1panrysio 29.09.05, 07:21 Sezon oórkowy skończył się podobno 31 sierpnia...ale coś mnie kusi tam pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saczek1 Re: Największy skarb świata na Wyspie Robinson Cr 29.09.05, 07:45 rzucam studia i biorę łopatę. Będę operatorem koparki ręcznej - pospolitego szpadla ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cat-a-stroffa no to czeka nas giełdowy kataklizm 29.09.05, 08:15 jeżeli to prawda to ceny złota pójdą ostro w dół ;p a apropos.. co z rzekomym złotem w fortecy knox? Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: no to czeka nas giełdowy kataklizm 29.09.05, 11:52 cat-a-stroffa napisał: > jeżeli to prawda > to ceny złota pójdą ostro w dół > > ;p > > a apropos.. > co z rzekomym złotem w fortecy knox? naucz sie czytac ze zrozumieniem... wartosc "skarbu" oszacowano na 10 mld $ co stanowi niezuwazalna kwote w porownaniu z iloscia zlota "na rynku"... Odpowiedz Link Zgłoś
izmy ..a skąd taki skipper może to wiedzieć? 29.09.05, 13:51 panie "skipper"! co Pan może wiedzieć o ilości złota na rynku? niektórzy wciąż wierzą w zachowawczą politykę parytetu złota (zwłaszcza w krajach ameryki południowej) a co do "fort knox" - należy to raczej do sfery mitu pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: ..a skąd taki skipper może to wiedzieć? 29.09.05, 15:28 W 2001 zuzyto okolo 3000 ton zlota. Fort Knox ma okolo 4500 ton zlota. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: ..a skąd taki skipper może to wiedzieć? 29.09.05, 17:41 izmy napisał: > panie "skipper"! > > co Pan może wiedzieć o ilości złota na rynku? wystarczy elementarna wiedza ekonomiczna oraz "rzut oka" na informacje o obrotach gield, co zwykle bywa w dzialach "ekonomiczno-gospodarczych" powazniejszych gazet... > niektórzy wciąż wierzą w zachowawczą politykę parytetu złota > (zwłaszcza w krajach ameryki południowej) to juz problem tych co wierza... wiara jest w tym wypadku wlasciwym okresleniem... > a co do "fort knox" - należy to raczej do sfery mitu jak dla kogo... www.fms.treas.gov/gold/current.html Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Jezu jak fajnie! 29.09.05, 09:15 Aż mam ochotę zostać korsarzem! ;-))) W weekend zbuduję sobie galeon w ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Jezu jak fajnie! 29.09.05, 15:24 W ogrodzie to chyba latwiej zostac kosiarzem niz korsarzem a zamiast galeona lepiej zabrac sie za galon dobrego piwa - taniej, bezpieczniej i przyjemniej :)) Daj mi znac jak sie zdecydujesz na ten galon - chetnie ci pomoge :) Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Brawo dla szefa promocji wyspy! 29.09.05, 09:29 I teraz ruch turystyczny wzrośnie! Powinniśmy się uczyć. Proponuję dla wypromowania naszej stolicy stworzyć w Centrum rezerwat ptactwa wodnego. Wyhodować prawdziwe syrenki i otworzyć wielki lunapark (wzorem Kopenhagi). O naszych sławnych braciach już jest głośno na świecie. Trzeba to przecież wykorzystać. Póki są sławni. Bo potem zostanie już tylko muzeum figur woskowych tudzież łowiectwa. _ Pies na kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
fakthepolice SKARBY LEZA WSZEDZIE§§§§ 29.09.05, 11:42 TAAAA.... chceta skarby? to jedzcie do Francy, dwoch takich moich ziomkow co to pojechalo w te wakacje zarobic pare groszy.No i co pierwsza budowa, pierwsza burzuwa, i sie chlopakom ze sciany posypaly kolie diamentowe, naszyjniki, pierscionki i inne badziejstwo luzem bo przez ponad pol wieku to zaminiatko szlag trafil.huehuehue.Zydki co to zamelinowaly to juz dawno przez komin wyszly i widocznie nie mogly dac sygnalu o skrytce.Te moje ziomki za jeden pierscionek z diamentem sprzedany u jednego z jubilerow w Paryzu, to sobie kupily po nowej BMW i po chacie w Polsce i jeszcze im zostalo. Tak wiec na poszukiwanie skarbow Do Paryza bracia Polacy!! echhh... Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Największy skarb świata na Wyspie Robinson Cr 29.09.05, 11:56 "Zgodnie z kodeksem cywilnym znalezisko powinno zostać podzielono równo między państwo i znalazcę." a w "cywilizowanej" Polsce jest tylko 10% znaleznego, od ktorego trzeba jeszcze zaplacic podatek dochodowy... do tego zawsze "skarb" moze zostac uznany za "dziedzictwo kulturowe" i wtedy w caloci przechodzi na wlasnosc panstwa... nawet o zwrot kosztow wydobycia nie mozna ubiegac sie... oczywiscie nie ujawnienie i nie wydanie "skarbu" jest przestepstwem... Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: Największy skarb świata na Wyspie Robinson Cr 29.09.05, 12:40 Niezlu chwyt reklamowy. To sie dopiero biura podrozy oblowia. To prawdziwy skarb taka informacja. Powodzenia wszystkim poszukiwaczom zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrus25 Wiem gdzie lezy w ziemi skarb gen.Samsonowa 29.09.05, 12:41 Potrzeba mi sponsorow.Powiem tylko tyle trojkat miedzy miastami Nidzica Dzialdowem a Ostroda. dobrus25@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
1steve Re: Wiem gdzie lezy w ziemi skarb gen.Samsonowa 29.09.05, 14:16 No jasne, że między Nidzicą, Ostródą i Działdowem. Wystarczy poguglać i można znaleźć dokładniejsze informacje... www.kurekmazurski.pl/5_31/kroniki_historia.php Odpowiedz Link Zgłoś
piotrvs Re: Wiem gdzie lezy w ziemi skarb gen.Samsonowa 29.09.05, 16:35 mam sprawną ładę i czas, czekam na kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
malypankracy Ciekawe 29.09.05, 13:36 Ale mało prawdopodobne jest odkrycie skarbu wartośi 10 mld$. W XX odryto skarby o wartości 100 do 300mln$ z galeonu Santa Margerita i z grobowca Tutenhamona. Istnieje jednak szansa na powtórzenie "sukcesu" konkwistatorów z pocz. XVI. Do Europy napłyneło kilka tysiecy ton złota i o wile wiecej srebra;-))) Wtedy złoto 2 krotnie staniało. Malypankracy Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp zabytkowy skarb 30.09.05, 01:20 Ten skarb powinien byc traktowany jako zabytek i pierwsi do niego dostep powinni miec naukowcy i historycy. Zwlaszcza ze tamta cywilizacja zostala zniszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: zabytkowy skarb 30.09.05, 10:28 piotrpsp napisał: > Ten skarb powinien byc traktowany jako zabytek i pierwsi do niego dostep > powinni miec naukowcy i historycy. Zwlaszcza ze tamta cywilizacja zostala > zniszczona. obawiam sie, ze wiele zabytkow tam nie bedzie... Hiszpanie mieli zwyczaj przetapiac wyroby ze zlota/srebra na sztaby dla "ulatwienia" transportu... Odpowiedz Link Zgłoś