mg2005 23.12.05, 15:34 Wracają do normalności po polit-poprawnej chorobie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rakkar5 Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 23.12.05, 15:55 Dieu et mon droit. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors U nas Gazeta Wyborcza chce wyprowadzić karpia 23.12.05, 17:54 Gazeta Wyborcza stara się wyprowadzić karpia z menu wigilijnej kolacji. Te wysiłki spełzną na niczym, tak jak większość innych manipulacji GW. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: U nas Gazeta Wyborcza chce wyprowadzić karpia 23.12.05, 18:09 Cześć żydku. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: U nas Gazeta Wyborcza chce wyprowadzić karpia 23.12.05, 18:10 Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
tadluzny Re: Nie tylko Brytyjczycy... 23.12.05, 16:00 W Kanadzie w TV i firmach slowo: Boze Narodzenie (Christmas) jest coraz bardziej wypierane przez: Swieta (Holidays). Uzasadnienie jest dokladnie takie samo, w wielokultorowym spoleczenstwie nie mozna mowic o Chrystusie bo to moze urazic Pakistanczykow, Hindusow i innych Chinczykow... A ze panstwo powstalo na tradycji chrzescijanskiej i religie chrzescijanskie ciagle maja najwiecej wyznawcow... tym gorzej dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko W USA juz spiewaja kolendy o jakis Hanukach i 23.12.05, 16:15 islamach. Chrzescijanie nie maja zadnych praw bo spedalone lewackie rzady i media wszystko robia by zniszczyc bialego czlowieka i chrzescijanina. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Co to są te Hanuki? Moze ktoś obcykany wyjaśni. 23.12.05, 18:06 Zdziwiłem się wielce, dzisiaj podczas ceremonii zaprzysiężenia Prezydenta, pan Marszałek Sejmu Marek Jurek walnął ni w 5 ni w 9, życzenia wesołego hanuka panu prezydentowi. Podwoiłem uwagę póżniej, gdy to powtarzono w Teleekspresie, ale tu hanuka wycięto. Ki diabeł? Co to jest ten "hanuk"? Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Co to są te Hanuki? Moze ktoś obcykany wyjaśn 23.12.05, 19:44 Chanuka, tradycyjne judaistyczne święto, Święto Świateł, obecnie również obchodzone w Izraelu (i nie tylko) jako święto świeckie siłą tradycji, coś jak u nas ateiści jedzący wigilię. Odbywa się z grubsza w tym czasie, co u nasz Boże Narodzenie, tyle że trwa 6 dni. Różnicę najlepiej podsumował Kyle (pochodzenia żydowskiego) z serialu South Park: "When you're a Jew, you get presents for six days!" Odpowiedz Link Zgłoś
melipol Re: Co to są te Hanuki? Moze ktoś obcykany wyjaśn 23.12.05, 23:49 Chanukah, meaning "dedication" in Hebrew refers to the joyous eight-day celebration during which Jews commemorate the victory of the Macabees over the armies of Syria in 165 B.C.E. and the subsequent liberation and "rededication" of the Temple in Jerusalem. The modern home celebration of Chanukah centers around the lighting of the chanukiah, a special menorah for Chanukah; unique foods, latkes and jelly doughnuts; and special songs and games. urj.org/holidays/chanuka/ p.s.j napisał: > Chanuka, tradycyjne judaistyczne święto, Święto Świateł, obecnie również > obchodzone w Izraelu (i nie tylko) jako święto świeckie siłą tradycji, coś jak > u > nas ateiści jedzący wigilię. Odbywa się z grubsza w tym czasie, co u nasz Boże > Narodzenie, tyle że trwa 6 dni. Różnicę najlepiej podsumował Kyle (pochodzenia > żydowskiego) z serialu South Park: "When you're a Jew, you get presents for six > days!" Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko HANUKA O ZYDOWSKIE SWIETO 24.12.05, 01:30 No ale tak wyglada zycie polityczne w Polsce gdzie dzien przed wigilia politycy zycza sobie Hanuki. Czy tam sa jeszcze jacys Polacy i chrzescianie wsrod politykow? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie , zostali sami idioci,ale za to swiatowi ,.... 25.12.05, 10:18 europejscy i krajowi. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 listek figowy poprawności politycznej 23.12.05, 16:02 "(..)przewodniczący Centralnej Rady Muzułmanów w Wielkiej Brytanii. - Tak naprawdę nikt z nas (muzułmanów) nie ma nic przeciwko bożonarodzeniowym dekoracjom.." ____________________________________ To, że to wcale nie muzułmanom Swięta Bożego Narodzenia są nie w smak widać najlepiej na przykładzie Polski. Muzułmanów ani śladu a prób oderwania tych świąt od chrześcijańskiej symboliki coraz więcej, choć oczywiście w porównaniu E. Zachodnią a przede wszystkim z USA to dopiero nieśmiałe początki. Odpowiedz Link Zgłoś
homophob_and_racist Re: listek figowy poprawności politycznej 23.12.05, 16:14 bolszewiczko, a ty lepiej zacznic bronic 'swieta rewolucji bolszewickiej' > To, że to wcale nie muzułmanom Swięta Bożego Narodzenia są nie w smak widać > najlepiej na przykładzie Polski. Muzułmanów ani śladu.. i cale szczescie !!! > a prób oderwania tych > świąt od chrześcijańskiej symboliki coraz więcej gdzie ? i jak ? > choć oczywiście w porównaniu > E. Zachodnią mozna pojsc za to na 'homoparade' zamiast na jaselka :) > a przede wszystkim z USA to dopiero nieśmiałe początki. a tu niestety sie mylisz, Merry Christmas wraca, a Happy Holidays jest wypierane, zapomnialas chyba dlaczego ten straszny BuSSh wygral w 2004 ? VALUES !!! Ot co ! Hamerykanie maja dosc polipoprawnosci, multi-kulti, i homokomuny a wiec ulubionych tematow Demokratow, ...no i twarz Kerrego tez przestraszyla wielu wyborcow.. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie klam. USA PRZODUJE W GLUPOCIE.... 23.12.05, 17:20 DABLJA TO NAJGLUPSZY PREZYDENT w historii Ameryki,a AMERYKANIE STOCZYLI SIE DO POZIOMU OBYWATELI CCCP .NETWORK NBC JEST DZIS NA POZIOMIE SOWIECKIEJ 'PRAWDY' za czasow Lenina i STALINA.Podpisuje sie obydwoma rekoma pod tym , co napisala EVA 15,zwracam honory i nie bede ciebie wiecej obrazal.PRZEPRASZAM. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: A Dziadka Mroza ktoś pamięta? 23.12.05, 18:00 Żydokomunie nie chciały przejść przez gardło słowa "święty Mikołaj", więc mówiono "dziadek mróz". Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie pamietam, ale slyszalem o tym osobniku.... 23.12.05, 18:27 podobno w Polsce dzieci go nie lubily,bo rozdawal im ksiazki z bajkami pisanymi po rosyjsku,a one i wiekszosc ich rodzicow nie znala rosyjskiego.Nauke rosyjskiego w szkole podstawowej zaczynalo sie, zdaje sie, dopiero w czwartej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 Re: Nie pamietam, ale slyszalem o tym osobniku... 23.12.05, 18:52 takiej głupoty dawno nie czytałam choć żyłam także w tamtych czasach! Dostawałam piękne prezenty na gwiazdkę, tak jak wszyscy moi znajomi i na pewno były tam także piękne polskie książki, wydawane ładnie, niedrogo i do dziś mam je w domowej biblioteczce - czekają na wnuków. Odpowiedz Link Zgłoś
send_me Re: Nie pamietam, ale slyszalem o tym osobniku... 23.12.05, 19:23 Te ruskie książki, jak już trafiały pod choinki, były świetne. Rosyjskie książki dla dzieci zazwyczaj były bardzo dobrze wydane i miały piękne ilustracje. A język społeczeństwo wtedy znało. Przynajmniej ta jego część, która pokończyła podstawówki. Innym nawet polskich liter nie chciało się składać. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Masz ptaszki w glowie.Nie wszyscy Polacy... 23.12.05, 20:00 pochodza zza Buga czy z Bialego Stoku,MOJ DZIADEK pochodzil z POZNANIA,A DO SZKOLY CHODZIL PRZED WOJNA i znal doskonale j.niemiecki i troche francuski.Przed wojna nie uczono rosyjskiego w polskich szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To widocznie moja rodzina w Polsce mieszkala... 23.12.05, 19:35 w jakiejs 'rosyjskiej strefie wydzielonej'.Kiedy bylem w POLSCE MOJ KUZYN POKAZAL MI TAKA KSIAZKE Z CZASOW STALINOWSKICH.Byla ladnie wydana, w twardej zielonej okladce,miala kolorowe ilustracje, a na ostatnich dwoch stronach byly kolorowe portrety Lenina i Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
melipol Wyborcza pamiec Dziadek Mroz byl 24.12.05, 00:13 Za Swieteg Mikolaja to moglabys dostac bezplatna wycieczke na Sybir. Oczywisci ludzie w domach w dalszym ciagu obchodzili Mikolajki w prywatnych domach jak rowniez sluchali Wolnej Europy. Dopiero po 1956 mozna bylo uslyszec koledy w Polskim Radio. jolkak11 napisała: > takiej głupoty dawno nie czytałam choć żyłam także w tamtych czasach! > Dostawałam piękne prezenty na gwiazdkę, tak jak wszyscy moi znajomi i na pewno > były tam także piękne polskie książki, wydawane ładnie, niedrogo i do dziś mam > je w domowej biblioteczce - czekają na wnuków. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Do jolkak11 24.12.05, 01:47 jolkak11 napisała a propos Dziadka Mroza: > takiej głupoty dawno nie czytałam choć żyłam także w tamtych czasach! > Dostawałam piękne prezenty na gwiazdkę, Wszystko ci się porypało, kochana, przez tego Dieda Maroza. Św. Mikołaj jest 6 grudnia a "gwiazdka" 24 grudnia. To dwie różna sprawy. Przynajmniej w naszej tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d edek co ty pleciesz? 23.12.05, 20:19 w Polsce nigdy nie przychodzil do dzieci Dziadek Mroz..a ciezko oczekiwac zeby w Rosji nagle zjawil sie swiety Mikolaj. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Do mnie tez nie przychodzil.... 23.12.05, 20:33 bo ja sie z dziadkiem mrozem rozminalem czasowo,JUZ GO WTEDY W POLSCE NIE BYLO, ale podobno przychodzil do moich rodzicow na tzw. gwiazdkach w zakladach pracy.Do mnie przychodzil 'gwiazdor', tak go wtedy nazywano.'Swiety Mikolaj' tez nie byl popularny na Pomorzu, gdzie wtedy mieszkalem. Odpowiedz Link Zgłoś
melipol Re: edek co ty pleciesz? 24.12.05, 00:22 camel_3d napisał: > w Polsce nigdy nie przychodzil do dzieci Dziadek Mroz..a ciezko oczekiwac zeby > > w Rosji nagle zjawil sie swiety Mikolaj. Odpowiedz Link Zgłoś
melipol camel_3d ile ty masz lat, zeby tak kategorycznie 24.12.05, 00:33 twierdzic? Dziadek Mroz byl ubrany podobnie do dzisiejszego Mikolaja i dawano nam ksiazki na prezenty. Ta uroczystosc byla przymusowa i obowiazywala we wszystkich szkolach w calej Polsce. Moze tez kategorycznie zaprzeczysz, ze w Polsce nie bylo Czerwonych Pionierow? Przynaleznosc do pionierow byla rowniez przymusowa i skladalismy przysiege na wiernosc Stalinowi co roku. Jezeli nie znacie tych faktow to po co je tak gwaltownie protestujecie? camel_3d napisał: > > > w Polsce nigdy nie przychodzil do dzieci Dziadek Mroz..a ciezko oczekiwa > c zeby > > > > w Rosji nagle zjawil sie swiety Mikolaj. Odpowiedz Link Zgłoś
beernut Re: Nie klam. USA PRZODUJE W GLUPOCIE.... 23.12.05, 22:53 Edek ile lat mieszkasz w USA i w bylem CCCP albo ogladasz NBC zeby tak "dokladnie" i "strzalem w dziesiatke" ocenic Prezydenta Busha i cale spoleczenstwo USA? (Ja tu jestem ponad 20 lat i calkowicie sie z toba nie zgadam) Moze dasz mi znac dlaczego Mr. Bush to NAJGLUPSZY PREZYDENT w historii Ameryki? Wedlug wiekszosci Amerykanow Carter albo Ford byli bardzo glupimi prezydentami. Kerry ktory tak twierdzil ze jest sto razy inteligentniejszy niz Mr. Bush podczas kampanii wyborczej mial takie same oceny jak Bush podczas studiow (nota bene to zostalo podane PO WYBORACH i prasa amerykanska byla bardzo cicha na ten temat bo Kerry byl ulubiencem calej lewackich mass media. A ty Edek zamiast krytykowac Prezydenta USA popatrz jak twoj byly Prezydent Kwasniewski zachowywal sie (przyklad Moskwa- obchody zakonczenie II Wojny Swiatowej). Wesolych Swiat Bozego Narodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie mieszkam w USA.... 24.12.05, 07:41 mieszkam w Australii,ale przebywalem w USA kilka lat , poza tym teraz, conajmniej raz w roku, jestem tam z wizyta.Poprzednio mialem poglady BARDZO PROAMERYKANSKIE,ale ostatnio je zmienilem, mialem ku temu powody. Natomiast o Bush-u nigdy nie mialem dobrej opinii,chociaz przedtem tego nie mowilem. W CCCP nie bylem, w Rosji ,tej dzisiejszej, bylem turystycznie tylko jeden raz.WIEDZE O SOWIETACH czerpie z ksiazek.Programy NBC SA EMITOWANE CODZIENNIE PRZEZ kanal 7 australijskiej tv.MERRY CHRISTMAS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
henryad Re: Nie klam. USA PRZODUJE W GLUPOCIE.... 24.12.05, 07:47 Nikt nie każe ci nie nawidzieć Busha, ale trochę chrześcijańskiej refleksji co on robi z tym amerykańskim narodem pod wpływem tych evil Jews których jest pełno w każdej ich partii etc. Czy nie dostrzegasz jak po serii kłamstw w organizowanych przez Jewish Lobby w jego administracji opinia o demokratycznej pomocnej Ameryce spadła niemal do zera. To oni rękoma Busha niszczą Stany Zjednoczone tak jak kiedyś niszczyli Rosje, Ukrainę i Polskę kontynuują. Astonomiczny dług USA ...wymordowali poprzez ''przypadek'' ponad 100 tys ludzi w Iraku i okaleczyli wielokrotnie więcej w tym także dzieci. I ty się z tego cieszysz? Zagubiłeś się chłopcze ze swoim sumieniem. Kiedyś miałeś zydowską progagandę stalinowską i jej następstwa w Polsce, teraz masz też żydowską propagandę massmedia w USA. Czy tak cię ta propaganda wyniosła w dumę, że jesteś ponad niewienne cierpienia innych ludzi. Ja też jestem tu 20 lat i choć głosowałem na Busha, wybrałem mniejsze zło, ale zło. Kwaśniewskiego ojciec nazywał się Stoltzman,Zyd komunista wydawał wyroki śmierci na żołnierzy Ak. Kwas to produkt mafii żydokomunistycznej która zniszyła i wysprzedała Polskę. Ten proces jest niemal globalny. NIe utożsamiaj się z prezydentem ale z tym który daje prawdziwe życie, z Jezusem Chrystusem. Odpowiedz Link Zgłoś
melipol Zla wiadomosc dla homophob_and_racist 24.12.05, 00:04 W Polsce mamy muzulmanow od kilkuset lat i zja w przykladnej przyjazni z chrzesijanskimi sasiadami mowia po polsku i obchodza wspolnie z nimi swieta. Sa to Tatarzy, ktorzy sie wielce zasluzyli dla obrony Rzeczpospolitej i w nagrode dostali ziemie i szlacheckie tytuly od Korony Polskiej i magnaterii. Oczywiscie michnikowscy szerza do nich bezprwanie(Kodeks Prawny art.257) nienawisc. Oczywiscie w odroznieniu do ludnosci zydowskiej, ktora sie od Polakow kompletnie izolowala i jezykowo i kulturowo i socjalnie unikajac jakich kolwiek kontaktow z Polakami i radosnie witala najzcow na Polske. homophob_and_racist napisał: > > To, że to wcale nie muzułmanom Swięta Bożego Narodzenia są nie w smak wid > ać > > najlepiej na przykładzie Polski. Muzułmanów ani śladu.. > > i cale szczescie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko Re: Zla wiadomosc dla homophob_and_racist 24.12.05, 06:31 gdyby jednak Tatarow bylo u nas tylu ilu jest muzulmanow w Kosowie o tez byly by problemy Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 O ZYDACH POLSKICH bardzo malo wiesz... 24.12.05, 07:51 i poslugujesz sie glupimi uogolnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
homophob_and_racist jak nie beda bronic Bożego Narodzenia... 23.12.05, 16:05 ...to beda miec ramadan, albo kwaanze :) najwyzszy czas by odrosly w juropie jakies kregoslupy i cojones.. Odpowiedz Link Zgłoś
usiruf Wyborcza wysluchala moje prosby 23.12.05, 16:17 I Dominisia Pszczolkowska wrocila do UK razem z jej cennymi analizami. Tylko Nasz Dziennik robi lepsze. Ale do rzeczy, prawda jest taka ze poprawnosc polityczna kwitnie tu w najlepsze. I CORAZ WIECEJ A NIE CORAZ MNIEJ firm zyczy "Happy Holidays" na "festive period". Tak jest juz w 70% firm. To ze niektorych to wk.. to nie nowina, ale mowic nastepuje jakas powrot do normalnosci to BZdura. Odpowiedz Link Zgłoś
metadol Saturnalia!! 23.12.05, 16:50 to nie jest świeto chrześcijanskie to jest obchodzenie świat narodzenia bogsa słońca saturna!!!!!!!!!!! Jezus nic nie wpsominal o świętowaniu dnia swoich narodzin!! gardził fałszywą mamoną,przebaczał prostytutka i nie interesowala go władza na ziemi, tak wogole to przypomnienie dla fanow Radia Maryi-mieszanie sie religi z władzą prorocy nazywaj nierządem!! tak jak słuzbę wojskową =Bog,honor,Ojczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To, co Jezus czynil i mowil, nie ma znaczenia... 23.12.05, 17:46 niszczy sie bezsensownie jedna z najpiekniejszych tradycji w historii ludzkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Wiekszosci jest wszystko jedno. 23.12.05, 17:02 Wiekszosci jest wszystko jedno. Najwazniejsze jest, ze jest wolne. A reszta to detal... Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_dystans Zwlaszcza, ze ludziom sie to juz przejadlo... 23.12.05, 17:12 Zwlaszcza, ze ludziom sie to juz przejadlo...ziew... Nie ma to nic wspolnego z polit. poprawnoscia. P. S. 25 grudnia urodzil sie Bog Mitra, Dionizos itp. itd... Chrzescijanie przejeli te tradycje od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 I TO WLASNIE JEST NAJPIEKNIEJSZE ... 23.12.05, 17:54 w tej chrzescijanskiej tradycji,ze jest ona kontynuacja czegos, co bylo przed chrzescijanstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_dystans ...bo to jest przed-chrzescijanskie swieto. 23.12.05, 19:08 Dodam jeszcze, ze w antycznym Rzymie obchodzono 25 grudnia swieto "Dies natalis Solis Invicti". P. S. Swieta, swieta...i po swietach ! Odpowiedz Link Zgłoś
melipol Zapomniales dodac ze choinka to poganski 24.12.05, 00:48 giermanski zwyczaj. Merry Chanukah to you and leave Christmas alone. zdrowy_dystans napisała: > Dodam jeszcze, ze w antycznym Rzymie obchodzono 25 grudnia swieto "Dies natalis > > Solis Invicti". > > P. S. > Swieta, swieta...i po swietach ! > Odpowiedz Link Zgłoś
henryad Re: Zapomniales dodac ze choinka to poganski 24.12.05, 07:53 Nie daty są istotne i dekoracje ale twoje serce wdzięczne, że na świat przyszedł Bóg w ludzkiej postaci, Jezus Chrystus aby ci dać nowe życie w Nim, jeśli uwierzysz w Niego i zaczniesz w Nim chodzić i w każdym jego słowie. Obudź się ze swojej ciemności a zajaśnieje ci Chrystus, nie ten katolicki, protestancki..itd ale prawdziwy w Sercu twoim. Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Polityczna poprawnośc to głównie nowomowa, zakłama 23.12.05, 17:15 nie, hipokryzja. Skądś to znamy. Przekonanie, że jak o czymś nie mówimy, to tego nie ma. Ale to częściowo skutkuje (też to znamy): jeśli przez dziesięciolecia zakazuje się o czymś mówić, to znika to (przynajmniej częściowo) ze świadomości społecznej, bo nie jest artykułowane. udzie oduczają się o tym mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
vicky.p Poprawnosc polityczna=wymowka 23.12.05, 17:19 Bo tak naprawde nie o to chodzi. Hindusi, Sikhowie, czy Mulzumanie maja swoje swieta i one nam, chrzescijanom nie przeszkadzaja. Ja im rowniez zycze "Happy Diwali" a oni mi Merry Christmas. Religie moge koegzystowac bez problemu, chyba ze sa tacy co sie chca wylamac i je degradowac. W US zaczyna sie o tym glosno mowic o "tych rewolucjonistach" w UK jeszcze nie, ale coraz jasniej spoleczenstwo zdaje sobie sprawe, ze nie Mulzumanom, Hindusom czy Sikhom Chrystus przeszkadza. Ale jest grupa, ktorej jednak przeszkadza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Poprawnosc polityczna=wymowka 23.12.05, 17:43 Jak piszesz, zyczysz Hindusom "Happy Diwali". Nie zyczysz im "Merry Christmas" bo jest to nielogiczne. Duzo ludzi obcych religii i ateistow lubi Boze Narodzenie, stawia choinki, kupuje prezenty, ale swieta te nie maja dla nich znaczenia religijnego i zyczenie im "Merry Christmas" mija sie z celem. Po polsku na szczescie problemu nie ma bo "Happy Holidays" to "Wesolych Swiat" i wszyscy sa zadowoleni. Wniosek: nie widze nic zlego w zwrocie "Happy Holidays". Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Mylisz sie,to polskie 'wesolych swiat'.... 23.12.05, 18:07 bylo mozliwe do zaakceptowania przez KOMUNISTOW,BYLO TOLEROWANE PRZEZ NICH I STALO SIE CZYMS w rodzaju ugody obcej wladzy z narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky.p Re: Poprawnosc polityczna=wymowka 23.12.05, 18:22 Ano nie. Diwali bylo zdaje sie w listopadzie albo na poczatku grudnia i z tej okazji zyczylam im Happy Diwali. Na Boze Narodzenie rowniez zyczylam im Merry Christmas, bo w JAKIS sposob oni rownez i to swietuja, w tradycji angleiskiej majacej coraz mniej wspolnego z tradycje religijna (bo chyba nie trzeba przypominac, ze Christmas to nie tylko religia ale kultura i tradycja. Nie jest nowum, ze Hindusi urodzeni w UK rowniez maja Xmas dinner, daja prezenty itp. bedacym efektem asymilacji 2 kultur: swoich rodzicow i tej, w korej sie wychowali. A wiec nie widze tu nielogicznosci. A co do tlumaczenia Merry Christmas, nigdy sie nie tlumaczy doslownie, ale poprzez kontekst. Holiday nie rowna sie Swietom, bynajmniej w UK angleiskim. Ale sa i tacy co nabijaja sie z tej poprawnej politycznie formy Happy Holidays, zyczac sobie aby im dawano kartke przed kazdym letnim wyjazdem na Barbados :) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: vicky,emu 23.12.05, 17:54 Całkowicie sie z Tobą zgadzam Narodem bez tradycji (motłochem) bardzo łatwo manipulowac. Wiedział o tym najlepiej Fidler on the roof - kiedy spiewał "Tradition, tradition..." . Pozdrawiam i Bożonarodzeniowo ściskam Odpowiedz Link Zgłoś
iwona3 Re: Poprawnosc polityczna=wymowka 24.12.05, 01:07 Vicky, a co to za grupa? Czy jest ktoś, wystarczająco niepoprawny politycznie, żeby ją określić i nie wyjść na idiotę = nie narazić się na śmieszność w oczach tych opiniotwórczych super-poprawnych? Y. vicky.p napisała: > Bo tak naprawde nie o to chodzi. Hindusi, Sikhowie, czy Mulzumanie maja swoje > swieta i one nam, chrzescijanom nie przeszkadzaja. Ja im rowniez zycze "Happy > Diwali" a oni mi Merry Christmas. Religie moge koegzystowac bez problemu, chyba > > ze sa tacy co sie chca wylamac i je degradowac. W US zaczyna sie o tym glosno > mowic o "tych rewolucjonistach" w UK jeszcze nie, ale coraz jasniej > spoleczenstwo zdaje sobie sprawe, ze nie Mulzumanom, Hindusom czy Sikhom > Chrystus przeszkadza. Ale jest grupa, ktorej jednak przeszkadza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Poprawnośc pol.,to utrata tożsamości. Nie ma zdrow 23.12.05, 17:21 ego psychicznie społeczeństwa bez świadomości wyraźnej tożsamości. Tylko takie może się rzeczywiście otworzyć na innych. Brak tożsamości to niska saoocena i kompleksy, stąd blisko do wrogości i agresji ("obronnej"). Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Czy mozliwe jest uwolnienie GW od poprawn.politycz 23.12.05, 18:09 Możliwe, trzeba tylko całą redakcję GW zanurzyć pod lodem i trzymać tam przez okres jednego tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
melipol To dlatego GW tak aktywnie probuje ja odebrac 24.12.05, 00:57 zyks napisał: > Poprawnośc pol.,to utrata tożsamości. Nie ma zdrowego psychicznie społeczeństwa bez świadomości wyraźnej tożsamości. Tylko takie > może się rzeczywiście otworzyć na innych. Brak tożsamości to niska samocena i > kompleksy, stąd blisko do wrogości i agresji ("obronnej"). Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 co sie stało ze starą dobrą Anglią !? Tragedia ! 23.12.05, 18:48 no i mamy czasy że anglicy sami u siebie muszą bronić własnych wartości i tradycji- okazało się że nie trzeba najazdów czy zaborów aby wynarodowić ludność! Brawo że "ocknęli się" - lepiej późno niż wcale !!! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: co sie stało ze starą dobrą Anglią !? Tragedi 23.12.05, 19:17 Czerwone piętrusy już mają zniknąć, zaprzestano także tradycyjnego polowania na lisa. Być może zakażą picia herbaty o piątej, ponieważ płyn ten kojarzy się z brytyjską tradycją kolonialną. Feministki oficjalnie doprowadzą do wprowadzenia zakazu nadawania piosenek Beatelsów, ponieważ ze względu na skład grupy oraz teksty piosenek za bardzo kojarzą się z seksizmem. Mary Quant zostanie skazana przez feministyczny trybunał ds. śledzenia seksizmu i osadzona w więzieniu za zaprojektowanie minispódniczek, których noszenie stoi w sprzeczności z poprawnym politycznie ideałem ujednolicenia płci. Dwór i rodzina królewska otrzymają oficjalny zakaz posługiwania się tutułami. Od tej pory będą mogli nazywać się: "pełniącymi obowiązki zarządców domu Windsorów". Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
homosexualista2 Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :-) 23.12.05, 19:10 Aby w tym Wyjątkowym Dniu Nikt nieczuł się odrzucony. "Spieszmy się Kochać Ludzi tak Szybko odchodzą" Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 23.12.05, 19:20 W USA w tych sprawach jest calkowity odwrot. Np. siec Wallmarta i Sears wystawiaja napisy Merry Christmas, ale w latach poprzednich bylo to uwazane za niepoprawne politycznie. Koniec z tym nonsensem. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 24.12.05, 07:42 www.savemerrychristmas.org/fly-Sears.pdf Nie wiem jak Wallmarty ale Sears w Ottawie nadal jest poprawny. Pracownicy maja nakazane zyczyc klientom Happy Holidays. Napisy Season Greetings sa powszechne. Trudno kupic kartki z Merry Christmas lub bez napisu ale ze stosownymi symbolami Swiat Bozego Narodzenia. Kroluja balwany i ponczochy na prezenty. Stad gdzies widzialam ironiczne Happy Holiday Shopping, co odzwierciedla pozadany kierunek. Biznes jest najwazniejszy. Szopek ze swieca szukac w stolicy Kanady. W tym roku widzialam tylko jedna w miejscu publicznym - na budynku Armii Zbawienia. Posluchaj i zaspiewaj: koledy.pl/082.htm Mizerna, cicha stajenka sł. Teofil Lenartowicz 1849 r., mel. Jan Gall l. Mizerna, cicha stajenka licha, pełna niebieskiej chwały; Oto leżący, przed nami śpiący, w promieniach Jezus mały. 2. Nad Nim Anieli w locie stanęli i pochyleni klęczą; z włosy złotymi, z skrzydły białymi pod malowaną tęczą. 5. I oto mnodzy ludzie ubodzy radzi oglądać Pana; pełni natchnienia, pełni zbawienia, upadli na kolana. 8. Lulaj Dziecino, lulaj ptaszyno, nasze umiłowanie; gdy się rozbudzi w tej rzeszy ludzi, zbawienie nam się stanie. 11. Hej! ludzie prości, Bóg z nami gości, skończony czas niedoli; On daje siebie, chwała na niebie, pokój ludziom dobrej woli. (pokój wam dobrej woli.) Wesolych Swiat Bozego Narodzenia i Dosiego Roku! Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
xamixy Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 24.12.05, 08:06 Ja kupilam bardzo ladne kartki swiateczne u Araba i nie z balwankami czy ponczochami ale ze stajenka, Jezus z Maryja i Jozefem ,etc. W duzych sklepach nie ma co tracic czasu na szukanie ladnych prawdziwie Swiatecznych kartek. W "dollar stores" czy u Arabow jest duzy wybor, i TANIEJ! ;) Wesolych Swiat Bozego Narodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
veritas4 Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 24.12.05, 09:57 Właśnie, Arabowie jako ludzie uwrażliwieni na sprawy religii, potrafią docenić wymiar religijny świąt Bożego Narodzenia (oczywiście poza jakimiś fanatykami), lepiej niekiedy niż wychowani w tradycji judeochrześcijańskiej Brytyjczycy. To jest kwestia uduchowienia. Kto widzi w drzewku i kolędach historię sprzed 2 tysięcy lat ten ma szczęście.Ten dla kogo jest to okazja do spotkania się i najedzenia jest o coś uboższy. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
01boryna Nie mozna zapominac 23.12.05, 19:32 Europa zachodnia jest pelna ludzi innych wyznan. I dobrze, dopoki wszystko pozostaje w granicach. Mieszkam w Niemczech i nie przeszkadzaja mi Turcy dopoki nie probuja ze swoja religia rozpoczynac wojny wyznaniowej( Turcy w Niemczech wiedza najczesciej gdzie ich miejsce czego nie mozna powiedziec o muzulmanach w Anglii czy we Francji). Poprzednie tysiaclecie bylo czasem wojen o podlozu politycznym, obecne tysiaclecie to starcie sie chrzescijanstwa z religia muzulmanska. Tylko ze obecny chrzescijanizm napietnowany jest polityczno/demokratyczna poprawnoscia. Mam nadzieje ze demokracja zwroci sie w strone obrony swoich wartosci... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d SUPER!!! nareszcie!! 23.12.05, 19:44 Przeprowadzajac sie do innego kraju o innej religii i innej tradycji bede respektowal ich sposob obchodzenia swiat i ich ozdoby i na pewno nie bede czul sie pokrzywdzony. Niech zyje Boze Narodzenia!!!!!!!! Niech zyje Ramadan i niech Zyja inne swieta. Co kraj to obyczaj!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 23.12.05, 20:14 W ramach kultywowania poprawności politycznej nasi zachodni sąsiedzi wyhodowali sobie kupę kolesiów których denerwuje jakikolwiek objaw pobożności gospodarzy. Zadajcie sobie pytanie, nawiedzeni idioci o symetrię takich postaw choćby i w Arabii Saudyjskiej. A potem jeszcze inne - już bardziej szczegółowe : Czyście widzieli kiedy, żeby ogon machał psem? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Brawo, tak trzymac. Widze, ze politpoprawnosc nie 23.12.05, 21:35 wsystkim zjadla mozgi do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
diabelek_x Chanuka w Londynie 23.12.05, 22:26 "W tym roku ceremonię nazwano "festiwalem świateł", nie wspominając ani słowem o nadchodzącym Bożym Narodzeniu. Słowo "Christmas" pojawiło się na transparentach w Londynie i Havant dopiero po interwencjach oburzonych mieszkańców." ===================== Zydowskie "Swieto swiatel" (hanukkah) wypada w tym roku w dniu sw. Szczepana. Czyzby w Londynie i Havant mieli w tym roku chrzescijanie swietowac po zydowsku? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A o to to spytaj Czerwonego Kena - moze w ten 24.12.05, 01:20 sposob ma odpokutowac za swe wyskoki ponoc antysemickie? Odpowiedz Link Zgłoś
henryad Re: Chanuka w Londynie 24.12.05, 07:56 Globalizacja po żydowsku ogarnia świat.Oto przygotowania na przyjście Antychrystusa, który oczywiście będzie Zydem Odpowiedz Link Zgłoś
iwona3 Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 23.12.05, 23:25 No właśnie, ja też uważam poprawność polityczną za chorobę. Ten tekst jest tego najlepszym świadectwem. Odpowiedz Link Zgłoś
melipol Bożego Narodzenia w Australii nie musimy bronic 23.12.05, 23:39 Pracuje w malej firmie komputerowej w ktorej Australijczycy sa "miejszoscia etniczna" przewazaja Hindusi i Chinczycy. Wszyscy bez wyjatku wzieli udzial w "Christmas Party" i dzielilismy sie prezentami z pod choinki (limit A$10, nikt nie znal nazwiska kto mu kupil prezent). Sekretarka dyskretnie przepytala wszystkich czy chca brac udzial w "Christmes Party" i wszyscy osobno wypowiedzieli sie entuzjastycznie o udziale. Oczywiscie z wyjatkiem Federalnego Parlamentu tam choinki nie ma, zostala poraz pierwszy przeniesiona do centrum Kanbery. mg2005 napisał: > Wracają do normalności po polit-poprawnej chorobie? Odpowiedz Link Zgłoś
tamara1973 Re: Bożego Narodzenia w Australii nie musimy bro 24.12.05, 00:17 Ludzie wam się popierdzieliło w głowach.Jak się komuś nie podoba niech odejdzie.Czarni do afryki,żydzi do izraela,araby do iraku.A pózniej się dziwią ze mamy terorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
melipol Ciagle na kacu - alkocholizm dla kobiet jest 24.12.05, 01:03 nezwykle trudny do wyleczenia. tamara1973 napisała: > Ludzie wam się popierdzieliło w głowach.Jak się komuś nie podoba niech odejdzie > .Czarni do afryki,żydzi do izraela,araby do iraku.A pózniej się dziwią ze mamy > terorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Brytyjczycy bronią Bożego Narodzenia 24.12.05, 00:23 Boże Narodzenie jest w Wielkiej Brytanii, tak jak i w Polsce, świętem bardzo ważnym. Jak może polityczna poprawność walczyć z podstawami chrześcijaństwa na sposób wiarogodny? Ja uważam, że nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford GAZETA ZNOW BREDZI, bo za duzo Polakow w UK 24.12.05, 01:16 by klamac - w mojej miescinie np. jest jak zwykle (wlasnie!)konkurs na najladniejsza Bozonarodzeniowa wystawe sklepu... A rodziny Muslimskie malo ze wychodza obladowane paczkami ze sklepow z zabawkami, to jeszcze kupuja choinki i swiecidelka:))) Odpowiedz Link Zgłoś