drak22 Zaskoczenie którego nie było 19.04.05, 22:07 A mówili, że ten kto na konklawe wchodzi papieżem, wychodzi biskupem. www.tylkopolityka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
annadzik Habemus Papam! :) 19.04.05, 22:13 Oto jest dzień, który dał nam Pan! :) Ten papież jest prawie nasz. :) Polak i Niemiec - dwa bratanki. Odpowiedz Link Zgłoś
rolling_stone Heil Ratzinga! 19.04.05, 22:20 lieba joseph ratzinga, jakos cie nie lubie. nie wiem dlaczego, ale po prostu nie ufam niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: Heil Ratzinga! 19.04.05, 22:22 rolling_stone napisał: > lieba joseph ratzinga, jakos cie nie lubie. nie wiem dlaczego, ale po prostu ni > e > ufam niemcom. I co teraz zrobi LPR? szto sdziełac? Odpowiedz Link Zgłoś
7uop Ratzinger zadowolony z wyboru 19.04.05, 22:32 właśnie to mnie uderzyło gdy zobaczyłem nowo wybranego papieża w oknie - zobaczyłem człowieka, który jest naturalnbie szczęsliwy, że go wybrano. On chciał zostać Papieżem i do tego czynnie dążył. Chciałbym aby ta radośc udzieliła się wszystkim, ale mam wątpliwości, czy tak się stanie. Wiem jedno - Ratzinger to zbyt tęga głowa aby chciał pozostać w cieniu JP2. On coś wykombinuje, czego się po nim nie spodziewamy, mam takie przeczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: Ratzinger zadowolony z wyboru 19.04.05, 22:35 I masz dobre przeczucia. On napewno nie będzie siedział bezczynnie, w końcu ma już 78 lat, a napewno będzie chciał się zapisać w kartach historii. Może III Sobór Watykański??? :P Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Gratulacje dla J Ratzingera 19.04.05, 22:34 Mialam cicha nadzieje, ze to on zostanie nastepnym Papiezem. TO daje szanse Europie, to mowi mi, ze w Europie wiara katolicka jeszcze nie zginela. Small reflection - once there was a Polish Pope, a German one couldn't be too far behind, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
7uop błąd w rozumowaniu 19.04.05, 22:38 ........przecież Ratzinger nie przybył z komosu, to właśnie pod jego kilkudziesięcioletnią kuratelą (opieką doktrynalną) kościół na zachodzie tak podupadł. Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: błąd w rozumowaniu 19.04.05, 22:42 KOsciol podupadl nie przez Ratzingera ale poprzez explozje leniwego konsumeryzmu i amoralnosci rodem z Nowego Kontynentu. To smieszne, ze wini sie Ratzingera za przeszafowania w kulturze, demografii i pochodnych zmianach w zachowaniu i mentalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
7uop Re: błąd w rozumowaniu 19.04.05, 22:50 czyli nie przezkodził temu, dlaczego ?? a czy teraz przeszkodzi, skoro przez tyle lat nie dał rady ?? Odpowiedz Link Zgłoś
666antychrist Ratzinger to wielki krok wstecz w rozwoju kościoła 19.04.05, 22:36 Ratzinger to wielki krok wstecz w rozwoju kościoła. Wstecznictwo, litera prawa, twardy bawarski styl rządzenia; żeby nie powiedzieć policyjny - to czeka kościół i wiernych.Syn wojskowego i policjanta służył w hitlerjugend i trupie czaszki na mundurach musiał widzieć często. "ORDUNG MUST SEIN" - to usłyszy świat i wierni. Zbuntuje się kościół przeciw niemu szybko. Nie porządzi długo. Zatrują go jak Jana Pawła I. Albo nastąpi oddolna rewolucja antypapieska. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 DLACZEGO UMARŁ JAN PAWEŁ I (Luciani)? 19.04.05, 22:40 Bo zapowiedział, że się przyjrzy finansom Watykanu i niejakiemu Marcinkusowi. Ale Benedykt XVI wie o co chodzi..... W końcu siedzi w Watykanie ładnych parę lat. I będzie żył tak długo ..... jak Pan Bóg pozwoli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
666antychrist Re: DLACZEGO UMARŁ JAN PAWEŁ I (Luciani)? 19.04.05, 22:49 Albo tak długo jak kuria papieska uzna to za stosowne...W końcu tarcia są też i tam. Cykute wsypać nie tak trudno.. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin Niech zyje nasz papiez Benedykt XVI !!! 19.04.05, 22:43 Wybitny intelektualista, Europejczyk i chluba Kosciola! Jako pomocnik kard. Fringsa bral udzial i wspolksztaltowal Sobor Watykanski II, jako Ojciec Swiety Benedykt XVI - czyli nastepca Benedykta XV, ktoremu Polska tak wiele zawdziecza - niewatpliwie odzyska owa swiezosc lat poczatkowych, tak dawno juz zapomniana. Jest niekwestionowanym autorytetem, nowy urzad doda mu sil, a Duch Swiety wskaze droge. Benedykt XVI! Ufalem, ze przyjmie to imie. Choc jego pontyfikat moze nie byc dlugi, bedzie z pewnoscia wybitny! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin Przepowiadam rychly koniec RM ... 19.04.05, 22:51 ... i odbudowe autorytetu episkopatu polskiego. Po czesci za sprawa nowego papieza, po czesci w ramach odwetu wewnatrz polskiego KK. Teraz zmieni sie bardzo wiele. Papiez nie jest nazista; swiadczy o tym imie, jakie obral. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Przepowiadam rychly koniec RM ... 20.04.05, 02:11 Wszyscy czekamy na te chwile jak na zbawienie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bak_on Jaki będzie nowy pontyfikat? 20.04.05, 01:14 Oczywiscie nie można odmówić nowemu papiezowi intelektu, czy też własnej wizji Kościoła. Nie należy jednak zapominać, że sam stał się krytykiem niektórych postanowień drugiego soboru, jako że jego zdaniem zostały nadużyte. Jego podejście do inkwizycji może budzić niekoniecznie miłe refleksje, jako że zdaniem Ratzingera inkwizycja czasami sie może i myliła, jak w przypadku Galileusza, ale na codzień zajmowała się jedynie ludźmi trudniącymi się mieszaniem trucizn, wiedźmami, czy czarownikami, czyli inaczej mówiąc kryminałkami. Pontyfikat Benedykta XVI z pewnością będzie pod znakiem centralizowania władzy w Watykanie i rozprawianiem się z odstępstwami od oficjalnej lini Kościoła. Oberwie się także próbom reformatorskim. Godni współczucia wydaja się namiestnicy kościelni z jego byłej ojczyzny. Co przyniesie ponadto, ano zobaczymy. Ratzinger jest nie tylko intelektualnie bardzo sprawny, ale jeszcze przy tym i politycznie uzdolnionym, potrafiącym dobrze panować zarówno nad tłumami, co być bardzo przekonywującym mówcą. To oczywiście na takim stanowisku jakie zajmuje to duże zalety. Przy tym ma dosyć wyrazistą wizję KK. Odpowiedz Link Zgłoś
geesje Deo gratias! 19.04.05, 22:48 NAJLEPSZY WYBÓR. Osobowość gwarantująca ciągłość... Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Widzę, że nie wszyscy nasi rodacy są przesyceni ni 19.04.05, 22:51 enawiścią. A o odchyleniach od normy nie mówmy. Niech żyje Papież Benedykt XVI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lena52 nowy papiez ale cz wlasciwy?? 19.04.05, 23:06 tak sie zastanawiam?czy jest odpowiedni napewno nie zastapi naszego Karola Wojtyly i czy on przeprowadzi kiedykolwiek msze po polsku???bo jakos nie oge narazie w to uwiezyc.Choc chcialabym aby byl taki jak JAN PAWEL2 aby zrobil to co J.P2.nikt go nie zastapi byl jedyny wielki wspanialy czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 nowy kosciol 19.04.05, 23:36 nie jestem zachwycona ratzingerm, poniewaz jest moim zdaniem bardzo konserwatywny i przy tym inteligentny. ALE CO DO TYCH WSZYSTKICH PSIACZACYCH NA NIEGO BO JEST NIEMCEM. Obrzydliwe te wasze zaklamanie, w kosciele placzecie "bo nasz umilowany ojciec swiety umarl" a plujecie jadem i nienawiscia. ktora jemu samemu byla obca ! zalozcie swoj wlasny kosciol, ktory pomiesci wasza pyche i nienawisc. powinno sie was ekskomunikowac, bo wy jestescie chodzaca nienawiscia. obrzydliwstwo takie blee, wstyd byc polakiem i wstyd byc katolikiem Odpowiedz Link Zgłoś
gda77 Re: nowy kosciol 19.04.05, 23:42 nie przesadzaj z tym jadem nienawisci, szczerze mowiac jestem zdziwiona ze jest tyle pozytywnych opinii, a te negatywne sa raczej watpliwosciami a jadem!to chyba normalne ze wzgledu na nasza historie, czy nie? wydaje Ci sie ze w Europie wszyscy sa tacy "europejscy" tolerancyjni i wszyscy siebie nawzajem lubia? nie czepiajmy sie siebie przy kazdej okazji.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: nowy kosciol 19.04.05, 23:43 maya2006 napisała: > nie jestem zachwycona ratzingerm, poniewaz jest moim zdaniem bardzo > konserwatywny i przy tym inteligentny. ALE CO DO TYCH WSZYSTKICH PSIACZACYCH NA > NIEGO BO JEST NIEMCEM. Obrzydliwe te wasze zaklamanie, w kosciele placzecie "bo > nasz umilowany ojciec swiety umarl" a plujecie jadem i nienawiscia. ktora jemu > samemu byla obca ! zalozcie swoj wlasny kosciol, ktory pomiesci wasza pyche i > nienawisc. powinno sie was ekskomunikowac, bo wy jestescie chodzaca nienawiscia > . > obrzydliwstwo takie blee, wstyd byc polakiem i wstyd byc katolikiem Nie muszą nic zakładać! On już istnieje- to sekta tatusia Rydzyka. Ta sekta ma spore pieniądze i armię finansujących ją alzheimeryków- emerytów,niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 TAK JAK W 1978-NAJLEPSZY ZOSTAL PAPIEZEM!!!!!!!!! 19.04.05, 23:36 Niech zyje Benedykt XVI! Jest on godnym nastepca Jana Pawla Wielkiego. Jest to czlowiek wrazliwy, inteligentny, pokorny, lagodny i tak "pancerny". Dla mnie "pancerny" jest okresleniem mejoratywnym bo oznacza ono wielka wiare i wysilek w dazeniu do celu zbawienia ludzkosci. ZYCZE NOWEMU PAPIEZOWI DUZO LASK BOZYCH I DLUGIEGO PANOWANIA!!! NIECH ZYJE BENEDYKT XVI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
langston DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 19.04.05, 23:44 Chcialbym uprzejmie zapytac tych ktorzy krzycza ze Kosciol Katolicki powiniem pojsc z "duchem nowoczesnosci" i dopuscic swiecenie kobiet na kaplanki. Czy rowniez bedziecie tak zarliwie namawiac: -zydow by rabinami byly kobiety? -muzulmanow by mullami i muftiomi byly kobiety? -hindusow by braminami byly kobiety? Uprzejmie prosze postepowcow o odpowiedz. Pozdrawiam serecznie wszyskie panie. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 19.04.05, 23:48 Jak najbardziej. Baby na wszystkich frontach! U muzulmanow to sila nalezaloby kobiety do rzadow wprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Wiedzialam 19.04.05, 23:49 Moglam sie z kims zalozyc ze bedzie Bawarczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 19.04.05, 23:54 langston napisał: > Chcialbym uprzejmie zapytac tych ktorzy krzycza ze Kosciol Katolicki > powiniem pojsc z "duchem nowoczesnosci" i dopuscic swiecenie kobiet na kaplanki > . > Czy rowniez bedziecie tak zarliwie namawiac: > -zydow by rabinami byly kobiety? > -muzulmanow by mullami i muftiomi byly kobiety? > -hindusow by braminami byly kobiety? > > Uprzejmie prosze postepowcow o odpowiedz. > > Pozdrawiam serecznie wszyskie panie. Po pierwsze: nie jest dla mnie jasne, co rozumiesz przez określenie "Postępowcy". Jeżeli masz na myśli ludzi o światopoglądzie naukowym- to muszę Ci od razu wyjaśnić iż tacy z reguły są niewierzący (tak, jak ja) i jeżeli zwracają uwagę na fakt iż w klerze kat. nie ma w zasadzie miejsca dla kobiet, to mają na celu uwypuklenie patologii trawiącej kler. Od wieków kler skażony jest przez skrajny seksizm (wielu księży to przecież homoseksualiści lub zboczeńcy-np. pedofile).na dodatek przekłada sie to na zasady funkcjonowania kleru..To niesamowite1 A jeżeli masz na myśli opcję "liberalną" wewnątrz kleru to musisz wziąśc pod uwagę iż będą się oni zajmować głównie swoim podwórkiem.A swoją drogą: Co Ty masz przeciw kobietom-kapłanom? Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 00:02 Czlowieku!! Jak nie jestes wierzacym to po co sie wpiep..asz w nie swoje sprawy. Dobrze ze nie ma kobiet-kaplanow bo Chrystus ich nie mianowal. Jesli chcesz kogos oskarzac o seksizm to oskarzaj Boga, w ktorego jednak niewierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 00:08 lodz123 napisał: > Czlowieku!! > Jak nie jestes wierzacym to po co sie wpiep..asz w nie swoje sprawy. Dobrze ze > nie ma kobiet-kaplanow bo Chrystus ich nie mianowal. Jesli chcesz kogos > oskarzac o seksizm to oskarzaj Boga, w ktorego jednak niewierzysz. No tak! Niewątpliwie jesteś "prawdziwym polakiem-katolikiem", skrojonym na miare wytyczoną przez ojca-dyrektora. To co Ty nazywasz wp.. się w nie swoje sprawy , ja nazywam dyskusją ideologiczną. Ale twój móżdżek jest chyba nieduży.. Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 00:12 lucyferos napisał: > No tak! > Niewątpliwie jesteś "prawdziwym polakiem-katolikiem", skrojonym na miare > wytyczoną przez ojca-dyrektora. > To co Ty nazywasz wp.. się w nie swoje sprawy , ja nazywam dyskusją > ideologiczną. > Ale twój móżdżek jest chyba nieduży.. Ja to nie nazywam dyskusja ideologiczna lecz podla manipulacja z pana strony, panie "naukowcu". Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 00:14 lodz123 napisał: > lucyferos napisał: > > > > No tak! > > Niewątpliwie jesteś "prawdziwym polakiem-katolikiem", skrojonym na miare > > wytyczoną przez ojca-dyrektora. > > To co Ty nazywasz wp.. się w nie swoje sprawy , ja nazywam dyskusją > > ideologiczną. > > Ale twój móżdżek jest chyba nieduży.. > > Ja to nie nazywam dyskusja ideologiczna lecz podla manipulacja z pana strony, > panie "naukowcu". Ale co ma wspólnego przedstawianie swoich poglądów i uczestnictwo w dyskusji np. na tym forum z manipulacją? Odpowiedz Link Zgłoś
langston TYPOWE-duzo i nie na temat 20.04.05, 11:08 Czy ja napisalem ze jestem przeciew kaplanstwu kobiet? Po co zmieniasz temat. Interesuje mnie czy bedziesz namawial np. zydow by rabinami zostaly kobiety. Bo rozumiem ze troszczysz sie o wszystkei kobiety nie tylko katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 00:00 absolutnie nie! kobiety do garnkow i juz ! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 00:04 maya2006 napisała: > absolutnie nie! kobiety do garnkow i juz ! No cóż..Niektóre. Ale to ich wybór (lub też potrzeba podrzędności) ale takich, na szczęście, jest mniejszość. A jeśli już potrafią 9te niektóre) posługiwać się PC i surfować w internecie..To dlaczego do garnków? Ps. Mężczyźni (niektórzy) też potrafią gotować! Śmierć stereotypom! Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 00:15 lucyferos napisał: "Śmierć stereotypom!" Zgadzam sie ale zastosuj te slowa wobec siebie ty kartoflazu lewacki. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: Do lodz 123 20.04.05, 00:18 lodz123 napisał: > lucyferos napisał: > > "Śmierć stereotypom!" > > Zgadzam sie ale zastosuj te slowa wobec siebie ty kartoflazu lewacki. Muszę od razu wyjaśnić,że ja staram się nie kierować stereotypami.Tak więc powyższą zasadę tj. "śmierć stereotypom" stosuję w swoim życiu od dawien dawna. Zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: DO TZW. POSTEPOWCOW nt Kobiet-kaplanow 20.04.05, 04:04 Uwielbiam te blyskotliwe wypowiedzi prawdziwych katolikow :) Odpowiedz Link Zgłoś
obcy444 Gensecy 19.04.05, 23:53 Po Brezniewie Watykanu, Czernienko... Te organizacje zabawnie sie pzrypominaja, ale Kosciol niestety nie zalamie sie, lecz dotrwa do konca swiata. Ale przynajmniej bedzie zabawnie przez najblizsze lata z jego strony. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: Gensecy 19.04.05, 23:58 obcy444 napisał: > Po Brezniewie Watykanu, Czernienko... > Te organizacje zabawnie sie pzrypominaja, ale Kosciol niestety nie zalamie sie, > > lecz dotrwa do konca swiata. > Ale przynajmniej bedzie zabawnie przez najblizsze lata z jego strony. No cóż ZSRR ostatecznie się rozpadł pod rządami psuja-Gorbaczowa a kler chyba nie rozpadnie się..Chyba, że zjedzą go spory ideologiczne.Ale to chyba mało prawdopodobne w tak autorytarnej i antyintelektualnej organizacji.Moim zdaniem kler będzie stopniowo tracił na znaczeniu.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: Gensecy 20.04.05, 00:12 lodz123 napisał: > "Moim zdaniem kler będzie stopniowo tracił na znaczeniu.Amen." > > A moim zdaniem bedzie rosl w sile bo kazdy normalny czlowiek(a takich > naszczescie przybywa) widzi ze ateizm, lewactwo, pedalstwo, kabiety-kaplani i > inne takie rzeczy to klamstwo propagowane przez podlych manipulatorow. No, jeżeli tacy ludzie jak Ty mają decydować o tym, kto jest "normalny człowiek" to..zabawnie się robi! Ale ciągle ciekawi mnie jedno:skoro "pedalstwo", "lewactwo" jak rozumiem przedstawiasz jako patologię..to dlaczego w jednym rzędzie są kobiety-kapłani? Kobiety- w ogóle,czy tylko jako kapłani są dla Ciebie patologią? Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec Zaklinanie w niemocy 20.04.05, 00:15 J.Turnau w komentarzu odredakcyjnym juz nas straszy frakcja Radja Maryja. Jutro zapewne cos podobnego powie ks. Boniecki. A pojutrze na zagrozenia tego pontyfikatu wskaze biskup Pieronek. Oj, bedziecie miec ciezko z takiej rangi nmyslicielem jak Ratzinger. Jak juz nic nie bedzie mozna wymyslec to zawsze mozna pokusic sie o negatywne porownania do poprzedniego papieza, nieprawdaz dziennikarze? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Nareszzzcie ! habemus spokoj wreszcie . jzu nie be 20.04.05, 02:14 dzie w kolko o papiezu , prawda babciu , baciu baaaaaaaaaaabciu aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaa gdzie klamki aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Nareszzzcie ! habemus spokoj wreszcie . jzu n 20.04.05, 03:28 Jeszcze tylko troche cierpliwosci mlody czlowieku, wszystko sie uspokoi. Kibice pilkarscy juz wrocili do normy i pozostali za nimi podaza. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Nareszzzcie ! habemus spokoj wreszcie . jzu n 20.04.05, 07:57 Szkoda ze juz koniec. Lubie seriale z happy-endem . Odpowiedz Link Zgłoś
dziwak4 Nowy Papiez 20.04.05, 04:57 Chcialbym tylko tutaj dodac,ze tak jak dzis,jestescie pelni zachwyceni tym wyborem a pisze to do Gazety Wyborczej, tak juz niedlugo bedziecie z tego powodu plakac. :( Odpowiedz Link Zgłoś
dziwak4 Re: Nowy Papiez 20.04.05, 05:09 A czemuz to mamy plakac? Ano dlatego,ze zal Wam sie zrobi dawnego Papieza,naszego Jana Pawla II czyli Karola Wojtyle,ktory lubil swobode i wolnosc. Pojeta ona byla jako wolnosci mlodziencza,stad podzwalal na rozne koncerty mlodziezowe w kosciele,tzw."oazy"itp. Papiez J.Ratringer jest niestety innego zdania,rowniez jesli chodzi o ludzi pracujacych dla niego. A zatem gazety typu Wyborcza sa poza zasiegiem jego akceptacji. Musicie wiec dzialac przeciwko niemu,co nie bedzie latwe biorac pod uwage, ze nasz Rzad nie bedzie tolelorowal pism ktore Watykan zaprzecza! Zycze powodzenia na nowym bezrobociu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nidemus CO NIE MOZNA NAPISAC ZE WYBRALI ZYDA...CENZURA DEM 20.04.05, 05:38 OKRATYCZNA.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwak4 Re: CO NIE MOZNA NAPISAC ZE WYBRALI ZYDA...CENZUR 20.04.05, 05:58 nidemus napisał: > OKRATYCZNA.. Tak,wybrali nie Zyda ale Niemca.On nie ma powiazan zydowskich. Ale moze dac popalic gorzej niz Zyd (skad my to znamy). Niestetesty Kosciol Katolicki albo jest takim albo nie. Co wedlug niego jest funkcja nadrzedna i bardzo dobrze. Polacy ucierpia jak mi sie wydaje na tym najwiecej,ale mowie tutaj o ksiezach a nie ludziach swieckich. Skonczyly sie VW i Jaguary,czas zakasac rekawy i wziasc sie do roboty. Ludzie zas swieccy moga robic co chca.czemu nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Czy On powiedział: 20.04.05, 07:34 „drodzy bracia i siostry” Czy jednak: „drogie siostry i bracia” Bo dla mnie to różnica zasadnicza Najniższe ukłony! Niezorientowany M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Czy On powiedział: 20.04.05, 07:52 Powiedzial : "kochane rodzenstwo" Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com bezbożna Europa potrzebuje papieża 20.04.05, 07:58 Bezbożna i pląsająca w różnych amokach (które wydają jej się wolnością) Europa, potrzebuje Boga. Benedykt XVI zdaje się ma tego świadomość i ma wewnętrzne przekonanie, że temu zadaniu/misji podoła. Myślę, że dlatego przybrał imię Bendedykta. Jego dwaj poprzednicy na tronie piotrowym noszący to imię działali w przełomowych ale i bardzo trudnych dla Europy momentach. Benedykt XIV przed rewolucją francuską a Benedykt XV w czasie I Wojny Światowej. Byli ludźmi prawymi i wykształconymi. Szczególnie Benedykt XIV. Myślę też, że ten pontyfikat nie będzie prostą kontynuacją pontyfikatu Jana Pawła II. Jeśli tak miałoby być mielibyśmy do czynienia z Janem Pawłem III lub Karolem I. Już niebawem Benedykt XVI odkryje nam swoje zamiary... A mi chodzi po głowie wiersz Słowackiego. I w takim jestem nastroju: _________________________________________ Smutno mi, Boże! – Dla mnie na zachodzie Rozlałeś tęczę blasków promienistą; Przede mną gasisz w lazurowej wodzie Gwiazdę ognistą... Choć mi tak niebo Ty złocisz i morze, Smutno mi, Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: bezbożna Europa potrzebuje papieża 20.04.05, 08:00 Nie lam sie . Przecietna dlugosc pontyfikatu niemieckich papiezy to 1,5 roku . Odpowiedz Link Zgłoś
miruszka Jak wyszedl na balkon to jego sylwewtka i ruchy 20.04.05, 08:13 to jego sylwetka i ruchy przypominaly mi BILBO BAGINS'a z Wladcy pierścieni - nomen omen. Ale to tak tylko na marginesie. Jstem na razie b. dzadowolony i dumny z Benedicta 16. Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 Zyczenia dla Papieza Benedykt XVI 20.04.05, 08:30 Droga wiary,to ciezka droga,ale poza wiara i miloscia,nie mamy nic, wszystkie inne drogi prowadza na manowce. Niech Stworca Wspomoze Papieza Benedykta XVI-go. Odpowiedz Link Zgłoś
pierepielicyn ŻYCIORYS BENEDYKTA XVI 20.04.05, 08:51 Czy to prawda,że papież w młodości należał należał do HITLER JUGEN , a potem służył w WERMACHCIE?Dlaczego nigdzie nie podajecie życiorysu papieża? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Laicy martwia sie kondycja kosciola 20.04.05, 09:24 Macie powód do zmartwien "przez tych konserwatystów zwanych oszolomami wierni masowo kosciól zaczna opuszczac .Papiez wbrew wszystkim bedzie bronil nienarodzonych ,przeciwstawi sie mordowaniu starców ,kalek ,ciezko chorych,jakie to niepostepowe ,zacofane nawet a swiat idzie do przodu ma swoje prawa.Okropne czasy nadchodza". Smialo, nie czekajcie ,forum otwarte,wszyscy lewacy do boju Odpowiedz Link Zgłoś
connor2 Mimo ze .... 20.04.05, 09:20 Mimo ze jestem zdecydowanie za reformami w Kościele katolickim i zmianami wewnatrz niego oraz naprawą tego bagienka, której Benedykt XVII z pewnoscią nie dokona to uważam,że to dobry wubór ponieważ postępowy papież zaraz po Janie Pawle II byłby szokiem dla wszystkich. Ten pontyfikat rzeczywiscie będzie przejściowym, jak to zawsze po długich pontyfikatach następuje. Myślę jednak, że nastepny papież dopiero będzie postepowym i wybranym na wiele lat - teraz ludzie muszą się przyzwyczaić do innego papieża, a nie do zmian. A to że był a niemieckim wojsku... Ludzie, a jak wyobrażacie sobie żeby nie mogł być będąc młodym chłopakiem w tamtych czasach - wszyscy niemcy przecież musieli być...sami byście byli, gdybyscie żyli tam wtedy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Mimo ze .... 20.04.05, 09:32 connor2 napisał: > Mimo ze jestem zdecydowanie za reformami w Kościele katolickim i zmianami > wewnatrz niego oraz naprawą tego bagienka, której Benedykt XVII z pewnoscią nie > > dokona Czy chodzi o reformy w stylu -mordujmy nienarodzone dzieci swoje bo moga przeszkadzac w robieniu kariery ,mordujmy starych , chorych rodziców swoich bo przeszkadzaja w wyjezdzie na wczasy,dwojgu mezczyzn udzielajmy swietego sakramentu malzenstwa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard wojna i służba 20.04.05, 11:24 Jeśli to prawda co powiadasz, że służył podczas wojny w niemieckim wojsku, to trzeba jasno powiedzieć, był bandziorem, bo całe państwo niemieckie w tamtym czasie było bandyckie, w szczególności takie struktury państwowe jak wojsko. Nie może być wytłumaczeniem, że taki był system i został zmuszony, ten bandycki system stworzyli jego rodacy i on go wspierał pełniąc służbę. Być może ktoś z przymusu wcielony do bandy jest mniej złym bandziorem od tych zaangażowanych i być może on taki właśnie był. Podkreślam raz jeszcze, że to co napisałem jest w trybie warunkowym: jeśli faktycznie służył. Odpowiedz Link Zgłoś
stern.stern Re: wojna i służba 20.04.05, 11:34 masz racje. bo nie wszyscy nalezeli wtedy do hitlerjungend, SS, SA itd. kto proboje jego postepowanie nich sobie przypomni kto to byli Sophie i Hans Scholl, bo az wstyd zeby Polacy tak go bronili. ja mieszkam od 21 lat we Wiedniu, i wydaje mi sie, ze mam wieksze poczucie patriotyzmu niz czesc rodakow w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
stern.stern Re: wojna i służba 20.04.05, 11:36 pardon za bledy... naturalnie:" kto proboje jego postepowanie w czasie wojny wytlumaczyc" Odpowiedz Link Zgłoś
reformator1979 Co z wami 20.04.05, 09:26 Czytam te wszytkie posty i nie wierze wlasnym ocza, mam wrazenie ze pisza je tempe 16 latki, albo fanatycy z radia M. Wczoraj tj. 19 kwietnia byly imieniny Adolfa, dzis bylyby jego urodziny czy to zbieg okolicznosci ze media trabily ze dzis by go nie wybrano ??? Ale przeszlo, bo nikt nie pamieta 19 kwietnia imienin Adolfa i napewno mi nie chodzi o Adolfa Kowalskiego. Pierwsza pielgrzymka bedzie gdzies, ale kolejna tam gdzie naszemu sie nie udalo czyli do Rosji, bo jak mozna pielgrzymowac jako wasal do Rosji i sie panoszyc.Papiez Helmut pojedzie bo to stary dobry sojusznik, a napad Helmutow na Ruskich to byl wypadek przy pracy, tak jak dobrych dwoch kumpli co za duzo popija pokloca sie i dadza sobie w morde. Odpowiedz Link Zgłoś
ronlen2 Re: Co z wami 20.04.05, 14:16 Wylaz z okopow, wojna sie skonczyla 60 lat temu, a ty podjudzasz do nowej nienawisci. A gdzie pracujesz? Moze na budowie u Niemca? Odpowiedz Link Zgłoś
reformator1979 Co z wami 2 (Cenzura) 20.04.05, 09:28 Czytam te wszytkie posty i nie wierze wlasnym ocza, mam wrazenie ze pisza je tempe 16 latki, albo fanatycy z radia M. Wczoraj tj. 19 kwietnia byly imieniny Adolfa, dzis bylyby jego urodziny czy to zbieg okolicznosci ze media trabily ze dzis by go nie wybrano ??? Ale przeszlo, bo nikt nie pamieta 19 kwietnia imienin A d o l f a i napewno mi nie chodzi o A d o l f a Kowalskiego. Pierwsza pielgrzymka bedzie gdzies, ale kolejna tam gdzie naszemu sie nie udalo czyli do Rosji, bo jak mozna pielgrzymowac jako wasal do Rosji i sie panoszyc.Papiez Helmut pojedzie bo to stary dobry sojusznik, a napad Helmutow na Ruskich to byl wypadek przy pracy, tak jak dobrych dwoch kumpli co za duzo popija pokloca sie i dadza sobie w morde. Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 nie pisz bzdur 20.04.05, 09:37 dwóch moich stryjów miało na imię Adolf, Dymsza miał na imię Adolf, mój fryzjer ma na imię Adolf - co jest imię winne? To może naskocz na wszystkich Józefów i Ziutkow bo Stalin był zbrodniarzem? kompletnie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Co z wami 2 (Cenzura) 20.04.05, 09:38 Reformator-czy jako nietepy,nie szesnastolatek móglbys zreformowac siebie samego,czy raczej jestes niereformowalny. Odpowiedz Link Zgłoś