Dodaj do ulubionych

Call Centers

23.09.26, 23:39
...a o tym jeszcze nie bylo.
"Na Ukrainie działają oszukańcze centra telefoniczne, w tym w dużych miastach, takich jak Kijów i Dniepr . Działalność tych centrów telefonicznych może być karana na podstawie artykułu 190 Kodeksu karnego Ukrainy . Według Sbierbanku „stolicą” oszustw telefonicznych jest Dniepr, a aż 95% połączeń do Rosjan pochodzi z Ukrainy.

Te zorganizowane komórki specjalizują się w oszukańczych schematach mających na celu wyłudzanie funduszy od obywateli...." (w Polsce tez działają) cd. w zalaczniku.

en.wikipedia.org/wiki/Scam_call_centers_in_Ukraine

Czy Krawczenko juz wrocil? BBC informowala, ze 8 wrzesnia pojechal w delegacje.

wiadomosci.wp.pl/trzesienie-ziemi-w-kijowie-szef-prokuratury-uciekl-z-kraju-7329633605687392a
Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: Call Centers 24.09.26, 04:41
      Nie wiem, czy do was dotarla wiadomosc, ze proba morderstwa w Monaco byla polaczona z call centers.

"Związek między „morderstwem w Monako” a „centrami telefonicznymi” wynika z głośnego śledztwa w sprawie ataku bombą paczkową z 29 czerwca 2026 r. w Monte Carlo , którego celem był bogaty ukraiński biznesmen Wadim Jermołajew. Eksplozja, do której doszło przed wejściem do luksusowej rezydencji Jermołajewa, poważnie raniła miliardera, jego partnerkę i ich 13-letniego syna. Śledczy w Monako i na Ukrainie wnikliwie zbadali rozległą i wysoce lukratywną ukraińską sieć oszukańczych call center, uznając ją za główny motyw zamachu.
      Ukraińskie media i śledztwa wywiadowcze powiązały atak ze sporami o kontrolę nad nielegalnymi centrami telefonicznymi. Sieci te – często zlokalizowane w miastach takich jak Dniepr – prowadzą masowe, nielegalne europejskie oszustwa telefoniczne, obejmujące fałszywe inwestycje w kryptowaluty i oszustwa finansowe, przynosząc ponad 100 milionów euro zysku.
      Podczas gdy Vadim Jermołajew publicznie zaprzeczył jakimkolwiek osobistym powiązaniom z tymi nielegalnymi biznesami, jego dorosły syn, Artur Jermołajew , został aresztowany przez Interpol na Cyprze i skazany w kwietniu 2026 r. za rzekome uczestnictwo w prowadzeniu sieci tych fałszywych centrów telefonicznych.
      Eksperci ds. bezpieczeństwa uważają, że bombardowanie było potencjalną formą odwetu, wojną o wpływy lub sporem o niezapłacone długi w obrębie zorganizowanej grupy przestępczej kontrolującej te lukratywne sieci cyberoszustw.
      Policja Monako i Interpol zidentyfikowały główną podejrzaną o podłożenie bomby w postaci plecaka wypełnionego odłamkami. Jest nią Anastazja Bieriezowskaja, 39-letnia Ukrainka, która przebrała się za mężczyznę, aby przeprowadzić atak.
      Zaledwie kilka dni po eksplozji w Monako, 6 lipca 2026 roku, Bieriezowska została znaleziona martwa z czterema strzałami w głowę w lesie na obrzeżach Kijowa.
      Ukraińscy prokuratorzy aresztowali następnie dwóch mężczyzn – obecnego pracownika Głównego Zarządu Wywiadowczego Ukrainy (HUR) i byłego funkcjonariusza Służby Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) – za zwabienie Bieriezowskiej do lasu i zabicie jej, rzekomo w celu uciszenia głównego świadka spisku bombowego w Monako.
      W Monako i na Ukrainie wciąż trwają dochodzenia w sprawie transakcji finansowych i grupy przestępczej odpowiedzialnej za działalność call centers.

New York Post rowniez opisuje ta glosna sprawe, jest tam wiecej szczegolow:

nypost.com/2026/07/03/world-news/monaco-bomber-who-attacked-russia-linked-oligarch-idd-as-ukrainian-woman-disguised-as-a-man/
    • perla.roztocza Re: Call Centers 24.09.26, 09:56
      kiedyś do mnie też takie ścierwo w postaci panienki zadzwoniło namawiać na inwestycje i mamić niewyobrażalnymi zyskami.
      Silny akcent ukraiński i od razu wiedziałem, że to oszustka.
      Ale podjąłem rękawicę i się z nią zabawiałem ze dwa tygodnie.
      Powiedziałem, że jestem maszynistą kolejowym, że nie znam się na inwestycjach, ale chętnie zarobię bo sprzedaję działki budowlane i będę miał forsę do pomnożenia.
      Ścierwo orgazmu dostało i co rusz wydzwaniało czy już sprzedałem.
      Musiał tam cały sztab Ukraińców nad tym pracować.
      W końcu, że niby sprzedałem, forsa jest, chce przelać.
      To mi powiedziała, że prześle konto bankowe ich księgowego.
      No ja nie wiem jak można na to się nabrać, przecież przelewy robi się na rachunek firmy a nie na prywatny jakiegoś księgowego.
      No i ja tam, że nie umiem kompa obsługiwać, to ona, że mi pomoże, żebym AnyDesk sięgnął i ona zdalnie mną pokieruje abym mógł zrobić przelew.
      No ale hasło było potrzebne to i jej literuję po kolei - tyukrainskaszmato.
      Gdy złożyła literki to szału dostała, a już te pieniążki widziała, 2 tygodnie na nie robiła, a tylko kopniaka dostała.
      Niemniej dużo ludzi oszukali, i nie dość, że okradli ze wszystkiego to jeszcze kredyty na nich wzięli.
      No ale jak się wpuszcza takich na swój komputer i przy nich loguje do banku to taki efekt.
      Ci Ukraińcy nie mają żadnych skrupułów właśnie.
      • hordol Re: Call Centers 24.09.26, 11:29
        też mam taki plan na dłuższą zabawę z oszustem.
        ale nikt nie chce do mnie dzwonić :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka