Dodaj do ulubionych

Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa

22.09.07, 09:43
Przedruk z <<The Chesterton Review, Special Polish Issue, Spring/Summer 2007>>

catholicinsight.com/online/reviews/books/article_750.shtml

Mam nadzieję, że ten tekst ukaże się po polsku (a może już się ukazał?) ---
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Proporcje 22.09.07, 12:17
      Nie wiem czy Dr. James R. Thompson jest znanym historykiem. Krytykuje m.in.
      metode logiczna zastosowana w ksiazce recenzowanej. I wnioskuje, ze autor fakty
      podporzadkowuje tezie a nie odwrotnie.

Analiza motywow autora wydaje mi sie przekonywujaca.

Pytanie: ilu ludzi te recenzje przeczyta a ilu ludzi recenzowana ksiazke?

PF

• berger_a Re: Proporcje 22.09.07, 14:31
        polski_francuz napisał:

Analiza motywow autora wydaje mi sie przekonywujaca.
        >
        > Pytanie: ilu ludzi te recenzje przeczyta a ilu ludzi recenzowana ksiazke?
        >
        > PF
        >
        Mnie twoje analizy od dawna sa zupelnie widoczne.
        Nie jestem w tym wypadku wyjatkiem wlasnie.
        M.K
        >
    • piotr-gda Re: Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa 22.09.07, 16:45
      Z tych po polsku polecam - jeśli ktoś jeszcze nie czytał - wywiad z
      Chodakiewiczem w "NCz!". Tu przedruk:

poland.indymedia.org/pl/2006/09/22996.shtml
    • berger_a Re: Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa 22.09.07, 22:30
      Nie czytałem żadnej z książek Grossa.Natomiast znam opracowania o
      Jedwabnym i szczególnie o Kielcach historyków polskich i francuskich
      specjalistów czasu II giej wojny światowej.
      To co podaje Chesterton Review to stopień zero pod względem historycznym.Jeśli
      chodzi o Chodakiewicza to sprawa jest zupełnie inna znam kilka jego prac i
      przyznaje ze mimo niezgody z ideami które głosi trudno jest mu nie przyznać
      pewnej racji szczególnie w analizie przyczyny wyjazdu niedobitków żydowskich
      hitleryzmu z Polski.Obala
      teorie o współpracy polskich żydów z Sowietami czyli podstawę obrony
      katolików Jedwabnego.
      • dana33 Re: Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa 23.09.07, 00:51
        halloooo, cepek...... rzadko bo rzadko, ale linia ta sama, nie?
        pozdrowka
        • cepekolodziej Re: Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa 23.09.07, 03:52
          Coś na temat obu recenzji?
          • dana33 Re: Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa 23.09.07, 11:19
            chyba zartujesz, moj drogi....
            ja tu goscinnie, tylko dlatego, ze cie zobaczylam.. :))))
            • dana33 Re: Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa 23.09.07, 11:20
              aaaaaaaa, odpowiedz bergera cie nie zadawalnia?
              • marysia57 Re: Przeslij dalej ta recenzje........ 30.09.07, 08:10
                Faktem jest ze nie mamy zadnych szans na publiczna debate z Grossem
                na temat jego klamstw i polprawd. Jako protegowany i piszacy na
                zamowienie Organizacji Zydowskich, ktore robia wszystko aby
                jego "prace" mialy jak najwiekszy rozglos,posiada
                status "NIEPODWAZALNEGO AUTORYTETU" na temat "polskiego
                antysemityzmu" Wszelkie proby polemiki sa jak walenie grochem o
                sciane. Jedynie co mozemy robic to obojetnie gdzie mieszkasz w USA,
                Australii, Polsce, Francji, Kanadzie postaraj sie o aderssy e-mail
                szkol, uniwersytetow, bibliotek,kosciolow, syndagog itd w swoim
                rejonie i powysylaj im ta recenzje. Rozmawiaj na ten temat ze
                swoimi sasiadami,przjaciolmi, znajomymi i przedewszystkim swoimi
                dziecmi.W ten sposob mozemy wielu ludzi zaalarmowac ze ksiazki
                Grossa to nic innego jak POLPRAWDY i klamstwa historyczne
                produkowane pod dyktando. Moze to wreszcie kiedys doprowadzi do
                szczerych publicznych debat na tematy Polsko -Zydowskie, polskiego
                antysemityzmu i zydowskiego antypolonizmu.
                • berger_a Re: Przeslij dalej ta recenzje........ 30.09.07, 17:17
                  marysia57 napisała:
                  Jedynie co mozemy robic to obojetnie gdzie mieszkasz w USA,
                  > Australii, Polsce, Francji, Kanadzie postaraj sie o aderssy e-mail
                  > szkol, uniwersytetow, bibliotek,kosciolow, syndagog itd w swoim
                  > rejonie i powysylaj im ta recenzje. Rozmawiaj na ten temat ze
                  > swoimi sasiadami,przjaciolmi, znajomymi i przedewszystkim swoimi
                  > dziecmi.W ten sposob mozemy wielu ludzi zaalarmowac ze ksiazki
                  > Grossa to nic innego jak POLPRAWDY i klamstwa historyczne
                  > produkowane pod dyktando.

Czyli chcesz urzdzic propagande szeptana oparta na twoich zasadach
                  prawdy.We Francji to nie ma sensu bo kosciol poparl tezy antysemityzmu Polakow.

Moze to wreszcie kiedys doprowadzi do
                  > szczerych publicznych debat na tematy Polsko -Zydowskie, polskiego
                  > antysemityzmu i zydowskiego antypolonizmu.

Nie wiem ile bylo publicznych debat z Grossem ale mysle ze licza sie one na
                  setki.Urzadzajac na niego nagonke wzmacniasz jego argumenty.
                  Natomiast gdybys podala jakies fakty swiadczace o jego klamstwach
                  lub konkretne pytania mozna by urzadzic spotkanie z Grossem na Web.
                  • polski_francuz Belkot 30.09.07, 17:48
                    "We Francji to nie ma sensu bo kosciol poparl tezy antysemityzmu Polakow."

To sa komplentne bzdury. Zyd, kardynal Lustiger byl przyjacielem Karola Wojtyly.
                    Ich przyjazn, m.in. doprowadzila do poprawy stosunkiem miedzy Watykanem a
                    odpowiedzialnymi za religie zydowska.

Przestan wiec belkotac byle co. To fajnie, ze jestes zydem i jeszcze lepiej ze
                    ich pozycje na tym forum bronisz.

Postaraj sie moze tylko nie pisac nieprawdy.

PF
                    • berger_a Re: Belkot++ 30.09.07, 20:25
                      polski_francuz napisał:
                      >
                      > To sa komplentne bzdury.

Ja wiem ze jak ci to jest wygodne to pokazujesz
                      twoj brak elementarnego wychowania.

Zyd, kardynal Lustiger byl przyjacielem Karola Wojtyly
                      > Ich przyjazn, m.in. doprowadzila do poprawy stosunkiem miedzy Watykanem a
                      odpowiedzialnymi za religie zydowska.

Podaj jakis link gdzie Lustiger lub Wojtyla poparli tezy przeciwne
                      ksiazce Grossa lub tlumaczyli ze to UB urzadzilo pogrom w Kielcach.

Przestan wiec belkotac byle co. To fajnie, ze jestes zydem i jeszcze lepiej ze
                      ich pozycje na tym forum bronisz.

Moje wyznanie (jesli je posiadam) to nie twoja sprawa ja nikogo nie bronie ale
                      podaje to co mi sie wydaje byc prawda.Ty jestes jednym z ostatnich z ktorym
                      szukam dyskusji.

>
                      > Postaraj sie moze tylko nie pisac nieprawdy.

Ja nie ciagle pisze na Forum ale mialem przyjemnosc widziec kilka twoich
                      wyczynow i dobrze zapamietalem ze zyjac we Francji nazywasz
                      Francuzow arogantami.

Nie plataj mi sie pod nogami i nie uzywaj w stosunku do mnie takich
                      slow jak: bzdury,belkot lub klamstwo szczegolnie baz zadnych dowodow.
                      MK

• polski_francuz Odwracanie kota ogonem 30.09.07, 20:35
                        "Nie plataj mi sie pod nogami"

Ty mi sie pod nogami platasz. Przestan odpisywac na moje posty i szafa gra.

Na bzdurne twierdzenie, ze "francuski kk uwaza ze Polacy sa antysemitami"
                        oczywiscie odpowiem odpowiednio.

Sa ta bzdury i traktowanie czytalnikow forow za idiotow.

Jesli o linki chodzi, to zacznijmy moze o tego linka co pokazuje, ze francuski
                        KK mysli o Polakach co piszesz.

Jesli nie podasz, to ciagle bede uwazal, ze jestes prymitywnym klamca.

PF
                        • berger_a Re: Odwracanie kota ogonem 30.09.07, 22:21
                          polski_francuz napisał:

> "Nie plataj mi sie pod nogami"
                          Ty mi sie pod nogami platasz. Przestan odpisywac na moje posty i szafa gra.

Jesli sie nie myle to ty odpisales na moj post ja od hipokrytow
                          twojego pokroju uciekam jak od zarazy.

> Na bzdurne twierdzenie, ze "francuski kk uwaza ze Polacy sa antysemitami"
                          oczywiscie odpowiem odpowiednio.

Francuzi w olbrzymiej wiekszosci sa katolikami i w olbrzymiej
                          wiekszosci uwazaja Polakow za antysemitow(jak zreszta wiekszosc
                          europejczykow). Ty sam poprzez internet zagladnoles do mojego rozporka.

> Sa ta bzdury i traktowanie czytalnikow forow za idiotow.

Ty moze nie jestes idiota ale twoja inteligencja jest bardzo ograniczona i co
                          gorsze myslisz ze nikt tego nie dostrzega.

Jesli o linki chodzi, to zacznijmy moze o tego linka co pokazuje, ze francuski
                          KK mysli o Polakach co piszesz.

To ty kwestionujesz moje wypowiedzi wiec podaj mi link na poparcie
                          tego co starasz sie udowodnic.Jesli naprawde sie o cos starasz.
                          >
                          > Jesli nie podasz, to ciagle bede uwazal, ze jestes prymitywnym klamca.

Dziekuje od fachowca w twoim guscie to prawie komplement

Jesli o mnie chodzi ten link jest ostatnim chyba ze zaczniesz jakies
                          nowe chamstwa.

• polski_francuz Re: Odwracanie kota ogonem 30.09.07, 22:29
                            "Francuzi w olbrzymiej wiekszosci sa katolikami i w olbrzymiej
                            wiekszosci uwazaja Polakow za antysemitow(jak zreszta wiekszosc
                            europejczykow)."

Skad wiesz co mysli wiekszosc Francuzow i Europejczykow? Masz statystyki?
                            Sondaze? No to je pokaz je a pogadamy. Pisac bzdury kazdy potrafi.

"To ty kwestionujesz moje wypowiedzi wiec podaj mi link na poparcie
                            tego co starasz sie udowodnic."

To tak nie finkcjonuje kolego, piszesz bzdure i ja mam udowodnic, ze to nie jest
                            bzdura? Udowodnij, ze to co piszesz to jest prawda.

"nowe chamstwa?"

Nowe klamstwa. Przestan klamac to sie i ton moich postow zmieni. Nie lubie
                            klamcow...

PF

• marysia57 Re: Przeslij dalej ta recenzje........ 08.10.07, 07:45
                    berger_a napisał:

> Nie wiem ile bylo publicznych debat z Grossem ale mysle ze licza
                    sie one na
                    > setki.Urzadzajac na niego nagonke wzmacniasz jego argumenty.
                    > Natomiast gdybys podala jakies fakty swiadczace o jego klamstwach
                    > lub konkretne pytania mozna by urzadzic spotkanie z Grossem na
                    Web.-----------------------------------------------------------------
                    -------Do tej pory NIE bylo zadnej uczciwej publicznej debaty na
                    temat jego ksiazek.Uczciwa debata to tylko taka na ktora zaproszeni
                    by byli Polscy historycy jak Marek Chodkiewicz czy Jerzy
                    Nowak.Wszystkie inne "debaty" to tylko tchorzliwe powtarzanie
                    klamstw przez Grossa i niedopuszczenie drugiej strony do mozliwosci
                    obalenia ich poprzez podawanie faktow historycznych.Coz to za debata
                    gdzie nie ma przeciwnikow? Zwykle pranie mozgow studentom,
                    czytelnikom ktorzy pojecja nie maja o aspektach wydarzen. Fakty na
                    temat klamst Grossa mozesz znalesc na tym
                    linku.www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/100_klamstw_grossa.htm
                    Urzadzic spotkanie z Grossem na WEB jest niewystarczajace. Klamca
                    ten winnien jest polakom spotkania twarza w twarz. Tylko
                    bezposrednia konfrontacja z udzialem historykow Polskich. Czy
                    ten "obronca prawdy" zdobedzie sie na to? Obawiam sie ze NIE.Gross i
                    jego typu oskarzyciele odwaznymi sa tylko za plecami zleceniodawcow,
                    siedzac bezpiecznie na miekkich stolkach.Debata z Nowakiem czy
                    Chodkiewiczem bylaby dla niego fiaskiem i kompromitacja.Prestizowe
                    wydawnictwa New York Times czy Times bardzo wiele poswiecaly miejsca
                    wywodom Grossa, dobrowolnie jednak nigdy nie wydrukowaly artykulow
                    krytycznych, ze wzgledu na poprawnosc polityczna. Dlatego bardzo
                    waznym jest rozsylanie recenzji obalajacych jego klamstwa.
                • polski_francuz Mailing 30.09.07, 17:55
                  "Faktem jest ze nie mamy zadnych szans na publiczna debate z Grossem
                  na temat jego klamstw i polprawd."

Mysle, ze "mailing", ktory proponujesz malo ma szans realizacji. Spowoduje
                  raczej reakcje "a-berger-like" zlosliwe i glupie oskarzenia o antysemityzm.

Co proponuje?

Ano, proponuje postarac sie o poznanie prawdy o polsko-zydowskich stosunkach.

Na pewno nie byly one gorsze niz te Zydow z Niemcami. Polacy przy wszystkich
                  swoich nacjonalizmach, nie probowali zlikwidowac Zydow. A dzis popatrzmy sie na
                  wzorowe stosunki izraelsko-niemieckie. Mimo rasizmu Niemcow, ktory sie w
                  ludobojstwo przerodzil.

Mysle, ze trzeba tez by Zydzi zrozumieli, ze Polska jest poki co biednym krajem
                  ktory wraca na droge demokratyczna. I ze moze by raczej probowali sie pokojowo
                  dogadac z tymi na wojne z ktorymi potrzebuje tyle forsy.

I od razu mozemy sie zaczac lubic.

PF
                  • nie15 Re: Mailing 02.10.07, 16:42
                    polski_francuz napisał:

> "Faktem jest ze nie mamy zadnych szans na publiczna debate z Grossem na temat
                    jego klamstw i polprawd."

Kilka pieter wyzej zaczepiles wraz z twoja zgraja w sposob ordynarny jakiego
                    uzywasz czesto bergera za to udawadnial iz mozna rozmawiac
                    z Grossem publicznie bez problemow.
                    Podobno nie lubisz klamcow wiec nie patrz sie w lutro bo popelnisz samobojstwo.
                    • ghotir Re: Mailing 16.10.07, 00:00
                      nie15 napisał: "Kilka pieter wyzej zaczepiles wraz z twoja zgraja w
                      sposob ordynarny jakiego uzywasz czesto bergera za to udawadnial iz
                      mozna rozmawiac z Grossem publicznie bez problemow"

Po pierwsze, ja zaczepilem bergera o to, ze z Grossem rozmawiac nie
                      mozna. Zrobilem to sam z siebie, bez PF. W przeciwienstwie do
                      oglupialych Izraelitow, nie naleze do "zgrai" PF. PF nie nalezy do
                      mojej "zgrai". PF i ja som niezalezni ludzie. Wiem, trudno to
                      zrozumiec Izraelczykowi podpisujacemu sie pod gwaltami popelnianymi
                      przez najwyzszych czlonkow galezi wykonawczej Izraela.

Z Grossem mozna sobie porozmawiac mniej wiecej tak jak z obecnym
                      prezydentem US: tylko ci ludzie, ktorzy popieraja polityki Grossa,
                      maja wstep i prawo do zadawania pytan na spedach organizowanych dla
                      tych "prominent persons".

PF czesto denerwuje mnie. Ale zapewniam Cie, ze to nie wynika z
                      jego "ordynarnosci". W tej sprawie trafiles kula w plot. Nawet kiedy
                      PF miesza forumowiczow z blotem (wlaczajac w te grupe mnie) on to
                      zawsze robi uprzejmnie. Klamiesz, Nie15.

Nie zdarzylo mi sie przylapac PF na klamstwie. Znowu klamiesz,
                      Nie15.

PF ma powazny klopot z rozmowami z izraelskimi fanatykami takimi jak
                      Ty, Nie15. PF zdaje sie byc zainteresowany glownie swoja wlasna
                      specjalnoscia. Podejrzewam, ze czasu mu nie staje na grzebanie sie w
                      przyczynach niedawnego izraelskiego ataku na Liban lub na grzebanie
                      sie w izraeskich probach zlikwidowania ludnosci palestynskiej. Ale
                      to nie jest powodem do nazywania PF klamca; on tu pisze tak jak mu
                      wiedzy staje. Za to Ty piszesz tutaj tak jak Ci propagandy staje.

Gdyby PF byl bardziej oczytany w sprawach nauk spolecznych to
                      wiedzialby, ze ujmowanie sie za akademikami, ktorzy kwestionuja
                      izraelski punkt widzenia, jest nie tylko niewygodne; ono jest takze
                      niebezpieczne. Niedawno bardzo dobry badacz i nauczyciel dostal po
                      dupie tylko dlatego, ze kwestionowal izraelski punk widzenia.

Nie15,
                      Zyczysz sobie aby klamcy popelniali samobojstwa? Po pierwsze,
                      nawolujesz do czegos, co panstwa zwalczaja. Po drugie, twierdze, ze
                      Ty swiadomie klamiesz. Zatem zechcialbys podac nam date Twojego
                      samobojstwa?
                  • marysia57 Re: Mailing 08.10.07, 07:54
                    Wydaje mi sie ze w recenzji tej nikt przy zdrowych zmyslach nie moze
                    uznac za antysemicka.
                    catholicinsight.com/online/reviews/books/article_750.shtml
                    • polski_francuz Re: Mailing 08.10.07, 18:19
                      To nie o zmysly tu chodzi, ale o tzw. dobra wole...albo jej brak.

PF
                    • ghotir Re: Mailing - marysia57 16.10.07, 07:57
                      Dziekuje Ci za przytoczenie tej recenzji. Owszem, trudno uznac te
                      recenzje za antysemicka.

Wniosek z tej recenzji? Gross klamie.
    • sansone1 Widac ze Gross na ciebie i na twojej 30.09.07, 08:55
      rodzinie szmalcownikow sie opieral jak ta ksiazke napisal, czekam na wloskie
      wydanie......chetnie historie Polski postudiuje....
      • misterpee Re: Jak studiowac to studiowac ! 30.09.07, 17:59
        trafilem na ta webside, studiujcie !

www.library.flawlesslogic.com/poles.htm
        • sansone1 Re: Jak studiowac to studiowac ! 30.09.07, 19:31
          a szczegolnie polskie bajki o dobrych polskich szmalxcownikach, ktorzy mur
          hjettaw èpowietrze wysadzali.
          A> tak pozatym ilu z 24 tys Zydow w ksiestwie cieszynskim nie bylo
          zaasymilowanych i ilu z nich nie mowilo po czesku albo po polsku( po
          cieszynsku)...chetnie bym sie dowiedzial i ilu w Krakowie nie potrafilo po
          polsku mowic, trzeba sie Polankiego zapytac, moze tez o Lodzi wspomniec trzeba,
          biedaku, w tych czasach nie bylo nie radia nie tez televisji i nie kazdy mial
          mozliwosc aby podrozowac i tak pozatym w jakim jezyku powinni Zydzi w wilnie
          mowic aby za poslkich okupantow wzieci nie byc.
          Napewno przed rokiem 1918 wiecej Zydow po polsku potrafilo pisac, niz rodowitych
          Polakow....
          Historii warto sie uczyc, a nie argumenty szukac, ktore wlasne idee
          popieraja,,,no to bardzo do metod koeansko-komunistyczno-nazistowskich podobne jest.
          Rearaz sie we Wloszech opinie szerza, ze zamkniecie Zydow w rzymskim ghecie w
          interesie Zydow zrobione bylo....
          A tak pozatym w jakim jezyku Zyd karczmarz, z klijentami gadal i w jakim z
          panemm wlascicielem karczmy, moze po lacinie albo tez po jidisz, a w jakim
          jezylu zydowscy adwokaci swoje aringi w sadach wyglaszali, ze ich ilosc
          demokratyczny polski rzad usilowal ograniczyc, moze ci zydowski studenci, ktorym
          studiowanie na polskich uczelniach utrudniano, domagali sie wykladow w jezyku
          jidish.
          Kosciol katolicki odraczal stosunkow z Zydami na terenach polskich od roku 1254,
          bo bylo w tym czasiem za duzo powrotow na religie starozakonna.
          przed rokiem 1914 na terenie zaboru rosyjskiego 92 % polakow byla analfabetami a
          co bylo Polakowi zabronione( pisanie i czytanie) dla duzo Zydow zadna przeszkoda
          nie bylo aby sie w razie potrzeby po polsku nauczyc pisac i czytac...moze
          alfabet hebrajski im to ulatwial.
          wystarczy tez srednia dlugosc zycia Zydow i Polakow porownac, Zydzi zyli srednio
          20 lat dluzej od Polakow bo èrzed jedzeniem swoje rece myli i starali sie nawet
          biedakami bedac o osovisteo higiene dbac a bue jak pewni oswieceni Péolacy
          uwazali, bo my chrzescijanskie studnie zatruwalismy, na kazda glupio idee mozna
          jeszcze glupsze argumenty znalesc.
          Dziwi mnie tez ,ze ten Zyd ktorego jako pierwszego z kieleckiego domu
          wyciagnieto zwrocil sie do swoich przyszlych mordercow po polsku, jak on zdaniem
          èewnych polskich naukowcow po polsku nie mogl mowic , jak z wschodniej Galicji
          pochodzil.
          • remekk czy to sansone a moze oni wogóle tak się zachowują 01.10.07, 07:23
            www.youtube.com/watch?v=VKtwdmIHOLs&mode=related&search=
            • ghotir Re: czy to sansone a moze oni wogóle tak się zach 01.10.07, 07:43
              MOje sluchawki odmowily wdania sie w te przyglupawa rozmowe. Nie
              watpie, ze rabbi ma cos ciekawego do powiedzenia. Takze nie watpie,
              ze rabbi ma cos do powiedzenia przeciwko Polakom. Mieszkalo toto w
              Polsce jakies tysiac lat, Niemcy wyrzneli toto w Polsce, ale winni
              temu wyrznieciu sa Polacy. Odruch wymiotny zdaje sie byc prawidlowa
              reakcja na toto.
              • remekk Re: czy to sansone a moze oni wogóle tak się zach 21.10.07, 12:44
                ...u coraz to większej liczby Polaków ... .
                • warmi2 Re: czy to sansone a moze oni wogóle tak się zach 21.10.07, 19:29
                  A jakie to ma znaczenie ?

Przeciez Zydow w Polsce praktycznie nie ma a Polacy tak naprawde to
                  powinni sie zajac budowaniem przyszlosci a nie uganianiem sie za
                  duchami i przejmowaniem sie co jakis idiota gdzies napisze.
                  Polacy jako narod i kraj beda oceniani poprzez sile gospodarki i
                  systemu polityczno-spolecznego a nie co jakis podstarzaly gosciu
                  napisze na temat zdarzen sprzed 60 lat.

Mozna bylo zrozumiec problemy i tarcia w Polsce lat 30 na tym tle,
                  ale teraz ?

To jest wrecz zalosne.
                  • ghotir Re: czy to sansone a moze oni wogóle tak - warmi2 21.10.07, 19:48
                    Polacy "tak naprawde" chetnie zajeliby sie budowanie swojej
                    przyszlosci gdyby nie te zydowskie lobby, ktore domagaja sie aby
                    Polacy placili Zydom za hitlerowskie zbrodnie. Odstosunkujcie sie,
                    Izraelczycy, od Polakow. Zdziwi Was wtedy, ze Polacy nie sa anty-
                    semitami.

"Mozna bylo zrozumiec problemy i tarcia w Polsce lat 30 na tym tle,
                    ale teraz ?"
                    Teraz Izrael wszczyna problemy. Zgadzam sie, to jest zalosne.
    • ghotir Re: Nowa amerykańska recenzja "Strachu" Grossa - s 30.09.07, 23:38
      To scierwo, Gross, wciaz nadaje??? Gross zblaznil sie klamstwami o
      Jedwabnym ale wciaz jest traktowany jako powazny akademik??? Toto
      bierze swoje liczby z sufitu i zada aby byc traktowanym jako powazny
      badzacz :(((

Ciekaw jestem jak dlugo cos takiego utrzymaloby sie na akademii
      gdyby to nie mialo poparcia Izraelczykow. Mam odruch wymiotny na
      wypociny tego scierwa. Owszem, robmy co mozemy,
      wlaczajac "propagande szeptana", aby przeciwdzialac propagandzie
      tego scierwa. Wyglada na to, ze jestesmy pozostawieni samym sobie:
      akademia nie zastosuje racjonalnosci wobec tego scierwa bo obawia
      sie polaczyc swoj los z losem profesora, ktory walczyl przeciwko
      klamstwom Izraelczykow i zostal pobity.
      • misterpee Re: Czytajac Grossa i samsona wydaje sie 01.10.07, 02:29
        ze Polacy to okropna cholota, niegodna rodzaju ludzkiego, ani
        terytorium ktore zaludniali, zwane Polska. Wniosek jest jeszcze
        jeden- prawowitymi wlascicielami tej ziemi sa ciezko pracujacy,
        bogobojni, sprawiedliwi - Nasi KOCHANI sasiedzi. Glupi,
        niepismienni, z natury barbarzncy i zezwierzeceni Polacy powinni
        zniknac z terenu Polski i w ten sposob Samson i jego przyjaciele
        beda mogli zagospodarowac ten kraj nadwislanski wreszcie jak ludzie.
        Czytamy ten szowinizm i pytamy: Boze, Ty slyszysz i widzisz co oni
        mowia i pisza i nie grzmisz? Gross i jego ferajna osiagneli juz
        swiatowy rozglos, znani sa jako jedni z klamcow. Widza to nietylko
        mieszkancy srodkowej Europy, ale i murzyni i azjaci. Ludzie maja
        zdrowy rozsadek i to co sie widzi na Bliskim Wschodzie mowi samo za
        siebie.
      • sansone1 ale najwazniejsze jest wedlug Ghotira 01.10.07, 07:40
        5 razy dziennie sie modlic i morderce z Mekki uwielbiac.
        • remekk Czy sansone to jeden z oddelegowanych ? 01.10.07, 08:01
          Opisuje to uczciwy Zyd - Kataw Zar :

Wejdźcie, Moi Drodzy, na portral internetowy, "Gazety Wyborczej"
          www.gazeta.pl
          i będziecie wiedzieli co jest tam grane na melodię ukradzioną
          Smetanie! Prym w
          rdzennie polskich dyskusjach poświęconych wydarzeniom wojennym na
          Bliskim
          Wschodzie wiodą na "forumach" wysłannicy pani minister Liwni, którzy
          przyszpilają i obśmiewają każdą wypowiedź stawiającą chociażby znak
          zapytania
          nad sensownością bombardowań cywilnej ludności Libanu. Komu się nie
          podoba
          eksterminacja ponad miliona cywilnych Libańczyków i wygnanie z domów
          drugiego
          tyle, kto nie aprobuje burzenia dzielnic mieszkaniowych i
          elektrowni, zalania
          Morza Śródziemnego ropą naftową i blokowania Libanu przed pomocą
          humanitarną
          zza granicy, ten jedynie tfu-tfu anty-Żyd, dyszący nienawiścią do
          mojżeszowych.

źródło: www.nczas.com/?a=show_article&id=3277

Skądś ta "wyszukana" intrygę znamy i nie tylko z interenetu
          bynajmniej .
          Niejaki poseł Śpiewak - Platfusy Obywatelskie - kiedy juz nie mógł
          udawac
          Polaka bo nikt by sie nie dał na to nabrać - uwaga - dojrzał do
          Zydostwa
          (aut) ... .
    • sansone1 I znow sie wyznawcy mordercy z mekki 01.10.07, 07:41
      ksiazki pana Grossa nie podobaja, boisz sie ze on sie teraz waszymi koranskimi
      morderstwami i ludobojstwami zajmnie, mam nadzieje...
      • ghotir Re: I znow sie wyznawcy mordercy z mekki - sansone 01.10.07, 08:14
        sansone1,
        Pozwol mi przypomniec Cie, ze znajdujesz sie na polskim forum; zatem
        obowiazuje Cie jezyk polski w Twoich wypocinach.

Twoj post sugeruje, ze Polacy, ktorym nie podobaja sie klamstwa
        Grossa, popelniaja morderstwa i ludobojstwa w imie Koranu.

Wiemy zes Ty przyglup, Sansonie1. Dotad nie wiedzielismy, zes Ty az
        taki przyglup. Yep, Twoj ukochany Gross wymorduje reszte polskich
        Zydow tylko po to aby spelnic Twoja nadzieje, ze cos zlego stanie
        sie tym ludziom.

sansone1,
        Poszukaj sobie forum dla idiotow i odwal sie od GW.
    • remekk <a href="http://www.jerzyrobertnowak.com/" target="_blank">www 01.10.07, 07:52
      Polecam wpisanie "Fear" na mapie serwisu ... .
      • remekk "gotowy" link 01.10.07, 08:36
        www.jerzyrobertnowak.com/
        • ghotir Re: "gotowy" link 01.10.07, 09:12
          Nota biograficzna o Nowaku ma sens. Mam nadzieje, ze on nie podzieli
          losu amerykanskiego akademika, ktory probowal odslonic klamstwa
          Izraelczykow i przegral.
          Jak znasz prace Nowaka to, prosze, wklejaj tutaj cytaty referujace
          do konktretnych spraw poruszanych przez forumowiczow. Nowak zostanie
          tutaj uznany i wielu forumowiczow bedzie sie moglo wypowiedziec o
          jego przemysleniach...
          • berger_a Dlaczego tylko tutaj. 01.10.07, 21:14
            Cepekolodziej otworzyl post o T. Grossie jak dotad niema nic dziwnego
            mnie osobiscie recenzja ktora proponuje nie wydaje sie ani nowa ani
            genialna , ale nie jestem spejalista w tej materii.
            Horda sepow : ghotirow,marysiek ,remekkow, misterpee ze o jednym celowo
            zapomne.Czujac zydowska krew rzucila sie na okazje.Aby podkreslic ze Gross jest
            klamca i tchorzem bo boi sie spotkac z czytelnikami i odpowiedziec na ich pytania.
            Smiem twierdzic ze te wiadomosci zostaly wyssane z palca: sam uczazestniczylem w
            konferencji Grossa w aulii Biblioteki Narodowej

www.nova-polska.pl/fr/site/program/wy_in_juifs_et_pologne
            urzadzonej przez PAN i Francuska Akadmie Nauk w ktorej uczestniczylo
            ponad 1000 osob w tym (jak widac z linku) czolowi historycy Polscy.Zadnego z
            Nowakow itp nie bylo na sali.

Dodam ze T.Gross ktory jest profesorem na Princeton wypowie sie na temat swojej
            ostatniej ksiazki w styczniu 2008 w tej samej sali.Mozna mu przeslac pytania
            przez mail biblioteki Francois Mitterrand.
            www.evene.fr/culture/lieux/bibliotheque-nationale-de-france-636.php
            Przyzekam odebrac posty (podpisane) i zadac je Grossowi.Konferencja
            jest nadawana przez France Culture.Pod tym samym mailem mozna
            otrzymac wiadomosci po angielsku i niemiecku.

• ghotir Re: Dlaczego tylko tutaj - berger_a 01.10.07, 21:57
              berger_a,
              Smiem twierdzic, zes wszawy analityk; watpie, ze kiedykolwiek udalo
              Ci sie stac akademikiem wnoszac z Twojego klamliwego postu. Nigdy
              nigdzie nie napisalem, ze Gross jest "klamca i tchorzem bo boi sie
              spotkac z czytelnikami i odpowiedziec na ich pytania". Gdybys byl
              akademikiem to wiedzialbys, ze odpowiadanie na Twoje wlasne
              zalozenia jest wszawym podejsciem naukowym.

Nie interesuje mnie, zes klapal we wlasne dlonie na wykladzie
              Grossa, ktoregos nie potrafil zrozumiec, ale ktorego credentials
              przemowily do Ciebie; Princeton to znana akademia. Ona jest takze
              znana z tego, ze daje credetials ludziom, ktorzy klamia, na przyklad
              Grossowi, z politycznych powodow.

France Culture wciaz kaja sie za udzial Francuzow w hitlerowskim
              mordowaniu Zydow. Osobiscie nie mam zadnych powodow do kajania sie
              za hitlerowskie mordowanie Zydow. Zatem nie siegne po France
              Culture's "wiadomosci po angielsku i niemiecku". Za to chetnie
              przypomne Ci o tych orthodox Jews, ktorzy domagali sie wejscia
              przez "wolni od przesadow" drzwi w LA museum of prejudice.

Popros swojego Mosad oficera o zwolnienie Cie z zajmowania sie tym
              forum; smierdzisz na tym forum.
              • misterpee Re: Dzieki , panie Berger 01.10.07, 22:06
              • polski_francuz Ghotir 01.10.07, 22:13
                boje sie, ze mylisz sie co do marchandise. Ten czlowiek nie jest agentem
                czyimkolwiek. On pisze co mysli. I zniza sie do naszego poziomu by nas oswiecic.

Prosze bys go tytulowal Bwana. Jestesmy powiem i ty i ja ponizej jego poziomu.
                Duzo ponizej.

PF
                • ghotir Re: Ghotir 01.10.07, 22:37
                  polski_francuz napisał: "On pisze co mysli."

Zatem ten Twoj Bwana mysli nieprawidlowo. Nie ustosunkowales sie do
                  moich meretorycznych zastrzezen wobec myslenia tego Bwana. To ze
                  Tobie jego credentials/pozycja materialna uderzyly do glowy wcale
                  nie zmusza mnie do podziwu dla Twojego Bwana, ktorego myslenie jest
                  nielogiczne.

"zniza sie do naszego poziomu by nas oswiecic". To "Bwana" to jakas
                  Twoja swietosc? Wydawalo mi sie, zes inzynier; zatem, wydawalo mi
                  sie ze lubisz racjonalnosc. To Twoje "Bwana" ma sie powaznie na
                  bakier z racjonalnoscia.

Bardzo prosze, nie wypowiadaj sie o moim poziomie intelektualnym.
                  • polski_francuz Re: Ghotir 02.10.07, 09:36
                    Eh, Ghotir...moj post byl pomyslany ironicznie. A Bwana to tytul jaki maja
                    kolonialisci wobec czarnego luda.

Odetchnij gleboko i przeczytaj raz jeszcze co napisalem.

Pozdro

PF
                    • ghotir Re: Ghotir 02.10.07, 10:02
                      Pozostaje poprawiony.

Dzieki za ironie, re-przeczytalem Twoj post i dobrze sie usmialem, z
                      tego co Ty napisales tak samo jak z tego co ja Ci odpowiedzialem.
                      Takze nauczyles mnie ze Francuzi referuja do swoich podbitych jako
                      Bwana. Domyslam sie, ze ten termin jest uzywany tylko wobec czarnego
                      luda. Dla Rosjan Francuzi zarezerwowali inny termin...

Moja pomylka polegala na tym, ze myslalem iz broniles berger_a.

To wcale nie zmienia faktu, ze nie ustosunkowales sie do moich
                      merytorycznych uwag.
                      • polski_francuz Re: Ghotir 02.10.07, 11:10
                        Twoich uwag dotyczacych bergera_a?

Mysle podobnie jak ty, uwazam ze ten forumowicz stara sie nam wmowic cos co nie
                        jest prawda (ze francuski kk uwaza iz Polacy sa antysemitami). I do tego robi to
                        w taki sposob jak kolonialista w stosunku do podbitego.

Ciagnac dalej te analize, i biorac pod uwage jego znajomosc polskiego, uwazam ze
                        ten pan jest polskim Zydem, ktoremu sie na tyle powodzi ze traktuje Polakow za
                        polglupkow, czyli Pietaszkow.

Co jest oczywiscie irytujace. A jak ktos mnie irytuje to sie bronie wlasnie
                        ironia najczesciej. Dlatego tez poswiecilem mu osobny watek o wersji swiata dla
                        Pietaszkow".

Pozdro

PF

P.S. Ja sie dowiedzialem od ciebie, ze Princeton przyjmuje tez profesorow z
                        powodow politycznych. A ja myslalem, ze amerykanscy academics nie grzesza tak,
                        jak europejczycy pod tym wzgledem. Widze, ze sie pomylilem.
                        • ghotir Re: Ghotir 15.10.07, 23:33
                          polski_francuz napisał: "dowiedzialem od ciebie, ze Princeton
                          przyjmuje tez profesorow z powodow politycznych".

Nawet moj uniwerek, wcale nie zmuszony do przypodobywania sie galezi
                          wykonawczej US, dorzuca sie do zarobkow ludzi podobajacych sie US
                          (tacy goscie sa tu zapraszani do udzielania platnych wykladow nawet
                          wtedy kiedy wiadomo, ze taki gosc pierniczy od rzeczy). Uniwerki w
                          US w sprawach spolecznych biora to co podoba sie Administracji.
                          Czasami Administracja pudluje, ale najczesciej bardzo dobrzy badacze
                          z trzeciego swiata staja sie tubami propagandowymi Administracji.
                          Wtedy to bractwo staje sie swieta krowa, jak Gross.

Czy zastanowilo Cie, ze sprawy spoleczne sa traktowane przez
                          akademie troche z pozycji "bloku"? Na przyklad, przewazajaca
                          wiekszosc socjologow, politologow, historykow i ekonomistow kochala
                          sie w "developmentalism", teraz oni kochaja sie w "neo-liberalism",
                          ale juz pojawiaja sie jaskolki sprzeciwu wobec "neo-liberalism".
                          Nauki spoleczne to troche jak prostytutka: zajmuja sie tym, za co
                          wladcy im placa. Nie dziwota, powstalismy - jako dziedzina wiedzy -
                          z proby usprawiedliwienia dziewietnastowiecznego kolonializmu.

Gdybym traktowal naszego Pietaszka (bergera_a) powaznie, to
                          przypomnialbym mu/jej, ze naukowcy z Ameryki Pld. potepili ich
                          wlasne rodziny tylko dlatego, ze tym naukowcom spodobaly sie
                          rasistowskie teorie konca dziewietnastego/poczatku dwudziestego
                          wieku. Laclau robi cos podobnego, ale tym razem jest to ubrane w
                          garnitur culturalism zamiast rasy.

Pracuje, mieszkam i socjalizuje sie z Pietaszkami...
                  • vicky17 Re: Ghotir 06.10.07, 13:35
                    ghotir napisał:

>
                    > Bardzo prosze, nie wypowiadaj sie o moim poziomie intelektualnym.

:)) widze,ze pf cos ostatnio zaszkodzilo,oj mocno zaszkodzilo,ale ciebie
                    pozdrawiam z zamorskiej Polski i wpadaj do nas na mniejszy,ale lepszy swiat:)
                    • ghotir Re: Ghotir - vicky17 16.10.07, 00:11
                      vicky17 napisała: "wpadaj do nas na mniejszy,ale lepszy swiat:)"

Dziekuje za zaproszenie. Niestety, troche zabalaganilem moje sprawy
                      tutaj i obawiam sie, ze nie bede mial okazji na wpadanie
                      do "mniejszego swiata" przez najblizsze dwa lata.

Zaloze sie, ze PF zaraz sie wyprostuje - tak naprawde to on
                      sie "wyprostowal" w jednym z postow, na ktore wlasnie
                      odpowiedzialem.

A co Ty, vicky17, w Polsce robisz? Myslalem, zes matka w innym
                      kraju... :)

• remekk Re: Dlaczego tylko tutaj - berger_a 02.10.07, 18:23
                > Ci sie stac akademikiem wnoszac z Twojego klamliwego postu. Nigdy
                > nigdzie nie napisalem, ze Gross jest "klamca i tchorzem bo boi sie
                > spotkac z czytelnikami i odpowiedziec na ich pytania". Gdybys byl
                > akademikiem to wiedzialbys, ze odpowiadanie na Twoje wlasne
                > zalozenia jest wszawym podejsciem naukowym.
                Czyzby znowu "załozyli" kłamliiwe apriori teze wygodna dla nich ?
                Patologia taj cywilizacji polega takze na aprioryźmie często
                prostacko kłamliwym ... .
                • dana33 hahahahahaha....... 05.10.07, 21:35
                  ale fajny watek...... cepek jak zwykle.... rzucil prowokacyjke i
                  zniknal.... panowie remkowo-ghotirowskie z francuskim akcentem
                  dolozyli swoje scierwa i wszy..... ubawilam sie niezle....
                  nu, chlopaczki.... ciagle do was nie dociera, ze jestescie z waszymi
                  pogladami kompletnie out? nie? nu, nie wazne... bozia po prosu
                  wszystkim nie dala,... wam nawet poskapila bardzo... :))))
                  • polski_francuz Milo cie 05.10.07, 21:38
                    tu widziec:)

I z francuskim akcentem:

Cela fait plaisir de te voir ici:)

PF

P.S. Jak skomentujesz wystapienie Ahmy... w Columbia Uni?

• dana33 Re: Milo cie 05.10.07, 22:25
                      merci monsieur pf.....
                      skomentowac jego wystapienie??? chyba zartujesz..... szczegolnie w
                      swietle ostatniej wiadomosci, ze mnie chce poslac na alaske... :)))
                      a columbia sie zblaznila niezle... jej tez bozia poskapila... :)))))
                  • remekk Re: hahahahahaha....... 06.10.07, 12:04
                    dana33 napisała:

> dolozyli swoje scierwa i wszy..... ubawilam sie niezle....
                    Ubawienie perfidnych uzewnetrznia sie ohyda .
                    Myslałem iz dana do dziełą poznania perfidnych "dołozyła się" juz
                    wytsarczająco - a jednak ciagle dokłada ...
        • warmi2 Re: "gotowy" link 05.10.07, 21:39
          Ten gosciu to oszolom.

Wprost to chyba jeden z nielicznych normalnych magazynow w PL.
          • remekk Re: "gotowy" link 06.10.07, 23:23
            "argumentacja" przeciwników profesora potwierdza to iz ma on racje
            • warmi2 Re: "gotowy" link 21.10.07, 19:25
              Jezeli profesorowi nie podoba sie Wprost to niech zrobi to co kazdy
              normalny czlowiek .. .przestanie to czytac i niech sie odpie.. od
              ludzi dla ktorych tresc owego magazynu jest warta zachodu.
              • ghotir Re: "gotowy" link - warmi2 21.10.07, 19:43
                "Wprost" jest szmatlawcem, glownie dlatego, ze jego autorzy klamia.
                Niestety, "Wprost", m.in. dzieki takim jak Ty, urosl do rangi
                narodowego tygodnika. Nie dziwi mnie, ze dla Ciebie "tresc owego
                magazynu jest warta zachodu"; glupole grawituja w kierunku innych
                glupoli.
                Ale tego szmatlawca nie mozna tak sobie odrzucic bo on
                jest "narodowym tygodnikiem".
                • warmi2 Re: "gotowy" link - warmi2 21.10.07, 19:52
                  Wprost zajmuje sie glownie komentowaniem wydarzen politycznych i
                  spolecznych.
                  Z definicji, komentarz jest opinia danej osoby na okreslone tematy i
                  jako taka nie moze byc traktowana w kategorii "klamstw".

No chyba , ze potrafisz pokazac iz fakt A cytowany przez pana X jest
                  klamstwem.

Jezeli nie potrafisz to po prostu daj sobie na spokoj. Czytaj
                  Niedziele, Najwyzszy Czas itd... whatever floats your boat.

Niestety mam wrazenie ,ze ty jestes jednym z ludzi dla ktorych sam
                  fakt istnienia odmiennej opini jest wrecz obrazliwy ... no ale to
                  twoj problem, sam sobie z nim radz.
                  • ghotir Re: "gotowy" link - warmi2 21.10.07, 20:16
                    warmi2,
                    Rutynowo lapalem "Wprost" na klamstwach w 2000/2001. Nie chodzilo o
                    opinie ale o meritum spraw. Gdybym Cie szanowal to udalbym sie na
                    internetowa strone Wprost aby Ci pokazac, ze nic sie w tej sprawie
                    nie zmienilo. NIestety, nie szanuje Cie - nie ze wzgledu na odmienne
                    opinie ale ze wzgledu na Twoja propagande - wiec pozwole Ci
                    pie..c.
                    • warmi2 Re: "gotowy" link - warmi2 21.10.07, 20:25
                      To czy ty mnie szanujesz czy nie to nie ma najmniejszego znaczenia ,
                      no moze z wyjatkiem twojego samopoczucia ale to ponownie, twoj
                      problem i sam sobie z nim radz.

Lap ich na klamstwach ile wlezie ... ja tez bede lapal, a jak
                      naradzie nic nie widzialem tak wiec dalej ich bede czytal.

Jak narazie czy ta sie mi ich wysmienicie ... w przeciwienstwie do
                      tzw "patriotycznej" prasy ktora jest przygnebiajaco monotematyczna i
                      zenujaco prostacka w swoim nawolywaniu do "czujnosci" bo
                      przeciez "wrog" czyha.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka