Dodaj do ulubionych

Izrael-jest rewolucja w walce w terenie miejskim:D

15.12.03, 14:25
no prosze...ojojoj....terrorysci z hamasu i inne islamistyczne robaczki beda
mialy znow dodatkowe problemy :))))))))

jakby ktos w koncu prusakolep na to swinstwo wynalazl :DDDD

www.spacewar.com/2003/031215122416.ij6dyy6y.html
With new Israeli gun, revolution in urban warfare is around the corner

TEL AVIV (AFP) Dec 15, 2003
A new weapons system was unveiled Monday in Israel which enables armed
forces to fire guns around corners and could revolutionize urban warfare
around the world.
The patented "Corner Shot" provides protection to the soldier by enabling
him to shoot down a street, through a window or a door frame with maximum
accuracy while keeping out of the line of fire.

The system consists of a rod and a mobile end section which can be adjusted
with any type of combat handgun and includes a camera allowing the soldier
to scan the targeted area and aim while maintaining cover.

Russian soldiers during the bloody World War II siege of Stalingrad first
had the idea of bending the barrels of their rifles to shoot around corners
and their Nazi opponents developed a purpose-built attachment fitted with a
periscope which they called the krummerlauf.

The Israeli-US developed Corner Shot is the latest improvement on a series
of devices invented over the past two decades by the FBI and the French army
which left at least the combatant's hand exposed.

"This system was put on the market three months ago and we have already sold
it to 15 countries," said Amos Golan, a retired lieutenant colonel who
served in Israeli anti-terror units and invented the Corner Shot.

The device costs between three and five thousand dollars and has been sold
to the US, Russian and several European armies, said Golan, also joint CEO
of Corner Shot holdings.

"I believe that the Corner Shot weapon system can be extremely beneficial in
the global war on terror," Golan said.

"It protects soldiers' lives and increases their chances of survival, while
drastically improving their ability to gather information and transmit the
combat scenario as well as pinpoint and engage targets out of their line of
sight."

During a media presentation which included a drill of an assault by an elite
unit on a building where "terrorists" were holed up, Golan said the device
was already being used on the ground but refused to say where.

The Israeli army
Obserwuj wątek
    • wojo1111 Re: Izrael-jest rewolucja -------tutaj link 15.12.03, 14:32
      www.army-technology.com/contractors/machine_guns/corner_shot/
      • marcus_crassus oo...jeszcze nie widzialem...ale wyglada 15.12.03, 14:41
        naprawde niezle...dodajac do tego wprowadzane niedlugo np do US Army Heckler &
        Koch XM8 assault rifle z systemem High Explosive Air Bursting szykuje sie
        ostre lansko islamistow i innych :))
    • wielki_czarownik Narcus! Ja ciebie proszę!! Co to za rewolucja?? 15.12.03, 15:34
      To patent znany (jeśli się nie mylę) już od czasów I wojny (albo i wcześniej). Używany głównie w fortyfikacjach i okopach. Oprócz zalet ma też kilka wad:
      1. Mniejszą mimo wszystko celność spowodowaną wygięciem lufy a przez to spowolnieniem pocisku
      2. Mniejsze zasięg (jak wyżej)
      3. Mniejszą trwałość (uszkodzenia na zgięciu lufy)
      4. Większa zawodność (więcej zacięć, możliwość utkwienia pocisku)
      5. Szybsze przegrzewanie się broni.
      Owszem jest to zapewne rzecz przydatna w terenie miejskim ale żadna to rewolucja. A tak na marginesie ciekawe czy goście z IDF będą nosić po 2 karabiny - jeden normalny i drugi zakrzywiony bo ten "corner gun" to się do normalnej walki zupełnie nie nadaje.
      • Gość: Oozie WC ty się dokładnie przyglądaj zanim skomentujesz IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 15.12.03, 15:42
        wielki_czarownik napisał:
        > 1. Mniejszą mimo wszystko celność spowodowaną wygięciem lufy a przez to
        spowolnieniem pocisku
        Bzdura, tam nie ma wygiętej lufy.

> 2. Mniejsze zasięg (jak wyżej)
        Fakt, bo lufa jest krótka.

> 3. Mniejszą trwałość (uszkodzenia na zgięciu lufy)
        NIE MA ZGIĘCIA LUFY!!

> 4. Większa zawodność (więcej zacięć, możliwość utkwienia pocisku)
        Zawodność taka sama jak w innych karabinach.

> 5. Szybsze przegrzewanie się broni.
        J.W.

>A tak na marginesie ciekawe czy goście z IDF będą nosić po 2 karabiny
        Co za bzdura - a noszą jednocześnie snajperke i Galile???
        • marcus_crassus ja z nim juz nie moge.on ma wygiety rozum albo..;) 15.12.03, 15:49
          ps Oozie mam pytanie - bo zaciekawilo mnie to...Ed uznal od razu ze to bzdura
          ale ja do konca nie mam pewnosci (choc tez tak sadze)...

znasz cos o hisotrii jakoby Mosze Dajan przechodzil jakies szkolenia we
          Wroclawiu za PRL???

• wielki_czarownik Ma zgiętą 15.12.03, 15:51
          Zauważ, że to broń w ukłądzie konwencjonalnym - a więc komora nabojowa jest nad spustem. Zresztą widzisz, magazynek jest pomiędzy spustem a zagięciem - ergo pocisk musi skręcać w lufie. Gdyby strzał następował za zgięciem to celność tego byałaby zerowa, bo broń kopałaby w bok a nie w tył.
          • marcus_crassus nie ma. 15.12.03, 16:01
            • wielki_czarownik a uzasadnisz to jakoś? /nt 15.12.03, 16:04

• marcus_crassus tak,wpisz "corner shot" na googlach 15.12.03, 16:07
                i sciagnij zdjecia a nastepnie zrob jakims programem dobre zblizenia tej
                czesci.

poza tym

Both the video monitor and the remote trigger control for firing the pistol
                • wielki_czarownik Coś nie widzę 15.12.03, 16:13
                  Ponadto jak wytłumaczysz fakt, że magazynek jest przed zgięciem? Nie może być komora nabojowa za zgięciem, bo wtedy broń będzie kopać w bok a nie do tyłu. A jeśli kopie w bok to po co normalna kolba? Dla jaj??
                  • marcus_crassus nastapil blad w tekscie 15.12.03, 16:23
                    a) uzyto slowa "rifle" zamiast "pistol".
                    b) dla 5.56mm da sie bez problemu utrzymac swietna stabilnosc.dla 9 mm mam
                    watpliwosci ale nie moge nic mowic - sadze ze Ci ktorzy to zrobili wiedza co
                    zrobili...przypuszczalnie jakos ograniczono zasieg kosztem celnosci - nie mam
                    pojecia jak ale wskazywac na to moze

Its shooting range is said to accurate to 100 metres (yards) with a 9mm
                    handgun...

A j
                    > eśli kopie w bok to po co normalna kolba? Dla jaj??

spodziewam sie ze wlasnie rozwiazanie tego problemu stalo sie kluczowe dla
                    calosci tego projektu.
                    • marcus_crassus o reszte kwestii technicznych "jak to zrobili" 15.12.03, 16:25
                      to nie do mnie - jakbym wiedzial jak to zrobili to bym wlasnie siedzial w
                      jakims biurze konstrukcyjnym w US.
                    • wielki_czarownik To już się zupełnie pogubiłem. 15.12.03, 16:31
                      Strzelałeś kiedyś z broni o kalibrze 5.56? Np. z Beryla? To kopie o wiele mocniej od pistoletu. Prędzej utrzymaliby stabilność dla 9 PARA (nabój o wiele, wiele mniejszej energii niż 5.56 NATO). Z drugiej strony strzlanie na 100 metrów amunicją pistoletową to pewna sztuka - szczególnie z tak krótkiej lufy.
                      Dlatego ja sądzę, że to zwykła spluwa z krzywą lufą do której podłączono kamerę i robi się wokół tego cyrk jakby odkryto Atlantydę.
                      • wielki_czarownik Kilka liczb 15.12.03, 16:34
                        Amunicja 9 PARA ma energię circa 550-600 Dżuli. Amunicja 5.56 NATO ma energię 1800 Dżuli - 3 razy większą. Tego by się nie dało utrzymać w rękach gdyby miało to kopać w bok.
                        • marcus_crassus Ty,W.C. - odrzut bedzie, najwidoczniej 15.12.03, 16:48
                          go jakos konstrukcyjnie zmniejszono...nie mam zielonego pojecia w jaki sposob
                          projektanci rozwiazali ten problem.fakt ze Ci ktorzy go uzywaja sobie
                          chwala,sa zamowienia oraz oni mieli okazje trzymac to w rekach kupuja oznacza
                          ze w jakis sposob to rozwiazali...

sek w tym ze chyba rzeczywiscie z tego nie rozwali sie 20 schowanych za
                          murkiem ludzi...ale wtedy wystarczy kamerka + rzut granatem...

a to znakomicie nadaje sie do np sprzatniecia jakiegos ukrytego przyczajonego
                          faceta oraz pewnosc bezpieczenstwa dla zolnierza z tym sprzetem...a dzis w
                          zachodnich armiach nawet 1 zolnierz jest bardzo ceniony.
      • marcus_crassus blagam debilu,nie laz za mna bo czuje sie jakby 15.12.03, 15:47
        jakis mul za mna biegal i sie trawki domagal...jak tam kwestia gieldy???

a widziales na US Stocks dzis???

a wiesz ze np zlapanie saddama i wzmocnienie trendu moze dodatkowo wzmocnic
        rozwoj gospodarki US poniewaz oddzialywanie gieldy i gospodarki jest oparte na
        sprzezeniu zwrotnym???

a co tam ostatnio lata w iraku???moze Sopwith Camel???swietnie sie nadaje -
        wolny i dokladny...

a co u mosze dajana???byl ostatnio we wroclawiu???

a moze nie zauwazyles tekstu z artykulu " The patented "Corner Shot" provides
        protection to the soldier by enabling him to shoot down a street, through a
        window or a door frame with maximum accuracy while keeping out of the line of
        fire"

a moze Wielkie Gowno sie zna lepiej od tych specow z West Point i innych
        specjalistow rzadowych bo

"This system was put on the market three months ago and we have already sold
        it to 15 countries," said Amos Golan, a retired lieutenant colonel who served
        in Israeli anti-terror units and invented the Corner Shot"

blagam Wielkie Gowno,bez odbioru,nie chce mi sie znow czytac twojego
        belkotu...ok???
        • wielki_czarownik ??? 15.12.03, 15:54
          Czy ja napisałem, że to broń nieprzydatna? Napisałem po prostu, że:
          1. to żadna rewolucja
          2. konstrukcja ma pewne wady
          • Gość: Oozie Corner Splash IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 16.12.03, 11:27
            Tak to nazywa mój znajomy z Cahalu, strzelał z tego 31/10/03 i od niego mam
            dokładne zdjęcia tej broni.
            Lufa nie jest zgięta bo to w zasadzie PISTOLET osadzony na dwójnogu z kamerą
            (to coś z tyłu jest to kamera właśnie), zgina się konstrukcja w prawo i w lewo.
            Co do rewolucyjności - to nie chodzi o rewolucję a o ewolucję - tak samo śmiano
            się kiedy Cahal wprowadzał Achzarit - opancerzony lepiej niż czołg i tylko trzy
            kaemy. Doświadczenia Rosjan w Czeczenii dowiodły jednak że ich BMP nie radziły
            sobie z tym co Achzarit robi z łatwością.

Jak ktoś ma ochote to mogę podesłać zdjęcia Corner Splash z bliska.

A co do szkolenia Mosze Dajana w Polsce - słyszałem że izraelscy oficeowie byli
            szkoleni w Polsce (wtedy państwa socjalistyczne były bardzo pro izraelskie co
            dość zabawne w aspekcie 1968 r.) ale czy Jednooki był w Polsce to nie wiem.
    • marcuss_crassus Wunderwaffe do jeszcze efektywniejszego zabijania 15.12.03, 17:06
      - dzieci i kobiet palestynskich - tym razem rzeczywiscie zza wegla.

Co za kreatywny narod ci zydzi :))))
      • abstrakt2003 A co to za paskudna poszywka?!!!!!!!!!!!! "SS" 15.12.03, 20:04
    • puls Re: Izrael-jest rewolucja w walce w terenie miejs 15.12.03, 19:51
      islamisci beda wysylani ekspresowo na wakacje do hurys , to mi sie
      podoba
    • abstrakt2003 Nie widzę w tym nic rewelacyjnego... 15.12.03, 20:03
      ... ot ciekawostka która się nie przyjmie i tyle.
      • marcus_crassus hehe;))))) 15.12.03, 20:20
        wiem ze to nie zadna rewolucja....:))))czy ciekawostka to ja nie wiem -
        specjalistyczny sprzet do walk w miescie,dosc uzyteczny,nie zmieni rezultatu
        walk ale w okreslonych okolicznosciach moze byc bardzo przydatny i skuteczny i
        bardzo zmiejszyc ryzyko dla poslugujacych sie nim zolnierzy...

mi sie podoba,rewolucji rzecz jasna nie ma :))))gdyby byla rewolucja to bym
        umiescil ten post na militariach - a tutaj tytul tylko zeby lewactwo sie
        troche powsciekalo i pozgrzytalo zebami :)))))

Tym bardziej dziwie sie ze W.C. ktor akurat w tych kwestiach tak szybko
        spasowal ;))))))) ale W.C. po ostatnich blamazach najwidoczniej woli juz nie
        ryzykowac ;))))

jak chcesz rzeczywistych "rewolucji" to polecam pare artyukulow ktore ostatnio
        sobie przejrzalem w wolnych chwilach:

usmilitary.about.com/cs/armyweapons/a/arscifiweapons.htm
        ze szczegolnym zwroceniem uwagi na "electro-magnetic armor"

a takze:

www.geocities.com/s911surprise3b/killer_robot_jetplanes_911.html
        www.nationaldefensemagazine.org/article.cfm?Id=1170
        ale to juz sa rzeczywiscie rzeczy zbyt madre dla tych durni wiec nawet pewnie
        by tego nie zrozumieli...

i stad post...
    • abstrakt2003 Napisali o tym w GW 18.12.03, 19:15
      m_c jak ci się podoba polska nazwa tego wynalazku "karabin węgłowy"
      REWELACJA ;-)
      www1.gazeta.pl/wyborcza/1715307,49623.html?skan=http%3A%2F%2Fbi.gazeta.pl%2Fim%2F1831%2Fm1831692.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka