Dodaj do ulubionych

demokratyczna sprawiedliwosc ala USA

12.03.05, 17:46
pare dni temu paru zagorzalych forumowiczow martwilo sie losem kobiet w
panstwach islamskich,jak rowniez bolalo ich to,ze niektore panstwa islamskie
popieraja niesprawiedliwe i okrutne prawo. dzisiaj ACLU wydalo transkrypt z
akt wojskowych,gdzie czarno na bialym opisuje sie tortury,gwalty i inna
przemoc jakie nasze wojsko dopuszczalo sie na dzieciach w Irackim wiezieniu
Abu Grahib.
patrzac na te przestepstwa w swietle naszego prawa mozna zwatpic co USA soba
reprezentuja i jakiego typu demokracje chca szerzyc na swiecie. nie tak dawno
glosno bylo o roznych gwaltach w Japonskiej jednostce wojskowej, a teraz
skandal za skandalem a jak dotat to kaze sie jakis niedorowinietych
zolniezy,nie ich dowodcow,jak rowniez nic sie nie robi,aby nasze prawo
zadzialalo w stosunku do tych bandytow amerykanskich,noszacych mundury
wojskowe dla niepoznaki.
www.cnn.com/2005/LAW/03/10/iraq.childdetainees.ap/index.html
Obserwuj wątek
    • bryzdygierowa Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 17:58
      i-love-2-ski napisał:
      > gdzie czarno na bialym opisuje sie tortury,gwalty i inna przemoc jakie nasze
      > wojsko dopuszczalo sie na dzieciach w Irackim wiezieniu Abu Grahib.
      Na jednym dziecku i nie nasze wojsko
      CNN story: However, some of the men shown being stripped naked and humiliated
      had been accused of raping a 14-year-old prisoner.
      Co po polsku: Jakkolwiek, niektorym z pokazanych (na fotografiach) nagich i
      ponizonych mezczyzn zarzuca sie gwalt na 14-letnim wiezniu.
      • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 18:05
        bryzdygierowa napisał:

> i-love-2-ski napisał:
        > > gdzie czarno na bialym opisuje sie tortury,gwalty i inna przemoc jakie na
        > sze
        > > wojsko dopuszczalo sie na dzieciach w Irackim wiezieniu Abu Grahib.
        > Na jednym dziecku i nie nasze wojsko
        > CNN story: However, some of the men shown being stripped naked and humiliated
        > had been accused of raping a 14-year-old prisoner.
        > Co po polsku: Jakkolwiek, niektorym z pokazanych (na fotografiach) nagich i
        > ponizonych mezczyzn zarzuca sie gwalt na 14-letnim wiezniu.

ciekawe,ze co chwile nowe rewelacje odkrywamy, szczegolnie,ze ta wspaniala armia
        swiata zneca sie nad dziecmi,gwalci dziewczynki,morduje wiezniow ale jak widze
        tobie to nie przeszkadza,bo latwiej krytykowac koran i jego wypaczenia, a nie
        USA i jego wypaczenia. a co do gwalu na d 14 latkiem to glosno bylo o tym,ze
        nasi gieroje kazali wiezniom sie gwalcic i w inny obrzydliwy sposob znecali sie
        nad nimi. mam nadzieje,ze pamiec cie nie zawodzi.
      • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 18:08
        chyba za trudny dla ciebie aby to przetlumaczyc i zrozumiec rowniez:

The documents also include statements from six witnesses who said three
        interrogators and a civilian interpreter at Abu Ghraib got drunk one night and
        took a 17-year-old female prisoner from her cell. The four men forced the girl
        to expose her breasts and kissed her, the reports said. The witnesses
      • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 18:10
        bryzdygierowa napisał:

> i-love-2-ski napisał:
        > > gdzie czarno na bialym opisuje sie tortury,gwalty i inna przemoc jakie na
        > sze
        > > wojsko dopuszczalo sie na dzieciach w Irackim wiezieniu Abu Grahib.
        > Na jednym dziecku i nie nasze wojsko
        > CNN story: However, some of the men shown being stripped naked and humiliated
        > had been accused of raping a 14-year-old prisoner.
        > Co po polsku: Jakkolwiek, niektorym z pokazanych (na fotografiach) nagich i
        > ponizonych mezczyzn zarzuca sie gwalt na 14-letnim wiezniu.

a jezeli chodzi o przetrzymywanie nieletnich to nasze wojsko i prosze czytaj
        uwazniej tekst.

WASHINGTON (AP)
        • bryzdygierowa Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 18:41
          Moj cytat pochodzi z tego samego artykulu CNN.
          Obalilam twoja teze, ze 14 latek byl zgwalcony przez US Army.

Ty jednak nie dajesz za wygrana. Teraz juz jawnie zmyslasz. Nie majac argumentow
          przytaczasz jakies "fakty" z sufitu i imputujesz, ze powinnam to pamietac.

Zapoznalam sie z calym tekstem artykulu z CNN i nigdzie nie stoi tam napisane,
          ze wojsko gwalci dziewczynki. Mysle ze wybiegasz ze swoimi konkluzjami zbyt
          daleko i stad to zacmienie percepcji.

Zauwaz. prosze, ze nie staram sie bronic sprawcow z Abu Ghraib ani tez nie
          uwazam, ze nic odrazajacego nie mialo miejsca. Jednak podchodze do wszystkich
          wiadomosci nieco ostrozniej niz ty i nie wyciagam tak daleko idacych wnioskow.
          Ty wydajesz sie wyznawac zasade zbiorowej odpowiedzialnosci.
          • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 18:44
            bryzdygierowa napisał:

> Moj cytat pochodzi z tego samego artykulu CNN.
            > Obalilam twoja teze, ze 14 latek byl zgwalcony przez US Army.
            >
            > Ty jednak nie dajesz za wygrana. Teraz juz jawnie zmyslasz. Nie majac argumento
            > w
            > przytaczasz jakies "fakty" z sufitu i imputujesz, ze powinnam to pamietac.
            >
            > Zapoznalam sie z calym tekstem artykulu z CNN i nigdzie nie stoi tam napisane,
            > ze wojsko gwalci dziewczynki. Mysle ze wybiegasz ze swoimi konkluzjami zbyt
            > daleko i stad to zacmienie percepcji.
            >
            > Zauwaz. prosze, ze nie staram sie bronic sprawcow z Abu Ghraib ani tez nie
            > uwazam, ze nic odrazajacego nie mialo miejsca. Jednak podchodze do wszystkich
            > wiadomosci nieco ostrozniej niz ty i nie wyciagam tak daleko idacych wnioskow.
            > Ty wydajesz sie wyznawac zasade zbiorowej odpowiedzialnosci.

czytaj uwaznie,ja nie mowilam o 14 latku tylko o nieletniej dziewczynie,jak
            rowniez o fakcie,ze to amerykanscy zolnieze przetrzymywali irackie dzieci
            (l.mnoga) w swoich kazamatach poddajac je torturom. a jesli uwazasz tortury
            dzieci za niezbyt odrazajace i ciebie ten fakt nie bulwersuje to moje
            gratulacje. ja na codzien slysze sluszne oburzenia jak zlapiemy jakiegos
            pedofila i go wsadzamy na 20 lat do wiezienia.
            • arap1 Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 18:47
              ty naprawde WIERZYSZ W TO CO PISZESZ albo JESTES POMYLONA??????
              • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 18:51
                arap1 napisał:

> ty naprawde WIERZYSZ W TO CO PISZESZ albo JESTES POMYLONA??????

pomyleni sa ci,ktorzy uwazaja,ze tego typu demokracja jest wzorem dla iraku.
                gdyz jak wiadomo,mielismy ich wyzwolic spod okrucienstw saddama, a tymczasem
                nasza wlasna armia i jej zboczency (oplacani przez podatnikow) popelniaja
                zbrodnie,za ktore siedzieliby w amerykanskim mamrze bez dwoch zdan.
                • arap1 Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:12
                  TUMANISZ COS RACHEL.....PRZESTAN BAWIC SIE SLOGANAMI NASZE WASZE ,PRAWDA ..JEST
                  GLOBALNY INTERES POLITYKI U.S.A...CO DO ZBRODNI ARMII W STANIE WOJNY,,, TO
                  AMERYKANSKA JEST NAJBARDZEJ HUMONITARNA ZE WSZYSTKICH .....PRZEBAC DAJ JEDEN
                  PRZEKLAD W HISTORII .(czystej wojny)
                  • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:25
                    arap1 napisał:

> TUMANISZ COS RACHEL.....PRZESTAN BAWIC SIE SLOGANAMI NASZE WASZE ,PRAWDA ..JEST
                    >
                    > GLOBALNY INTERES POLITYKI U.S.A...CO DO ZBRODNI ARMII W STANIE WOJNY,,, TO
                    > AMERYKANSKA JEST NAJBARDZEJ HUMONITARNA ZE WSZYSTKICH .....PRZEBAC DAJ JEDEN
                    > PRZEKLAD W HISTORII .(czystej wojny)

zbrodnia jest zbrodnia i nalezy byc ukarana,tym bardziej,ze nie sa to
                    odosobnione przypadki. moze jako zyd cieszylbys sie jakby twoja corke ktos
                    zgwalcil,ja bym takiego chlopa zabila wlasnymi rekami.
                    • arap1 Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:33
                      HA...RAHEL JA JAKO ZYD HUMANISTA .nie ZABIL BYM .....PROSTO OBERZNAL JEMU JAJA
                      I PUSCIL WOLNNYM......TAKICH JAK TY TO INNA SPRAWA????
                      • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:35
                        arap1 napisał:

> HA...RAHEL JA JAKO ZYD HUMANISTA .nie ZABIL BYM .....PROSTO OBERZNAL JEMU JAJA
                        > I PUSCIL WOLNNYM......TAKICH JAK TY TO INNA SPRAWA????

no widzisz jak sie zgadzamy co do kary dla lobuzow,ktorzy maltretuja dzieci, a
                        co do mnie to nie radze ci nawet probowac.
            • bryzdygierowa Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:26
              i-love-2-ski napisał:
              > czytaj uwaznie,ja nie mowilam o 14 latku tylko o nieletniej dziewczynie,jak
              > rowniez o fakcie,ze to amerykanscy zolnieze przetrzymywali irackie dzieci
              > (l.mnoga) w swoich kazamatach poddajac je torturom.
              Drogi ilawtuski napisales dokladnie to: "opisuje sie tortury,gwalty i inna
              przemoc jakie nasze wojsko dopuszczalo sie na dzieciach w Irackim wiezieniu
              Abu Grahib."
              Artykul wspomina o torturach jedynie w odniesieniu do 14-latka, Wobec tego o
              jakich torturowanych dzieciach piszesz?
              Dalej piszesz: "armia () zneca sie nad dziecmi,gwalci dziewczynki,morduje
              wiezniow ". Jednak w artykule nie ma slowa o znecaniu sie nad dziecmi, gwalceniu
              dziewczynek i mordowaniu wiezniow. Czy zatem nie wybiegasz w swoich konkluzjach
              zbyt daleko?

Twoj swiatopoglad powoduje, ze zamiescilas gleboko emocjonalny tekst.
              Nie ma w tym nic zlego. Jedynie prosze nie podpieraj sie artykulami, ktore nawet
              w najmniejszym stopniu nie weryfikuja twoich oskarzen.
              • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:32
                bryzdygierowa napisał:

> i-love-2-ski napisał:
                > > czytaj uwaznie,ja nie mowilam o 14 latku tylko o nieletniej dziewczynie,j
                > ak
                > > rowniez o fakcie,ze to amerykanscy zolnieze przetrzymywali irackie dzieci
                > > (l.mnoga) w swoich kazamatach poddajac je torturom.
                > Drogi ilawtuski napisales dokladnie to: "opisuje sie tortury,gwalty i inna
                > przemoc jakie nasze wojsko dopuszczalo sie na dzieciach w Irackim wiezieniu
                > Abu Grahib."
                > Artykul wspomina o torturach jedynie w odniesieniu do 14-latka, Wobec tego o
                > jakich torturowanych dzieciach piszesz?
                > Dalej piszesz: "armia () zneca sie nad dziecmi,gwalci dziewczynki,morduje
                > wiezniow ". Jednak w artykule nie ma slowa o znecaniu sie nad dziecmi, gwalceni
                > u
                > dziewczynek i mordowaniu wiezniow. Czy zatem nie wybiegasz w swoich konkluzjach
                > zbyt daleko?
                >
                > Twoj swiatopoglad powoduje, ze zamiescilas gleboko emocjonalny tekst.
                > Nie ma w tym nic zlego. Jedynie prosze nie podpieraj sie artykulami, ktore nawe
                > t
                > w najmniejszym stopniu nie weryfikuja twoich oskarzen.

a czy to nie tortura,ty to nazywasz "little fun in the sun"

The documents also include statements from six witnesses who said three
                interrogators and a civilian interpreter at Abu Ghraib got drunk one night and
                took a 17-year-old female prisoner from her cell. The four men forced the girl
                to expose her breasts and kissed her, the reports said. The witnesses
                • bryzdygierowa Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:46
                  Mysle, ze nasza dyskusja nie ma wiekszego sensu.
                  > a czy to nie tortura,ty to nazywasz "little fun in the sun"
                  Jesli wedlug ciebie molestowanie i ponizenie to tortuta to mamy tu rozbiezne
                  poglady. Zrywanie paznokci, bicie palka w stopy, zabijanie drzazg pod paznokcie,
                  przypalanie papierosem a nawet krople wody kapiace na glowe to niechybnie tortura.
                  Natomiast to co zrobiono z 17-letnia dziewczyna, jakkolwiek odrazajace, tortura
                  ani gwaltem nie jest.
                  Jak mowia TONE IT DOWN.

PS. Mamy rowniez rozbiezne poglady co do definicji demokracji ale to juz innym
                  razem.
                  • i-love-2-ski Re: Angielski to trudny jezyk 12.03.05, 19:51
                    bryzdygierowa napisał:

> Mysle, ze nasza dyskusja nie ma wiekszego sensu.
                    > > a czy to nie tortura,ty to nazywasz "little fun in the sun"
                    > Jesli wedlug ciebie molestowanie i ponizenie to tortuta to mamy tu rozbiezne
                    > poglady. Zrywanie paznokci, bicie palka w stopy, zabijanie drzazg pod paznokcie
                    > ,
                    > przypalanie papierosem a nawet krople wody kapiace na glowe to niechybnie tortu
                    > ra.
                    > Natomiast to co zrobiono z 17-letnia dziewczyna, jakkolwiek odrazajace, tortura
                    > ani gwaltem nie jest.
                    > Jak mowia TONE IT DOWN.
                    >
                    > PS. Mamy rowniez rozbiezne poglady co do definicji demokracji ale to juz innym
                    > razem.

tortura jest znecanie sie nad bezbronnym pre pani,nie sadze,ze ty bys byla
                    zadowolona jakby ci zgraja pijanych chlopow pod kiece,czy do stanika sie
                    dobierala,calujac cie 9mowiac oglednie). jak bys to nazwala,gdyby cie ktos sila
                    zmuszal do tego czego nie chcesz-zabawa,niewinnym przekomarzaniem sie
                    silniejszych mezczyzn,czy ot tak flirtem zakochanych chlopcow. postudiuj sobie
                    kodeks prawny,co jest a co nie jest karalne i w jakim wymiarze,bo za tego typu
                    akty to sie siedzi w naszym USA,szczegolnie za tego typu akty na nieletnich .
                    nie wiem dlaczego ty akurat tych zboczencow bronisz,mnie jest zal tej
                    dziewczyny, a nie pijanych lobuzow.
                    • bryzdygierowa Moj Boze, jak z toba rozmawiac? 12.03.05, 20:09
                      i-love-2-ski napisał:
                      > postudiuj sobie kodeks prawny,co jest a co nie jest karalne i w jakim wymiarze
                      Nie watpie, ze molestowanie jest karalne, jednak nie o karalnosci czynow tu
                      dyskutujemy lecz o tym czy bylo to torturowanie.

> nie wiem dlaczego ty akurat tych zboczencow bronisz.......
                      Ja bronie zboczencow. Gdzie, kiedy? Nie moj panie, ja staram sie jedynie
                      nie wyolbrzymiac. Ludzie, ktorzy dopuscili sie tego odrazajacego postepowania
                      wobec dziewczyny powinni za to odpowiedziec. I w tym miejscu roznimy sie znowu w
                      pogladach. Ty uwazasz, ze powinni siedziec. Ja uwazam, ze najpierw nalezy im w
                      sadzie udowodnic wine a nastepnie wydac wyrok. Wszak demokracja tego wymaga,
                      nieprawdaz? Widzisz moje dziecko, oskarzenie o cos nie oznacza automatycznie, ze
                      oskarzony jest winien zarzucanych czynow. Od tego mamy sady.
                      Zdaje mi sie, ze jestes zwolennikiem lynchu. Oskarzony jest w twoim rozumieniu
                      winny zarzucanego czynu i nalezy go jak najszybciej powiesic. Dawniej w blasku
                      plonacego krzyza.
                      • i-love-2-ski Re: Moj Boze, jak z toba rozmawiac? 12.03.05, 20:15
                        bryzdygierowa napisał:

> i-love-2-ski napisał:
                        > > postudiuj sobie kodeks prawny,co jest a co nie jest karalne i w jakim wym
                        > iarze
                        > Nie watpie, ze molestowanie jest karalne, jednak nie o karalnosci czynow tu
                        > dyskutujemy lecz o tym czy bylo to torturowanie.
                        >
                        > > nie wiem dlaczego ty akurat tych zboczencow bronisz.......
                        > Ja bronie zboczencow. Gdzie, kiedy? Nie moj panie, ja staram sie jedynie
                        > nie wyolbrzymiac. Ludzie, ktorzy dopuscili sie tego odrazajacego postepowania
                        > wobec dziewczyny powinni za to odpowiedziec. I w tym miejscu roznimy sie znowu
                        > w
                        > pogladach. Ty uwazasz, ze powinni siedziec. Ja uwazam, ze najpierw nalezy im w
                        > sadzie udowodnic wine a nastepnie wydac wyrok. Wszak demokracja tego wymaga,
                        > nieprawdaz? Widzisz moje dziecko, oskarzenie o cos nie oznacza automatycznie, z
                        > e
                        > oskarzony jest winien zarzucanych czynow. Od tego mamy sady.
                        > Zdaje mi sie, ze jestes zwolennikiem lynchu. Oskarzony jest w twoim rozumieniu
                        > winny zarzucanego czynu i nalezy go jak najszybciej powiesic. Dawniej w blasku
                        > plonacego krzyza.

zacznijmy od kwestii formalnej,rozmawiasz z przedstawicielka swojej plci,czyli
                        kobieta.
                        po drugie czytaj uwaznie,skoro mnie zarzucasz brak znajomosci jezyka,gdyz tam
                        jest napisane,ze winni przestepstwa nie zostali ukarani. po trzecie ja nie
                        jestem zwolenniczka lynchu,ale prawdy i zachowania prawa, a z tego co widze to
                        mamy rownych i rowniejszych,czyli orwella ,nie USA. po czwarte jesli rozmowa ze
                        mna tobie sie klei , to "be my guest and move on",nie widze powodu do cierpien
                        rodem z irackiego wiezienia.
                        • bryzdygierowa Znowu musz, ale to juz ostatni raz. 12.03.05, 22:22
                          i-love-2-ski napisał:
                          > po drugie czytaj uwaznie,skoro mnie zarzucasz brak znajomosci jezyka,gdyz tam
                          > jest napisane,ze winni przestepstwa nie zostali ukarani.

Nie maja droga, nie zupelnie tak jest napisane. Napisane jest, ze swiadkowie,
                          ktorych nazwiska nie zostaly ujawnione powiedzieli, ze sprawcy nie zostali
                          ukarani. Zachodzi pytanie czy nie zostali ukarani bezposrednio po zajsciu czy
                          tez nigdy nie zostali ukarani. Swiadkowie, wiezniowie-irakijczycy takiej wiedzy
                          nie posiadaja z wiadomych wzgledow. Gdyby tzw czynniki oficjalne powiedzialy, ze
                          sprawcy nie zostali pociagnieci do odpowiedzialnosci twoje rozumienie tekstu
                          byloby zgodne z rzeczywistoscia. Niestety w tym wypadku nie jest.

"The witnesses
                          • i-love-2-ski Re: Znowu musz, ale to juz ostatni raz. 12.03.05, 22:27
                            bryzdygierowa napisał:

> i-love-2-ski napisał:
                            > > po drugie czytaj uwaznie,skoro mnie zarzucasz brak znajomosci jezyka,gdyz
                            > tam
                            > > jest napisane,ze winni przestepstwa nie zostali ukarani.
                            >
                            > Nie maja droga, nie zupelnie tak jest napisane. Napisane jest, ze swiadkowie,
                            > ktorych nazwiska nie zostaly ujawnione powiedzieli, ze sprawcy nie zostali
                            > ukarani. Zachodzi pytanie czy nie zostali ukarani bezposrednio po zajsciu czy
                            > tez nigdy nie zostali ukarani. Swiadkowie, wiezniowie-irakijczycy takiej wiedzy
                            > nie posiadaja z wiadomych wzgledow. Gdyby tzw czynniki oficjalne powiedzialy, z
                            > e
                            > sprawcy nie zostali pociagnieci do odpowiedzialnosci twoje rozumienie tekstu
                            > byloby zgodne z rzeczywistoscia. Niestety w tym wypadku nie jest.
                            >
                            > "The witnesses
                      • kyle_broflovski Re: Moj Boze, jak z toba rozmawiac? 12.03.05, 20:18
                        www.dahrjamailiraq.com/gallery/
                        • i-love-2-ski Re: Moj Boze, jak z toba rozmawiac? 12.03.05, 20:27
                          a po czyms takim,jak mozemy mowic,ze jestesmy lepsi od saddama,skoro przyjmujemy
                          jego brutalne metody w stosunku do ludnosci irackiej.
    • arap1 male PYTANIE do RACHEL????? 12.03.05, 19:26
      CZY TWOJE CHWALENIE SIE ANGELSKIM TO UPOSLIDNIENIA???
      • i-love-2-ski Re: male PYTANIE do RACHEL????? 12.03.05, 19:34
        arap1 napisał:

> CZY TWOJE CHWALENIE SIE ANGELSKIM TO UPOSLIDNIENIA???

ja sie niczym nie chwale,ja zyje w krajach angielskojezycznych juz dawno i
        posiadlam wiedze jak wladac ich jezykiem. nie robie tego tak jak tubylcy ,ale
        wystarczajaco dobrze aby poslugiwac sie plynnie tym jezykiem z tubylcami na codzien.
        • arap1 Re: male PYTANIE do RACHEL????? 12.03.05, 19:42
          TWOJA ODPOWIEDZ SWIADCZY O TWOJEJ CHOROBIE,EGO CZLOWIEKA ZYJACEGO W OBCYM
          SRODOWISKU,JAK PRZECHSZTA!!!!!!!
          • i-love-2-ski Re: male PYTANIE do RACHEL????? 12.03.05, 19:44
            arap1 napisał:

> TWOJA ODPOWIEDZ SWIADCZY O TWOJEJ CHOROBIE,EGO CZLOWIEKA ZYJACEGO W OBCYM
            > SRODOWISKU,JAK PRZECHSZTA!!!!!!!

jesli choroba nazywasz znajomosc jezyka kraju , w ktorym mieszkasz to chetnie
            bede chorowac dalej. a przechrzta nie musze byc USA to nie Izrael i wiele
            religii ma tu rowne prawa fiktor,nie podniecaj sie na wyrost.
            • arap1 Re: male PYTANIE do RACHEL????? 12.03.05, 19:51
              TO NIE JEZYK RACHEL......TO TWOJA (JA )NA ....WYNOS....UPOSLIEDZONE,JESTES
              PROSTO POLKA ZYJACA ZA GRANICA STARASZ SIE BYC NIE TUBYLEC w TYM KRAJU CO
              MIESZKASZ
              • i-love-2-ski Re: male PYTANIE do RACHEL????? 12.03.05, 19:54
                arap1 napisał:

> TO NIE JEZYK RACHEL......TO TWOJA (JA )NA ....WYNOS....UPOSLIEDZONE,JESTES
                > PROSTO POLKA ZYJACA ZA GRANICA STARASZ SIE BYC NIE TUBYLEC w TYM KRAJU CO
                > MIESZKASZ

a ty jestes psychologiem na emeryturze, a do tego bardzo inteligentnym fiktor.
                popatrz masz dzisiaj dobry dzien,bo zazwyczaj z toba nie rozmawiam,gdyz twe
                chamstwo raczej jest dosyc jaskrawe w kazdym wpisie. ale czas juz chyba na
                odpoczynek, bo zaczynasz sie znowu rzucac. moze jednego dnia bedziesz sie umial
                zachowac chociaz przez godzine jak na chlopa przystalo, a to bedzie wielki dzien
                fiktor,bardzo wielki. fajnie lupac swe frustracje na kobicie,sprawia ci to
                duuuuza frajde nu nie?
    • gieroy_asfalta dlaczego piszesz "nasze wojsko"? 12.03.05, 19:38
      jakie ono twoje? Taka z ciebie Amerykanka jak ze mnie Czech...Myślisz jak tam
      od pięciu lat chałupy WASPom sprzątasz to jesteś jedną z nich?!
      W ogóle to nie bluzgaj na kraj który cię przygarnął, a jeżeli ta Ameryka i jej
      wojsko tak bardzo ci się nie podoba to na znak protestu wracaj na swoją
      podłomżyńską wiochę.
    • i-love-2-ski Re: demokratyczna sprawiedliwosc ala USA 12.03.05, 20:39
      a tu tresc artykulu po polsku:

Wojska USA przetrzymywały dzieci w irackim więzieniu Abu Ghraib - zeznała
      amerykańska generał Janis Karpinski, która kierowała tą placówką - poinformowała
      agencja AP. Ujawniła ona stenogramy z rozmów z generał Karpinski z maja ub.r.,
      opublikowane przez amerykańskie stowarzyszenie praw obywatelskich.
      Karpinski kierowała więzieniem Abu Ghraib od lipca do listopada 2003 r., gdy
      amerykańscy żołnierze znęcali się tam i poniżali irackich więźniów. Karpinski
      opisała m.in. przypadek chłopca - 8-letniego z wyglądu. "Powiedział mi, że ma
      prawie 12 lat (...), że jego brat był z nim, ale najbardziej chciał się zobaczyć
      ze swoją matką, prosił o widzenie z nią, płakał" - opowiadała amerykańska
      generał. Armia USA przyznała co prawda już wcześniej, że w Abu Ghraib byli
      więzieni nieletni, ale relacja gen. Karpinski to pierwsze konkretne informacje o
      przetrzymywaniu małoletnich dzieci.
      Wojsko przekonuje, że żadne z nich nie było torturowane jak wielu dorosłych
      więźniów. Jednak nawet gen. Karpinski opowiadała o przypadkach znęcania się nad
      nieletnimi. Z relacji innych świadków wynika też, że w Abu Ghraib doszło m.in.
      do gwałtu na 14-letnim chłopcu oraz molestowania 17-letniej dziewczyny.
      Karpinski powiedziała też, że widziała pisemny rozkaz przetrzymywania osób
      pojmanych przez agentów CIA bez postawienia im zarzutów. Ujawniła ona też swoją
      rozmowę z jednym z generałów, który przyznał, że siły USA przetrzymywały ok. 15
      tys. niewinnych cywilów.
      BM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka