IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.16, 10:39
Od ponad tygodnia zmagam się z zapaleniem piersi. Na początku nie było żadnych szczególnych objawów- czasmi lekki ból. Po paru dniach w lewej piersi,u dołu pojawił się guzek. Z dnia na dzień był coraz większy. Położna kazała przykładać kapustę i zimne okłady. Nic to jednak nie dało.
We wtorek dostałam gorączki i przepsano mi antybiotyk (duomox 2x1g). Dziś mija 4 dzień, kiedy go biorę. Temperatura spadła, ale guz zmienił swoją postać. Już nie jest taki jakby rozlany w dole piersi, zrobił się dość twardy, skóra w tym miejscu jest czerwona, i pojawiła się w tym miejscu taka "góreczka". Boli.
Czy to ropień? Co robić?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Ropień?! 21.05.16, 11:14
      Ja bym wybrała się do lekarza, jest możliwe, że to ropień.
      • Gość: Matyllda Re: Ropień?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.16, 11:48
        A jeśli faktycznie to ropień, to co się robi z nim dalej? Czy zawsze konieczny jest zabieg? Jak on wygląda? Co z karmieniem?
        • ela.dzi Re: Ropień?! 21.05.16, 13:23
          Nie miałam styczności z ropniami, ciężko mi powiedzieć. Pamiętam, że u mnie szybko zadziałał antybiotyk, więc taki guzek byłby dla mnie niepokojący i dlatego poszłabym do lekarza i zadała powyższe pytania.
          • Gość: Matyllda Re: Ropień?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.16, 13:28
            No właśnie, tylko, że weekend i trójka dzieci w domu (jedno 1,5 miesięczne) nie za bardzo temu sprzyja. Do najbliższego mam około 30 km, bo dziś to chyba tylko szpital...
    • matyllda85 Re: Ropień?! 21.05.16, 13:32
      Bardzo chciałabym wiedzieć jak wygląda czyszczenie ropnia. Cholernie boję się szpitali i wszelkich ingerencji w moje ciało... Wolałabym być przygotowana
      • ela.dzi Re: Ropień?! 21.05.16, 13:38
        pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/103947,zapalenie-piersi-i-ropien

U mnie ta plama nie była tak wielka i tak bardzo czerwona.
        • matyllda85 Re: Ropień?! 21.05.16, 13:45
          Czytałam już ten artykuł :) w ogóle chyba wszystko przeczytałam.... Ale chciałabym tak po ludzku- z punktu widzenia kobiety, krok po kroku.
          • ela.dzi Re: Ropień?! 21.05.16, 13:54
            Tego nikt Ci nie powie, bo zapalenia są większe i mniejsze. Za pierwszym razem miałam bardzo wysoką gorączkę i bez antybiotyku się nie obyło, za drugim miałam tylko stan podgorączkowy i wystarczył ibuprom. Żadna z uczestniczek tego forum nie widzi dokładnie co się dzieje z Twoją piersią, od tego jest lekarz. Dla mnie taka zmiana byłaby przesłanką do odwiedzenia ponownie lekarza.
    • malwina.okrzesik Re: Ropień?! 23.05.16, 23:02
      to trzeba koniecznie pokazać lekarzowi
      jeśli będzie zdiagnozowany ropień, można jeśli jest niewielki aspirować treść ropną, bez nacinania. Ale to już zależy od lekarza i jego umiejętności oraz rozległości ropnia
      w czasie leczenia można a nawet trzeba karmić
      • Gość: Janina Re: Ropień?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.16, 13:21
        Czy lekarz pierwszego kontaktu będzie odpowiednim lekarzem?
    • Gość: matyllda85 Re: Ropień?! IP: *.gazeta.pl 31.05.16, 14:39
      A więc był to ropień. Wielki. Gigantyczny wręcz... Po przyjęciu do szpitala zrobiono nacięcie w znieczuleniu ogólnym. Po dwóch dniach w szpitalu okazało się, że obok zrobił się drugi naciek, mniejszy. Nacięto go w znieczuleniu miejscowym i pRzez powstałe ddwie dziury przeprowadzono dren.
      Łączny czas hospitalizacji to 6 dni i wypis tylko pod warunkiem, że będę codziennie przyjeżdżać na zmianę opatrunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka