naf-naf
21.04.05, 21:26
Zaryzykuje jeszcze jednego wtracenia sie, choc coraz bardziej topnieje mi nadzieja na jakiekolwiek zrozumienie. Napisales, ze rownouprawnienie jezykowe zagraza ukrainskiemu? To doskonale uzasadnienie w przypadku kazdej dyskryminacji! Jej przedmiot zawsze"zagraza", wiec od niego trzeba "bronic sie". Juz to tylko zaklada logike gwaltu, walki, konfliktu.Uzasadniasz to przez domnienana "rusyfikacje" i dazenie do skorygowania jej wynikow? Ten dowod jest chybiony dlatego chociazby, ze rozmawiamy teraz o prawach Rosjan w miejscach ich stalego zamieszkania i przewagi ilosciowej.Choc ten argument o "rusyfikacji" zasluguje tez bardziej merytorycznego rozpatrzenia.Jezyk ukrainski , jak jezyk literaturnu dopiero sie ksztaltowal w czesie, kiedy rosyjski byl niekwestioniwanym jezykiem duzych miast i ich kultury.Ukrainski byl /i jest lansowany/ przez "narodowo-swiadoma" inteligencje i elity, ktore nawet teraz ,nie mowiac juz o przeszlosci, stanowia agresywna MNIEJSZOSC, ktore maja ambicje uksztaltowac wedle swoich upodoban bierna WIEKSZOSC. Przewaga rosyjskiego powstala w sposob naturalny i samorzutny. I choc nie mozna negowac pewnych posuniec wladz Rosji i ZSRR, nie przekonuje mnie to do pogladu, ze sytuacja jezykowa jest konsekwencja gwaltu i przymusu.Tak masowe procesy nie moga byc wynikiem sztucznych zabiegow.Masowe przejscie na rosyjski z gwary chlopskiej /wcale nie literaturnego ukrainskiego/ mozna wytlumaczyc tym, ze to bylo procesem naturalnym ,samorzutnym i dobrowolnym-procesem przejecia przez masy chlopskie kultury miasta wraz z jego jezykiem w trakcie URBANIZACJI. Ostatnia jej wieksza fala miala miejsce za Brezniewa wlasnie. Piszesz, ze na Ukrainie sa rosyjkojezyczne gazety, ksiazki, plyty, gry komputerowe? Tak, zabronic wszystkiego naraz byloby problematyczne! Mi chodzi wylacznie o tendencje,o odbior tego jak "zagrozenia", chec ograniczenia i w perspektywie wyparcia tego.Ja nie wierze w skutecznosc tych zabiegow i nie boje sie za jezyk rosyjski.Natomias na poleconym przeze mnie forum mozna zobaczyc skutki tych usilowan dla poszczegolnych mieszkancow Ukrainy.Sadzac po stylistyce, wypowiadaja sie tam inteligentni ludzie, lecg JUZ kompletni analfabeci! Za te 15 lat zdazyli stracic jedna z podstawowych cech ludzi kulturalnych!Sa tez tam swiadectwa o przepisywaniu sie rdzennych Rosjan Ukraincami dla zabiespieczenia na przyszlosc.Czy nie sluzy to kolejnym swiadectwem panujacej w kraju atmosfery, juz niedalekiej psychologicznego /narazie/ terroru.Pozostaje wobec tego przy swoich watpliwosciach co do uczciwosci ukrainskiej statytyki, do ktorej masz takie zamilowanie!Nie jest uczciwsza od radzieckiej.Odwrotnie.Innym ciekawym watliem tantego forum jest proponowane przestawienie ukrainskiego na pisownie lacinska.Demonstruje to tak "szacunek" do wlasnej historii i kultury, jak tez i dazenie do dalszego wyobcowania duzej czesci ludnosci przez sztuczne potegowanie roznic kulturowych. Dales do zrozumienia, ze Rosjanie na Ukrainie nie maja prawa domagac sie traktowania siebie narowni z Walonami w Belgii lub Szwedami w Finlandii.Wlasnie dlatego, ze jest ich ZBYT DUZO! Ciekawe rozumowanie! Jak kogo jest wiecej, upowaznia to do ogaraniczenia jego praw, bo "zagraza"! Czy nie jest to otwartym przyznaniem sie to do usprawiedliwienia zamiarow wynarodowienia DUZEJ CZESCI Rosjan, skoro sugeruje sie powziecie celu spowodowania tego BY ICH STALO MNIEJ? Wspomniales o pojeciu "narod polityczny".Nie mowiac juz o tym, ze dotychczas bylo to raczej poboznym zyczeniem, czy powaznie utrzymujesz , ze powyzsze rzeczywiscie sprzyja takiego "narodu" ksztaltowanie? To dziwne rozumowanie! Zwykle dyskryminowany kontyngent, badz to murzyni z RPA lub "aliens" w Baltii,sa z zalozenia z "narodu politycznego" wylaczani. Dyskryminacja jak sposob takiego "narodu" utworzenia- to wynalazek ukrainski! Wiec nie zdolales mnie przekonac, ze na Ukrainie dazy sie do czegos innego, niz wzmocnienie przez gwalt nie przystajacego do sytuacji narodowosciowej unitarnego panstwa monoetnicznego przez "przeksztalcenie" samoswiadomosci mieszkancow nieslusznego pochodzenia. Teraz ,na zakonczenie. Pisze to wszystko w smutnej swiadomosci zupelnej jalowosci swego wysilku.Nawolywanie do rownego i sprawiedliwego traktowania Rosjan sa na tym forum powodem wylacznie do szyderstw.Proby uprzedzenia o mozliwych skutkach tego stosunku sa tu odbierane jak pogrozki, wywolujac tylko kolejne strumienie obelg.Przyjete tu jest urawiedliwiac sie przez domniemane i rzeczywiste braki i wystepki Rosji i Rosjan. Chodzi wiec o zadze kary i zemsty.Rozumiem to i przyjmuje. Nie aprobuje tylko odwolanie sie do jakichkolwiek "wartosci", "prawa" i "sprawiedliwosci", kiedy chodzi wylacznie o sile. Chec silowego wykorzystania czasowej slabosci Rosji.Uzasadnianej przez rozne budujace statystyki, dowadzace jej liczne problemy.Wobec tego uniewazniaja sie tez wszelkie zarzuty pod adresem Rosji, skoro domaga sie d tegoz, co Rosji, slusznie lub nie, zarzuca sie w przeszlosci..Chodzi wiec o swiadome dazenie do wrogosci i konfliktu.Troche smiesznie wygladaja wobec tego zadania jakichkolwiek prosb o wybaczenie wysuwanych pod adresem Rosjan.Zreszta, wysuwane sa wcale nie w celu uzyskania przeprosin/starczy, mam nadzieje,zrozumiec,ze w tych warunkach robia sie niedorzecznoscia/, lecz w celu podbudowania wlasnej nienawisci.