Dodaj do ulubionych

Plan Gavrona - multietniczne państwo Jeruzalem...

IP: *.acn.pl 13.12.03, 10:36
Ratunek dla Izraela czy perspektywa upadku?

Artykuł w Haaretz: "One-state awakening"

www.haaretz.com/hasen/spages/370673.html

M.in.:

<<The State of Jerusalem

It was at a parlor meeting on unilateral withdrawal, about a year into the intifada, that Gavron had his epiphany. "I suddenly realized halfway through, while I was actually speaking, that I didn't believe what I was saying. I had come to the conclusion that the two-state solution could not work anymore."

He would still happily accept a two-state model if he could be convinced it could be implemented. He signed the petition of Ami Ayalon and Sari Nusseibeh, and supports the Geneva Accord of Yossi Beilin and Yasser Abed Rabbo. But, in his view, these are likely to be among the last failed attempts at a two-state solution.

Having made the paradigm shift, Gavron now reads history - biblical and Zionist - in a way that gels with the one-state vision he offers. Ancient history, he contends, is far more supportive of the idea of a multiethnic society than an ethnocentric Jewish one. "King David, if the Bible is to be believed, conquered Jerusalem from the Jebusites and then shared the city with them," Gavron writes. "He made use of Canaanite officials, had a Hittite general, enjoyed good relations with the Phoenicians, and (after some bloody conflicts with them) deployed Philistine units in his army, the Cherethites and Pelethites."

Judea, during the Second Temple period, also had a mixed population. "One can argue, then, that the establishment of a multicultural nation, rather than a specifically Jewish state, is a true expression of Zionism in that it is reconstructing a model similar to the historical entities of ancient Israel and Judea," he posits.

Gavron even enlists the father of modern Zionism in explaining his shift to binationalism. In "Altneuland," he says, Herzl describes a political entity with a Jewish president and Arab vice president.

Having established the historical underpinnings of his new, multiethnic state, he lays out the steps needed to create it: Israel's annexation of the territories, accompanied by a pledge of full equality for all residents of the new, enlarged state, and democratic elections within three months. These, he estimates, will produce some 40 Arab members in a 120-seat parliament. Drafting a constitution will be one of its first tasks.

As for the vexing problems that have frustrated all attempts so far to unlock the Israeli-Palestinian conflict - borders, Jerusalem, settlements, the Temple Mount - they all melt away once sovereignty over the land no longer needs to be split.

On the issue of citizenship, Gavron offers Jews and Palestinians a trade-off: Jews will agree to annul the Law of Return and Palestinians will forgo their insistence on the right of return. Anyone who wants to become a citizen of the new state will have to undergo a naturalization process akin to that in other Western countries.

Hebrew, Arabic and English - "the language in which most Israeli-Palestinian dialogues are held," writes Gavron - can all be official languages. Since Israel and Palestine will both be mutually unacceptable names for the new country, he proposes the "state of Jerusalem," "Yerushalayim" in Hebrew, "Ursalim al-Kuds" in Arabic.

Finally, Gavron suggests a governing structure that would allow maximum ethnic, religious, cultural and educational autonomy for the communities that will comprise the state of Jerusalem. "Apart from the Muslim Arabs and the secular Jews, this autonomy can be granted to communities, such as the ultra-Orthodox Jews with their special requirements. It will also solve the problems of the various Christian communities in the country. These include the Arab Christians, the significant number of Christians who have arrived from the former Soviet Union in the past decade, and the large community of foreign workers who have come in the same period.">>
Obserwuj wątek
    • Gość: dana33 Re: Plan Gavrona - multietniczne państwo Jeruzale IP: 5.5R* / 192.114.47.* 13.12.03, 23:53
      absolutnie oznacza to upadek israela i w konsekwencji znikniecie narodu
      zydowskiego. jesli nie daj bog doszloby do takiej sytuacji, bede pierwsza na
      lotnisku, zeby stad wyjechac.
      • Gość: mirmil mala nielogicznosc...? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 00:26
        z jednej strony trabicie tu o dumnym narodzie zydowskim, ktory przetrwal
        tysiaclecia na wygnaniu posrod antysemickiego morza

i

jednoczesnie przekonujesz, ze koniec izraela to koniec narodu zydowskiego.

no zdecyduj sie na cos. oczywiscie punkt b) jest zgodny z propaganda
        syjonistyczna, gdzie izrael = zydzi, kto nie lubi izraela = ten nie lubi zydow
        (stad takie radosne uzywanie terminu antysemityzm), nie ma izraela = nie ma
        zydow, etc.

wiem ze bys chciala miec "wszystko": chwialic sie zdolnoscia przetrwania zydow
        oraz roztaczac potworny obraz znikniecia narodu wraz z koncem tworu politycznego
        zwanego izrael... ale trzeba tu cos wybrac.
        • Gość: dana33 Re: mala nielogicznosc...? IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 00:31
          nu, mirmilku, znow manipulacyjka, co? gdzie ja kogo tu przekonuje? to moje
          zdanie i to wszystko, nie ma slowa o przekonywaniu.
          • Gość: Wqrwiony2 A kto próbuje przekłamać nawet znany film? IP: *.crowley.pl 14.12.03, 00:34
          • Gość: mirmil "ze" tez nie powiedzialas. przepraszam :D IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 00:41
            Gość portalu: dana33 napisał(a):

> nu, mirmilku, znow manipulacyjka, co? gdzie ja kogo tu przekonuje? to moje
            > zdanie i to wszystko, nie ma slowa o przekonywaniu.

to zamien sobie "przekonujesz" na "twierdzisz" albo na "wyrazasz swoje zdanie,
            ze"... hahahahahahhahahahahahhahahhahahahahahah

ZAPOMNIALAS DODAC, ZE "ZE" TEZ NIE UZYLAS I ZE TO MOJA MANIPULACJA :DDDDDD

ty, danka, jak juz nie wiesz co powiedziec...

to jest wlasnie problem, kiedy sie przekonuje, ze "jestem zawsze naj". bo
            niektore zjawiska sie wykluczaja: nie mozna byc naj-lepszym w przetrwaniu i
            jednoczesnie naj-lepszym w ginieciu... a danka by chciala byc i jedno i drugie.
            jednoczesnie bohaterka i cierpietnica.

zdecyduj sie na jedna role i badz konsekwentna.

• Gość: dana33 Re: "ze" tez nie powiedzialas. przepraszam :D IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 13:26
              mirmilku, ty belkoczesz coraz wiecej, tylko zeby miec ostatnie slowo. wszystko
              ci sie juz myli, i nawet twoje odpowiedzi sa jednakowe. biedaku,
              chec "pokazania" mi osobiscie uderzyla ci na resztki mozgu, czy jak mozna
              nazwac ta mase w twojej czaszce. nu, wlasnie, wyrazilam moje zdanie. co ci sie
              tu nie podoba? nie wolno mi w twoich oczach wyrazac wlasnego zdania? alez ty to
              czekasz wlasnie na moje wyrazania, zeby moc cos dopisac na forum, bo oprocz
              tego nie dokladasz sie do dyskusji zadnym normalnym, interesujacym postem.
              ziejesz tylko.
              • Gość: mirmil Re: "ze" tez nie powiedzialas. przepraszam :D IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 15:42
                dana, dana, moze ad rem, a nie ad personam?

> mirmilku, ty belkoczesz coraz wiecej, tylko zeby miec ostatnie slowo. wszystko
                > ci sie juz myli, i nawet twoje odpowiedzi sa jednakowe. biedaku,
                > chec "pokazania" mi osobiscie uderzyla ci na resztki mozgu, czy jak mozna
                > nazwac ta mase w twojej czaszce. nu, wlasnie, wyrazilam moje zdanie. co ci sie
                > tu nie podoba? nie wolno mi w twoich oczach wyrazac wlasnego zdania?

widzisz, danka, jak sie wsciekniesz, to od razu zaczynasz psy na ludziach
                wieszac. i dlaczego? bo ci zwrocilem uwage na sprzecznosci w jakie obowiazkowo
                popada syjonistyczna propaganda (przedstawiania zydow jednosczesnie jako tych co
                wszytko przetrzymaja oraz jako tych, ktorzy niechybnie zgina, kiedy zniknie
                izrael), ktora sie tutaj parasz.

czy ja ci gdzies powiedzialem, ze nie mozesz wyrazac wlasnego zdania? to wlasnie
                z izraelskiej strony slyszy sie (na tym forum rowniez) nawolywania np do
                wiezienia nieprawomyslnych autorow. moim zdaniem odwalasz kawal swietnej
                antyizraelskiej roboty.

alez ty to
                >
                > czekasz wlasnie na moje wyrazania, zeby moc cos dopisac na forum

ty to masz manie wielkosci, danka. juz kiedys w jakiejs dyskusji powiedzialas,
                ze biore w niej udzial, tylko dlatego, ze ty tam jestes. nisamowita megalomania .

bo oprocz
                > tego nie dokladasz sie do dyskusji zadnym normalnym, interesujacym postem.
                > ziejesz tylko.

tak uwazasz? a mnie sie zdaje, ze wlasnie dokladam, nabijajac sie z twojej
                syjonistycznej logiki, gdzie zydzi musza byc zawsze "naj", wszystko jedno w
                czym. byc moze i ty sama kiedys dostrzezesz, do jakich absurdow prowadzi oddanie
                sie nacjonalistycznej ideologii i syjonistycznemu pracowdawcy. ty natomiast,
                danko droga, wylacznie wyladowujesz na mnie i w glosowaniu na pajaca roku swoje
                frustracje...

> ziejesz tylko.

tak sadzi miss-wulgaryzm naszego forum? w sumie jestes od tego specjalistka.

pomysl, danka, w jakiej jestes niewygodnej sytuacji. tu na forum i w zyciu. ile
                razy musialas uciekac sie do klamstwa (podac link??), zeby tylko pognebic
                arabow... i zobacz, o ile lepiej sie zyje polakow w sasiedztwie niemcow.
                dlaczego? bo niemcy wyrzekli sie swojej ideologii parcia na wschod. zrob to samo
                z syjonizmem, daj arabom prawo do zycia, rzuc te prace, wstap do jakiejsc
                organizacji propalestynskiej. zobaczysz, ze ci ulzy.
          • Gość: jarek Mala nielogicznosc...nie ? IP: *.fastres.net 15.12.03, 07:36
            Im o to chodzi, aby Zydow zmusic odo opuszczenia Israela, ale chyba to im sie
            nie uda.

Jednym z aktow oskarzenia przeciwko Saddamowi bBedzie (jest) przeprowadzenie "
            arabbizacji " Iraqu, jezeli wedlug praw miedzynarodowych jest to zbrodnia( choc
            Araby uwazaja ,ze im sie nalezy za to nagroda - szczegolnie ten Mirmil z
            Hiszpani i ten lavatynczyk z Krakowa) to dlaczego arabizacjone Israela mialo by
            byc z tego prawa wylaczone.

Moze najpierw kommunita miedzynarodowa zajmnie sie studiowaniem tych "doskonale"
            wyszlych przypadkow, jak Belfast, Kosowo, nie zapominajac o Sarajewie i nie
            mowiac o Perle Morza Srodziemnego, wyspie greckiej zwanej Cyprem.
            Moze chce ta chorabe zwana falszywym dzieleniem przenies tez do Israelu.
            Czyzby juz raz Jerusalem nie byl podzielony, czyzby w roku 1949 nie wyzucono
            Zydow z ich dzielnicy Zydowskiej, czyzby wszystkie zobowiazania Arabow byly
            przez nich dotrzymane, moze ten "logiczny" Arab z Hiszpani nam wyliczy jedne
            chociaz przez nich dotrzymane pokojowo. Juz czekam z niecierpliwoscia.
        • Gość: Wqrwiony2 Logika a Dana? ha, ha, ha, ha! IP: *.crowley.pl 14.12.03, 00:31
          • Gość: jarel Re: Logika a Dana? ha, ha, ha, ha! IP: *.fastres.net 15.12.03, 07:51
            Jak tam przebiegla milosc do arabow w zalobie. Byla chyba sodomastyczna tym razem.
    • Gość: Wqrwiony2 Naprawdę godne i wielkie, ale dana-paserka tego IP: *.crowley.pl 14.12.03, 00:00
      nie pojmie - nadal rozumuje kategoriami: "my, oni i inni" Obejrzyj "Skrzypka na
      dachu" i zobacz, kim są "ci inni" (przy okazji film, który z innych powodów
      uwielbiam"...)
      • Gość: dana33 Re: Naprawdę godne i wielkie, ale dana-paserka te IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 00:12
        nu, my i oni, to sie zgadza, jacy inni? na swiecie, wg was, sa tylko dwie
        kategorie ludzi, zydzi i nie zydzi. gdzies ty w skrzypku na dachu widzial innych?
        • Gość: Wqrwiony2 Nie odwracaj kota ogonem - to Tewje Mleczarz IP: *.crowley.pl 14.12.03, 00:18
          ich widział - i wyrzekł się córki, która poślubiła chrześcijanina - kompleksy i
          agresja to twoja charakterystyka - "za-ebać arabusów", wybudować "Great Israel",
          zaprowadzić "Ordnung" i wszystko się ułoży. Żyjesz na kradzionej ziemi - nic
          tego nie zmieni. Większość twoich rodaków pojmuje problem, ale rozumiem, że
          "starych drzew się nie przesadza", proszę szanownej starszej pani...
          • Gość: dana33 Re: Nie odwracaj kota ogonem - to Tewje Mleczarz IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 00:24
            nu, zlotko, juz pozno, jestez zmeczony i cos z mysleniem szwankuje. wiec idz,
            przespij sie, nabierz sil i jutro dalej pogadamy.
            • Gość: Wqrwiony2 Kłamliwa suko - czy to nie Tewje wyrzekł się IP: *.crowley.pl 14.12.03, 00:30
              córki, bo wyszła za prawosławnego? Nie wiedziałem, że jesteś taką starą konserwą...
              • Gość: dana33 Re: Kłamliwa suko - czy to nie Tewje wyrzekł się IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 13:29
                czy ja twierdzilam, ze sie nie wyrzekl? ja chce tylko wiedziec kto to ci inni.
                w filmie masz zydow i gojow. kto jest ten inny? upadles na glowe w wieku
                dzieciecym?
              • ten_facet_bredzi wqurviony, smierdzaca szmato arabska, 14.12.03, 18:46
                masz jasze jakies podobnie madre spytania ?
      • Gość: Krzys52 Niezmierny jest debilizm debila wqrwionego :(( IP: *.proxy.aol.com 15.12.03, 01:01
        n/t
    • Gość: P Plan Gavrona jest moze dobry, tylko ma jedna wade IP: *.client.attbi.com 14.12.03, 01:48
      Mianowicie, jest calkowicie nie do wykonania. Rownie duze nadzieje na sukces
      mozna by miec, gdyby, na przyklad, jakis pan Skovron wystapil z planem
      wybudowania okazalego murowanego zamczyska na zamarznietym jeziorze Sniardwy.
      Albo, gdyby np. jakas pani Sojka zaplanowala sobie, ze urodzi pol tuzina
      dzieci, nigdy przy tym nie tracac dziewictwa. Albo, gdyby, na przyklad, jakis
      pan Kanareck zaplanowal sobie, ze rozpali ogromne ognisko za szczap sosnowych
      na dnie Rowu Marianskiego.

Niewykonalnosc jest, oczywiscie, tylko mala wada. Poza ta jedna malutka,
      malusienka i calkiem nieistotna wada, plan Gavrona ma, oczywiscie, juz same
      tylko zalety.
      • Gość: dana33 do mirmila IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 17:01
        nu, mirmilku, zrekonstruujemy moze w skrocie nasza szalenie interesujaca
        wymiane zdan, bo ty oczywiscie mydlisz tu oczy, uzywasz mase zdan nie na temat
        i z talentem usilujesz zgmatwac sytuacje. ale nie ze mna takie sztuczki,
        zlotko, wiec:

na moje krotkie, dwu zdaniowe stwierdzenie, ze powstanie jednego panstwa dla 2
        narodow oznacza upadek israela i w konsekwecji znikniecie narodu zydowskiego
        napisales lekko dluzszy komentarz, w ktory wsadziles i twierdzenie ze kogos
        przekonuje i traby i niesmiertelnosc israela i przetrwanie narodu zydowskiego
        i zadanie ze mam sie na cos zdecydowac i oczywiscie twoje ciagle i zawsze
        powtarzajace sie zdanie, ze ja bym chciala miec "wszystko". odpowiedzialam ci,
        ze manipulujesz, bo nikogo nie przekonywuje, tylko napisalam wlasne zdanie.

Dostalam na ta krotka odpowiedz znow dluzsza odpowiedz, ze mam zamienic sobie
        slowo przekonujesz na slowo "twierdzisz" lub "wyrazasz zdanie", potem troche
        niezrozumialego dla mnie smiechu, potem troche ironi z niczym nie zwiazanej,
        potem oskarzenia, ze nie wiem co powiedziec i ze to wlasnie problem, bo ja
        ciagle przekonuje, ze jestem naj, o jakis zjawiskach, i ze ja chce jedno i
        drugie. co by sie zgadzalo z twierdzeniem w poprzedniej odpowiedzi, ze ja chce
        wszystko. jak wszystko to tez jedno i drugie, nie? i jeszcze raz zadanie, ze
        mam sie zdecydowac na jedna role i byc konsekwentna.
        wprawdzie moj pierwszy post na tym watku byl po prostu odpowiedzia na post cccp
        i wg mnie nie wymagal zadnych komentarzy, zdecydowales sie mi odpowiedziec. ok.
        jednak do tej chwili w naszej ciekawej korespondencji nie napisales ani
        odpowiedzi na post cccp ani sensownej odpowiedzi na moje 2 zdania. ok, dalej:

na moje zainteresowanie twoim belkotem, bo naprawde nie moglam nic zrozumiec z
        twojej odpowiedzi, dostalam znow zadania, jak mam forumulowac moje posty, cos o
        propagandzie syjonistycznej, pytanie gdzie mi zabroniles wyrazac wlasne zdanie,
        chociaz wogole o to cie nie oskarzylam, cos o stronie israelskiej, mimo ze nie
        bylo o niej mowy w mojej odpowiedzi do cccp i ze odwalam kawal swietnej
        antyisraelskiej roboty. nu? odwalam czy nie, swietna czy nie, co to ma do
        mojego zdania o jednym panstwie dla dwoch narodow, to nie wiem. jeszcze
        znalazles miejsce, zeby wsadzic cos o moim wulgaryzmie (to twoje ulubione
        zdanie, wsadzasz je prawie do kazdego postu do mnie lub innych, cos cus jak
        mania u ciebie nie?)
        a co do mojej manii wielkosci, to sie z toba zgadzam. za kazdym razem, jak
        czytam twoje posty nie na temat, zagmatwane, zeby nikt nie mogl pojac o co
        chodzi, ale zebys ty mial te satysfakcje ze wlasnie wszystko ladnie zamaciles,
        to tak, uczucie mojej wielkosci wzrasta.
        • Gość: mirmil dana, dana IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 17:17
          ty mi zarzucasz brak jasnosci wypowiedzi? wiesz, na czym polega strzeszczenie?

a przy tym uzywanie wobec mnie wyrazen rodzaju "belkot", "tanie sztuczki",
          "gmatwanie"... jeszcze ktos gotow zwatpic w twoja dobra syjonistyczna wole...
          • Gość: dana33 do mirmilowatego IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 17:35
            nu, ciagle jeszcze belkot, ale przynajmniej krotki....
            • Gość: mirmil i to malo kulturalne manipulowanie nickami... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 17:53
              widze dana, ze cie zabolalo.

tak to juz jest. mielismy kiedys w przedszkolu dziewczynke, ktora tez chciala
              byc "naj" we wszystkim. wyobraz sobie, ze rysowala sobie lurke dla mamy i pani
              ja pochwalila, ze to bardzo ladna laurka. dziecie spuchlo z dumy, ale nie ma
              bata - twierdzila, ze to brzydka laurka i ze gdyby chciala, to by narysowala
              jeszcze ladniejsza. na to pani zaskoczyla ja pytaniem "to dla mamy specjalnie
              rysujesz brzydkie laurki"? :D mala strasznie wtedy beczala :)))

widzisz, danka, jest pewien problem. skoro twierdzisz, ze jesli zlikwidowany
              zostanie izrael, to zgina tez i zydzi, to jak to sie ma to innych twoich i
              kolegow twierdzen, ze zydzi maja zdolnosc przetrwania wszelkich przeciwnosci :D

paradox przedszkolaka i paradox syjonizmu :)

wiem tez, ze obnazanie takich (niewaznych w koncu) "niescislosci" rodzi agresje,
              ale nie przejmuj sie - zaglosuj kilka razy na pajaca roku, to ci przejdzie.

bardzo serdecznie pozdrawiam, m.
              • Gość: dana33 dlaczego malo kulturalne? IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 18:18
                zabolalo? nu, mirmilowinski, nic z waszej strony nie moze mnie zabolec, bo nie
                mam do was zadnego stosunku uczuciowego. boli tylko od kogos, kogo lubie,
                kocham lub nienawidze. a wy, nu, wy to taka masa, czy mirmil, czy split, czy
                wqrwiony, zbalansowany, who taki i who inny, drzewiecki i cala reszta...
                mirmilek, nu, wy mi bolu sprawic zadnego nie mozecie. czasem uda sie wam mnie
                rozsmieszyc, c'est tout.
                • Gość: mirmil nie zabolalo - brak kultury razi, a nie boli. IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 18:25
                  smieszy za to odwracanie uwagi od tematu.
                  • Gość: dana33 Re: nie zabolalo - brak kultury razi, a nie boli. IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 19:52
                    hahahaha, mirmil, przeciez to ty odwrociles uwage od tematu, dlatego wogole
                    napisalam ci ten post o 17:01...
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9650953&a=9669982
                    • Gość: mirmil i dalej tak samo :) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 20:16
                      rozumiem, dana, ze ciezko ci wogole przyznac, ze cos tam poknocilas, ale mam
                      nadzieje, ze, choc tego nie mowisz, to zrozumialas, w jaka sprzecznosc popadlas,
                      twierdzac, ze koniec izraela to koniec zydow.

myslisz, ze to zmienisz, jak zwykle sobie po mnie jezdzac? watpie.
                      • Gość: dana33 Re: i dalej tak samo :) IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 21:29
                        mirmil, tematg sie dawno wyczerpal, dodajesz, bo chcesz ostatnie slowo? joffi,
                        miej ostatnie slowo. a teraz idz i wytrzyj oczka, bo twoj saddamek w drodze do
                        guantanamo, fajnie bedzie zrobic mu tam proces. jak myslisz, usa go
                        ulaskawia??? hihihihi, mam niezly ubaw
                        • Gość: mirmil moj "saddamek"? a kto jak nie ty go bronil??? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 14.12.03, 22:09
                          kilka razy na tym forum? no, dana? teraz glupio, ze go zlapali?
                          • Gość: mirmil dana: HIPOKRYZJA-DEFINICJA-PRZYKLAD-PRZYSLOWIE-PS IP: *.uBRgrb01.supercable.es 16.12.03, 01:52
                            HIPOKRYZJA:

1. DEFINICJA

hipokryzja (gr. hypókrysis ‘część gry; gra aktorska’) dwulicowość, obłuda,
                            fałsz; n.os.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa,
                            pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i
                            zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.

2. PRZYKLAD

a. post danki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9650953&a=9674129
                            mirmil, tematg sie dawno wyczerpal, dodajesz, bo chcesz ostatnie slowo? joffi,
                            miej ostatnie slowo. a teraz idz i wytrzyj oczka, bo twoj saddamek w drodze do
                            guantanamo, fajnie bedzie zrobic mu tam proces. jak myslisz, usa go
                            ulaskawia??? hihihihi, mam niezly ubaw

b. moja (perfidna) odpowiedz:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9650953&a=9674902
                            moj "saddamek"? a kto jak nie ty go bronil???
                            Autor: Gość: mirmil IP: *.uBRgrb01.supercable.es
                            Data: 14.12.2003 22:09

+ odpowiedz na list

c. reakcja danki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9650953&a=9682221
                            nu, mirmil, daj mi tu szybko link, gdzie to ja bronilam saddama, ale w trymiga,
                            bo oglosze wszem i wobec, ze klamiesz. chce link, gdzie wyraznie napisalam, ze
                            bronie saddama.

d. refleksja ogolna:

NIE MYSLALEM, DANKA, ZE PO PRZYPISANIU MI SYPAMPATII PROSADAMOWSKICH, BEDZIESZ
                            MIALA COS PRZECIWKO, ZE JA ZROBIE TO SAMO Z TOBA? DLACZEGO SAMA ROBISZ COS, CO
                            CENZURUJESZ U INNYCH? DLACZEGO UWAZASZ, ZE MNIE NIE WOLNO POSTEPOWAC Z TOBA W
                            TEN SAM SPOSOB, W JAKI TY POSTEPUJESZ ZE MNA???

DLACZEGO NIE PROTESTUJESZ PRZECIWKO SWOIM WLASNYM POSTOM?

3. PRZYSLOWIE - NAUCZKA:

Nie czyn, danka, drugiemu, co tobie niemile.

P.S. PRZYZNAM CI SIE UCZCIWIE, ZE WCZORAJ JUZ MYSLALEM, ZE NIE POLKNELAS
                            HACZYKA. DZIS WRACAM STYRANY ROBOTA, A TU JAKA PIEKNA NIESPODZIANKA :)
                • affendschunglebaum Re: dlaczego malo kulturalne? 14.12.03, 18:42

> zabolalo? nu, mirmilowinski, nic z waszej strony nie moze mnie zabolec, bo nie
                  > mam do was zadnego stosunku uczuciowego. boli tylko od kogos, kogo lubie,
                  > kocham lub nienawidze. a wy, nu, wy to taka masa, czy mirmil, czy split, czy
                  > wqrwiony, zbalansowany, who taki i who inny, drzewiecki i cala reszta...
                  > mirmilek, nu, wy mi bolu sprawic zadnego nie mozecie. czasem uda sie wam mnie
                  > rozsmieszyc, c'est tout.

Bo to rozrabiamy my, dzikie malpy z dzungli. A potem zwalamy wszystkie
                  nasze psoty na Jews.
                  • Gość: dana33 Re: dlaczego malo kulturalne? IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 19:54
                    nu, dobrze ze dopisales sie, bo zupelnie zapomnialam o tobie, wiec welcome to
                    the club....
                    • affendschunglebaum Re: dlaczego malo kulturalne? 14.12.03, 20:04

> nu, dobrze ze dopisales sie, bo zupelnie zapomnialam o tobie, wiec welcome to
                      > the club....

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9072055&a=9072925
                      • Gość: dana33 Re: dlaczego malo kulturalne? IP: 5.5R* / 192.114.47.* 14.12.03, 20:07
                        nu, przeciez napisalam, co wy czytac nie umiecie tutaj? napisalam wyraznie, ze
                        dobrze ze sie dopisales. ten link co dales, to zprzed miesiaca, wiec juz
                        zapoonmialam... :)
    • Gość: Krzys52 To jest Znakomity Plan :O)) IP: *.proxy.aol.com 14.12.03, 22:25
      Wymaga jedynie wczesniejszego ulozenia braterskich stosunkow pomiedzy Zydami a
      Palestynczykami - stosunkow opartych na milosci, wzajemnym zrozumieniu,
      akceptacji oraz wczesniejszym wybaczeniu win.
      Zaraz po tym mozna wdrazac Plan Gavrona.

K.P.
    • Gość: jarek Re: Plan Gavrona - multietniczne państwo Jeruzale IP: *.fastres.net 15.12.03, 01:22
      Jak ten pomysl "doskonale" sie sprawdza w Belfascie, poco zaczac od malych
      miast, jak mozna eksperymenty smiertelne robic na duzych.
    • goldbraun Moze by najpierw na myszach przetestowac? 15.12.03, 02:02
    • goldbraun Moze by najpierw na myszach przetestowac ten plan? 15.12.03, 02:12
      W dawnym Zwiazku Radzieckim opowiadano taki dowcip. Przychodzi prosty robotnik
      do partkomu i mowi, ze chce sie do partii zapisac. No, do partii tam byle kogo
      nie przyjmowali (to akurat prawda, bardzo wielu chcialo wstapic, ale sie im nie
      udawalo), wiec urzadzaja poczciwcowi egzamin ze swiadomosci klasowej. Biedak
      duka i jaka sie, ale zasadniczo odpowiada na kazde pytanie poprawnie.

Wreszcie pada PYTANIE: "Kto stworzyl teorie naukowego socjalizmu?". No i tu
      chlopina sie zacial. Ani be, ani me.

Przewodniczacy komisji, zyczliwie nastawiony, mowi: "No, towarzyszu, na pewno
      wiecie, tylko wlasciwe slowo wam umknelo. To ja wam podpowiem: otoz, towarzyszu,
      to uczeni stworzyli teorie naukowego socjalizmu!"

Ku jego zdziwieniu, chlopina stanowczo sie sprzeciwia: "Nie, towarzyszu, to nie
      uczeni!!!!"

"Jak to nie uczeni?!"

"A tak to! Uczeni to by najpierw na myszach albo na szczurach wyprobowali!...."

Podobnie, plan Gavrona warto by najpierw przetestowac na myszach albo na
      szczurach. I dopiero jak takie testy wyjda pomyslnie, to probowac na ludziach.
    • goldbaurn Goldbraun, ty chamska podszywko -- won stad!!! 15.12.03, 02:14
    • goldbraun A takiego wala! Nigdzie sie nie wyniose! To forum 15.12.03, 02:16
      jest tak samo moje jak twoje, lachu jeden! (l przekreslone)
    • goldbaurn Szac twoja drzewnem wypiskwana!!! Won natychmiast! 15.12.03, 02:18
      • goldbraun A fruk ci w rzetak! Ty sie wynos!!! 15.12.03, 02:20
        • goldbaurn Ludzie, widzieliscie tak potworna bezczelnosc?!!!! 15.12.03, 02:22
          • Gość: dana33 do mirmila IP: 5.5R* / 192.114.47.* 15.12.03, 11:24
            bronie saddama.
            • Gość: dana33 Re: do mirmila IP: 5.5R* / 192.114.47.* 15.12.03, 16:40
              mirmil, dzisiaj stwierdziles co nastepuje:

moj "saddamek"? a kto jak nie ty go bronil??? IP: *.uBRgrb01.supercable.es
              Gość: mirmil 14.12.2003 22:09 odpowiedz na list

odpisalam ci tak:

do mirmila IP: 5.5R* / 192.114.47.*
              Gość: dana33 15.12.2003 11:24 odpowiedz na list

bronie saddama.

teraz jest prawie 18:00 mojeg czasu i odpowiedzi nie mam. czekam do 22:00.
              potem oglaszam ze jestem klamca.
              • Gość: fląder Re: do mirmila IP: *.acn.pl 15.12.03, 17:24

> mirmil, dzisiaj stwierdziles co nastepuje:
                >
                > moj "saddamek"? a kto jak nie ty go bronil??? IP: *.uBRgrb01.supercable.es
                > Gość: mirmil 14.12.2003 22:09 odpowiedz na list
                >
                > kilka razy na tym forum? no, dana? teraz glupio, ze go zlapali?
                >
                > odpisalam ci tak:
                >
                > do mirmila IP: 5.5R* / 192.114.47.*
                > Gość: dana33 15.12.2003 11:24 odpowiedz na list
                >
                >
                > nu, mirmil, daj mi tu szybko link, gdzie to ja bronilam saddama, ale w trymiga,
                >
                > bo oglosze wszem i wobec, ze klamiesz. chce link, gdzie wyraznie napisalam, ze
                > bronie saddama.
                >
                > teraz jest prawie 18:00 mojeg czasu i odpowiedzi nie mam. czekam do 22:00.
                > potem oglaszam ze jestem klamca.

Ty najwyzej moglabys byc kłamxzucha. Chyba mialło byc nie ze jestem, tylko ż e jesteś.
                • Gość: dana33 do fladra IP: 5.5R* / 192.114.47.* 15.12.03, 18:29
                  nu, pewno zed sie "przepisalam", ja nie klamie, juz dawno nie, ostatni raz to
                  chyba jak mialam 7 lat... teraz to ja juz za stara i nie musze... :)
    • wtracalski Re: Plan Gavrona - multietniczne państwo Jeruzale 15.12.03, 18:05
      Nie wiem dlaczego, ale wspólne Żydowsko(świecko-ortodoksyjne)-Arabskie
      (muzułmańsko-chrześcijańsko-fundamentalistyczne)Państwo, skojarzyło mi się,
      nie uwłaczając nikomu, z wielką wspólną zagrodą dla Koni i Osłów (wszelkich
      maści). Nieunikniony rezultat - stado Mułów... (raczej maści arabskiej).
      • Gość: jarek Przyklad z Cypru... IP: *.fastres.net 15.12.03, 18:17
        Nawet mozaliwosc o wstapieniu do Unii nie pomogla, choc duza ilosc Turkow
        wyrobila sobie paszpaorty na zachodniej czesci Cypru, jak glosowali ci 30 tys
        tureckich zolnierzy, oni po dwoch laytach sluzby na Cyprze maja napewno prawom
        wyborcze , tak samo jak go maja zolnierze syryjscy w Libanie.

Cypr podzielony jest od 1974 r., gdy w odpowiedzi na przejęcie władzy przez
        greckich nacjonalistów dążących do zjednoczenia z Grecją wkroczyły tu wojska
        Turcji. W walkach zginęło kilka tysięcy osób. Na zajętej przez Turcję części
        wyspy w 1983 r. ogłoszono Turecką Republikę Północnego Cypru uznawaną tylko
        przez Ankarę. Do dziś stacjonuje tam około 30 tys. tureckich żołnierzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka