Dodaj do ulubionych

Watykan potępia klonowanie

21.05.05, 22:06
To fanatyczne czarne dranstwo chce, zeby dla jego dogmatow ludzie sie meczyli.
Nie dla: rozwodow, srodkow antykoncepcyjnych, prezerwatyw przeciw AIDS,
aborcji, klonowaniu zarodkow (ktore sie nijak maja do czlowieka), pomocy w
samobojstwie osobom bardzo cierpiacym.
Na Zachodzie sie od czarnych odcinaja, ale Polakow JPII oglupil do
nieprzytomnosci.
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Watykan potępia klonowanie 21.05.05, 23:02

Naukowcy podkreślają, że nie klonują zarodków ludzkich w celach reprodukcyjnych.
      Mają natomiast zamiar uzyskiwać z nich komórki macierzyste zdolne naprawiać
      tkanki i narządy uszkodzone w wyniku urazu lub choroby, jak np. choroby
      Alzheimera czy Parkinsona.

Ilekroć pojawia się temat komórek macierzystych, tylekroć naukowcy pomijają
      milczeniem pewną "niezręczną" kwestię. Co się dzieje ze sklonowanymi zarodkami
      po uzyskaniu niezbędnego materiału naprawczego?

Jeśli udało się sklonować owcę, to i ludzki zarodek jest potencjalnym dorosłym
      osobnikiem. Naukowcy mowią o chorobach Alzheimera i Parkinsona, bo tak
      postawione sprawy nie działają zbyt silnie na wyobraźnię szarego pożeracza
      hamburgerów. Ale wyhodowanie klona marudy (tragedia) i poddanie go
      przyspieszonemu wzrostowi, w celu dostarczenia niniejszemu marudzie nowych
      nerek, wątroby i serca (w innych wypadkach - rąk, nóg lub skóry) by mógł dalej
      prowadzić swój rozrywkowy tryb życia - to już wygląda makabrycznie.

Intensywność tych badań wskazuje na silny ich sponsoring - a więc popyt. Po co
      gwiazdy filmowe mają sobie przeszczepiać na twarz, szyję czy cycki skórę z dupy,
      jeżeli mogą obedrzeć ze skóry klona? Jak takiego klona doprowadzić do stanu
      dorosłości (żeby skóry starczyło), by przypadkiem się nie obudził i nie
      napyskował czegoś o prawach obywatelskich? Uszkodzić mu mózg i zamienić w
      warzywo na specjalnej fermie klonów?

• baikadent Re: Watykan potępia klonowanie 21.05.05, 23:13
        święta racja. Ale masy będą zalewane nazwami chorób czy stanów i zarzucane
        opiniami "ekspertów" jak to ozdrowiejemy/odmłodniejemy etc. Nie mam spiskowej
        teorii dziejów, ale w takich sytuacjach warto zadać niewinne pytanie: kto
        sponsoruje te badania?
        Zreszta mnie zawsze jak o tym czytam nie wiedziec czemu :-)) przypomina się
        "Nowy Wspaniały Swiat"
    • jjjjjjjjjj2 A ja potempiam Watykan 22.05.05, 00:36
      Klonowanie ludzkich narządów mogłoby być doskonałym wyjściem dla ludzi którzy
      np. nie posiadaja nerek itp. Watykan powołuje sie na etyke i moralność zakazując
      klonowania. A czy jest moralne i etyczne skazywanie ludzi na cierpienie i
      odmawianie im badań w celu leczenia tego co teraz jest nieuleczalne albo trudno
      i drogo uleczalne?
      • kajmakan Sprawa jest dyskusyjna ale nie dla chorych. 22.05.05, 01:09
        Nie ma natomiast wątpliwości,że nie pisze się "potempiam" tylko "potępiam".
    • arahat1 [...] 22.05.05, 08:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • roman.kalin Re: Watykan potępia klonowanie 22.05.05, 09:56
      Kosciół katolicki i Watykan w okresie całej swej historii sprzeciwiali się
      postępowi ale po kryjomu,obłudnie ją wykorzystuja; najleprzy przykład był przy
      leczeniu Papierza Wojtyły. Ale co dozwolone dla prawie "boga" papierza, grzechem
      jeta dla maluczkich, zniewolonych i otumanionyzch. Coraz biedniejsza jest
      przez ten kler Polska!
    • katolik_polski1 TY ROMUS POLSKI GRAMATYKA TRUDNY JEZYK 22.05.05, 10:10
      Popatrz co robia konserwatysci w USA.
      Bush tez chce ograniczyc klonowanie.
      A co na to rabini ?
      • chory_na_sla Re: TY ROMUS POLSKI GRAMATYKA TRUDNY JEZYK 22.05.05, 16:04
        Umieram na SLA. Dla mnie, choć wiem, ze szanse na doczekanie takiej terapii
        jest w moim przypadku praktycznie rowne zero, jest to moze jedyna nadzieja.
        Zapewniam Was, ze w obliczu takiej choroby i wielu wielu innych, ględzenie o
        wartości życia ludzkiego od momentu zdjęcia spodni jest bez sensu. A wiara w
        boga też ulegnie wtedy przewartościowaniu.
        Pozdrawiam
        umierający na sla
    • juras_z_berlina1 Glupoty wypisujesz, wsciekly ateisto! 22.05.05, 15:59
      obcy444 napisał:

> To fanatyczne czarne dranstwo chce, zeby dla jego dogmatow ludzie sie meczyli.
      > Nie dla: rozwodow, srodkow antykoncepcyjnych, prezerwatyw przeciw AIDS,
      > aborcji, klonowaniu zarodkow (ktore sie nijak maja do czlowieka), pomocy w
      > samobojstwie osobom bardzo cierpiacym.
      > Na Zachodzie sie od czarnych odcinaja, ale Polakow JPII oglupil do
      > nieprzytomnosci.

Pitolisz niesamowite farmazony, kretynie!
      Twoja nienawisc do Kosciola zaslepila cie tak dokumentnie, ze (jak zreszta
      kazda nienawisc) odebrala ci chyba rozum...

Zupelnie przypadkowo sluchalem dzisiaj rano wywiadu z czlonkiem niemieckiej
      komisji etyki (ateista z SPD!), ktory wyjasnil kilka prawd, dotyczacych
      ostatnich "osiagniec" koreanczykow.

Po pierwsze trzeba bylo zaplodnic setki jajeczek, aby sie wreszcie udalo.
      Reszta zarodkow zginela.

Po drugie uzyskane klony ludzkie zostaly tak zmanipulowane genetycznie, ze nie
      byloby mozliwe rozwiniecie sie normalnego zycia, co posluzylo za "humanitarnie"
      brzmiacy argunent, ze jednak nie manipuluje sie ludzkim zyciem, a jedynie
      jakimis tam abstrakcyjnymi, pozbawionymi mozliwosci samodzielnego
      zycia "komorkami". Niestety to jest zwykle mydlenie oczu; nawet zywego juz
      czlowieka nauka moze do tego stopnia "zmanipulowac", ze nie bedzie on w stanie
      dalej samodzielnie zyc i stanie sie conajwyzej rezerwuarem organow do
      przeszczepiania! Podobnej manipulacji dokonali koreanczycy. Dla "odzysku"
      komorek pierwotnych, "unieszkodliwili" genetycznie ludzkie plody w taki sposob,
      aby nie byly one zdolne do zycia! BAAAARDZO TO HUMANISTYCZNE!!!!!

Po trzecie odzysk komorek pierwotnych NIE GWARANTUJE absolutnie powodzenia!
      Mozliwosc ich degeneracji w organizmie chorego, do ktorego mialyby byc
      wszczepione, jest prawie ze nieunikniona, a fakt ich nieodrzucenia (akceptacje
      jako wlasne) jeszcze pogarsza cala sytuacje. Aby bowiem komorki pierwotne
      rozwijaly sie tak, jak tego potrzebuje organizm, czyli zastepowaly chore lub
      uszkodzone, musza one "nauczyc sie" jeszcze "pozozumiewac" z calym organizmem,
      musza mu sluzyc i wykonywac polecenia centralnego ukladu nerwowego, co wcale
      nie jest zagwarantowane!!!
      Brak tejze komunikacji moze powodowac "uniezaleznienie sie" wszczepionych
      komorek i w efekcie powstanie raka!

Niemiecki naukowiec (i lekarz!), o ktorym wspomialem na wstepie przedstawial
      sprawe w ten sposob, ze aby w ogole moc w przyszlosci leczyc komorkami
      pierwotnymi, potrzebne sa badania (i pozytywne rezultaty) nad komunikowaniem
      sie komorek miedzy soba, a w tej dziedzinie nauka wie jeszcze bardzo niewiele!
      Do badan takich wykorzystywane moga byc z powodzeniem komorki pobrane z
      organizmu czlowieka chorego (po niemiecku: Adultzellen), co jest przy tym
      absolutnie zgodne z etyka; ten lekarz zarzucil wrecz panstwom zachodnim, iz
      popieraja klonowanie TYLKO ze wzgledu na ewentualne PATENTY na strickte
      techniczne metody tego procederu, bez brania pod uwage watpliwosci etyczno-
      moralnych! Wiekszosc krajow zachodnich boryka sie z poteznymi problemami
      gospodarczymi, a na odsprzedazy patentow moznaby zdrowo zarobic, wiec na bok
      ida wszelkie objekcje!
      Wywiad ten przeprowadzono w zwiazku z hura-optymistyczna reakcja tutejszego
      super-ekonoma, kanclerza Schrödera, ktoremu grunt usuwa sie spod nog i ktory
      gotowy bylby podpisac cyrograf z samym diablem, aby utrzymac sie przy wladzy
      nastepna jeszcze kadencje...

Jak wiec widzisz, agresywny, wsciekajacy sie ateisto, sprawa nie ma nic
      wspolnego z "mieszaniem czarnych", ale z bezwzglednoscia uzaleznionych od
      dochodow za wszelka cene bogatych krajow, ktore gotowe sa "produkowac" bez
      ograniczen unieszkodliwione wszesniej ludzkie embriony, dla absolutnie
      niepewnych rezultatow, ale za to dla swietnie sie sprzedajacych patentow z
      zakresu tzw. "bio-technologii"...

Juras
      • chory_na_sla Re: Glupoty wypisujesz, wsciekly ateisto! 22.05.05, 16:13
        moze i masz racje ... ale ze swojego punktu widzenia. Ja gdy bylem zdrowy
        myslalem dosc podobnie. W obliczu sla, parkinsona ,sm, raka, paralizu itp twoje
        poglady sa jednak pogladami zdrowego czlowieka, ktory sadzi, ze takichchorob
        nie ma lub sa wynikiem grzesznego zycia. A ja cie zapewniam, ze my chorzy
        jestesmy gotowi podjac te eksperymenty na wlasnym ciele. Nawet gdybysmy juz
        mieli sie nie obudzic.
        pozdrawiam
        chory na sla
        • juras_z_berlina1 Re: Glupoty wypisujesz, wsciekly ateisto! 22.05.05, 17:20
          chory_na_sla napisał:

> moze i masz racje ... ale ze swojego punktu widzenia. Ja gdy bylem zdrowy
          > myslalem dosc podobnie. W obliczu sla, parkinsona ,sm, raka, paralizu itp
          twoje
          >
          > poglady sa jednak pogladami zdrowego czlowieka, ktory sadzi, ze takichchorob
          > nie ma lub sa wynikiem grzesznego zycia. A ja cie zapewniam, ze my chorzy
          > jestesmy gotowi podjac te eksperymenty na wlasnym ciele. Nawet gdybysmy juz
          > mieli sie nie obudzic.
          > pozdrawiam
          > chory na sla

Sluchaj,
          nawet nie wiesz, jak Ci wspolczje! Gdyby to mialo uratowac Ci zycie, zgodzilbym
          sie nawet na eksperymenty na moim wlasnym ciele, wierz mi!

Ale to nie jest tak, ze przez okaleczenie ilus tam tysiecy czy nawet milionow
          embrionow (zakladajac, ze klonowanie zostanie usankcjonowanie)NA PEWNO mozliwy
          jest ratunek dla takich jak Ty! Wiedza na temat medycznego wykorzystywania
          komorek macierzystych jest jeszcze w absolutnych powijakach i ani Ty ani ja,
          czy nawet mlodsi ode mnie (mam 56 lat) jakichs przelomowych rezultatow z
          pewnoscia sie nie doczekamy. Wszystko obraca sie narazie w sferze teorii,
          przypuszczen, i "poboznych" zyczen, wiec prawde powiedziawszy nie mozemy w tej
          chwili stawiac tego problemu jako NAS dotyczacego, jako jakas szanse lub jej
          zaprzepaszczenie, ktore spowoduje iles tam "niepotrzebnych" smierci!!!

Poza tym, powiem ci calkiem szczerze, ja sie w moim wieku tak naprawde smierci
          juz NIE BOJE! Nieraz zastanawialem sie, co by sie stalo, gdybym jutro, za
          tydzien czy miesiac dowiedzial sie o wlasnej neuleczalnej chorobie, jakbym
          zareagowal i wierz mi bardziej martwiloby mnie, ze inni (zona, dzieci,
          rodzenstwo) cierpieliby z tego powodu, musieliby sobie jakos sami dawac rade,
          niz moj ewentualny strach przed czekajacym mnie cierpieniem i rychla smiercia.
          Umrzec wszak musimy kiedys wszyscy i jak tak pomyslec, coz to za roznica, czy
          ktos umrze 5-10 lat wczesniej czy pozniej? A poza tym jestem czlowiekiem
          gleboko wierzacym...

Moja ostra (moze za ostra) riposte skierowalem do czlowieka najwyrazniej
          opetanego nienawiscia do Kosciola, ktory nie przepusci okazji, zeby
          nan "zwymiotowac"...
          Nie obchodzi go ani dlaczego Kosciol jest przeciwny nieograniczonym
          eksperymentom na ludzkich embrionach, ani nawet czy takie eksperymenty maja
          jakis sens. Najwazniejsze "dokopac czarnemu"!

Nielegalny proceder kupowania (za bezcen!) organow przez bogatych pacjentow od
          biedakow w krajach trzeciego swiata (najczesciej od dzieci, ktorym pobiera sie
          nerki, czesc pluc czy watroby) budzi powszechne potepienie i nawet chyba Ty sam
          nie zgodzilbys sie na tego typu "handel", aby uratowac swoje zycie, a przeciez
          takie hodowanie embrionow-warzyw, z ktorych bedzie mozna pobierac dowolne
          komorki (narazie jedynie w teorii) leczace nieuleczalnie chorych, to przeciez
          prawie ze to samo, a ze wzgledu na wysokie koszty i drogie patenty (pisalem o
          tym!) i tak przeznaczone bedzie ewentualnie jedynie dla wybranych! Dla
          nadzianych forsa, pozbawionych skrupulow egoistow, ktorzy w nosie maja
          wszelkiego typu moralno-etyczne objekcje!!!
          To oni lobbuja tych naukowych szarlatanow w bialych kitlach, to O NICH TU
          CHODZI, a nie o Ciebie albo mnie! To zastawianie sie "dobrem ludzkosci"
          i "humanitarnymi przeslankami" ma jedynie rozwodnic argumenty przeciwnikow tych
          nieograniczonych eksperymentow, ma im nadac ludzkie oblicze!

Sle serdeczne pozdrowienia

Juras
          • mlodybo Re: Glupoty wypisujesz, wsciekly ateisto! 24.05.05, 18:07
            gdyby ludzkosc nie probowala badac rzeczy ktore sa narazie nie osiagalne to
            mysle ze nadal bysmy z maczuga za mamutami ganiali
      • chestburster A kogo obchodzi pieprzenie niemieckiego idioty??? 14.06.05, 20:14
        Jakis niemiecki naukowiec niech sobie pieprzy o badaniach prowadzonych w
        Niemczech a nie wtraca sie do Wlk. Brytanii czy Korei Poludniowej....

Cale szczescie ze glowne badania sa prowadzone w krajach badz to protestanckich
        badz w ogole niechrzescijanskich: Korea Poludniowa, Singapur, Japonia, Chiny,
        Izrael, Indie, Wlk. Brytania i czesciowo USA.....
    • heraldek [...] 22.05.05, 20:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dumny_z_czewy Re: A gdyby tak Wojtyle sklonowali ... 24.05.05, 21:06
        Weź człowieku się zamknij jak nie masz nic do powiedzenia. Jak chcesz se kogoś
        poobrażać to zacznij może zacznij od jakichś zbrodniarzy, a nie od największego
        Polaka.
        Co do samego tematu, faktycznie godny dyskusji. Cóż ja nie potępiam tej metody
        leczenia, ale też nie oczekuję, żeby Watykan ją zaakceptował. Religia
        chrześcijańska potępia klonowanie i nie można liczyć, że kościół nagle zmieni
        podejście do sprawy. Zmiana stosunku do klonowania wiązałaby się ze zmianą
        stosunków do takich spraw jak aborcja, eutanazja, śluby homoseksualne itp. A
        akceptacja tych zjawisk byłaby prawdziwą tragedią...
        • heraldek Czy najwiekszy Polak, bo go tak okrzyknieto.... 25.05.05, 01:25
          dumny_z_czewy napisała:

> Weź człowieku się zamknij jak nie masz nic do powiedzenia. Jak chcesz se
          kogoś
          > poobrażać to zacznij może zacznij od jakichś zbrodniarzy, a nie od
          największego
          > Polaka.

Groteskowy to narod, ktory stawia na pedestaly tylko ideologow, demagogow,
          wierszokletow i innych lunatykow....od tej ideologii i demagogii
          ten narod calkowicie zdurnial....
          • vegeta666 Re: Czy najwiekszy Polak, bo go tak okrzyknieto.. 14.06.05, 20:00
            >Groteskowy to narod, ktory stawia na pedestaly tylko ideologow, demagogow,
            wierszokletow i innych lunatykow....od tej ideologii i demagogii
            >ten narod calkowicie zdurnial....

zgadzam się całkowicie z tobą
            tych oszołomów (na czele z giertycherm i kaczyńskim) wysłał bym na sybir
            w dzisiejszych czasach genetyka to potęga świętego postępu który jak grom na
            niebie oświeci cały świat swoimi promieniam.
            Nieda się go zatrzymać prawda jest taka że ludzie staną się bogami i przestaną
            wierzyć, z redztą jest to w naszym DNA , ludzie się doskonalą świat się
            doskonali
            z epoki na epokę zaczeło się od płomienia, potem koło, teoria kopernika, teoria
            ewolucji, teoria względności, nanotechnologia(jeszcze w powijakach)
            nieśmietelność to jest cel odwieczny naszej ludzkości, jest on świętym gralem
            do kórego ludzie dążyli długo przed "naszym kochanym" (w dużym cudzysłowie)
            chrześcijaństwem. Dązyli do tego poprzez odpowiednie odzrzywianie się, nie był
            to dla nich przywilej od boga. W naszej chrześcijańskiej europie, ludzie dążyli
            do otzymania złota, bardzo moralny cel.
            A poza tym to nie tylko nieśmiertelność, jako najważniejszy cel klonowania
            zyskamy, ale poza nimi szanse zyskają ludzie nieuleczalnie chorzy(jak pisali
            moi mądrzy poprzednicy).
            Ale niestety jak to często bywa głupota najczęściej dominuje, pomagają jej
            media i durni krzykacze jak i politycy
    • chestburster To niech sobie watykance potepiaja......... 14.06.05, 20:07
      ....ja ich generalnie mam w glebokim powazaniu.

Poza Polska, Wlochami i kilkoma innymi katolickimi kraikami to watykanskiego
      gledzenia na temat nauki nikt nie slucha.

Samoloty to tez niemoralne wynalazki, najlepiej gdybysmy nadal mieszkali w
      jaskiniach.

NIECH ZYJE KLONOWANIE, BIOTECHNOLOGIA & INZYNIERIA GENETYCZNA!!!!

F**K VATICAN!!!!!!!!!
    • chestburster Przyglupom z Watykanu totalnie odjebalo..... 14.06.05, 20:15
      ...tu juz trzeba uzywac ostrego jezyka gdyz wtracanie sie religii do nauki to
      zbrodnia porownywalna z ludobojstwem.....

F**K VATICAN...
    • chestburster A kto w ogole sluch watykanskiego pieprzenia???? 14.06.05, 20:17
      poza Polska, Ameryka Lacinska i kilkoma innymi?????

Ciekawe jak Watykan chce wplynac na Wlk. Brytanie czy Koree Poludniowa, nie
      mowiac o Izraelu, Singapurze czy Chinach.....
    • otawszczyk I bardzo slusznie ze zabrania, wyobrazcie 15.06.05, 02:28
      sobie 25 Glempow, 48 Rydzykow i 32 Jankowskich na procesji bozego ciala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka