Dodaj do ulubionych

Refleksja - Explicit message w testamencie ,...

08.04.05, 23:15
Zastanowcie sie dobrze nad tym przeslaniem ,... Ojciec Swiety mogl rownie
dobrze napisac "May God Bless you" , ale nie zrobil tego ,... I nie bez racji
Zmieniajac jedno slowo , papiez zmusza nas do przemyslenia z czego bedziemy
rozliczani ,... Niech Bog wynagrodzi , zamiast blogolawi ,... Za co ???

uklony

============================================================================

To all I want to say just one thing: "May God reward you."

Obserwuj wątek
    • manny_ramirez Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 08.04.05, 23:21
      rattler. Wyrwales to z kontekstu. Przeczytaj testament po polsku. To bylo "Bog
      Wam zaplac" i odnosilo sie do konkretnych osob i zdarzen
      • rattler Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 08.04.05, 23:59
        To idzie w swiat , nie jakas wersja luznego tlumaczenia, na jakis jezyk . W tym
        jednym zdaniu masz kwintesencje filozofii Jana Pawla II-go.

Nic dodac , nic ujac , z tym sie zgodzisz ?

narazie

------------------------------------------------------

"In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum." (Latin for "In your hands,
        Lord, I commend my spirit.")

A.D. 17.III.2000 (March 17, 2000)

JOHN PAUL II: TESTAMENT

==============================================================================

www.cnn.com/2005/WORLD/europe/04/07/pope.will.ap/index.html
        • manny_ramirez Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:00
          oryginal by po polsku rattler
          • i-love-2-bike Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:02
            manny_ramirez napisał:

> oryginal by po polsku rattler

masz oryginalny tekst?
            • manny_ramirez Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:07
              no raz moze masz racje, ale faktem jest ze oryginal byl po polsku. Czy zas to
              co jest dostepne w necie jest oryginalem to inna sprawa
              • i-love-2-bike Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:08
                manny_ramirez napisał:

> no raz moze masz racje, ale faktem jest ze oryginal byl po polsku. Czy zas to
                > co jest dostepne w necie jest oryginalem to inna sprawa

mam raceje wiele razy a oto calosc:
                serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2642961.html
    • ale-jajaja Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:03
      Nic dodać nic ująć - rattler - testament w orginale był spisany PO POLSKU
      • rattler Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:17
        So , zgadnij ilu katolikow (1.1 miliarda) zna jezyk polski , a ilu korzysta z
        angielskiego tlumaczenia ?

narazie

-----------------------------------------------------

Nic dodać nic ująć - rattler - testament w orginale był spisany PO POLSKU
        • i-love-2-bike Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:40
          rattler napisał:

> So , zgadnij ilu katolikow (1.1 miliarda) zna jezyk polski , a ilu korzysta z
          > angielskiego tlumaczenia ?
          >
          > narazie
          >
          > -----------------------------------------------------
          >
          > Nic dodać nic ująć - rattler - testament w orginale był spisany PO POLSKU

ja mysle,ze slowa nie byly zle tlumaczone,troche moze niedokladnie,tylko
          podziekowanie nie wiadomo czemu jest odlaczone od tekstu i moze byc w ten sposob
          roznie rozumiane.

6. As the end of my life approaches I return with my memory to the beginning, to
          my parents, to my brother, to the sister (I never knew because she died before
          my birth), to the parish in Wadowice, where I was baptized, to that city I love,
          to my peers, friends from elementary school, high school and the university, up
          to the time of the occupation when I was a worker, and then in the parish of
          Niegowic, then St. Florian's in Krakow, to the pastoral ministry of academics,
          to the milieu of ... to all milieux ... to Krakow and to Rome ... to the people
          who were entrusted to me in a special way by the Lord.

"In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum." (Latin for "In your hands,
          Lord, I commend my spirit.")
        • kropka Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 02:28
          ale to ksiądz Stanisław ma rozumieć, bo jest wykonawcą Testamentu.
          Reszta świata może go sobie interpretowac do woli :)
    • i-love-2-bike Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 00:07
      to jest ten kawalek,calosc jest w dzisiejszej GW

"6. W miarę, jak zbliża się kres mego ziemskiego życia, wracam pamięcią do jego
      początku, do moich Rodziców, Brata i Siostry (której nie znałem, bo zmarła przed
      moim narodzeniem), do wadowickiej parafii, gdzie zostałem ochrzczony, do tego
      miasta mojej młodości, do rówieśników, koleżanek i kolegów ze szkoły
      podstawowej, z gimnazjum, z uniwersytetu, do czasów okupacji, gdy pracowałem
      jako robotnik, a potem do parafii w Niegowici, i krakowskiej św. Floriana, do
      duszpasterstwa akademickiego, do środowiska ... do wielu środowisk ... w
      Krakowie, w Rzymie ... do osób, które Pan mi szczególnie powierzył -wszystkim
      pragnę powiedzieć jedno: «Bóg Wam zapłać » !

«In manus Tuas, Domine, commendo spiritum meum » .

A.D. 17.III.2000."
    • marcus_crassus ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy pozniej 09.04.05, 02:52
      otoz z oceny czy kazego dnia pomyslales co najmniej 20 razy o "syjonaziolach".za kazdy dzien bez tego dostaniesz rok smazenia sie w piekle.
      • i-love-2-bike Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 02:56
        marcus_crassus napisał:

> otoz z oceny czy kazego dnia pomyslales co najmniej 20 razy o "syjonaziolach".z
        > a kazdy dzien bez tego dostaniesz rok smazenia sie w piekle.

martw sie krasy o swoje dzikie tance nad trupami,o twoje traktowanie wielu ludzi
        i inne przewinienia,ktorych na pewno masz na peczki. widze,ze zaczynasz juz
        powoli "dojrzewac" do owocnej wymiany Slowa Bozego.
        • marcus_crassus wiesz co mnie pociesza? :) 09.04.05, 03:17
          ze jesli pojde do piekla ;) to na pewno zobacze ciebie bulgoczaca w kotle obok.to mnie uspokaja :)
          • i-love-2-bike Re: wiesz co mnie pociesza? :) 09.04.05, 03:20
            marcus_crassus napisał:

> ze jesli pojde do piekla ;) to na pewno zobacze ciebie bulgoczaca w kotle obok.
            > to mnie uspokaja :)

o to nie musisz sie martwic,ja nikomu,nawet tobie zle nie zycze tu na ziemi, a
            wiec smaz sie sam,ja otworze szeroko okna nieba,aby smrodek nie zanieczyszczal
            nam powietrza:))
            • marcus_crassus taaaa 09.04.05, 03:27
              > o to nie musisz sie martwic,ja nikomu,nawet tobie zle nie zycze tu na ziemi, a
              > wiec smaz sie sam

a za klamstwa dostaniesz dwa razy tyle co ja
              • i-love-2-bike Re: taaaa 09.04.05, 03:30
                marcus_crassus napisał:

> > o to nie musisz sie martwic,ja nikomu,nawet tobie zle nie zycze tu na zie
                > mi, a
                > > wiec smaz sie sam
                >
                > a za klamstwa dostaniesz dwa razy tyle co ja

czyli nic,bo ja nie klamie, a jesli chodzi o kary to rownomiernie,bez nazwisk
                idziemy w szeregu kolego. mala rzecz a jednak cieszy.
                • marcus_crassus Re: taaaa 09.04.05, 03:33
                  dostaniesz 4 razy za powtarzanie klamstwa.a jesli nie wiesz za co to za tych samych m.in syjonazioli co ten blazen rattler.tylko ze ty w proporcjonalnie mniejszym wymiarze.
                  • i-love-2-bike Re: taaaa 09.04.05, 03:53
                    marcus_crassus napisał:

> dostaniesz 4 razy za powtarzanie klamstwa.a jesli nie wiesz za co to za tych sa
                    > mych m.in syjonazioli co ten blazen rattler.tylko ze ty w proporcjonalnie mniej
                    > szym wymiarze.

dobrze,ze mamy innych sedziow,nieprawnikow, tam na gorze, tys jest jeden z tych
                    lawyers-liers:)))
                    • marcus_crassus Re: taaaa 09.04.05, 04:00
                      a)nie znasz sedziego.
                      b)jest duza doza prawdopodobienstwa ze jesli jestes katoliczka albo chrzescijanka i ta religia jest prawdziwa to sedzia ma powazne koneksje z "syjonaziolami".wywodza sie z nich wszystkie wieksze postacie ktore daly podwaliny pod ta relgie.

• i-love-2-bike Re: taaaa 09.04.05, 04:25
                        marcus_crassus napisał:

> a)nie znasz sedziego.
                        > b)jest duza doza prawdopodobienstwa ze jesli jestes katoliczka albo chrzescijan
                        > ka i ta religia jest prawdziwa to sedzia ma powazne koneksje z "syjonaziolami".
                        > wywodza sie z nich wszystkie wieksze postacie ktore daly podwaliny pod ta relgi
                        > e.
                        >

a) znam modle sie do Niego codzien
                        b)nie uzywam twego slowa dla tego narodu, i to nie narod,ale wypaczenia jego
                        niektorych przdstawicieli sa tu dyskusyjne. jak widze to raczej ty przekrecasz
                        me mysli,ja nie musze sie chyba martwic,ze pan szaron bedzie mnie sadzil,gdyz
                        jego tam na gorze raczej nie bedzie.
                        • marcus_crassus oczywiscie ze go znasz i wiesz jak bedzie sadzil 09.04.05, 05:09
                          zaspiewaj sobie w kuchni - wpada w ucho.idealnie sie dla ciebie nada

www.lyricsfreak.com/g/genesis/58872.html
                          • i-love-2-bike Re: oczywiscie ze go znasz i wiesz jak bedzie sad 09.04.05, 05:38
                            marcus_crassus napisał:

> zaspiewaj sobie w kuchni - wpada w ucho.idealnie sie dla ciebie nada
                            >
                            > www.lyricsfreak.com/g/genesis/58872.html

o mnie sie nie martw to raczej ty sobie nuc co mozesz przy goleniu krasy,gdyz
                            najlatwiej dawac rady drugim,ale jak przyjdzie co do czego...
        • ebenezum Nie rozmawiaj z tym czymś (mam na myśli MC); 09.04.05, 18:42
          Papież może by to uczynił, ale ona miał świętą cierpliwość do rozmaitych
          żyjątek - jak Św. Franciszek
      • rattler Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:09
        Martw sie o siebie i nagrodzie - Ja nie kategoryzuje najwiekszego dziela Pana
        jakim jest czlowiek, (ktorego kreowal na wlasna podobizne) na ludzi i podludzi.

Zastanow sie rowniez nad terminem 'pieklo', bo widze, ze kontekstu tego slowa
        nie rozumiesz - Pomoge ci fragmentem modlitwy, ktora kazdy Katolik powtarza a
        rzadko ktory mysli w tym czasie,.

'Wstapil do piekiel, trzeciego dnia zmartwychwstal' - Rozumiesz cos z tego ???

narazie

------------------------------------------------

otoz z oceny czy kazego dnia pomyslales co najmniej 20 razyo "syjonaziolach".za
        kazdy dzien bez tego dostaniesz rok smazenia sie w piekle.
        • manny_ramirez Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:14
          Rattler nie spodziewalem sie po Tobie takiego mesjanizmu:) Ale wlasnie czytajac
          swoje wlasne slowa tu napisane pomyslabys na stosownoscia uzywania terminu
          zionaziol
          • i-love-2-bike Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:17
            manny_ramirez napisał:

> Rattler nie spodziewalem sie po Tobie takiego mesjanizmu:) Ale wlasnie czytajac
            >
            > swoje wlasne slowa tu napisane pomyslabys na stosownoscia uzywania terminu
            > zionaziol

no wiesz manius slowa sie nie licza tylko czyny, a jesli chodzi o to slowo to
            chyba jest ono adekwatne w stosunku do tych najbardziej brutalnych postaci
            narodu wybranego. jak wiadomo nikt swiety nie jest a patrzac co sie tam dzieje
            wiele ludzi na swiecie ocenia te sytuacje inaczej niz ty i twoi przyjaciele.
            • manny_ramirez Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:53
              Wiesz rachelko wielu uwaza ans katolikow za oszlomow. Sluszna krytyka sluszna
              krytyka ale uzywanie pewnych etykiet byc moze nie uchodzi
              • i-love-2-bike Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:55
                manny_ramirez napisał:

> Wiesz rachelko wielu uwaza ans katolikow za oszlomow. Sluszna krytyka sluszna
                > krytyka ale uzywanie pewnych etykiet byc moze nie uchodzi

etykiety pozostawiam rozmowcom a wiele rzeczy nie uchodzi,z czego akurat nazwy
                mnie jak najmniej bola,gorzej jesli w gre wchodza czyny.
                • manny_ramirez Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:57
                  Wedle tej filozofii przeklenstwa marcusa powinny Cie malo martwic. w koncu
                  tylko slowa. Czy wiesz jak on sie zachowuje w zyciu? W koncu czyny sa
                  majwazniejsze...
                  • i-love-2-bike Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:58
                    manny_ramirez napisał:

> Wedle tej filozofii przeklenstwa marcusa powinny Cie malo martwic. w koncu
                    > tylko slowa. Czy wiesz jak on sie zachowuje w zyciu? W koncu czyny sa
                    > majwazniejsze...

mnie to zupelnie nie martwi,ale sposob zachowanie poprzez czyjes slownictwo daje
                    pewien obraz,nie sadzisz?
                    • manny_ramirez Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 18:59
                      DOKLADNIE, uzywanie etykiet typu zionaziol te wlasnie o czyms swiadczy
                      • i-love-2-bike Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 19:03
                        manny_ramirez napisał:

> DOKLADNIE, uzywanie etykiet typu zionaziol te wlasnie o czyms swiadczy

tak samo jak uzywanie obelg w stosunku do piszacych na tym forum. a z innej
                        beczki jak nazwiesz to?
                        story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=514&e=5&u=/ap/20050409/ap_on_re_mi_ea/israel_palestinians
                        • manny_ramirez Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 19:30
                          Jezeli to prawda to absolutnie jest to morderstwo ale jak widzisz na razie o
                          calym incydencie wiemy tylko z jednego zrodla palestynskiego.
                          • ebenezum Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 19:39
                            napisał 0 tym mój przyhaciel z Palestyny.
                          • i-love-2-bike Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 20:43
                            manny_ramirez napisał:

> Jezeli to prawda to absolutnie jest to morderstwo ale jak widzisz na razie o
                            > calym incydencie wiemy tylko z jednego zrodla palestynskiego.

a jakbys wiedzial z jednego zrodla izraelskiego to bys wierzyl?manny to przeciez
                            sie zdarza co chwila,tylko te wieksze wybryki sa podawane w ten sposob.
                          • rattler Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 20:55
                            Nie wiedzialem ze Associated Press jest palestynskim zrodlem, a ci o ile wiem
                            wkladaja duzo wysilku, zeby byc wiarygodnym zrodlem info.

Poczekaj troche na wersje biura prasowego IDF, jestem pewien, ze wlasnie
                            glowkuja, jaki dac spin na nowy 'incydent'

narazie

--------------------------------------------

calym incydencie wiemy tylko z jednego zrodla palestynskiego.
                            • i-love-2-bike Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 20:56
                              rattler napisał:

> Nie wiedzialem ze Associated Press jest palestynskim zrodlem, a ci o ile wiem
                              > wkladaja duzo wysilku, zeby byc wiarygodnym zrodlem info.
                              >
                              > Poczekaj troche na wersje biura prasowego IDF, jestem pewien, ze wlasnie
                              > glowkuja, jaki dac spin na nowy 'incydent'
                              >
                              > narazie
                              >
                              > --------------------------------------------
                              >
                              > calym incydencie wiemy tylko z jednego zrodla palestynskiego.

tak jak ten swiadek jehovy.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22544590
          • rattler Re: ciebie rozlicza z bardzo szegolnej rzeczy poz 09.04.05, 20:33
            Let's call it like it is, Manny , to dotyczy tylko autorow/egzekutorow pewnej
            polityki oraz nastepstw jej kultywowania - Powiedzmy sobie szczerze, rowniez
            interpretacji pewnego wyznania przez niektorych osobnikow, stawiajacych sie
            ponad i poza krytyka
            Ale wlasnie czytajac swoje wlasne slowa tu napisane pomyslabys na stosownoscia
            uzywania terminu zionaziol

Rano nad pisuarem wszystko bylo na miejscu :) Na wszelki wypadek sprawdzilem
            jeszcze raz - Bez zmian :)
            (pomyslabys)
    • explicit Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 20:14
      Szuja , rattler ,... Oj , szuja z ciebie :)))

uklony
      • rattler Re: Refleksja - Explicit message w testamencie ,. 09.04.05, 20:23
        Towarzystwo spiace troszkie, widzem ze detektywy rowniez :)))

narazie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka