Dodaj do ulubionych

Do Gab rychy

09.07.05, 07:45
Przesadziłaś, z tą twoją pochodzenio-angielskością.

Żadnego istotniejszego błędu składniowego w polszczyźnie, a już szczególnie żadnej pomyłki w użyciu aspektów.

Nie ma tak. Cudzoziemcy mieszkający w Polsce nawet po kilkadziesiąt lat takie błędy robią. Nie będę ci tłumaczyć, dlaczego. Coś to ma wspólnego z równoczesnym operowaniem dwoma systemami językowymi.

Doradzałbym wstawianie przynajmnie od czasu do czasu jakiegoś sympatycznego błędka. Będzie bardziej wiarygodnie.

Twoja Aug.
Obserwuj wątek
    • goldbaum Re: Do Gab rychy 09.07.05, 10:41
      Polski to jeden z najtrudniejszych, jesli nie najtrudniejszy jezyk europejski.

Dochodza do tego takie niuanse jak nalecialosci (wulgaryzmy) z rosyjskiego,
      ktorymi Gabrysia rowniez blyska i inne detale tak specyficzne dla jezyka i
      obyczajowosci polskiej, ze zaden obcokrajowiec nie bylby w stanie sobie ich
      przyswoic nawet po wielu, wielu latach.

Zdumiewa mnie konsekwencja Gabrysi, z jaka sprzedaje nam tutaj ten swoj kit.
      • kropekuk Znasz SLAWISTOW bez znajomosci rosyjskiego? 09.07.05, 11:52

• goldbaum nie chodzi tyle o rosyjski co o wulgaryzmy 09.07.05, 12:29
          egzystujace w mowie polskiej, rowniez te wywodzace sie z rosyjskiego - czesto o
          bardzo regionalnym charakterze, popularne np. na wschodzie Polski ale nie
          stosowane na Slasku albo w Malopolsce.

Takich niuansow nie sposob opanowac jesli pochodzi sie spoza kregu jezykow
          slowianskich, szczegolnie polskiego i rosyjkiego, zwlaszcza jesli sie tam nie
          zyje i nie ma kontaktu z zywa mowa na codzien.

Slawisci pochodzacy z germanskiego kregu kulturowego, tlumaczacy od lat i zyjacy
          w krajach slowianskich ciagle popelniaja bledy. Ty po szesciu tylko latach(?)
          opanowalas najbardziej specyficzne niuanse tej nie tylko mowy ale i kultury...

Jestes genialna Gabrysiu!

• kropekuk Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 12:33
            Zaraz mi do lozka moze bedziesz zagladac. Typowy nachalny i ciekawski polski
            chamek.
            A jesli chodzi o ruski mat@ to polecam podrecznik i slownik WASZEGO
            JEZYKOZNAWCY z przelomu XIX/XX wieku.
            Madrzyc sie trzeba na podstawie jakiejs wiedzy, cw..u:)))))))))))
            • cepimierz Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 12:35
              ja tam zaglądać nie będę.

Jeszcze bym padł z przerażenia ?
            • goldbaum no i oczywiscie ta... kultura osobista i tresc :-) 09.07.05, 12:36
              polskiej przekupy z prowincji... To Gabrysiu zdradzi twoje korzenie na calym globie.
            • wojcd Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 12:38
              Oj Gabrysiu
              nie denerwuj siem. My Ciebie lubimy.

Tak tu barwnie z Tobą.
              • cepimierz Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 12:40
                Znana sprawa,

rudzielcom zawsze odbija. Nawet tym farbowanym.

A już gruba ruda to sam odlot.
                • wojcd Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 12:44
                  cepimierz napisał:
                  > A już gruba ruda to sam odlot.
                  ----------------------------------------------------
                  To ona taka w każdym calu taka angielska
                  "gruba ruda".
                  • cepimierz Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 12:49
                    Jeden ją zna z czasów polskich, zanim została kapitanową. Wtedy była ruda przy kości.

Ale podobno wesoła kobitka. Nie to co teraz.
                    • wojcd Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 12:59
                      Ja tam rudzielce lubiem.

Wydaje mi się, że ona ma odloty.
                      Ciekawe co bierze?
                      • cepimierz Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 13:03
                        Chyba lubi pyf. Ciemno-mocne.

Z dodatkiem -
                        • wojcd Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 13:11
                          Hm, samotność.
                          Na to nie ma rady.
                          Gdyby miała dzieci i męża, to nie szalałaby tak.

Może się pozbiera.
                          • cepimierz Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 13:13
                            A ten śledź to jakiś taki nietaki.
                            • cepimierz Re: Sledz swoja wlasna du..pe, gnojku. OK? 09.07.05, 13:14
                              Zwłaszcza w powiązaniu z dupą i gnojem.
          • marouder gabryska, jesli jestes taki bystrzak, to powiedz 11.07.05, 12:59
            , w jakim regionie Polski mowi sie czasem gwarowo, by potwierdzic czyjes
            zdanie:"Jak tak, to jo!"?

goldbaum napisał:

> egzystujace w mowie polskiej, rowniez te wywodzace sie z rosyjskiego - czesto o
            > bardzo regionalnym charakterze, popularne np. na wschodzie Polski ale nie
            > stosowane na Slasku albo w Malopolsce.
            >
            > Takich niuansow nie sposob opanowac jesli pochodzi sie spoza kregu jezykow
            > slowianskich, szczegolnie polskiego i rosyjkiego, zwlaszcza jesli sie tam nie
            > zyje i nie ma kontaktu z zywa mowa na codzien.
            >
            > Slawisci pochodzacy z germanskiego kregu kulturowego, tlumaczacy od lat i zyjac
            > y
            > w krajach slowianskich ciagle popelniaja bledy. Ty po szesciu tylko latach(?)
            > opanowalas najbardziej specyficzne niuanse tej nie tylko mowy ale i kultury...
            >
            > Jestes genialna Gabrysiu!
            >
            >
            >
            >
            • kropekuk Alez to kazdy wie: tojojki LWOWSKIE:)))))) 17.07.05, 07:18

• kropekuk Robie bledy w polskim. Nawet krystian je wskazywal 09.07.05, 11:53

• cepimierz Re: Robie bledy w polskim. Nawet krystian je wska 09.07.05, 12:04
        O --
        • biedronka24 Przeciez mowilam to dawno 11.07.05, 12:28
          Ja mam mame obcokrajowca ktora od niepamietnych czasow w Polsce mieszka i po
          polsku mowi. I dotad robi bledy. Jezeli o to chodzi to jestem czyms w rodzaju
          domowego eksperta lingwistycznego dzieki temu bo wciaz przebywam w srodowisku
          roznych obcokrajowcow. Gabi to kit od poczatku do konca :)
    • kropekuk Ty do Gab czy znow do mnie? 09.07.05, 12:03

• schlagbaum Re: Ty do Gab czy znow do mnie? 09.07.05, 12:07
        kropekuk napisał:

Mam dwa pytania

1. Czy zbieznosc Twojej stopki i hasla maroudera to przypadek ?

2. Po co sie wyglupiasz ze swoim pochodzeniem ?

>
        • kropekuk KTO to marouder??? 09.07.05, 12:08

• wojcd Re: Do Gab rychy 09.07.05, 12:06
      Gabrycha
      jezd zdolnom dziewczynom i to trzeba
      przyjąć do wiadomości.

Po angielsku śmiga znacznie "lepiej".
      • kropekuk Czy jestes kopia Yossi? Bo to jeden z paru, z 09.07.05, 12:09
        ktorym w tym jezyku sie komunikowalem na privie:))))))))))
        • cepimierz Mama nadzieję, ze na privie 09.07.05, 12:12
          nie używasz do komunikacji papieru toaletowego?
        • wojcd Gabi co o tym myślisz? 09.07.05, 12:19
          viviandarkbloom.tripod.com/index.html
          • kropekuk Jesli o mnie chodzi, to NIC: za dlugo sie otwiera 09.07.05, 12:21

• wojcd Re: Jesli o mnie chodzi, to NIC: za dlugo sie otw 09.07.05, 12:26
              Gabrysiu
              wiem, że wokół tego trzeba tupać by Ciebie
              "zrozumieć".
    • bam_buko probka tfurczosci gabrychy 09.07.05, 14:44
      szmaty piszacej w j.polskim
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=7549403&a=7552606
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=7549403&a=7555378
    • loquin.phd Gabrysia -- banalna rzeczywistość 09.07.05, 15:51
      Ustalmy po prostu, że było tak: Gabrysia jest lesbijską polską emigrantką w
      Anglii, która dla niepoznaki wyszła za mężczyznę
    • akserm Jezeli kropekuk to Gabrycha to dlaczego 09.07.05, 16:33
      tak zrecznie wlada meska forma czasownika. Poluje juz od dlugiego czasu na jedno
      choc potkniecie , a tu nic :)
      • kropekuk Kup tym kretynom prozac: nie moga pojac, ze wiele 09.07.05, 16:35
        osob moze bawic ich GLUPOTA:)))))))))))))) I to bez wzgledu na narodowosc,
        plec, religie czy wyznanie!
      • murzynek.rambo trzeba spytac INACZEJ: jezeli KROPEK to nie 09.07.05, 16:43
        GABRYCHA to dlaczego pojawil sie w tym WATKU? :-))))
        • kropekuk Bo zaciekawilo mnie,co polski glupek mogl wymyslec 09.07.05, 16:45
          Przeciez wiesz, ze "antypolsko" kolekcjonuje brednie "prawdziwych
          Polakow":)))))))))))))
          • wojcd Zwei Gabrychen 09.07.05, 16:57
            Co Wy palicie?
      • loquin.phd Re: Jezeli kropekuk to Gabrycha to dlaczego 09.07.05, 16:54
        Skoro tak zawzięcie polujesz na Kropusia, to postaraj się o stylistyczno-
        leksykalną analizę porównawczą postów "jego" z postami Gabi. Mnie to w sumie
        niewiele obchodzi. Faktem jest natomiast to, że na wszystko co ma związek z
        Gabrysią Kropuś reaguje dość żywotnie i w sposób wojowniczy. Gdyby go to nie
        obchodziło, przestałby się tym interesować za jakiś czas.

Cóż, mamy hipotezę nt. Gabrysi, która uwzględnia również jej męsko-żeńskie
        usposobienie. Dr Jekyll and Mrs Hyde.
        • cepimierz Re: Jezeli kropekuk to Gabrycha to dlaczego 09.07.05, 16:57
          Ja już dokonałem takiej analizy. I wiem swoje.

GAC to GAC.
          • loquin.phd Re: Jezeli kropekuk to Gabrycha to dlaczego 09.07.05, 17:06
            Majteczki w sierpeczki itd.?

To swoją drogą, ale chyba mniej istotne.
        • akserm HERMAFRODYTA?? 10.07.05, 01:33
      • i-love-2-bike Re: Jezeli kropekuk to Gabrycha to dlaczego 09.07.05, 18:36
        akserm napisał:

> tak zrecznie wlada meska forma czasownika. Poluje juz od dlugiego czasu na jedn
        > o
        > choc potkniecie , a tu nic :)

byly,byly potkniecia:)))
    • mmkkll Re: Do Gab rychy 09.07.05, 20:05
      W zasadzie sprawa mało mnie obchodzi, ale dorzucę wam pewien trop, bo w
      wyszukiwarce nie znalazłem, by ktoś z was to wymieniał:
      www.wprost.pl/apel/
      Znajdźcie odpowiednie nazwisko, a może i skomentujcie ;).
      • murzynek.rambo to nasza GABI :-)) jak NIC :-)) 09.07.05, 20:32
      • i-love-2-bike Re: Do Gab rychy 09.07.05, 20:57
        mmkkll napisał:

> W zasadzie sprawa mało mnie obchodzi, ale dorzucę wam pewien trop, bo w
        > wyszukiwarce nie znalazłem, by ktoś z was to wymieniał:
        > www.wprost.pl/apel/
        > Znajdźcie odpowiednie nazwisko, a może i skomentujcie ;).

podaj jakis inny link jak mozesz,bo mi sie nic nie otwiera:))
        • mmkkll Dziwne. 09.07.05, 21:00
          Mi się otwiera w porządku. Przekleję tekst, pod którym jest i podpis GC:

APEL

Przewodniczący Komisji Europejskiej pana Jose Manuel Barroso
          Przewodniczący Parlamentu Europejskiego pan Josep Borell Fontelles
          Przewodniczący Rady Europy pan Jean-Claude Juncker

Zwracamy się do szefów naczelnych instytucji europejskich i do wszystkich
          narodów Europy z gorącą prośbą o powrót do idei zmarłego papieża Jana Pawła II,
          by do preambuły konstytucji europejskiej wprowadzić zapis przypominający o roli
          chrześcijaństwa w kształtowaniu się tożsamości Europy.
          Sposób, w jaki świat i nasz kontynent przeżywał chorobę, śmierć i pogrzeb Jana
          Pawła II, pokazał, że inspiracja chrześcijańska jest nadal najważniejszym
          punktem odniesienia dla milionów mieszkańców Europy.
          Zwracamy się o poparcie naszego apelu przez osoby, które łączą się z nami we
          wspólnej trosce o to, aby kształt integracji europejskiej był zgodny z treściami
          duchowymi dużej części mieszkańców naszego kontynentu.

W każdym razie coraz mniej z tej sprawy rozumiem ;).
          • i-love-2-bike Re: Dziwne. 09.07.05, 21:04
            mmkkll napisał:

> Mi się otwiera w porządku. Przekleję tekst, pod którym jest i podpis GC:
            >
            > APEL
            >
            > Przewodniczący Komisji Europejskiej pana Jose Manuel Barroso
            > Przewodniczący Parlamentu Europejskiego pan Josep Borell Fontelles
            > Przewodniczący Rady Europy pan Jean-Claude Juncker
            >
            > Zwracamy się do szefów naczelnych instytucji europejskich i do wszystkich
            > narodów Europy z gorącą prośbą o powrót do idei zmarłego papieża Jana Pawła II,
            > by do preambuły konstytucji europejskiej wprowadzić zapis przypominający o roli
            > chrześcijaństwa w kształtowaniu się tożsamości Europy.
            > Sposób, w jaki świat i nasz kontynent przeżywał chorobę, śmierć i pogrzeb Jana
            > Pawła II, pokazał, że inspiracja chrześcijańska jest nadal najważniejszym
            > punktem odniesienia dla milionów mieszkańców Europy.
            > Zwracamy się o poparcie naszego apelu przez osoby, które łączą się z nami we
            > wspólnej trosce o to, aby kształt integracji europejskiej był zgodny z treściam
            > i
            > duchowymi dużej części mieszkańców naszego kontynentu.
            >
            >
            > W każdym razie coraz mniej z tej sprawy rozumiem ;).

no,no gabcia jak wiadomo przezywala bardzo smierc Papieza, nawet wtedy pisala
            jako kobieta i byla "normalna",ale nie trwalo to dlugo,niestety. to
            dziennikarka,ale chyba niezbyt czesto uda jej sie zalapac prace,gdyz wieksza
            czesc czasu sleczy na forum i wariuje:((
            • mmkkll Re: Dziwne. 09.07.05, 21:44
              > no,no gabcia jak wiadomo przezywala bardzo smierc Papieza, nawet wtedy pisala
              > jako kobieta

Rzucisz jakiś link?
              Ech... To wszystko to raczej temat dla jakiegoś dobrego psychiatry, a nie dla
              przeciętnego użytkownika forum ;)....
              • i-love-2-bike Re: Dziwne. 09.07.05, 21:54
                mmkkll napisał:

> > no,no gabcia jak wiadomo przezywala bardzo smierc Papieza, nawet wtedy pi
                > sala
                > > jako kobieta
                >
                > Rzucisz jakiś link?
                > Ech... To wszystko to raczej temat dla jakiegoś dobrego psychiatry, a nie dla
                > przeciętnego użytkownika forum ;)....

nie chce mi sie szukac,ale bylo to w czasie ,gdyz umarl Papiez a wiec 3 miesiace
                temu,gdzie kazdy z nas tak,czy inaczej to przezywal i ona przez pare dni byla
                normalna:)))to rzeczywiscie przypadek ciezki,lepiej z nia wogole nie
                dyskutowac,bo to konca nie ma, a sensu tak czy tak zadnego w jej wypowiedziach
                nie znajdziesz,bo i trudno od mentalnej tego oczekiwac. w zaleznosci od dnia i
                stanu psychicznego moze byc mniej lub bardziej agresywna i wulgarna,ale to tylko
                tyle masz z tej calej wymiany slow z ta osoba.
                • mmkkll Re: Dziwne. 09.07.05, 21:58
                  Wczoraj wieczorem i dziś rano stan był rzeczywiście ciężki... Dwa cytaty:

1.

Teraz z grafiku wypada na POLSKE...
                  Przeczytaj komentowany artykuł »
                  Autor: kropekuk
                  Data: 08.07.2005 18:28
                  Starczy jedna bombka, a cale tysiace polskich "bohaterow" sie w panice
                  stratuja, a polskie pogotowie dobije rannych pavulonem. Ale bedzie fajnie!!!

2

"War on panic" to dopiero zobaczymy w POLSCE
                  Autor: kropekuk
                  Data: 08.07.2005 23:22
                  Paru moze i zginie od bomby, ale tysiace sie stratuja, a rannych pogotowie
                  pavulonem dobije:)))))))))

Z drugiej strony można jednak czasami uwierzyć w tą angielskość, bo obserwowałem
                  język, jakim się posługuje i trochę błędów zauważyłem. Mianowicie, chodzi tu o
                  tworzenie neologizmów na bazie angielskich słów.
                  • i-love-2-bike Re: Dziwne. 09.07.05, 22:01
                    mmkkll napisał:

>
                    > Z drugiej strony można jednak czasami uwierzyć w tą angielskość, bo obserwowałe
                    > m
                    > język, jakim się posługuje i trochę błędów zauważyłem. Mianowicie, chodzi tu o
                    > tworzenie neologizmów na bazie angielskich słów.

gabcia jest z polski,z malego miasta,a te neologimy kazdy z nas tworzy ,ktory od
                    lat siedzi za granica i uzywa innego jezyka niz swoj ojczysty na codzien. ja tez
                    po wielu latach zaczynam myslec juz po angielsku,a nie polsku,stad te
                    niedokladne tlumaczenia niektorych slow,bo poprostu nie pamietam polskiego
                    odpowiednika,albo latwiej mi tak tlumaczyc cos,bo pasuje lepiej:))
                    • mmkkll Re: Dziwne. 09.07.05, 22:04
                      Czyli w końcu co??? Sądzisz, że obecne występy kropka z uk to jakiś projekt
                      badawczy pani doktor etnologii ;) ??? Jeśli tak, to bardzo bym chciał poczytać
                      jego wyniki ;).
                      • i-love-2-bike Re: Dziwne. 09.07.05, 22:07
                        mmkkll napisał:

> Czyli w końcu co??? Sądzisz, że obecne występy kropka z uk to jakiś projekt
                        > badawczy pani doktor etnologii ;) ??? Jeśli tak, to bardzo bym chciał poczytać
                        > jego wyniki ;).

nie sadze,ze to bardzo samotna osoba, a w dodatku chora i w ten sposob spedza
                        swoj czas,bo nie ma pracy,a wrocic nie chce bo i do czego?
                        • mmkkll Re: Dziwne. 09.07.05, 22:34
                          > nie sadze,ze to bardzo samotna osoba, a w dodatku chora

Bardzo wątpliwa sprawa. Naprawdę szeroka(oddzielając opinie) wiedza ogólna
                          świadczy o tym, że gdzieś poza dom jednak wychodzi. Nie będę się jednak
                          zagłębiał w sprawę. W każdym razie nazywanie go Żydem świadczy o ewidentnym
                          braku poczucia humoru ;).
                          • i-love-2-bike Re: Dziwne. 09.07.05, 22:39
                            mmkkll napisał:

> > nie sadze,ze to bardzo samotna osoba, a w dodatku chora
                            >
                            > Bardzo wątpliwa sprawa. Naprawdę szeroka(oddzielając opinie) wiedza ogólna
                            > świadczy o tym, że gdzieś poza dom jednak wychodzi. Nie będę się jednak
                            > zagłębiał w sprawę. W każdym razie nazywanie go Żydem świadczy o ewidentnym
                            > braku poczucia humoru ;).

dzisiaj przy takiej mnogosci info na internecie mozesz wiele sie nauczyc nie
                            opuszczajac swego domu. gabcia siedzi non stop przy kompie,pisze nawet po nocach
                            a to o czyms swiadczy,a nazwanie jej zydem jest smieszne,ona ich broni jednak
                            zydem sama nie jest:))
                        • t.jarski Ingress-Central Europe Ltd 17.07.05, 00:19
                          Ta pani prowadzi tą firmę w lasach Robin Hooda , jako pośrednik "zdziera" z
                          Polek i Polaków którzy przyjeżdżają do Anglii szukać pracy. A równocześnie w
                          internecie opluwa Polaków. To jest świństwo. Moja siostra może niedługo napisze
                          coś więcej ze swoich doświadczeń.
    • pippi.l Re: Do Gab rychy 09.07.05, 23:19
      sądzę, że toto się podszyło pad g a-c, ale szukajmy dalej, warto obić ryja i
      narobić wstydu
    • cepimierz Ślima, ślima 11.07.05, 12:02
      wystaw rogi,
      dam ci sera
      na pierogi.
      • biedronka24 Slima siedzi na watku´seksualnosc Polek´ 11.07.05, 13:50
        i tam uczy panow jak byc dobrym kochankiem ;)
        • cepimierz Re: Slima siedzi na watku´seksualnosc Polek´ 11.07.05, 13:51
          A gdzie ten wątek? Zaraz lecę - co Ślima powie to jak dar z Niebios.
          • mmkkll Re: Slima siedzi na watku´seksualnosc Polek´ 11.07.05, 13:55
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=933&w=26230325&v=2&s=0
            Faktycznie wesołe :).
            • i-love-2-bike Re: Slima siedzi na watku´seksualnosc Polek´ 11.07.05, 18:45
              mmkkll napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=933&w=26230325&v=2&s=0
              > Faktycznie wesołe :).

gabrycha chyba juz zupelnie zwariowala,tej juz zadna farba nie pomoze. Szczesc
              Boze:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka