Dodaj do ulubionych

"Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z lek...

28.06.05, 12:13
Ilu to jest "niespełna 17 lekarzy"? Jeden, dwóch, szesnastu i pół, szesnastu i trzy czwarte?
Obserwuj wątek
    • k.majchrzak 498 w 2004...pewnie ok.1000 w 2005... 28.06.05, 12:22
      i to tych najlepszych...najwyższy czas pomysleć co zrobić,żeby nie musieli
      wyjeżdżać...mam nadzieję,że ta emigracja będzie skuteczniejszym protestem niż
      głodówki i wiece po RM i Sejmem
      • femur MÓJ STOMATOLOG JEDZIE DO ANGLII !!!!!!! 28.06.05, 13:57
        Jedyny stomatolog do którego mam zaufanie wyjeżdża za miesiac do Anglii.
        Strzaszne.... Ja sie boję b. chodzić do /innego/ dentysty!
        • offler BMA to idioci- jak zwykle bzdury gadaja 28.06.05, 17:18
          W Afryce nie potrzebni sa lekarze tylko budowniczy, chydraulicy itd itp.
          Najwiecej chorob jest zwalczanych za pomoca dobrej higieny, odpowiedniego
          wyzywienia i warunkow mieszkalnych- w tamtych krajach lekarze niewiele
          zdzialaja. W Anglii i USA moga za to sie uczyc najnowszych metod i, jesli
          warunki w krajach z ktorych pochadza sie zmienia, to beda mogli wrocic.
          Tymczasem w Anglii sa setki albo tysiace lekarzy ktorzy nie ermoga dostac pracy
          pomimo, ze jest niesamowity ich brak. Tylko dlatego, ze BMA nie uwaza zeby byli
          potrzebni.
          Debile.
          • bronio1 Re: BMA to idioci- jak zwykle bzdury gadaja 28.06.05, 18:20
            Masz racje, Afryka potrzebuje hydraulikow, a szczegolnie tych ktorych sie pisze
            przez "ch".
            • offler Jesli to jest jedyna krytyka mojej wypowiedzi... 28.06.05, 23:11
              to sie ciesze. Sorry ale ortografia nigdy nie byla moja mocna strona.
    • srull Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 12:35
      Gosc ma sporo racji, bo jak tu nie zgodzic sie ze lepiej przejac wyedukowanego
      specjaliste niz szkolic go we wlasnym zakresie, ale z drugiej strony logicznym
      jest ze jesli panstwo nie gwarantuje zycia na poziomie jego zachodnich kolegow,
      to taki lekarz sam da drapaka. Kluczem do wszystkiego jest ostatnie zdanie artykulu.
      • tbernard Piractwo? 28.06.05, 14:07
        Czy aby kraje które innym piractwo i kradzież intelektualną zarzucają sami na
        masową skalę tego nie uprawiają?
        Ale zgadzam się, że kiepskie warunki popychają wykwalikowane osoby do
        opuszczania kraju który w znacznym stopniu zasponsorował im edukację. Ciekaw
        jestem, czy zachód też tak chętnie prawników i wszelkiej maści
        ekonomistów/marketingowców od nas przechwytuje.
    • kropekuk A UK ograbia US - bo LEPIEJ MEDYKOM PLACI. 28.06.05, 12:40
      W wysokosci plac, nie zas w "grabiezy" tkwi caly problem;)
      • czasem71 Re: A UK ograbia US - bo LEPIEJ MEDYKOM PLACI. 28.06.05, 13:20
        Jak to robic (placic porownywalnie do WB, USA...) w krajach biednych
        (Polska, kraje afrykanskie)? Łatwo napisac. A także dlaczego płacić z podatków
        ubogiego społeczeństwa za studia tych co potem wyjadą? Wniosek się nasuwa -
        studia winny być płatne.
        • kropekuk Albo zwrot do kasy panstw ksztalcacych.... 28.06.05, 13:34
          Nie przez lekarza, ale panstwo, co go pozyskalo. Mozna to wyliczyc, bo np.
          wyjazdy Brytow do USA sa czasowe, na kilka lat. Nb. inna rzecz, ze owe platne
          studia to drobiazg - przeciez to raptem pare tysiecy funtow, lekarska
          tygodniowka ;)
        • adamdoc Re: A UK ograbia US - bo LEPIEJ MEDYKOM PLACI. 28.06.05, 14:59
          Nie kwestia w bezwględnych wartościach płacy w przeliczeniu na dolary czy euro
          lecz względnych w stosunku do średniej płacy krajowej w danym kraju. Jeżeli
          Czesi a już wkrótce Słowacy i Litwini płacą lekarzom średnio 2x średnią krajową
          to jest to istotny bodziec aby zostać. Oczywiście zawsze znajdzie się margines
          ludzi którzy będą chcieli zarobić kilkadziesiąt tys. funtów rocznie ... ale to
          już nie problem. A obeznie w Polsce cała rzesza (większość) lekarzy - ja również
          - podstawowa pensja za 7,35, 5 x w tyg. wynosi 1/2 średniej płacy krajowej.
          Można być altruistą, Dr Judymem itd. owczem ale do czasu gdy masz rodzine,
          dzieci i okazuje się że jesteś...... Jeżeli Państwo i NFZ wciąż będą uważać że
          nie ma problemu to obudzą się z "ręką w nocniku". Ale skoro jesteśmy tak
          "bogaci" by kształcić lekarzy i pielęgniarki dla innych Państw to gratuluje.
          Studia mogą być płatne super ale wtedy nikt nie poszedłby do pracy za 1000PLN.
          bo studiów w życiu by nie spłacił.
          • aron2004 Re: A UK ograbia US - bo LEPIEJ MEDYKOM PLACI. 28.06.05, 15:43
            ludzie co za debil że też tacy są na wyspach

przecież lekarz jedzie sobie gdzie chce - nikt go wołami do krajów anglosaskich nie ciągnie.
    • little-brother Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 12:41
      "Przekazywanie Afryce brytyjskiej pomocy w wysokosci 300 mln dol. funtow
      rocznie nie ma wiekszego sensu,..."
      A jaki sens ma pisanie takich bzdetow?
    • ghotir Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 12:46
      to nie jest tylko sprawa medycznych profesjonalistow. podobny drenaz mozgow
      dotyczy wszystkich profesjonalistow. ja mysle ze moge wypowiadac sie w sprawie
      'social scientists'; ktokolwiek jest dobry w tej dziedzinie zostaje zaanktowany
      przez usa. poniewaz wiekszosc z tych zaanektowanych chce zrobic kariere w usa,
      ta wiekszosc odpuszcza sobie problemy ich wlasnych krajow i wlacza sie w
      akademicki 'main stream'. skutki tego 'wlaczania sie' sa widoczne w doktrynach
      politycznych krajow trzeciego swiata, wlacznie z polska.
      • cavolfiore Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:02
        W krajach anglosaskich latwiej jest robic kariere naukowa niz w Polsce, chocby
        dlatego ze tam liczy sie profesjonalizm i zaangazowanie a nie to kogo sie zna
        czy z kim sie trzyma. Z punku widzenia pracownika naukowego jest to bardzo wazny
        czynnik, dla mnie o wiele wazniejszy niz zarobki. To kultura pracy i szacunek
        dla nauki sciaga tam ludzi, nie pieniadze.
        • ghotir Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:14
          cavolfiore napisał: 'W krajach anglosaskich latwiej jest robic kariere naukowa
          niz w Polsce, chocby dlatego ze tam liczy sie profesjonalizm i zaangazowanie a
          nie to kogo sie zna czy z kim sie trzyma.
          ---------------
          obawiam sie ze tutaj bardzo sie mylisz. aby wejsc w program doktorancki trzeba
          miec trzy dobre opinie od znanych naukowcow. aby awansowac w programie trzeba
          miec dobre opinie o wlasnej pracy od przynajmniej dwoch kolegow, ktorzy
          rozumieja Twoje prace. w polsce system znajomosci pracuje nieformalnie, w usa
          tez system jest zinstytucjonalizowany. w obu przypadkach bardziej licza sie
          osobiste preferencje niz rzeczywisty wklad w nauke.

pisze to co powyzej nie jako sfrustrowany 'naukowiec' ale jako ktos komu udalo
          sie przejsc przez to sito. moja podstawa zawsze byly 'znajomosci'. jakosc moich
          prac prawie zawsze byla 'secendary'.
          • kropekuk W UK na studia doktoranckie wystarczaja 2 opinie 28.06.05, 13:36

• cavolfiore Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 14:30
            Najwyrazniej mamy inne doswiadczenia... byc moze one zaleza od dziedziny.
            Nie rozumiem czemu krytykujesz system dobrych opinii.. jesli ktos jest dobry i
            uczciwie pracuje dostanie przeciez dobra opinie.... mowiac o znajomosciach mam
            na mysli np. fakt taki, ze mozesz miec klopoty z obrona swojego doktoratu gdy
            Twoj promotor ma wrogow, lub ze nie dostaniesz awansu bo nie jestes Polakiem,
            Francuzem czy Wlochem, lub wreszcie caly ten uczelniany feudalizm tj. niewazne
            co robisz ale wazne jak sie usmiechasz i jak nisko schylasz.
            • manny_ramirez tez jestem zwiazany z swiatem akademickim w USA 28.06.05, 16:18
              i moja opinia jest calkiem zbiezna z Twoja niz z ghotir. Tutaj nikt nie wyda
              dobrej opinii na powazne jesli nie jestes dobrym naukowcem. Jakosc pracy jest
              zdecydowanie sprawa pierwszorzedna
    • skipper_ Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 12:58
      GW zapomniala tylko napisac, czy na prawde jest BMA...

to jest poprostu zwiazek zawodowy lekarzy, goscie
      protestuja przeciw zatrudnianiu obcokrajowcow,
      gdyz obawiaja sie obnizki wynagrodzen...

60 tys. rocznie zapewnia zycia na duzo
      wyzszym poziomie, niz "przyjezdni" sa przyzwyczajeni...

• pjacyna Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:12
      anglosasi poszukuja nie tylko wysoko wykwalifikowanych lekarzy.pracuje od 2
      miesiecy w UK jako lekarz w szpitalu.nie mam specjalizacji ale zarabiam tyle,ze
      stac mnie na wynajecie domu i godziwe zycie.w polsce zarabialem 300 funtow
      (wiecej place za wynajecie domu).o czym wogole jest ta dyskusja.jako lekarz w
      polsce nie mialem czasu na specjalizacje-musialem zarabiac pieniadze na
      utrzymanie rodziny(3 etaty).tutaj bez specjalizacji(na 1 etacie) moge utrzymac
      rodzine.nie zarabiam 60 tys. rocznie(znacznie mniej) ale to wystarczy.
    • dziadekksiadz Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:20
      tak jak juz ktos tutaj wspomnial
      problem dotyczy specjalistów z wielu dziedzin,
      miejmy nadzieje ze przynajmniej czesc tej emigracji zdecyduje sie na powrót
      do np Polski i przywiezie ze soba swoja wiedze i praktyke.
      • ghotir Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:47
        dziadekksiadz napisał: 'tak jak juz ktos tutaj wspomnial problem dotyczy
        specjalistów z wielu dziedzin, miejmy nadzieje ze przynajmniej czesc tej
        emigracji zdecyduje sie na powrót do np Polski i przywiezie ze soba swoja wiedze
        i praktyke.
        ----------------
        ja swojej wiedzy nie przywioze bo (1) nie lubie uchodzic za oszoloma i (2)
        polska nie jest w stanie intelektualnie i finansowo podeprzec moich badan.
    • sezary Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:50
      Szesc lat temu poszedlem na studia lekarskie w nadzieji, ze kazda paranoja musi
      sie kiedys skonczyc i kiedys nawet w PL bedzie lepiej. Niestety sie pomylilem,
      jest gorzej, nawet duzo gorzej niz bylo szesc lat temu.
      Wiekszosc moich o rok starszych kolegow (tzn. tych ktorzy mowia w jakimklwiek
      innym jezyku oprocz polskiego) juz teraz maja zaklepane miejsca w Anglii,
      Irlandii, Niemczech, Francji. Bynajmniej nie jada tam z niecheci do Polski, tym
      bardziejz chciwosci, po prostu chca miec za co przezyc, nie chca isc w slady
      tych ktorzy zapylaja na wolontariatach przez szesc lat w kraju, na utrzymaniu
      rodzicow, lub zony.
      Jakdlugo w Polsce nie bedzie dosyc miejsc specjalizacyjnych, oplacanych godziwie
      (juz 2 tys. zl nie jest tak straszna stawka), tak dlugo mlodzi lekarze beda
      glosowac nogami. Kiedys ten narod rolnikow,hutnikow,gornikow i kolejarzy sie
      obudzi z reka w nocniku i dojrzeje do tego ze dobrze finansowana i oplacana
      sluzba zdrowia to koniecznosc a nie luksus, nawet na koszt tych pierwszych.
      Nietety wtedy bedzie za pozno i pozostanie lekarzy za malo, a ci najlepsi juz
      dawno sie urzadza na zachodzie i nie wroca.
      tymczasem popularniejsze sa poulistyczne gadki o platnych studiach, splacaniu
      kraju "podbieranego", to bzdura. Tylko rynek decyduje, niestety w sluzbie
      zdrowia panuje nadal komunistyczna reglamentacja i gospodarka planowa.
      • werrka Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:59
        A caly ten zgielk w Anglii jest wywolany po to, zeby tamtejsze spoleczenstwo poparlo nowa polityke imigracyjna UK, ktore zaczyna sie bronic przed naplywem kolorowej emigracji. I ten placz nad drenazem to taki psychologiczny chwyt, bo chodzi w dalszej perspektywie o wszelkie zawody. Anglikom wcale do glowy nie przychodzi plakac nad biednymi spoleczenstwami z Polski, Slowacji, Litwy..., ktorym wyrywa sie lekarzy, inzynierow itp.
        Po prostu przekonaja swoje spoleczenstwo, ze przyjmowanie wyksztalconych (a potem okaze sie, ze takze niewyksztalconych) ludzi z Pakistanu, Indii,Afryki jest niemoralne i bardzo zubaza tamtejsze spoleczenstwa. Wowczas wiekszosc obywateli UK nie bedzie krzyczala o polityce dyskryminacji, o prawach czlowieka ale o rozsadnej, humanitarnej, dalekowzrocznej polityce rzadu UK.
      • ghotir Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 14:00
        sezary napisał:'Tylko rynek decyduje, niestety w sluzbie
        zdrowia panuje nadal komunistyczna reglamentacja i gospodarka planowa.
        ------------------
        taka sama reglamentacja dotyczy usa, raju ludzkosci.
        rozumiem Twoja frustastraje, ale nie zwalaj jej na komunism.

• skipper_ Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 15:14
          ghotir napisał:

> sezary napisał:'Tylko rynek decyduje, niestety w sluzbie
          > zdrowia panuje nadal komunistyczna reglamentacja i gospodarka planowa.
          > ------------------
          > taka sama reglamentacja dotyczy usa, raju ludzkosci.
          > rozumiem Twoja frustastraje, ale nie zwalaj jej na komunism.

mozesz wytlumaczyc na czym sie ta "reglamentacja" w USA
          objawia...

• manny_ramirez mozesz to jasniej wyjasnic? 28.06.05, 16:15
          szczegolnie podac przyklady takiej reglamentacji?
      • czasem71 Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 14:50
        sezary napisał:
        > tymczasem popularniejsze sa poulistyczne gadki o platnych studiach, splacaniu
        > kraju "podbieranego", to bzdura. Tylko rynek decyduje, niestety w sluzbie
        > zdrowia panuje nadal komunistyczna reglamentacja i gospodarka planowa.
        nie bardzo rozumiem dlaczego placenie za studia jako reakcja na taka sytuacje
        to ma byc populistyczną gadką? drenowany kraj ma przeciez prawo sie bronic przed
        wyrzucaniem pieniedzy? inna metoda to zmniejszenie ilosci studentow na
        drenowanych kierunkach. to przykre ale sie moze okazac konieczne. wszystko
        zalezy od skali zjawiska. nie mozna nie wziasc pod uwage przewidywanych skutkow
        dalekoplanowych oczywiscie ...
        • r306 Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 15:09
          > nie bardzo rozumiem dlaczego placenie za studia jako reakcja na taka sytuacje
          > to ma byc populistyczną gadką?
          Bo wymagaloby miedzy innymi zmiany konstytucji.

A tak na marginesie juz sa 'wieczorowe' kierunki farmacji i stomatologii.
          Kosztuja ciezkie pieniadze i ciesza sie duzym powodzeniem. Ciekawe gdzie
          absolwenci takiej 'wieczorowej' stomatologii beda chcieli okuc sie za pieniadze
          zaplacone za studia, no ciekawe....

Reglamentacja miejsc? No to bedziesz mial jeszcze mniej lekarzy, ktorzy zostana
          w kraju.

Chlopie! Co pomysl, to gonisz w pietke!!!!

A wysterczy lekarzom "na etacie" dac zwyczajnie 3-5 tys. Zostana. Czesi i
          Wegrzy, Slowacy - oni to zrobili juz dawno.
    • gczern Re: "Anglosasi ograbiają najbiedniejsze kraje z l 28.06.05, 13:54
      Czyli co? zakazać zatrudniania lekarzy z biednych krajów??? lekarze z pewnością
      się ucieszą
      • glob1 HAARP i MEDYCYNA !!!! 28.06.05, 13:59
        HAARP - AMERYKANSKA TAJEMNICA
        HAARP czyli - High-frequency Active Auroral Research Program. Po polsku -
        Aktywna aureola Wysokiej czestotliwosci fal - Program doswiadczalny - jest
        scisle tajna amerykanska bronia, ktorej istnienie datuje sie gdzies od 1900
        roku, co wiaze sie z wynalazkami Mikolaja Tesli, na ktorych bazie ta bron jest
        oparta, a polega na bezprzewodowym przesylaniu fal roznej czestotliwosci i
        pradu. HAARP, to nie tylko zestaw anten na Alasce. Jest to rowniez wiele
        laboratoriow i uniwersytetow rozmieszczonych na calym swiecie a pracujacych nad
        programami HAARP-a. Prosze rowniez zwrocic uwage na amerykanskie bazy wojskowe
        rozmieszczone na calym swiecie.
        W wielu publikacjach o tej broni mozna zapoznac sie z jej dzialaniem na pogode,
        na trzesienia ziemi i na ludzki mozg. Mniej znane jest jej dzialanie mogace
        powodowac rozne wybuchy oraz mozliwosc zdalnego sterowania samolotami czy
        samochodami. W ogole nic sie nie pisze o mozliwosci dotykania ta bronia calego
        ludzkiego czy zwierzecego ciala. Bron ta swoimi falami moze dotknac kazda
        istote zywa na Ziemi korzystajac z jej biopradow. Sterowanie ta bronia jest
        zdalne, wiec jest ona niewidoczna i bezszelestna. Dzieki temu moze powodowac
        lub symulowac rozne choroby a nawet smierc i rozne stany psychiczne. Wlasnie
        tym dzialem chce sie zajac w swojej publikacji rozszerzajac ja o rozne
        przezycia zwiazane z ta bronia na zasadzie ciekawostek, ktore moga spotkac
        kazdego.
        Intensywny wplyw tej broni poczulam na sobie w styczniu 1998 roku.
        Doswiadczalam bardzo roznego jej zastosowania. Operatorzy HAARP-a, ktorzy mna
        sie zajmuja nie przypuszczali, ze kiedys bede o tym pisac do ludzi. Takie sa
        moje obserwacje na temat jej dzialania :
        HAARP i MEDYCYNA
        Z uwagi na fakt, ze fale HAARP moga dotykac calego ciala, powoduja bole czesto
        silne i gwaltowne w roznych miejscach sugerujac chorobe, a takze rozne stany
        chorobowe, takie jak zatrucia, dusznosci, podnoszenie i obnizanie cisnienia
        krwi, przekrwienie organow z ustami wlacznie, rozne rytmy serca, zaparcia lub
        rozwolnienia, opuchlizny, zmiany w strukturze kosci - moga je powiekszac,
        zmniejszac i wykszywiac. Bole zdrowych zebow i ruszanie sie ich oraz wypadanie
        bez krwawiacych dziasel, dretwienie konczyn, przelatujace prady i skurcze,
        trzesienie glowa lub innymi czesciami ciala. Moga tez tymi promieniami robic
        wrzody i niegojace sie rany na roznych czesciach ciala. Moga rowniez powodowac
        hemorojdy i przykre swedzenie w roznych miejscach na ciele. Bron ta moze
        spowodowac zakrztuszenie. HARRP moze zmieniac wage ciala. Moze powodowac ciagle
        laknienie lub jego zanik. Moze tez spowodowac zanik sygnalu potrzeby
        zalatwienia sie. Moze zmieniac wymowe i barwe glosu. Jestem pewna, ze moga
        powodowac jeszcze inne objawy chorobowe i choroby, ktore mnie akurat ominely.
        Mimo tak wielu dolegliwosci w roznych okresach czasowych i o roznym nasileniu,
        ja do lekarzy nie chodzilam i nie zazywalam zadnych lekow, bo zdawalam sobie
        sprawe, ze ktos penetruje moje cialo i ze ktos mi to robi. Moze wlasnie dzieki
        temu, ze bylam ostrozna w stosowaniu jakichkolwiek lekow, jestem do dzisiaj
        zdrowa. Zdaje sobie sprawe, ze HAARP moze na kogos dzialac nie ujawniajac sie.
        Moze sie to odbywac bezszelestnie i bezczuciowo. Ktos moze miec watpliwosci,
        czy dziala na niego HAARP, czy jest naprawde chory? Uwazam, ze najlepszym
        wykladnikiem ludzkiego stanu zdrowia jest temperatura jego ciala. Kazde
        najmniejsze niedomaganie powinno objawiac sie temperatura, nawet miesiaczka u
        kobiet sie nia objawia, ktora jest przeciez zaprogramowana w organizmie.
        W dzisiejszych czasach lekarze bardzo duzo chorob przypisuja wirusom. Wlasnie
        te choroby o dziwo, przebiegaja bez podwyzszonej temperatury ciala. Kiedy
        przypomne sobie medycyne z lat 50-tych, to wirusy byly zupelnie nieznane.
        Zawsze zastanawia mnie, skad sie wziela ta wielka liczba chorob wirusowych?
        Mysle, ze sa to wlasnie choroby powodowane przez bron HAARP, ktorej poczatki
        intensywnego dzialania na ludzi datuje sie na rok 1960. Od roku 1930 zaczeto
        robic pierwsze proby zdalnego dotykania ludzi promieniami i falami Tesli.
        Moje rady
        1. Przy wszelkich niedomaganiach, badac temperature ciala. Prawidlowa
        temperatura, to 36,6C.
        2. Nie brac zadnych lekow, ktore nie maja podanego dokladnego skladu i ulotki o
        przeciwwskazaniach.
        3. Pytac lekarzy, czy takie objawy chorobowe moga byc spowodowane przez bron
        HAARP.
        4. Starac sie zglebic swoja wiedze na temat chorob wirusowych i byc bardzo
        czujnym, kiedy lekarz taka chorobe orzeknie.
        5. Zwracac uwage na wszelkie bole, ktore moga okazac sie przemijajacymi w
        zaleznosci od pory dnia lub nocy. Prawdziwie chora czesc naszego ciala boli bez
        przerwy i powinna pojawic sie goraczka [normalna temperatura naszego ciala, to
        36,6 C.]
        6. Obserwowac swoje cialo przez kilka dni - nawet do 7-miu.
        7. Zwracac uwage na to, czy nie slyszymy szumu w uszach lub w pomieszczeniu w
        ktorym sie znajdujemy. Takie tttsssyyy - ledwo slyszalne, jakby gdzies
        przeplywal prad. Tak wlasnie czesto slychac bron HAARP. Bez tego przydzwieku
        tez moze nas dotykac.
        LEKARZE
        Ilosc chorych ludzi na swiecie jest zatrwazajaca. Wszedzie brakuje lekarzy i
        personelu medycznego. Przy takiej ilosci chorych lekarze maja sie calkiem
        dobrze finansowo. Bogaca sie niesamowicie. Lekarze od dawna robia fortuny
        finansowe dzieki ilosci pacjentow. Smiem twierdzic, ze zarabiaja dzieki broni
        HAARP i wiekszosc z nich o tym wie i z HAARP-em wspolpracuje. Czesc lekarzy ma
        duze profity za przepisywanie lekow narzuconych przez koncerny farmaceutyczne,
        a czesc lekarzy zarabia na na symulowanych operacjach, ktore jak mniemam
        zaczynaja sie na przecieciu skory i koncza na jej zaszyciu, zeby byl slad dla
        pacjenta i platnika za operacje. HAARP przestaje ingerowac i wszystko wraca do
        normy, czlowiek mysli, ze operacja pomogla. To samo dotyczy wszelkich lekow, na
        ktore ludzie sa skazywani czesto do konca zycia, bo HAARP skrupulatnie
        sprawdza, czy leki sie wykupuje i zazywa. Co jakis czas sie slyszy, ze jakies
        leki powoduja duze zaburzenia w organizmie. Doprowadzaja do prawdziwych chorob,
        a nawet zgonow. Wszystko dotyczace zdrowia i broni HAARP jest objete wielka
        tajemnica. Milcza lekarze. Milcza rzady poszczegolnych panstw. Milcza media.
        HAARP i zmiany osobowosci
        HAARP od poczatku swojego istnienia interesowal sie ludzkim i zwierzecym
        mozgiem. Dzisiaj juz umie latwo zmieniac nastroje poszczegolnych ludzi, a nawet
        ich osobowosc. HAARP moze spowodowac placz bez powodu, smiech, apatie,
        nadwrazliwosc, agresywnosc, strach i operowac odpowiednio naszymi odczuciami,
        takimi jak laknienie, potrzeba pojscia do ubikacji czy naszych preferencji,
        nawet plciowych. Moze sztucznie powodowac podniete plciowa. Moze tez spowodowac
        kompletny zanik libido lub spowodowac, ze stosunki beda bardzo bolesne, co moze
        zniechecic ludzi do wspozycia lub niepotrzebne leczenie. Moze przesylac glosy
        do glowy i do uszu. Te glosy moga mlodych ludzi namawiac do mordowania,
        zlodziejstwa, napadow i innych niecnych rzeczy. Ludzie, ktorzy pisza do mnie w
        tej sprawie, mowia, ze czesto nagroda jest mozliwosc wachania narkotykow, lub
        spokoj od HAARP-a na jakis czas. Jezeli czlowiek nie zdaje sobie sprawy z tego,
        ze dziala na niego HAARP, to czesto zaczyna dzialac wbrew wlasnej woli. Poddaje
        sie sterowaniu przez bron HAARP. W ten sposob mozna tworzyc nawet mordercow,
        homoseksualistow, leni i narkomanow. HAARP moze tez tworzyc pracoholikow dzieki
        dodawaniu swojej energi. Dzieki tej energi ludzie moga nie spac tygodniami i
        byc zawsze na wysokich obrotach. Ja kiedys nie spalam 2 lata w ogole.
        HAARP dysponuje w tej chwili bardzo szeroka gama swoich mozliwosci i dlatego
        trzeba bardzo sie pilnowac zeby nie popasc pod jego calkowite dzialanie i nie
        stac sie kims zupelnie bezwolnym. Teraz juz potrafie dysponowac swoja
        swiadomoscia wbrew broni HAARP. W
        • tomazino Re: HAARP i MEDYCYNA !!!! 28.06.05, 14:21
          Co za bzdura...
          • azael11 Re: HAARP i MEDYCYNA !!!! 28.06.05, 14:36
            troche paranoiczne
            czy masz może jakieśstany lękowe
        • robi.ronin HAARP uszkodzil Ci chyba mozg, bo bredzisz .... 28.06.05, 14:41
          Pytanie zasadnicze, po co operatorzy HAARP ZAJMOWALI SIE ingerowaniem w taka
          malo istotna jednostke jak ty, przeciez ta bron jest cholernie kosztowna i
          uzywanie jej przeciwko tobie czy np mnie graniczy z bzdura, paranoja czy innymi
          chorobami psychicznymi, ktorych nie wspomne. Jak ci tajemniczy operatorzy moga
          nawet Ciebie zlokalizowac i testowac na tobie, osobie nie majacej zadnego
          wplywuu na cokolwiek? Dlaczego np nie zlokalizuja Bin Ladena i jego nie
          wykoncza albo nie pozbeda sie np. Castro czy innych dyktatorow? Wiesz powinnas
          czy powinnienes sie leczyc. Szkoda mi Ciebie jestes typowym przykladem paranoi.
        • joeshmoe Re: HAARP i MEDYCYNA !!!! 29.06.05, 05:44
          Nie wiedzialem ze w Tworkach daja pensjonariuszom
          dostep do internetu!
    • europeen God save the Queen!!! 28.06.05, 14:58
      Zachodnia Europa to jedyna szansa dla NAS - mlodych lekarzy!!! w Polsce nie
      mamy czego szukac; tam witaja nas z otwartymi rekoma!!!Ja jestem juz
      zdecydowany na wyjazd, podobnie moi znajomi po fachu. GOD SAVE THE QUEEN!!!
    • johngalt Czlowiek nie jest sluga innych 28.06.05, 15:03
      Kogos mozesz ograbic z przedmiotow, ktore trzyma w domu. Ten gosc traktuje
      czlowieka jak przedmiot, ktorego zadaniem jest sluzba innych. Typowa u
      socjalistow pogarda dla czlowieka....
      • meerkat1 Ludzie zawsze glosuja nogami! 28.06.05, 15:51
        jesli tylko maja swobode poruszania sie.Kosmita obserwujacy ziemie z orbty nie
        mialby najmniejszego problemu z ustaleniem gdzie panuja na niej najlepsze
        warunki dla homo sapiens, nawet nie wiedzac nic o ich biologii, cywilizacji i
        kulturze. Obserwowalby po prostu skad dokad i w jakim generalnie kierunku
        przemieszczaja sie ludzie.
        A ci, jak juz zauwazylem na wstepie- zawsze glosuja nogami.
    • otokacper Re: i bardzo dobrze 28.06.05, 15:50
      Jesli opowiedziec lekarzom w Niemczech kilka historii z zycia mlodych medykow w
      Polsce to i tak nie uwierza. Mlody lekarz w Polsce jest traktowany gorzej niz
      zero. Perspektywy i zarobki ma porownywalne z pania sprzatajaca powierzchnie
      poziome. Wcale jednak nie dziwi mnie ze tak malo lekarzy wyjezdza (sucho
      porownujac pensje i warunki to nikt w polsce nie powinen zostac). W koncu
      rodzina, przyjaciele...szkoda ich. Mam gdzies czy wyjazdy medykow zmienia cos w
      Polsce...mnie to nie dotyczy ja juz zdecydowalem.
      Pozdrowienia z Niemiec:)
    • otis_tarda Grabież? Jaka grabież? 28.06.05, 16:10
      Że niby jak? Przyjeżdżają Anglosasi o odławiają lekarzy, by potem przewozić ich
      statkami przez Atlantyk? Czy może zamykają w klatkach? Albo szantażują, grożą
      rodzinom?
      Bzdury. Lekarze wyjeżdżają sami. I mają do tego święte prawo.
    • kocoor.com Państwo przecieżmoże się bronić, np 28.06.05, 16:20
      wprowadzając dotowane studia dla Białorusinów, Ukraińców w Polsce, w zamian za
      umowę lojalnościową. Skoro studia medyczne są w znacznym stopniu dotowane przez
      podatnika, to chyba nie jest niczym dziwnym, że ów podatnik chce się mieć u
      kogo leczyć? A skoro za chlebem lekarze wykedżają w siną dal (czemu się nie
      dziwię), to dlaczego nie wprowadzić studiów medycznych płatnych, z czytelnymi
      zasadami umorzenia opłat po np. 5 latach pracy w Polsce? To przykre, że ludzie
      wykształceni ( po niełatwych studiach)mają tak nędzne zarobki, ale ja jestem
      tylko podatnikiem....
      • tyrol Re: Państwo przecieżmoże się bronić, np 28.06.05, 16:35
        A po co Białorusin ma sie uczyc polskiego (jesli juz zechce pracowac za granica
        Białorusi), skoro ten sam czas moze poswiecic na nauke niemieckiego? :)
      • docuk Rachunki wyrownane 28.06.05, 16:36
        chlopie.
        Juz Ci inni pisali. Rozumiem ze placisz podatki ale nie myslisz logicznie przy
        tym. Z czego splacisz kredyt na 100tys zlotych (taki trzeba by zaciagnac na
        studia medyczne). ktory bank da ci taki kredyt przy zarobkach po studiach nie
        siegajacych sredniej krajowej. Bank samobojca albo znajoma ciocia w dziale
        kredytow.
        Poza tym pracowalem przez 4 lata jak niewolnik po 90 godzin na dobe za stawke
        stroza na budowie. Liczac tylko 70% zachodniej pensji oddalem panstwu przysluge
        przekraczajaca wartosc studiow. czyli z Toba i reszta podatnikow jestem kwita.
        Dlatego pisze z innego kraju.
        • kocoor.com Re: Rachunki wyrownane 28.06.05, 16:50
          Myślę jak najbardziej logicznie, niestety...
          Nie czytasz dokładnie, piszę wyraźnie o umowie lojalnościowej, oczywiście z
          punktu widzenia pacjenta. W drugą stronę, ja współfinansuję Twoje studia, Ty
          sobie wyjeżdżasz i ja z tego nic nie mam (jako pacjent)? To dlaczego mam to
          robić???? Czy nie lepiej zainwestować w import lekarzy??? Chyba nie do końca
          ok. Jeżel i tak, to niech studia będą 100% płatne i sobie inwestujesz w nie sam
          i wyjeżdżasz, gdzie zechcesz.
          Niestety rząd polski i w tej sprawie wypina się na swoich obywateli i lekarzy i
          pacjentów...
          PS. Cięzko na dobę 90 godzin pracować ;-))).
          • gulaga7 Re: Rachunki wyrownane 28.06.05, 17:33
            A rodzice lekarza to na co niby pracowali,kazde po 30-40 lat? Nie zarobili na
            jego studia? Zarty sobie stroisz? Pisza jakies malolaty,ktore w zaden sposob
            nie mogly sfinansowac studiow wiekszosci lekarzy,ktorzy wyemigrowali.jak znam
            zycie,najbardziej pomstuja 30 letni "rencisci"-oj! jak oni ciezko harowali na
            studia lekarza.Ot cala Polska,kraj zdominowany przez zlodzieja i debila.
            • kocoor.com Re: Rachunki wyrownane 28.06.05, 17:50
              Mnie się pytasz gdzie te pieniądze się podziały? Zastanów się jaki bedzie efekt
              takiej emigracji. To zbyt ponura perspektywa, że nadawała się na żart.
              PS. Jeżeli szukasz pieniędzy wypracowanych przez "rodziców", o których piszesz,
              zapraszam na miejsce po zlikwidowanej kopalni KWK Bielszowice i wielu innych
              zakładach.
        • sendivigius Re: Rachunki wyrownane 28.06.05, 16:56
          Twoja praca wcale nie jest wiecej warta niz stroza na budowie wiec miales
          zaplacone na co zasluzyles. Nie ma takiej drugiej grupy spolecznej ktora by tak
          miala nasr.... w glowach na punkcie swojej wartosci. Najczesciej objawia sie to
          w szantarzu bedziemy leczyc albo i nie. Jeszcze czesciej ten szantaz ma w
          podtekscie - lapowka. S... was pies. Lekarze tacy jak ty niech lepiej mecza
          anglikow, zasluzyli na to jedni i drudzy.
          • kocoor.com Re: Rachunki wyrownane 28.06.05, 17:04
            Nie popadaj w paranoję, cóż się dziwić, że po 6 latach studiów medycznych
            człowiek chce zarabiać pieniądze. Ja po prostu z przerażeniem obserwuję brak
            reakcji państwa na odpływ wykształconych specjalistów (inżynerów, lekarzy,
            biologów etc.), bo TUTAJ nie mają szans na godny zarobek. Ale jako podatnik
            współfinansuję lekarzy (bo nie chcę się leczyć u wróżki), jako podatnik
            współfinasuję inżynierów i tak dalej...
    • homopolacus POLSKI BUDZET FINANSUJE ANGLIKOW 28.06.05, 16:54
      W niewielu krajach europejskich pozwala sie na swobodny odplyw ludzi
      wyksztalconych do innych krajow . Mozna tylko pogratulowac polskim inteligentom
      za stworzenie systemu finansujacego braki sily roboczej w innych krajach.
      • skipper_ Re: POLSKI BUDZET FINANSUJE ANGLIKOW 28.06.05, 17:46
        homopolacus napisał:

> W niewielu krajach europejskich pozwala sie na swobodny odplyw ludzi

jakies przyklady moze?

poza jednym oczywistym, ze kraje "cywilizowane" maja na tyle
        zdrowe gospodarki, ze wyksztalceni maja szanse na dobrzeplatna
        prace...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka