Dodaj do ulubionych

WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI

15.03.05, 13:33
Postanowiełem napisać ten watek, bo juz mnie do szału doprowadza bezpardonowe
oczernianie Zydów na tym forum.

1. Żydzi nie przybyli do Polski tylko dlatego, że kraj nad Wisłą był
tak "tolerancyjny". Polscy królowie początkowo popierali rozwój osadnictwa
zydowskiego, ponieważ w Królestwie brakowało rzemieslników, bankierów i
kupców. Dzisiaj powiedzielibysmy, że sporwadzano wykwalifikowaną siłe roboczą
albo że władcy stosowali drenaż mózgów.

2. W okresie Rzeczpospolitej szlacheckiej "importowano" Żydów, ponieważ
szlachta uzyskując coraz wieksze przywileje nie musiała płacic podatków. A
Żydzi, których w tym okresie wyrzucano z Portugalii i Hiszpanii, mogli sie
osiedlać pod warunkiem płacenia podatków. Tak więc pod koniec XVII w. na
Zydach spoczał główny ciezar utrzymania finansów panstwa.

3. Wielu bankierów pomagało polskim królom zarzadzać finansami. widocznie
genialni Polacy umieli tylko w tym czasie zrywać sejmiki. Zreszta do tej pory
doskonala sie w tej umiejetności.

A teraz podam tylko kilka nazwisk, które na zawsze zmieniły naszą historie i
kulturę. Podam je bo tak wiele osób uwielbia tutaj rzucac nazwiskami:
Korczak, Zamenhof, I.B. Singer, Polański, Szmul Zbytkower, Kuroń itd.itp.
Obserwuj wątek
    • stranger.pl ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 14:03
      Nu do złych należały m.in. - np. lO IV 1864 dyktator Rządu Narodowego Romuald
      Traugutt został wydany żandarmerii carskiej przez Żyda Artura Goldmana,
      zatrudnionego w skarbowości powstańczej. W następstwie tego władze rosyjskie
      aresztowały wielu członków Rządu i z czasem poznały dokładnie wiele tajemnic
      powstańczych. Żyd zdradził także Ludwika Waryńskiego i wielu innych powstańców
      czy spiskowców w XIX w.

Chlubią sie równiez masowa kolaboracją z Sowietami na Kresach w 1920 i 1939 r.
      Przykłady:
      www.naszawitryna.pl/jedwabne_7.html
      www.naszawitryna.pl/ksiazki_5.html
      A skoro mowa o zbrodniach UB a udział Zydów to:

www.naszawitryna.pl/ksiazki_71.html
      PS
      Oczywiście nie wszczyscy tacy byli ale ton nadawała ta antypolska działalność -
      Współpraca Żydów z caratem w tłumieniu Powstania Styczniowego, a także w
      finansowym wspieraniu go - miała głębszy sens. Przed wybuchem powstania Żydzi
      otrzymali od Wielkopolskiego prawo nabywania dóbr ziemskich, czego przed 1862
      r. nie wolno im było czynić. Upadek powstania i konfiskata przez carat 4254
      majątków szlachty polskiej oraz grabież ziemi dokonana wysiedlonym na Sybir
      7000 rodzin z zaścianków szlacheckich stworzyły niebywałą okazję do wykupu
      przez Żydów polskiej ziemi. Władze carskie bowiem część zagrabionych majątków
      dały w nagrodę swoim "zasłużonym" urzędnikom, większość wystawiły na sprzedaż.
      Już w roku 1885 statystyki w Królestwie notują 2966 Żydów, którzy byli
      właścicielami bądź dzierżawcami dużych majątków, w jakich pracownikami zostali
      Polacy. Nie garnęli się natomiast Żydzi do pracy na roli. Wszystkich
      zatrudnionych wówczas w rolnictwie - rolników, oficjalistów, księgowych i
      urzędników - było razem z rodzinami zaledwie 5000 (A. Eisenbach, "Lud ność
      żydowska w Królestwie Polskim w końcu XIXw.").

www.naszawitryna.pl/ksiazki_47.html
      • dana33 Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 14:41
        a ja wiem na w czasie wojny w samej malopolsce, jesli sie nie myle, bylo 60
        tysiecy szmalcownikow..... mozemy sie licytowac ilu bylo zlych zydow i ilu
        zlych polakow, nie???
        nie przechodzi ci stranger, np zmilczec, jak ktos mowi o wkladzie zydow w
        rozwoj polski, nie? trzeba natychmiast wyciagac te zle przyklady.... nu, to
        pomysl o zlych przykladach polskich... i ty i ten kowal...
        • stranger.pl Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 14:58
          Dana wiesz doskonale że nie uznaję was za zło - powiedziałem znam "złe i dobre
          przykłady". O dobrych mówiłem niedawno - i to sporo. Nie czytałaś?
          Byli różni Polacy - nie przeczę. Ładacy są wszczędzie, Ale ty znowu
          przypominasz czas II w.ś. - tu na ziemi polskiej za podanie szklanki wody
          Żydowi mordowano Polaków (i dobrze o tym wiesz) w okupowanej np. Francji za
          ukrywanie Żyda groziła ew. kara finansowa.
          • maxxo Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 16:11
            a moze rzeczywiscie w pewnych systemach wartosci oddanie najdrozszego zycia za
            podanie szklanki wody jest zyciowym frajerstwem - czy szanuje sie takich ludzi
            ktorzy w oczywisty sposob nie sa w stanie uszanowac siebie ???
            • stranger.pl Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 16:16
              1. Zgodnie paragrafem 5 dekretu Hitlera z 12 października 1939 roku ,
              gubernator Hans Frank 15 października 1941 roku wydał rozporządzenie, które
              nakładało karę śmierci na Polaków, którzy dawali schronienie Żydom, przewozili
              ich, dawali lub sprzedawali żywność, nie zgłosili miejsca ukrywania się Żydów
              dali im kromkę chleba lub szklankę wody itp. Zazwyczaj wyrok wykonywano przez
              rozstrzelanie lub powieszenie. Inną formą kary było palenie domów, w których
              ukrywali się Żydzi, wraz z całą rodziną gospodarzy, dziećmi, gośćmi i
              dobytkiem. Wśród karanych w ten sposób znaleźli się chłopi, robotnicy, księża,
              profesorowie i lekarze. W przypadku małżeństw polsko-żydowskich, zabijano
              zarówno męża jak i żonę, a ciała palono gdziekolwiek lub na żydowskich
              cmentarzach." Pomimo tego Polacy uratowali, według różnych danych od 200 000 do
              300 000 osób pochodzenia żydowskiego, za co śmierć poniosło , jak się szacuje
              około 30 000 osób narodowości polskiej.

A oto jak według Stefana Korbońskiego wyglądała sytuacja w innych krajach
              Europy jeśli chodzi o ilość osób skazanych na śmierć za pomoc udzielaną Żydom:

"Norwegia , gdzie zamieszkiwało 2000 Żydów - nie odnotowano ani jednego
              przypadku

Dania, gdzie zamieszkiwało 6000 Żydów - odnotowano jeden przypadek

Holandia, gdzie zamieszkiwało 140 000 Żydów - osoby pomagające Żydom były
              wysyłane do obozów koncentracyjnych

Belgia, gdzie zamieszkiwało 90 000 Żydów - nie było aresztowań za taki czyn

Francja, gdzie zamieszkiwało 270 000 Żydów - osoby pomagające były internowane
              w obozie - wiekszość zwolniona po nałożeniu kary finansowej.

Włochy , gdzie zamieszkiwało 50 000 Żydów - nie było przypadku skazania na
              śmierć Włocha za ukrywanie Żyda.

Po obaleniu rządu Mussoliniego 15 lipca 1943 , Niemcy rozpoczęli działania
              przeciwko Żydom zamieszkującym na terenach przez nich kontrolowanych . Wielu
              Żydom udało się jednak ukryć - z tego 3000 osób w Watykanie.
              • maxxo Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 16:23
                no wlasnie a mimo wszystko nikt nie pisze o Ich zlym wkladzie - jako o ich
                istnieniu - w koncu przez ich jestestwo trzebabylo ich ratowac - i to byl
                odruch serca - ktorego nie porownuje sie ze spodziewana reakcja drugiej strony -
                daleki jestem od spekulowania do zrobiliby na miejscu Polakow Zydzi :)
              • ebenezum Od Danii się odwal. Na łodziach przewieźli swoich 15.03.05, 22:02
                Żydów do Szwecji. To prawda, że jako Nordycy ryzykowali niepomiernie mniej, niż
                Słowianie, ale jednak ryzykowali.
                • stranger.pl Re: Od Danii się odwal. Na łodziach przewieźli sw 15.03.05, 22:15
                  Co takie bohaterskiego w przewiezieniu na łodziach 6 tysięcy ludzi (duńskich
                  Żydów) na odległość 5 kilometrów - do Szwecji. Kiedy za ukrywanie Żydów nie
                  karano w okupowanej Danii śmiercią - w Polsce za podanie kromki chleba
                  mordowano (stosując odpowiedzialność zbiorową) całe polskie rodziny i jak
                  powszechnie przyjmuje się w pracach historycznych (jak dolną liczbę) zginęło z
                  tego powodu ok. 30 tysięcy Polaków.
                  Chcesz przykłady?

zamordowanie: 200 osób z kolonii polskiej w Bereczu i Podiwanówce pow. Kowel,
                  25 w Kłobuczynie, 43 w Borze Kunowskim, 13 w Stoczku Węgrowskim, 25 w Cisach,
                  22 w Biłgoraju , ponad 1000 osób ze Lwowa skazanych za pomaganie Żydom na
                  zagładę w obozie koncentracyjnym w Bełżcu.

19 XI 1940 r. w Warszawie, w chwili przerzucania przez mur getta worka z
                  chlebem, zamordowany został Polak o nie ustalonym nazwisku (wypadek odnotowany
                  przez Ringelbluma).

W listopadzie 1942 r. za pomoc Żydom została wymordowana cała polska wieś
                  Obórki, położona w pow. Łuck ,b. woj. wołyńskie. Zginęło 22 rodziny. Z całej
                  wsi uratowały się tylko 2 osoby. Wieś spalono , a następnie zaorano.

4 XII 1941 r. w Nowym Targu, woj. krakowskie, Niemcy rozstrzelali b. oficera i
                  dyrektora banku w Łodzi, Mieczysława Jarowskiego, który nie chciał rozstać się
                  ze swoją żoną Żydówką. Wraz z nim rozstrzelano jego żonę i syna.

W 1941 r. za udział w akcji pomagania Żydom zginęli w Oświęcimiu administrator
                  diecezji lubelskiej ksiądz Zygmunt Surdacki (ur. 1905 r.) i ojciec Anicet
                  (Wojciech Kopliński, ur. w 1875 r.), kapucyn z konwentu warszawskiego przy ul.
                  Miodowej w Warszawie.

6 XII 1942 r. w Ciepielowie Starym, pow. Lipsko, woj. kieleckie, zmotoryzowany
                  oddział SS pod dowództwem podoficera Biernera spalił żywcem 21 rolników
                  podejrzanych o przechowywanie Żydów. Zginęli: małżeństwo Kosiorów: Władysław,
                  lat 42, jego żona Karolina, lat 40, oraz sześcioro ich dzieci: Aleksander, lat
                  18, Tadeusz, lat 16, Władysława, lat 14, Mieczysław, lat 12, Irena, lat 10,
                  Adam, lat 6 (wraz z Kosiorami zamordowano dwóch ukrywanych przez nich Żydów);
                  małżeństwo Kowalskich: Adam, lat 47, jego żona Bronisława, lat 40, oraz
                  pięcioro dzieci: Janina, lat 16, Zofia, lat 12, Stefan, lat 6, Henryk, lat 4,
                  Tadeusz, l rok; małżeństwo Obuchiewiczów: Piotr, lat 58, jego żona Helena, lat
                  35, oraz czworo dzieci: Władysław, lat 6, Zofia, lat 3, Janina, lat 2,
                  niemowlę, 7 mieś. Rodziny Kowalskich i Obuchiewiczów spalano żywcem w
                  jednoizbowym domu Piotra Obuchiewicza. Rodzinę Kosiorów i dwóch nieznanych
                  Żydów spalono w stodole Władysława Kosiora. Z płonącej stodoły próbował zbiec
                  16-letni Tadeusz Kosior, esesmani pochwycili go jednak i żywego wrzucili do
                  płonącej stodoły.
                  • ebenezum Nie w tym rzecz: broniąc własnego narodu przed 15.03.05, 22:20
                    oszczerstwami nie krzywdź ludzi, którzy nie byli obojętni. W końcu to nie wina
                    Duńczyków, że hotlerowscy rasiści mieli dla nich specjalne względy. Ludzki
                    odruch i odwaga (groził im KL - a to często to samo, co śmierć) zasługują na
                    pochwałę. Poniżając uczciwych ludzi odbierasz swoim argumentom wartość moralną.
                    • stranger.pl Re: Nie w tym rzecz: broniąc własnego narodu prze 15.03.05, 22:27
                      Nie poniżam ale pamiętaj też o proporcjach.
                      • ebenezum Ja nie wspomniałem o proporcjach, ale ty 15.03.05, 22:30
                        gremialnie potępiłeś Duńczyków. Nie rób tego, bo uczciwe oburzenie traci na
                        wartości.
                        • stranger.pl Re: Ja nie wspomniałem o proporcjach, ale ty 15.03.05, 22:43
                          ???
                          Jakie potępienie? O czym ty mówisz?

Moje słowa cyt.: "A oto jak według Stefana Korbońskiego wyglądała sytuacja w
                          innych krajach Europy jeśli chodzi o ilość osób skazanych na śmierć za pomoc
                          udzielaną Żydom:
                          Norwegia, gdzie zamieszkiwało 2000 Żydów - nie odnotowano ani jednego
                          przypadku
                          Dania, gdzie zamieszkiwało 6000 Żydów - odnotowano jeden przypadek (...)

Pamiętając co groziło za pomoc Żydom w Danii a co w Polsce (co najmniej 30
                          tysięcy Polaków zamordowanych za pomoc Żydom). I tyle - nie wkładaj w moje usta
                          coś co nie powiedziałem. Nikogo nie potempiam - ale zaznaczam różnicę "ciężaru
                          gatunkowego".
                          • stranger.pl Re: Ja nie wspomniałem o proporcjach, ale ty 15.03.05, 22:44
                            Oj jeszcze błąd - powinno być "nie potępiam".
                            • ebenezum A co: "uwypuklam"? Gra słów? 15.03.05, 22:49
                            • maxxo Re: Ja nie wspomniałem o proporcjach, ale ty 15.03.05, 23:07
                              choc proporcje sa wazne - liczy sie sama idea pomocy - wiadomym jest ze latwiej
                              pomagac majac swiadomosc mniejszej za owy czyn kary choc Dunczycy nie sa winni
                              swojej programowej wedle hitlera aryjskosci - boli to ze wszelakie instytuty
                              certyfikujace niejako te bohaterskie czyny maja w glebokim niepowazaniu
                              jakakolwiek wielkosc tej ofiarnosci - taka Polska stala sie obiektem ataku nie
                              tylko Centrum Wiesentala poszukujacego antysemitow i zbrodniarzy za pomoca
                              platnej nagrody ale i Jad Waszem ktory z astronomiczna precyzja myli sie
                              stosujac zawsze te same leksykalne wybiegi typu polskie obozy koncentracyjne ,
                              stosuje bledne opisy fotografi na swoich stronach www nie poznajac mundurow
                              hitlerowskich kolaborantow a czesto mylac ich z granatowa polska policja -
                              przypominam ze w owym dunskim epizodzie nie grozila dunczykom zadna kara - sam
                              przewoz Zydow do szwecji zostal przeprowadzony w porozumieniu z Krolem
                              Szwedzkim ktory pozwolenie na ta operacje wymogl na hitlerowcach - a ci widzac
                              coraz szybciej zblizajacy sie front byli coraz bardziej skorzy do ustepstw -
                              Nam Polakom zostala gorycz niewdziecznosci ocalonych - dziesiatki tysiecy ofiar
                              pomocy Zydom deprecjonowane sa za pomoca zwyklych zwodniczych wybiegow -
                              pozostaje tylko pytanie: " Dlaczego !!!?"
                              • ebenezum Ale czy to umniejsza poswięcenie cichych duńskich 15.03.05, 23:10
                                bohaterów? Poza tym porozumenie na linii Schellenberg&Himmler a Szwecja
                                nastąpiło dużo później!
                                • maxxo Re: Ale czy to umniejsza poswięcenie cichych duńs 15.03.05, 23:13
                                  oczywiscie ze nie umniejsza !! - ale zupelnie bez zwiazku z Dunczykami
                                  powieksza nasza gorycz braku docenienia zaslug naszego narodu. Kto mial ratowac
                                  jedno zycie jakby caly swiat ratowal - Polacy chyba przekrecili licznik tych
                                  swiatow i wyszlo na zero :(
                                  • ebenezum Nasza gorycz jest sprawiedliwa, ale nie wolno nam 15.03.05, 23:16
                                    przy okazji deptać innych. A to akurat prawda, że Polskę kopie się
                                    niesprawiedliwie.
                          • ebenezum W Danii to nie był jeden przypadek 15.03.05, 22:49
                  • grzegorz1948 Re: Stranger! 29.05.05, 21:01
                    Plynac po kanalach Amsterdamu naraz przewodnik z przejeciem mowi" Tu mieszkala
                    Anna Frank, ktora Niemcy zamordowali" ale o tym ze ta rodzine wydali wspolnicy
                    ojca zeby zagarnac ich dobytek to o tym CICHOSZA
          • dana33 Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 22:44
            wszystko to wiem, stranger.... i widziales kiedys, zebym sama od siebie, nie
            jako odpowiedz na ataki na zydow, napisala zle slowo o polakach? bo nawet jak
            wiem, to zostawiam to z boku, bo mysle o polakach zawsze pozytywnie, nie
            wyszukuje na sile tych sytuacji, kiedy pokazuja swoja zla strone... przeszkadza
            ci ze wrocilam do wojny? a ub to kiedy bylo? i byli tam tylko zydzi? polakow
            tam nie bylo? give me a break, stranger.... wyobraz sobie, ze tak samo jak ty
            nie lubisz czytac o zluch stronach polakow, tak samo ja nie lubie czytac o
            zlych stronach zydow. a ze byli i tacy i tacy i wsrod polakow i wsrod zydow, to
            ty tez tak samo dobrze wiesz, jak ja. wiec jak ktos otwiera kretynski watek, to
            zanim dolozysz twoja galazke do tego ogniska pomysl, ze ja moge dolozyc swoja.
            albo oboje nie dolozymy nic. i wtedy bedzie git. co ty na to?
            • stranger.pl Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 22:54
              No w zasadzie to racja cyt.: "zanim dolozysz twoja galazke do tego ogniska
              pomysl, ze ja moge dolozyc swoja. albo oboje nie dolozymy nic. i wtedy bedzie
              git. co ty na to?"
              - sorry, na dziś muszę już kończyć.
              Dobranoc
            • bladatwarz Hola, hola 30.05.05, 03:43
              a ub to kiedy bylo? i byli tam tylko zydzi? polakow
              > tam nie bylo? give me a break, stranger.... wyobraz sobie, ze tak samo jak ty
              > nie lubisz czytac o zluch stronach polakow, tak samo ja nie lubie czytac o
              > zlych stronach zydow. a ze byli i tacy i tacy i wsrod polakow i wsrod zydow,
              to
              >

A co Ty tu opowiadasz? A z jakiej strony 3/4 kierowniczych stanowisk ubecji
              mieliby miec zydzi? A ilu u Was jest obcokrajowcow w sluzbach bezpieczenstwa?

Wdrapali sie na stolki, bo ruskim w tylki wchodzili. Zdradzili Polakow
              swowietom zanim Niemcy na dobre wkroczyli na tereny Polskie.

A jakie zydzi maja prawo do decydowania o loascach Polski? Przygarnelismy
              zydow, bo NIKT Was w Europie nie chcial. Nie ma takiego kraju w Europie, z
              ktorego zydow by choc raz nie przegoniono.

Macie swoj kraj, to sobie budujcie w nim dobrobyt.

Nie zycze sobie, zeby jakas Azjatka mniejsza pisala mi jakie sa zle strony
              Polakow w POLSCE (w moim kraju), bo ja nie pisze jakie sa zle strony zydow w
              Izraelu. I guzik mnie to obchodzi!

Polacy wydawali Izraelczykow arabom? Nie!
              A wy wydawaliscie Polakow sowietom.
              Taka jest roznica!
        • rattler Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 17:22
          Z jakich zrodel to wiesz, Dana, kto prowadzil rejestr szmalcownikow ?

Ja wiem skad, Dana, nijaki Henryk Grynberg na lamach „Res Publika Nowa”
          twierdzi, ze na cyt. 'z dokumentów AK wynika, że w samej Małopolsce było około
          60 tysięcy szmalcowników' - Na pytanie gdzie znajduja sie te dokumenty, nie
          umial odpowiedziec. Moze ty nam powiesz :)))

Ponizej masz kilka przykladow jego stosunku wobec Polakow:

'Polacy są dziś najgorsi dla Żydów' 'Pierwsza Rzeczpospolita tolerowała Żydów
          bardziej niż reszta Europy. Druga już nie bardziej. Trzecia bardziej niż reszta
          Europy toleruje hitlerowców, za to Polacy są dziś najgorsi dla Żydów'

'czasy stalinizmu w Polsce , były jedynym w historii Polski okresem pełnego
          równouprawnienia polskich Żydów -

Kilka innych rarytasow 'produkcji' Grynberga - Trzeba przyznac , ze nie sa
          kalibru anty-polskich paszkwili Marzynskiego, ale warto poczytac .

Oskarzanie Żydów o nielojalność we wrzesniu '39 tego wobec kraju, radosne
          witanie Sowietów, czym Żydzi zrazili sobie ogromną część społeczeństwa
          polskiego , Grynberg kwituje w ten sposob: 'Większość Żydów na wschodzie
          cieszyła się jednak nie z tego, że armia, która weszła, była czerwona, tylko z
          tego, że nie była brunatna. Polakom to nie robiło różnicy, ale Żydom tak'

'kolaboracja Zydow we wrzesniu '39-go z NKWD w aresztowaniach i likwidacji
          polskich intelektualistow w sowieckiej strefie okupacyjnej jest wymyslem nie
          majacym pokrycia w faktach , wrogiej Zydom frakcji AK'

Grynberg polemizuje z Nalkowska :) To nie 'ludzie, ludziom zgotowali ten los, a
          ludzie, Zydom' - Tak jakby wylacznie Zydzi poniesli ofiary w drugiej wojnie.

Wypowiedz na temat roli Zydow a aparacie terroru podczas sowieckiej okupacji i
          powojennej Polski z innej okazji niz ta ktore zacytowalem poprzednio :

'Polacy, którzy nigdy przedtem nie doświadczyli emancypacji Żydów oraz ich
          dostępu do urzędów, nie byli na taki wstrząs przygotowani. Podobnie reagowali w
          PRL w latach 1944-55 , (jedynym w historii Polski okresie pełnego
          równouprawnienia Żydów) na Żydów w wojsku, UB i KC - Żydzi, poniżani na każdym
          kroku, poczuli się równouprawnieni, zyskiwali poczucie własnej wartości'

Z innej okazji na temat 'polskiego' antysemityzmu : 'Jako panaceum na
          odradzajacy sie ostatnio w zastraszajacym tempie polski anty-semityzm sugeruje
          (rozwiazanie dlugoterminowe) wprowadzenie przedmiotu do polskiego szkolnictwa
          przedstawiajacy Zydow , ich kulture i wklad do polskiej kultury , w pozytywnym
          swietle . Jako natychmiastowy krok zaradczy , sugeruje , zeby polskie wladze
          wprowadzily nakaz noszenia raz w tygodniu widocznego emblematu lub medalionu w
          formie Gwiazdy Dawida , ktora na marginesie zaznacza , nie jest zydowskim
          symbolem religijnym'

narazie

-------------------------------------------------------

a ja wiem na w czasie wojny w samej malopolsce, jesli sie nie myle, bylo 60
          tysiecy szmalcownikow.....
          • silesius.funkulo Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 18:18
            rattler napisał:

> Z jakich zrodel to wiesz, Dana, kto prowadzil rejestr szmalcownikow ?
            >
            > Ja wiem skad, Dana, nijaki Henryk Grynberg na lamach „Res Publika Nowa
            > 221;
            > twierdzi, ze na cyt. 'z dokumentów AK wynika, że w samej Małopolsce było
            około
            > 60 tysięcy szmalcowników' - Na pytanie gdzie znajduja sie te dokumenty, nie
            > umial odpowiedziec. Moze ty nam powiesz :)))

Sumy tej doliczyla sie, o ile mie pamiec nie myli, antropolozka swiatowej
            klasy;) Tokarska Joanna, powolujac sie na rzekome dokumenty krakowskiej AK,
            ktorych niestety do dzisiaj nie odnaleziono:) Wyborowa rzecz jasna temat
            podchwycila i tak oto kolejny debilizm poszedl w swiat, ku uciesze wybitnych
            historykow pokroju Grossa czy Grynberga wlasnie.
            • krystian71 Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 18:53
              ale to przeciez dobrze , ze sie o tym pisze , dobrze , ze sie te tematy porusza
              na tym forum.
              Grono naiwniakow maleje.Tych , ktorzy zgodnie z rodzinnymi przekazami
              uwazaliby , ze tak jak przed wojna Polacy i Zydzi mogli by zyc w zgodzie , a
              przynajmniej bez wrogosci.
            • rattler Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 20:19
              Krew mnie zalewa jak widze celowe rozpowszechnianie paszkwili. Przeciez to co
              ona pisze (czy powtarza) nie trzyma sie kupy. Widzialem rozne zarzuty pod
              adresem AK, ale prowadzenie statystyki to zupelny idiotyzm.

Malopolska AK wydala i wykonala w trybie doraznym 11 wyrokow smierci na
              szmalcownikachw (podczs okupacji) jej rzad (as we speak) nie stac na deportacje
              jednego masowego mordercy o ktorego upomina sie polski rzad.

narazie

---------------------------------------------------

Sumy tej doliczyla sie, o ile mie pamiec nie myli, antropolozka swiatowej
              klasy;) Tokarska Joanna, powolujac sie na rzekome dokumenty krakowskiej AK,
              ktorych niestety do dzisiaj nie odnaleziono:) Wyborowa rzecz jasna temat
              podchwycila i tak oto kolejny debilizm poszedl w swiat, ku uciesze wybitnych
              historykow pokroju Grossa czy Grynberga wlasnie.

• silesius.funkulo Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 20:43
                A najfajniej jest patrzec, jak ci michnikowi hipokryci, szpece "od
                odbrazawiania historii" i lowcy antysemitow protestuja potem przeciw nazywaniu
                Auszwic polskim obozem. Skads to sie przeciez bierze.
                • rattler Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 21:06
                  Wstalem dzisiaj w dobrym humorze i popatrz, musialem siem naciac na Dane :)

narazie
                  • dana33 Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 16.03.05, 09:46
                    ja tez wstalam w dobrym humorze, rattlerku i jak zobaczylam twoj powyzszy wpis,
                    to mi sie humor jeszcze bardziej poprawil.

a co do 60 tysiecy szmalcownikow, to kazdy ma swoje zrodla, ty rense a ja
                    grynberga. i nie wazne, czy bylo ich 60 tysiecy w malopolsce czy w calej
                    polsce. fakt ze byli, fakt ze ich bylo mase, fakt, ze byli tylko w polsce, i
                    fakt, ze niewielu bylo pociagnietych po wojnie do odpowiedzialnosci.
                    • bladatwarz Do odpowiedzialnosci to sobie pociagnij MORELA 30.05.05, 04:20
                      To taki zydowski zbrodniarz, ktory ma na rekach polska i niemiecka krew.
                      Zydowska kanalia, ktora do dzis zyje za pieniadze polskich obywateli,
                      ktorej ,,znany z szanowania prawa'' Izrael do dzis nie chce wydac Polakom!

Wiecej znajdziesz o tej kanalii
                      www.starwon.com.au/~korey/morel.htm
                      www.papurec.org/morel/morel_frameset.html
                      mazowsze.k-raj.com.pl/106846534066542.shtml
        • bladatwarz Wiecej bylo szmalcownikow zydowskich czy polskich? 30.05.05, 03:33
          Liczac po wywiezionych na Sybior (blisko 1 milion), to chyba zydzi pobili
          rekord swiata! Liczmy, ze polowe z nich rosjanie wywiezli dzieki zydowskim
          donosom.
          Zaczekamy na polskie dokumenty i polskie swiadectwa. Na razie to Polacy dopiero
          ucza sie swojej historii.
          A historykow i ich ksiazki oraz rozprawy: Heleny Michnik, Adama Michnika i
          Geremka to mozemy Wam wyslac na jakikolwiek adres izraelski.
      • oscar62 Re: ZXnam inne wkłady - złe i dobre. 15.03.05, 23:01
        stranger.pl napisał:

> Nu do złych należały m.in. - np. lO IV 1864 dyktator Rządu Narodowego
        Romuald
        >
        > Traugutt został wydany żandarmerii carskiej przez Żyda Artura Goldmana,
        > zatrudnionego w skarbowości powstańczej. W następstwie tego władze rosyjskie
        > aresztowały wielu członków Rządu i z czasem poznały dokładnie wiele tajemnic
        > powstańczych. Żyd zdradził także Ludwika Waryńskiego i wielu innych
        powstańców
        > czy spiskowców w XIX w.
        >
        > Chlubią sie równiez masowa kolaboracją z Sowietami na Kresach w 1920 i 1939 r.
        > Przykłady:
        > www.naszawitryna.pl/jedwabne_7.html
        > www.naszawitryna.pl/ksiazki_5.html
        > A skoro mowa o zbrodniach UB a udział Zydów to:
        >
        > www.naszawitryna.pl/ksiazki_71.html
        > PS
        > Oczywiście nie wszczyscy tacy byli ale ton nadawała ta antypolska
        działalność -
        >
        > Współpraca Żydów z caratem w tłumieniu Powstania Styczniowego, a także w
        > finansowym wspieraniu go - miała głębszy sens. Przed wybuchem powstania Żydzi
        > otrzymali od Wielkopolskiego prawo nabywania dóbr ziemskich, czego przed 1862
        > r. nie wolno im było czynić. Upadek powstania i konfiskata przez carat 4254
        > majątków szlachty polskiej oraz grabież ziemi dokonana wysiedlonym na Sybir
        > 7000 rodzin z zaścianków szlacheckich stworzyły niebywałą okazję do wykupu
        > przez Żydów polskiej ziemi. Władze carskie bowiem część zagrabionych majątków
        > dały w nagrodę swoim "zasłużonym" urzędnikom, większość wystawiły na
        sprzedaż.
        > Już w roku 1885 statystyki w Królestwie notują 2966 Żydów, którzy byli
        > właścicielami bądź dzierżawcami dużych majątków, w jakich pracownikami
        zostali
        > Polacy. Nie garnęli się natomiast Żydzi do pracy na roli. Wszystkich
        > zatrudnionych wówczas w rolnictwie - rolników, oficjalistów, księgowych i
        > urzędników - było razem z rodzinami zaledwie 5000 (A. Eisenbach, "Lud ność
        > żydowska w Królestwie Polskim w końcu XIXw.").
        >
        > www.naszawitryna.pl/ksiazki_47.html

A GDZIE, ALA STRANGER, TE DOBRE WKLADY?...
    • szpieg.z.krainy.dreszczowcow kowalu to sie nie chwal, bo niewiele wiesz 15.03.05, 14:06
      A byc dumnym z wlasnej niewiedzy moze byc tylko tuman.

Ja dodam Szmula Haberfelda, przedwojennego producenta wodek i likierow
      cenionych na calym swiecie.
      • bladatwarz NIe tuman. 30.05.05, 03:37
        Jeszcze kilkanascie lat temu w polskich szkolach uczono ludzi wypaczonej
        historii. Tak, tak. Nie 20-30 lat temu, ale na pocztaku lat 90-tych. Do tej
        pory nie ma podrecznika historii, ktory przedstawialby rzeczywiste straty
        narodow w czasie II wojny swiatowej. O Wolyniu, akcji Wisla, zdradach zydow w
        39 i pozniej nie wspominam, bo to dopiero teraz zaczyna byc wyjasniane.
    • szpieg.z.krainy.dreszczowcow A Jana Brzechwe lub Tuwima znacie? 15.03.05, 14:09
      Pewnie nie. Ale czego wymagac od polskich burakow.
      • polanin2001 Zydzi w obronie Polski: 15.03.05, 14:18
        www.relacjeonline.com/wiadomosci/teksty.asp?txt=1096
        • szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Zydzi w obronie Polski: 15.03.05, 14:26
          masz jakis konspekt? nie ma zbyt wiele czasu bo pracuje a tekst jest dlugi.
          • polanin2001 Re: Zydzi w obronie Polski: 15.03.05, 14:46
            Odwet na atak Hans Wilhelma Steinfelda:
            home.no/zwiazek-polakow/
          • dana33 Re: Zydzi w obronie Polski: 15.03.05, 14:52
            artur rubinstein, ida kaminska, baszevis-singer, sholem alejchem, roman
            polanski, poznanski, artur szyk, bronislaw huberman, ben gurion, helena
            rubinstein, ida hendel, henryk szeryn, spielman, samuel goldwyn, agnieszka
            holland, jastrun i brandys, slonimski, masa szachmacistow slynnych, szermierzy,
            no i zeby antysemitom bylo dobrze na sercu..... slynny gangster meir lansky :))
            • eizoo Re: Zydzi w obronie Polski: 15.03.05, 15:40
              I Julian Tuwim
              i
              Leopold Kronenberg
              i
              Henryk Goldszmit znany bardziej pod nazwiskiem Korczak
              i
              Szalom Asz
              i
              Berek Joselewicz
              i
              Szmul Zbytkower
              i
              Julian Stryjkowski
              i
              Józef Szajna
              i
              wielu innych
            • bladatwarz Jeszcze Hitler, Lenin i Stalin 30.05.05, 13:26
              Hitlera to ostatnio deelikatnie opisuja, ale drzeo geneaologiczne moznza
              znalexc w jednym z ostatnich numerow forum www.forum.onet.pl
      • maxxo Re: A Jana Brzechwe lub Tuwima znacie? 15.03.05, 16:28
        czyzby to stwierdzenie "pewnie nie" bylo jednak spowodowane jakims
        autoburactwem ??? :)
      • bazyliszek_i_jego_pies Re: A Jana Brzechwe lub Tuwima znacie? 29.05.05, 23:35
        było takich więcej, bez których polska kultura byłaby uboższa - chociażby Bruno
        Schulz.
        albo jeden z najlepszych polskich literaturoznawców XX wieku Michał Głowiński.
        napisał wraz z małżeństwem Sławińskich fundamentalny podręcznik do poetyki, z
        którego ucza się prawie wszyscy poloniści...
      • bladatwarz Znamy Koziolka Matolka i Pawla i Gawla 30.05.05, 04:21
        WYSTARCZY!
    • pyrus_zwyciezca Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 15:06
      baltazar.pompka napisała:

> A teraz podam tylko kilka nazwisk, które na zawsze zmieniły naszą historie i
      > kulturę. Podam je bo tak wiele osób uwielbia tutaj rzucac nazwiskami:
      > Korczak, Zamenhof, I.B. Singer, Polański, Szmul Zbytkower, Kuroń itd.itp.
      >

Byla rowniez cala masa mniej znanych lecz szanowanych : lekarzy, adwokatow,
      muzykow itd.
      O czym to swiadczy ?
      Zydzi mieli mozliwosc prowadzenia wypelnionego zycia, dostep do nauki i do
      miejsc pracy.
      Zyli nie gorzej a najczesciej lepiej od Polakow.

Mimo tego nikt tak chetnie nie pluje na Polske i Polakow jak ci
      wlasnie "pokrzywdzeni"

Dlaczego ?
      • maxxo Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 16:13
        w niektorych wypowiedziach Zydow czuc taka maksymalistyczna nute - mozna bylo
        wiecej sprzyjac , wiecej uratowac , wiecej pomoc itd itd itd jak w reklamie
        Ery - mozesz wiecej !!!!
    • krystian71 zle przyklady 15.03.05, 17:24
      trudno nie zauwazyc ,tego wkladu i tego wplywu.
      Ale w zbyt wielki dzwon uderzyles.
      Czy potrafisz uzasadnic w jaki sposob ci , ktorych wymieniles na zawsze
      zmienili nasza historie i kulture
      Korczak-bankructwem malego Dzeka?Organizacja sierocincow zydowskich ,
      pogadankami w radiu , smiercia z dziecnmi.Szanuje go , ale co sie w wyniku jego
      dzialalnosci i jego smierci zmienilo?
      Zamenhof, to ten juz prawie zapomniany tworca sztucznego jezyka?Pytania jak
      wyzej.
      Szmul Zbytkower, wstyd mi , nie znam...
      Kuron swoimi zupkami , czy uczestnictwem w konszachtach z komuna.Tu predzej .
      Okragly stol rzeczywiscie ciezkim kamieniem przywalil polska niepodleglosc.
      Zgadzam sie , przejdzie do historii , ale czy z dobrej strony.?
      Polanski , jakas nowa polsko szkole filmowa zainicjowal?Pierwsze slysze, choc
      lubie niektore jego filmy...Pytanie jak wyzej.
      Dana podawala tez inne nazwiska na poparcie twojej tezy..
      Ide Kaminska, ben Guriona,Stryjkowskiego , ja tak z pamieci , czy oboje
      uwazacie ,ze sa to osoby ktore ZMIENILY historie i kulture POLSKA
      To juz bardziej ten zyd podawany przez strangera , ktory Traugutta Moskalom
      wydal .Albo Berman , temu wplywu na polska kulture , przez wymordowanie
      inteligencji odmowic nie mozna.
      A jesli chcesz pokazac pozytywny wklad , ktory niewatpliwie mial miejsce ,
      powinienes sie bardziej do tematu przylozyc.
      Ja cie wyreczac nie zamierzam:))
      • szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: zle przyklady 15.03.05, 17:43
        1. Korczak - jako jeden z pierwszych zaczał traktować dzieci jako podmiot a nie
        przedmiot. Tak go zreszta wspomina niewielu z jego wielu wychowanków. Te jego
        pogadanki w radiu do dzisiaj wspomina mój dziadek. To jest Twoje prawo uważać,
        ze Korczak nie dokonał żadnej wielkiej rzeczy. Ale tez nikt inny nie chciał
        robić tej "małej rzeczy".

2. Zamenhoff - z czasem jego dzieło się zdewaluowało.
        3. Szmul Zbytkower - bankier króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.
        Niejednokrotnie ratował polskie finanse w tym okresie przed zapaścią. Do
        dzisiaj pewna część Warszawy nazywa się "Szmulki" od miejsca w którym ów Szmul
        mieszkał.
        4. Kuroń - nie bedę sie z Toba kłócił bo mam inne zdanie i nie zamierzam tutaj
        wszczynać polskiej pyskówki.
        5. Polanski - kpisz czu o droge pytasz? Pytasz sie ponad to czy stworzył jakaś
        nowa szkołe filmową? tak był współtworcą tej szkoły razem z Wajdą i innymi z
        tego pokolenia. Wystarczy "Nóz w wodzie".
        6. Wymieniony był równiez Singer. pisarz który jako jedyny, z wręcz
        fotograficzna pamięcią odtworzył przedwojenna Warszzwę.

Mowa jest tutaj o pozytywach a nie o negatywach. Codziennie jest kilka watków w
        których pojawia sie Berman, więc daruj sobie chociaz w tym watku - bo to jest
        własnie nudne(!!!!!!!) co tak podkreslasz.
        6.
        • krystian71 Re: zle przyklady 15.03.05, 18:50
          szpiegu , sloneczko , ja po prostu DOKLADNIE ustosunkowalem sie do tytulu i
          tresci twojego postu.I wiem , ze na tle tego forum to ewenement ze strony
          twoich rodakow, ktorzy nigdy na temat nie napisza , jesli jest im niewygodny.
          Dla mnie niewygodny nie byl , ale znow musze stwierdzic i potwierdzic , ze TY
          nie wiesz o czym piszesz TAKIE marne przyklady na swa teze dajac.

> 2. Zamenhoff - z czasem jego dzieło się zdewaluowało.

wiec po co o nim wspominasz.

Te szmulki , to tez argument na zmiane losu dziejow badz kultury?
          Gdybys lepiej znal historie Polski , badz o jakis konspekt sie postaral ,
          wiedzial bys , ze o bankierach Krola Stasia , lepiej jest nie wspominac.
          Tak samo o jego dlugach , o ktore bardziej sie martwil , niz o przyszlosc
          kraju , ktorego korone nosil.Jego bankierzy i jego wierzyciele raczej ZLE sie w
          historii Polski zapisali.
          Singer pisarz który jako jedyny, z wręcz
          > fotograficzna pamięcią odtworzył przedwojenna Warszzwę.
          >
          nie jedyny , szpiegu , to samo mowilo sie o Boleslawie Prusie , a nawet , gdyby
          tak bylo , coz z tego.
          W zyciu bym nie napisal , ze Boleslaw Prus ZMIENIL historie lub kulture Polski.
          To jakas szczegolna wersja , szczegolnie zabawnej i nadetej propagandy sukcesu.
          Polska szkole filmowa tworzyli Munk i Wajda , Polanski jest o pokolenie
          pozniejszy , a wiekszosc swych obrazow stworzyl na Zachodzie .
          Wiec w jaki sposob mial zmienic historie i kulture Polski?
          Ktos tu jeszcze pisal o tworcach wierszykow o lokomotywie i panu kleksie...
          Teraz mi sie przypomnialo , z czego sie godzine temu narechotalem.
          I tak dalej i tak dalej .
          Szukaj jeszcze , masz kupe czasu , ja cie przeciez nie poganiam , choc MOJ
          przyklad Bermana , niestety ciagle pozostaje jedynym adekwatnym do tytulu i
          tezy twojego watku.
          TEN na 100% zmienil historie i kulture mojego kraju.
          • rattler Re: zle przyklady 15.03.05, 19:14
            Krol Stasiu wyszedl na tym interesie jak Ferdynand z Castylii i Isabella
            Aragonska - Z gola dupa, po uszy w dlugach. Trzeba przyznac ze Spaniardzi byli
            cwansi, pozbywajac sie 'szmulkow' pozbyli sie dlugu i klopotow w przyszlosci.

narazie

----------------------------------------------------------

bankierach Krola Stasia , lepiej jest nie wspominac.Tak samo o jego dlugach , o
            ktore bardziej sie martwil , niz o przyszlosc kraju , ktorego korone nosil.Jego
            bankierzy i jego wierzyciele raczej ZLE sie w historii Polski zapisali.
            • krystian71 Re: zle przyklady 15.03.05, 19:56
              no ale czego wymagasz od szpiegow, gdzies wyczytal , ze taki bankier istnial ,
              tak jakby przy KAZDYM polskim krolu jakis zydowski bankier sie nie paletal.
              I oczywiscie to byl dowod na to , ze zmienil w powaznym stopniu historie i
              kulture polskiego kraju.
              Sadzisz,ze sie pomylil , ja nie SADZE.
              Rzeczywiscie podeslani przez Katarzyne bankierzy , ktorzy Stasia zadluzali
              mieli DUZY wplyw na dalsza historie tego kraju , na jego decyzje o abdykacji ,
              gdy sobie juz nie umial z wlasnymi dlugami poradzic.
              TU szpieg ma racje:)P)))
            • ebenezum Ferdek i Iza umoczyli du_ę właśnie na tym, że 15.03.05, 22:12
              wypieprzali w czambuł wszystkich wartościowych ludzi z Hiszpanii - wojny z
              Maurami, wprowadzenie inkwizycji (wbrew danemu słowu), exodus Żydów... Jeszcze
              Karolciu jako tako ciągnął siłą rozpędu, ale już za Filipka II niezbyt jeszcze
              mocarstwowa Anglia spuściła im manto jak malowanie. W przeciągu niespełna stu
              lat mocarstwowa Hiszpania zamieniła się w "chorego człowieka w Iberii"...
              • krystian71 he,he a ta Angla w tym czasie specjalne prawa nt 15.03.05, 22:17
                zydow wprowadzila , pewnie stad ta jej SILA
                • ebenezum Nadwornym lekarzem królowej Elżbiety był Żyd. 15.03.05, 22:26
                  Anglia specjalnych praw nie wprowadzała, ponieważ nie musiała. Jakoś tak się
                  złożyło, że angielskie prawa nie dyskryminowały rasowo... Dlatego w trakcie
                  wojen napoleońskich nigdy nie było problemów z przerzutem gotówki do
                  jakiegokolwiek kraju - dbał o to par UK, baron Rotschild...
              • rattler Re: Ferdek i Iza umoczyli du_ę właśnie na tym, że 16.03.05, 00:05
                Nie zapominaj ze przedtem ich szmulek puscil ich z torbami - Wyprawa Columba
                byla finansowana czesciowo ze skladek inwestorow w Italii.

Hegemonie Hiszpani wykonczyl Admiral Drake piractwem na polecenie korony na
                Atlantyku (wbrew prawom na morzu) rabujac hiszpanskie galony ze skarbami Nowego
                Swiata. Don't sell me that crap!

narazie

Jeszcze Karolciu jako tako ciągnął siłą rozpędu, ale już za Filipka II niezbyt
                jeszcze mocarstwowa Anglia spuściła im manto jak malowanie.
            • oscar62 Re: zle przyklady 15.03.05, 23:26
              rattler napisał:

> Krol Stasiu wyszedl na tym interesie jak Ferdynand z Castylii i Isabella
              > Aragonska - Z gola dupa, po uszy w dlugach. Trzeba przyznac ze Spaniardzi
              byli
              > cwansi, pozbywajac sie 'szmulkow' pozbyli sie dlugu i klopotow w przyszlosci.
              >
              > narazie

CO TAM FERDYNANDY I ISABELLE, SETKI LAT POZNIEJ POZBYL SIE KTOS Z MALYM
              WASIKIEM "SZMULKOW" W SKUTECZNIEJSZY SPOSOB... RATTLER, TWOJE POSTEPY SA
              FASCYNUJACE. NIE DALEKI DZIEN I BEDZIESZ ZAPISANY W "ZLOTA KSIEGE"
              INTERNACJONALU ANTYSEMICKIEGO.
              >
              > ----------------------------------------------------------
              >
              > bankierach Krola Stasia , lepiej jest nie wspominac.Tak samo o jego dlugach ,
              o
              >
              > ktore bardziej sie martwil , niz o przyszlosc kraju , ktorego korone
              nosil.Jego
              >
              > bankierzy i jego wierzyciele raczej ZLE sie w historii Polski zapisali.
          • szpieg.z.krainy.dreszczowcow krysitanie71 JEDNO PYTANIE DO CIEBIE 16.03.05, 09:41
            > szpiegu , sloneczko , ja po prostu DOKLADNIE ustosunkowalem sie do tytulu i
            > tresci twojego postu.I wiem , ze na tle tego forum to ewenement ze strony
            > twoich rodakow, ktorzy nigdy na temat nie napisza , jesli jest im niewygodny.
            > Dla mnie niewygodny nie byl , ale znow musze stwierdzic i potwierdzic , ze TY
            > nie wiesz o czym piszesz TAKIE marne przyklady na swa teze dajac.

Co masz na mysli pisząc: "I wiem, ze na tle tego forum to ewenement ze strony
            > twoich rodakow". Czy ja podałem swoja narodowosc?
            • krystian71 Re: krysitanie71 JEDNO PYTANIE DO CIEBIE 16.03.05, 10:10
              czy to AZ takie wazne , by w klawiature stukac?
              JA odpowiedzialem ci na temat i pytanie , TY zamiast sie do tego ustosunkowac
              znowu zmieniasz temat.I nie wazne kim jestes , czy czlonkiem narodu wybranego ,
              czy jego adwokatem.Widac to zarazliwe i nawet na pelnomocnikow przechodzi.
              Wiec , jeszcze raz , moze tak podasz lepsze przyklady tych Zydow co zmienili
              Historie i kulture Polski.Oczywiscie in plus , bo negatywnych przykladow mamy
              zatrzesienie.
              Ja wiem , ale nie powiem :)))
              Nic ci do glowy nie przychodzi?To po co sie odzywasz?
              • baltazar.pompka krysitanie71 stul tą swoja nazistowską szczekaczke 16.03.05, 10:17
                Jak ja nie znosze antysemitów.

===========

Żydem jest ten o kim sie mówi że jest Żydem.
      • ebenezum Wara od Kuronia, dresiarzu! A co ty zrobiłeś dla 15.03.05, 22:33
        innych? Wrzuciłeś 1 PLN do skarbonki?
        Nie orzekaj o wielkich, karle!
        • krystian71 Re: Wara od Kuronia, dresiarzu! A co ty zrobiłeś 16.03.05, 08:02
          twoj jezyk swiadczy tylko o tobie , smutne , ze Kuron ma takich jak ty obroncow.
          Dla mnie Kuron to zakladanie tzw czerwonego harcerstwa i programowe niszczenie
          tradycyjnego ruchu skautowego.
          Opozycjonista z licencja na nieprawomyslnosc.Inni , sprzeciwiajacy sie
          komunizmowi , konczyli swe zycie w rowie , lub na tamie przy Wloclawku.
          I bieda zupki , tylko tyle post okraglostolowa wladza byla w stanie zaoferowac
          spoleczenstwu wtraconemu szokowa terapia w biede.
          Jako czlowiek , pod koniec swoich dni - sympatyczny.Zapewne nalog nie pozwolil
          mu zakorzenic sie w nowych ukladach.
      • oscar62 Re: zle przyklady 15.03.05, 23:10
        krystian71 napisała:

> trudno nie zauwazyc ,tego wkladu i tego wplywu.
        > Ale w zbyt wielki dzwon uderzyles.
        > Czy potrafisz uzasadnic w jaki sposob ci , ktorych wymieniles na zawsze
        > zmienili nasza historie i kulture
        > Korczak-bankructwem malego Dzeka?Organizacja sierocincow zydowskich ,
        > pogadankami w radiu , smiercia z dziecnmi.Szanuje go , ale co sie w wyniku
        jego
        >
        > dzialalnosci i jego smierci zmienilo?
        > Zamenhof, to ten juz prawie zapomniany tworca sztucznego jezyka?Pytania jak
        > wyzej.
        > Szmul Zbytkower, wstyd mi , nie znam...
        > Kuron swoimi zupkami , czy uczestnictwem w konszachtach z komuna.Tu predzej .
        > Okragly stol rzeczywiscie ciezkim kamieniem przywalil polska niepodleglosc.
        > Zgadzam sie , przejdzie do historii , ale czy z dobrej strony.?
        > Polanski , jakas nowa polsko szkole filmowa zainicjowal?Pierwsze slysze, choc
        > lubie niektore jego filmy...Pytanie jak wyzej.
        > Dana podawala tez inne nazwiska na poparcie twojej tezy..
        > Ide Kaminska, ben Guriona,Stryjkowskiego , ja tak z pamieci , czy oboje
        > uwazacie ,ze sa to osoby ktore ZMIENILY historie i kulture POLSKA
        > To juz bardziej ten zyd podawany przez strangera , ktory Traugutta Moskalom
        > wydal .Albo Berman , temu wplywu na polska kulture , przez wymordowanie
        > inteligencji odmowic nie mozna.
        > A jesli chcesz pokazac pozytywny wklad , ktory niewatpliwie mial miejsce ,
        > powinienes sie bardziej do tematu przylozyc.
        > Ja cie wyreczac nie zamierzam:))

JAK BOGA KOCHAM, KRYSTIANKU, DOBRYM SEKUNDANTEM STRANGERA TO TY DOPRAWDY
        JESTES...
        • krystian71 Re: zle przyklady 16.03.05, 08:06
          Dziwie ci sie Oskar, idziesz po najlatwiejszej lini , ja prosze o precyzyjna
          odpowiedz i lepsze przyklady.Na pewno takie sa.
          Autor watku przyjmuje sluszna teze , ze Zydzi zmienili historie i kulture
          naszego kraju , a daje przyklady takich osob , o ktorych juz dzis malo kto
          pamieta -Zamenhoff-,osob , ktore dla zydowskiego narodu tylko sie
          przysluzyly,lub sympatycznych idealistow.
          • baltazar.pompka bredzisz człowiecze 16.03.05, 10:13
            1. Kto był podporą skarbu królewskiego w czasie demokracji szlacheckiej?
            2. Kto obnizył ceny wyrobów rzemieślniczych w czasach miejskich monopolów
            cechowych?
            3. Kto wprowadził nowinki techniczne w tym samym czasie?
            4. kto pozyczał pieniadze na wojny królewskie w XVII w.?
            5. Co do osób, to sie czepiasz. Dla mnie były to osoby które w znaczący sposób
            odmieniły nasza historię. Bez nich Polska byłaby napewno inna. Uboższa.
    • maxxo Re: RÓZWÓJ POLSKI = 0 15.03.05, 17:45
      lepiej rozwoj niz niedorozwoj :)
    • maxxo Rosjia = 0 dozoru nad atomem 15.03.05, 17:48
      a u was wczera dupnal atom - Napiewno Radzieckije media budut pa telewizoru
      znowu obwiniac Polszu - u nich i tak bijut murzynow a teraz Zarnowiec im nie
      wyszol i zle żełali Smolenskomu konsomolskomu istocznikowi atomnoj energii - nu
      charaszo naczalnyj politiczeskij oficier elektrowni przerestawil wajhu i
      wybucha nie budziet - jeszcze raz reakcjonnaja karlica Polsza spalila swoj
      chytryj płan - Da zdarastwujet tawariszcz putin i wsie rebiata z izwiestii :)
    • rattler Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 18:08
      Kto,jak kto, ale Prus wiedzial co mowi - W „Kronikach” Bolesława Prusa z
      początku XX w. Stosowany przez Żydów bojkot polskiej konkurencji zmusza
      polskich rzemieślników do emigracji:

'W takim stanie rzeczy mamy przed sobą dwie perspektywy. Ponieważ Żydzi rosną i
      wzmacniają się na naszych błędach, więc - albo ulepszymy siebie samych i nasze
      wewnętrzne stosunki, albo - w emigracji zmarnujemy najdzielniejsze siły, a
      reszta stanie się lennikami Żydów' - konkluduje Prus.

XIX-wieczny historyk polski Władysław Smoleński, „znany z obiektywizmu w
      sprawach polsko-żydowskich”:

'korzystać z ułomności i błędów ludzkich - było systematem Żydów, na tej
      zasadzie opierała się większa część ich operacji przemysłowo-handlowych. Pana
      łudzili gotowym groszem, o który bywało ciężko; chłopka - wódką; ekonoma -
      prezentem i grzecznością, a ze wszystkiego ciągnęli korzyść. (...) Gdzie Żydzi
      byli bogaci - tam kmieć ubożał i dało się to widzieć szczególnie na Litwie i
      Rusi, gdzie chłopstwo do największej nędzy przywiedzione zostało'.

narazie

------------------------------------------

Postanowiełem napisać ten watek, bo juz mnie do szału doprowadza bezpardonowe
      oczernianie Zydów na tym forum.
      • arap1 [...] 15.03.05, 18:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • polski_francuz Arapi a Zydzi 15.03.05, 18:30
          Nie kazdy Zyd Einstein, nie kazdy Arap Polak.
        • rzydzio54 Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 18:30
          teraz juz wiesz czemu wszedzie dostawaliscie kopa i czemu ostatecznie wykopano
          was z europy?
    • olewin Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 18:20
      :)))) Szczytem tolerancji w średniowecznej Francji czy Hiszpanii były getta ze
      znakowaniem ich mieszkańców a w tej jakże nietolerancyjnej Polsce potrzebującej
      na gwałt Żydów: np. zwolnienia z królewskich danin i podatków ..
    • olewin Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 18:21
      te ostatnie nazwiska Żydów to chyba rzeczonych bankierów :PP
    • olewin WKŁAD ŻYDÓW W BUDOWĘ APARATU TERRORU 15.03.05, 18:26
      cóżby uczynił kraj rad bez wdrażaczy realnego socjalizmu za pomocą terroru np.
      bez: Różańskiego, Michnika, Morela, Wolińskiej, Minca, Bermana .. Sam Kuroń
      zwykł mawiać o polskim obozie w Jaworznie .. Zapominał jednak dodać kto w nim
      ginął (min. AK-owcy, ślązacy polskiego pochodzenia) i kto nim kierował: Shlomo
      Morel - teraz schorowany emeryt pobierający 5000 zł. mundurowej emerytury
      przesyłanej do israela ..
      • misterpee Re: ZAPOMNIELISCIE REICH RANITZKY, KOSINSKI 15.03.05, 18:49
        PIERWSZY TO NAJWIEKSZA SWINIA NIEMIECKIEJ KRYTYKI LITERACKIEJ, DRUGI TO AUTOR
        SEKSOWNEGO PASZKWILU NA PLAKOW POD TYTULEM MALOWANE PTAKI.
        Niejaki Singer - w jego noblem narodzonych ksiazkach Polska jest marginesem na
        ktorej toczy sie kolorowe zycie moskow i ickow judeopoloni.
        Zastanowmy sie dlaczego ekonomia Niemiec kwitla i rosla od czasow wojny do lat
        dziewiecdziesiatych, po czym nastapila prywatyzacja, ucieczka kapitalu
        niemieckiego na Wall Street , nawal osadnikow z Rosji i kleska ekonomi. A
        rabunek Argentyny, finanse dla rewolucji w ameryce
        lacinskiej, .........historia nie zna konca.
        • ebenezum Każdy opisuje to, czym żyje. Gdybym siedział 15.03.05, 22:37
          w Chicago, pisałbym o tamtejszej Polonii, a nie o Amerykanach - czy to zbrodnia?
    • pepe.lopez WKŁAD ŻYDÓW w rozbój POLSKI 15.03.05, 18:47
      > zydowskiego, ponieważ w Królestwie brakowało rzemieslników, bankierów i
      > kupców. Dzisiaj powiedzielibysmy, że sporwadzano wykwalifikowaną siłe roboczą

Dlaczeo w Polsce miałoby brakować rzemieslników i kupców?
      Skąd te bzdury? Z żydowskiej mitologii?
      A "bankierów" lichwiarzey zawsze chciano sie pozbyć. Stąd też Żydów wyrzucano z całej Europy.
      Polacy są po prostu za mili, żeby robic to, co Europa.

Fakty są takie, że czym wiecej Żydów w Polsce, tym wieksza bieda i gorsza sytuacja społeczno-polityczna.
      Aż doszło do rozbiorów...
      • ebenezum Dziecko: na napływie Żydów każdy korzystał. 15.03.05, 22:23
        Hiszpania wyrzuciła kwiat inteligencji z Toledo. Słyszałeś o Rene Spinozie?
        • pepe.lopez Juz pisałem 16.03.05, 19:16
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21690273&a=21704108

Niby wszyscy "korzystali", ale jednak wszyscy wyrzucali. :)
          A wyglada to tak: tylko Polska nie wyrzuciła ... i straciła suwerennosc...
          • baltazar.pompka I co z tego, ze pisałeś, skoro niczego 17.03.05, 09:48
            madrego nie napisałeś. mało tego w tym bełkocie, któryu przytaczasz nie ma
            nawet konkluzji. To jest tylo hitlerowski bełkot.
            • pepe.lopez I trzeba przeczytac ze zrozumieniem. 17.03.05, 19:50
              Masz tam i konkluzje i parę pytań retorycznych.
              A te twoje bełkotliwe wypowiedzi w stylu "hitlerowski bełkot" kwalifikuja cie jasno jako gettowego Zyda z kompleksami.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21690273&a=21703079
      • wlodek35 Re: WKŁAD ŻYDÓW w rozbój POLSKI 17.03.05, 10:55

pepe.lopez napisał:
        (...)
        > Fakty są takie, że czym wiecej Żydów w Polsce, tym wieksza bieda i gorsza
        sytua> cja społeczno-polityczna.
        > Aż doszło do rozbiorów...

Slusznie, slusznie! Przeciez Targowica skladala sie z samych Zydow
        wg. "wielkiego historyka "pepe.lopeza", no, nie?

--------------------------------------------------------------------------------
        • szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: WKŁAD ŻYDÓW w rozbój POLSKI 17.03.05, 13:30
          Nie wiedziałeś że Ksawery Branicki był Zydem?
    • rattler Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 18:49
      Bo was wszedzie w Europie wypie..no na zbity pysk jak rowniez dzieki
      Statutowi Kaliskiemu z 1264 r.

Dzięki przywilejowi kaliskiemu sądy rabinackie uzyskały nieograniczoną władzę,
      łącznie z wydawaniem wyroków śmierci. Polscy Żydzi surowo przestrzegali przy
      tym zasady, aby sprawy pomiędzy nimi były rozstrzygane wyłącznie przez sądy
      żydowskie. Żydowi, który złamałby tę zasadę i poszedłby ze sprawą do sądu
      polskiego, groziło wyklęcie przez ogół żydowskich współwyznawców
      (straszna klątwa - cherem) i wskutek tego narażenie się na utratę życia.

Pozostawienie polskich Żydów pod niekontrolowaną władzą rabinów, zwłaszcza
      sądowniczą, wraz z prawem rabinów do nieograniczonego wymierzania kary śmierci,
      sprzyjało utrwalaniu wśród Żydów tendencji skrajnie zachowawczych i blokowaniu
      dostępu wszelkich nowych idei. Bezlitośnie rozprawiano się z jakąkolwiek próbą
      wyemancypowania się czy odejścia spod władzy rabinów. Sądy rabinackie czesto
      wykorzystywały swe uprawnienia do karania śmiercią.

Moze nas oswiecisz jak wygladala kara smierci sadu rabinackiego ? Chetnie
      poczytamy.

narazie

www.answers.com/topic/cherem
      --------------------------------------------------

1. Żydzi nie przybyli do Polski tylko dlatego, że kraj nad Wisłą był
      tak "tolerancyjny". Polscy królowie początkowo popierali rozwój osadnictwa
      zydowskiego, ponieważ w Królestwie brakowało rzemieslników, bankierów i
      kupców.
      • luzak4 Ty rattler cos pieprzysz , jakie "kary smierci" ? 15.03.05, 18:59
        Daj zrodla albo odszczekaj .
        • rattler Re: Ty rattler cos pieprzysz , jakie "kary smier 15.03.05, 19:48
          Ja ci dam przyklad, a zrodel sam sobie poszukaj.

Hundreds of rabbis issue rulings — each on his own judgement, each to his own
          flock — which state laws to flout. This made it possible for a religiously-
          observant student to righteously murder the Prime Minister of Israel, Itzhak
          Rabin.

narazie

----------------------------------------------------

Daj zrodla albo odszczekaj .

• rattler Re: Ty rattler cos pieprzysz , jakie "kary smier 15.03.05, 20:02
          Wyjecie Zyda (ktory nie znal zycia poza tym, w klanie) spod prawa, oblozenie
          klatwa, banicja i grozba klatwy na kazdego, kto by mu pomogl, byla sama w sobie
          kara smierci, z tym, ze powolna i okrutniesza niz ukamienowanie.

narazie
        • rattler Re: Ty rattler cos pieprzysz , jakie "kary smier 15.03.05, 20:37
          Widze ze tylko pyskowac potrafisz :)

narazie

A Jew who gave away his fellow-Jew to the Gentiles, to wreak their evil
          instincts on him or his property, was like a traitor. The numerous cases of
          killing the traitor, the moser, or handing him over to the Gentile courts were
          no more than acts of self-defense. The temptation to make easy money or to
          curry favor with the Gentile by betraying a Jew was sometimes very strong. Such
          betrayal was like deserting from the Jewish camp in time of war — the moser put
          the members of his community in real danger.
          • luzak4 Ty rattler-odszczekaj , jakie "kary smierci?? 15.03.05, 20:46
            Ty rattler , nie masz przykladow . ODSZCZEKAJ I TYLE !
            To z Rabinem to nie zaden przyklad .
            Pisales o Polsce wiec nie sciemniaj .
            W Islamie kamieniuja , glowy scinaja i przykladow tysiace.
            A ty piszesz o tym ze kogos wykleli ze wspolnoty ?
            Spinoze tez wykleli i co ?????
            Swietnie mu sie powodzilo i jeszcze slawny sie zrobil !!!
            Dales plame i tyle --------odszczekaj bo nie masz zrodel o "karze
            smierci " orzeczonej przez rabinackie sady w sredniowiecznej Polsce .
            ODSZCZEKAJ KOLES .
            • rattler Re: Ty rattler-odszczekaj , jakie "kary smie 15.03.05, 21:01
              Powiedzialem ci 'osla lonko', poszukaj sobie sam - Najlepiej skocz do Archiwum
              Sadow Rabinackich i popros o wykaz wyrokow smierci, idiot :)

A co, polscy Zydzi z poprzednich stuleci byli bardziej 'cywilizowani' od tych
              dzisiejszych w Izraelu ? Nie wiedzialem :)

narazie

-----------------------------------------------------

To z Rabinem to nie zaden przyklad .
              Pisales o Polsce wiec nie sciemniaj .
            • ebenezum Pisze prawdę. Źródeł szukać nie trzeba. Trzeba 15.03.05, 22:43
              wpisać hasło w Google. Nie kompromituj się.
      • pepe.lopez Czyli to była po prostu mafia. Czy jest nadal? 15.03.05, 19:09
        > Dzięki przywilejowi kaliskiemu sądy rabinackie uzyskały nieograniczoną władzę,
        > łącznie z wydawaniem wyroków śmierci. Polscy Żydzi surowo przestrzegali przy
        > tym zasady, aby sprawy pomiędzy nimi były rozstrzygane wyłącznie przez sądy
        > żydowskie. Żydowi, który złamałby tę zasadę i poszedłby ze sprawą do sądu
        > polskiego, groziło wyklęcie przez ogół żydowskich współwyznawców
        > (straszna klątwa - cherem) i wskutek tego narażenie się na utratę życia.

Tak własnie zachowują sie mafijne rodzinki (plemiona).
        I to własnie dopuszczenie do tego jest głupotą starej Polski, a nie liberum veto.
    • pepe.lopez Dlaczego Zydzi ciągle tkwia w swoim zacofaniu? 15.03.05, 19:18
      Dlaczego Zydzi ciągle tkwia w swoim plemiennym zacofaniu?
      Niektórzy polscy Żydzi udają światłych i nowoczesnych, ale ciągle siedzą z głową w plemiennym getcie. Ciągle próbuja leczyć kompleksy wynajdywaniem jakichś niestworzonych legend o ich szczególnej pozytywnej roli w Polsce (np. jak to bez nich gospodarki w Polsce by nie było).
      Nowoczesny człowiek dałby sobie spokój ze starą plemienna przeszłością i szedł do przodu, czując sie Polakiem i Europejczykiem. Dlaczego na siłe starają sie oni tworzyć mity żydowskie? Dlaczego tak siedzą po uszy w plemiennej mentalności?
    • puls.usa : WKŁAD ŻYDÓW W NISZCZENIE POLSKI 15.03.05, 19:20
      Kradli ,szabrowali unikali placenia podatkow,pieniadze lokowali w Szwajcarii.
      B.trudno sie asymilowali-religia im zabraniala
      W Polsce zyli w brudzie ,smrodzie i pozorowanym ubostwie.

Mielismy jednak szczescie w nieszczesciu kiedy zydzi amerykanscy i angielscy
      zdecydowali ze dosyc tego bandytyzmu gospodarczego dokonywanego na narodzie
      polskim przez ich wspolwyznawcow i pomogli Adolfowi ten problem rozwiazac.

To byl ladny gest z ich strony i za to naleza sie im slowa uznania.
    • silesius.funkulo Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 19:38
      > 1. Żydzi nie przybyli do Polski tylko dlatego, że kraj nad Wisłą był
      > tak "tolerancyjny". Polscy królowie początkowo popierali rozwój osadnictwa
      > zydowskiego, ponieważ w Królestwie brakowało rzemieslników, bankierów i
      > kupców. Dzisiaj powiedzielibysmy, że sporwadzano wykwalifikowaną siłe roboczą
      > albo że władcy stosowali drenaż mózgów.

Podobniez sprowadzano osadnikow niemieckich. Poza tym pierwsza Rzplita dorobila
      sie takze polskiego mieszczanstwa.
      Masz racje piszac, ze krolowie popierali osadnictwo poczatkowo, gdyz Zydzi,
      szczegolnie ci bogatsi, woleli wyslugiwac sie pozniej szlachcie, uwazajac to za
      bardziej oplacalne. Szlachta ochoczo przystawala na taki pakt, co jeno
      antagonizowalo te dwie grupy z niezydowskim mieszczanstwem. A wygladalo to
      mniej wiecej tak:

"[...] szlachta utrzymywała szczególne stosunki z liczną społecznością
      żydowską. Zwłaszcza w prowincjach wschodnich Żydzi okazali się niezwykle
      użyteczni dla szlachty, która starała się omijać kłopotliwe przepisy regulujące
      życie gospodarcze w miastach. Byli zatrudniani jako rzemieślnicy i handlarze,
      zyskując sobie epitet fuszerów, czyli partaczy, nadawany im przez cechy,
      których prawa omijali. Tradycyjnie pełnili funkcję lichwiarzy, karczmarzy,
      paserów i pośredników handlowych, o czym świadczy nie kończący się łańcuch
      miejskich dekretów, które im tego formalnie zabraniały. Sejmiki przyznawały im
      korzystne stopy procentowe i żyli sobie dostatnio w służbie wielkich
      właścicieli ziemskich. Chociaż mnożące się rzesze ludności zamieszkującej getta
      czerpały niewielki profit z działalności swoich najzamożniejszych współbraci,
      odium spadło na wszystkich. Na Ukrainie potępiano ich powszechnie jako
      narzędzie w rękach <<polskich panów>>. Co zamożniejsi Żydzi otwarcie
      naśladowali styl życia szlachty. Edykt Zygmunta Augusta zabraniał im noszenia
      szabli i złotych łańcuchów. Mimo obowiązujących przepisów prawnych, często byli
      właścicielami ziemi, brali dzierżawy lub nabywali tytuły posiadania
      nieruchomości jako zastaw hipoteczny od szlachty. Niemało z nich uzyskało
      formalną nobilitację. Praktykowali nawet szlachecki nawyk niepłacenia podatków."

> 2. W okresie Rzeczpospolitej szlacheckiej "importowano" Żydów, ponieważ
      > szlachta uzyskując coraz wieksze przywileje nie musiała płacic podatków. A

Alez musiala. Inna sprawa jest, ze ich wysokosc ustalala sobie sama. I to, ze
      czesto uchylala sie od obowiazkow.

> Żydzi, których w tym okresie wyrzucano z Portugalii i Hiszpanii, mogli sie
      > osiedlać pod warunkiem płacenia podatków. Tak więc pod koniec XVII w. na
      > Zydach spoczał główny ciezar utrzymania finansów panstwa.

A skad ta fantastyczna konkluzja? Przypomne, ze RPON byla struktura
      pieciostanowa, a kazdy ze stanow byl opodatkowany. Mam gdzies pod reka
      odpowiednie tabelki, wiec w razie czego sluze.

> 3. Wielu bankierów pomagało polskim królom zarzadzać finansami.

Bankierami byly tez Lachy, Niemcy, a slyszalem i o bankierze ormianskim:)

> widocznie
      > genialni Polacy umieli tylko w tym czasie zrywać sejmiki.

Jezu, a co to za szowinizm? Sluchaj Pompek: to, ze bardzo lubisz wiadoma nacje,
      nie uprawnia Cie do takich generalizacji. Esencja I Rzplitej byli mimo wszystko
      Polacy.

PS. Cytat za "God's Playground" Daviesa.
    • mamzerek nie martw sie o wklad Zydow 15.03.05, 19:49
      niech mi ktos pokaze wklad Polakow (nie liczac tych wyznania mojzeszowego :-P )
      • silesius.funkulo Re: nie martw sie o wklad Zydow 15.03.05, 20:13
        mamzerek napisał:

Tak, dziecie: Masz Zerek, miast masy mozgowej. I to wyjatkowo rzadkiej
        konsystencji:)
        • mamzerek Re: nie martw sie o wklad Zydow 15.03.05, 20:42
          oprocz argumentow "ad hominem" jestes w stanie cos wymyslec?
          jak ni e, to nie wysilaj sie.
          dbaj o resztke komorek mozgowych
          trzym sie z dala od alkoholu
          nie wachaj kleju od plastykow
          itd itp
          • silesius.funkulo Re: nie martw sie o wklad Zydow 15.03.05, 20:51
            > oprocz argumentow "ad hominem" jestes w stanie cos wymyslec?
            > jak ni e, to nie wysilaj sie.
            > dbaj o resztke komorek mozgowych

Ze niby mam czas na edukowanie imbecyla? Misiek, niektorzy poza wirtualem maja
            normalne zycie. A w poscie wyzej masz tytul od ktorego mozesz zaczac.
            • enedue2 Re: Kopernikami nie byli :) 15.03.05, 21:18
              bardzo znaczącego wkładu nie mieli. Jedni budowali inni burzyli. Na dziesiaj
              rachunek wynosi zero.
              Wziąć takiego pisarza J. Kosińskiego. Pluł na Polaków.Opluł nawet tych , którzy
              uratowali Go od zagłady. Gwoli informacji tatuś Jerzego wydał członków ruchu
              oporu (AK) sowietom. (książka "Czarny ptasior" J. Siedleckiej).
              • krystian71 Re: Kopernikami nie byli :) 15.03.05, 21:39
                Kosinski to juz zdecydowanie do tego watku nie pasuje.Chyba ,ze takiego pod
                tytulem "Co niektorzy Polacy uczynili dla niektorych , wyjatkowo niewdziecznych
                Zydow i czego teraz zaluja"
                Tatus Kosinski i synek Kosinski , tu szczegolnie spelnia sie POLSKIE
                przyslowie , ze niedaleko pada jablko od jabloni.I to caly ich zwiazek z POLSKA
                • mamzerek Re: Kopernikami nie byli :) 15.03.05, 21:52
                  krystian71 napisała:

> I to caly ich zwiazek z POLSKA

Ich?
    • ebenezum Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 21:57
      Polska była tolerancyjna dla Żydów i doceniała ich - wystarczy wspomnieć ciepłe
      słowa Mickiewicza od adresem Jankiela. Nie ma sensu dyskusja z endekami i ich
      zakompleksionymi sierotami spod znaku LPR-u. Jedną z największych tragedii
      Rzeczypospolitej po II wojnie jest utrata wspaniałej i rozwijającej
      wieloetniczności.
      Cześć Żydom polskim - cześć Żydom w stalagach, jako wykształceni Polacy we
      wrześniu 1939 r. trafili bowiem do naszej armii i dzielnie bronili swojej
      Ojczyzny.
      • mamzerek Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 22:16
        a gdzie tam!
        zwiali z armia andersa do palestyny i tyle
        ;)
        • ebenezum To ci, którzy wpadli w łapy sowietom. 15.03.05, 22:28
          Moi krewni nie uciekali.
          • mamzerek Re: To ci, którzy wpadli w łapy sowietom. 15.03.05, 22:38
            zapytaj krystiana, rattlera, i ich kumpli
            • ebenezum Tobie zadałem pytanie, a nie im. My, Polacy 15.03.05, 22:44
              pochodzenia żydowskiego może jesteśmy czasami drobiazgowi, ale to nie jest wada.
      • bladatwarz Raczej 1939 roku nie wspominaj 30.05.05, 04:24
        www.kpk.org/english/toronto/koniuchy.pdf
    • dokowski Polska bez Żydów jest niekompletna, dlatego tak... 15.03.05, 22:14
      ... trudno nam się ucywilizować. Nasz naród ukształtował się w symbiozie z
      Żydami
      • mamzerek Re: Polska bez Żydów jest niekompletna, dlatego t 15.03.05, 22:27
        dokowski napisał:

> ... trudno nam się ucywilizować. Nasz naród ukształtował się w symbiozie z
        > Żydami

wedlug czyjej definicji symbiozy?
        • ebenezum Normalnej 15.03.05, 22:47
        • silesius.funkulo Jakim trza byc filosemita zeby Ci dogodzic? /nt 15.03.05, 23:02
          • mamzerek a po cholere mi lub komus innemu dogadzac 15.03.05, 23:14
            pisz uczciwie co myslisz i tyle
            • silesius.funkulo Staram sie, a Ty jeno marudzisz. Napiszze w koncu 15.03.05, 23:45
              cosik konstruktywnego!
      • ebenezum Z Żydami, Ukraińcami, Białorusinami, Litwinami 15.03.05, 22:46
        itd. Utrata wielości to zawsze strata.
        • dokowski Święte słowa 16.03.05, 22:58
          ebenezum napisała:

> itd. Utrata wielości to zawsze strata.
    • ale-jajaja Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 23:01

> Postanowiełem napisać ten watek, bo juz mnie do szału doprowadza bezpardonowe
      > oczernianie Zydów na tym forum.
      BALTAZAR - Zydzi na tym forum sami sie oczerniaja na okraglo. wiec daj waszmosc
      spokoj.... i nie rozpetuj nastepnego MARCA.....

nie-żyd
      • ebenezum Czy ja się oczerniam? Link albo odszczekaj! 15.03.05, 23:07
        • ale-jajaja Re: Czy ja się oczerniam? Link albo odszczekaj! 16.03.05, 01:06
          Jak jesteś pies to idż do psiego forum ... tam sobie poszczekacie.
          • rattler Re: Czy ja się oczerniam? Link albo odszczekaj! 16.03.05, 01:18
            Ktory to juz nick, idiot - Kiedys latales pod szwedzkim adressem i nie musiales
            sie ukrywac, dzis smierdzisz z daleka :)

narazie

-----------------------------------------------

Jak jesteś pies to idż do psiego forum ... tam sobie poszczekacie.
            • ale-jajaja Re: Czy ja się oczerniam? Link albo odszczekaj! 16.03.05, 01:37
              rattler napisał:

> Ktory to juz nick, idiot - Kiedys latales pod szwedzkim adressem i nie musiales
              >
              > sie ukrywac, dzis smierdzisz z daleka :)
              >
              > narazie
              >
              > -----------------------------------------------
              >
              > Jak jesteś pies to idż do psiego forum ... tam sobie poszczekacie.

O co ci kretynie chodzi - upiłeś się czy może komuś dupy dałeś homosie.
              • szmul.goldenapfel Re: Czy ja się oczerniam? Link albo odszczekaj! 29.05.05, 15:00
                Zaiste wkład ten był znamienny.
      • szpieg.z.krainy.dreszczowcow A POLACY ROBIĄ Z SIEBIE IMBECYLI 16.03.05, 09:42
        i głupkowatych szowinistów.
    • grzegorz1948 Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 15.03.05, 23:04
      Troche racji masz z tym importem rzemieslnikow z zagranicy, ale chodzilo tu o
      rzemieslnikow jak Wit Stwosz( tez ma ciekawy zyciorys)czy tez inni ktorzy
      zostali osiedleni na prawie niemieckim na terenie Polski a szcze golnie na
      Slasku.Naturalnie gdzie leci produkcja to zjawiaja sie bankowcy ale to nie sa
      rzemieslnicy ale pijawki.Powiesz ze takie miasta jak Sosnowiec czy Lodz to byly
      skupiska zydowskie tak zgoda ale to byli ci biedacy,krawcy handlarze itp i ci
      za czasow Hitlera ladowali w Auschwitz, bo ci bogaci byli nie do ruszenia.
      O tych wlasnie biedakach Kongres Zydow w USA w czasie wojny wyrazil sie" CO nas
      obchodza Zydzi w Srodkowej Europie"
      • baltazar.pompka Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 16.03.05, 10:03
        1. Tu akurat nie chodzi tylko i wyłacznie o artystów i o ciekawy życiorys.
        Chodzi o zwykłych rzemieślników takich jak ruszcznikarze
        • krystian71 he,he , o kogo???? 16.03.05, 10:11
          > Chodzi o zwykłych rzemieślników takich jak ruszcznikarze
    • eres2 Kowal04 i jego mit 15.03.05, 23:17
      Znasz Kowalu tylko mit, poznaj fakty:
      Nie Żydzi, ani nie Rosjanie, ale w ogromnej większości rodowici Polacy tworzyli
      aparat przemocy i społeczne zaplecze nowego systemu.
      Podobnie do Ciebie i wielu Polaków wciąż nie chce przyjąć do wiadomości
      faktycznych relacji w peerelowskich instytucjach terroru: aparat UB, bez
      milicji i KBW, zatrudniał w 1945 r. 28 tys. osób, w tym 12 tys. pracowników
      operacyjnych, w MBP 2,5 tys.. Spośród 25,6 tys. łącznie zatrudnionych było 438
      Żydów, a więc 1,7% ogółu pracowników.
      Komuniści prześladowali „sprawiedliwie” wszystkich wrogów „klasowych”, bez
      względu na ich narodowość. Przecież także z rąk NKWD zginęło wielu Żydów, m.in.
      dwaj polscy przywódcy socjalistyczni (Bundu) Wiktor Alter i Henryk Erlich (w l.
      1942-43). Jak wiadomo, pośród wywożonych przez NKWD do łagrów mieszkańców
      naszych Kresów było 30% Polaków narodowości żydowskiej, a Kresy zamieszkiwało
      przed II. w. św. ok. 11% Żydów.
      • ebenezum Kretyńska odpowiedź na idiotyczne pytanie! 15.03.05, 23:23
        Możecie chłopcy zmienić piaskownicę?!?!
      • rattler Re: Kowal04 i jego mit 16.03.05, 00:56
        Pod przewodnictwem i na muszce NKWD i przywiezionych w teczkach aktywistow,
        'polskich' Zydow i 'polakow' z watpliwymi zyciorysami.

narazie

------------------------------------------------------------

Nie Żydzi, ani nie Rosjanie, ale w ogromnej większości rodowici Polacy tworzyli
        aparat przemocy i społeczne zaplecze nowego systemu.

narazie
    • fredzio54 Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 17.03.05, 14:16
      polac ysamo swoja ojczyzne w 1772 1791 w 1794 sprzedali za apre talerow opce
      mocarstwa i szlachcicy sluzyli Cara Kaizera i Krola
      w 39 sprzedali polske hitlerowi aby nie dac stalinowi
      dzisja polska sprzedana Uni antysemicka niemcy juz was wykupili
      a my mamy Erec Israel i was w nosie
      Fredzio wypedzoni z PRL
    • tad9 Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 29.05.05, 16:05

> A teraz podam tylko kilka nazwisk, które na zawsze zmieniły naszą historie i
      > kulturę. Podam je bo tak wiele osób uwielbia tutaj rzucac nazwiskami:
      > Korczak, Zamenhof, I.B. Singer, Polański, Szmul Zbytkower, Kuroń itd.itp.

Co znaczy w tym kontekście owo "itd. itp"?

PS

Kuroń był gojem
      • wojcd Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 29.05.05, 23:47
        tad9 napisał:

>> baltazar.pompka napisała:
        Podam je bo tak wiele osób uwielbia tutaj rzucac nazwiskami:
        > > Korczak, Zamenhof, I.B. Singer, Polański, Szmul Zbytkower, Kuroń itd.itp.

> Co znaczy w tym kontekście owo "itd. itp"?
        >
        > PS
        >
        > Kuroń był gojem
        • krystian71 Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 29.05.05, 23:50
          zamenhof stworzyl jeszcze jeden martwy jezyk, w sumie zapomniana ciekawostka.
          Mnie jeden intryguje.Kto to jest ten szmul zbytkower-fajne ma nazwisko,pasuje
          na nicka dla pypcia
          • krystian71 Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 30.05.05, 00:03
            znalazlemw googlach i czuje sie zawiedziony-nazwisko wesolutkie a wslawil sie
            tym,ze cmentarz dla zydow zalozyl.I to jest ten wklad w historie polski!!!
            No i jeszcze byl bankierem Krola Stasia,to juz rzeczywiscie marny powod do
            chwaly,

www.grief.art.pl/cmentarium/Cmentarze/JudBrod.html#szmul
            • ghotir Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 30.05.05, 03:14
              krystian,
              czesto podobaja mi sie Twoje posty, ale wydaje mi sie ze jak juz wejdziesz na
              sprawe zydow to lepiej Ci sie nie narazac z odmiennymi pogladami. zbastuj;
              czasami malutkie dzblo w naszym oku nie pozwala nam zobaczyc istotnych spraw.
              poza tym, pozdrowienia.
              • krystian71 Re: WKŁAD ŻYDÓW W RÓZWÓJ POLSKI 30.05.05, 08:44
                oh,tam gotirku, wyluzuj.Przeciez nic w tym zlego.
                Ja juz w tym poscie,miesiace temu pisalem chyba,ze sam znam wielu zydow o wiele
                bardziej zasluzonych dla Polski.
                Na tego Zbytkowera wtedy nie zwrocilem uwagi.
                A to BANKIER.Ostatniego Krola Polski, ktory to krol rozlozyl Polske miedzy
                innymi swoimi dlugami,bo z ich powodu ulegal szantazom,np.Katarzyny.Wiec sam
                widzisz,ze zaslugi Zbytkowera dosc dwuznacznie brzmia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka