Gość: neon-pl IP: *.client.attbi.com 14.05.03, 15:27 epidemia sie rozprzestrzenia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terra0 Przeciwko swoich... 14.05.03, 15:58 To jest cytat z GW: >Wydaje się, że jej celem był szef prorosyjskich >kolaboracyjnych władz czeczeńskich Ahmed Kadyrow. Zamachu >dokonano podczas wiecu jego partii (Kadyrow przygotowuje się >do wyborów prezydenckich zapowiedzianych na koniec roku). A to jest cytat z onet.pl: >Do incydentu doszło w miejscowości Ilischan-Jurt w okolicy >miasta Gudermes, gdzie blisko 15 tys. czeczeńskich muzułmanów >świętowało urodziny twórcy islamu - Mahometa. Mniej więcej to samo z CNN: >A woman suicide bomber killed at least 20 people during a >religious festival in Chechnya on Wednesday To jest BBC: >Это произошло в селении Илисхан-Юрт Гудермесского района во >время религиозного праздника. Kilka cytat. bo mam takie podejrzenie, że GW znów kłamie. Więc "wyzwolicieli" zdecydowali się walczyć ze swoimi czeczenami, przy tym podczas modlitwy. Igor Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Borzik,w BBC to ja mam troche inaczej,niz podajesz 14.05.03, 18:43 "Some officials believe the attack may have been an attempt to assassinate the head of the pro-Moscow Chechen administration, Akhmad Kadyrov. A local official, Akhmad Abastov, said the blast happened about three metres (yards) from Mr Kadyrov, who was reported to have escaped unharmed. Mr Kadyrov later lashed out, saying it was "blasphemy to kill innocent Muslim brothers" during a religious festival" Calosc: news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/3027343.stm Ja wam naprawde wspolczuje, ale...nie zamykajcie oczu na Al Qaede: ta "firma" ma kontakty w paru krajach swiata. Miala i w brytyjskiej Derby. I dziala PRZECIWKO interesom islamskich walk wyzwolenczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaEriksfru Re: W kolejnym zamachu w Czeczenii zginęło 20 osó IP: *.cm.chello.no 14.05.03, 16:14 Czyzby bracia islamscy ,wierni wyznawcy Allacha przescigali sie wzajemnie konkursie na najskuteczniejsze wymordowanie niewiernych,czyli nas??Jak daleko chca oni pojsc.Widze ze terrorysci rozpleniaja sie jak zaraza,na wszystkie kontynenty. Niedlugo rowniez w spokojnej Norwegii zaczna pewnie wybuchac bomby.Wtedy juz mnie nic nie zdziwi. Akcje terrorystyczne to nie jest sposob na rozwiazanie konfliktow.Akcje terrorystyczne to tylko wyrazenie nienawisci do nas.Do ludzi innego wyznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ls Re: W kolejnym zamachu w Czeczenii zginęło 20 osó IP: *.vpn.nlh.no 14.05.03, 16:50 Gość portalu: MagdaEriksfru napisał(a): > Czyzby bracia islamscy ,wierni wyznawcy Allacha przescigali > sie wzajemnie konkursie na najskuteczniejsze wymordowanie > niewiernych,czyli nas??Jak daleko chca oni pojsc.Widze ze > terrorysci rozpleniaja sie jak zaraza,na wszystkie kontynenty. > Niedlugo rowniez w spokojnej Norwegii zaczna pewnie wybuchac > bomby.Wtedy juz mnie nic nie zdziwi. > Akcje terrorystyczne to nie jest sposob na rozwiazanie > konfliktow.Akcje terrorystyczne to tylko wyrazenie nienawisci do > nas.Do ludzi innego wyznania A ja bym sie nie zdziwil gdyby Norwegia na dokladke do ca 6 tys azylantow z Kosowa ktorzy szybko opanowali handel narkotykami i inne gangsterswto zafundowala tyle samo miejsc "wyzwolicielom" Czeczeni. Czy beda sie wyzynali Czeczency z Kosowianami czy tezbedzie sojusz 12 tysiecy potenjalnych terrorystow i gansterow. Za niesluchanie jedynego trzezwego polityka Carl I Hagena (Polskim odpowiednikiem Hagena jest Marszalek A. Lepper)Norwegia zaplaci zyciem nie jednego swojego obywatela. Ta zidiocila paranoja pokazania swiatu jakim to sie jest "dobrym wujkiem" bo to najprostsze i posiadania rozumu nie wymaga od politykow przyglupow bedzie kosztowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael Jeśli uważasz że Lepper jest jedynym trzeźwo myślącym IP: *.futuro.zax.pl 14.05.03, 17:45 politykiem polskim, to sam ten fakt wystarcza za komentarz do twojej wypowiedzi. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale-jaja Re: Jeśli uważasz że Lepper jest jedynym trzeźwo IP: 204.101.196.* 14.05.03, 19:40 Gość portalu: Mikael napisał(a): > politykiem polskim, to sam ten fakt wystarcza za komentarz do > twojej wypowiedzi. Tyle. Nic nie mogę powiedzieć o Leperze, ale 'zdrowy' nacjonalizm nie jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaEriksfru Re: W kolejnym zamachu w.....Hej IS !! IP: *.cm.chello.no 14.05.03, 19:46 Hej IS !Widze ze udalo ci sie napisac zupelnie nie glupio i czesciowo popieram to.Glupota naszych wladz jest wpuszczanie do kraju ogromnej ilosci ludzi o innej kulturze niz europejska ,innym wyznaniu i innych wartosciach. Sprzedaz (w miejscach publicznych)narkotykow,napady na sklepy oraz stacje benzynowe,chuliganstwo i bandytyzm zaczyna byc rzecza codzienna w Oslo.O tym jak daleko zajdziemy z tym wszystkim wole nie myslec gdyz ogarnia mnie przerazenie. Oczywiscie nalezy pamietac o tym ze nie wszyscy ludzie sa jednakowi ze nie wszyscy sa bandytami ,zlodziejami i terrorystami.Problem jest tylko jeden jak ich rozpoznac???? Czy za pare lat jesli sie sytuacja nie zmieni musimy zyc w nieustannym strachu??Czy czeka nas to samo co w Izraelu?To co dwa dni temu wydarzylo sie w Arabii Saudyjskiej?To co stalo sie 11-wrzesnia w NY?? Czy musimy byc przygotowani na akcje terrorystow?? Powtarzam jeszcze raz jak "ICH" rozpoznac??????? W jednym nie zgadzam sie z toba IS.Nie masz prawa porownywac C.I.Hagen (mojego ulubionego polityka) do A.Leppera.Cale szczescie ,ze C.I.Hagen o tym nie wie bo by cie oskarzyl o obraze. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey W imieniu Czeczenow z UK protestuje... 14.05.03, 23:26 Juz tu gdzies pisze, czym sie oni zajmuja: praniem szmalu w real estate i przewalami na real estate - gangsterstwo w najlepszym stylu i wysokiej klasy, bez strzelania na ulicach i pedzenia dziwek. To ostatnie to na obu Wyspach domena "biednych albanskich refugees" z Kosowa. A mowilam, sie nie litowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYPACYFISTA To nie terrpryści tylko powstańcy !!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 14.05.03, 20:47 Nazywanie powstańców czeczeńskichterrorystami mija się całkowicie z prawdą. Są to bowiem bojownicy o wolność i niepodległość Czeczenii okupowanej od ponad 150 lat przez Rosjan. Można sytuację Czeczenii porównać z Polską również podbitą przez m.in. Rosję pod koniec XVIII wieku, tylko że Czeczeni nie mieli tyle szczęścia i niestety nie udało im się wywalczyć niepodległości, ale na szczęście ciągle próbują. Niech żyje niepodległa Czeczenia !!! p.s. Nijaki Józef Piłsudski mniej więcej 100 lat temu też podkładał bomby i nawet napadał na pociągi walcząc o niepodległość Polski. Został bohaterem. Dlaczego dziś Czeczeni w nie mogą stosować tych samych metod w walce o wolność??? Nam udało wyzwolić się z rosyjskiej niewoli, mam nadzieję że im też się uda. Gość portalu: MagdaEriksfru napisał(a): > Czyzby bracia islamscy ,wierni wyznawcy Allacha przescigali > sie wzajemnie konkursie na najskuteczniejsze wymordowanie > niewiernych,czyli nas??Jak daleko chca oni pojsc.Widze ze > terrorysci rozpleniaja sie jak zaraza,na wszystkie kontynenty. > Niedlugo rowniez w spokojnej Norwegii zaczna pewnie wybuchac > bomby.Wtedy juz mnie nic nie zdziwi. > Akcje terrorystyczne to nie jest sposob na rozwiazanie > konfliktow.Akcje terrorystyczne to tylko wyrazenie nienawisci do > nas.Do ludzi innego wyznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: To nie terrpryści tylko powstańcy !!! IP: *.worldbank.org 14.05.03, 20:59 jestes glupi cfel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYPACYFISTA Re: To nie terrpryści tylko powstańcy !!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 14.05.03, 21:09 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > jestes glupi cfel określenie kim ty jesteś pozostawię innym skoro stać cię tylko na takim komentarz komuch/lewaku/pacyfo/ruski imperialisto (niepotrzebne skreślić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: To nie terrpryści tylko powstańcy !!! IP: *.icis.pcz.pl 14.05.03, 21:45 Tyle ze oni wysadzaja swoich Czeczenow- to tak jakby Pilsudski wysdadzal w powietrze Polakow. Gość portalu: ANTYPACYFISTA napisał(a): > Nazywanie powstańców czeczeńskichterrorystami mija się > całkowicie z prawdą. Są to bowiem bojownicy o wolność i > niepodległość Czeczenii okupowanej od ponad 150 lat przez > Rosjan. Można sytuację Czeczenii porównać z Polską również > podbitą przez m.in. Rosję pod koniec XVIII wieku, tylko że > Czeczeni nie mieli tyle szczęścia i niestety nie udało im się > wywalczyć niepodległości, ale na szczęście ciągle próbują. > > Niech żyje niepodległa Czeczenia !!! > > p.s. > Nijaki Józef Piłsudski mniej więcej 100 lat temu też podkładał > bomby i nawet napadał na pociągi walcząc o niepodległość Polski. > Został bohaterem. > Dlaczego dziś Czeczeni w nie mogą stosować tych samych metod w > walce o wolność??? > > Nam udało wyzwolić się z rosyjskiej niewoli, mam nadzieję że im > też się uda. > > > > Gość portalu: MagdaEriksfru napisał(a): > > > Czyzby bracia islamscy ,wierni wyznawcy Allacha przescigali > > sie wzajemnie konkursie na najskuteczniejsze wymordowanie > > niewiernych,czyli nas??Jak daleko chca oni pojsc.Widze ze > > terrorysci rozpleniaja sie jak zaraza,na wszystkie kontynenty. > > Niedlugo rowniez w spokojnej Norwegii zaczna pewnie wybuchac > > bomby.Wtedy juz mnie nic nie zdziwi. > > Akcje terrorystyczne to nie jest sposob na rozwiazanie > > konfliktow.Akcje terrorystyczne to tylko wyrazenie nienawisci > do > > nas.Do ludzi innego wyznania Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Mnie tu bardziej pasuje porownanie do IRA 14.05.03, 23:31 Niemniej terroryzm jest terroryzmem. Istnieja tez roznice w ramach terroryzmu: terror indywiduakny ZAWSZE spotykal sie ze spolecznym respektem i zezwoleniem; terror zbiorowy juz nie. I wlasnie owo przejscie od terroru indywidualnego do podkladania bomb w supermarketach, Mc Donaldsach, czy takiej wiosze jak Omah, a takze finansowanie bojownikow z przestepstw pospolitych, zalatwilo odmownie najpierw etos IRA, a potem i sama IRA. I to wlasnie grozi i Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik Re: Mnie tu bardziej pasuje porownanie do IRA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 13:33 Armia brytyjska,przy wszystkich wadach politycznych kierownictwa Anglii,nie "zaczyszcza" i nie bombarduje Belfasta,nie posiada obozow filtracyjnych i nie porywa nikogo do okupu,a tym bardziej nie handluje trupami.I nie eksportuje napewno narzadow do przyszczepow.Na genezie oporu IRA sie nie znam ale wierze w to co widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Nie calkiem tak, jak Wyborcza podaje IP: *.bne.es 14.05.03, 16:56 Wedlug rosyjskich gazet, wiec partyjny byl polaczony ze swietem religijnym, ktore obchodzili czeczency muzulmanie, wyznawcy doktryn, ktore w XIX stuleciu glosil zeczenski szejk Kunta- chadzi Kishiev. To ze zamach przeprowadzila kobieta, moze askazywac na organizacje tego przez radykalnych wachabitow (bo chyba nikt nie uwierzy ze to tez praca FSB?). Zapomina sie ciagle, ze w Czeczeni nie ma klarownego podzialu na zlych rosjan i walecznych czeczenow: pomiedzy czeczenami sa wiekowe wasnie - klanowe, plemienne, religiozne tez, jak najbardziej. I to jest niestety wezel ktory nie rozwiaze sie nawet jezeli Czeczenia otrzyma niepodleglosc (jezeli w ogole) - tym bardziej nie rozwiaze sie w sytuacji obecnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialny zamachy IP: *.speed.planet.nl 14.05.03, 18:00 A ja sadze ze sytuacja w Czczeni wymknela sie Rosjanom spod kontrli juz dawno temu. NIe popieram takich zamachow, ale nie widze innego wyjscia. Wyobrazcie sobie (Rosja nie wpuszcza miedzynarodowych obserwatorow do Czeczenii?DLACZEGO???????) jaka tam panuje sytuacja??? Ludzie sa mordowani, zastraszani, kobiety gwalcone i poniewierane.KAZDY Czeczen jest potencjalnym terrorysta. Dlatego trzeba go przesluchac, pomeczyc....a moze rodzina zaplaci okup????? Dziwicie sie zamachowcom? Jesli ludzie sa tak zdesperowani zeby odebrac sobie zycie, jakie musieli przezyc cierpienia?co widziec, zeby zdecydowac sie na taki krok? ???? A Putin siedzac na Kremlu wyglasza nadete i drazniace mnie przemowienia. Sczerze wspolczuje Czeczenom, choc nielubie Muzulmanow, rozumiem ich sytuacje. Rosjanie sa tylko agresorami w obcym kraiku!!! I tak jest od stuleci.Przemoc rodzi przemoc.....i tak bedzie jeszcze dlugo.....az zabraknie zywych Czeczenow....A gdzie sa pacyfisci? CZemu nie slychac waszych glosow w obronie mordowanych ludzi?????? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A jakie cierpienia przezyli ci z AlQaedy od WTC? 14.05.03, 18:30 Nie bredz, czlowieku!!! Nie w cierpieniu tkwi idea zamachowcow-samobojcow, a w pewnej islamskiej doktrynie. Jakby nie bylo, bin Laden jest synem miliardera. Ci zamachowcy-samobojcy z angielskiego miasta Derby, ktorzy "wybuchneli" w Izraelu, choc z Pakistanu rodem, tez zle w zyciu nie mieli, a zapewne i Zyda w swoim Derby na oczy nie widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik Re: A jakie cierpienia przezyli ci z AlQaedy od W IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 18:34 Ci od WTC cierpienia maja teraz w piekle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYPACYFISTA Brawo !!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 14.05.03, 20:54 Po prostu wyjąłeś mi to z ust !!! Rosja to ciągle wielkie imprerium kolonialne (ponad 100 zniewolonych narodów, tyle że ich ojczyzny nie leżą za oceanem) które nie wyrzekło się imperialnych ambicji. Jak będą mieli dość siły pewnie spróbują podporządkować sobie również tzw. dalszą zagranicę ... Pacyfiści - porównajcie sobie Czeczenię z Irakiem i odpowiedzcie kto tu jest prawdziwym imperialistą prowadzącym czysto imperialne wojny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Brawo !!! IP: *.icis.pcz.pl 14.05.03, 21:42 Tylko ze oni morduja swoich czeczenow - nie Rosjan. Gość portalu: ANTYPACYFISTA napisał(a): > Po prostu wyjąłeś mi to z ust !!! > > Rosja to ciągle wielkie imprerium kolonialne (ponad 100 > zniewolonych narodów, tyle że ich ojczyzny nie leżą za oceanem) > które nie wyrzekło się imperialnych ambicji. Jak będą mieli dość > siły pewnie spróbują podporządkować sobie również tzw. dalszą > zagranicę ... > > Pacyfiści - porównajcie sobie Czeczenię z Irakiem i odpowiedzcie > kto tu jest prawdziwym imperialistą prowadzącym czysto > imperialne wojny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysowieticus Re: zamachy IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.03, 23:57 swiete slowa..."przemoc rodzi przemoc"...ruscy sa sami sobie winni! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Alu tu zgineli SAMI CZECZENII ! Czy ty nie czytasz 15.05.03, 03:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik I nie calkiem tak jak ty podajesz ale.. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 18:19 Twoja wiedza robi wrazenie jesli chodzi o Kunta-hadzi Kiszijewa. Jego filozofia pojawila sie jako dorazny srodek dla ocalenia reszty nacji pod koniec wieku 19,nie byla popularna za jego zycia gdyz nawolywal pogodzic sie z obecnoscia Rosjan jako- zlo konieczne,zreszta przez tych ze Rosjan zostal zabity.Teraz jest bardzo lubiany przez wiekszosc.A co sie tyczy wahabbitow- to zapewniam ciebie-to tchorze i nie stac ich na taki czyn by wysadzicsie w powietrze,-oni moga tylko nawolywac innych do tego a gruntu w Czeczenii na takie zjawisko wiecej niz duzo,bo duzo desperacji w ludziach,szczegolnie tych co stracili rodziny.O wasniach plemiennych(jakich plemiennych?) gadasz bzdury bo wasni w Czeczenii zajecie bardzo niebiezpieczne ze wzgledu na scisly zwyczaj wendetty. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wendetta, wrozda i...BRAK wasni, Borzik? 14.05.03, 18:32 Oj, zgodze sie z toba, ze nie walki plemienne, a KLANOWE. Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik Re: Wendetta, wrozda i...BRAK wasni, Borzik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 18:41 Grozba wendetty,strach przed nią- skutecznie powstrzymuje od wielkiego rozlewu krwi miedzy grupami interesu,klanami czy tejpami.Chodzi o to ze jezeli wrogosc(Wrożda) miedzy dwoma grupami,czy rodami zacznie sie-to nie predko skonczy sie,a w tym nie jest zainteresowana zadna z grup w Czeczenii.Nie mieszaj do tego wojny i polityki.Podobne zjawisko masz na Sycilii i Korsyce. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Powiedz to, Borzik, Sycylijczykom. Jednego to ta 14.05.03, 23:39 "nieoplacalnoosc" wendetty az na Wyspy Brytyjskie zagnala i ciagle jeszcze ma oczy dookola glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik Nie rozumiem IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 20:54 ale dwoch Sycylijczykow znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik Stanowisko czeczenskiego Dowodztwa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 18:07 w jezyku rosyjskim kavkaz.tv/russ/article.php?id=7051 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Dobry link, Borzik. Zwlaszcza ci "kafirowie". 14.05.03, 18:36 Coraz bardziej mi sie ten Islam podoba, od czasu bojownikow z WTC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik Re: Dobry link, Borzik. Zwlaszcza ci IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 18:53 Gabryelo,kafir -doslownie to niewierny,powiedz za kogo chrzescjanie uwazaja muzulmanow-o ile nie myle sie -za pogan,nie jest to przyjemniejsza nazwa ale ja jakos nie murudze ci.Twoj kraj wolal nie potepiac uderzenia na rynek w 99 roku w Groznym,juz o tym pisalem,wiec co ty chcesz tu mi udowodnic.Sami napedzacie w Rosje kredyty niby na reformy a ona ich prosto w wojne laduje,wiec za co was lubic.Wszyscy u nas na wasz kraj patrzyli w 94 roku z nadzieja,i co?I nic......z kropkami. Poglady ulegli ewolucji,nie rewolucji,nie w ciagu jednego dnia.Nie mniej jednak USA na Kaukazie jest ciagle mile widziana bo ma uczciwe reguly gry z tymi kto zaakceptuje ten kraj,i co wazne-nie zabija przynajmniej na razie-w ataku szału. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Szanuje cie, Borzik, za odwazna prawdomownosc. 14.05.03, 23:18 Powiem ci otwarcie - nie spodziawalam sie, ze przetlumaczysz. Jestem sercem z wami; "moja" Brytania przyjmuje was z otwartymi lapami, ale ...poza humanizmem istnieje i polityka. I z ta cokolwiek zrobic bardzo trudno, gdy sami sobie walicie dyplomatyczne gole. Wiecej dyplomacji, mniej desperackiego bohaterstwa: to nie krytyka, to naprawde bardzo zyczliwa rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik Re: Dobry link, Borzik. Zwlaszcza ci IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 18:57 o masz naprzyklad inny link www.kavkaz.tv/russ/article.php?id=6945 dla mnie onz naprzyklad to nie kafiry a raczej MAłPY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyderca Rośnie poparcie dla pokojowego... IP: *.acn.pl 14.05.03, 18:20 ...planu dla Czeczenii Władimira Władimirowicza Putina. Ostatnie wydarzenia w Ilischan-jurt dobitnie świadczą o szerokim poparciu dla reform oraz dla pokojowego kontyngentu wojsk rosyjskich stacjonującego w Czeczenii. Wkrótce rosyjscy żołnierze mają zamiar pomóc czeczeńskim chłopom w pracach polowych. A jesienią wykopki. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Sami pomagają ruskim 14.05.03, 20:58 Niedługo Czeczeni sami się wymordują i problem czeczeński rozwiąże się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Wojciech Jagielski - kłamca 14.05.03, 21:09 >Wydaje się, że jej celem był szef prorosyjskich >kolaboracyjnych władz czeczeńskich Ahmed Kadyrow. Zamachu >dokonano podczas wiecu jego partii (Kadyrow przygotowuje się >do wyborów prezydenckich zapowiedzianych na koniec roku). (cytat z artykułu Jagielskiego godz. 15.58) >Wybuch nastąpił po południu, gdy w aule zebrały się tysiące >pielgrzymów, by wziąć udział w religijnym święcie. (ten samy artykuł tego samego autora, dwie godz. później) I w pierwszym wariancie "uzasadnienie" tej działalności - "zamach przeciwko okupantom" i w drugiej - "że czeczeńscy mudżahedini nic wspólnego nie mają z tym". Mikaelu, zerknęłem na Twój post, ale opiera się on na artykułe człowieka, który zmienia swoje poglądy dosyć często, tak że sorry. Zaczystki - ale to na pewno będzie, jeżeli tego bardzo chcą zamachowcy. Igor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysowieticus Re: Wojciech Jagielski - kłamca IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.03, 23:59 moze Igor w przyszlym wcieleniu urodzisz sie jako Czeczen i przezyjesz zaczystke...wtedy pogadamy! Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Reinkarnacja.. 15.05.03, 09:06 W przyszłym życiu nie będę czeczenom - Biblia takiej możliwości nie przewiduje (Mt 25, 31-46). Zresztą już nie wiem, jaką religie Ty TERAZ wyznajesz. A co do czeczenów - gdy będą nawzajem zabijać się to i teraz będzie ciężko i w przyszłom świecie jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysowieticus Re: Reinkarnacja.. IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.03, 18:18 tak wierze w reinkarnacje...wg. tej doktryny istnieje prawo karmy a wiec przyczyna rodzi skutek...w Biblii("Jak zasiejesz tak zbierzesz). byc moze Ci co nie dostrzegaja okropienstwa wojny w Czeczenii beda sie mogli o tym na wlasnej skorze przekonac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borzik a Terra0-prawdomowca! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 15:27 The beściak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Allah IP: *.shu.edu 14.05.03, 21:53 szkoda, ze wszystkich nie wybili....niech zyje swieta wojna....zabic gabriele fu.king casey.. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Porownaj swa wypowiedz z moimi. I WSTYDZ SIE !!! 14.05.03, 23:36 Nie masz nic do powiedzenia, nic z sensem, gdy ja jestem w stanie rozmawiac z autentycznym Czeczenem, choc w Polsce osiadlym. Tego ci zal, Kris? Czys az tak na tej amerykanskiej uczelni duchowo i umyslowo SKARLAL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jso Re: W kolejnym zamachu w Czeczenii zginęło 20 osó IP: *.tele2.pl 15.05.03, 01:11 Rosja zaczęła gnić już od dawna, teraz zaczęli gnić Polacy, dlaczego w tym kraju milczy się o tym co się dzieje w Czeczenii, wydaje mi się, że zapominamy własną przeszłość Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Myslisz o kaukaskiej kolebce Sarmatow? Coz, to 15.05.03, 03:30 byl tylko taki archaiczny mit kilkaset lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikael No, jak to Gabrielo - przeciez mieszkasz w kraju... IP: *.futuro.zax.pl 15.05.03, 07:25 ...anglojezycznym i wiesz, ze kazdy z nas to "Caucasian" czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Istotnie KAZDY, lacznie z Anglosasami. To taka 15.05.03, 11:59 klasyfikacja antropologiczna i z jezykiem angielskim nie ma wiele wspolnego - tak samo po polsku:typ kaukaski, mongoidalny, negroidalny. Niemniej, jak np. Hindusom, groziloby Czeczenom w UK zaliczenie do "Asian citizens" - skutek uboczny, acz szkodliwy, przesadzonej "political correctness". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: W kolejnym zamachu w Czeczenii zginęło 20 osó IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 02:33 Jest oczywiste, że Gazeta Wyborcza stosuje podwójne standardy- takie same zamachy terrorystyczne w Rosji i poza Rosją to dwie rózne rzeczy- w pierwszym przypadku słuszna walka z agresorami w drugim atak terrorystyczny. Na marginesie - nikt w Polsce, a juz w GW napewno, nie chce (nie umie?) dostrzegać zmian w Rosji. Niektóre reformy są tam znacznie dalej posuniete niz w Polsce. Zapytajmy wszyscy dziennikarzy GW - Czy opiszecie te zmiany i kiedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey As,poruszasz ciekawy temat, na ktory juz tu kiedys 15.05.03, 03:34 z kims rozmawialam. Trudno to zrozumiec, jak i samego Michnika, ktory jest sztandarowo pro-ukrainski i sztandarowo anty-rosyjski. Ale, niestety, o tej porze nie chce mi sie wiecej na ten temat mowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: As,poruszasz ciekawy temat, na ktory juz tu k IP: *.ibch.poznan.pl 15.05.03, 16:54 Być może Michnik jako były trockista nadal walczy ze Stalinem. Chociaż jego krewny to podobno modelowy stalinowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysowieticus Re: W kolejnym zamachu w Czeczenii zginęło 20 osó IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.03, 21:59 jakie reformy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu44 Bandyctwo! - ale GW tego nie widzi. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 06:47 Cytuje jakies opinie jakis czeczenow, kiedy wszyscy wiedza ze opinie te powstaly w redakcji GW. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Madrala na imie mu tralala. GW a moze BBC? 15.05.03, 06:53 news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/3027343.stm Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Re:walka o wolność ?? 15.05.03, 10:13 ..czyją ?? tych modlących się ludzi też ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UE NIE ** ORWE LLOWSKA DOBRANOCKA IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.05.03, 11:28 ORWELLOWSKA DOBRANOCKA Raz w folwarku zwierzecym, przy okraglym stole, grupa równych z równiejszych zwolala zebranie by rozdzielic wsród wszystkich dole i niedole - to co kazdy ma robic i to co dostanie... kon, co silny, wóz dostal by ciagnac pod góre, krowa szaflik - by bylo do czego ja doic, koszem - jajka by skladac - obdarzono kure calej reszcie - policje - by nie mogla broic... Na fotelach zloconych posadzono swinie dajac berlo do reki i pelne koryto, traby dano - by trabic o swoim wyczynie, swinski gnój za fotelem flagami przykryto... By rozdzielic wyraznie i funkcje i role wiekszosc zwierzat zamknieto w oborze, w stodole, tlusta mniejszosc, w fotelach, ze wspólnego placu przeniesiono do Sejmu i innych palaców... Cóz - w oborach od dawna nikt slomy nie zmienia, w pozlacanych fotelach usnely sumienia, a dobrobyt folwarku, o którym tlum marzyl, maja równi. Z folwarku ciaglej wyprzedazy.... Plyna dni i miesiace, uplywaja lata, sloma, wciaz nie zmieniana - to krowom zaplata, kurom, co juz nie gdacza, za ich jajka - plewy, swinie zyja w palacach - wiec sprzedaly chlewy, kon nie ciagnie juz wozu - bo i wóz sprzedany... Tylko kundle, te w mediach, spiewaja peany na czesc swin, ich sukcesów i zaslug ogromu... Krowy zuja. A myslec sie nie chce nikomu.... Folwark wciaz sie rozpada, z dachu gonty leca, co niektórzy, zbudzeni, trzesa sie ze strachu, ziarn ostatnich w spichlerzu szukac trza ze swieca, gnój spod zlotych foteli dzis juz siega dachu... W koncu równym z równiejszych robi sie nieswojo, o zlocone fotele w folwarku sie boja... Bo choc wszyscy pokorni, karmieni pokora - moze zarznac nie zarzna - ale nie wybiora... No a jak nie wybiora - jak tu rzadzic dalej, jesli wiekszosc sprzedana, a reszta sie wali... Czesc równiejszych w pospiechu, skrycie tunel kopie by, po przejsciu tunelem, sprzedac Europie byla ziemie folwarku co dzis juz ruina... By ze swin z Magdalenki stac sie Euroswinia... Aby rzadzic ta resztka co sie w gruzy wali z Bonn, Brukseli, Paryza... Bezpiecznie - z oddali, marzac w nowych fotelach, w swych bezpiecznych amtach ze sprzedani, bezsilni, zapomna o kantach... Tak wiec Lesie i Wladki, Zbyszki i Adasie, majac w sercach nadzieje, a lapowki w kasie za to co juz zrobili i za to co zrobia, dzis do nowych, tych euro, stolków sie sposobia... Gdy ktos wskaze ten szwindel i szwindle poprzednie strach im dusze ogarnia i lico im blednie. Czasem nerwy puszczaja, napiete do granic - wiec zapluja, zastrasza, znów zaczna tumanic, by nie stracic nagrody co za Odra czeka... Bo gdy straca - nie bedzie juz dokad uciekac... * * * Wiem ze spac Wam wygodnie na slomie co gnije, nie czujecie lancucha, co uwiera szyje... Ze wiatr rozwial sprzed lat juz dwudziestu nadzieje i ze Was nie obchodzi ze rzadza zlodzieje... Ja tak tylko niesmialo... Wiem ze nic nie zmienie... - Ale chetnie bym ujrzal Wasze przebudzenie... Copyright Miroslaw Krupinski, Albany, Australia, luty 2003 roku. members.iinet.net.au/~miroslaw/Pegaz5.htm members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY.htm members.iinet.net.au/~miroslaw/archKU.htm efsdfsf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: W kolejnym zamachu w Czeczenii zginęło 20 osó IP: *.host2.starman.ee 15.05.03, 18:12 Kolejnych 20 czeczencow zostalo "wyzwolonych"przez swoich bohaterow! Ciekaw jestem,kiedy zaczna dzieci wyposazac w pasy szahida,i wyzwalac pozostalych. Odpowiedz Link Zgłoś