latinbrand 18.02.06, 17:22 Ciekawy artykul o nowej prezydent Chile: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,3169137.html karola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yann17 Re: Prezydent Chile 19.02.06, 00:48 historia zatoczyła koło! Chilijski bard Victor Jara tuż przed śmiercią z rąk pinochetowskich oprawców skomponował piękną pieśń VENCEREMOS, po latach to zwycięstwo nadeszło, a wybór na prezydenta Chile Pani Bachelet jest jego ukoronowaniem. PS: Ciekawe jak zachowa się Marszałek Sejmu jak Pani Prezydent przyjdzie złożyć wizytę w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Prezydent Chile 19.02.06, 05:48 Pinochet uzywal faszystowskich metod ale dzieki niemu Chile uniknelo losu Kuby. Odpowiedz Link Zgłoś
kwaczka11 belkoczesz? 19.02.06, 06:03 morderstwa, represje polityczne to wlasnie metody Castro. ale ty Polak, skad masz znac demokracje? z wiochy polskiej? a mozg masz do czego? Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: belkoczesz? 19.02.06, 06:49 Oczywiscie ale fakt jest , ze Chile jest teraz normalnym krajem a Kuba nie bardzo. Podejrzewam, ze gdyby Allende utrzymal sie przy wladzy, Chile do tej pory wygladalo by jak Kuba. Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: 19.02.06, 10:43 warmi2 napisał: > Oczywiscie ale fakt jest , ze Chile jest teraz normalnym krajem a Kuba nie bard > zo. > > Podejrzewam, ze gdyby Allende utrzymal sie przy wladzy, Chile do tej pory wygla > dalo by jak Kuba. -------------------------------------------------------------------------------- skąd masz taką pewność ? Castro jak przyjechał na Kubę to tylko zaszkodził Allende więc ten więcej z nim ściślejszych kontaktów nie utrzymywał. Ciekawym epizodem z tamtego okresu jest natomiast wizyta na Kubie tuż przed 11 września Gen . Pinocheta - po co tam pojechał ? Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: belkoczesz? 20.02.06, 14:59 Nie ma co sie licytowac. Zarowno Pinochet, jak i Castro to mordercy. A to ze rozne sa ideologie w imie ktorych dzialaja naprawde nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: belkoczesz? 21.12.21, 19:53 jak dzisiaj wyglada Kuba a jak Chile? Gdzie wolałbyś mieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Prezydent Chile 19.02.06, 13:12 W Polsce o prezydencie takiego formatu mozemy niestety tylko pomarzyc... nl Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 16:39 Druga tura wyborów prezydenckich w Chile była starciem wody z ogniem. Z jednej strony José Antonio Kast – konserwatysta, ojciec dziewięciorga dzieci, katolik ciepło wypowiadający się o dyktaturze gen. Augusto Pinocheta. Kandydat „prawa i porządku”, postulujący rynkowe deregulacje i zaostrzenie polityki migracyjnej. Z drugiej Gabriel Boric (chorwackie pochodzenie) – 35-letni wytatuowany lewicowiec, entuzjasta twórczości Pablo Nerudy prowadzący kampanię pod hasłami „pokoleniowej zmiany” i obiecujący zasypywanie nierówności. Reprezentant „ulicznej lewicy” oraz pokolenia milenialsów, którego wzrost popularności rozpoczął się od organizowania studenckich protestów. Górą ze starcia – określanego nawet jako najważniejsze od czasu rywalizacji Salvadora Allendego i Pinocheta – wyszedł pochodzący z wietrznego Punta Arenas nad Cieśniną Magellana Boric. W niedzielnej drugiej turze uzyskał 55,87 proc. głosów (Kast 44,13 proc.) Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 16:46 pijanista: > Z drugiej Gabriel Boric (chorwackie pochodzenie) – 35-letni wytatuowany lewicow > iec, ....Reprezentant „ulicznej lew > icy” oraz pokolenia milenialsów... Czy ukonczyl szkole Klausa Szwaba? Odpowiedz Link Zgłoś
tuttifrutti1234 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 17:06 senioryta13 napisał: > Czy ukonczyl szkole Klausa Szwaba? > > Nie, ukończył prawo na uniwersytecie w Santiago de Chile. Będzie wspierał LGBT. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 17:49 tuttifrutti1234 napisał(a): > senioryta13 napisał: > > > > Czy ukonczyl szkole Klausa Szwaba? > > > > > > Nie, ukończył prawo na uniwersytecie w Santiago de Chile. Będzie wspierał LGBT. Ta szkola w modzie i na fali. Biznesman przydalby im sie, prawnicy sami ze soba ciagle walcza, zadnemu ufac nie mozna, a lud ulaskawia lub skazuje . Dzieci i zone ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 19:19 A ty jaką szkołe skończyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 19:26 Ty to najpierw napisz definicje zboczenca, zapomniales ? Ja nie jestem prezydentem, wiec sie nie liczy, o twoja nie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 20:16 senioryta13 napisał: > Ty to najpierw napisz definicje zboczenca, zapomniales ? > Ja nie jestem prezydentem, wiec sie nie liczy, o twoja nie pytam. W 3 na 4 swoje postach zadajesz innym pytania, sama unikasz odpowiedzi jak diabel swieconej wody? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: nic nie rozumiesz 21.12.21, 20:45 bmc3i napisał: > W 3 na 4 swoje postach zadajesz innym pytania, sama unikasz odpowiedzi jak diab > el swieconej wody? Przeciez ja to pisalam o tobie, wiec nie wykrecaj. Ludzie rozpisuja sie na temat nowego prezydenta chile, jedni sobie chwala, drudzy nie, wiadomo, rozne gusta. Ostatnio wyplynela na forum swietna szkola Klausa, warto wiedziec ktory prezydent lub biznesman taka ukonczyl. Macron taka ukonczyl, wiedziales ? Angela rowniez. (sasiedzi) Nasz LGBT, minister od transportu tez. (ma blizniaki z partnerem). Kolezanki i koledzy z klasy, maja taka mocna wiez, po fachu, po kolezensku , latwiej wtedy o poparcie, nigdy nie wiadomo co sie w zyciu moze przydac, nawet czyjes plecy rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 20:54 bumcyk napisal, ze senioryta to diabeł. Też tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 21:34 Dużo myślisz o zboczeńcach? Nie masz wiele do powiedzenia poza głupawymi docinkami. Szkoły musiały być elitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: nie wstydz sie 21.12.21, 21:45 stavros2002 napisał: > Dużo myślisz o zboczeńcach? Czytac nie potrafisz ? Byla mowa o LGBT, definicja tutaj jak najbardziej na miejscu, po co bladzic. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 22.12.21, 10:14 Myślę głównie o papierosach a do szkoły chodziłem ale nic nie pamietam. Nie pamietam że chodzilem ale mówią, ze wszyscy chodzili to ja może chyba napewno też. Odpowiedz Link Zgłoś
tuttifrutti1234 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 16:56 Gdy usłyszałem w radiu wyniki wyborów, pierwsza myśl była, że to Borat z Kazachstanu sobie jaja robi :) I bardzo dobrze, że Boric wygrał. Lubię chilli con carne i do tego chilijskie wino. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 20:18 tuttifrutti1234 > I bardzo dobrze, że Boric wygrał. Lubię chilli con carne i do tego chilijskie w > ino. Tyle ze chili con carne nie ma nic wspólnego z Chile 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
tuttifrutti1234 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 23:09 bmc3i napisał: > tuttifrutti1234 > > > > I bardzo dobrze, że Boric wygrał. Lubię chilli con carne i do tego chilij > skie w > > ino. > > > Tyle ze chili con carne nie ma nic wspólnego z Chile 😉 Lubię też Chillen w miłym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Gabriel Boric - osinowy kołek w pinochetyzm 21.12.21, 21:51 "Helmut" uczen Adolfa dostal w doooope...reszta pokaze sie w czasie Odpowiedz Link Zgłoś