Dodaj do ulubionych

Urzędnik watykański: Dziwisz nie zastąpi w najb...

21.04.05, 12:51
zastanawiam dlaczego nie? Oczywiscie metroplita karakowski jest wspanialym
czlowiekiem ale ma juz swoj wiek i sam poprosil o tzw. emeryture ktora papiez
Jan Paweł II nie przyjal.Moze rzeczywiscie miejscem Arcybiskupa Dziwisza
jest narzie Watykan ,ale uwazam takze jak wiekszosc znajomych ze nalezymu sie
tytul Kardynalski i mam nadziej ze nowy Papiez mu Go nada.
Obserwuj wątek
    • molica Czy Dziwisz dobrym kandydatem? 21.04.05, 13:27
      Nie mam nic przeciwko ks. Dzwiszowi, ale wydaje mi się, że archidiecezja
      krakowska jest w kościole w Polsce na tyle ważna, że przydał by się ktoś nowy,
      znacznie młodszy, o silnej osobowości.
      Ks. Dziwisz słusznie, czy nie słusznie, jest kontrowersyjny wśród części kleru.
      Zarzuca mu się, że odegrał niejasną rolę w sprawie bp. Petza, że wielu
      nienajlepszych informacji o polskim kościele nie dopuszczał do uszu Ojca Św.
      Taką oczywiście miał funkcję, ale myślę, że jest trochę za bardzo uwikłany -
      przydałby się ktoś nowy.
    • opt CZY W POLSCE NIE MA JUŻ POWAŻNIEJSZYCH TEMATÓW ? 21.04.05, 14:17
      A jakie to ma znaczenie kto i gdzie będzie?A może ta cała armia pośredników nie
      jest potrzebna wiernym i Bogu.Nie rozumię tej zarozumiałości,że tylko wyznawcy
      tej wybranej religii dostąpią zbawienia,a co z tymi wyznawcami niejednokrotnie
      liczniejszych i starszych religii,którzy chwalą tego samego Boga,tylko przez
      innych pośredników,lub też bez nich.Panowie trochę skromności i umiaru w tym
      samouwielbieniu.Pozwólcie poznać inne religie,pozwólcie wprowadzić do szkół
      religioznawstwo,bo tego wymaga normalna uczciwość.I pamiętajcie również ,ze
      przerost formy nad treścią pogrzebał nie jedną religię.
      • januszx To jest ważny temat mój Drogi... 21.04.05, 14:22
        Biskup Dziwisz , ma niezwykła osobowość , i przez czterdzieści lat żył w ciemiu
        Jana Pawła II , mysle,że powienien wrócić do Polski , dużo moglibysmy zyskac na
        Jego powrocie, mógłby nam wskazać właśiwe drogi , brakuje nam tak wielkiego
        duchownego w kraju nad Wisłą
        Pozdraiam
        • aserett Re: To jest ważny temat mój Drogi... 21.04.05, 16:13
          Tego nauczył nas katolicyzm, że musi ksiądz paluchem pokazać co mamy robić bo
          inaczej nie potrafimy pomyśleć
      • t.duszynski Re: CZY W POLSCE NIE MA JUŻ POWAŻNIEJSZYCH TEMATÓ 21.04.05, 14:28
        Dla katolikow to sa b.wazne sprawy, a innowiercy i ateisci nie musza tego
        czytac.Nie ma przymusu .To nie PRL.
        • opt Re: CZY W POLSCE NIE MA JUŻ POWAŻNIEJSZYCH TEMATÓ 21.04.05, 14:47
          Myli się Ksiądz,chyba dalej żyjemy w PRL-u - była jedna obowiązująca ideologia
          i dalej tak jest.
      • ako5 Re: CZY W POLSCE NIE MA JUŻ POWAŻNIEJSZYCH TEMATÓ 21.04.05, 15:54
        Oczywiście w Polsce sa ważniejsze i mniej ważne tematy do dyskusji. Każdy
        dyskutuje na temat dla niego ważny bądź go interesujący. Dlatego wydaje mnie
        się dziwne ,że osoby, niezainteresowane tematem zabieraja głos. Po co? Żeby się
        kłócić?
        Arcybiskup Dziwisz jest teraz w trudnej sytuacji, bo nie tylko jego rola w
        hirarchi kościelnej jest niepewna, to przecież przeżył ostatnio boleśnie śmierć
        Ojca Świętego /jak duża część z nas/, to stracił wieloletniego przyjaciela. I
        nadomiar wszystkiego bardzo często jest obiektem niesmacznych spekulacji.
        Mam nadzieję, że papież Benedykt XVI wykorzysta właściwie jego osobę.
        • opt Re: CZY W POLSCE NIE MA JUŻ POWAŻNIEJSZYCH TEMATÓ 22.04.05, 09:02
          Oczywiście Dziwisz to może i porządny człowiek,ale jak na razie ma wikt i
          operunek,a w Polsce miliony nie dojadają, umierają bliscy bo ich nie stać na
          podstawowe lekarstwa,a co piąty bezrobotny i my martwimy się co będzie z
          Dziwiszem.Otwórzmy się na sprawy ludzi,a nie epatujmy ich sprawami ubocznymi.A
          z drugiej strony pomślałeś jakie jest samopuczucie acb. Macharskiego,którego
          ploty z dalekiego Watykanu zaocznie odsuwają w odstawkę.Dziwna ta Wasza
          wrażliwość na sprawy ludzkie.Chyba nie chrześcijańskja,bo by mnie to obrażało.
    • ja.polak A moze Dziwisz bylby dobrym doradca Benedykta XVI? 21.04.05, 15:21
      Sadze, ze abp. Stanislaw Dziwisz, ktory ma olbrzymie doswiadczenie w doradztwie
      papiezowi JPII bylby niezastapionym doradca dla Benedykta XVI. Dziwisz ma
      wszystkie cechy jakich szukamy u prawdziwych przyjacól...
      Zdziwilbym sie gdyby Benedykt nie zastanawial sie nad blizsza wspolpraca z
      Dziewiszem... no, chyba, ze Dziwisz ma inne plany...
    • guyritchie moze przez szacunek dla Kardynała Macharskiego 21.04.05, 15:49
      mniej szafujmy Jego diecezja...rozmawiajmy o nastepcy z wiekszym taktem.

Kardynał to wspaniały człowiek, pełen charyzmy, siły,
      inteligencji i witalności. Jest w Krakowie bardzo kochany.
      Do dymisji podał sie bo tego wymagał kodeks prawa kanonicznego.
      Papiez dymisje odrzucił i przedłuzył misje Kardynała w Krakowie
      na czas nieokreslony. To wiele znaczy!

Arcybiskup Dziwisz to zapewne postac wyjatkowa,
      bo tylko osoba niezwykla mogla zasłuzyc na tak ogromna przyjazn Papieza.
      Jednak niewiele bezposrednio wiadomo o pogladach Dziwisza
      na sytuacje kosciola lokalnego w Polsce.
      Posrednio a moze i bezposrednio wplywal na sytuacje w episkopacie,
      a jak ta sytuacja wyglada to widac.
      Wsrod szarosci, przecietnosci, czesto wrecz umyslowej jalowosci blyszcza
      osobowosci takie jak Kardynała Macharskiego, Arcybiskupa Życinskiego
      a kiedys Biskupa Chrapka...
      Wiec skad te nominacje pasterskie? Czy to taka formacja ksiezy w polsce
      dominuje: bezbarwnych, pozbawionych umiejetnosci dialogu, słuchania,
      przyzwyczajonych wylacznie do gloszenia kazan z ambony po ktorych wszak nie
      zadaje sie zadnych pytan...
      Ostatnio wielu bylo hierarchów w tiwi w radiach i czesto poziom wypowiedzi
      zasmucal. Tak jak ostatnia rozmowa z biskupem generałem Głodziem w TOK FM.
      Całkiem płaska i prześlizgowa i wspominkowa, pozbawiona głebszej refleksji po
      wyborze nowego Ojca Świetego.
      A teraz widze biskupa pelpinskiego jak na spotkaniu z rodzina RM woła do Ojca
      Rydzyka: "Ojcze dyrektorze obudz nas, poderwij nas!" Jestem ciekaw do czego
      moze nas a szczegolnie J.E.Ks Biskupa ksiadz Rydzyk poderwac?

Ksiadz Arcybiskup Dziwisz uchodził za rozdajacego karty w polskim kosciele,
      a pozostajac w cieniu Papieza zadko udzielał publicznych wypowiedzi.
      Podajze udzielił jednego wywiadu i to w sprawach włoskich.
      Tak wiec malo mowil.
      Niewatpliwie jest doskonale zorientowany w kondycji polskiego episkopatu
      i wiernych ale czy bedzie ta nowa sila rozbiegowa po odejsciu niewatpliwych
      autorytetow takich jak Gulbinowicz, Macharski, Glemp (ten juz nieco wyblakły)??
    • brynk Tytuł denny jak GW 21.04.05, 17:15
      współczuję gazecie tak dennego kolegium redakcyjnego ...
    • brynk oj, joj,joj ! 21.04.05, 17:23
      "...Dziwisz nie zastąpi w najblizszym czasie Macharskiego ...", ale wg mnie
      Michnik powinien Was panowie dziennikarze z portalu Gazeta.pl zastapić
      innymi ...
    • meritum3 Re: Urzędnik watykański: Dziwisz nie zastąpi w na 21.04.05, 17:30
      Ludzie kochani czy już naprawdę niema innych poważniejszych tematów.Kardynał
      Macharski to wyjątkowo mądry człowiek i w przeciw. do G. ma coś więcej między
      uszami niż pustą szkatułe. Dlaczego "kapciowy" JPII ma właśnie zastapić
      mąderego kardynała ? za zasługi ? jakie ?
    • piotr10530 Re: Urzędnik watykański: Dziwisz nie zastąpi w na 21.04.05, 18:24
      A dlaczego mialby go zastepowac ?
    • jachoo85 Re: Urzędnik watykański: Dziwisz nie zastąpi w na 21.04.05, 19:00
      wyborcza sra w portki bo odkryła ,że abp.Dziwisz to nawizjmy go "radiomaryjny"
      a więc jak będzie w Poslce to nie będzie tak wesoło dla pani Gazety Wyborczej i
      dodatku GW - Tygodnika Powszechnego dlatego właśnei GW zmienił aton o
      abp.Dziwiszu
    • turbogenerator Nie lubie spekulacji 21.04.05, 20:12
      To takie tuzinkowe i zbedne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka