Dodaj do ulubionych

Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolimskiego

27.08.06, 17:58
Bo takie panstwo juz bylo, nawet granice mialo podobne.
pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Azja_Mniejsza_1140.jpg
pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Is-map.PNG
I podobna geneze , tez na ideologii i religii oparta.
I krzyzowcy i Zydzi dazyli do objecia w posiadanie kolebki swojej
wiary,przypadkowo znajdujacej sie w tym samym miejscu i w ten samsposob
usprawiedliwiali swoje podboje.

Te same tez albo podobne powody skierowaly na Bliski Wschod masy ludzi 60 i
900 lat temu.Poszukiwanie nowego miejsca do zycia,nowych szans,bieda, banicja
z poprzedniego spoleczenstwa,nieprzystosowalnosc ,awanturnictwo i oszolomstwo.

Masy te z taka sama latwoscia poddawaly sie propagandzie moznych tego
swiata,majacych swoje cele na oku.
Herzla i Urbana II.

Przeciwko sobie mieli podobnego przeciwnika.
Sultanat seldzucki w stanie rozpadu i w tej samej kondycji pozostalosci po
Imperium Ottomanskich, garsc slabych panstewek,skloconych i wzajemnie sie
zwalczajacych.

Idea wypraw krzyzowych ,a 900 lat pozniej pomysl powstania panstwa Israel
spotkal sie z duzym poparciem wszystkich liczacych sie w owczesnym swiecie
panstw i szybko zakonczyl pelnym sukcesem.
Przyczynilo sie do tego odnalezienie skarbu-wloczni sw.Maurycego , (zydzi tez
swojej Arki szukaja do dzis)

I zasilenie panstwa nastepnymi wyprawami,wypluwajacymi na Bliski Wschod bitna
i pozbawiona skrupulow mase ludzka , jak przyplywajace do Israela fale
kolejnych aliji.
I byloby wszystko dobrze,gdyby nie niepohamowane ambicje i ciagle wojny.
Zapal i poparcie Europy szybko przygaslo, coraz trudniej bylo o nowe zaciagi
i nowe fundusze dla utrzymania ich bytu.
Awanturnictwo Rejnald z Chatillon ,jednego z wasali Krolestwa ( Szarona)
przynioslo niespodziewane skutki.Napadal on na swoich sasiadow ,doszedl do
Akaby,zwodowal statki na Morzu Czerwonym, gdy zagrozil Mekce, swietemu miastu
islamu,miarka sie przebrala, a kolo fortuny odkrecilo.
Gdy w czasie II wyprawy krzyzowcom przyszlo do glowy zaatakowac
spokojny,nikomu nie wadzacy a bogaty Damaszek ( zupelnie jak obecny Bejrut)
doszlo do powstania silnego oporu ludowego , i sredniowiecznym Hessbollachom
nie pozostalo nic innego jak poprosic o pomoc
Rozproszone dotychczas panstwa arabskie oddaly sie pod wladze madrego i
rycerskiego Saladyna (Ahmadinejada) , ktory zjednoczyl
Syrie,Egipt,Irak ,Turce i Polwysep Arabski rozbil wojska krzyzowcow i zdobyl
Jerozolime.
Swiete Miasto przechodzilo jeszcze przez pol wieku z rak do rak, by
ostatecznie dostac sie w muzulmanskie rece.
W roku 1291 , niemal w rowne 200 lat po rozpoczeciu pierwszej wyprawy
Krolestwo Jerozolimskie ostatecznie upadlo.
Czy Panstwo Israel , prowadzac rownie awanturnicza polityke ,ktorego
obywatele i wladza pochodzaca przeciez glownie z Europy jeszcze szybciej
znalazla sie mentalnie w III Swiecie., z obserwowanymi objawami fin de
siecle'u zdegenerowana przez walke z nieuzbrojonym przeciwnikiem armia,tez
przetrwa tak dlugie lata ?????????
Obserwuj wątek
    • 1ja Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims+ 27.08.06, 18:44
      kryska.
      Nie powierzyli wprawdzie narod i panstwo swoje w opiece Zydowki,ale
      z banda "krzyzacka" sobie poradza.
      Znowu w durnia grasz?
      Albo nim jestes?

P.S
      Nie masz zwyczaju podawac bibliografie?
      • krystian71 sluze uprzejmie-historia I klasa szkoly sredniej 27.08.06, 20:13
        Nie masz zwyczaju podawac bibliografie?
    • polski_francuz Krystek 27.08.06, 18:59
      podziw mnie ogarnia.

Ta twoja wiedza jest ogromna. Od Olesnickego do Krolestwa Jaruzelemskiego:)

Niedlugo zaczne podejrzewac, ze pod twoim nickiem pisze grupa historykow:)

Tak jak kiedys pod pseudo Bourbaki pisalo kilku matematykow francuskich.

Pozdro

PF
      • krystian71 Re: Krystek 27.08.06, 19:59
        bo jak ktos chodzil do polskiej szkoly
        to mu nie straszne sa zadne cioly

a tak serio,to sobie ze mnie prosze nie podkpiwac,bo to wiedza podstawowa,he!
        • polski_francuz Re: Krystek 27.08.06, 20:01
          Podziw zaczyna soe od podkpiwania:) Przynajmniej u mnie.

Pozdro

PF
          • krystian71 Re: Krystek 27.08.06, 20:16
            teraz lepiej:))) w nagrode cie pociesze,ze z matematyki ledwo calke od
            rozniczki odrozniam
            • i-love-2-bike Re: Krystek 27.08.06, 20:17
              krystian71 napisała:

> teraz lepiej:))) w nagrode cie pociesze,ze z matematyki ledwo calke od
              > rozniczki odrozniam

a fe,siadaj lufa i nie otwieraj juz wiecej jadaczki zakichany humanisto:))
              • krystian71 Re: Krystek 27.08.06, 20:27
                wiedzialem ,ze ci sie naraze, ale powiedz mi jakie jest praktyczne zastosowanie
                takich calek?Ze szkoly cos pamietam,ze rozniczkujac,moge pole nieregularnej
                powierzchni obliczyc, ale po co mi to, w nieruchomosciach nie robie.
                A historia to Magistra Vitea , bo sie zawsze powtarza i kazdy srednio bystry to
                zauwaza.O!
                • i-love-2-bike Re: Krystek 27.08.06, 20:46
                  krystian71 napisała:

> wiedzialem ,ze ci sie naraze, ale powiedz mi jakie jest praktyczne zastosowanie
                  >
                  > takich calek?Ze szkoly cos pamietam,ze rozniczkujac,moge pole nieregularnej
                  > powierzchni obliczyc, ale po co mi to, w nieruchomosciach nie robie.
                  > A historia to Magistra Vitea , bo sie zawsze powtarza i kazdy srednio bystry to
                  >
                  > zauwaza.O!

no czuje,ze poRZycze slownictwa od arapa,bo na takie dictum to ReNce z nogaMY
                  oDpadaja. tlumoku siedzisz przed kompem,a tego nie wymyslil jakis uduchowiony
                  humanista,co szukal kosci i innych skamienialych szczatkow,tylko myslal,liczyl i
                  cos stworzyl i terA mosz na czym siedziec,mosz na czym stukac i mosz czym
                  jezdzic,wiec czapki z glow dla nauLuk scislych,a te wszytskie humanistyczne
                  bajki to dobre dla dzieci na dobranoc,bo tak czy tak co chwila nowa wersje
                  starej prawdy slyszymy:))
                  • coprawda całki w historii - do czego moga sie przydać 28.08.06, 02:22
                    historycy studiuj a stare zapisy. czasem spotykaja się z watpliwym. Modelowanie
                    procesów może ... e tam nie chce mi sie tłumaczyć :)) ale przy pomocy
                    matematymatyki mozna sobie policzyć i sie samemu przekonać zanim się poda łatwy
                    do obalenia osąd. Można policzyć co mniej lub bardziej możliwe, a napewno
                    wartościować skrajne przypadki.
            • polski_francuz Re: Krystek 27.08.06, 20:52
              To bardzo proste: wez sobie na przyklad exp (x). Wpierw zcalkuj i ciagle masz
              exp (x) a potem zrozniczkuj i ciagle zostaje exp (x):).

Matemtyka traci na znaczeniu przez komputery. Coraz wiecej kodow numerycznych
              robi nawet dobrych matematykow wtornymi analfabetami. Na post-doku jeszcze
              umialem rozwiazywac rownania rozniczkowe zwyczajne i napinalem
              muskuly "matematiczeskoj fizyki" budzac podziw plci pieknej.

Teraz juz i nie pamietam tego robic i nie jest to potrzebne.

Pozdro

PF
              • i-love-2-bike Re: Krystek 27.08.06, 21:23
                polski_francuz napisał:

> To bardzo proste: wez sobie na przyklad exp (x). Wpierw zcalkuj i ciagle masz
                > exp (x) a potem zrozniczkuj i ciagle zostaje exp (x):).
                >
                > Matemtyka traci na znaczeniu przez komputery.

niestety widac u ciebie zgubny wplyw poziomu i mentalnosci arapa,zaden komentarz
                nie jest do tego potrzebny oprocz ......o czym ty chlopie mowisz:)
                • polski_francuz Re: Krystek 27.08.06, 21:26
                  Professor obvious strikes again.

And goes to bed soon - audience is not receptive enough and much too critical:)

PF
                  • i-love-2-bike Re: Krystek 27.08.06, 21:29
                    polski_francuz napisał:

> Professor obvious strikes again.
                    >
                    > And goes to bed soon - audience is not receptive enough and much too critical:)
                    >
                    > PF

go to bed,since you talking (niecenzuralne arapie rzeczowniki i przymiotniki):))
                    • polski_francuz Re: Krystek 27.08.06, 21:34
                      I jeszcze czego...

To wolne forum!

PF
                      • i-love-2-bike Re: Krystek 27.08.06, 21:37
                        polski_francuz napisał:

> I jeszcze czego...
                        >
                        > To wolne forum!
                        >
                        > PF

no to wlasnie tego,ze to wolne forum a ty lubisz jak ktos uzywa laciny korygujac
                        twe bledy i wypaczenia myslowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • krystian71 Re: Krystek 27.08.06, 22:07
                > To bardzo proste: wez sobie na przyklad exp (x). Wpierw zcalkuj i ciagle masz
                > exp (x) a potem zrozniczkuj i ciagle zostaje exp (x):).

a po co mam to robic,skoro na koncu to samo wychodzi?
                Czy to nie strata czasu? :))
                nie znasz latwiejszych sposobow ,zeby kobitkom zaimponowac?
    • absztyfikant Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:03
      Chaotyczny belkocik.
      • i-love-2-bike Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:26
        absztyfikant napisał:

> Chaotyczny belkocik.
        >

prawda tez tak uwazam,ze belkoczesz bez sensu i dobrze jesli z gramatyka nie
        masz na bakier,bo na temat to raczej niczego nie potafisz dodac.
        • absztyfikant Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:28
          Nie smialbym... Juz ci pisalem - ja prosty wyrobnik.
          • i-love-2-bike Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:34
            absztyfikant napisał:

> Nie smialbym... Juz ci pisalem - ja prosty wyrobnik.
            >
            >
            a jam ci(jamci) skromna antysemitka a ad rem cos mosz chlopie do dodania,czy
            szukasz arki noego,bo wiadom,ze biblie studiujesz z lewa na prawo?
            • absztyfikant Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:41
              Zatem ad rem. Krystianowe analogie mnie rozbawily. A teraz wracam do wertowania
              ksiazki telefonicznej, bo Tora jest dla mnie zdecydowanie za trudna. Nie
              ogarniam jej intelektualnie.
              • i-love-2-bike Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:56
                absztyfikant napisał:

> Zatem ad rem. Krystianowe analogie mnie rozbawily. A teraz wracam do wertowania
                >
                > ksiazki telefonicznej, bo Tora jest dla mnie zdecydowanie za trudna. Nie
                > ogarniam jej intelektualnie.
                >
                he,he a ja myslalam,ze cie izraelski hard rock tylko bawi,a ty wagnerem sie tu
                zaslaniasz. nieladnie kolego to jest bardzo niepoprawne w pewnych kregach,w
                ktorych na pewno ty sie obracasz,a co do ksiazki telefoniczej to jak najbardziej
                polecam szczegolnie jak sie uzywa "ring,ring banana phone".
      • krystian71 Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 20:00
        a mozesz skonkretyzowac w ktorym miejscu,bo fakt,ze sie spieszylem do kosciola
        na 18:30 :)
    • waldbaum Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:08
      Porownanie papierza Urbana II z Teodorem Hertzlem jest genialne.
      www.fordham.edu/halsall/sbook1k.html
    • aaki Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 19:20
      tak czy siak kolebką żydów jest bliski wschód czego nie można powiedzieć o rycerzach krzyżowych
      • krystian71 Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 20:20
        tych tu teraz aktualnych to juz na pewno nie Bliski Wschod.
        A mi chodzilo,o kolebki religii,
        Tak naprawde to Ziemia Swieta jest kolebka tylko jednej-NASZEJ.
        Zydowska sie wyklula w miescie UR,w Iraqu ,gdzie JHW do Abrahama po raz
        pierwszy przemowil :)
    • o_brother [...] 27.08.06, 19:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • krystian71 Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 20:23
        tak zawsze bylo, juz dzieci sobie w piaskownicy wydzieraja lopatki.
        Rzecz w tym,ze jak sie cos podbije,to trzeba madrze rzadzic a przede wszystkim
        zapewnic ludziom pokoj na jakis czas.
        • o_brother [...] 27.08.06, 20:44
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • krystian71 Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 22:02
            i o to chodzi.
            Nie o to ,ze Cesarstwo Rzymskie upadlo,ale o to,ze tak dlugo trwalo.
            Nie sila swoich legionow , ale atrakcyjnoscia dla wszystkich obok ludow i
            tolerancja.
            Podbitych ziem nie wyrzynali bezmyslnie ,ani nie nawracali na sile na wiare w
            swojego Jowisza i jesgo rodzine.Wrecz przeciwnie,bostwa podbitych ludow
            szanowali i przyjmowali do swego Panteonu
            Dalej, dbali o porzadek w prowincjach,nie tylko jak prowincja wystepowala
            przeciwko Centrum.Gdy prowincje zaczynaly sie brac za lby,wkraczali z mediacja
            i wtedy starali sie osadzac sprawiedliwie.Nie bylo jakiegos slepego poparcia
            dla jakiejs ulubionej ,faworyzowanej czesci swojego Imperium.
            (rozne koleje losu zydow w aleksandrii)
            A teraz popatrz jak to twoje Imperium sie sprawuje i wszystkich dookola
            wkurza,wszystko jedno co jego peryferyjni alianci zrobia i tak dostana
            amerykanskie poparcie i zycie na koszt centrum.
            Co do przyczyn upadku rozne sa teorie.
            Wg.Gibbona np . he,he wyczerpanie finansowe panstwa i cigle porazki w walkach z
            Persami ( sic!)
            A ja i z taka sie spotkalem,ze przyczynily sie do tego olowiane rury
            wodociagowe.Rzymianie nie wiedzieli,ze olow jest trujacy i degeneruje,a ze
            kanalizacje mieli glownie bogaci, dotknelo to glownie arystokracje,stad tyle
            swirow na cesarskim tronie w ostatnich wiekach :))
    • i-love-2-bike male sprostowanie 27.08.06, 20:00
      otoz drogi krystianie,czytajac ten jakze wysublimowany intelektualnie
      tekst,ktorego pojac jak wiesz nie moge bom antysemitka,a ci madrzy wedlug dany
      nie sa,musze jedna wiadomosc sprostowac na temat arki noego. te arki zrobione z
      roznych nota bene materialow, widzialam juz nie raz na swe oczy,szczegolnie jest
      ich sporo na roznych pokazach antykow,na ktore wiesz jak czesto chadzam,wiec
      musze cie zmartwic arka zostala odkryta,ba nawet nie wiem czy nie zrobil tego
      jakis nasz lokalny wsiutek z USA:)))
      • krystian71 Re: male sprostowanie 27.08.06, 20:10
        wszystkiego najlepszego , droga Rachelo, ale nie wierze,bo Mossad obstawia
        wszystkie takie aukcje,tem bardziej ze ta arka ma byc obustronnie obita zlota
        blacha,jakies cherubinki i drazki do noszenia.
        O korcze? czy ja napisalem,ze to Arka Noego?Bo oczywiscie,ze mi o te pozniejsza
        chodzilo.
        Arka Noego wplynela do portu na szczycie gory Ararat, a moze Arafat i tam
        zacumowala.
        Rzeczywiscie sos tam ostatnio bylo o jej odnalezieniu,ale w takie cuda to ja
        juz nie wierze.
        Ta Mojzeszowa,to przynajmniej z akacjowego drzewa zrobiona,wszystko przetrzyma,
        mam takie meble w ogrodku, ani nie trzeba ich konserwowac,ani przed deszczem
        chowac.
        Pomysl o tym ,bo cos tam dwa lata temu pisalas,ze musisz w domu ciagle na nowo
        balustrady na balkonach i tarasach przeciagac jakims olejem
        • i-love-2-bike Re: male sprostowanie 27.08.06, 20:15
          krystian71 napisała:

>
          > mam takie meble w ogrodku, ani nie trzeba ich konserwowac,ani przed deszczem
          > chowac.
          > Pomysl o tym ,bo cos tam dwa lata temu pisalas,ze musisz w domu ciagle na nowo
          > balustrady na balkonach i tarasach przeciagac jakims olejem

he,he akacjowego drewna u nas malo,a moj deck zrobiony z impregnowanej sosny,to
          cholera trza konserwowac po latach,a te arki noego u nas na kazdym rogu kupic
          mozna,wiec widac juz dawno odkryte,dlatego sie dziw kulturalnemu wielce koledze
          absztyfikantowi,ktorego imponujace CV mozna poczytac w jego logo,ze cie zbesztal
          za co nieco. jak sie parla w paru jezykach,jezdzi po swiecie i zna dane to mozna
          w koncu paru tu poLuczyc o tym i owym;)
          • krystian71 Re: male sprostowanie 27.08.06, 20:37
            kiej ci mowie kobito,ze mi nie chodzi o zadna stara sprochniala krype tego
            pijaczyny Noego,tylko o cudowna bron (Wunderwaffe ) Mojzesza
            Co piorunami strzelala , i setki tysiecy filistynow kladla trupem.
            To cacuszko lepsze od nuka, a jak poczytasz w Biblii jak to zrobione,to od razu
            widac,ze cos jest na rzeczy, bo jakies pudlo kondensacyjne przypomina, ale to
            juz twoja z Francuzem dzialka.-te skoki ladunkow dodatnich i ujemnych.
            Taka sama Wunderwaffe byla wlocznia sw Maurycego, pierwotnie rzymskiemu
            legioniscie sluzyla do przebicia chrystusowego boku, potem znalazla sie we
            wladaniu tego Maurycego,co byl Afro-Rzymianem.,a w ostrzu miala umocowany
            prawdziwy gwozdz z krzyza.
            Kto ja posiadal,nie mogl przegrac.OttonIII podarowal ja naszemu Bolkowi
            Chrobremu , i co ? Viktoria za viktoria.Teraz lezy chyba gdzies u szlagiego w
            muzeum , dobrze ,ze Hitler o niej zapomnial
    • 1ja Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims+ 27.08.06, 20:19
      <<<<<<<<<<<<<<<<• Re: Krystek
      krystian71 27.08.06, 19:59 + odpowiedz

bo jak ktos chodzil do polskiej szkoly
      to mu nie straszne sa zadne cioly

a tak serio,to sobie ze mnie prosze nie podkpiwac,bo to wiedza podstawowa,he!
      • krystian71 Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 20:38
        Biskupin jest celtycki, spytaj markusa
        • 1ja Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims+ 27.08.06, 20:40
          A w szkole polskiej uczono,ze to osada polska.
          jak ty sie uczyles,ze tego nie wiesz?
        • waldbaum Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 20:49
          Od duetu Krystian -I-love .. dostaje sie mdlosci to zagwarantowane jak mi
          mowiono.Teraz jestem przekonany ze to prawda.
    • j-k dopoki beda istniec USA, to napewno :) 27.08.06, 21:03
      Nic sie nie martw Krystianku. Wkrotce sie zbombarduje islamskich bandytow z
      teheranu i zobaczysz , jaki Bliski Wschod zrobi sie piekny :)

Syryjczycy sami grzecznie podwina ogony i udadza sie z przeprosinami do Mekki,
      przepraszam do dzisiejszej Mekki, czyli do Waszyngtonu :)))
      • krystian71 Re: dopoki beda istniec USA, to napewno :) 27.08.06, 22:27
        Wlasnie napisalem do o-braciszka, ze Imperium , wg Gibbona, tego wiesz,od
        Zmierzchu i upadku Cesarstwa Rzymskiego, upadlo a wlasciwie podupadlo od czasow
        przegranych starc z Persami.I zaczelo miec powazne klopoty finansowe z powodu
        tego wyscigu zbrojen. He,he , a mowilem Rachelce,ze historia sie zawsze
        powtarza!!!Ze ja o tym Gibbonie zapomnialem, przeciez on jest rewelacyjny ,a
        tylko reka na polke siegnac.
        Zaraz bym wiedzial,ze watek nie tak powinien wygladac.
        Upadek krolestwa jerozolimskiego czy Izraela to tylko zwykle epizody, o ktorych
        ledwo w szkolach ucza . Zmierzch Imperium, to jest TO.
        A tu wszystko mamy per analogiam ,jak w ostatnich podrygach Rzymu.
        Upadek obyczajow, kretynizm wladcow ( nie powiesz mi,ze te miny Busza Jr sa
        normalne ) zycie nad stan-deficyt budzetowy , upadek pieniadza , rzady koterii
        ( akurat partii Likud ),znaczenie lobby wojennego -( w Rzymie to wodzowie
        decydowali o wyborze wladcy) , korupcja,spauperyzowanie umyslowe mas
        ludowych ,przez celowe obnizenie poziomu edukacji,takie masy byly i sa podatne
        na wszelka manipulacje.I potem powtarzaja:
        "Chrzescianie dla lwow" albo "walka z islamofaszyzmem "
        • j-k Gdy Izrael bedzie upadal, to mnie poinformuj :) 27.08.06, 22:35
          Nie chcialbym bowiem przespac tego interesujacego widoku - izraelskich bomb
          atomowych wybuchajacych nad tehereanem (nie pisze - pieknego widoku, bo mnie
          Kropa znowu wytnie :)))

Wiesz przeciez, ze gdy Izrael bedzie upadal, te swoje rakiety atomowe z lodzi
          podwodnych z pewnoscia na Iran wystrzeli.
      • marouder Re: dopoki beda istniec USA, to napewno :) 27.08.06, 22:51
        Tekst jaki napsales przeczytalem z duza uwaga, bo i sam mam takie same odczucia.
        Obydwa organizmy popelnialy ten same bledy, mianowicie byly niesamowystarczalne
        ekonomicznie i militranie oraz brakowalo im polityki regionalnej.
        Centra do ktorych odwolywaly sie z prosba o wsparcie byly daleko a motywacja
        pomocy zarowno panstwowom krzyzowcow jak i dzisiejszemu Izraelowi z czasem
        wygasala.
        Brakowalo tez w obu przypadkach spojnej wizji czym te panstwa mialyby byc, jaka
        role pelnic.
        Niedawno, w czasie wojny p. Joschka Fischer rzekl bym, ze izrael jest panstwem
        frontowym zachodniego swiata, tak wiec serdecznie wspolczuje Izraelowi, bo
        historia uczy, ze dotad zadne "panstwo frontowe: nie przetrwalo dlugo.
        Co zadziwa mnie u Izraelczykow, to slepota.
        na spotkaniu z ambasadorem izraelskim na jakim bylem w Krakowie p. Peleg takze
        cytowal Fischera i robil to w kontekscie pozytywnym.
        Slepy czlowiek po prostu.

j-k napisał:

> Nic sie nie martw Krystianku. Wkrotce sie zbombarduje islamskich bandytow z
        > teheranu i zobaczysz , jaki Bliski Wschod zrobi sie piekny :)
        >
        > Syryjczycy sami grzecznie podwina ogony i udadza sie z przeprosinami do Mekki,
        > przepraszam do dzisiejszej Mekki, czyli do Waszyngtonu :)))
        • oscar62 Re: dopoki beda istniec USA, to napewno :) 27.08.06, 23:06
          marouder napisał:

> Tekst jaki napsales przeczytalem z duza uwaga, bo i sam mam takie same
          odczucia
          > .
          > Obydwa organizmy popelnialy ten same bledy, mianowicie byly
          niesamowystarczalne
          > ekonomicznie i militranie oraz brakowalo im polityki regionalnej.
          > Centra do ktorych odwolywaly sie z prosba o wsparcie byly daleko a motywacja
          > pomocy zarowno panstwowom krzyzowcow jak i dzisiejszemu Izraelowi z czasem
          > wygasala.
          > Brakowalo tez w obu przypadkach spojnej wizji czym te panstwa mialyby byc,
          jaka
          > role pelnic.
          > .
          > Co zadziwa mnie u Izraelczykow, to slepota.
          >
          >
          >
          > TY TEZ BRUTUS?...
          • marouder Re: dopoki beda istniec USA, to napewno :) 27.08.06, 23:20
            Nie oskarze, nie brutus.
            Mysle, ze jest dobry czas po wojnie aby to i owo zmienic.
            To co najlepiej przeciwdziala wojnom, to wzajemnie korzystne stosunki
            gospodarcze, wsparcie ekonomiczne silniejszego wobec slabszych, wspolnota
            interesow w roznych dziedzinach.
            Do tego potrzeba zupelnie innego rodzaju myslenia przywodcow, zmian zapisow
            prawnych, w tym konstytucyjnych oraz zacheta ze strony panstw zainteresowanych
            zmiana. w tym rzecz jasna, panstw sponsowo, USA, Arabi Saudyjskiej, w czesci Egiptu.
            Czy zgodzisz sie, ze stare strategie wobec regionu wlasnie runely za sprawa b.
            zle przeprowadzonej kampanii zarowno w Gazie jak i Libanie?
            Czy sadzisz, ze rzad powinien odowiedziec przed trybunalem konstytucyjnym,
            trybunalem Stanu, byc moze takze odpowiedziec karnie?
            Sekundowalem Izraelowi w tej wojnie.
            sadzilem, ze mozliwa byla do wygrania. Maksimum tego, co mozna bylow niej
            zdobyc, to eliminacja Hezbollahu jako liczacej sie sily militarnej oraz
            zapoczatkowanie procesu zmian w Syrii, to bylo bardzo duzo (choc w zakresie
            waszych mozliwosci), ale nie zrealizowano niczego.
            Panowie prezydent i jeden z ministrow zajmowali sie paniami w sposob uragajacy
            zarowno im jako mezczyznom jak i poddanym temu kobietom, Olmert okazal sie
            niezdolnym do niczego hiterykiem, Livni milczala jakby w rzadzie byla od
            podawania kawy, Peretz sluzyl za parawan dla nawiedzonego i odrealnionego
            halutza, ktory nb. komunikowal swiatu tresci pokrewne tym, jakie serwowal w IIWS
            Goering.
            Kleska Oskarze.
            • oscar62 Re: dopoki beda istniec USA, to napewno :) 28.08.06, 00:06
              marouder napisał:

> Nie oskarze, nie brutus.
              > Mysle, ze jest dobry czas po wojnie aby to i owo zmienic.
              > To co najlepiej przeciwdziala wojnom, to wzajemnie korzystne stosunki
              > gospodarcze, wsparcie ekonomiczne silniejszego wobec slabszych, wspolnota
              > interesow w roznych dziedzinach.
              > Do tego potrzeba zupelnie innego rodzaju myslenia przywodcow, zmian zapisow
              > prawnych, w tym konstytucyjnych oraz zacheta ze strony panstw zainteresowanych
              > zmiana. w tym rzecz jasna, panstw sponsowo, USA, Arabi Saudyjskiej, w czesci
              Eg
              > iptu.
              > Czy zgodzisz sie, ze stare strategie wobec regionu wlasnie runely za sprawa b.
              > zle przeprowadzonej kampanii zarowno w Gazie jak i Libanie?
              > Czy sadzisz, ze rzad powinien odowiedziec przed trybunalem konstytucyjnym,
              > trybunalem Stanu, byc moze takze odpowiedziec karnie?
              > Sekundowalem Izraelowi w tej wojnie.
              > sadzilem, ze mozliwa byla do wygrania. Maksimum tego, co mozna bylow niej
              > zdobyc, to eliminacja Hezbollahu jako liczacej sie sily militarnej oraz
              > zapoczatkowanie procesu zmian w Syrii, to bylo bardzo duzo (choc w zakresie
              > waszych mozliwosci), ale nie zrealizowano niczego.
              > Panowie prezydent i jeden z ministrow zajmowali sie paniami w sposob uragajacy
              > zarowno im jako mezczyznom jak i poddanym temu kobietom, Olmert okazal sie
              > niezdolnym do niczego hiterykiem, Livni milczala jakby w rzadzie byla od
              > podawania kawy, Peretz sluzyl za parawan dla nawiedzonego i odrealnionego
              > halutza, ktory nb. komunikowal swiatu tresci pokrewne tym, jakie serwowal w
              IIW
              > S
              > Goering.
              > Kleska Oskarze.

NIE BYLO MI LATWO WYCISNAC SLOWO "BRUTUS", SZCZEGOLNIE WOBEC CIEBIE. ALE GDY
              WIDZIALEM TWOJ POST DO KRYSTKA - ON SAM JEST JUZ DAWNO ZUPELNIE BEZNADZIEJNY I
              TY, WIELKI BOZE, SIE Z NIM ZGADZASZ... - STRACILEM NA CHWILE ROWNOWAGE. WLASNIE
              Z NIM RAZEM "KOPAC TA PILKE"?... CZY NIE WIDZIS CO TEN CZLOWIEK WYRABIA NA TYM
              FORUM? JA KIEDYS MYSLALEM, ZE POD FASADA JEGO ANTYZYDOWSKIEJ PASJI (ZYDZI,
              IZRAEL - WSZYSTKO JEDNO) KRYJE SIE ISKRA CZLOWIECZENSTWA. NIESTETY TA ISKRA,
              JESLI BYLA, WYGASLA DOSZCZETNIE. TO ZE JESZCZE Z NIM CZASAMI ROZMAWIAM TO TYLKO
              DLATEGO IZ JEGO POSTY, CHOC SA PRZESIAKNIETE NIETAMOWANA WROGOSCIA, NIE SA
              CHAMSKIE AD PERSONAM.

NIE LEKCEWAZE PEWNE TWOJE KONKLUZJE, CHOC MI SIE WYDAJE, ZE BYLY PISANE W
              PEWNYM NASTROJU. JUTRO SIE MOZE TEN NASTROJ CIUT ZMIENI I TEZ DLA MNIE BEDZIE
              LEPIEJ ODLOZYC MOJA ODPOWIEDZ.

NARAZIE.
              • oscar62 Re: dopoki beda istniec USA, to napewno :) 28.08.06, 12:20
                MAROUDER, CZYTALEM RAZ JESZCZE TWOJ, POWIEDZIALBYM, EMOCJONALNY POST. ZALETY
                POKOJU SA WSZYSTKIM ZNANE, ALE TWOJA INTERPRETACJA TERAZNIEJSZEJ POWOJENNEJ
                SYTUACJI JEST, NA ORIENTALNY RYNEK, NIECO ZA NAIWNA. W TYM REJONIE TYLKO
                KRANCOWOSC I DOSZCZETNA DESTRUKCJA SA NA PIERWSZYM MIEJSCU I ZADNA LOGIKA,
                KTORA NA SWIECIE SIE RODZI PO WOJNACH, TU WCALE NIE ISTNIEJE. PO KAZDEJ WOJNIE
                NASI SASIEDZI, BEZ SAADATA I HUSEJNA (BYLY PREZYDENT EGIPTU I KROL JORDANII)
                MAJA TYLKO JEDNO W GLOWIE: PRZYGOTOWAC SIE DO PONOWNEJ WOJNY. TEZ ICH WOJNY NIE
                SA O JAKIS KAWALEK ZIEMI LECZ O CALA KASE - ZMAZAC "SYJONISTYCZNYCH KRZYZAKOW"
                Z MAPY BW. RESZTA TO TAKTYKA I MYDLENIE OCZU. TAK SAMO OSTATNIE OSWIADCZENIE
                AHMEDINADZAZDA, ZE IRAN NIE CHCE ZNISZCZYC NIKOGO I NAWET NIE
                TEN "SYJONISTYCZNY TWOR ZWANY IZRAELEM" I APOLOGIKA NASRALLI, ZE ZALUJE
                PORWANIE IZRAELSKICH ZOLNIERZY GDYZ NIE PRZYPUSZCZAL ZE PRZEZ TO IZRAEL POJDZIE
                NA WOJNE Z LIBANEM.

TRYBUNAL STANU ZA BLEDY WIERCHUSZKI WLADZY I WOJSKA? TAKIE COS ISTNIALO W
                TOTALITARNYCH DYKTATURACH UBIEGLEGO WIEKU. TAM TEZ ZA BLEDY, CZASAMI UROJONE,
                PODSTAWIANO POD SCIANE. DEMOKRATYCZNY IZRAEL MOZE SOBIE POZWOLIC NA COS WIECEJ
                LUDZKIEGO. SAM RZAD, COPRAWDA POD SPOLECZNYM NACISKIEM, IDZIE STWORZYC
                NIEZALEZNA KOMISJE (CHARAKTER KOMISJI JESZCZE NIE USTALONO) KTORA MA ZBADAC
                WSZYSTKIE ASPEKTY TEJ WOJNY. W PRZESZLOSCI PODOBNE KOMISJE DOPROWADZILY DO
                ZMIAN PERSONALNYCH W RZADZIE I WOJSKU. BYC MOZE, ZE TEN PRECEDENS BEDZIE TEZ
                POWTORZONY W ZWIAZKU Z NIEDOCIAGNOSCIAMI OBECNEJ WOJNY. KRYSTEK NAPEWNO
                ZAOSTRZA SWOJ SZTYLET GDYZ NIEDAWNO TEMU POWIEDZIALEM, ZE JEDNAK TA WOJNA MIALA
                DLA IZRAELA WYRAZNE SUKCESY. DZIS, PO KONCOWEJ ANALIZIE, I PO BUTNYM ZACHOWANIU
                HEZBOLLAH, A PRZEDE WSZYSTKIM PO INTENSYWNEJ REHABILITACJI SWYCH BAZ W
                POLUDNIOWYM LIBANIE (MNIEJ KOLO SAMEJ GRANICY) I AUTOSTRADY NOWOCZESNEJ BRONI
                IRANSKIEJ VIA SYRIA, MOGE POWIEDZIEC WYRAZNIE, ZE SUKCESY TEJ WOJNY BYLY TYLKO
                CZESCIOWE I TO TRZEBA DOKLADNIE ZBADAC. JEDNAK NIE WOLNO ZAPOMNIEC, ZE NAWET
                POTEZNA ARMIA SOWIECKA DOZNALA PELNEGO FIASKA Z TALIBANAMI AFGANISTANU I W
                SAMEJ RODZIMEJ CZECZENII NIE MOZNA MOWIC O POKONANIU TERRORYSTOW. GDY ARMIA
                WALCZY Z ARMIA, ZWYCIEZA ARMIA SILNIEJSZA, A JAK NIE SILNIEJSZA - CZASAMI
                PRZEZ MADRA STATEGIE SWYCH GENERALOW. WOJNA Z GERILLA TO NIE ROWNA WOJNA. PATRZ
                CO BYLO W WIETNAMIE. HESBOLLAH NAUCZYL SIE COS OD WIETNAMU I NAWET UDOSKONALIL
                JEGO SYSTEMY. DOPIERO WCZORAL ZNISZCZYL IDF DYNAMITEM DWUKILEMOTROWY TUNEL, 100
                METROW POD ZIEMIA, 400 METROW OD GRANICY. W TYM TUNELU BYL OGROMNY ARSENAL
                BRONI, MIEDZY INNYMI KATIUSZE I BRON PRZECIWPANCERNA. SIEC TAKICH TUNELI BYLA
                ROZPROSZONA PO CALYM POLUDNIOWYM LIBANIE. DODAJ DO TEGO FANATYZM HEZBOLLOWCOW,
                KTORZY UMIERAJA Z EKSTAZA ZEBY ZOSTAC SHAHIDAMI I DOMY Z CYWILAMI, Z KTORYCH
                ZROBILI SWE DODATKOWE BAZY DO ATAKOW NA IDF I NA POLNOCNA CZESC IZRAELA -
                IZRAEL SIE LICZYL Z LUDNOSCIA CYWILNA TYCH DOMOW I ZDECYDOWAL SIE ZDOBYC DOM ZA
                DOMEM BEZ POMOCY AWIACJI - I MASZ PRAWDZIWY WIZERUNEK TEJ WOJNY. I BYL JESZCZE
                INNY JEJ ASPEKT: PRZEZ CHARAKTER WOJNY Z GERYLLA NIE MOZNA BYLO PROWADZIC
                BLYSKAWICZNA WOJNE JAK KIEDYS A EUROPA I NAWET AMERYKA TRZYMALI STOPPER W
                SWOICH REKACH I NIE DALI NAM DOKONCZYC OFENZYWY. A 48 GODZIN WSTRZYMANIA OGNIA -
                NACISK SAMEJ AMERYKI - TO BYL BEZCENNY PREZENT DLA NASRALLI. PRZEZ TE DWIE DOBY
                ON SIE ZORGANIZOWAL, POSLAL NOWE SILY DO SWYCH PODZIEMNYCH BAZ I BYL GOTOW
                PRODUKOWAC NOWYCH SHAHIDOW POKAZNYM KOSZTEM IZRAELSKICH ZOLNIERZY. W TAKIEJ
                SYTUACJI NIE BYLO SENSU, DWA DNI PRZED OGOLNYM ZAWIESZENIEM BRONI, PROBOWAC
                ZMIENIC DRASTYCZNIE PRZEBIEG WYDARZEN W TEJ "WIETNAMSKIEJ" WOJNIE. TEN PUNKT
                TEZ NAPEWNO BEDZIE NA PORZADKU DZIENNYM WSPOMNIANEJ WYZEJ KOMISJI. ALE
                POWIEDZIEC, ZE TO TOTALNA KLESKA, W TYM, ZDAJE MI SIE, JEST WIELE PRZESADY. U
                ARABOW, NATOMIAST, NAWET CZESCIOWY SUKCES - PO WOJNIE JOM KIPUR JEST CO ROKU
                PARADA ZWYCIEWSTWA W EGIPCIE CHOC W KONCOWEJ FAZIE TEJ WOJNY IDF STAL JUZ U
                WROT KAIRU - TO WIELKIE ZWYCIESTWO. ALE WAZNE - A TU NIE MA ZADNEJ WATPLIWOSCI -
                W CO ONI W TYM WYPADKU WIERZA. ASAD JUNIOR JUZ JEST PELEN TUPETU I GLOSI, ZE
                HEZBOLLAH POKAZAL JAKIM SYSTEMEM MOZNA POKONAC IZRAEL I ZE SYRIA WYZWOLI SILA
                WZGORZA GOLANU. JAK PRZEJDZIE W CZYNY, CZEKA GO WIELKA NIESPODZIANKA...

JA TEZ MAM KRYTYKE WOBEC PARU CZLONKOW RZADU I SZEFA SIL ZBROJNYCH, ALE SZUKAC
                ANALOGII MIEDZY HALUTZEM I NAZISTOWSKIM GOERINGEM, TO DLA MNIE NIE DO UCHWYTU.
                PRZYPISUJE TO WCZORAJSZEMU NASTROJU. CZY SIE MYLE?

• krystian71 polecam aviomarin,ale jesli ci ta nazwa po katolsk 27.08.06, 22:14
      brzmi ,sposob jest latwiejszy.Watek Lecha rozpisany na kilkanascie nickow tego
      lecha.Nic ci tam nie grozi,mozesz go czytac nawet na karuzeli.
    • oscar62 Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 27.08.06, 23:00
      PO CO TAKA TYRADA? JESTES PODOBNO DOBRZE OCZYTANY I ZLAPALES COS Z ARABSKICH
      FUNDAMENTALISTOW GLOSZACYCH DZIEN I NOC, ZE NASZ KONIEC BEDZIE IDENTYCZNY DO
      KONCA WYPRAWY KRZYZAKOW DO SWIETEJ ZIEMI. POWIEDZ TO W PARU SLOWACH I TYLE. ZE
      ANI TWOI ULUBIENCY I TY SAM SIE TEGO NIE DOCZEKACIE, TO JEST PEWNE. KRZYZACY
      BYLI ODDALENI OD SWYCH OJCZYSTYCH BAZ KILKA TYSIECY KILOMETROW I NIE WALCZYLI O
      SWOJ DOM. MY JESTESMY U SIEBIE W DOMU I POTRAFIMY SIE OBRONIC PRZECIW
      NOWOCZESNEJ OSI ZLA NA CZELE Z TERAZNIEJSZYMI HITLERKAMI I Z KAZDYM KTORY NAM
      ZECHCE ZROBIC DRUGI HOLOKAUST. Z OGROMU NIENAWISCI ZAPOMNIALES KTO TO JEST ZYD
      W SWOJEJ OJCZYZNIE...
    • nopes Oglądałem film dokumentalny o Saladynie 27.08.06, 23:20
      W tym amerykanskim filmie o Ryszardzie Lwie Serce i Saladynie, aktora grającego Saladyna ucharakteryzowali tak, ze wyglądał na Ahmadinedżada (pewnie nieświadomie). :)
      No i dowiedizałem sie, że masakry cywili robili ci z krucjat, a Saladyn był cywilizowany. Saladyn pilnował swojego nosa i nie miał ochoty na podboje.
      • 1ja Re: Oglądałem film dokumentalny o Saladynie+ 28.08.06, 01:15
        To masakrysci byli katolicy w cywilu?
      • nopes Re: Oglądałem film dokumentalny o Saladynie 28.08.06, 04:08
        A może pomyliłem filmy. W tym dokumentalnym chyba troche inaczej wygladał, a chodziło mi o wygląd w "Kingdom of Heaven".
    • puls.usa Izrael,czy podzieli los.... 28.08.06, 05:13
      moska 1ja jowego
      ktoremu arab odgryzl jajo
      w pedalskiej orgii
      permanentnie

israelowi pod wodza
      omleta
      hizbolach jaja podgryzl
      wiec je liza
      myslac z troska ,ze
      nastepny raz nie
      bedzie co lizac

mozna zawsze ruszyc
      w droge przez morze....
      lecz kto poprowadzi??
      • 1ja Re: Izrael,czy podzieli los....+ 28.08.06, 16:22
        Moska pulsowata.
        Jak nie bedzie co lizac,to za psy sasiedzkie siw ez.
        Nieraz juz to robiles.
        Dlatego wszystkim im blyszcza.
        A potem mozesz sobie od czasu do czasu pogryzc.
    • polani Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 28.08.06, 13:37
      nie to bedzie Krolewstwo Dawida od wisly do Jordanu
      • rzewuski1 Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 28.08.06, 14:02
        podzieli to jest wiecej niz pewn
        to tylko kwestia czasu
        nie pasuje izrael do bliskiego wschodu(izrael demokracja,tolerancja
        religijna,dobrobyt,wolne media)
        • polani Re: Izrael,czy podzieli losy Krolestwa Jerozolims 28.08.06, 14:17
          lubie plcki po polsku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka