalna doczesnosc 05.07.26, 13:42 amanita2025 napisał: " Owszem, "niewolnicy, ze czcią i bojaźnią w prostocie serca bądźcie posłuszni waszym doczesnym panom" . Nadal macie mentalność chłopa pańszczyźnianego by przeciwstawiać się nawrotom zamordyzmu." Slowo "doczesne" jest wazne, bo pokazuje dlaczego Polacy byli tak bardzo religijni. Nie byli w stanie dac w morde okupantom ze wschodu i z zachodu. I trzeba bylo szukac pomocy spirytualnej... Tylko nie pij spirytusu!! :) PF Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Paradoksalna doczesnosc 05.07.26, 14:05 polski_francuz napisał: > Polacy byli tak bardzo religijni. Nie byli w stanie dac w morde okupantom ze wschodu i z zachodu. Wiadomo, Polacy są najbardziej zakompleksionym narodem, historyczne poczucie niższości i skłonność do samokrytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Raczej 05.07.26, 15:05 amanita2025 napisał: "Wiadomo, Polacy są najbardziej zakompleksionym narodem, historyczne poczucie niższości i skłonność do samokrytyki. " kiepskie polozenie geograficzne. Ale EU nas uratowala :) PF Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Raczej 05.07.26, 15:26 polski_francuz napisał: > Ale EU nas uratowala :) ,,W 2000 roku państwowy dług publiczny Polski wynosił nieco ponad 280 mld zł. Od tego czasu wartość ta uległa zwielokrotnieniu(7), osiągając historyczny rekord przekraczający 2 bln zł w pierwszym kwartale 2026 r, a ,,Głównymi motorami polskiej gospodarki w 2026 roku pozostają stabilna konsumpcja prywatna oraz inwestycje wspierane środkami unijnymi. Podatnik mało sobie zdaje sprawę ze skutków długu. Tylko odsetki będą kosztować państwo „polskie” ok 100 mld rocznie , przy oprocentowaniu 6%. Jeśli wzrośnie to więcej. Dochody państa „polskiego” to 600 mld rocznie. To jest dramat na przyszłość, która w żadnym scenariuszu nie jest pomyślna." Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Sugestia 05.07.26, 15:31 amanita2025 napisał: "W 2000 roku państwowy dług publiczny Polski wynosił nieco ponad 280 mld zł. " Podaj zadluzenia Francji i Niemiec. Tylko ostroznie bo ten i ow popelni harakiri czytajac... PF Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Propozycje 05.07.26, 13:06 amanita2025: > Macie mentalność chłopa pańszczyźnianego by przeciwstawiać się nawrotom zamordyzm. Rozumiem, Amanito, że tym razem wyjątkowo znikąd nie zerżnęłaś, a napisałaś od siebie, własnymi słowami. I pewnie dlatego to zdanie jest niepoprawne gramatycznie aż do całkowitej niezrozumiałości. Ale gdybyś choćby na końcu zdania zamiast ,,zamordyzm'' użyła dopełniacza (czyli родительный ) ,,zamordyzmu'', to by było jasne, że po to mamy mentalność chłopa pańszczyźnianego żeby przeciwstawiać się nawrotom zamordyzmu. Czyli że mentalność chłopa pańszczyźnianego sprzyja walce z zamordyzmem; gdybyśmy jej nie mieli, to bylibyśmy bezbronni w stosunku do jego nawrotów. Tylko czy na pewno to właśnie chciałaś wyrazić? Namawiam Cię, Amanitko, żebyś ponawiała próby mówienia własnym głosem, mimo początkowych niepowodzeń i nieporadności. Nawet kulawe i koślawe własne zdanie, wyrażające kulawą i koślawą własną myśl, jest lepsze niż uparte papugowanie byle kogo, byle skąd, jak to czyniłaś dotąd. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Propozycje 05.07.26, 13:47 Dziękuję za wsparcie! Jak to mówią - do trzech razy sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Mam prosbe do forumowicze 05.07.26, 15:01 Jak duzo watkow zostalo poswiecono mojej bardzo skromnej osobie? Bo ja sam, przez swoja wrodzona skromnosc, nie moge ich policzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Ucz sie matematyki 05.07.26, 15:09 igor_2025 napisał: "... Bo ja sam, przez swoja wrodzona skromnosc, nie moge ich policzyc." zaczynajac od arytmetyki :) PF Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Pefcia, przeciez napisalem 05.07.26, 15:32 Ze przez swoja wrodzona skromnosc, tego nie moge zrobic. Co to ma do znania matemetyki? A tak serio. Czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze zakladajac kolejny watek o mnie, w ktorym glos zabieraja ci sami forumowicze, piszace to samo, Ty nie tylko sam wykazujesz sie kompleksom wobec mnie, a i swoich "towarzysze" prowokujesz do tego samego. A i na mnie wasze ciagle zainteresowanie moja skromna osoba zle wplywa - ja przez was juz nie meszcze sie w drwiach, tak moje ego uroslo. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Propozycje 05.07.26, 16:22 🧌🩳🍭🛝🪣🧹 Co przekazuje powyzszy rebusik? 🤓 Kto zgadnie? Tak czy siak dotyczy to tego watka i jego zalozyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Propozycje 05.07.26, 16:52 Dodam tylko o wojnie na Ukrainie. Przyczyny, o których wspominał Putin choćby z T. Carlsonem częściowo okazaly sie prawdziwe (vide: gloryfikacja UPA, bazy CIA, amerykańskie laboratoria biochemiczne), - wojna była od początku wojną lokalną, stopniowo przekształcająca sie w proxy War z Zachodem, coś a?la Wietnam, ale kluczowa infrastruktura ani większość obszarów zamieszkanych nie zostało bezpośrednio dotkniętych. Podobnie szlaki przerzutowe, np. słynne połączenie kolejowe z najlepszymi w świecie wagonami drugiej klasy dla najznakomitszych dygnitarzy, - Ukraina jest bezczelnie rozgrywana przez Zachód, - elity zachodu to zgraja zdemoralizowanych przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś