Gość: pasazer IP: *.chelmnet.pl 09.06.03, 22:52 A czy statki kursuja pasazerskie do USA z Europy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bratek KURSUJA IP: *.biaman.pl 09.06.03, 22:57 Gość portalu: pasazer napisał(a): > A czy statki kursuja pasazerskie do USA z Europy? KURSUJA, TYLKO ZWYKLE ZABIERA IM TO TROCHE WIECEJ CZASU NIZ SAMOLOTOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: KURSUJA IP: *.mad.east.verizon.net 10.06.03, 01:43 Gość portalu: bratek napisał(a): > Gość portalu: pasazer napisał(a): > > > A czy statki kursuja pasazerskie do USA z Europy? > > KURSUJA, TYLKO ZWYKLE ZABIERA IM TO TROCHE WIECEJ CZASU NIZ > SAMOLOTOM. I pieniedzy tez. Najtanszy bilet na Queen Elizabeth II kosztuje bagatela 20 tysiecy dolarow. Najdrozszy kosztowal cos 200 tysiecy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Condor Zrobic porzadek z Lotem w USA! IP: 63.100.40.* 09.06.03, 23:09 Czy ktos wreszcie zainteresuje sie co LOT robi z Polakami w USA, zwlaszcza na JFK i na Newark? Chamska i nieprzyjemna obsluga to wcale nie rzadkosc. Nie dziwie sie wiec, ze Pani M. miala problemy z zalatwieniem hotelu... cos co w innych lotniczych liniach jest normalnoscia, w LOCIE dostaje sie z laska! Od dwoch lat nie latam LOTEM i chociaz przesiadka we Fraknkfurcie czy Londunie zabiera czas, to obiecalem sobie, ze na mnie wiecej nie zarobia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Zrobic porzadek z Lotem w USA! IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.03, 23:17 Nie latałem LOT-em do USA -wystarczą mi doswiadczenia z lotów europejskich. Polecam SAS z Newark albo Chicago do Kopenhagi i potem dalej do Polski. Dla Gdańska np. to najlepsze połączenia a przy okazji omija się lotnisko w Warszawie, które jest makabryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Zrobic porzadek z Lotem w USA! IP: *.sympatico.ca 09.06.03, 23:49 Gość portalu: to napisał(a): > Nie latałem LOT-em do USA -wystarczą mi doswiadczenia z lotów europejskich. > Polecam SAS z Newark albo Chicago do Kopenhagi i potem dalej do Polski. Dla > Gdańska np. to najlepsze połączenia a przy okazji omija się lotnisko w > Warszawie, które jest makabryczne. Wiesz jak latasz sam to nie ma sprawy.Z LOT-em to wlasnie jest ta cholera ze leci bezposrednio.Raz polecialam z dzieciakiem KLM z przesiadka do Kanady - nie dosc ze 5 godzin oczekiwania to jeszcze mi dowalili kolejne 5.Nie mowie lotnisko przystosowane dla podroznych z malymi dziecmi ale co sie wymeczylam to moje.I wlasnie to ze jak mam leciec do Polski to z dziecmi nie pozostaje mi nic innego jak LOT.Ale jakby mi taki koles powiedzial to samo co owej pani to kazalbym zawolac jego zwierzchnika.Wystarczy sie im postawic i troche postraszyc to zaraz sie zmienia spiewka.NIestety zamiast dostac to co nam sie nalezy w takich wypadkach jak awarie samolotu czy opoznienia to musimy walczyc o wszystko.Jest to okropne.Noi te ceny w LOCIE sa bardzo wygorowane. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Zrobic porzadek z Lotem w USA! IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.03, 23:59 ok.. z dzieciakami to zupełnie inna sprawa... :-))) wtedy faktycznie im mniej przesiadek tym lepiej... Ale w przypadku Gdańska to nie gra roli - tak czy tak jest min. jedna przesiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowojorczyk Re:LOT monopolista! IP: 64.80.161.* 09.06.03, 23:25 Dopoki LOT nie bedzie mial konkurencji do Polski w postaci bezposrednich lotow to zawsze bedzie traktowal pasazerow jako LOT of troubles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re:LOT monopolista! IP: *.sympatico.ca 09.06.03, 23:51 Gość portalu: Nowojorczyk napisał(a): > Dopoki LOT nie bedzie mial konkurencji do Polski w postaci bezposrednich lotow > to zawsze bedzie traktowal pasazerow jako LOT of > troubles. No i jeszcze zeby stewardesy mowily po polsku bo wielu podroznych nie zna owego jezyka i jak sie dogada?Ale masz racje - LOT to monopolista na bezprzesiadkowe loty do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Condor Re:LOT monopolista! IP: 63.100.40.* 10.06.03, 00:58 Lot to jedna spola z portami lotniczymi i boja sie wpuscic konkurencje, bo by padli na zbity pysk. Ostatnio Ryanair chcial latac do Krakowa, to mu takie ceny zaporowe za ladowania postawili, ze prezydent Krakowa chce budowac miejski terminal lotniczy... To fakt, duzo ludzi boi sie klopotu z przesiadka i tylko dlatego decyduje sie na LOT. A oni strzyga na tym kase... Moja mama ostatniego lata musiala zaplacic $880! Za tyle to ja moge w promocji poleciec na Hawaje z NY /13 godzin lotu/ i jeszcze dostac za darmo samochod na tydzien... Najgorzej mi zal tych ludzi, ktorzy musza poleciec, jak np. kobieta ktora spotkalem na lotnisku w zeszlym roku. Z rodzina na pogrzeb matki - doslownie na tydzien... wyczesali ich po prawie $1000 od osoby... I co - musieli poleciec, bo inaczej pogrzeb trzeba by przesunac na nastepny miesiac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re:LOT monopolista! IP: *.sympatico.ca 10.06.03, 02:28 Condor, Jesli chodzi o ceny to nieco pier*lisz. Nie miesza sie cen promocyjnych z cenami "NORMALNYMI". W ostatnich latach srednio bilet pomiedzy Detroit i Los Angeles kosztowal moja firme ponad US$1000 (klasa ekonomiczna). Oczywiscie, mozna ta trase pokonac "promocyjnie" za $300-$400, ale co to ma do rzeczy. Lot jest cenowo konkurencyjny z jakakolwiek linia lotnicza latajaca z US/Canada do W-wy. Wskocz na Expedia.com czy jakikolwiek online "travel site" i porownaj sobie ceny. Samoloty Lot-u w sezonie sa zawsze pelne takze nie za bardzo rozumiem, dlaczego mieliby obnizac ceny. Wczesna wiosna (czytaj "promocyjnie") bilet dla 2 osob Toronto-W- wa kosztowal ponizej Cdn$800. W lipcu to nie wiem, czy za $2000 uda ci sie kupic 2 bilety na tej samej trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOTOL Re:LOT monopolista! IP: *.cable.mindspring.com 10.06.03, 03:06 Adas - to ty p++lisz glupoty. Nie ucz ludzi o expedii czy travelocity. Ja latam sluzbowo po calych stanach i place po 200- 300$ max, nawet do Kanady, czasem na zach. wybrzeze $400 i bilety kupuje max z 1-2 tyg wyprzedzeniem. Ty troszke przeplacasz... heheh 600$ za Detroit? niezle... Ja Kupuje tylko przez internet i wiem co mowie. $900 za bilet do Polski na lipiec to malo? A ze samoloty pelne to inna sprawa - o Tym condor pisal wczesniej... Ja polecialem w zeszle lato British za 660$. Super serwis i sympatyczne stewardesy. Koledzy kupili ten bilet w kwietniu za $565... Sprobuj w dziadowskim locie kupic wtedy. Na swieta wielkanocne chcieli 840... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re:LOT monopolista! IP: 80.46.229.* 10.06.03, 08:15 Adam oszczednie gospodaruje prawda - LOT to najbardziej chamska i nieudolna linia lotnicza ,specjalnie wredna dla Polakow,mysle, ze polacy w USA i Kanadzie powinni dac im to odczuc, inaczej nic sie nie zmieni.Tak jak Polacy w kraju powinni "pod\ziekowac" Millerowi i reszcie komunistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re:LOT monopolista! IP: *.muf138.nycm.n54ny05r18.dsl.att.net 10.06.03, 20:07 Gość portalu: Adam napisał(a): > Condor, > > Jesli chodzi o ceny to nieco pier*lisz. > Nie miesza sie cen promocyjnych z cenami "NORMALNYMI". > W ostatnich latach srednio bilet pomiedzy Detroit i Los Angeles > kosztowal moja firme ponad US$1000 (klasa ekonomiczna). > Oczywiscie, mozna ta trase pokonac "promocyjnie" za $300-$400, > ale co to ma do rzeczy. Tu nie chodzi o ceny promocyjen za off-season, czy tez shoulder season. Jezeli kupujesz wewnatrz USA bilet z wyprzedzeniemtrzytygodniowym, musisz sie bardzo starac, zeby zaplacic wiecej nie $500-$550. Poza tym licza sie tez dni pobytu. Jezeli pobyt obejmuje sobotnia noc, bilet praktycznie nie moze kosztowac az tak duzo. Skontaktuj sie z ksiegowoscia, bo wasz agent ewidentnie ws robi w druta. > > Lot jest cenowo konkurencyjny z jakakolwiek linia lotnicza > latajaca z US/Canada do W-wy. Wskocz na Expedia.com czy > jakikolwiek online "travel site" i porownaj sobie ceny. > Lece do Polski za tydzien, KLM $700. Najtanszy bilet w Locie byl za $980. > Samoloty Lot-u w sezonie sa zawsze pelne takze nie za bardzo > rozumiem, dlaczego mieliby obnizac ceny. > TO sie zgadza, ale to sie ma nijak do poziomu obslugi. Po prostu wykorzystuja sytuacje. Najwiekszym swietem w biurze LOTu w nowym Jorku byl dzien, gdy Delta zdecydowala, ze nie oplaca im sie latac bezposrednio do Warszawy. > Wczesna wiosna (czytaj "promocyjnie") bilet dla 2 osob Toronto-W- > wa kosztowal ponizej Cdn$800. W lipcu to nie wiem, czy za $2000 > uda ci sie kupic 2 bilety na tej samej trasie. Mozesz, ale nie w Locie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Zrobic porzadek z Lotem w USA! 30.06.03, 02:20 Gość portalu: Condor napisał(a): > Czy ktos wreszcie zainteresuje sie co LOT robi z Polakami w USA, > zwlaszcza na JFK i na Newark? Chamska i nieprzyjemna obsluga to > wcale nie rzadkosc. Nie dziwie sie wiec, ze Pani M. miala > problemy z zalatwieniem hotelu... cos co w innych lotniczych > liniach jest normalnoscia, w LOCIE dostaje sie z laska! > Od dwoch lat nie latam LOTEM i chociaz przesiadka we > Fraknkfurcie czy Londunie zabiera czas, to obiecalem sobie, ze > na mnie wiecej nie zarobia! Po co sie denerwowac...? Niech ludzie lataja konkurencja. LOT i tak jest drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciekb Chyba nie latasz LOTem Angliku IP: *.access.uk.tiscali.com 09.06.03, 23:47 LOT to najgorsza linia na Ziemi. Mam nadzieje, ze za rok zbankrutuja. Obsluga na Heathrow jest ponizej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: U nas w UK nie ma takich problemow IP: *.acn.waw.pl 10.06.03, 00:14 Gabi, zawsze musisz z czymś wyskoczyć tak głupkowato, że mózg staje w poprzek. Tekst jest o tym, ze jakieś samoloty gównianego skądinąd Lotu nie latają z Newark w USA do Warszawy w Polsce. Jakiego na miłość boską "u was w UK" problemu nie ma? Że samoloty BA latają z Newark do Warszawy? Przecież jakąś bzdurę napisałaś. Jak się to ma do tematu? Jak mieszkam w Punto Allegre i u mnie też takiego problemu nie ma, to też mam napisać "u nas też nie"? Ktoś z Kanady czy z Australii też ma napisać "u nas też nie"? Geeez, pomyśl, zanim wypuścisz kolejnego gluta umysłowego z komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: U nas w UK nie ma takich problemow IP: *.cs.ubc.ca 10.06.03, 03:24 ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Nie widzisz tępy bucu, że jakiś GW-cwaniaczek 10.06.03, 04:53 podszywa się pod gabrielę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O! Re: U nas w UK nie ma takich problemow IP: *.white-plains-01rh16rt.ny.dial-access.att.net 10.06.03, 05:33 SHUT UP ALREADY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do you have to put your two cents everywhere? And stay in the UK....PLEASE...do not leave! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.sympatico.ca 09.06.03, 23:19 Pani Michalina zapomniala poprosic o potwierdzenie tego ze nie zalatwia Jej hotelu na koszt oczywiscie linii lotniczych.Szybko by sie znalazla i pomoc i miejsce w hotelu.Jest to obowiazkiem kazdej linii lotniczej zagwarantowanie przelotu innymi liniami jak i noclegu oczekiwaniu na odlot jak jest awaria samolotu czy spoznilismy sie na kolejny samolot z winy przewoznika.No ale pracownicy LOT-u liczyli na to ze ktos sie nie polapie i chyba im sie udalo, przynajmniej w niektorych wypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: 206.28.214.* 10.06.03, 00:07 Gość portalu: kate napisał(a): > Pani Michalina zapomniala poprosic o potwierdzenie tego ze nie > zalatwia Jej hotelu na koszt oczywiscie linii lotniczych.Szybko > by sie znalazla i pomoc i miejsce w hotelu.Jest to obowiazkiem > kazdej linii lotniczej zagwarantowanie przelotu innymi liniami > jak i noclegu oczekiwaniu na odlot jak jest awaria samolotu czy > spoznilismy sie na kolejny samolot z winy przewoznika.No ale > pracownicy LOT-u liczyli na to ze ktos sie nie polapie i chyba im > sie udalo, przynajmniej w niektorych wypadkach Pracownicy LOT-u, ale i nie tylko, zeruja na nieznajomosci praw amerykanskich. Otoz, zeby moc operowac na rynku amerykanskim, linie lotnicze musz zaakceptowac zobowiazania wysuwane przez FAA. Jednym z nich jest obowiazek dowiezienia pasazera na czas lub udostepnienia im polaczen zastepczych. Przepisy FAA przewiduja konkretne kary - bodajze jesli linia nie dowiezie klienta do celu w ciagu kilkunastu godzin od planowanego czasu przylotu, musi w calosci pokryc koszt biletu i wyplacic pasazerowi rekompensate. Zreszta LOT nie jest jedyna linia, ktora zeruje na takiej niewiedzy. Fakt, ze nie oferuja polaczen zastepczych wynika z tego, ze nie obejmuje go interline-agreement, wic LOT za kazdego takiego pasazera musi innym liniom placic spore pieniadze, a to nie wyglada ladnie w raportach finansowych, i moze nie byc premii dla pana dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.cvx.algx.net 10.06.03, 00:38 Nie myslcie, ze tylko z Newark i Nowego Jorku jest tak zle, z Chicago tez sa problemy. Rok tmeu kiedy nasz syn wracal po urlopie do Polski (pracuje w biurze podrozy) to szef zmiany na OHare nie chiacl go wpuscic na poklad samolotu bo mial znizkowy bilet. Straszyl nas policja i innymi dopustami bozymi. Dopiero jak temu gnojowi powiedzialam, ze bez takich bezimiennych agentow, ktorzy sprzedaja lotowskie bilety to "szacowna" firma gowno by zarobila, laskawie wsposcil chlopaka do samolotu. W miedzy czasie szukali pasazerow "z lapanki" ktorzy chcieliby poleciec do Warszawy bezposrednio zamiast przez Krakow. Nigdy wiecej nie korzystamy po tych przejsciach z LOT-u, bo obsluga naziemna i stewardessy jest BEZNADZIEJNA. Mimo to kolejni dyrektorzy lotowscy w Chicago chwala sie jacy oni sa dobrzy. Precz z monopolem Lotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w FLY OR NOT, BUT NEVER LOT IP: *.proxy.aol.com 10.06.03, 01:05 W zeszlym roku znajoma leciala z Teksasu do Warszawy, jej znajoma 85-letnia staruszka z baltimore do W-wy. Pomimo potwierdzenia wylotu, nie zostaly zabrani na poklad samolotu i o 2am znalazly sie w obcym miescie na lotnisku. Oczywiscie skurwysyny z LOT=u nawet nie byly zainteresowane aby im pomoc w znalezieniu miejsca do spania, nie mowiac juz o oplaceniu miejsca w hotelu. Naburmuszone krowy z obslugi, zamknely okienka i poszly do domu o 11pm. Kupa chujow i glupich pizd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek piperzyc LOT IP: *.proxy.aol.com 10.06.03, 01:13 W zyciu nie polece juz lotem. Tylko w tym roku, ja 2x, moja zona, moje dzieci, i moi rodzice zrezygnowali z przelotu LOT-em Namowile 4 znajomych aby lecieli ze mna Lufthansa. To juz 11 mniej przelotow dla LOT-u. Pod koniec roku lece z 3 znajomymi do W-wy. Oczywiscie nie LOT-em. Zobaczcie co moze zrobic jeden pasazer. Strata 14 biletow w obie strony. W zeszlym roku bylem w Polsce 13 razy i tez nie Lot-em. Mam dosc tych skrzywionech pyskow obslugi chowajacych sie za kotarkami przedzialu sluzbowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CONDOR Hej - Dziennikarze Gazety - to jest temat! IP: 63.100.40.* 10.06.03, 01:16 LOT to skostniala przechowania dla kolegow, wyjazd na placowke jest traktowany jak nagroda, siedzi taki sobie Pan na Kennedy Airport, kasuje pensje w $$$ i gwizdze sobie na firme, na pasazerow... Aha - i jeszcze jedno, moze byscie sprawdzili, dlaczego takie, a nie inne firmy dostaja pieniadze za pilnowanie reklamy LOT-u. Np. niektore wybrane telewizyjki z polgodzinnym programem, podejrzane agencje reklamowe, ktorych pracownicy mowia lamana angielszczyzna... Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba A ja nigdy problemow z LOTem nie mialem 10.06.03, 01:33 Ale najbardziej to mnie denerwowaly brudne ubikacje pod koniec kazdego lot. Ale to nie byla wina LOTu a tylko brudasow i swintuchow Polakow-pasazerow ktorzy dbac o czystosc nie potrafia a uwazaja sie za taki wyksztalcony, oswiecony, wyedukowany i wielki narod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Szanowny Autorze Informacji - niescislosc IP: *.mad.east.verizon.net 10.06.03, 01:40 Ostatni samolot z Newark do Warszawy odlecial wlasnie w piatek godz 22:30. To jest fakt. Sam wsadzalem swoja rodzine do niego i jest ona obecnie w Warszawie. Jesli juz to od soboty i prosze na drugi raz podawac dokladniejsze informacje. Z powazaniem, M. (czytelnik) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiadz Robak Samoloty lataja tylko ze nie LOTu. IP: *.dyn.optonline.net 10.06.03, 05:12 Oczywiscie kolejna bomba dziennikarska w wydaniu Lotowskim. Musze sprostowac ze samoloty z lotniska Newark pod New York lataja i to dosc dobrze i punktualnie. Natomiast samolot LOTu sie zepsul i wszyscy podrozni nie wiedza co zrobic bo jak zawsze LOT nie daje zadnych hoteli w przypadku awarii LOTowskiego samolotu. A i to jest dziwne bo wszystkie inne linie oferuja hotele czy specjalny serwis na ten czas dla swoich pasazerow. Co roku LOT ma taka wpadke i co roku bije sie w piersi, a ludzie i tak przeplacaja latajac LOTem. Obsluga LOTu jak zawsze jest bardzo opryskliwa i nie mila. Moja cala rodzina juz od dawna przestala latac LOTem, gdyz ich serwis nie umywa sie do innych lini lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS W piatek 6 czerwca takze i LOT'u. IP: *.mad.east.verizon.net 10.06.03, 06:39 Gość portalu: Ksiadz Robak napisał(a): > Oczywiscie kolejna bomba dziennikarska w wydaniu Lotowskim. > Musze sprostowac ze samoloty z lotniska Newark pod New York > lataja i to dosc dobrze i punktualnie. Natomiast samolot LOTu > sie zepsul i wszyscy podrozni nie wiedza co zrobic bo jak zawsze > LOT nie daje zadnych hoteli w przypadku awarii LOTowskiego > samolotu. A i to jest dziwne bo wszystkie inne linie oferuja > hotele czy specjalny serwis na ten czas dla swoich pasazerow. Co > roku LOT ma taka wpadke i co roku bije sie w piersi, a ludzie i > tak przeplacaja latajac LOTem. Obsluga LOTu jak zawsze jest > bardzo opryskliwa i nie mila. Moja cala rodzina juz od dawna > przestala latac LOTem, gdyz ich serwis nie umywa sie do innych > lini lotniczych. Owszem zepsul sie pewnie, ale nie ten LOT'u w piatek o 22:30 z Newarku do Warszawy. Ten daje gwarancje ze polecial i byl ostatnim z Newarku. Byc moze pozniej sie cos popsulo... albo i wczesniejszy lot (bo tez taki byl). Nie oznacza to jednak ze samoloty LOT'u z Newark do Warszawy nie lataly w Piatek jak podal Szanowny Autor tej informacji prasowej. Za te informacje gwarantuje poniewaz osobisie asystowalem komus z rodziny odlotujacemu samolotem LOT'u z Newark do Warszawy o 22:30 w Piatek tj. 6 czerwca 2003. Samolot wzbil sie pieknie w powietrze... i dotarl do Warszawy. Sam nie latam LOT'em jesli tylko moge uniknac tej linii. Tym razem musial ktos z bliskich leciec LOT'em. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankowski Marek Lot - knot - nic nie warte. IP: *.dyn.optonline.net 10.06.03, 05:20 Po co latasz Lotem - gdy masz u boku ciote. Bardzo niestaranni pracownicy i nie mila obsluga. Pozostalosci komunistycznego Lotu. Nigdy nie zapomne jak kierownik zmiany Lotowskiej taksowal nas swoim wzrokiem. Naprawde nie bylo to mile. Pracownicy Lotu zamiast pracowac i byc uprzejmi dla nas pasazerow to obgaduja pasazerow za plecami. Czyste hamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zartujacy Propozycja.... IP: *.white-plains-01rh16rt.ny.dial-access.att.net 10.06.03, 05:47 ...zlozmy sie wszyscy "pare" dolarow i wystawmy w Polsce reklame bojkotujaca LOT. Chyba by zwariowali i zbankrutowali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Lot - knot - nic nie warte. IP: *.acn.waw.pl 10.06.03, 19:57 dużo masz racji. ale w jednym się mylisz.to nie hamy (od szynki).po polsku pisze się chamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y125 Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.acn.pl 10.06.03, 06:17 A czy ktos z szanownych rozmowcow kiedykolwiek przeczytal okladke biletowa? Czy wie co to jest Konwencja Warszawska i do czego linie lotnicze sa zobowiazane? Otoz linia lotnicza moze odwoloac rejs, zmienic godziny rozkladowe, miejsce ladowania /zupelnie je pominac/ bez zadnych wyjasnien. Nie jest tez obowiazkiem linii lotniczej zapewnienia polaczenia, linia lotnicza ma dolozyc wszelkich staran zeby dowiesc pasazera do miejsca wykazanego w bilecie. O zdziwienie!? Kupujac bilet lotniczy trzeba wiedziec jaka umowe sie zawiera z przewoznikiem i pozniej nie bedzie dantejskich scen na lotniskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totol Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.cable.mindspring.com 10.06.03, 06:24 To chyba ty nie doczytales umowy z biletu i nie tylko, ona jest tam fragmentrayczna, jako czesc konwencja IATA, do ktorej nalezy lot Linia lotnicza sprzedajc bilet i pOTWIERDZAJAC rezerwacje /czego wymaga juz tylko lot, a zadna inna nie.../ musi zapewnic ci przewoz, a jesli sama nie robi tego - powinna zaproponowac trransfer na inna linie, lub ew. zaproponowac ekwiwalent finansowy, czyli po prstu zwrocic za bilet! A tak poza obowiazujacym prawem, jest tez cos takigo jak dbane o swoja reputacje i szacunek dla klienta... bez tego wczesniej czy pozniej i tak pojda na dno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y125 Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.acn.pl 10.06.03, 06:34 Konwencja Warszawska to jedna sprawa a przepisy IATA to inna /uczestnicze w konferencjach IATA, wiec wybacz znam sie troche na tym/. Przepisy IATA ( w tej sprawie)dotycza warunkow taryf, niereguralnosci i mozliwosci zwrotow. A Konferencja Warszawska okresla prawa i obowiazki linii lotniczych. Nie bronie tu nikogo bo wiadomo ze jesli obrazisz jednego pasazera to on przekaze to 5 innym, wiec linie powinny dbac o swoj wizerunek jak najlepiej. Latam srednio 70 000km rocznie i duzo sie juz na lotniskach naogladalem. Pasazerom z rejsow zakloconych linie wyplacaja odszkodowanie, rerouting via inny punkt, oraz hotel i posilek, jesli sa miejsca. Jesli zaklocenie bylo spowodowane warunkami pogodowymi lub strajkami innych sluzb, odszkodowanie sie nie nalezy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.mad.east.verizon.net 10.06.03, 06:45 Gość portalu: y125 napisał(a): > Konwencja Warszawska to jedna sprawa a przepisy IATA to inna /uczestnicze w > konferencjach IATA, wiec wybacz znam sie troche na tym/. Przepisy IATA ( w tej > sprawie)dotycza warunkow taryf, niereguralnosci i mozliwosci zwrotow. A > Konferencja Warszawska okresla prawa i obowiazki linii lotniczych. Nie bronie > tu nikogo bo wiadomo ze jesli obrazisz jednego pasazera to on przekaze to 5 > innym, wiec linie powinny dbac o swoj wizerunek jak najlepiej. Latam srednio 70 > > 000km rocznie i duzo sie juz na lotniskach naogladalem. > Pasazerom z rejsow zakloconych linie wyplacaja odszkodowanie, rerouting via > inny punkt, oraz hotel i posilek, jesli sa miejsca. Jesli zaklocenie bylo > spowodowane warunkami pogodowymi lub strajkami innych sluzb, odszkodowanie sie > > nie nalezy. > Pozdrawiam No to duzo latasz ale nieststy nie wszystko wiesz. W Stanach Zjednoczonych nawet przy zlych warunkach pogodowych przewoznik odwolujac lot musi zapenic transport. Jesli nie wierzysz (bo nie przezyles na wlasnej skorze) to znam ludzi ktorych linie transportowaly taksowkami po kilkaset mil... bo z powodu kiepskiej pogody lot mial problemy. A wiesz moze cos o FAA skoro juz wiesz o IATA? Mowimy o lotach w Stanach Zjednoczonych a tu LOT musi spelniac dodatkowe warunki jesli chce obslugiwac ten kontynent. Dla Twej wiaadomosci jesli nawet jestes takim doswiadczonym fachowcem to daj znac jak bedzies mial problemy z LOT'em w USA. Pomoge Ci bezposrednio przez FAA. Przekonasz sie jak to dziala na pracownikow LOT'u. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y125 Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.acn.pl 10.06.03, 06:55 Oczywiscie jak na AMeryke przystalo, tam sa inne przepisy, inne Konferencje IATA. I nie mowie, ze tak jest na calym swiecie. W Niemczech sa na przyklad zupelnie inne regulacje dotyczace overbookingu. Tak wiec powiedzialem to ogolnie, jakie sa mniej wiecej przepisy, ale fakt obowiazujace glownie Europe. Mialem juz problem z LOTem w USA ;) Ps a co bylo ze sniezycami w USA kiedy cale wschodnie wybrzeze bylo sparalizowane, wtedy zdajasie nie bylo taksowek? rgrds Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.mad.east.verizon.net 10.06.03, 07:08 Gość portalu: y125 napisał(a): > Oczywiscie jak na AMeryke przystalo, tam sa inne przepisy, inne Konferencje > IATA. I nie mowie, ze tak jest na calym swiecie. W Niemczech sa na przyklad > zupelnie inne regulacje dotyczace overbookingu. Tak wiec powiedzialem to > ogolnie, jakie sa mniej wiecej przepisy, ale fakt obowiazujace glownie Europe. > Mialem juz problem z LOTem w USA ;) > > Ps a co bylo ze sniezycami w USA kiedy cale wschodnie wybrzeze bylo > sparalizowane, wtedy zdajasie nie bylo taksowek? > rgrds Dokladnie tak. Wlasnie w czasie sniezyc by Cie zaskoczyc pasazerowie "usadzanaych" samolotow na innych lotniskach niz docelowe byli dowozeni taksowkami. To jest fakt. Natomiast jesli sniezyca uniemozliwila start to linie sie wcale nie wypinaly na problem i pomagaly docierac na miejsce kiedy sie da i dowolna inna trasa jak loty zostaly wznowione. Jesli chodzi o loty miedzynarodowe do- i z USA to dochodzi taki watek jak Immigration z ktorym i LOT musi sie liczyc i stad FAA moze interweniowac. Nie mozna ladowac sobie w dowolnych miejscach bez zapewnienia bezpiecznej sytuacji pasazerom z obcego kraju na wizach z miejscem docelowym innym niz aktualne na ktore zdecydowal sie np. pilot. Podobnie sie ma rzecz z odlotem gdyz "overstaying visa" jest dosc powaznym wykroczeniem w USA. Pozdrawiam P.S> Jak bedzies mial problemy na drugi raz to daj znac. Sprobuje pomoc... a i LOTowi pomoge dostac po nosie z czym chyba nie mialbym problemu (dzialam aktywnie i nie potrzebuje pomocy polskich prawnikow w USA). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer lotu Maciek S, powiedz naczym ty sie nie znasz? IP: *.dsl.sntc01.pacbell.net 10.06.03, 07:32 Gdzie bys sie nie wtracil, wszystko wiesz najlepiej. Niechce tu umniejszac twojej wiedzy, ale wyobraz sobie, ze nie wszyscy na tym forum sa GLUPSI do CIEBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y125 Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.acn.pl 10.06.03, 07:36 dzieki za wyjasnienie, Ameryka jest mocno inna. Wiesz chcialbym tylko jedno, odchodzac od glownego tematu, zeby Polak byl dumny ze jest Polakiem i cenil to co polskie. Niestety historia chyba uczynila to, ze Polak uwaza ze wszystko co obce, zagraniczne jest lepsze. Inne nacje jednak postepuja inaczej i min lotniska sa doskonalym miejscem obserwacyjnym zachowan ludzi. Dzieki za niezla i tworcza dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Y125 - na dyrektora LOTu IP: *.pprgroup.net 10.06.03, 10:17 Proponuje Y125 na dyrektora LOTu. Taki madry, na wszystkim sie zna. Ludzie przestana latac, problem bedzie rozwiazany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzba Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.ri.ri.cox.net 10.06.03, 06:17 FLY BY LOT ??? RATHER NOT! Mieszkajac w USA od 22 lat podrozowalem Lotem do kraju kilka razy. Przyjemne doswiadczenia mam tylko z r.1992. Wtedy Lot probowal sie unowoczesnic. Wyslano nawet stewardesy do Holandii na specjalny kurs aby nauczyly sie usmiechac. Niestety stare przyzwyczajenia przemogly. Dzisiejszy Lot (jezeli chodzi o obsluge pasazerow) to: duze opoznienia, chamstwo oraz brak kompetencji, czyli serwis jak za poznego Gomuly (koniec lat 60.). Linie lotnicze powinny dawac najlepsze swiadectwo o kraju ktory reprezentuja. Jezeli PLL Lot ma byc nasza wizytowka, to po co pchac sie z nia do Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Kpiny IP: *.pprgroup.net 10.06.03, 10:11 To sa kpiny z pasazerow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edmund Wolak Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.dreamscape.com 10.06.03, 13:35 Mieszkam w Stanach od 17 lat. LOT ma szczescie, ze jest wiele osob miszkajacych od lat w Stanach, i niestey nie mowi po Angielsku. Ato ze LOT jest jedyna lina lotnicza latajaca bezposrednio do Polski, sprawia tym ludziom poczucie pewnosci. Ja osobiscie przestalem (a do tego przylaczylo sie wielu moich znajomych)latac LOT-em od wielu lat, gdyz obsluga jest bardzo niemila (traktuja pasazera jako intruza, na zasadzie -czego?, o napoj musialem prosic trzy razy i po godzine dostarczono szklaneczke wody, i o malo nie wylano mi na kolana), loty sa niepunktualne, a ceny w porownaniu z innymi liniami sa wygorowane. Mam nadzieje, ze wiecej ludzi po ostatmich wydarzeniach zmieni line lotnicze, zmuszajac LOT do innego podejscia do klijentow. Musze dodac, ze kiedy wyjezdzalem z Polski w 1986 roku (chociaz samoloty byly kostrukcji Rosyjskiej i niebezpieczne), to jednak LOT byl klasa. Coz sie stalo z dobra i mila obsluga LOTU? Brak konkurencji!!!!!!!!!!!!!!!! Edmund Wolak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOLA DLA WSZYSTKICH IP: *.new-york-28rh15rt-ny.dial-access.att.net 10.06.03, 17:31 Zamiast sie tu wysilac idzcie na strone www.airlinequality.com potem klik na passanger opinions, a potem klik na airline feedback. Tam moze ktos "uslyszy" Wasze komentarze. Pozdrawiam wszystkich i zycze dobrego lotu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Nie lataja samoloty... IP: *.pwgsc.gc.ca 10.06.03, 18:52 Zgadzam sie z moimi przedmowcami - LOT schodzi na psy. Tylko jak to jest ze my klienci to widzimy natomiast tam na gorze nikt sie tym nie przejmuje / zajmuje? Przynajmniej raz na rok staram sie leciec do Polski i zawsze wybieram inne linie lotnicze, ze wzgledu na cene i na obsluge oraz wole leciec do Berlina (mieszkam w Szczecinie - 2 godz. samochodem vs. 8 godz w pociagu). Zgadzam sie ze na LOT sa skazani seniorzy ktorzy znaja tylko jezyk polski i chca odwiedzic swoja stara ojczyzne, jak i seniorzy z Polski ktorzy leca do Kanady, Stanow aby odwiedzic swoje pociechy. Czy jest cos co mozemy zrobic aby wstrzasnac LOTem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yacek Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: *.cvx18-bradley.dialup.earthlink.net 10.06.03, 23:26 Jakis czas temu moj syn wracal z grupa kolegow z wakacji w Polsce no i oczywiscie LOT-em. Pech chcial, iz tego samego dnia lecialo wiecej dzieci ponizej 12-tu lat niz przewiduja to przepisy(?), to znaczy, ze na jedna stewardese przypadalo by zbyt duzo dzieciakow podrozujacych samotnie. Na kilka dni przed odlotem mila panienka zadzwonila do nas do domu w San Diego, informujac nas iz syn nie poleci i ze najblizszy lot, gdzie bedzie mial opieke bedzie mniej wiecej za dwa tygodnie. Zaczelismy dzwonic po wszystkich mozliwych biurach LOT-u w Stanach proszac by syn jednak polecial. Wszedzie nam odmawiano. Znajomi, u ktorych w Polsce spedzal wakacje dzialali rowniez ale byli w jeszcze gorszej sytuacji( bo w Polsce) i nie pomogla nawet interwencja adwokata( bo LOT ma lepszych adwokatow). Nasze zabiegi w Stanach zakonczyly sie awantura telefoniczna z jakas pania kierowniczka biura w Nowym Yorku, ktora wykrzyczala nam, ze powinnismy miec pretensje do naszego agenta, ktory sprzedal nam, bilet i nie uprzedzil nikogo iz syn ma ponizej 12- tu lat. Oswiadczyla krzyczac, ze przepisow dla nas nie zmieni, ze syn nie poleci i by jej nie straszyc sadami i tym podobnym bo juz niejeden z nia to probowal. Nie pozostalo nam nic innego jak zaczac wydzwaniac po znajomych i prosic o pomoc. I udalo sie. Jeden z naszych znajomych oswiadczyl, iz jedenz pilotow LOT-u to jego znajomy i obiecal cos zalatwic. Znajomy pilot co prawda nie lecial w tym rejsie ale oczywiscie znal pilota, ktory mial leciec. W efekcie moj syn mial bardzo przyjemny lot, ktory wspomina do tej pory gdyz mial okazje byc w kabinie pilota przez pewien czas a stewardesy byly dla niego szczegolnie mile bo byl pupilkiem kapitana. Tak to skonczyla sie historia latania mojego syna LOT-em do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Nie latają samoloty z Newark pod Nowym Jorkie IP: 206.28.214.* 10.06.03, 23:53 Pamietam, jak kiedys wracalem z zona i synem z Polski na pokladzie Lotu. Oczywiscie bilet wykupilem ze stosownym wyprzedzeniem i zaznaczylem, zeby wszystkie trzy miejsca byly razem w jednym rzedzie, oraz w sekcji dla niepalacych (to bylo dawno temu) bo zona ma astme. Oczywisci w praniu okazalo sie, ze dwa miejsca byly razem, a jedno zupelnie gdzie indziej. Gdy zwrocilem na to uwage agentce LOT-u na lotnisku, powiedziala mi ze to nie ich wina, bo bilety byly sprzedane na Boeinga, a leciec mielismy DC-10 wyczarterowanym gdzies z Azji (sic!). Dodala, ze lot jest pelny i jesli mi sie nie podoba, moge nie leciec w ogole. Malo mnie krew nie zalala. Dopier ktos inny poradzil, zeby sprobowac sytuacje zalatwic ze stewardesa na pokladzie. Tak tez uczynilem, i jedna ze stewardes, z bolesciwa mina i robiac mi wielka laske, poprosila pasazera obok mojej zony i syna aby zamienil sie ze mna miejscami. Po starcie okazalo sie, ze jakis facet zaczal palic w rzedzie zaraz za nami. Znow wezwalem te sama stewardese i powiedzialem jej, ze w rezerwacji wyraznie bylo zaznaczone, ze mamy miec miejsca w sekcji dla niepalacych. Ten babsztyl wtedy oznajmil mi, ze siedzimy w sekcji dla niepalacych, a nastepny rzad (czyli jakies 60 cm za naszymi glowami, to juz sekcja dla palacych. Bylem tak wk****ony, ze zaczalem na nia wrzeszczec. Dopiero inna stewardesa z drugiej strony samolotu w bardzo grzeczny sposob (przyznaje uczciwie) poprosila mnie o chwile cierpliosci i zalatwila nam zamiane wszystkich trzech miejsc o kilka rzedow dalej. Ot i cala przyjemnosc latania LOTem. Choc musze przyznac, ze gdy lecialem pare razy klasa Business, to obsluga byla zupelnie inna. Ale za $2000 to inaczej chyba byc nie moglo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek To jest cos strasznego IP: *.utc.com 14.06.03, 04:16 moze by sie ktos wziol za polskie linie lotnicze LOT obsluga jest tam masakryczna nie dosc ze na lotnisku to i w samolocie lecialem tylko dwa razy tymi liniami i wiecej nie polece ze wzgledu na obsluge. Ta pani powinna dostac hotel to jest obowiazek kazdej lini lotniczej, gdzie kolwiek bym nie lecial i gdy moj lot byl odwolany i nie odlecialem zadnym innym to dostawalem bez dyskusji przynajmniej hotel i taxi do niego. POLSKIE LINIE LOTNICZE TO NAJGORSZE LINIE JAKIE TYLKO ISTNIEJA !! Odpowiedz Link Zgłoś