Dodaj do ulubionych

Trump powiedział, że USA grozi komunizm

05.07.26, 19:12
ja nie wiem co z tymi ludźmi jest.
Już tyle razy wprowadzano komunizm i socjalizm w wielu krajach i w przeróżnych odmianach, i zawsze kończyło się to klęską.
Oczywiście klęskę odnieśli przede wszystkim ci dla dobra których wprowadzano te systemy.
I mimo empirycznych doświadczeń, że te systemy zawsze się kończą katastrofą, ludzie nadal próbują je wprowadzić licząc, iż tym razem się uda.
Otóż nie uda się bo są to systemy nieludzkie już w swoich założeniach właśnie.
Obserwuj wątek
    • j-k jak wypie*doli tych 10 mln nielegalnych... 05.07.26, 19:29
      Latynosow - to przestanie grozic.
    • felusiak1 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 19:31
      Oni chcą tylko władzy. W obecnym systemie są bez szans wobec tego ciężko pracują aby zniszczyć i rządzić na gruzach.
      • perla.roztocza Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 19:42
        felusiak1 napisał:

> Oni chcą tylko władzy. W obecnym systemie są bez szans wobec tego ciężko pracuj
        > ą aby zniszczyć i rządzić na gruzach.

no nie wiem.
        Ktoś powiedział, że na jednym uniwersytecie w USA jest więcej komunistów niż między Moskwą a Władywostokiem.
        Może Teksas się uratuje ale Kalifornia już nie właśnie.
        • j-k owszem.. ale... 05.07.26, 19:49

> Ktoś powiedział, że na jednym uniwersytecie w USA jest więcej komunistów niż między Moskwą a Władywostokiem.
          > Może Teksas się uratuje ale Kalifornia już nie właśnie.

owszem ale te pieknoduchy akademickie szybko zmieniaja zdanie , gdy ida do roboty i musza zarabiac wlasne pieniadze.

jakos zaden z nich nie zamierza tych prywatnych firm upanstwwac, bo czuja, ze wyladowaliby na Kubie ,
          a w lepszym wypadku w Wenezueli.

PS. Mimo ogromnych zloz ropy naftowej - tak sie zyje w Wenezueli:

- cyt.: -
          "Życie w Wenezueli jest niezwykle trudne ze względu na głęboki kryzys gospodarczy i polityczny. Przeciętne zarobki rzędu $230–$240 miesięcznie często nie wystarczają na pokrycie podstawowych kosztów życia. Mieszkańcy zmagają się z brakami w dostawach wody i prądu, brakiem paliwa oraz niewydolną służbą zdrowia"
          • perla.roztocza Re: owszem.. ale... 05.07.26, 20:00
            j-k napisał:

> owszem ale te pieknoduchy akademickie szybko zmieniaja zdanie , gdy ida do robo
            > ty i musza zarabiac wlasne pieniadze.

nie rozumiesz tych świrów niebezpiecznych.
            Oni uważają, że ich wersja komunizmu na pewno się sprawdzi,
            Są o tym absolutnie przekonani.
            Ja takie głupoty zauważyłem gdy przez 2 lata mieszkałem na Sycylii.
            Sam fakt, że w komunizmie wszyscy mają pracę i równe wypłaty był dla wielu z nich pokusą atrakcyjną właśnie.
      • taziuta Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 19:44
        felusiak1 napisał:

> Oni chcą tylko władzy. /.../

Chcesz powiedzieć, że nie chcą komunizmu? To Trump kłamie? :>
        • j-k tak. 05.07.26, 19:54
          taziuta napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          > > Oni chcą tylko władzy. /.../
          >
          > Chcesz powiedzieć, że nie chcą komunizmu? To Trump kłamie? :>

tak.
          Trump troche klamie:
          oni chca kapitalizmu "z ludzka twarza" w stylu kanadyjskim -

zyje sie tam spokojniej - tyle, ze wszystko jest drozsze , niz w USA.

• perla.roztocza Re: tak. 05.07.26, 20:04
            j-k napisał:

> Trump troche klamie:
            > oni chca kapitalizmu "z ludzka twarza" w stylu kanadyjskim -
            >
            > zyje sie tam spokojniej - tyle, ze wszystko jest drozsze , niz w USA.

ta ludzka twarz spowodowała, że moja ciocia po 30+ latach mieszkania tam wyrywa do Polski.
            I tą ludzką twarz zobaczyli kierowcy tirów gdy w kowidzie rząd zablokował im konta bankowe właśnie.
          • felusiak1 Re: tak. 05.07.26, 20:13
            jonek, nie pjerdol głupot. Oni chcą wladzy i tylko wladzy.A kiedy zlapią w swoje szpony to ułożą ci rozkład dnia, jadłospis i po sprawdzeniu koloru twojej skóry skierują do pracy. Przy okazji zniszczą biznes i wszyscy bedą rownie biedni oprócz nich.

Na Kubie też żyje się spokojniej i wszystko jest droższe.
            • igor_2025 Re: tak. 05.07.26, 20:22
              felusiak1 napisał:

> jonek, nie pjerdol głupot. Oni chcą wladzy i tylko wladzy.A kiedy zlapią w swoj
              > e szpony to ułożą ci rozkład dnia, jadłospis i po sprawdzeniu koloru twojej skó
              > ry skierują do pracy.

Felus, alez pie...sz glupoty. Albo nie sluchales wprzemowienie Trumpa, albo nie zrozumiales nic.
              Przemowienie Trumpa bylo najzwyklejsza przemowa wyborcza, w ktorej ostrzegal przed Demokratami.
              Czy gdy rzadzili demokraci, ukladali oni Tobie rozklad dnia, jadlospis, czy kierowali Ciebie do pracy zgodnie z Twoim kolorem skory.
              Jest oczywistym, ze Demokraci to kupa gnoju, ale komunistami oni nie sa.
              Wysluchaj uwaznie to przemowienie, i przestan bajdurzyc:

• j-k nie, Felek. 05.07.26, 20:26
              felusiak1 napisał:
              > Na Kubie też żyje się spokojniej i wszystko jest droższe.

nie , Felek.

na Kubie nie zyje sie spokojniej. - ludzi szlag trafia, gdy musza godzinami stac w kolejkach po deficytowe towary.

a "gwarantowane" przydzialy kartkowe starczaja na niewiele...

www.cubamania.eu/zakupy-w-hawanie-wypad-do-kubanskiego-hypermarket/
      • igor_2025 Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 20:05
        felusiak1 napisał:

> Oni chcą tylko władzy.

To puste slowa, wszyscy chca tylko wladze, dopiero pozniej zaczynaja myslec - co z ta wladza zrobic.

>W obecnym systemie są bez szans wobec tego ciężko pracuj
        > ą aby zniszczyć i rządzić na gruzach.

Felus, a Ty slyszales kto zdaniem Trumpa sa tymi "odradzajacymi sie komunistami" ? On mial na uwadze lewe skrzydlo Partii Demokratycznej. Czy naprawde uwazasz, ze w obecnym systemie oni nie maja szans?

• felusiak1 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 20:23
          Tak, naprawdę tak uważam. Widzisz oni nie mówią, że są komunistami. Określają siebie demokratycznymi socjalistami. Demokraci oszaleli i zeszli ze swoich tradycyjnych pozycji na rzecz rasizmu. Zawsze byli ukrytymi rasistami a teraz się ujawnili. Nie mają absolutnie nic do zaoferowania poza antytrumpizmem.
          • igor_2025 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 20:35
            felusiak1 napisał:

> Tak, naprawdę tak uważam.

Przeciez rzadzili nie tak dawno, czy naprawde uwazasz, sluchajac Trumpa, ze jesli Amerykanie madrze beda glosowac, i to za 100 lat oni nie dojda do wladzy? Jesli w to wierzysz, to wkrotce przekonasz sie, ze ludzi beda glosowac nie madrze, i lewactwo znow bedzie rzadzic w Ameryce. I ja nie wiem, czy cieszyc sie z tego, czy plakac. Bo jak wygraja, to beda nadal niszczyc USA, co moim zdaniem jest dobrze, ale w tym niszczeniu ,moga doprowadzic caly swiat ku upadkowi.
            • felusiak1 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 21:22
              igor, o Ameryce też wiesz lepiej?
              Powiem ci tak. Kennedy dzisiaj byłby skraknym prawicowcem. Clinton jest teraz prawicowcem.
              Zeszli tak daleko na lewo, że niedługo sie do sciany przykleją. Komuchy zaczynają trzęść partią i nie spotykają się z oporem.
              Demokraci rzadzili od 1933 do 1995 z pięcioma dwuletnimi przerwami. Ale wtedy byli proamerykańscy. Dzisiaj są jawnie antyamerykańscy.
              • monalisa2016 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 21:34
                felusiak1 napisał:

> Dzisiaj są jawnie antyamerykańscy.
                >

Zdziwienie? Pan placi pan wymaga i czemu sie dziwisz Felus przeciez z stanowiska prezydenta, stanowisk kongresmenow, senatorow zrobiono towar ktory kazdy oligarcha moze sobie oficjalnie zgodnie z prawem ich kupic.
                • felusiak1 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 21:42
                  Kamala Harris wydała na kampanię 2 miliardy dolarow i przegrała z Trumpem, ktory wydał mniej niż 1/3 tej sumy.
                  • monalisa2016 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 21:59
                    Felus ja sie nie pytalam ile Kamala wydala na kampanie wyborcza, ja pisalam o tym kto ustawia najwyzsze stanowiska w panstwie i kto slupami rzadzi.
                    • felusiak1 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 23:05
                      Nic nie napisałaś poza pustym oskarżeniem. Napisz kto i kogo kupił i za ile.
              • igor_2025 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 21:41
                felusiak1 napisał:

> igor, o Ameryce też wiesz lepiej?

Ja nic o Ameryce nie pisalem, a tylko o przemowieniu Trumpa, ktore z ogromnym interesem wysluchalem, i co nie co wiem o tym, kim sa Demokraci, o ktorych mowil Trump.

> Komuchy zaczynają trzęść partią i nie spotykają się z oporem.

Jakie to sa komuchy? To Trump ich tak nazywa, ale to nie znaczy ze oni sa komuchami. Rowniez o Marksie trump cos wspominal, ale to tez bez sensu. Problem obecnych zachodnich elit polega na tym, ze oni nie posiadaja gruntownej wiedzy, i posluguja sie wylacznie haslami propagandowymi.

> Demokraci rzadzili od 1933 do 1995 z pięcioma dwuletnimi przerwami. Ale wtedy b
                > yli proamerykańscy. Dzisiaj są jawnie antyamerykańscy.

To rowniez nie jest tak, ze oni bylo proamerykanscy, a obecnie antyamerykanscy. Odchodza politycy, a na ich miejsce przychodza politykierzy . Republikanow to dotknelo w mniejszym stopniu,ale rowniez sa na tej samej pochylej.
                • felusiak1 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 21:43
                  Czyli jednak wiesz lepiej.
                  • igor_2025 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 22:23
                    felusiak1 napisał:

> Czyli jednak wiesz lepiej.

Nic podobnego, ja wiem tylko to, co napisalem. A wynika moja wiedza z tego, co obserwuje. I ja nie napisalem cos odkrywczego, a tylko to, co jest powszechie wiadomo.
                    • felusiak1 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 05.07.26, 23:06
                      No przecież mowię, że wiesz lepiej. Nie czepiaj sie.
                      • igor_2025 Re: Felus, a nie sadzisz, ze Trump przesadza? 06.07.26, 09:06
                        felusiak1 napisał:

> No przecież mowię, że wiesz lepiej.

Od kogo wiem lepiej?

> Nie czepiaj sie.

Alez to Ty czepiasz sie.
    • taziuta Skąd my to znamy? 05.07.26, 19:52
      perla.roztocza napisał(a):
      Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm

> ja nie wiem co z tymi ludźmi jest.
      > Już tyle razy wprowadzano komunizm i socjalizm w wielu krajach i w przeróżnych
      > odmianach, i zawsze kończyło się to klęską. /.../

Trump całkiem jak Stalin. :)

Jedna z głównych tez stalinizmu: „w miarę postępów w budowie socjalizmu walka klasowa zaostrza się”. Stalin argumentował, że wraz ze zbliżaniem się do komunizmu, opór wrogów wewnętrznych i zewnętrznych rośnie. A chodziło o uzasadnienie nieustannej rozbudowy aparatu przemocy (NKWD, UB)
      • perla.roztocza Re: Skąd my to znamy? 05.07.26, 20:07
        taziuta napisał:

> Trump całkiem jak Stalin. :)

może lepiej napisz coś o swej miłości do banderowców właśnie.
        • taziuta Re: Skąd my to znamy? 05.07.26, 20:25

> taziuta napisał:
          >
          > > Trump całkiem jak Stalin. :)
          >
          > może lepiej napisz coś o swej miłości do banderowców właśnie.

Perełka znowu nic nie zrozumiała...
          Albo może aż za dobrze rozumie, po co Trump straszy urojonymi komuchami? Idole perły są tak samo cyniczni, właśnie :P
      • igor_2025 taziuta, miej troche godnosci 05.07.26, 22:25
        taziuta napisał:

Nawet jako zart to brzmi bardzo glupio. Gdzie Trumpowi do Stalina? Trump i jednej setnej nie ma tej wladzy, jaka mial Stalin.
        • taziuta Re: taziuta, miej troche godnosci 06.07.26, 10:09
          igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
          >
          > > Trump całkiem jak Stalin. :)
          >
          > Nawet jako zart to brzmi bardzo glupio. Gdzie Trumpowi do Stalina? Trump i jednej setnej nie ma tej wladzy, jaka mial Stalin.

Jak zwykle nie zrozumiałeś. Wróć do mojego posta i przeczytaj to co wytłuściłem. A potem się wymądrzaj.
          • igor_2025 Re: taziuta, miej troche godnosci 06.07.26, 10:26
            taziuta napisał:

> Jak zwykle nie zrozumiałeś.

Ty sam siebie nie rozumiesz.

>Wróć do mojego posta i przeczytaj to co wytłuściłem
            > . A potem się wymądrzaj.

To co wytlusciles, tylko potwierdza , ze nie masz ani poczucia humoru, ani wiedzy. Co ma wspolnego to co wytlusciles z Trumpem?
            Przesadza Trump, nazywajacdemokratow komunistami, przesadzasz i Ty, porownujac go ze Stalinem, nawet w zartach.

• opa34 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 20:00
      To idiota!
      Idiota moze "zepsuc" Mundial
      W skrocie:Amerykanski grajek dostal czerwona kartke,za to normalnie jest kara nie ma prawa gry w 1-3 spotkaniach
      Jutro gra USA z Belgia
      Amerykanie poszli sie wyplakac do idioty
      Idiota zadzwonil do FIFA i "zagrozil zbombardowaniem siedziby FIFA"
      FIFA ze strachu wyrazila zgode na gre grajka
      Belgia grozi pojsciem do sportowego Sadu Najwyszego w Genewie albo bojkotem meczu
      Tak czy tak amerykanie to debile
      • taziuta Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 20:07
        opa34 napisał(a):

> To idiota!
        /.../
        > Tak czy tak amerykanie to debile

Nie wszyscy, na szczęście.
        Słyszałem, że trafiają się też niegłupi, choć fakt że sam jeszcze takiego nie spotkałem. :)
    • igor_2025 Trump mowiac komunizm, mial na uwadze demokratow 05.07.26, 20:30
      Jego przemowienie bylo zlozone ze sloganow wyborczych, i chociaz on tylko raz cos wspomnial o wyborach, cale przemowienie sluzylo tylko nadchodzacym wyborom.

• felusiak1 Re: Trump mowiac komunizm, mial na uwadze demokr 05.07.26, 21:23
        Dopiero się obudziłeś?
        • igor_2025 Re: Trump mowiac komunizm, mial na uwadze demokr 05.07.26, 21:44
          felusiak1 napisał:

> Dopiero się obudziłeś?

Nie, Felus, nie obudzilem sie, ja to wiedzialem od dawna. Ale Ty, co wskazuja Twpoje wpisy przed tym, jak ja zabralem w tym watku glos, o tym nie domyslal sie. To jasno wynika z tego co pisales wczesniej.
          Wybacz, Felus, ale jestem wprawie pewien, ze Ty nie sluchales przemowienia Trumpa, stad pisales jakies dyrdymaly.
          • felusiak1 Re: Trump mowiac komunizm, mial na uwadze demokr 05.07.26, 23:12
            Oczywiście, że nie sluchałem. On mówił to wielokrotnie przedtem.
            Nic nowego nie powiedział. Każde przemówienie to wiec wyborczy.
            Mój komentarz odnosi się do twojego zaskoczenia tym faktem.
            • igor_2025 Re: Trump mowiac komunizm, mial na uwadze demokr 06.07.26, 09:15
              felusiak1 napisał:

> Oczywiście, że nie sluchałem. On mówił to wielokrotnie przedtem.

To dlaczego zaczales pisac dyrdymaly o tym, ze Demokraci, jak dorwa sie do wladzy, beda Tobie mowic, co masz zjesc?

> Nic nowego nie powiedział. Każde przemówienie to wiec wyborczy.

Nie, ja bardzo uwaznie zawsze slucham co mowi Trump, poniewaz on mnie bardzo interesuje, jako bardzo zlozona osobowosc. On nigdy przed tym nie zarzucal Demokratom tego,ze oni stanowia dla Ameryki zagrozenie komunizmem. On zawsze pod tym wzgledem byl dosc powsciagliwym - mowiac o komunizmie, poruszla sie w przestrzeni abstraktnej. Tym razem stalo sie inaczej. Widac sondaze sa nie zbyt przychilne Republikanom, i nadszedl czas na konkrety.

> Mój komentarz odnosi się do twojego zaskoczenia tym faktem.

To nie bylo moje zaskoczenie tym, co powiedzial Trump, a tylko zaskoczeniem tym, ze wy gadacie o czyms, czego nie wiecie. I Ty, Felus rowniez,co bylo najwiekszym moim zaskoczeniem.
    • monalisa2016 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 21:03
      Trump dobrze wie jak i co nabroil i teraz potrzebuje straszaka komuniste.
      • monalisa2016 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 21:07
        Tucker Carlson i Marjorie Taylor Greene do niedawna wierni towarzysze Trumpa dzis zakladaja nowa konkurencyjna dla republikanow partie.
        • monalisa2016 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 21:26
          monalisa2016 napisał(a):

> Tucker Carlson i Marjorie Taylor Greene do niedawna wierni towarzysze Trumpa dz
          > is zakladaja nowa konkurencyjna dla republikanow partie.
          >

www.zerohedge.com/political/tucker-carlson-unveils-major-political-plan

Artykul wrzucilam na tlumacza

www-zerohedge-com.translate.goog/political/tucker-carlson-unveils-major-political-plan?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true
    • pijatyka Pomarańczowy odklejeniec 05.07.26, 21:49

Pieprzony amerykański Bokassa.

• j0rl.1 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 21:52
      taziuta napisał:

>
      > Jedna z głównych tez stalinizmu: „w miarę postępów w budowie socjalizmu walk
      > a klasowa zaostrza się”. Stalin argumentował, że wraz ze zbliżaniem się do komu
      > nizmu, opór wrogów wewnętrznych i zewnętrznych rośnie. A chodziło o uzasadni
      > enie nieustannej rozbudowy aparatu przemocy
      (NKWD, UB)

No to pojade tu o Stalinie.

Powiedzmy ze to co zacytowales drogi ziuta tak naprawde powiedzial. Mnostwo sie klamie co Stalin powiedzial ale to akurat zapewne nie.

A wiec gospodarka za Stalina. jak wiadomo byla to gospodarka panstwowa nie prywatna czyli kierowana przez panstwo. Taka gospodarka ma wielka wade bo nie wykorzystuja jak kapitalizm to robi kreatywnosci ludzi. Tzn wykorzystuje duzo slabiej jak w kapitalizmie. Ale gospodarki panstwowe moga byc bardziej albo mniej produktywne. I jedyna jako tako produktywna byla wlasnie ta stalinowska. Jak to zrobiono? Ogromny nacisk na pracujacych, maly zakres celow wytwarzania dobr kontrola czy sa wytwarzane jak zalozono i kary za uchybienie w osiaganiu celow. W czasie jak Stalin rzadzil byly kary dla mniejszych opierdl.czy gulag czyli oboz pracy a dla wazniejszych co cos schrzanili nawet rozstrzelanie. Przez gulagi przewinelo sie ca. 2 miliony ludzi, rozstrzelanych bylo 600..700tys ludzi. Za caly czas Stalina powtarzam.
      Dodam ze zadne 20 milionow cz 30 milionow trupow jak sie opowiada.
      I ten system karania przez panstwo zastepowal system karania w krajach kapitalistycznych. Poziom ZSRR za Stalina byl gdzies 19 wiek, polowa, zachodnich krajow, kapitalizm tam tez zberal zniwo w trupach z tym ze nie rozstrzeliwania a zdychania z glodu jak sie taki obijal itp.

Tutaj dodam z mojego doswiadczenia. W Niemczech w fabryce gdzie pracowalem najpierw wlasciscielem byl Niemiec ktory za Hitlera, wojny, byly mlodym wtedy, konstruowal przyrzady pokladowe do samolotow bojowych. Elektrotechniczne, pola magnetyczne itd. Potem byl kapitalista to twierdzil ze za czasow wojny lepiej pracowli konstruktorzy. Bo jak slaby byl to mundurek i Ostfront. zaiwanialli jak cholera, terazniejsze chinskie 996 czyli od 9 godziny do 9, 6dni w tygodniu bylo przekroczone. On twierdzil, a mial caly arsenal kapitalistycznego przedsiebiorcy, wtedy bylo produktywniej.
      Za Stalina bylo podobnie z karami, nie Ostfront ale gulag czy rozwalaka no ale to jak Ostfront za Hitlera przeciez.
      I trzeba przyznac ze te metody stalinowskie w gospodarce przy nastawieniu na najwazniejsze dzialy gospodarki a nie zabawki dla ludzi, naprawde wyciagnely Rosja/ZSRR z ogromnego zacofania w stosunku do Zachodu. Brakowalo naturalnie duzo do Zachodu ale politycy zachodni zaczeli sie obawiac ZSRR bo realnie naprawde zacznal byc grozny rozwojem gospodarki. Dlatego tez majac ogromne mozliwosci przekupywania Rosjan starali sie jak najbardziej syfic w ZSRR. Mieli dostep bo w ramach unowoczesniania sie sporo przemyslu maszyn bylo kupowanych z Zachodu, wielu Rosjan wyjezdzalo na Zachod a i z Zachodu przyjezdzali fachowcy do instalacji tych linii produkcyjnych u nich kupionych. I oni mieli dodatkowe zadania przekupywac Rosjan na szpiegow, dywesantow. Tez w ramach wspolpracy wojskowej z Niemcami w latach 1920..3? sporo Niemcow bywalo w ZSRR i oni tez byli z Sztabu Generalnego z Berlina „Obce Armie Wschod“.
      Wlasnie dlatego byla ta slawna czystka w armii ZSRR aby tych szpiegow wylapac. Bo juz jako fachowcow, tych prekupionych Rosjan, ZSRR nie potrzebowal jak 10 lat wczesnierj, mieli juz swoich wyszkolonych, mlodych wiec trzeba bylo zdrajcow usunac. Usunieto ich nie zabijajac jak sie gada ale z armii usunieto.

I wlasnie im lepiej ZSRR stal tym bardziej Zachod traktowal go za powaznego wroga i tym bardziej „zaostrzala sie walka z wrogami, wewnetrznymi i zagranicznymi“ Jak w cytacie wyzej.
      I to nie byla paranoja Stalina a realna ocena sytuacji.

Ale zeby nie bylo, ta stalinowska panstwowa gospodarka, najbardziej z panstwowych produktywna i tak byla gorsza od kapitalizmu. Byl przyklad Japonii wtedy, Japonie i ZSRR mialy podobny % przyrost PKB w tych czasach jak Stalin rzadzil. Japonia kapitalistyczna ZSRR panstwowa gospodarka. I Japonia tez z feudalizmu sie rozwijala a wiec warunki podobne jak w ZSRR ale japonski rozwoj byl lepszy. kapitalizma jest lepszy.

No ale po Stalinie puscilo to wszwach wszystko i tylko byly postepujacy upadek. Az wprowadzono kapitalizm w Rosji.
      • perla.roztocza Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 22:38
        jestem z ciebie zadowolony szkopski złodzieju.
        Ładnie opisałeś obydwa socjalizmy, ruski i hitlerowski właśnie.

j0rl.1 napisał:
        • j0rl.1 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 05.07.26, 23:03

> jestem z ciebie zadowolony szkopski złodzieju.
          > Ładnie opisałeś obydwa socjalizmy, ruski i hitlerowski właśnie.

Dobre. Ty mnie zawsze zabawisz.

A wiec calkiem podobnie bylo w Anglii z konstruktorami w czasie wojny. Jak zle pracowal mundurek. Zaiwaniali jak w Niemczech. Nie 996 jak teraz w Chinach, kapitalistycznych, a z 797.

W czasie wojny w takiej Anglii 50% PKB bylo dla wojska a wiec gospodarka panstwowa czyli komuna. W USA wtedy troche mniejsza komuna bo 40% PKB dla wojska. W Niemczech od 1943r tez 50% PKB na wojsko. Anglicy 50% PKB na wojsko osiagneli szybciej jak Niemcy, juz mieli te 50% PKB na wojsko kilka miesiecy po napasci na Niemcy 3.9.39.

Kapitalisci w Niemczech Anglii USA nic nie mieli wtedy do gadania, mieli swoje fabryki ale juz nie decydowali co ma byc produkowane, byli dyrektorami jak w komunie. Dostawali plany do produkcji, jak za malo wyprodukowali to mundurek i na wojne. Zaiwaniali az sie kurzylo.
      • boomerang Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 06.07.26, 05:24
        >Przez gulagi przewinelo sie ca. 2 miliony ludzi, rozstrzelanych bylo 600..700tys ludzi

Rosyjskie społeczeństwo łyknęło to bez sprzeciwu. To społeczeństwo wciąż istnieje w niezmienionej formie, więc numerek można powtórzyć. Jestem za.
        • igor_2025 Re: Trump powiedział, że USA grozi komunizm 06.07.26, 09:24
          boomerang napisał:

> Rosyjskie społeczeństwo łyknęło to bez sprzeciwu.

Nie, rosyjskie spoleczenstwo lyknelo bez sprzeciwu ze zostalo stracono ponad 60 mln osob.
          Dopiero wtedy, gdy Memorial, bardzo antyradziecka organizacja, finansowana przez Zachod, zaczela szukac dowody w archiwach radzieckich , zeby juz nikt nie mial watpliwosci, co do liczby podanej przez Solzenicyna, ku swojemu wielkiemu zdziwieniu odkryla, ze rzeczywista liczba ofiar jest bardzo, ale to bardzo, rozniaca od tej, ktora tak mila bylaby ich sercu.I wlasnie te liczby, ktore podal Jorl, i byli wynikiem ustalen Memorialu.

>To społeczeństwo wciąż istnie
          > je w niezmienionej formie, więc numerek można powtórzyć. Jestem za.

Ilez glupoty w tobie jest, wiecej w tobie tylko nienawisci do ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka