maruda.r 22.05.05, 15:54 Wilhelm von Gottberg oskarżył w niedzielę o ludobójstwo kraje odpowiedzialne za przymusowe wysiedlenie Niemców po drugiej wojnie światowej ************************** Kretyn! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kulczyk Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 16:00 Niemiecka hydra podnosi łeb... Mam nadzieję, że do władzy nie dojdzie faszysta Stoiber, który takie zachowania pochwala. Odpowiedz Link Zgłoś
wylkot Re: Ci co uciekli przed Armią Czerwoną też wysied 22.05.05, 18:13 > Ci co uciekli przed Armią Czerwoną też wysied... mnie tez to bardzo interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Oczywiscie.. Dla rownowagi: kazde miejsce kazni 22.05.05, 18:38 i przestepstw niemieckich musi byc nazywane po imieniu. A wiec: przestepstwa dokonali Niemcy a nie narod z Marsa, hitlerowcy; Nazwisko dowodzacego, numer jednostki i miejsce jednostki w Niemczech. To musza byc absolutnie konkretne informacje, zeby nikt nie mial cienia watpliwosci co do tego, ze to wlasnie byli Niemcy. Robienie takich unikow, jak prez. Kwasniewski w czasie obchodow z okazji 60- lecie zakonczenia II WS, ktory w swojej wielkiej mowie nie uzyl ani razu slowa N I E M C Y, swiadcza tylko i wylacznie o potwornym tchorzostwie i zaklamaniu polskiego prezydenta. W takiej sytuacji popieranie obecnosci Niemcow w ONZ Radzie Bezpieczenstwa jest absolutnie sprzeczne z polska racja stanu. Trzeba wszystko zrobic, aby Niemcy nie byly w RB. Niemcy moga np. reprezentowac Europe w RB, ale jest olbrzymia roznica. Rowniez trzeba bardzo dobrze pielegnowac pamiec zamordowanych w czasie II WS. Niemcy spekuluja, ze za jakies 10-15 lat sytuacja uspokoi sie... w tym sensie, ze pozostanie tylko centrum ludobojstwa popelnionego na Niemcach ... Niemcy twierdza, ze wyplacili Polakom rekompensaty za zniszczenia wojenna. Otoz nie. Dlatego jest w tej chwili przedstawinie Niemcom absolutnie pelnego rachunku zniszczen i strat, niezaleznie od tego, czy dojdzie do wyplaty odszkodowan. W ten sposob przynajmeniej powstanie dokumentacja po tych przestepcach. Odpowiedz Link Zgłoś
superpole SZWABOM SIE WE ŁBACH JEBIE. 23.05.05, 06:54 Jak to po staropolsku powiedziałby Kochanowski. Odpowiedz Link Zgłoś
ahart Re: Oczywiscie.. Dla rownowagi: kazde miejsce kaz 22.05.05, 23:24 Racja. Niemcy twierdzą, że wypłacili odszkodowania. Kto z ludności Warszawy dostał choćby grosz odszkodowania za zburzone domy, utratę najbliższych, utratę całego mienia? Moi rodzice musieli iść pieszo do Pruszkowa, wynieśli z domu tyle, ile dało się unieść. Utracili dorobek całego życia. Po drodze jeszcze uchodźców obrabowywano z cennych rzeczy pod pozorem kontroli. Podobno po wojnie robiono rejestr strat, poniesionych przez ludzi. Co się z nim stało? Kiedy w prasie niemieckiej pisano o krzywdzie wypędzonych, próbowałem odpisywać, uprzejmie i rzeczowo, przedstawiając los mieszkańców Warszawy po Powstaniu. Np. do Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dziękowano mi uprzejmie za list, ale nigdy go nie zamieszczono. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: 2.5 miliona gadow niemieckich - to za malo! 23.05.05, 17:30 Odpowiadam do "fritz.fritz". Dziekuje, dobrze napisales. Czy moge zapytac, dlaczego pseudo masz "fritz.fritz"? Napewno masz swoja racje. Dziekuje, ze odwarzyles sie napisac, ze NIEMCY dokonali potwornych zbrodni przed i po IIWS. Nie mam zadnego cienia watpliwoci. Te gady, maja tupet "zadac odszkodowani" za ich cierpienia. Ja bym im wszystkich poobdzieral ze skory i powiesil na tym samym haku (mam nadzieje wyprodukuja odpowiednio mocny). To, ze te gady niemieckie, podnosza glowy jak Hydra - to nic nowego. W okolicy gdzie mieszkam, nad morzem srodziemnym, jestem wlascicielem w urbanizacji 20 wlascicieli. Na moje nieszczescie, duzy procent wlascicieli sa Niemcy, prawdziwi Niemcy przez duze "N". Sa to ludzie w wieku 70 - 80 lat. Mozesz mi wierzyc lub nie - ale te szwaby zachowuja sie identycznie jak za czasow III Reich. Kiedy "wywachali" , ze jestem Polakiem, usilowali mnie kompresowac ich typowa "maszyna niemiecka". Zapomnieli, ze Polak nie da sobie dmuchac w kieszen. Obserwujac tych ex-hitlerowskich pomiotow - jestem coraz wiecej upewniony, ze ta nazistowska zaraza, nigdy sie nie zmieni. Najlepsze dowod, beszczelne zadania o "odszkodowanie" dla WYPEDZONYCH, poszkodowanych FRYCOW. Polska powinna, na nowo otworzyc i odnowic ex-obozy koncentracyjne, uruchomic komory gazowe - i hop do pieca tych wszystkich szwabow co zadaja "odszkodowan" . Pojada z dymem, niech potem nawet wymysla "Niemoholclast" , wcale nie bedziemy musieli ich przepraszac. Obecne Niemcy nie powinny miec zadnego prawa bycia w RB, utrzymywania armii, brac udzial w konfliktach wojskowych. A, ze Polacy powinni na nowo przedstawic zadania odszkodowaniowe - jest genialnym pomyslem. Osobiscie, bylem wiezniem Oswiecimia, zdarzalo sie, ze katolickie rodziny tez korzystaly z tego "senatorium" (w koncu religia nie jest wazna) - i moge cie zapewnic, jakos do dnia dzisiejszego GROSZA odszkodowania nie otrymalem, chociaz wymordowali moja cala rodzine. jestem pewien, ze rozumiesz dlaczego tak pluje na szwabow. Uwarzam, ze przedstawiciele naszego rzadu powinni przestac byc tchorzami i mowic otwarcie, ze to NIEMCY byli hitlerowcami, a nie odwrotnie. Jeszcze raz dziekuje za twoja odwazna i szcxzera polska wypowiedz. Juz cie widze z tymi moimi szwabskimi sasiadami? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marilicia Re: 2.5 miliona gadow niemieckich - to za malo! 23.05.05, 20:07 > Obecne Niemcy nie powinny miec zadnego prawa bycia w RB, utrzymywania armii, > brac udzial w konfliktach wojskowych. Obecne Niemcy sa panstwem demokratycznym, panstwem prawa. W Polsce organy wladzy wspolpracuja z bandytami. Dzisiejsza generacja Niemcow nie ma nic wspolnego z IIWS. Partie nacjonalistyczne w Niemczech osiagaja mniejsze wyniki niz nacjonalisci w Polsce. Antysemityzm w Niemczech jest potepiany - w Polsce kwitnie. Nie wiesz o czym piszesz, bo podchodzisz do tematu emocjonalnie - nie dziwie sie Tobie po przejsciach twojej rodziny. Ale zastanow sie co piszesz, bo dzisiejsze Niemcy to nie III rzesza. Slowa ziomka byly zbyt ostre, ale nikt nie moze Niemcom zabronic pamieci o swoich ofiarach. Nie kazdy byl faszysta, jak i w Polsce nie kazdy byl komunista. Odpowiedz Link Zgłoś
brispol co ma piernik do wiatraka?Oddac ziemie Niemcom !!! 23.05.05, 09:12 Niemcy zaplacili za wywolanie II W.S. a kto zaplaci neimcom za ich krzywdy ??? Wlasciciel domu w Opolu czy Brzegu Opolskim mial tyle wspolnego z faszyzmem co nic !!!! Oddac ziemie i mienie zagrabione bezprawnie wlascicielom !!!!!!!!!!!!!!!! Brawo Wilhelm von Gottberg , macie pelne prawo domagac sie zagrabionego majatku i ziemi !!!! POPIERAM macie moj glos !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: co ma piernik do wiatraka?Oddac ziemie Niemco 23.05.05, 17:32 Widac, ze jestes jednym z tych niemiaszkow, szwabskich gadow. W d...e ci nakopac i popedzic do komory gazowej. Odpowiedz Link Zgłoś
efg SS wypedziło najwiecej Niemców , nie kto inny 24.05.05, 09:56 Wywalali ich z terenów okupowanycn siłą. Pamietam te ciagnące sie dniami i nicami wozy uciekinierów. Wiec niech najpierw sami sie rozlicza z sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 16:02 > Kretyn! Dlaczego kretyn?? Wyobraz sobie, ze przychodza do ciebie pewnego dnia i kaza ci sie wynosic z mieszkania i wszystko zostawic. Jak bys sie czul? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 16:37 johngalt napisał: > > Kretyn! > > Dlaczego kretyn?? Wyobraz sobie, ze przychodza do ciebie pewnego dnia i kaza ci > sie wynosic z mieszkania i wszystko zostawic. Jak bys sie czul? ****************************** Masz problemy z historią? Toż Niemcy rozpoczęli wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
ogromnejadra Rozpoczęli, ale zmuszeni naszą mocarstwową polity 22.05.05, 16:41 ką niejakiego Becka. A potem było Jedwabne... Odpowiedz Link Zgłoś
loquin Re: Rozpoczęli, ale zmuszeni naszą mocarstwową po 22.05.05, 17:13 A co ma Jedwabne do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Hitlerowski pacholku 22.05.05, 18:17 jadra moze i masz ogromne, ale mozdzek i "ptaszka" bardzo malenkie... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Rozpoczęli, ale zmuszeni naszą mocarstwową po 22.05.05, 18:44 aha, szwaba paskudnego mamy na forum. Wlasciwie, to szkoda ze nie popelniono ludobojstwa; Oswiecim stal gotowy, niemieccy fachowcy byli do dyspozycji. Rosjanie powinni wpedzic 30 mln Niemcow do gazu. Polacy 6 mln. I wtedy mielibyscie racje. Co do Jedwabnego: przeprowadzony pod fachowym nadzorem niemieckim. Przedtem Zydzi z Rosjanami wymordowali i zeslali polska inteligencje. Dowodza jednostki zyje, byl przesluchiwany, ale za kazdym razem kiedy chodzi o szczegoly z calej akcji - Jedwabne nie byl jedyna wsia w ktorej organizowal igrzyska, cisnienie krwi idzie do gory, co jest niebezpieczne dla jego... zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Rozpoczęli, ale zmuszeni naszą mocarstwową po 22.05.05, 19:04 Droga ogromnejadra zbuduję sobie transterytorialny korytarz przez Twoją sypialnię Dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 A jak Ty byś się czuł? 22.05.05, 17:22 A jak Ty byś się czuł, jakbyś pewnego dnia zastał swój dom spalony i na Twoich oczach zabito by Twoich rodziców. A potem co byś czuł, jakbyś sam dostał kulkę w łeb od niemieckiego żołnierza. Pewnie wtedy byłoby Ci wszystko jedno, tak jak teraz. A teraz się zastanów, co mniej boli, zamordowanie Twojej rodziny czy wyrzucenie Cię z gospodarstwa? I tak potraktowano prusactwo humanitarnie, bo gdybyśmy mieli być uczciwi wobec siebie, to każdy powinien dostać kulkę w łeb za wszystkie cierpienia polskich rodzin i śmierć cywilów polskich. Przynajmniej nie byłoby teraz problemu z zachłannymi ziomkami, którzy nawet historię odwrócą, żeby tylko ściągnąć kasę. Wymordowani nie domagają się zadośćuczynienia i zwrotu majątku... Paranoja. Niemcy powinni z pokorą przyjmować prawdę o sobie, a nie robić z siebie ofiary. Wypędzeni zostali na własne życzenie, decydując się na wojnę i ryzyko przegranej. Polacy nie byli mordowani na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
historia_polski Re: A jak Ty byś się czuł? 22.05.05, 17:53 masz swiętą rację el-024. Faktycznie lepiej było niemieckiej hydrze ukręcić łeb i wywalić wszystkich "niemców opolskich" z Polski i zakazać wszystkim niemcom wjazdu do Polski. może byłby spokój, choc z nimi nigdy nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: A jak Ty byś się czuł? 22.05.05, 18:48 Niestety, wielkim patriotom Slaskim, walczacym o polski Slask, wyrzadzono rowniez olbrzymia krzywde. Zreszta, nieslaskim AKowcom rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
irek.gorczok Re: A jak Ty byś się czuł? 22.05.05, 18:19 Nic dodać, nic ująć. Być może największym błędem polskiej polityki była rezygnacja z proponowanej przez Piłsudskiego wojny prewencyjnej przeciwko Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: A jak Ty byś się czuł? 23.05.05, 00:41 to nawet nie byl blad Polski. Zadne z panstw zachodnich nie chcialo slyszec o takim rozwiazaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt No wlasnie, A jak Ty byś się czuł... 22.05.05, 22:53 Ci wysiedlani nie byli zolnierzami. Watpie nawet czy popierali Hitlera, wyborow tam od poczatku lat 30stych nie bylo. To tak jak ty bys musial odpowiadac za inwazje na Czecholowacje w 1968, no bo przeciez Jaruzel sie tam pchal. Odpowiedz Link Zgłoś
ssszymon Re: No wlasnie, A jak Ty byś się czuł... 22.05.05, 23:20 > Ci wysiedlani nie byli zolnierzami. Watpie nawet czy popierali Hitlera, wyborow > tam od poczatku lat 30stych nie bylo. To tak jak ty bys musial odpowiadac za > inwazje na Czecholowacje w 1968, no bo przeciez Jaruzel sie tam pchal. Hitler doszedł do władzy dzięki demokratycznym wyborom, w odróżnieniu od Jaruzela, a poza tym z dwojga złego czesi woleli Polaków od Ruskich(pomijając fakt że woleli by wszystcy pozwolili im żądzić się po swojemu) a najwięcej głosów dostał we wschodnich landach. Odpowiedz Link Zgłoś
klkak No pewnie, nie popierali! Daruj sobie te brednie! 22.05.05, 23:56 Wedlug Ciebie pewnie aktywnie walczyli z rezimem hitlerowskim - partyzantka, wysadzanie pociagow, likwidacja gestapowcow. Zaden z nich nie nalezal do SA i SS, nikt nie mial niewolnikow z Polski do pracy w gospodarstwach i wogole byli to krysztalowo czysci demokraci, lagodni i tolerancyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: No pewnie, nie popierali! Daruj sobie te bred 23.05.05, 01:02 > Wedlug Ciebie pewnie aktywnie walczyli z rezimem hitlerowskim - partyzantka, > wysadzanie pociagow, likwidacja gestapowcow Oczywiscie, ze nie, a dlaczego mieliby to robic??? Niektorzy z nas po prostu uwazaja, ze zycie jest za krotkie, zeby je marnowac na jakies tam "walki" i wolimy po prostu zyc z dala od jakis tam rzadow czy innych band. Odpowiedz Link Zgłoś
klkak No wiec siedzcie Niemcy cicho i pijcie piwo, 23.05.05, 01:54 ktore sobie wszyscy nawarzyliscie. I nie mowcie o zadnych "zbrodniach wypedzenia" bo zawdzieczacie je samym sobie. I rozliczajcie sie miedzy soba. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Wynosił bym sie jak najdalej -jako Niemiec !! 22.05.05, 17:39 A jeszcze jesli popierałem Adolfa to moich nastepnych 100 pokolen powinno trzymac aryjska mordke zamknięta> Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 21:52 ci wysiedlani po ustaniu działań wojennych nie zostawiali wszystkiego - w dodatku po przesiedleniu do Niemiec dostawali wszelką możliwą pomoc ; Polacy wysiedlani z Poznańskiego jesienią 1939 mieli tylko 15 min na zabranie rzeczy do jednej walizki ; Odpowiedz Link Zgłoś
daysleeper Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 23:35 Czułbym sie pewnie nie za fajnie, ale gdybym miał świadomość, ze to moi rodacy wybrali sobie Hitlera na swojego szefa, ktory to Hitler zapragnął władzy nad Europą (na początek) bo potrzebował przestrzeni zyciowej dla swoich obywateli, to wsadziłbym morde w kubeł i nie pisnął ani słowa. Trzeba było siedzieć na dupie a nie udawać panów Wszechświata, to by dalej w Breslau und Danzig była Rzesza, a tak... za swoje błędy i przestępstwa niemcy zostali ukarani, a rachunki historii wyrównane... I nie mówie, bynajmniej, że Niemcy do końca świata powinni się zapaść pod ziemie. To jest przeszłość. Pamiętamy, ale wybaczamy i żyjemy teraźniejszością i przyszłością. Żyjemy mentalnością ponowoczesnych Niemców i Polaków, urodzonych w drugiej połowie XX wieku, która jest inna niż mentalność przedwojenna. Doskonale zdaje sobie sprawe, że to całe zamieszanie to tylko biadolenie starych, niemieckich pacanów, którym sie przypomniało jak to fajnie było za Hitlera. To tylko niepotrzebne rozgrzebywanie ran, bo zarówno młodzi Niemcy, jak i Polacy, przyjmują przeszłość z pokorą, zrozumieniem, pamięcią, przebaczeniem i prośbą o przebaczenie. Takie są fakty do ku*** nedzy!! Mam 21 lat, jestem studentem i wiem co mówie! Nie mniej jednak szlak mnie trafił po przeczytaniu tego artykułu. P.S. z doświadczenia wiem ze zaraz zostane obrzucony obelgami, że jestem ukrytym komuchem czy coś w tym rodzaju, wiec mówie ze nie jestem do ch*** wafla! Odpowiedz Link Zgłoś
klkak Nie "moi rodacy" tylko "ja i moja rodzina"!!! 22.05.05, 23:58 Narod niemicki popieral Hitlera do ostatnich dni! Zadnego ogolnonarodowego buntu przeciw wladzy hitlerowskiej nie bylo - jedyny zamach na AH z 20 lipca 44 roku to nieudolny pucz garstki oficerow. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 16:04 Widzisz Willy, z pretensjami musisz się udać do niejakiego Adolfa H., byłego kanclerza III Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo ten Gottberg dobrze mówi! 23.05.05, 02:21 własnie powiedział, że Niemcy musiały się rozliczyć z tego co robiły w czasie wojny i z wysiedleń w czasie wojny prowadzonych. Oczywiście on uważa, że już to zrobiły, ale tak nie jest co wynika z niewiedzy, bo oni naprawdę są przekonani, że Polacy dostali pieniądze za szkody wojenne (saM TO KIEDYŚ SŁYSZAŁem z ust wypędzonej). A ponieważ słowo się rzekło, no to nalezy zadośćuczynić za szkody. Warszawaju zpoliczyła swoje straty na 40 mld euro, i jeszcze na dodatek jacyś prawnicy jak wszystko przeanalizowali to niespodziewanie zauważyli, że jest możliwość dochodzenia roszczeń. proponuję więc promować tego pana na kanclerza Niemiec, to wtedey pobudujemy sobie autostrad metro w każdym większym mieście, szybkie koleje i takie tam. Jest tylko problem. Trzeba sie śpieszyć bo 98% tych ludzi stoi na krawędi śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
me-e niemcy i rosja najbardziej ...poszkodowani 22.05.05, 16:05 ...w WWII...do czego prowadzi polska polityka lizania ))) ...chcesz bys soba glosuj na kaczynskiego ))) Odpowiedz Link Zgłoś
longinpaskudziak Wreszcie w Niemczech demokracja dojrzewa. 22.05.05, 16:27 Wreszcie w Niemczech demokracja dojrzewa. Co niektorzy Niemcy zaczynaja korzystac z wolnosci slowa i uwalniaja sie od petow politycznej poprawnosci. To z pewnoscia naszych liberalow i narodowcow ucieszy. Po uzyskaniu tak mocnego niemieckiego sojusznika jestem pewien, ze europejscy patrioci cala to socjalistyczna badne politpopowa wreszcze z Brukseli przegonia. Niemcy dojrzwaja powoli do roli wiernego amerykanskiego i polskiego sojusznika. Nie bedzie juz w przyszlosci problemu z jakimis tam oporami w przeprowadzeniu agresji na Irak czy innego dowolnego kraju. Brawo. Widze, ze Niemcy sie powoli ucza i te lewackie, pasyfistyczne brednie o zyciu w pokoju powoli pozostawiaja za soba. Tak trzymac dalej. Strategi polskiej polityki zagranicznej jest sluszna i przynosi powoli skutki. Nawet ruscy to wczesniej zrozumieli i po kilku latach dezorientacji porzycaja te ideologie pasyfistyczna. Niech zyje unilaterializm. Niech zyje Bush. Precz z ONZtem i tym mydleniem oczu polit- poprawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin Po co mieszasz Rosję w tę aferę? 22.05.05, 16:43 Ponoć logiczne myślenie jest Tobie dostępne, tak słyszałem. Pomożenie nasze jest w imieniu strategicznego partnerstwa z Rosją, USA i Europą Zach. (Francja, UK, Włochy) - powoli każdy debil powinien to zrozumieć. Aby mieć sojusz z Rosją, trzeba mieć sojusz z USA. Aby mieć sojusz z Europą Zach., trzeba mieć sojusz z Rosją i USA. Ukraina i Turcja są sojusznikami Niemiec, żadne tratata tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem+ 22.05.05, 16:13 No i kto teraz Polske przed hydra bronil bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz slepota , glupota czy dzialanie z premedytacja ? 22.05.05, 16:21 Pan Gottberg zapomnial o najwazniejszym winnym. O narodzie niemieckim , ktory calkowidzie wiadomie, dobrowolnie, legalnie i zgodnie z obowiazujacymi procedurami wybral sobie na szefa zbrodniarza. I potem popieral tego zbrodniarza.( z wyjatkiem tych kilku niemieckich antyfaszystw o ktorych niedawno wspominal Putin). Ale nie dziwie sie takim opiniom jak ta Gottberga. Sam niedawn uslyszalem z ust mlodego , wyksztalconego Austriaka stwierdzenie, ze Polska jest w zasadzie wspolwinna wybuchowi II wojny , bo nie potrafila wypracowac europejskiego kompromisu z Niemcami w sprawie Gdanska. No coz czasy sie zmieniaja a przy okazji zmienia sie historie. Niedlugo "zachodnioeuropejscy demokraci" dojda do wniosku ,ze Hitler byl OK a obroncy Westerplatte to pospolici bandyci. Odpowiedz Link Zgłoś
longinpaskudziak Re: slepota , glupota czy dzialanie z premedytacj 22.05.05, 16:30 Dlaczego nie! Jak wyszedl taki numer w Iraku to dlaczego nie mialby wyjsc podobny numer w Europie i w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Znów 1939 ? 22.05.05, 16:25 Historia sie powtarza. Kaczor judzi przeciw Rosji, więc zostajemy sami jak w 1939r, naprzeciw niemieckich roszczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
brynk niemieckie chamy ........ 22.05.05, 16:31 dlaczego nie zwróca sie do spadkobierców Jałty :Putina , Busha , Blaira ...żadając satysfakcji , - wstretne chamstwo pohitlerowskie , Odpowiedz Link Zgłoś
jarekl Ten jeden cytat wyjaśnia wszystko. Uwaga: 22.05.05, 16:33 CYT: Gottberg wyraził nadzieję, "że po upływie okresów przejściowych ograniczających możliwość zakupu ziemi w Polsce, byli mieszkańcy Prus Wschodnich będą się osiedlać w swojej dawnej ojczyźnie, aby "pielęgnować niemiecki język" i "utrzymywać niemiecką tożsamość". Zapowiadają się ciekawe czasy Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 16:43 ...czy polska obliczyla juz straty...po agresji niemiec i rosji...panie kaczynski czas je przedstwic niemcom i domagac sie ich splaty... Odpowiedz Link Zgłoś
jarekl A jak zapłacą to co? Mogą odkupić Mazury? 22.05.05, 17:16 Wtedy wszystko będzie ok? Nie tylko kasa, gościu, nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: A jak zapłacą to co?...pstro ))) 22.05.05, 17:30 jarekl napisał: > Wtedy wszystko będzie ok? Nie tylko kasa, gościu, nie tylko... ...niestety dzisiaj tylko kasa...za mordy i zniszczone miasta polski...bo inaczej beda cigle nas kasac...a my mozemy kupowac ziemie w niemczech...))) Odpowiedz Link Zgłoś
marilicia Re: ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 18:29 > ...czy polska obliczyla juz straty...po agresji niemiec i rosji...panie > kaczynski czas je przedstwic niemcom i domagac sie ich splaty... Kazdy Polak powinien sie cieszyc, ze Slask dolaczono po wojnie do Polski. Bo inaczej Polska bylaby nadal krajem rolniczym. A jesli domagasz sie splaty, to wypadaloby wliczyc dewastacje Slaska spowodowana przyslowiowa "Polska gospodarka". Polska: dać małpie zegarek a zepsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 18:38 > Polska: dać małpie zegarek a zepsuje. Na poziomie malpy, to jest twoja inteligencja w parze z wiedza. Samoloty bojowe i pasazerskie, samochody. okrety, lokomotywy, itd. pewnie wedlug ciebie produkowali w Polsce przedwojennej rolnicy, co? Zanim cos napiszesz i sie skompromitujesz, lepiej cos przedtem poczytaj, bo zawsze wyjdziesz na intelektualne ZERO. > wypadaloby wliczyc dewastacje Slaska spowodowana przyslowiowa "Polska > gospodarka". Tak i komu kto wedlug ciebie ma to wyplacic? Polacy samym Polakom??? Poza tym jedynym dewastatorem Slaska - prastarego POLSKIEGO Slaska byla wycofujaca sie armia czerwona, wywozaca na wschod cale fabryki i kopalnie az do fundamentow. Co zrobila z Polska przyslowiowa "niemiecka gospodarka" tego chyba pisac nie musze...? Reasumujac, poducz sie troszke, mierna prowokatorko. Odpowiedz Link Zgłoś
marilicia Re: ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 18:58 > Samoloty bojowe i pasazerskie, samochody. okrety, lokomotywy, itd. pewnie wedlu > g > ciebie produkowali w Polsce przedwojennej rolnicy, co? > > Zanim cos napiszesz i sie skompromitujesz, lepiej cos przedtem poczytaj, bo > zawsze wyjdziesz na intelektualne ZERO. Gospodarstwo rolne jest do dzisiaj polskim szlagierem eksportowym. Nikt na swiecie nie zna zadnych polskich produktow poza GĘSIĄ POLSKĄ. A modernizacja zacofanych polskich gospodarstw rolnych odbywa sie za dotacje UE, wiekszosciowo placone z budzetu niemieckiego. > Tak i komu kto wedlug ciebie ma to wyplacic? Polacy samym Polakom??? > Poza tym jedynym dewastatorem Slaska - prastarego POLSKIEGO Slaska byla > wycofujaca sie armia czerwona, wywozaca na wschod cale fabryki i kopalnie az do > fundamentow. Co zrobila z Polska przyslowiowa "niemiecka gospodarka" tego chyba > pisac nie musze...? Jak juz pisalam, Polacy powinni sie cieszyc posiadaniem Slaska i zapomniec o zaplatach ze strony Niemiec. Po wojnie dla wielu Polakow mozliwosc zamieszkania na Slasku w Niemieckim domu pod dachowkami i z toaleta bylo kontrastem cywilizacyjnym w porownaniu do domow pokrytych strzecha z toaletopodobnym dolkiem w ziemi z patyczkiem w poprzek. Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 19:12 > Gospodarstwo rolne jest do dzisiaj polskim szlagierem eksportowym. Nikt na > swiecie nie zna zadnych polskich produktow poza GĘSIĄ POLSKĄ. Jestes idiotka, czy tylko na nia pozujesz??? Wez pierwszy lepszy rocznik statystyczny, np. z 1938 r, i poczytaj sobie jaki procent PKB pochodzil z wytworczosci rolniczej, a jaki z przemyslu, handlu i uslug, o ile umiesz czytac ze zrozumieniem... > modernizacja zacofanych polskich gospodarstw rolnych odbywa sie za dotacje UE, > wiekszosciowo placone z budzetu niemieckiego. Tak???? To znaczy, ze niemieccy rolnicy nie otrzymuja doplat z budzetu UE??? W duzej czesci pochodzacych z polskiej skladki??? Pierwsze slysze, chyba gdzies to wysnilas... Jaka modernizacja? jakich zacofanych? To czemu tak straszliwie francuscy i niemieccy bauerzy trzesa sie przed importem ZDROWEJ zywnosci z polski? Czemu sa limity i nie ma wolnej konkurencji??? Czyzby dlatego, ze statystyczny hans by ja przegral i musial zostawic pole i isc zebrac? > Jak juz pisalam, Polacy powinni sie cieszyc posiadaniem Slaska i zapomniec o > zaplatach ze strony Niemiec. Slusznie pisalas w czesci. Cieszymy sie z ODZYSKANIA Slaska, cieszymy sie z powrotu do Macierzy Naszej wlasnosci. Ale o splatach, zwlaszcza w kontekscie bezczelnych niemieckich poszczekiwan, zapomniec nie sposob! Co do "kontrastow" cywilizacyjnych, jakie poruszylas... Zbyt malo (nic) wiesz o cywilizacji przedwojennej Polski, by w tej sprawie miec jakiekolwiek zdanie, wiec polemika nie ma tutaj zadnego sensu. A ze podniecaja cie wbite w ziemie patyczki... i to w poprzek... jestem tolerancyjny wobec upodoban seksualnych... Radzisz sobie jak tylko mozesz... Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 19:15 > Nikt na swiecie nie zna zadnych polskich produktow poza GĘSIĄ POLSKĄ. Istotnie trzeba byc glupia gesia, zeby nie miec pojecia o niczym innym... Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 19:18 Dziewczyno, co Ty wiesz o Śląsku?:) wiesz gdzie w 39 roku przebiegała granica? nowa mania - jeżeli Ślązacy są "inni" to to jedynie wpływ niemieckiej "kultury", no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: ODSZKODOWANIA ZA II WS... 22.05.05, 19:36 Jesteś niedouczona. Przed wojną Polska eksportowała samoloty do Rumunii, Bułgarii, Turcji, Jugosławii i Estonii. Eksportowała także lokomotywy do różnych krajów europejskich, a działa przeciwlotnicze do Wielkiej Brytanii. Poziom życia w II RP i poziom kultury oraz higieny na wsi był różny. Ale na pewno w przeciętnej skali wyższy niż w niektórych regionach Niemiec, np. w Meklemburgii albo w górach Taunus,gdzie jeszcze w latach 30-tych ludzie mieszkali pod jednym dachem z kozami i owcami. Nie wspominając już o pięknym niemieckim (austriackim) regionie Valdviertel koło Braunau, gdzie całe pokolenia prymitywów żeniły się na krzyż, wujowie z siostrzenicami, kuzyni z kuzynkami itd. - efektem był niejaki Adolfek Hitler. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Ten jeden cytat wyjaśnia wszystko. Uwaga: 22.05.05, 16:43 Istotnie. Niech przyjadą na Mazury, żeby pielęgnować niemiecki język i tradycje. Najpierw będą musieli nauczyć się polskiego, żeby zrozumieć akt notarialny, potem - żeby załatwić cokolwiek w urzędzie też będą musieli używać mowy swoich dawnych ciemiężycieli. A niemiecką kulturę będą pielęgnować oglądając uroczystości z okazji Święta Konstytucji 3 maja i procesje Bożego Ciała. Ci, którzy myślą, że Alte Heimat powróci, to ekstremiści na poziomie umysłowym Samoobrony i Radia Maryja. Nie można ich lekceważyć, ale nie ma też co siać paniki. ------------------------ A ty bys chtěl plout na hřbetě krokodýla po řece Nil a volat: "Tutanchámon, Vivat, Vivat!" po egyptském kraji. Odpowiedz Link Zgłoś
ogromnejadra I ZAPRAWDĘ PRAWDĘ RZEKŁ, a kalumniami za karę 22.05.05, 16:39 będzie obrzucon. O Jedwabnem już niewielu pamięta... Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 16:45 Niby prawda. Ale biorąc pod uwagę los jaki Niemcy zgotowali wcześniej ludom Europy nawet wybicie tego narodu do nogi byłoby usprawiedliwione. Zgodnie z zasadą jaką ten naród przyjął i z ochotą realizował wobec Żydów, a w planach także wobec Słowian. Reasumując, lepiej aby Niemcy nie podnosili głów, bo krew po ich ofiarach jesszcze nie wyschła. Jesteście narodem zbrodniarzy i wstyd, że sąsiedzi muszą Wam to przypominać. Kilka pokoleń musi przeminąć aby to zatrzeć. Wasze żale i prestensje to bezczelność. Odpowiedz Link Zgłoś
ogromnejadra Niesprawiedliwa opinia o bratnim narodzie zza Odry 22.05.05, 16:49 Pierwsi wybudowali piękne Muzeum Holocaustu. A my się grzebiemy okrutnie (celowo). Krzywdy naprawili więc przyszedł czas sprawiedliwych rozliczeń z historią. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Domagamy sie Wolnego Slaska!!! 22.05.05, 16:52 Zebysmy juz nie musieli emigrowac z Vaterlandu do Heimatu! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Domagamy sie Wolnego Slaska!!! 22.05.05, 17:36 Kolego, jesli poniewczasie poczułeś niemiecką krew, trudno. Ci którzy chcieli zostali wysiedleni. Reszta chciała zostać, twierdząc że są Polakami. Tak postanowili dziadkowie lub rodzice. Na Twoje szczęście żyjemy w UE. Mieszkaj gdzie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin Re: Niesprawiedliwa opinia o bratnim narodzie zza 22.05.05, 16:54 Ogromne jądra? Wątpię. Zresztą to Izrael i USA pierwsi wybudowali Muzea Holocaustu, w Niemczech do dziś nie ma ani jednego. A taki pomnik Powstańców Getta w Warszawie jest prastary w porównaniu z tą zakłamaną kompromitacją przy Bramie Brandenburskiej, otwartą tydzień temu. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 A to ciekawe. 22.05.05, 17:33 Proszę o wyjaśnienie w jaki sposób Niemcy wyrównali krzywdy wobec rodzin tych ok. 6 mln moich rodaków. Tylko proszę nie mówić o przesunięciu granic, bo o to proszę pretensje wnosić do Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
marilicia Re: A to ciekawe. 22.05.05, 18:32 Pocyztaj to forum i zastanow sie, jak wyeliminowac polski antysemityzm. Jak Polska tego dokona - bo wypowiedzi antysemickie w Polsce sa na porzadku dziennym i jeszcze sie tym chwalicie - to bedzie ci wolno zwracac uwage niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: A to ciekawe. 22.05.05, 18:41 Nie wycieraj sobie brudnych zebow "polskim" antysemityzmem. Los, jaki zgotowali Zydom twoi hitlerowscy przodkowie jest bezprecedensowy w historii swiata. Pewnie jestes z nich i z siebie dumna, zmijo. I zadna szwabska szczekaczka nie bedzie pouczla Polakow komu i za co moga zwracac uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
marilicia Re: A to ciekawe. 22.05.05, 19:05 > I zadna szwabska szczekaczka nie bedzie pouczla Polakow komu i za co moga > zwracac uwage. Polakom kazdy moze zwracac uwage, bo brud w Polsce widac golym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: A to ciekawe. 22.05.05, 19:19 > Polakom kazdy moze zwracac uwage Kazdy poza niemcami, oczywiscie byle tylko mialo to sens merytoryczny. > bo brud w Polsce widac golym okiem. No tak... za kazdym razem, gdy tu przebywasz i ja dostrzegam brud golym okiem... a przykry zapach nozdrzami, niestety... (a fe!) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Polski antysemityzm. 22.05.05, 18:58 Wypowiedzi antysemickie w Polsce są na porządku dziennym. Ale z tego co mi wiadomo, Polacy nigdy nie stworzyli dla Żydów getta, nie wysyłali całych rodzin na śmierć, nie kazali im nosić gwiazdy na ubraniu .... A wypowiedzi antysemickie to przejaw niedorozwoju umysłowego części narodu. Najdziwniejsze jest to, że praktycznie na naszych ulicach Żydów się nie spotyka (być może są osoby pochodzenia semickiego ale Żyda w tradycyjny stroju, w jarmułce nigdy nie spotkałem). Polski antysemiztyzm jest platoniczny. Nie lubimy Żydów tak jak marsjan. Dlatego twierdzę, że to jakiś defekt pod włosami. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: Polski antysemityzm. 23.05.05, 00:46 no ortodoksyjnych to nie ma, ale wierzacy sa. wielu zamiast kipy (jarmulki) nosi po prostu czapki. w kipie to jednak troche niebezpiecznie jest (bo sie moze trafic taki, co jak piszesz ma defekt pod wlosami). Odpowiedz Link Zgłoś
tornson I oto są skutki litowania się nad naziolami 22.05.05, 16:47 i potępiania krajów które unicestwiły nazizm! :o/ Polacy popierają dziś bałtyjskich nazioli, mają czelność nazywać wypędzenie hitlersynów przez Armię Czerwoną okupacją. No i się qrwa doigraliśmy, jeśli Polacy mają prawo potępiać Rosjan za unicestwienie nazizmu, jeśli bałtyjscy naziole mają prawo wysnuwać jakieś beszczelne pretensje wobec Rosji, to czemu i różne niemieckie ziomkostwa nie mają mieć równierz prawa pisania historii na nowo jak Polacy i Bałty. :o/ Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: I oto są skutki litowania się nad naziolami 23.05.05, 00:48 nikt nie potepia Rosji za unicestwienie nazizmu, ale za to,ze przy okazji dosrala wszystkim panstwom, ktore zajela. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A niby w jaki sposóbh dosrała? 23.05.05, 11:34 niezapowiedziany napisał: > nikt nie potepia Rosji za unicestwienie nazizmu, ale za to,ze przy okazji > dosrala wszystkim panstwom, ktore zajela. "Dosrała" pomagając odbudować Europę Wschodnią z niewyobrażalnych zniszczeń wojennych, czy może pomagając zamienić zacofane rolnicze państwa w potęgi przemysłowe? Zresztą jaka Rosja, gruzińska szajka Stalina czy może ukraińska Chruszczowa? Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Jakie szajki? 23.05.05, 15:31 To, że komunistycznym biznesem kręciła mafia z Moskwy jasno pokazuje fakt, iż to Rosja najwięcej straciła (w PKB) na rozpadzie systemu komunistycznego, nawet podbite przez nią kraje, które weszły w skład ZSRR straciły mniej. Niektóre na rozpadzie ZSRR zyskały, tak samo jak wszystkie byłe demo - ludy. Rosja straciła najwięcej, bo to tam trafiały "zdobyczne owoce", aby tam inwestować wyciskano soki z całego bloku wschodniego. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Jakie szajki? 23.05.05, 17:11 tkuprian napisał: > To, że komunistycznym biznesem kręciła mafia z Moskwy jasno pokazuje fakt, iż > to Rosja najwięcej straciła (w PKB) na rozpadzie systemu komunistycznego, PKB to gó.. warty czynnik, Rosja ma własmy kapitał, własny przemysł, własną technologię, Polska nie posiada nic. Naiwne polaczki jak baranki dały się Zachodowi ogolić ze wszystkiego i dzisiaj to czy Polacy przetrwają czy nie zależy tylko i wyłącznie od widzimisie zachodnich koncernów. Gdyby nagle coś odyebało zachodowi i zapragnęli nas izolować, jak robią to np. z Białorusią, to Polska z miejsca staje się czymś biedniejszym niż KRLD. > nawet > podbite przez nią kraje, które weszły w skład ZSRR straciły mniej. Słucham? Rosja straciła najmniej ze wszystkich państw postradzieckich, taka Ukraina (za ZSRR lepiej uprzemysłowiona niż Polska) dziś jest na poziomie Chin, kraje z Kaukazu (przed 1989 mniej więcej na poziomie Polski) dziś są na poziomie Indii, to cena jaką te kraje zapłaciły za wiernopoddańcze wprowadzenia tzw. "reform wolnorynokowych", ci którzy trzymali z Rosją (Kazachstan,Białoruś) stracili najmniej. Nawet kraje bałtyckie dziś są na poziomie Polski, za czasów Bloku Wschodniego i ZSRR było tam lepiej niż w NRD. > Niektóre na > rozpadzie ZSRR zyskały, tak samo jak wszystkie byłe demo - ludy. Które? Wszyscy stracili, żadne państwo byłego ZSRR nie odzyskało jeszcze kondycji z 1991 roku. > Rosja straciła najwięcej, bo to tam trafiały "zdobyczne owoce", aby tam > inwestować wyciskano soki z całego bloku wschodniego. Rosja zachowała suwerenność gospodarczą i nie jest pachołkiem obcego kapitału jak Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Skoro PKB to dla Ciebie żaden wyznacznik, 24.05.05, 12:21 to mój argument trafi w próżnię, ale może inni przeczytaja. Z krajów byłego ZSRR kraje bałtyckie mają teraz PKB wyższe niż w 1991. Ukraina straciła więcej niż Rosja? Spadek PKB UKrainy oscyluje w granicach 30%, Rosji - ponad 50. (lata 1991 - 2004). Ze statystyką nie wygrasz, no chyba, że uznasz, iż PKB to nic nie warty wyznacznik, a rocznik statystyczny kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Jeszcze jedno. 24.05.05, 12:29 Czyżby kraja kapitalistyczne realizowały ideał komunistyczny - nie ważne, czy dana praca jest potrzebna, czy nie, miejsca pracy i tak nalezy stworzyć i opłacić? W końcu takie rzesze ludzi zajmują się opracowywaniem i zbieraniem danych służących do określenia PKB - nic nie mówiącego, niepotrzebnego wskaźnika. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian No i co Tornson? 24.05.05, 15:29 Wschodnia część berlina też zawsze była biedniejsza od zachodniej? Czy też może fakt iż Krasnoarmiejce nadciągali od wschodu spowodował, że wschodnia część była bardziej zniszczona? A może to alianci celowali bomabami spechjalnie we wschodni Berlin, bo wiedzieli, że zachodni zostanie im przydzielony po wojnie? Oj Tornson, Tornson. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Odbudowała ze zniszczeń. 23.05.05, 15:33 J/w. Zapewne było to tak, że to kraje bloku odbudowywały ZSRR. Co szybciej, lepiej i ładniej odbudowano Niemcy Zachodnie, czy DDR? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Wschodnia część Niemiec zawsze była 23.05.05, 17:14 biedniejsza od zachodniej i po IIWŚ były mniej więcej takie same dysproporcje w produktywności NRD i RFN jak przed IIWŚ między produktywnością Wschodnich i Zachodnich Niemiec. Ponadto NRD było dużo bardziej zniszczone niż RFN, jeszcze w 1945 alianci jak najęci bombardowali tereny wschodnich niemiec byle tylko ZSRR przypadła spalona ziemia. tkuprian napisał: > J/w. Zapewne było to tak, że to kraje bloku odbudowywały ZSRR. Co szybciej, > lepiej i ładniej odbudowano Niemcy Zachodnie, czy DDR? Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Stawiam, że w toku wojny, 24.05.05, 12:33 dużo więcej bomb spadło na zachodnią niż wschodnią część Niemiec. Poziom różnic w rozwoju występujących przed wojną można pominąć inaczej zadając pytanie. Co ładniej, szybciej i lepiej odbudowano Berlin wschodni, czy zachodni? I to mimo blokady na dostaw materiałów do części zachodniej miasta zastosowanej przez ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Głupi, czy spał na historii? 23.05.05, 09:15 Zawsze mi się wydawało, że to ZSRR napadł na kraje bałtyckie - nie odwrotnie. I że sojusz z nazistami był po prostu reakcją na sowiecką okupację (nota bene, może mi ktoś wyjaśni, czemu sprzymierzanie się ze Stalinem by wywalić Hitlera jest OK, a sprzymierzanie z Hitlerem by wywalić Stalina nie?). Ale kolega pewnie do dziś wierzy, że to fińska soldateska rozpętała Wojnę Zimową. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Głupi, czy spał na historii? 23.05.05, 11:45 otis_tarda napisał: > Zawsze mi się wydawało, że to ZSRR napadł na kraje bałtyckie - nie odwrotnie. Napadł to zbyt wielkie słowo, raczej uratował od zagłady Żydów,komunistów i Rosjan których jeszcze faszystowski rząd Łotwy czy Estonii nie wykończył. > I że sojusz z nazistami był po prostu reakcją na sowiecką okupację To właśnie zajęcie krajów bałtyjskim było radziecką odpowiedzią na nazifikację tych państw. > (nota bene, > może mi ktoś wyjaśni, czemu sprzymierzanie się ze Stalinem by wywalić Hitlera > jest OK, a sprzymierzanie z Hitlerem by wywalić Stalina nie?). Chociażby z prostej i egoistycznej (z naszego punktu widzenia) przyczyny że za Stalina (1945-53) ludność Polski wzrosła o kilka milionów a Polska była jednym wielkim placem budowy, zaś "za Hitlera" (1939-45) ludność Polski skróciła się o 10mln (około 30%) a Polska została doszczętnie zniszczona (taka Warszawa np. w 80%). No i nie zapominajmy że stalinowska machina wojenna, Stalina zasługi w dowodzeniu były coprawda żadne, ale dzięki niemu ZSRR miał potężny przemysł który stworzył największą machinę wojenną w dziejach świata, będącą jakby szczepionką przeciw nazi-zarazie. > Ale kolega pewnie do dziś wierzy, że to fińska soldateska rozpętała Wojnę Zimow > ą. O Finach nic nie pisałem, bo Finlandia wyciągnęła właściwe wnioski z historii i niema tam kultu nazistowskich zbrodniarzy jak u Bałtów. Odpowiedz Link Zgłoś
longinpaskudziak Jesli Katyn jest ludobojstwem to dlaczego nie ... 22.05.05, 16:50 Jesli Polacy uznaja za ludobojstwo Katyn, gdzie zamordowano ponad 20.000 osob to dlaczego wypedzenie z 2.5 milionami ofiar nie mozna nazwac ludobojstwem? O ile wiem definicja ludobojstwa nie uwzglednia narodowosci ofiar ani zasady zbiorowej odpowiedzialnosci. Czysto formalnie mozna taka teze uznac. Problem zaczalby sie dopiero wtedy, gdy na tej podstwaie ktos chcialby przeprowadzac odwet lub rewizje skutkow II Wojny Swiatowej. Ja nie widze problemu ze stwierdzeniem, ze na ludobojcza polityke Niemiec hitlerowskich Europa opowiedziala czesciowo rowniez ludobojstwem wobec agresora. Taka jest logika totalnych wojen a ta wojna byla totalna. Mozna nad tym ubolewec, ale trzeba rowniez wyciagnac nauke aby nie dopuszczac do wojen w ogole. Do wojny w Iraku myslalem, ze jest to jasne i oczywiste przynajmniej na Zachodzie. Dzisiaj nie jestem juz taki pewien. Zwlaszcza gdy widze histerie prowojenna w mediach i w elitach politycznych w Polsce. Przypomina mi sie tutaj Zaolzie i niewiarygodnie krotkozwroczna polityke polska w 1938 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Re: Jesli Katyn jest ludobojstwem to dlaczego nie 22.05.05, 17:13 Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Do rzeczy Longinie 22.05.05, 17:34 1. W Katyniu zamordowano około 4500 Polaków 2. Wypędzenie z 2,5 mkn "ofiar" to bzdura.Ich wyrzucenie kontrolowały komisje aliantów (wskaz żródło jeśli jesteś innego zdania) 3. Sa "ofiarami" własnego Adolfa któremu fanatycznie wierzyli jako najgłupszy wtedy naród w Europie Prowadzisz dość prymitywną grę. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Chłodnym okiem 22.05.05, 18:53 1. Ilość ofiar nie jest istotnym elementem międzynarodowej definicji ludobójstwa (genocide). Zamordowanie oficerów polskich będących w niewoli jest zbrodnią wojenną; dopiero represje skierowane przeciw ogółowi ludności polskiej, identyfikowanej ze względu na narodowość, mają znamiona zbrodni przeciw ludzkości (crime against humanity). By uznać te deportacje za ludobójstwo należałoby dowieść, że miały one za cel unicestwienie w całości danej grupy ludności (tak jak to było w przypadku Żydów czy Ormian). To nie jest jednak do końca oczywiste. 2. Deportacje Niemców po wojnie stanowią przykład gigantycznych czystek etnicznych, a wiec zasługują na miano zbrodni przeciw ludzkości (nie ludobójstwa!). To, że były zarządzone czy nadzorowane przez instancje polityczne, władne w danym czasie wydawać tego rodzaju rozporządzenia, nie wpływa na ocenę charakteru samych działań. 3. Niemcy z Prus Wschodnich, Pomorza i Sląska zostali usunięci ze swoich ojczyzn wskutek powojennych ustaleń zwycięskich mocarstw. Czy to, że zostali bardziej ukarani od mieszkańców Badenii i Szlezwiku-Holsztyna wynikało z ich proporcjonalnie większej odpowiedzialności za Hitlera, wojnę i zbrodnie popełnione przez Niemcy? Ten związek przyczynowo-skutkowo należałoby wpierw udowodnić, co nie wydaje mi się możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Chłodnym okiem 22.05.05, 19:28 A co z wygnanymi "rozkazem Hilera" zimą 45 roku? To tez wina Polaków? I jeszcze jedno, czy to co Niemcy robili w Polsce w latach 1939 - 45 okresla się mianem ludobójstwa? Chodzi o "zwyczajową" okupacje. Bo ja sie nie spotkałem z takim określeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Re: Chłodnym okiem 23.05.05, 01:33 Odpowiadam a.adas 1. Zimą 1945 roku niemiecka ludność cywilna uciekała na zachód, oraz była usuwana i ewakuowana ze strefy bezpośrednich działan wojennych. Jednak dopiero po przejęciu władzy przez władze polskie ludność ta została de facto pozbawiona wszelkich praw (zwłaszcza prawa własności). Uciekinierom nie pozwalano na powrót do swoich domów. Tych, którzy pozostali, sukcesywnie usuwano do strzeżonych punktów zbornych (w mieście był to np. kwartał obejmujący kilkanaście kamienic). Stamtąd wywożono ich pociągami za Odrę. Dotyczyło to prawie wyłącznie kobiet, dzieci, ludzi starszych. Mężczyzn najpierw wywożono do ZSRR, resztę zabierano do obozów pracy na terenie Polski (np. przy odgruzowywaniu Warszawy). Oficjalny i powszechnie przyjęty usus językowy stanowił,że Ziemie Zachodnie i Północne mają być "oczyszczone z niemców" (w domyśle, jak z robactwa). 2. Okupacja niemiecka 1939-1945 ma cechy ludobójstwa (przesądzają o tym masowe aresztowania i rozstrzeliwania, oraz planowa eliminacja ludności polskiej z zajmowanych przez nią terenów - obliczone na niszczenie żywej substancji narodu). Nie wiem co to znaczy "zwyczajowa" okupacja. Sens terminu okupacja (jeżeli za punkt odniesienia przyjmujemy okupacje niemiecką ziem polskich w czasie II wojny światowej) relatywizuje i stępia politykierskie używanie tego słowa wobec zależności PRL od ZSRR, lub krajów bałtyckich od ZSRR w okresie postalinowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Chłodnym okiem 23.05.05, 12:58 Niestety, jest tak ze obydwie strony nie dostrzegają odcieni wydarzeń 45 roku. Mój pradziadek został złapany zimą 45 roku przez Rosjan w mundurze niemieckim (podobno sto metrów od domu). Miał niemal 60 lat. Przed wojną mieszkał po polskiej stronie granicy (na Górnym Śląsku). Wrócił dosyc szybko do domu, tyle ze z tyfusem. Umarł. Ciekawe czy go też różne stronnictwa z tego artykułu wliczają do tego 2.5 miliona "niemieckich ofiar wojny". Prababcia została rzecz jasna w Polsce. przepraszam za lekko napastliwy ton. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: Chłodnym okiem 23.05.05, 00:52 "By uznać te deportacje za ludobójstwo należałoby dowieść, że miały one za cel unicestwienie w całości danej grupy ludności " Mordy w Katyniu (i innych miejscach, w tym zzsyłki na Sybir) mialy na cely weliminowanie calej danej warstwy ludnosci - wojskowych i inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Re: Chłodnym okiem 23.05.05, 02:08 Jeszcze raz Panu tłumaczę, że trzeba rozróżnić między dwiema rzeczami. Katyń, Miednoje i Ostaszkowo były zbrodnią wojenną. Jednak nawet zamordowanie kilkunastu tysięcy mężczyzn nie stanowiłoby zagrożenia dla biologicznej egzystencji Polaków na terytoriach przyłączonych do ZSRR i dlatego zbrodnia ta nie powinna być nazywana ludobójstwem (genocydem). Inaczej w przypadku planowych deportacji ponad miliona ludzi - mężczyzn, kobiet i dzieci bez wyjątku, tylko dlatego, że byli Polakami - deportacji podważających dalszą obecność polskiej grupy etnicznej na zamieszkiwanym przezeń od pokoleń terytorium. Wątpliwość, która pozostaje dotyczy tego, czy władze zamierzały poprzez wywózki ludzi tych w całości zgładzić (por. postępowanie Niemców wobec Żydów). Część deportowanych zginęła (ale przede wszystkim wskutek bardzo trudnych warunków życia), ale część otrzymała pozwolenie na wyjazd z armią Andersa, a jeszcze innych zmobilizowano do armii polskiej walczącej u boku armii radzieckiej. Los Polaków dzieliły inne narody, np. Niemcy Nadwołżańscy, Tatarzy Krymscy, itd. Czy na nie też należałoby rozciągnąć miano "ofiar ludobójstwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 swiete slowa Longin P. 22.05.05, 18:17 longinpaskudziak napisała: > (...) Zwlaszcza gdy widze histerie prowojenna w mediach i w elitach >politycznych w Polsce. Przypomina mi sie tutaj Zaolzie i niewiarygodnie >krotkozwroczna polityke polska w 1938 roku. Ano wlasnie, co do krotkowzrocznosci nic sie nie zmienilo: Branie udzialu w wojnie napastniczej wobec kraju, ktory Polsce NIGDY NICZEGO nie zawinil, podzegnywanie Niemcow(!) do wziecia udzialu w tej awanturze, branie udzialu w rumsfeldowskim sklocaniu Unii, list 8. za plecami Niemcow, wrabianie Francuzow w Rolandy, ciagle wtracanie sie w sprawy sasiadow, a przede wszystkim uporczywy rewanzyzm w stosunku do Rosji - zadania zadoscuczynienia i to BEZGRANICZNIE glupie podwazanie JALTY - to sa wspaniale prezenty dla Steinbach, von Gottberga i calego ziomkowstwa! Mial racje R. Dmowski mowiac, ze Polakom brakuje w mozgu tych komorek, ktore sa odpowiedzialne za polityke zagraniczna. Mozna sie tylko modlic, ze Niemcy sami, o wlasnych silach, niejako wbrew polskim zachowaniom, skutecznie ukracac beda wybryki i chore mzonki swoich rewanzystow -podzegaczy wojennych podwazajacych istniejace traktaty. Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: swiete slowa Longin P. 22.05.05, 18:57 Racje i to jedyna mial Pilsudski ze swoim projektem wojny prewencyjnej przeciwko niemcom we wczesnych latach 30-tych ubieglego wieku. NIe byloby wtedy ani II wojny, ani innych problemow. A "madrosci" prosowieckiego Dmowskiego sobie schowaj, podobnie jak cala reszte wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Jesli Katyn jest ludobojstwem to dlaczego nie 22.05.05, 18:56 > Jesli Polacy uznaja za ludobojstwo Katyn, gdzie zamordowano ponad 20.000 osob > to dlaczego wypedzenie z 2.5 milionami ofiar nie mozna nazwac ludobojstwem? O > ile wiem definicja ludobojstwa nie uwzglednia narodowosci ofiar ani zasady > zbiorowej odpowiedzialnosci. Czysto formalnie mozna taka teze uznac. Problem > zaczalby sie dopiero wtedy, gdy na tej podstwaie ktos chcialby przeprowadzac > odwet lub rewizje skutkow II Wojny Swiatowej Problem polega na tym, ze nie popelniono ludobojstwa. Niemcy gineli przede wszystkim, ze dostali rozkaz ewakuacji w czasie bardzo ciezkich warunkow i duzo za pozno. Z Prus wschodnich czesciow przy ucieczce po lodzie. Ale to byla armia rosyjska, za co wcale jej nie obwiniam. Ze strony polskiej nie bylo ludowbojstwa. To juz sprawdzana pare razy. jezeli nie jestes szwabem, to zajrzyj do przyzwoitych materialow zrodlowych i nie daj sie oszukiwac. Ale mam wrazenie, ze jestes wlasnie szwabem paskudnym, ktory bylby wlasnie swietnym egzemplarzem do wrzucenia do komory gazowej. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Sam fakt ze zajmujesz sie udawadnianiem 22.05.05, 20:08 ze przy wypedzeniu Niemcow po IIWS z terenow, ktore na przestrzeni wiekow bywaly juz w naszych rekach, nie bylo ludobojstwa wydaje sie podejrzany. To jest oczywiste: Niemcy przegrali IIWS i byly powazne projekty wykastrowania wszystkich Niemcow, by w przyszlosci nie miec podobnego problemu. To byli Ci sami Niemcy, ktorzy poparli Hitlera jak wypowiadal swiatu wojne. Nic wiec dziwnego ze potraktowano ich bez specjalnego rozpieszczania sie nad jednostkami. Nie bylo ani srodkow ani ludzi gotowych uzyc broni przeciwko "swoim" w obronie tych co nam w Europie po raz drugi zrobili, tym razem 5 letnie, pieklo. To, ze nie bylo srodkow oznacza, ze jesli nawet byly, to wazniejsze potrzeby byly zupelnie gdzie indziej. Mysle,ze autorowi z ktorym polemizujesz bardziej chodzi o bardzo dyskusyjne roszczenia Polski wobec Rosjan by uznali zabicie (liczby nie znam: myslalem, ze chodzilo o 23 tys Polakow a tu gdzies wyczytalem ze "tylko" 4,5tys) za ludobojstwo z czestym powolywaniem sie na zaliczenie tych mordow jako takie, przez wladze sowieckie w procesie norymberdzkim, wtedy gdy w wersji oficjalnej byly to mordy niemieckie. Z licznych wypowiedzi longinapaskudziaka wnosze nie jest on "fanem" obcnej polskiej "mysli" politycznej reprezentowanej przez nasze wladze. Podzielam jego poglady.Gorzej mam obawy ze z ta "mysla" bedzie jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin Nikt nie twierdzi, że Katyń był ludobójstwem. 22.05.05, 19:33 Już zwrócono uwagę, że my Polacy uważamy Katyń za mord polityczny i zbrodnię wojenną, za którą żądamy przeprosin od Rosji. To, że wściekle antyrosyjska GW i niespełna zmysłów p. Kieres urabiają propagandę pt. "ludobójstwo", wcale nie znaczy, że Polacy dadzą się na to nabrać. Gdybyśmy się dali, Niemcy odnieśliby kolejny triumf. Na to również już kilkakrotnie zwrócono uwagę. O żadnym ludobójstwie na Niemcach mowy być nie może. Ani Polska, ani Rosja, ani USA+UK nigdy nie złożą podobnych oświadczeń. Natomiast od Niemców żądamy przejęcia pełni odpowiedzialności za ludobójstwa i inne zbrodnie przeciwko ludzkości. Racją jest, że polityka zagraniczna Polski przed 1939 r. była krótkowzroczna. Po prostu mieli rację Piłsudski (prewencyjny atak na Niemcy) i Dmowski (sojusz z ZSRR przeciwko Niemcom). Na ten temat również wielokrotnie dyskutowano (Finlandyzacja). Eva15 powinna się zastanowić, po której stronie Odry się mentalnie plasuje. Outre-Rhin, en France, do zaangażowania Polski w Iraku mamy heureusement zupełnie pragmatyczny stosunek. Francji chodzi o sprzedaż Airbusów, c'est tout. Fatalna polityka ukraińska ostatnich 2 lat jest kolejnym objawem w/w krótkowzroczności. Tylko głupi da się na to nabrać. Natomiast Litwinów traktujmy pragmatycznie, jako przyszłego partnera. Budujmy doskonałe stosunki z Waszyngtonem, Moskwą, Paryżem, Londynem i Rzymem, i przyszłość będzie nasza. Odpowiedz Link Zgłoś
efg To ostatnie zdanie jest bardzo piękne 24.05.05, 10:04 Tylko oblubienica której na imie Rosja, nikak nie choczet takawo żenika kak Paliak. Ana ljubit Helmuta. Wot w etom dielo ! Odpowiedz Link Zgłoś
messien Bzdura paskudziak 23.05.05, 00:26 Stawiasz znak rownosci miedzy zamordowaniem a wypedzeniem. Nie widzisz roznicy? ------------------------- Jak slepy jokey pokonuje wygrywa wyscig? nie widzi przeszkod. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll tzw. "prawo wygnanych do ziemi przodków" ... 22.05.05, 16:52 jak wskazuje przykład Izraela samo wykupywanie ziemi nie wystarcza, trzeba być jeszcze zdolnym do wygrania wojny - jak rozumiem herr Gottbergowi śni się zwycięska wojna niemiecko-polska o warmię i mazury oraz niemiecko-rosyjska na deser o okręg kaliningradzki - ten pan jest naprawdę niebezpieczny powinien trafić do pierdla za nawoływanie do konfliktów narodowościowych: "Gottberg wyraził nadzieję, że po upływie okresów przejściowych ograniczających możliwość zakupu ziemi w Polsce, byli mieszkańcy Prus Wschodnich będą się osiedlać w swojej dawnej ojczyźnie, aby "pielęgnować niemiecki język" i "utrzymywać niemiecką tożsamość"." Odpowiedz Link Zgłoś
arme Re: tzw. "prawo wygnanych do ziemi przodków" ... 22.05.05, 17:14 > powinien trafić do pierdla za nawoływanie do konfliktów narodowościowych: Tym bardziej, że tego typu zachowanie w niemczech zdajsie jest poważnym przestępstwem. Apropo wypędzeń - powojenne "sprzątanie" Europy było dokączeniem wojny. Wybrali sobie Hitlera , wymordowali ćwierć europy, ponoszą sporą odpowiedzialność za ofiary Stalina w Europie wschodniej. Powojenny odwet był całkowicie usprawiedliwiony. Współczesne prawo w cywilizowanym świecie opiera się na odwecie za poniesione krzywdy - wbrew całej humanitarnej oprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
tu.powinien.byc.nick Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 17:12 mega lol! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Chca oberwać jeszcze raz?? 22.05.05, 17:27 Nie przejmujmy sie idiotami którzy teraz wystepują jako "ofiary". Traktować ich należy jako gatunek "podludzi" ,którzy zabijali miliony prawdziwych ludzi a nastepnie o wszystkim "zapomnieli". Popatrzcie na ich zdjęcia z III Rzeszy , ten zapał i podziw dla Adolfa!!!Czy jest głupsza nacja??? Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: Chca oberwać jeszcze raz?? 22.05.05, 19:00 Z cala pewnoscia NIE MA Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: Chca oberwać jeszcze raz?? 23.05.05, 17:42 Wiesz, oni nie sa taka glupia nacja, jak nam sie wydaje. Te niemieckie gady ciagle podnosza glowy. Mozesz wierzyc mi na slowo. Dla mnie DOBRYU NIEMIE to MARTWY NIEMIEC. Otworzyc Auschwitz, uruchomic komory gazowe i hop ....do roboty. Bedzie po klopocie, nie bedzie "zadan" o odszkodawnie, poprostu bedzie dym i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
marilicia Re: Chca oberwać jeszcze raz?? 23.05.05, 19:55 > Dla mnie DOBRYU NIEMIE to MARTWY NIEMIEC. > Otworzyc Auschwitz, uruchomic komory gazowe i hop ....do roboty. > Bedzie po klopocie, nie bedzie "zadan" o odszkodawnie, poprostu bedzie dym i po > sprawie. Czlowieku, co ty piszesz, FASZYSTO! P.S. A kto tej biednej Polsce pozyczy pieniedzy na gas? Odpowiedz Link Zgłoś
tishbite wysiedlenie Niemców ludobójstwem. To zart, no nie? 22.05.05, 17:33 ...adolfiarze znów pomylili oprawców z ofiarami. Przypomnijmy wiec im, ze Adolf H.. byl Niemcem i to ten ze Adolf h.. wyslal miliony NIEWINNYCH LUDZI do obozów zaglady, gdzie z zimna krwia zostali oni wymordowani. To Niemcy sa winne ofiar nazizmu i zniszczen na skale jakiej jeszcze swiat nie widzial... Twierdzenie, ze ludobójstwem bylo wygonienie Niemców z terenów polskich, zajetych podstepnie przez najazdy germanskie jest tylko swiadectwem, ze Niemcy nie wyciagneli zadnych wniosków ze skutów II wojny swiatowej, ktorej byli sprawcami i oprawcami! Stary gestapowiec Wilhelm won Gottberg stara sie bronic kumpli z ktorymi mordowal wczesniej niewinnych ludzi. Jesli dzis chce miec pretensje do kogos to niech ma ja do swego wodza, ktoremu tak wiernie sluzy. Zeby mu nie byl tak wierny jak pies to dzis nie musialby udawac, ze mu zalezy na Niemcach przesiedlonych po II wojnie. ...jak rzeczywiscie ktorys tam zginal - to widocznie bawil sie niewypalem albo wlazl na niego, ktory sami hitlerowcy tam zostawili... Wilhelm won Gottberg zachowuje sie jak stara prostytutka - jak juz nie moze ujac wdziekami to zaczyna szokowac... Tylko, ze my za dobrze znamy "te numery" aby sie na nie nabrac! Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Hitler byl Austriakiem a Beethoven Niemcem! 23.05.05, 09:52 Dla wszystkich madrali na tym forum: Adolf Hitler byl Austriakiem. Kto nie wierzy niech poczyta albo sprawdzi na mapie. Podobnie jak Ludwig van Beethoven byl Niemcem mimo, ze mieszkal w Wiedniu. Jest to sukces propagandowy Austriakow, ze po II-giej wojnie wiekszosc ludzi uwaza dokladnie na odwrot! Odpowiedz Link Zgłoś
janptak Re: Hitler byl Austriakiem a Beethoven Niemcem! 24.05.05, 13:40 giuseppe, wlasnie jestem w trakcie lektury mein kampf smutnego adolfa, mylisz sie niestety. adolfek uwazal sie za tzw "wielkiego niemca" jego zdaniem podzial na austrie i niemcy byl sztuczny. zreszta sadzili tak samo niemal wszystcy austriacy i niemcy, w trakcie anshlussu witali sie wzajemnie kwiatami.... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e LUDOBOJSTWO NIEMIECKIE... 22.05.05, 17:37 ...to oni...a dzisiaj prosze z podniesionymi zbrodniczymi lapami znow na polske... Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: LUDOBOJSTWO NIEMIECKIE... 22.05.05, 17:41 me-e napisał: > ...to oni...a dzisiaj prosze z podniesionymi zbrodniczymi lapami znow na > polske... Ten z Nimeic: "powinno skoncentrować się na ukazaniu cierpień mieszkańców Prus Wschodnich" Owszem dokonali ludobojstwa rdzennej ludnosci tych obszarow Prusow. Ich :wsiedlenie bylo krwawe. Odpowiedz Link Zgłoś
panzer12 Re: LUDOBOJSTWO NIEMIECKIE... 22.05.05, 17:46 A jak moich rodziców wysiedlali (matkę z rodziną z kujaw) i ojca z rodziną z pomorza żeby niemcy mogli sobie zabrać dobre gospodarstwa to nie było ludobójstwo ? Trzeba zrobić centrum polskich krzywd bo już się niemcom i ruskim w głowach poprzewracało Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: LUDOBOJSTWO NIEMIECKIE... 22.05.05, 17:57 panzer12 napisał: > A jak moich rodziców wysiedlali (matkę z rodziną z kujaw) i ojca z rodziną z > pomorza żeby niemcy mogli sobie zabrać dobre gospodarstwa to nie było > ludobójstwo ? Trzeba zrobić centrum polskich krzywd bo już się niemcom i ruskim > > w głowach poprzewracało ...dokladnie...ale tu w polsce u wladzy potrzeba ludzi z jajm i czystych...a nie skorupowanych...w przeszlosc i obecnie...wtedy zapewne powstanie centrum i upomienie sie o zadosc uczynienie czytaj; odszkodowania za napasc na polske... Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 wysiedlenie Niemców, niewłaściwa technologia ? 22.05.05, 18:02 Tak się kończy używanie niewłaściwych technologi. Jak Niemcy przesiedlili parę miljonów do Auschwits to nikt z "przesiedlonych" nie zamierza wracać i kultywować swojej narodowej tradycji. Przedtem "przesiedlili" też rdzennych Prusów, tak dokładnie, że żaden nie wrocił. Najgorsze są niedoróbki. Odpowiedz Link Zgłoś
pcat Tę bandę emerytów powinno wsadzić się w 22.05.05, 18:20 autokar i wywieźć do Polski i pokazać: - Oświęcim, Majdanek - Warszawę - groby partyzantów w lasach Puszczy Solskiej - listę dzieł sztuki zrabowanych przez Niemców Odpowiedz Link Zgłoś
marmoo Re: Ziomkostwo: wysiedlenie Niemców ludobójstwem 22.05.05, 18:28 Ja mam pytanie do osób, które się orientują w temacie - gdzie można uzyskać informacje dotyczące tych 2,5 miliona osób, które zginęło przy przesiedleniu, chodzi mi szczególnie, jaki był udział osób, które zginęły przed zakończeniem wojny, jaki po? Ilu zginęło w skutek działań wojennych? Jaki procent uciekał "z własnej woli"? Jaka część została wysiedlona przez Polaków, jaka przez sowietów? itd. Z tego co wiem ofiary pojałtańskich przesiedleń szacuje się na kilkanaście tysięcy, może się mylę. Proszę kogoś kompetentnego o uściślenie. Ciekawi mnie również porównanie warunków w jakich następowało przesiedlenie obywateli polskich na ziemie "odzyskane", do tych, w jakich następowało przesiedlenie Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: Ziomkostwo: ...podaje ci text zrodlowy... 22.05.05, 18:38 marmoo napisał: > Ja mam pytanie do osób, które się orientują w temacie - gdzie można uzyskać > informacje dotyczące tych 2,5 miliona osób, które zginęło przy przesiedleniu, > chodzi mi szczególnie, jaki był udział osób, które zginęły przed zakończeniem > wojny, jaki po? Ilu zginęło w skutek działań wojennych? Jaki procent uciekał "z > własnej woli"? Jaka część została wysiedlona przez Polaków, jaka przez > sowietów? itd. Z tego co wiem ofiary pojałtańskich przesiedleń szacuje się na > kilkanaście tysięcy, może się mylę. Proszę kogoś kompetentnego o uściślenie. > Ciekawi mnie również porównanie warunków w jakich następowało przesiedlenie > obywateli polskich na ziemie "odzyskane", do tych, w jakich następowało > przesiedlenie Niemców. ...HITLER Adolf (1889-1945) Adolf Hitler Heinrich Knirr, Adolf Hitler, 1937 Führer III Rzeszy; urodzony w Austrii, po ukończeniu szkoły średniej - samouk; w czasie I woj. świat. w armii niemieckiej na froncie zachodnim, odznaczony dwukrotnie Żelaznym Krzyżem za męstwo; po demobilizacji początkowo informator polityczny (tajny współpracownik) władz wojskowych; od 1919 członek NSDAP, po dwu latach jej lider; 1923 po nieudanym puczu monachijskim skazany na 5 lat twierdzy; odbywając karę napisał Mein Kampf (Moja walka), główny dokument programowy ruchu nazistowskiego; żądał w niej przestrzeni życiowej (Lebensraum) dla Niemiec, należnej im jako narodowi panów (Herrenvolk), co uzasadniał koncepcjami rasistowskimi, biologicznymi i agresywnym antysemityzmem; po przedterminowym zwolnieniu skupił wokół siebie grono zdolnych i bezwzględnych współpracowników (Göring, Goebbels, Hess, Himmler, Rohm), z których pomocą - wykorzystując swe demagogiczne talenty i charyzmatyczną umiejętność porywania tłumów - doprowadził do błyskawicznego wzrostu wpływów partii; mistrz taktyki politycznej, jako pierwszy polityk potrafił w pełni wykorzystać nowoczesne środki techniczne (radio, samoloty); do gwałtownego wzrostu popularności przyczynił się umiejętnie lansowany jego wizerunek jako bohatera wojennego, ascetycznego samotnika, dbałego o losy Niemiec; po zwycięstwie w wyborach parlamentarnych 1932 przejął ster koalicyjnego rządu; wykorzystał wszelkie instytucje demokratyczne do zniszczenia demokracji i zdobycia pełni władzy; po śmierci prezydenta Hindenburga przejął jego uprawnienia, choć pozostał przy tytule partyjnego Führera i kanclerza Rzeszy; zbudował państwo totalitarne i kierował "rewolucją narodowosocjalistyczną"; ograniczył prawa nienawistnych sobie Żydów poprzez Ustawy Norymberskie; limitowany terror objął wszystkich przeciwników (obozy koncentracyjne), a nawet oponentów z własnej partii (tzw. noc długich noży); za cel życia uważał utworzenie Tysiącletniej Rzeszy i zapewnienie jej hegemonii światowej; jako instrument do tego miał posłużyć kolosalnie rozbudowywany Wehrmacht, nad którym przejął osobistą kontrolę; 1938 przy biernej postawie mocarstw zachodnich dokonał Anschlussu (włączenia) Austrii i wcielenia do Niemiec Sudetów; ułatwił mu to sojusz z Włochami Mussoliniego i wspólna interwencja obu państw faszytowskich w Hiszpanii; dalsze plany ekspansji zakłócił opór Polski; aby móc rozpocząć wojnę, zdecydował się na zawarcie paktu Ribbentrop-Mołotow (choć dotąd zwalczał zaciekle i ZSRR, i komunizm); po zwycięstwach Niemiec w kampaniach lat 1939-41 i po nieudanej bitwie lotniczej o Anglię zdecydował się na prewencyjne uderzenie na Związek Radziecki; po bitwie pod Moskwą przejął osobiste dowództwo nad frontem wschodnim; popełniał coraz bardziej drastyczne błędy strategiczne, co skutkowało klęskami pod Stalingradem i Kurskiem; licząc na nowe rodzaje broni był zdecydowany wszelkimi siłami kontynuować wojnę, mając nadzieję na rozpad koalicji antyhitlerowskiej; do końca pozostał fanatykiem, przekonanym o swym dziejowym powołaniu; 30 kwietnia 1945, gdy Armia Radziecka zaczęła szturm Berlina, popełnił samobójstwo wraz ze swoją towarzyszką życia - Ewą Braun. Odpowiedz Link Zgłoś
marmoo Re: Ziomkostwo: ...podaje ci text zrodlowy... 22.05.05, 18:48 thx, ale mam wrazenie, że to trochę niezupełnie w temacie ;). Ja bym prosił o jakieś liczby :). Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: Ziomkostwo: ...podaje ci text zrodlowy... 22.05.05, 18:51 marmoo napisał: > thx, ale mam wrazenie, że to trochę niezupełnie w temacie ;). > Ja bym prosił o jakieś liczby :). ...liczby prosze bardzo...sto milionow zamordowanych przez rzesze niemiecka Odpowiedz Link Zgłoś
marrla Re: Ziomkostwo: ...podaje ci text zrodlowy... 22.05.05, 20:07 Well, przyczyny, wyobraź sobie znam. Interesuje mnie tylko do jakiego stopnia warunki przesiedlania Polaków i Niemców były zbliżone i w jakim stopniu wiązały się one z problemami natury logistycznej. Te 100 milionow można se "wsadzić", wytłumacz to na przykład dzieciakom, które przy tych przesiedleniach zginęły, je też byś skazał na śmierć za zbrodnie dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: Ziomkostwo: ...podaje ci text zrodlowy... 22.05.05, 20:15 marrla napisała: > Well, przyczyny, wyobraź sobie znam. Interesuje mnie tylko do jakiego stopnia > warunki przesiedlania Polaków i Niemców były zbliżone i w jakim stopniu wiązały > się one z problemami natury logistycznej. Te 100 milionow można se "wsadzić", > wytłumacz to na przykład dzieciakom, które przy tych przesiedleniach zginęły, j > e > też byś skazał na śmierć za zbrodnie dorosłych? ...polecam powrot do textu...zrodlowego ))) Odpowiedz Link Zgłoś
lux-ex-silesia LICZBY Z SUFITU - ROBOTA DLA IPN 22.05.05, 18:41 Ta liczba 2,5 miliona ofiar śmiertelnych jest wielokrotnie przesadzona. Podobnie jak liczba ofiar obozu w Łambinowicach (Lambsdorf). Wsszystko zależy od tego, kto liczy ofiary, w przypadku Łambinowic na Śląsku liczył esesman, niejaki Esser. To jest gigantyczne zadanie m.in dla IPN-u aby zweryfikować te liczby, które stosują ziomkostwa dla poparcia swoich argumentów. Czas jest dobry, aby zmierzyć się z prawdą, zbliża się 60-ta rocznica podpisania Protokołu Poczdamskiego. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: LICZBY Z SUFITU - ROBOTA DLA IPN 22.05.05, 18:54 lux-ex-silesia napisała: > Ta liczba 2,5 miliona ofiar śmiertelnych jest wielokrotnie przesadzona. > Podobnie jak liczba ofiar obozu w Łambinowicach (Lambsdorf). Wsszystko zależy > od tego, kto liczy ofiary, w przypadku Łambinowic na Śląsku liczył esesman, > niejaki Esser. > To jest gigantyczne zadanie m.in dla IPN-u aby zweryfikować te liczby, które > stosują ziomkostwa dla poparcia swoich argumentów. > Czas jest dobry, aby zmierzyć się z prawdą, zbliża się 60-ta rocznica > podpisania Protokołu Poczdamskiego. > cdn. > ...przypomniala mee sie stodola...i dwa tysiace w stodole...u chlopa Odpowiedz Link Zgłoś
walterbertin spytaj sie Miloszewicza 23.05.05, 08:09 Nie ma czegos takiego jak uciekanie z wlasnej woli - jezeli nawet uciekali przed hordami azjatyckim Czerwonej Armii to uniemozliwienie przez wladze PRL (Polski) powrotu do domu jest taka sama zbrodnia jak faktyczne wypedzenie czy przymusowa eksmisja ze wzgledow etnicznych Dokladnie patrzac od strony moralnej sytacja jest taka: Niemcy ekstmitowali Zydow do Getta i pozniej do gazu, ze wzgeldow etniczynych i w celu zagrabienia zydowskiego mienia Polacy eksmitowali Niemcow (Schloonzakow i Autochtonow z Warmii i Mazur) na Zachod a czesciowo na Syberia - ze wzgledow etnicznych i w celu zagrabienia poniemieckiego mienia. Miloszewicz eksmitowal z Kosowa Albanczykow - obywateli Jugoslawii do Albanii - ze wzgledow etnicznych - widziales moze zdjecia jak Albanczycy dobrowolonie uciekali przed Serbami ??? to dosc niedawna historia Niemcy mieli Norymberge. Miloszewicz za wypedzanie Albanczykow z Kosowa jest sadzony w Hadze a tylko Polacy uwazaja ze maja czyste czolo i sa niepokalana dziewica swiata, Polacy to nawet uwazaja ze zrobili Niemcom dobrze, ze ich wypedzili z ich wlasnych domow i stron rodzinnych na podobno zloty zachod - chroniac ich przed 50 laty komuny. Fakterm jest Rezim i blok komunistyczny jest winny smierci ca 14 mln cywilnych Niemcow na wschod od 15 Poludnika (Zgorzelckiego) tylko dlatego ze byli Niemcami - PRL (Polska) byla czescia czerwonego bloku. Escesy w Czechach byly moze nawet bardziej ekstremalne niz w PRL (Polska) Z czlonkow czerwonego bloku jedynie Rumunia zachowala twarz w czerwonej zemscie na niemieckich cywilach za to ze Hitler pogonil Stalinowi kota pod Moskwe, Leningrad, Stalingrad. Mozesz moze podac jaki byl liczbowy udzial Polakow w walce z komuna i stalinizmem ??? czy tylko usta przy czerwonym odbycie z pelna gotowoscia do calowania Odpowiedz Link Zgłoś
marmoo Re: spytaj sie Miloszewicza 23.05.05, 11:58 "Dokladnie patrzac od strony moralnej sytacja jest taka:" dokładnie patrząc mocno zamykając przy tym patrzeniu oczy. "> Rezim i blok komunistyczny jest winny smierci ca 14 mln cywilnych Niemcow na > wschod od 15 Poludnika (Zgorzelckiego) tylko dlatego ze byli Niemcami " skąd te liczby wywlokłeś, z d*py? Może chodzi o 14 tysięcy? Słyszał kiedyś o Poczdamie? "> Polacy eksmitowali Niemcow (Schloonzakow i Autochtonow z Warmii i Mazur) na > Zachod a czesciowo na Syberia - ze wzgledow etnicznych i w celu zagrabienia > poniemieckiego mienia." ROTFL. "> Rezim i blok komunistyczny jest winny smierci ca 14 mln cywilnych Niemcow na > wschod od 15 Poludnika (Zgorzelckiego) tylko dlatego ze byli Niemcami > - PRL (Polska) byla czescia czerwonego bloku. Escesy w Czechach byly moze nawet" Z tego to chyba tylko jest prawdziwa twierdzenie o tym, ze Polska częścią czerwonego bloku była . - Tak zwany gol samobójczy, rachunek za stracone 50 lat, do których się walnie przyczyniliście nie został jeszcze wystawiony. Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi ziomkostwo i inne aberracje 22.05.05, 18:39 Gazeta Wyborcza podnieca sie slowami przywodcow nic nie znaczacych organizacji z marginesu niemieckiego zycia politycznego. W slowach tych ludzi mozna odczytac bute i bezmyslnosc. To po prostu reakcja na to, ze sa ignorowani przez reszte spoleczenstwa: "nie chca mnie sluchac to tupne butem!" A Polacy znowu bede sie podniecac bo "jak tak mozna" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ...fajny mamy temat 22.05.05, 18:45 synziemi napisał: > Gazeta Wyborcza podnieca sie slowami przywodcow nic nie znaczacych organizacji > z marginesu niemieckiego zycia politycznego. W slowach tych ludzi mozna odczyt > ac bute i bezmyslnosc. To po prostu reakcja na to, ze sa ignorowani przez resz > te spoleczenstwa: "nie chca mnie sluchac to tupne butem!" A Polacy znowu bede > sie podniecac bo "jak tak mozna" itp. ...tylko sie nie podniecaj ))) Odpowiedz Link Zgłoś
lux-ex-silesia ZIOMKOSTWA - MARGINES CZY POWÓD DO NIEPOKOJU ? 22.05.05, 21:25 Gazeta Wyborcza, jak każdy dziennik, żyje z "podniecania się" tematami. W przypadku niektórych ziomkostw jest jednak inaczej. Bagatelizowanie wpływu tych organizacji na politykę Niemiec może się okazać bardzo krótkowzroczne. Na ostatnim zjeździe Niemców sudeckich przemawiał sam premier Bawarii dr Edmund Stoiber, występując równie agresywnie wobec Czechów jak przedstawiciel Niemców sudeckich Bernd Posselt, poseł do Parlamentu Europejskiego. www.br-online.de/bayern-heute/artikel/0505/15-sudetendeutsche/index.xml Nikt z obecnych polityków niemieckich nie odważy się zaatakować aliantów II wojny światowej za amputację wschodniej części Niemiec w Poczdamie. Dlatego zastępczo atakują Czechów za tzw. "Dekrety Benesa" i Polaków za podobne działania. Pozostaje mieć nadzieję, że Ministerstwa Spraw Zagranicznych Polski i Czech przekonają administrację Busha, Blaira, Putina (a nawet nieszczęsnego Chiraca) o absolutnej konieczności mówienia jednym głosem w kwestii nieodwracalności decyzji podjetych na przełomie lipca i sierpnia 1945 r. Poczdamie. Natomiast nie może być usprawiedliwienia za gwałty, mordy i poniewieranie Niemcami, co masowo miało miejsce po wkroczeniu Arnii Czerwonej na tereny byłych Niemiec wschodnich. Obawiam się, że ziomkostwom nie chodzi jednak o prawdę, lecz o gigantyczne pieniądze z tytułu odszkodowań oraz polityczną mobilizację wielomilionowej grupy wyborców. Dlatego w polskim interesie leży dochodzenie do prawdy poprzez rzetelne badania naukowe oraz dialog z ludźmi dobrej woli. A także demaskowanie tych, których wola jest podła i zła. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: ZIOMKOSTWA - MARGINES CZY POWÓD DO NIEPOKOJU 23.05.05, 17:45 Przepraszam, nie badz taki "pokojowy" w stosunku do "pokrzywdzonych" niemiaszkow. Pomordowali miliony ludzi, dzieci, kobiety, starcow, kaleki - nalezy im zgotowac identyczny los. Puscic wszystkich szwabow przez komin. Odpowiedz Link Zgłoś
kossar Wszystko zaczyna układać się w logiczną całość 22.05.05, 18:39 Najpierw odebrano legitymizację LWP jako wojskowej formacji Polskiej.Skoro więc to nie WP wkroczyło na tereny III Rzeszy wpływając w ten sposób na ich przyłączenie do obecnej RP to kto?Przestaliśmy się przyznawać do tego więc niemiaszki torują sobie drogę do stopniowego przejmowania tych terenów na powrót pod swoje posiadanie.Zrobią to bez wątpienia i będzie to podbój, w którym armaty,Henkle i KPW zastąpi Euro.A teraz ciąg dalszy bajki.RP próbuje teraz przesunąć swoją sferę wpływów na wschód po to aby zastosować manewr niemicki na tamtych terenach..ale marnie to widzę Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Wszystko zaczyna układać się w logiczną całoś 22.05.05, 18:59 Absolutny bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
kossar Re: Wszystko zaczyna układać się w logiczną całoś 22.05.05, 19:04 pożyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś