manny_ramirez tocqueville 16.03.05, 01:32 moglbys zdefiniowac kato-szowiniste, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: tocqueville 16.03.05, 01:49 kato-szowinista to czlowiek ktory wykorzystuje bliskie mi idee chrześcijaństwa (katolicyzmu) do siania nienawiści, judzenia, straszenia spoleczeństwa, indoktrynowania w duchu "jedynej slusznej prawdy" który popada w swoisty talmudyzm, tych którzy myslą inaczej nazywa "zdrajcami narodu polskiego" itd. mam dosyć fanatyków spod znaku Rydzyka czy Wszechpolaków... nie podobają bezczelne ataki mlodziaków silnych tylko w grupie na ludzi którzy narażali życie w walce o wolną Polskę dlatego popieram Tuska w jego apelu o przeciwstawienie się agresji szowinistów spod znaku RM i MW Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: tocqueville 16.03.05, 01:52 tocqueville napisał: > który popada [kato-szowinista]w swoisty talmudyzm, tych którzy myslą inaczej > nazywa "zdrajcami narodu polskiego" itd. Podoba mi sie szczegolnie "talmudyzm" moglbys troche blizej o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: tocqueville 16.03.05, 01:58 talmudyzm - no to dla mnie po prostu przerost formy nad treścią, sztywne trwanie przy oderwanych od rzeczywistości schematach; patrz faryzeizm Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: tocqueville 16.03.05, 02:15 Czy wszyscy w Polsce nawet Ci bardzo wyksztalceni od razu musza popadac w jakies anty-zydowskie skojarzenia czy talmudyzm byl tu konieczny czy nie wystraczy spojrzec na nasza zachodnia filozofie aby znalezc przerosty formy nad trescia Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: tocqueville 16.03.05, 02:21 ale katolicyzm wywodzi się z judaizmu ;) Rydzyk idzie drogą faryzeiską, a ja wole esseńczyków Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: tocqueville 16.03.05, 01:57 tocqueville napisał: > mam dosyć fanatyków spod znaku Rydzyka czy Wszechpolaków... > nie podobają bezczelne ataki mlodziaków silnych tylko w grupie na ludzi którzy > narażali życie w walce o wolną Polskę Rozumiem Cie, tez bym mmial doscyc ale powiedz mi prosze czy Wszechpolacy i RM kradna ? czy sa skorumpowani? czy moze sa atrakcyjni bo jako jedni z niewielu sa (byc moze jeszcze) czysci. Skad Rydzyk ma pieniadze .. moze od ludzi. To, ze wg. Ciebie ich oglupia to jeszcze nie powod zeby go w czambul potepiac. Z drugiej strony wiem, ze ideologie narodowe sa bardzo pociagajace wiec nie dziwie sie, ze ma wielu zwolennikow - choc i ja uwazam to za ciemnogrod. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: tocqueville 16.03.05, 02:02 najbardziej oswieceni wyznaja ideologie elastyczna bo ta sie dobrze dopasowuje Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: tocqueville 16.03.05, 02:03 a czym sie różni koło radiomaryja od sekt naciaganie ludzi, żeby placili kase "dla ratowania narodu polskiego","do walki ze zdrajcami", by sie JRM mógl realizowac w literaturze a AM w polityce po co podpierać bazowanie na negatywnych emocjach katolicyzmem mamy wolny rynek idei, dlatego MAM PRAWO krytykowac to co misie nie podoba i apelować o bojkot tychdziaŁań Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.funkulo Jest kilka "ale",... 16.03.05, 02:07 www.gazetapolska.pl/?gp=,1,050302,kom,ziem,,,kom_ziem "W dniu 4 czerwca 1992 siedziałem akurat przy serwisach agencyjnych, przygotowując dzienniki dla radia "Wawa", i na własne oczy widziałem oświadczenie ówczesnego prezydenta, że w początkach lat siedemdziesiątych podpisał zobowiązanie o współpracy z SB, ale szybko współpracę tę zerwał. Niestety, nie wpadłem na pomysł - do dziś pluję sobie w brodę - żeby nacisnąć guzik drukarki. Po pół godziny oświadczenie to Wałęsa wycofał z serwisu PAP, najwyraźniej policzywszy, że ma dość głosów, żeby obalić Macierewicza i Olszewskiego, i od tego czasu wszyscy zachowują się jak w jakiejś sztuce Mrożka: udają, że tego "znikniętego" oświadczenia wcale nie było. Ale przecież, do diabła, było, nie ja jeden je przez te pół godziny widziałem." R.A. Ziemkiewicz Abstrahujac juz od retoryki radiomaryjnych, do ktorych, jakem zoologiczny prawicowiec, sie nie zaliczam: kto jeszcze, oprocz onych, zwracal uwage na takie fakty? Kto w latach 90. podnosil raban na nazywanie obozow zaglady polskimi (podczas gdy inni przechodzili nad tym do porzadku dziennego)? Kto pietnowal przekrety przy prywatyzacji? Itd., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Jest kilka "ale",... 16.03.05, 02:12 > Kto w latach 90. podnosil raban na nazywanie obozow zaglady > polskimi (podczas gdy inni przechodzili nad tym do porzadku dziennego)? gdyby robili to w sposób normalny to bylby z tego pozytek, a poszli w drugastronę i licytując sie w żydofobicznych wypowiedzach byli malo wiarygodni > Kto pietnowal przekrety przy prywatyzacji? Poznański, Urban i wielu innych Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.funkulo Re: Jest kilka "ale",... 16.03.05, 21:06 tocqueville napisał: > > Kto w latach 90. podnosil raban na nazywanie obozow zaglady > > polskimi (podczas gdy inni przechodzili nad tym do porzadku dziennego)? > > gdyby robili to w sposób normalny to bylby z tego pozytek, > a poszli w drugastronę i licytując sie w żydofobicznych wypowiedzach byli malo > wiarygodni Zydofobicznych wypowiedzi w RM jest niewiecej niz na ten przyklad rusofobicznych w GazWybie i innych mediach demoliberalnych. I jakos nikt nie bije przy okazji tych drugich w tolerancyjne dzwony. Poza tym ojczulkowie od dluzszego czasu maja prikaz, zeby wypowiadajacych sie w ten sposob sluchaczy wylaczac. Pozostaje jeno kwestia czym dla krytykujacych papcia Rydzyka jest antysemityzm. Bo jesli takowymz sa stwierdzenia o niechlubnym wkladzie wielu polskich Zydow w tworzenie bezpieki, czy niepochlebne opinie o jakiejs akcji Izraela, to tak, RM jest cholernie antysemickie. Zaznacze jeszcze, ze sam jestem przeciwny nadmiernemu grzebaniu w historii i uderzaniu przy kazdej okazji w bogoojczyzniane i zdziebko szowinistyczne tony, jednak mowienie prawdy, w jakimkolwiek kontekscie i celu, nigdy nie powinno byc koncesjonowane. > > Kto pietnowal przekrety przy prywatyzacji? > > Poznański, Urban i wielu innych Z racji poznej pory nie uscislilem i nie uzupelnilem. Tak, wielu, takze i san Nadredachtor, pisywalo o licznych patologiach i machlojach III PRL. Ale niewielu zwracalo uwage na to, ze caly pookraglostolowy, grubokreskowy system to twor na lotnym piasku i bez fundamentow, ze symbioza polityki i podejrzanego byznesu to raczej regula niz wyjatek i ze bez uczciwej dekomunizacji wszystkich dziedzin zycia publicznego i gospodarczego daleko na tym wozku zajechac nie mozna. Ongis tych ktorzy glosili takie antydemokratyczne herezje (jak UPR i inne marginalizowane srodowiska prawicowe, a takze radiomaryjni wlasnie) kwitowano: "Ot, oszolomy". Teraz okazuje sie, ze te wlasnie oszolomy w swej diagnozie niewiele sie mylily. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: A kto mówi? Wy żydowscy szowiniści? 16.03.05, 09:14 ci , ktorzy wlasnych narodowych idei nigdy by ciemnogrodem nie nazwali , wrecz przeciwnie , z duma obnosza sie ze swoim syjonizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: A kto mówi? Wy żydowscy szowiniści? 16.03.05, 11:11 krystian71 napisała: > ci , ktorzy wlasnych narodowych idei nigdy by ciemnogrodem nie nazwali , wrecz > przeciwnie , z duma obnosza sie ze swoim syjonizmem. to znaczy kto np. ? Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Przestań chrzanić, twoi ulubieni amerykańscy 16.03.05, 21:09 republikanie hołdują tym samym chorym ideologią. Odpowiedz Link Zgłoś