Dodaj do ulubionych

Hendrix po góralsku!

23.03.11, 21:40
Coś mi ostatnimi czasy n komparatysytkę padło ...
Ale do rzeczy - były tutaj narzekania na mała "rockowość" Skaldów. A tymczasem - proszę: pierwszy numer z "Cała jesteś w skowronkach", czyli "Malowany Dym" ...

dano2005.wrzuta.pl/audio/11NZ5piIY2Q/skaldowie_-_malowany_dym
Oczywiście bezpośrednich zapożyczeń nie ma, ale słychać inspirację "Foxy Lady", jak na moje ucho ...

www.youtube.com/watch?v=HqKVn8zi9h4
I aranżacyjnie wygrywają Skaldowie, rzecz jasna. Szczególnie fragmentem smyczkowym. Gdyby jeszcze zespół Zielińskich miał wtedy dostęp do lepszych gitar i efektów, a nie tych przaśno-zażelaznokurtynowych, enerdowskich wynalazków albo polskich rzemieślniczych dłubanek ...

Pozdrawiam
Keep Rockin'
Obserwuj wątek
    • sexilola_automatic Re: Hendrix po góralsku! 24.03.11, 21:30
      Skaldowie - to klasa... Można sobie wyobrazić jakiego czadu by dali jakby mieli gibsony i fendery i przyzwoite studio
    • basilisque Re: Hendrix po góralsku! 26.03.11, 22:20
      Oprócz nich rock po góralsku uprawiali jeszcze Niebiesko-Czarni (Wojtek Korda). Ale - wolę Skaldów.
      • jo_ember Re: Hendrix po góralsku! 03.04.12, 21:39
        Ostatnio słyszałem "Ondraszka" - Niebiesko-Czarni i Korda. Nawet dziś robi wrażenie...
    • jo_ember Re: Hendrix po góralsku! 31.03.11, 13:58
      No to byłby materiał na ostrego rocka, gdyby nie te słabiutkie gitarki, które mimo wirtuozerii grajków brzmią bardzo blado.
      • basilisque Re: Hendrix po góralsku! 01.04.11, 22:20
        To nie instrumenty i grajkowie, ale - niestety - prymitywne nagranie, kiepskie warunki studyjne. Wtedy - trzeba ich było słuchać na żywo, brzmieli znacznie lepiej niż na płycie!
        • jo_ember Re: Hendrix po góralsku! 05.04.11, 22:01
          Generalnie - b. lubię Skaldów, muzycznie świetni. I - oryginalni! Czego nie można powiedzieć o innych gwiazdach naszego bigbitu z Niemenem i Breakoutem, czy SBB na czele. U nich było coś, czego nie było w zachodnim rocku, jakaś dojrzałość (także dzięki odpowiedniemu doborowi tekstów) i w zasadzie nie byli kapelą "młodzieżową", kierowali się do inteligencji (warstwa nie znana na Zachodzie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka